Σε αβαθή ύδατα στο στενό της Χαλκίδας, κοινώς σε ξέρα, έπεσε το υπερπολυτελές σκάφος του γνωστού και επωνύμου Ελληνοαμερικανού εφοπλιστή Πίτερ Γεωργιόπουλου, ο οποίος πέρσι, το 2021, μετά από δυόμισι περίπου χρόνια επέστρεψε στην ναυτιλιακή αγορά μέσω της εξαγοράς από την εταιρία συμφερόντων του United Overseas Group, της United Arab Chemical Carriers (UACC) με έδρα το Ντουμπάι, που σύμφωνα με την ιστοσελίδα της διαθέτει στόλο με 22 τάνκερ!

Σύμφωνα με την Vessels value η αξία του στόλου κατά την ημερομηνία εξαγοράς ανερχόταν στο ποσόν των 345 εκατ. ευρώ, με τον μέσο όρο ηλικίας των πλοίων να διαμορφώνεται στα 11 έτη!

Ο Πίτερ Γεωργιόπουλος, πρώην ναυλομεσίτης και τραπεζικός επενδυτής, κατόρθωσε να φτιάξει ένα πολύ δυνατό όνομα παγκοσμίως στο χώρο του εφοπλισμού ενώ εισήγαγε 4 εταιρίες στο Χρηματιστήριο!

Ωστόσο η κρίση το 2009 και το 2014 οδήγησαν τις ναυτιλιακές του εταιρίες να υπαχθούν στο άρθρο 11 του πτωχευτικού κώδικα!

Έγινε ευρύτατα γνωστός στην ελληνική κοινή γνώμη μέσα από την περίφημη τριπλή συμφωνία του με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο, συνολικής αξίας 2,270 δις. δολαρίων (!!!) καθώς τρεις φορές εμφανίστηκε ως αγοραστής των πλοίων του!

Την πρώτη φορά το 2003 όταν η Genmar απέκτησε 18 Aframax του στόλου του Θ. Αγγελοπούλου έναντι 550 εκατ. δολαρίων, η δεύτερη το 2007 όταν ο Π. Γεωργιόπουλος εξαγόρασε από τον Έλληνα μεγαλοεπιχειρηματία 9 φορτηγά πλοία capesize έναντι 1,1 δις. δολάρια, ενώ το 2010 έκλεισαν μια ακόμη συμφωνία πώλησης 5 δεξαμενόπλοιων VLCC και δύο υπό ναυπήγηση Suezmax του κ. Αγγελοπούλου στην General Maritime έναντι 620 εκατ. δολαρίων!

Θυμίζεται ακόμη ότι ο Πίτερ Γεωργιόπουλος διατέλεσε πρόεδρος της Aegean Marine Petroleum.

Αδιαμφισβήτητα ο Πίτερ Γεωργιόπουλος δεν είναι η πρώτη φορά που πέφτει σε αβαθή ύδατα, κοινώς σε ξέρα ή σε ύφαλο, θυμίζοντας το περίφημο Shallow της Lady Gaga και του Μπράντλεϊ Κούπερ από την ταινία a star is born!

Ωστόσο το να πέσεις σε ξέρα στον πορθμό του Ευρίπου, σχεδόν δίπλα στην γέφυρα της Χαλκίδας υποδεικνύει τουλάχιστον επιπολαιότητα και έλλειψη της στοιχειώδους πληροφόρησης ως προς την περιοχή και τις συνθήκες που επικρατούν!

Κάτι που έχει χαρακτηρίσει πολλές φορές μέχρι σήμερα τη ζωή του Πίτερ Γεωργιόπουλου που αλλεπάλληλα πέφτει σε ξέρες, πλην όμως έχει το μαγικό χάρισμα να ανακάμπτει και να επιστρέφει από αυτές, κάνοντας εντυπωσιακά come back!

Μετά βεβαιότητας η ξέρα στην οποία έπεσε το υπερπολυτελές σκάφος του στα στενά της Χαλκίδας ήταν η λιγότερο τραυματική εμπειρία ενός επιχειρηματία και εφοπλιστή που κατ’ επανάληψη έχει πέσει στα βράχια!

Ποιος «επωφελήθηκε» στο τέλος της ημέρας από την παρακολούθηση Πιτσιόρλα – Σαγιά; Οι Άραβες, η Ζάκυνθος, ο διοικητής της ΕΥΠ Ι. Ρουμπάτης και η εκπροσώπηση του fund του Άμπου Ντάμπι

Για να καταλαβαίνετε, η υπόθεση της παρακολούθησης των δύο πολύ ισχυρών προσωπικοτήτων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ την εποχή εκείνη, το 2016 δηλαδή, ενός υπουργού και του Γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου, δεν είναι καθόλου σύνθετη αλλά πολύ απλή για όποιον μπορεί να διαβάσει πίσω από τις γραμμές και να αναλύσει στοιχεία και πληροφορίες!

Κατ’ αρχήν η μη νόμιμη επισύνδεση (όχι όπως του Ανδρουλάκη δηλαδή που ήταν νόμιμη) έλαβε χώρα για υπόθεση ιδιωτική και εν προκειμένω για την αντιδικία των Αράβων του Κατάρ και των συμφερόντων του Αλ Θάνι, με την Εκκλησία αλλά και ιδιώτες γαιοκτήμονες σχετικά με την σύννομη αγοραπωλησία εκτάσεων στη Ζάκυνθο, μεταξύ των οποίων και το περίφημο Ναυάγιο!

Σε απλά λόγια η παράνομη παρακολούθηση 2 προβεβλημένων πολιτικών στελεχών από την ΕΥΠ του κ. Ρουμπάτη, του αποκαλούμενου αργότερα και «Διπλού Γιάννη» (γιατί άραγε;) δεν αφορούσε ούτε εθνική ασφάλεια, ούτε κρατικά συμφέροντα, αλλά στενά επιχειρηματικά ενδιαφέροντα των Αράβων οι εκπρόσωποι των οποίων στην Ελλάδα είχαν οδηγηθεί στις αίθουσες των δικαστηρίων με βαριές κατηγορίες καταπάτησης δημοσίων εκτάσεων, σύμφωνα με τη σχετική βαρύτατη τότε νομοθεσία περί καταχραστών του Δημοσίου!

Για όποιον λοιπόν αντιλαμβάνεται πως λειτουργεί το σύστημα και τι ακριβώς αφορά η συγκεκριμένη παράνομη παρακολούθηση από τις επίσημες μυστικές υπηρεσίες, θα συνειδητοποιήσει ότι ούτε τον Αλέξη Τσίπρα αφορούσε, που προφανώς δεν είχε ιδέα, ούτε την τότε κυβέρνηση!

Είχε να κάνει προφανώς με όλους αυτούς που εκ των υστέρων καταδεικνύεται στην πράξη ότι έχτισαν σχέσεις με τους Άραβες και στη συνέχεια επωφελήθηκαν!

Για την ιστορία αξίζει να αναφερθεί πως ο τότε διοικητής της ΕΥΠ Γιάννης Ρουμπάτης, πάλαι ποτέ στέλεχος του ιστορικού ΠΑΣΟΚ επί Ανδρέα Παπανδρέου και στη συνέχεια καθοδηγητής υπουργών (γυναικών) στην κυβέρνηση οπερέτα του ΓΑΠ, στη συνέχεια και μέχρι πρόσφατα ανέλαβε αντιπρόσωπος στην Ελλάδα του περίφημου κρατικού sovereign fund του Αμπού Ντάμπι, της πρωτεύουσας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που συγκροτούν 7 αραβικά κρατίδια στον περσικό κόλπο, μεταξύ των οποίων Ντουμπάι και Κατάρ!

ια όλα αυτά, καθώς και για τις εξαγωγές ελαιόλαδου στα Εμιράτα και άλλα πολλά, θα κληθεί να δώσει απαντήσεις στην εξεταστική επιτροπή ο Γιάννης Ρουμπάτης, σε μια υπόθεση που φέρονται να εμπλέκονται παραπάνω από μία Μυστικές Υπηρεσίες…

5 ερωτήματα – φωτιά για τη σύγκρουση συμφερόντων και την νέα Γενική διευθύντρια της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

Η κυρία Καλ. Μπενετάτου, πρώην αντιπρόεδρος της Επ. Ανταγωνισμού, θα κληθεί να εποπτεύσει εισηγμένη όπου εργάζεται η αδερφή της ως οικονομική διευθύντρια!

Μπορεί το ΔΣ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να αποφάσισε πρόσφατα να τοποθετήσει την κ. Καλλιόπη Μπενετάτου στην θέση της Γενικής Διευθύντριας της ΕΚ και μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, αλλά φαίνεται να μην αξιολογήθηκαν τα θέματα σύγκρουσης συμφερόντων που προκύπτουν στο πρόσωπο της.

Το θέμα αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον, εάν το ΔΣ της ΕΚ ήξερε και αξιολόγησε τα θέματα σύγκρουσης συμφερόντων που υφίστανται ή τα θέματα αυτά σκοπίμως αποκρύφθηκαν από την συγκεκριμένη υποψήφια και δεν γνωστοποιήθηκαν στην ΕΚ κατά την διαδικασία αξιολόγησης, γεγονός που γεννά ερωτηματικά και για την όλη διαδικασία που ακολουθήθηκε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τα θέματα σύγκρουσης συμφερόντων η ευρωπαϊκή εποπτική αρχή (ESMA), έχει εκδώσει και κατευθυντήριες γραμμές καθώς και πως αυτά θα πρέπει να αξιολογούνται και να επιλύονται.

Τα ασυμβίβαστα

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του radar η αδελφή της νέας γενικής διευθύντριας είναι η κ. Μπενετάτου Ανθοθέσμη Μαρία, η οποία τυγχάνει να είναι οικονομική διευθύντρια από το 2008 στην εισηγμένη και εποπτευόμενη από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εταιρεία Κλουκίνας Λάππας.

Δηλαδή η νέα γενική διευθύντρια της ΕΚ, μεταξύ των άλλων θα κληθεί να εποπτεύσει και την εταιρεία που εργάζεται η αδελφή της, δημιουργώντας συνθήκες σύγκρουσης συμφερόντων (Conflict of interest), σε μία περίοδο μάλιστα κατά την οποία η ΕΚ διερευνά καταγγελίες για την εν λόγω εταιρεία.

Υπενθυμίζουμε ότι στις 5 Απριλίου 2022 ο μέτοχος κ. Λουκάς Σπεντζάρης, κατέθεσε ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών αίτηση έκτακτου ελέγχου της Εταιρείας, κατ’ άρθρο 142 του Ν. 4548/2018, η οποία έχει προσδιορισθεί να συζητηθεί στις 17 Μαΐου 2022, γεγονός που γνωστοποιείται και στις οικονομικές καταστάσεις τις χρήσεις 2021.

Τα ερωτήματα φωτιά που θέτει το radar

1) Γνώριζε η ΕΚ τα θέματα σύγκρουσης συμφερόντων της κ. Μπενετάτου? Εάν τα γνώριζε αξιολογήθηκαν από το ΔΣ της ΕΚ;

2) Γνωστοποίησε ως όφειλε η κ. Μπενετάτου τα θέματα αυτά στην ΕΚ κατά την διαγωνιστική διαδικασία ή τα απέκρυψε;

3) Μπορεί σε κάθε περίπτωση ένας επόπτης και μάλιστα σε τόσο σημαντική θέση να είναι αντικειμενικός, όταν προκύπτουν τέτοια θέματα ασυμβιβάστων, τόσο για την εταιρεία Κλουκίνας- Λάππας όσο και για τους ανταγωνιστές τους;

4) Τίθεται θέμα τόσο ως προς την καταλληλόλητα όσο και ως προς την νομιότητα της κ. Μπενετάτου στην εν λόγω θέση της Γενικής Διευθύντριας;

Και ένα ακόμη ερώτημα στο τέλος:5) Υπήρχαν ή όχι αξιόλογα στελέχη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που είχαν θέσει υποψηφιότητα για τη θέση του Γενικού Διευθυντή και δεν αντιμετώπιζαν σχετικά ζητήματα ανεξαρτησίας;

Ο χριστιανικός οβολός των «ευσυνείδητων» και «ευαίσθητων» επιχειρηματιών στον «νταραβεριτζή με τα μαύρα ράσα», στη Νέα Υόρκη για φιλανθρωπικούς σκοπούς, με Αντώνη Ρέμο!

Τεράστιοι επιχειρηματίες από την Ελλάδα, όπως ο κ. Φιντιρίκος, έδωσαν το «παρών» στην εμποροπανήγυρη του Father Alex! Συγχαρητήρια του Αντ. Ρέμου προς τον Μπουρλά εκ μέρους της ανθρωπότητας!

Αρχίζουν να ανησυχούν βάσιμα όπως μαθαίνω, όλοι οι ισχυροί επιχειρηματίες της αθηναϊκής νύχτας, όπως ο Παπαθεοχάρης, ο Μαρασούλης και ο Μπερτάκης, με την τεράστια επιτυχία της (ας το πούμε κι έτσι) φιλανθρωπικής εκδήλωσης του Father Alex (γνωστού ως νταραβεριτζή με τα μαύρα ράσα) στα Χάμπτονς της Νέας Υόρκης, όπου τραγούδησε ο Αντώνης Ρένος παρουσία τεράστιων επιχειρηματιών από την Ελλάδα, με διεθνή εμβέλεια και παρουσία, όπως ενδεικτικά ο κ. Δ. Φιντιρίκος που φιγουράρει στο Ίντερνετ με Father Alex and Son Michael (πώς λέμε Πασπάτης, Καλαφάτης και ΣΙΑ!)

Η εμποροπανήγυρη του ομογενούς πρώην υψηλά ιστάμενου κληρικού στην ιεραρχία της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, γνώρισε μεγάλη επιτυχία καθώς όλοι οι «ευαίσθητοι» και «ευσυγκίνητοι» επιχειρηματίες και λοιποί γαλαζοαίματοι και νταραβεριτζήδες έσπευσαν να δώσουν τον οβολό τους για φιλανθρωπικούς σκοπούς και όχι φυσικά για να τους παράσχει «προστασία» ο Father Alex δια μέσω του αμερικανικού παράγοντα, ούτε για να κάνουν δουλειές στην Ελλάδα με Αμερικανούς επιχειρηματίες, όπως φημολογείται αναιτιολόγητα (!!!) ότι είχαν στο μυαλό τους ή ότι δήθεν τους υποσχόταν ο σεβάσμιος πρώην κληρικός, που ως γνωστόν είναι μέσα σε όλα τα κόλπα και «πουλάει» αυτά που έχει και κυρίως αυτά που «δεν έχει»!

Κατά τα άλλα ήταν μια υπέροχη βραδιά κατά την οποία ο γνωστός τροβαδούρος της αγάπης και του έρωτα Αντώνης Ρένος ευχαρίστησε εκ μέρους όλης της ανθρωπότητας τον Μπουρλά της Pfizer, δεδομένου ότι ο πλανητάρχης Μπάιντεν δεν κατάφερε να παρευρεθεί!

Δυστυχώς για λόγους ανωτέρας βίας ο πιο φανατικός «οπαδός» του Αντώνη Ρένου Σάκης Κατσέλης δεν έδωσε το «παρών» στην σπουδαία και ανιδιοτελή αυτή εκδήλωση! Βλέπετε φύσαγε! Και έπρεπε να σπεύσει στις ανεμογεννήτριες στα Άγραφα!

Προφανώς τον περίμενε ο άλλος Σάκης …

Επιχείρηση προσέγγισης του Ν. Δένδια με τον Αντώνη Σαμαρά, δια μέσω επιχειρηματικών και παραπολιτικών κύκλων, με φόντο τις πολιτικές εξελίξεις, τις εκλογές και τα πιθανά αδιέξοδα!

Μαθαίνω ότι, με αφορμή τις πολιτικές εξελίξεις, τα σενάρια ακυβερνησίας, κατακερματισμού του πολιτικού συστήματος και αδυναμία της ΝΔ να συγκροτήσει αυτοδύναμη κυβέρνηση στις προσεχείς εθνικές εκλογές, επιχειρηματικοί και παραπολιτικοί κύκλοι επιδιώκουν να επιφέρουν προσέγγιση του Αντώνη Σαμαρά με τον Νίκο Δένδια!

Ως γνωστόν οι σχέσεις των δύο ανδρών υπήρξαν κακές από την εποχή της διακυβέρνησης Σαμαρά, όταν ο τότε πρωθυπουργός, που υπήρξε για να είμαστε δίκαιοι από τους πιο επιτυχημένους των τελευταίων χρόνων και συγκράτησε τη χώρα από την κατάρρευση, θεώρησε ότι ο Ν. Δένδιας τον υπονόμευε για λογαριασμό επιχειρηματικών συμφερόντων με τα οποία είχε συγκρουσθεί!

Σήμερα, χρόνια μετά, οι τόνοι της αντιπαράθεσης έχουν πέσει, η «οργή» έχει κοπάσει και οι συγκυρίες έχουν αλλάξει.

Ο Ν. Δένδιας θεωρείται ως ο υπ’ αριθμόν 1 διάδοχος του Κυριάκου Μητσοτάκη εάν και όταν προκύψει θέμα ηγεσίας και αφού προηγουμένως ο νυν πρωθυπουργός δεν καταφέρει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση!

Υπάρχουν ακόμη και διάφορα άλλα σενάρια που κυκλοφορούν για εκλογές ανάδειξης αρχηγού μέσα από την κοινοβουλευτική ομάδα εάν προκύψει πολιτικό αδιέξοδο, ωστόσο τούτο στην εποχή της δημοκρατίας της βάσης και της κοινωνίας, θα θεωρηθεί εκτροπή!

Σε κάθε περίπτωση πάντως, πρόσωπα που στηρίζουν (από το παρασκήνιο και όχι μόνο) τον Ν. Δένδια φέρεται να έχουν αναλάβει την πρωτοβουλία να αποκαταστήσουν τις σχέσεις του με τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος και ισχύ στην κοινοβουλευτική ομάδα διαθέτει, αλλά και επιρροή στη βάση της κεντροδεξιάς παράταξης!

Οι 3 φίλοι και το προγραμματισμένο ταξίδι μετά συζύγων σε γνωστό κυκλαδονήσι, που τελικά δεν έγινε όπως είχε σχεδιαστεί! Οι 3 φίλοι πήγαν μόνοι τους! Γιατί ;

Μια φορά κι έναν καιρό 3 κολλητοί φίλοι αποφάσισαν να πάνε να περάσουν ένα Σαββατοκύριακο όλοι μαζί σε ένα γνωστό κυκλαδίτικο νησί, με ιδιαίτερες αναφορές και χαρακτηριστικά!

Και προγραμμάτισαν το μίνι αυτό ταξίδι να το κάνουν μετά συζύγων, ποιο οικογενειακό δηλαδή αφού γνωρίζονται όλοι επί χρόνια και περνάνε καλά μαζί!

Ωστόσο η έκβαση δεν ήταν αντίστοιχη του αρχικού προγραμματισμού!

Το ταξίδι έγινε, οι 3 φίλοι ταξίδευσαν παρέα στο νησί των Κυκλάδων, όπου πέρασαν το Σαββατοκύριακο μόνοι τους όμως, χωρίς γυναίκες, χωρίς τις συζύγους να ακολουθούν! Γιατί άραγε;

Διαβάστε ακόμη: