Δεν χωρεί αμφιβολία ότι ο Ευάγγελος Μυτιληναίος είναι ένας πολύ δυνατός «παίκτης» της αγοράς που σχεδιάζει με μεγάλη προσοχή τα επόμενα βήματα της χρηματιστηριακής του ναυαρχίδας, με το βλέμμα στραμμένο στο Λονδίνο και τα μεγάλα σαλόνια των διεθνών χρηματιστηριακών αγορών!

Και είναι επίσης γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι ο ισχυρός άνδρας της Μυτιληναίος αναζητεί το επόμενο βήμα, την επόμενη ηχηρή σε όλα τα επίπεδα κίνηση, ούτως ώστε η εισηγμένη εταιρία να μεγιστοποιήσει ακόμη περαιτέρω την κεφαλαιοποίηση της και παράλληλα ο όμιλος να διευρυνθεί και να επεκταθεί και σε άλλους τομείς, όπως για παράδειγμα τα διυλιστήρια που είναι πολύ της μόδας και πιάνουν διεθνώς πολύ υψηλές αποτιμήσεις, σε μια εποχή κατά την οποία τόσο η Ενέργεια όσο και το Φυσικό αέριο έχουν πιάσει ταβάνι και θα αρχίσει – αν δεν έχει ήδη αρχίσει- η κατιούσα!

Υπό το πρίσμα αυτό η αγορά έχει αρχίσει να συζητάει ότι ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, τόσο προσωπικά διά μέσω εταιρικών αποφάσεων που έχουν ληφθεί και έχουν σχολιαστεί, όσο και ο όμιλος συσσωρεύουν ρευστότητα προκειμένου να την διοχετεύσουν στην επόμενη επιχειρηματική κίνηση, στο όποιο τυχόν deal επιδιωχθεί!

Και αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ευάγγελος Μυτιληναίος προσωπικά, απέκτησε μέσω του σχετικού placement που είχε διενεργηθεί, το 1% των Ελληνικών Πετρελαίων, με τις φήμες κατά το τελευταίο διάστημα να δίνουν και να παίρνουν ότι ο ισχυρός άνδρας του ομίλου Μυτιληναίος, είτε μόνος του είτε με άλλο ισχυρό παίκτη, όπως για παράδειγμα ο Δ. Μελισσανίδης, θα επιδιώξει να αποκτήσει ένα ακόμη σοβαρό μετοχικό πακέτο των ΕΛΠΕ, είτε απευθείας από τον Σπύρο Λάτση, είτε από την κυβέρνηση, είτε και από τους δύο μαζί!

Και τούτο υπό την έννοια αυτή εναπόκειται στο κατά πόσον ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός της κυβέρνησης και ο Σπύρος Λάτσης ως εκφραστής της βούλησης – στην προκειμένη περίπτωση- του συνόλου της επιχειρηματικής οικογένειας, θα δεχτούν και θα συναποφασίσουν να διαθέσουν το επόμενο placement του 10% -12%, όχι σε θεσμικούς και επενδυτικό κοινό, αλλά απευθείας στον Ευάγγελο Μυτιληναίο, που με τον τρόπο αυτό θα εκπληρώσει σε μεγάλο βαθμό τις προϋποθέσεις εισαγωγής στο Λονδίνο και παράλληλα θα έχει επεκταθεί επενδυτικά σε έναν τομέα με ραγδαία ανοδική πορεία και στέρεη βάση!

Πέραν πάσης αμφιβολίας το μέλλον παρουσιάζει ιδιαίτερο επενδυτικό και χρηματιστηριακό ενδιαφέρον…

Ποιον και γιατί αποκαλούν «ο ζιγκολό των 7 θαλασσών» που δεν έχει αφήσει (όπως λένε οι κακές γλώσσες) ερείπιο για ερείπιο και απελπισμένη για απελπισμένη;

Μετά την αποπομπή του από την δήθεν ισχυρά κυρία και αφού μεσολάβησε ένας ενδιάμεσος βαθύπλουτος γηραιός σταθμός, βρήκε τελικά το λιμάνι της ευτυχίας του…

Δεν χωρεί αμφιβολία ότι ο συγκεκριμένος τύπος …κάτι θα έχει, κάποιο κρυφό χαρτί, ένα προσόν ίσως που δεν καθίσταται ορατό ή αντιληπτό από την κοινή γνώμη και τον περίγυρο του υδάτινου στοιχείου στη χώρα μας!

Η πιάτσα τον αποκαλεί «ο ζιγκολό των 7 θαλασσών», καθώς στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας – και βάλε- δεν έχει αφήσει ερείπιο για ερείπιο και απελπισμένη για απελπισμένη, γράφοντας ιστορία με τις πλούσιες (ενίοτε πάμπλουτες) κατακτήσεις του!

Και επειδή όπως λένε, στο τέλος πάντα κάτι μένει, γέμισε κι εκείνου το πορτοφόλι! Αν και όπως μου λένε οι πιο σοβαροί και όχι οι κακοπροαίρετοι, και πολύ ξύπνιος είναι αλλά και γρήγορος επιχειρηματικά, διαβλέποντας επενδυτικές ευκαιρίες στον χώρο που τις πιστώθηκαν οι φορτωμένες κυρίες, ειδικά η μία εξ αυτών που ήταν και η πιο …αδίστακτη όπως εκ των υστέρων αποδεικνύεται, που τον σούταρε για άλλον νεώτερο!

Όμως ο πρωταγωνιστής της ιστορίας μας, όπως στην πράξη προκύπτει, ήταν τελικά τυχερός και βγήκε πολλαπλά κερδισμένος από την αποπομπή από την – δήθεν- ισχυρά κυρία! Καθώς μετά από έναν ενδιάμεσο βαθύπλουτο γηραιό σταθμό, βρήκε το λιμάνι της ευτυχίας του.

Ο Στασινός, το ΤΕΕ, τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια και το real estate γαμπρού, πεθερού και υμέτερων, με Δημόσιο χρήμα!

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι παράλληλα με τους γοργούς ρυθμούς με τους οποίους το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, υπό την ηγεσία του Γιώργου Στασινού, τρέχει τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια ανά την Ελλάδα, κινείται και η παράλληλη αγορά γης στις περιοχές που τρέχουν τα συγκεκριμένα τοπικά πολεοδομικά σχέδια.

Υπό αυτή την έννοια λοιπόν, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει να μάθουμε ποιοι αγοράζουν και υπό ποιου την «καθοδήγηση» , τις «ξεχασμένες» εκτάσεις που θα μετατραπούν σε «φιλέτα» ……μετά την ολοκλήρωση των τοπικών σχεδίων!

Για να καταλαβαίνετε, όπως λένε οι κακές γλώσσες που ως συνήθως ξέρουν εκ των έσω πρόσωπα και πράγματα, πρόκειται για
REAL ESTATE Γαμπρού, πεθερού και υμέτερων …. Με Δημόσιο Χρήμα!

Απευθείας ο πρωθυπουργός αναλαμβάνει τις σχέσεις και επαφές με ολιγάρχες, μεγιστάνες και μεγαλόσχημους επιχειρηματίες των μεγάλων έργων και προμηθειών –  Το πρώτο ραντεβού, μετά συζύγων, έγινε σε νησί των Κυκλάδων!

Ως γνωστόν, από την αρχή της διακυβέρνησης ΝΔ επί Κυριάκου Μητσοτάκη, από το 2019 δηλαδή και εντεύθεν, τις σχέσεις και τις επαφές με τους μεγαλοσχήμονες επιχειρηματικούς παράγοντες, Έλληνες μεγιστάνες, ολιγάρχες και διαπλεκόμενους, κρατούσε ο εκάστοτε επικεφαλής – διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού στο Μαξίμου, εν προκειμένω ο Γρηγόρης Δημητριάδης, ανιψιός του Κυριάκου Μητσοτάκη και παράλληλα Γενικός Γραμματέας της κυβέρνησης, μέχρις ότου αποχώρησε λόγω της υπόθεσης των υποκλοπών!

Οι επαφές με τους ισχυρούς επιχειρηματικούς παράγοντες, που αναλαμβάνουν έργα και προμήθεια του Δημοσίου και παράλληλα τυχόν ελέγχουν ΜΜΕ και πάσης φύσης εξωθεσμική εξουσία, είναι υπόθεση συνθέτη, πολύπλοκη, που απαιτεί ειδικούς χειρισμούς και προϋποθέτει απόλυτη εμπιστοσύνη από τον πρωθυπουργό στο πρόσωπο που αναλαμβάνει τους συγκεκριμένους δύσκολους χειρισμούς!

Στη συνέχεια, μετά την αποχώρηση Δημητριάδη, η ευθύνη των επαφών αυτών έπεσε στο εναπομείναν Μαξίμου, πχ Γεραπετρίτης, ενώ ο ανασχηματισμός και η νέα κυβέρνηση ανέδειξαν τα πρόσωπα του Σταύρου Παπασταύρου ως Υπ. Επικρατείας και του Ι. Μπρατάκου ως υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, σε έναν ρόλο παραπλήσιο με εκείνον του Γρηγόρη Δημητριάδη στο παρελθόν!

Και οι πληροφορίες λένε ότι μέχρι πρότινος, τις επαφές, τις σχέσεις αλλά και την διαχείριση των ισχυρών μεγαλοεπιχειρηματιών είχε αναλάβει να χειρίζεται το δίδυμο Παπασταύρου – Μπρατάκου! Συνεπικουρούμενου ενίοτε από το πολύ στενό περιβάλλον του πρωθυπουργού, που είχε λόγο και άποψη!

Στις μέρες μας, μετά και την αποχώρηση των δύο προβεβλημένων υπουργών του Μαξίμου, Παπασταύρου και Μπρατάκου, από την κυβέρνηση, τα δεδομένα ως προς τον χειρισμό των σχέσεων με ολιγάρχες, μεγαλοεπιχειρηματίες και διαπλεκόμενους, αλλάζει οριστικά και οι πληροφορίες, που δεν δύναται να αμφισβητηθούν, λένε ότι εφεξής ο ίδιος ο πρωθυπουργός παίρνει την δύσκολη αυτή υπόθεση πάνω του και θα είναι ο ίδιος που θα συζητά, θα συνομιλεί και θα διαχειρίζεται τα κρίσιμα θέματα των μεγάλων επιχειρηματιών, μέσα από προσωπική επαφή και συναντήσεις! Σε απλά λόγια, τέλος οι πάσης φύσης μεσάζοντες και νταραβεριτζήδες, θεσμικοί και εξωθεσμικοί!

Οι σχέσεις εφεξής θα είναι direct, face to face, χωρίς ενδιάμεσους που τα μπερδεύουν στην …μετάφραση!

Και οι πληροφορίες, που δεν αμφισβητούνται, λένε ότι ήδη ξεκίνησαν οι επαφές και τα τραπεζώματα, σε νησί του Αιγαίου, των Κυκλάδων ειδικότερα, μετά συζύγων φυσικά!

Μια νέα εποχή αρχίζει! Φυσική συνέχεια; Ή απειλή ως προς την προηγούμενη τάξη πραγμάτων; Υπό την έννοια ότι αλλάζουν οι συσχετισμοί δυνάμεων!

Ο Κωστής Χατζηδάκης, μετά από σχετική συνάντηση στο Υπ. Οικονομικών διαβεβαίωσε την ηγετική τριάδα της Επ. Κεφαλαιαγοράς (Βασίλω, Στάμου και κομματάρχη) ότι θα μείνουν (ελπίζω όχι στην …ίδια τάξη) – Το θάψιμο πήγε σύννεφο για τον κανονισμό του Κοντόπουλου (ένας παρλαπίπας κι αυτός)!

Οι 2 ισχυρές κυρίες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Βασιλική Λαζαράκου (η αποκαλούμενη στην πιάτσα και …Βασίλω ή Κρίστλ Κάρινγκτον της …Δυναστείας) και Νατάσσα Στάμου, συνοδευόμενες από τον μικρό-χρηματιστή και κομματάρχη Μιχ. Φέκκα τον οποίο η κεντρική εξουσία βάφτισε τεχνοκράτη και Ά Αντιπρόεδρο της Επ. Κεφαλαιαγοράς, επισκέφτηκαν προ ημερών τον αρμόδιο υπουργό (και δελφίνο της ηγεσίας της ΝΔ κόντρα στον Ν. Δένδια, όταν φυσικά έρθει η ώρα) Κωστή Χατζηδάκη, με αφορμή τον νέο κανονισμό του Χρηματιστηρίου, ο οποίος δείχνει την πόρτα της εξόδου στις εταιρίες με μικρή διασπορά, όπως για παράδειγμα κάτι τυχάρπαστους του real estate (και μερικά άλλα κουμάσια) που κοροϊδεύουν επί μακρόν ότι δήθεν θα αυξήσουν το free float…

Η Βασίλω δυστυχώς θέλει να κρατήσει στο ΧΑ κάθε καρυδιάς καρύδι, αντί να έχει συμφωνήσει από την πρώτη στιγμή να τους πετάξουν έξω από το ΧΑ με τις κλωτσιές…

Επί του προκειμένου τώρα, η συζήτηση εκτός από τον κανονισμό του «μισητού εχθρού Κοντόπουλου» (ένας παρλαπίπας είναι κι αυτός, μην ξεγελιέστε) περιεστράφη και γύρω από την επόμενη ημέρα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, δεδομένου ότι η θητεία οσονούπω λήγει!

Και με τον νέο νόμο της Κεραμέως (που ο Μητσοτάκης λόγω Κολλεγίου νομίζει – μόνο αυτός- ότι είναι σοβαρή υπουργός) η κατάσταση μπερδεύεται όσον αφορά τα προσόντα και την σχετική διαδικασία που θα ακολουθηθεί!

Πάντως όπως μαθαίνω, τα κορίτσια και ο κομματάρχης έφυγαν με το χαμόγελο στα χείλη! Ο Κωστής διαβεβαίωσε την ηγετική τριάδα ότι θα μείνουν!!! Ελπίζω μόνο να μην εννοούσε ότι …θα μείνουν στην ίδια τάξη!

Διαβάστε ακόμη: