Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι

Το βιομεθάνιο προσελκύει μεγάλες ξένες και ελληνικές επενδύσεις – Η Blue Grid εξαγοράζει δύο ακόμα μονάδες

*** Μετά τις εξαγγελίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για υπερδιπλασιασμό της ισχύος παραγωγής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας μέχρι το 2030 από όλες τις χώρες (RePowerEU), άρχισε από πολλές εταιρείες ένας αγώνας δρόμου επενδύσεων για την αξιοποίηση-εκμετάλλευση του κλάδου βιοαερίου/βιομεθανίου, ο οποίος έχει μείνει αρκετά πίσω σε σχέση με άλλες ενεργειακές επενδύσεις. Ειδικότερα στη χώρα μας, η παραγωγή ενέργειας από τον συγκεκριμένο κλάδο πρέπει ούτε λίγο ούτε πολύ να πενταπλασιαστεί (!) μέχρι το 2030, προκειμένου να πιαστούν οι ευρωπαϊκοί στόχοι. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό το γεγονός έχει σημάνει την απαρχή μιας εκτεταμένης επιχειρηματικής δραστηριότητας, στην οποία μετέχουν μεγάλοι ξένοι όμιλοι, όπως η Blue Grid, αλλά και ελληνικοί όμιλοι ενέργειας, όπως η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ο Μυτιληναίος, η MORE του ομίλου Βαρδινογιάννη και η ΔΕΠΑ, η οποία μάλιστα έχει σχεδιάσει διάφορα προγράμματα και δικά της έργα.Όπως πολύ έγκαιρα και έγκυρα, η στήλη σας έχει ενημερώσει ότι στο συγκεκριμένο χώρο δραστηριοποιούνται αρκετές εταιρείες, διάσπαρτες ανά τη χώρα και κυρίως σε περιοχές όπου υπάρχει κτηνοτροφία και εκτεταμένες καλλιέργειες.

*** Μέχρι τώρα, ο πιο δραστήριος παίκτης αποδεικνύεται η Blue Grid, η οποία έχει δράσεις και στη διανομή ενέργειας σε μεγάλους και μεσαίας δυναμικότητας πελάτες της. Προ μηνών, μάλιστα, προχώρησε στην εξαγορά θυγατρικής μονάδας βιοαερίου της εισηγμένης Εβροφάρμα στη Θράκη, στην οποία επενδύει ήδη σημαντικά ποσά. Η Blue Grid, μέσω της συνδεδεμένης εταιρείας της BlueFuel, και μέλος της Mol Gas Energy Holding, ολοκλήρωσε την εξαγορά της μονάδας παραγωγής βιοαερίου «Βιομέστη», που εδρεύει στη Μέστη Έβρου. Σε συνέχεια της εξαγοράς, η BlueFuel σε συνεργασία με την οικογένεια Παπαζηλάκη, βασικό μέτοχο του Ομίλου Εβροφάρμα, στοχεύει σε μία σειρά επενδύσεων στη μονάδα, οι οποίες έχουν ως απώτερο στόχο την παραγωγή ανανεώσιμων καυσίμων για τους κλάδους των οδικών μεταφορών, της ναυτιλίας, και της βιομηχανίας. H συγκεκριμένη μονάδα παράγει βιοαέριο, χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη οργανικά απόβλητα, ως επί το πλείστον, κοπριά αγελάδων γαλακτοπαραγωγής. Οι επενδύσεις που θα ακολουθήσουν, περιλαμβάνουν αύξηση της δυναμικότητας της μονάδας, την εγκατάσταση μονάδας αναβάθμισης βιοαερίου σε βιομεθάνιο, την εγκατάσταση μονάδας μικρής κλίμακας υγροποίησης, καθώς και μονάδα δέσμευσης και υγροποίησης διοξειδίου του άνθρακα, με τελικά προϊόντα το υγροποιημένο βιομεθάνιο (bio-LNG) και το βιογενές διοξείδιο του άνθρακα (bio-CO2). Απώτερος στόχος της εταιρείας είναι η παραγωγή 100% ανανεώσιμου υγροποιημένου βιομεθανίου, ενός προϊόντος χημικά πανομοιότυπου με το συμβατικό LNG, που θα επιτρέπει σε καταναλωτές LNG να «πρασινίσουν», χωρίς επιπλέον επενδύσεις.

*** Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η Blue Grid βρίσκεται πολύ κοντά σε δύο ακόμα εξαγορές στη Μακεδονία, η μια θεωρείται ήδη τελειωμένη και η δεύτερη εκτιμάται ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί και αυτή. Στόχος η δημιουργία ενός ομίλου με μεγάλης ισχύος παραγωγή, ώστε να μπορεί να εξυπηρετήσει τομείς δύσκολους στην προσπάθεια απανθρακοποίησης, όπως η ναυτιλία και οι μεταφορές με τα βαρέα οχήματα και τα λεωφορεία. Προς την ίδια κατεύθυνση άρχισαν να κινούνται πλέον δραστήρια και οι εγχώριοι παίκτες, με πιο έντονη την κινητικότητα να καταγράφεται στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και στη MORE, αλλά και οι άλλοι ισχυροί της ενέργειας ετοιμάζουν τις δικές τους κινήσεις στον τομέα βιοαερίου-βιομεθανίου. Βέβαια, στο αρμόδιο υπουργείο και στις μέχρι τώρα συσκέψεις καταγράφονται κάποιες περίεργες, αν μη τι άλλο, αντιπαραθέσεις, οι οποίες και ονοματεπώνυμο έχουν και φυσικά δεν γίνονται χωρίς λόγο, τουναντίον. Προς το παρόν και ενόψει δημιουργίας του νέου νομοθετικού πλαισίου, ας μείνουμε εδώ, με την υπόσχεση να επανέλθουμε. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που έχει σημασία είναι ότι και στη χώρα μας ωριμάζουν πλέον οι συνθήκες για νέες διαφοροποιημένες των κλασσικών επενδύσεις στην ενέργεια, με αξιοποίηση υλικών που κάποτε δεν είχαμε καν που να τα εναποθέσουμε και σε πολλές περιπτώσεις δημιουργούσαν και προβλήματα υγιεινής. Τώρα, αποφέρουν και χρήμα και καθαρή ενέργεια.

Cenergy Holdings: Πάνω από 3 δισ. το ανεκτέλεστο έργων της πολυεθνικής του ομίλου Στασινόπουλου

*** Ο όμιλος Στασινόπουλου, ο μεγαλύτερος βιομηχανικός όμιλος της χώρας, ο οποίος όχι μόνο δεν αποδυναμώθηκε, όπως άλλοι, με το πέρασμα των χρόνων, αλλά ολοένα και ισχυροποιείται, κατέχοντας ισχυρή θέση διεθνώς και διεκδικώντας έργα σε κάθε γωνιά του πλανήτη, επικρατώντας μάλιστα τις περισσότερες φορές έναντι πανίσχυρων ξένων ανταγωνιστών του. Μια εκ των δυναμικών εισηγμένων εταιρειών του, η Cenergy Holdings, που προήλθε από τη συνέννωση των εταιρειών Σωληνουργεία Κορίνθου, Ελληνικά Καλώδια, Icme Ecab και VET, πρωταγωνιστεί σε δύο μέτωπα και στην ανάληψη ολοένα και περισσότερων έργων και στην απόδοση της μετοχής της, ικανοποιώντας και τους πιο απαιτητικούς θεσμικούς κυρίως, αλλά και ιδιώτες επενδυτές. Η συνεχιζόμενη με αμείωτο ρυθμό ισχυρή ζήτηση για τα προϊόντα προστιθέμενης αξίας της Cenergy, που συμπεριλαμβάνει υποθαλάσσια καλώδια και καλώδια διασύνδεσης ενεργειακών φορέων όπως είναι τα αιολικά πάρκα, καθώς και σωλήνες χάλυβα για φυσικό αέριο και υδρογόνο, έχουν εκτινάξει το ανεκτέλεστο έργων της, σε πάνω από 3 δισ. ευρώ.Μάλιστα, μόλις προ τριών ημερών, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι η Hellenic Cables, ο κλάδος καλωδίων της, υπέγραψε σύμβαση για την προμήθεια inter-array καλωδίων για τα πολωνικά υπεράκτια αιολικά πάρκα Bałtyk II και Bałtyk III. Η ανάπτυξη των δύο αυτών υπεράκτιων αιολικών πάρκων γίνεται μέσω της κοινοπραξίας Equinor – Polenergia. Η Seaway7 έχει αναθέσει στην Hellenic Cables τον σχεδιασμό, την κατασκευή, τον έλεγχο και την προμήθεια (έως και) 205 χλμ. υποβρυχίων καλωδίων και των συναφών εξαρτημάτων τους. Τα αιολικά πάρκα Bałtyk II και III εκτείνονται σε περιοχές 122km2 και 117km2 αντίστοιχα και βρίσκονται σε στρατηγική θέση στη νοτιοδυτική Βαλτική Θάλασσα, με βάθη νερού που κυμαίνονται από 20 – 45 μέτρα.

*** Έχει ιδιαίτερη σημασία να επισημανθεί ότι τα καλώδια θα παραχθούν στο υπερσύγχρονο εργοστάσιο υποβρύχιων καλωδίων της Hellenic Cables στην Κόρινθο και η παράδοσή τους θα πραγματοποιηθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2026. Η ανάληψη ενός ακόμα πολύ δύσκολου έργου, πιστοποιεί τις τεράστιες δυνατότητες του ελληνικού και ειδικότερα της θυγατρικής εταιρείας Hellenic Cables, για την παροχή υψηλής ποιότητας, αξιόπιστων και προηγμένων τεχνολογικά λύσεων στον τομέα της υπεράκτιας αιολικής βιομηχανίας. Μέσω του σχεδιασμού, της κατασκευής και της προμήθειας των καλωδιακών συστημάτων για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, η Hellenic Cables στοχεύει να συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη του τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας,για τη βιώσιμη παραγωγή ενέργειας.

*** Οι δυνατότητες αυτές στις διεθνείς αγορές της Cenergy Holdings, έχουν αντιστοίχιση και στην πορεία της μετοχής. Η εταιρεία έχει σήμερα κεφαλαιοποίηση 1,4 δισ. ευρώ, καθώς η μετοχή της έχει πραγματοποιήσει ένα μεγάλο ράλι κατά τον τελευταίο χρόνο και περιλαμβάνεται μεταξύ των κορυφαίων σε απόδοση μετοχών του 2023. Η μετοχή της
έχει χαμηλό έτους τα 3,36 ευρώ και υψηλό έτους τα 7,53 ευρώ, προσέφερε δηλαδή υπερδιπλάσιες αποδόσεις. Θεσμικοί επενδυτές, ξένοι και εγχώριοι, έχουν χτίσει ισχυρές θέσεις, ενώ οι όποιες ρευστοποιήσεις παρατηρήθηκαν το τελευταίο διάστημα, απλώς έδωσαν την ευκαιρία σε άλλα χαρτοφυλάκια να εισέλθουν και σταδιακά να χτίσουν τη δική τους θέση, εκτιμώντας ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για ακόμα μεγαλύτερες αποδόσεις. Η Πειραιώς Χρηματιστηριακή, μάλιστα, σε πρόσφατη ανάλυσή της, ανεβάζει την τιμή-στόχο για τη μετοχή στα 9,25 ευρώ.

ΔΕΗ: Παρουσιάζει την ερχόμενη Τρίτη τα τετραετή επεκτατικά της σχέδια, ενώπιον διεθνών αναλυτών και θεσμικών επενδυτών

*** Την ερχόμενη Τρίτη, 23 του μηνός, η ΔΕΗ ανοίγει τα χαρτιά της στο Λονδίνο, όπου θα παρουσιάσει στους ξένους αναλυτές τα φιλόδοξα σχέδιά της, που εντάσσονται στο νέο επικαιροποιημένο επενδυτικό πρόγραμμά της για την ερχόμενη τετραετία. Είναι, αν δεν απατώμαι, η πρώτη φορά που ένας ελληνικός επιχειρηματικός όμιλος και μάλιστα με τόσο πολυσχιδείς δραστηριότητες μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και προερχόμενος από μια καταδικαστική περίοδο καθήλωσης, θα σταθεί μπροστά στους εκπροσώπους πανίσχυρων οργανισμών και θα παρουσιάσει, όχι τα ετήσια πλάνα του, αλλά των επόμενων τεσσάρων ετών!
Θυμίζω ότι η ΔΕΗ σχετικά πρόσφατα τροποποίησε το καταστατικό της και εξελίσσεται σε ένα όμιλο ουσιαστικά, που δεν χωράει πλέον μόνο στο χώρο της ενέργειας, αλλά αναπτύσσει δραστηριότητες σε χώρους όπως η παροχή χρηματοπιστωτικών ή επενδυτικών υπηρεσιών, η είσοδος στις τηλεπικοινωνίες και στον τομέα πληροφορικής, όπως και στον τομέα των ακινήτων και των ΣΔΙΤ, η ενίσχυση των επενδύσεων σε ΑΠΕ και οι επενδύσεις στις οπτικές ίνες.

*** Πρόκειται για μία μετάλλαξη ουσιαστικά της παλιάς και γερασμένης ΔΕΗ, σε ένα σύγχρονο όμιλο, που γιγαντώνεται μέσω εξαγορών, επενδύσεων και εισόδου σε νέες αποδοτικές αγορές, ανοίγοντας μάλιστα δρόμους και σε ανταγωνιστές της. Αποκτήματα, όπως η Enel Romania, που έφερε εκατομμύρια νέους πελάτες, αλλά και μεγάλες μονάδες ΑΠΕ, αναγάγουν τη ΔΕΗ σε ισχυρό παίκτη στα Βαλκάνια και τη ΝΑ Ευρώπη, προλειαίνοντας το έδαφος και για νέες επιθετικές κινήσεις. Αλλά και η απόκτηση της Κωτσόβολος, αποτελεί μια πρόκληση εισόδου της ΔΕΗ στον τομέα του retail στο χώρο της ενέργειας, αλλά, ανάλογα με τις εξελίξεις στο χώρο των τηλεπικοινωνιών, μπορεί να αποτελέσει τη βάση ενός λίαν επωφελούς πανελλαδικού δικτύου. Θυμίζω επίσης ότι πρόσφατα η εταιρεία ανακοίνωσε νέα deals στις ΑΠΕ, με την Ιντρακάτ και τον όμιλο Κοπελούζου – offshore/υπεράκτιο αιολικό πάρκο Αλεξανδρούπολης – κίνηση που θα ενισχύσει σε σημαντικό βαθμό τη θέση της στην “πράσινη” ενέργεια.

*** Χρηματιστηριακά τώρα, μετά από μια πολύμηνη δοκιμασία που ακολούθησε η μετοχή της, μετά την αύξηση κεφαλαίου στα 9 ευρώ, σήμερα όχι μόνο έχει ανακάμψει, αλλά αποφέρει σημαντικά κέρδη στους κατόχους της, θεσμικούς και ιδιώτες. Η κεφαλαιοποίηση του ομίλου ανέρχεται σε 4,6 δι. ευρώ, έχοντας χαμηλό έτους τα 6,90 ευρώ και υψηλό τα 12,46 ευρώ. Έχει ιδιαίτερη σημασία, πάντως, να τονιστεί ότι, παρά την πρόσφατη ρευσοποίηση ποσοστού 5% από την Goldman Sachs, η μετοχή έδειξε αξιοσημείωτη αντοχή, γεγονός που αποδίδεται στο ότι άλλοι θεσμικοί που δεν είχαν θέση, εισήλθαν τώρα, δείγμα εμπιστοσύνης στις προοπτικές του ομίλου της ΔΕΗ και των δυνατοτήτων της διοίκησης Στάσση.

Ενδιαφέρουν

*** Όπως σας τα περιγράφαμε, δεν ήρθε η…συντέλεια στο Χρηματιστήριο. Η αγορά ηρέμησε χθες, δείχνοντας αντοχές στις όποιες πιέσεις – υπαρκτές και κατά περίπτωση αρκετά ισχυρές.

*** Ο αυξημένος τζίρος, πάντως, μάλλον θετικό σημάδι αποτελεί, αν και θα μπορούσε να εκληφθεί και αντιστρόφως. Αλλά, η στήριξη που εκδηλώθηκε και οι αγορές, ισορρόπησαν τις πιέσεις, ειδικά στις τράπεζες.

*** Οι δηλώσεις Λαγκάρντ από το Νταβός, ότι από το καλοκαίρι, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα αρχίσει η αποκλιμάκωση των επιτοκίων, έδωσε κάποια ανάσα στις αγορές. Αλλά οι φόβοι για τον πληθωρισμό, με αφορμή την πορεία του στη Βρετανία, έριξαν τις ευρωπαϊκές αγορές, όπως και το ράλι των αμερικανικών ομολόγων έριξαν τους εκεί δείκτες. Φαίνεται ότι εισερχόμεθα σε μία περίοδο που οι αγορές δεν διαθέτουν εκείνα τα στοιχεία, που θα εξαλείψουν τις αβεβαιότητές τους

*** Άντεξαν και πήγαν κόντρα στο πτωτικό ρεύμα της ημέρας οι μετοχές των Ελλάκτωρα, Jumbo, ΟΠΑΠ, Εθνική, Intralot, ΕΛΠΕ, Τιτάνας και MOH

*** Πληθώρα αγορών ιδίων μετοχών, μικρών, μεσαίων και μεγάλων εταιρειών. Εύχομαι καλή αξιοποίηση προς άπαντες. Και η Ιντεάλ, μοιράζει δωρεάν μετοχές της στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και στο προσωπικό της Εταιρείας καθώς και των συνδεδεμένων με αυτήν εταιρειών

*** Μεγαλώνει συνεχώς το δίκτυο δημοσίως προσβάσιμων φορτιστών ΔΕΗ blue πανελλαδικά κάνοντας τον κόσμο της ηλεκτροκίνησης μέρος της καθημερινότητας ολοένα και περισσότερων οδηγών. Στο τέλος του 2023, τα σημεία φόρτισης ΔΕΗ blue ξεπέρασαν τα 2.000 πανελλαδικά, διευκολύνοντας τους οδηγούς ηλεκτρικών οχημάτων στις καθημερινές μετακινήσεις τους, ενώ παράλληλα η ΔΕΗ blue διπλασίασε και τις τοποθεσίες των σταθμών φόρτισης προσθέτοντας 277 νέες τοποθεσίες στο δίκτυό της. Επιπλέον, για ακόμη γρηγορότερη φόρτιση, οι χρήστες του δικτύου ΔΕΗ blue μπορούν να φορτίσουν τα ηλεκτροκίνητα οχήματά τους στους ταχυφορτιστές ισχύος έως 300 kW HPDC, οι οποίοι στο τέλος του 2023 ξεπέρασαν τους 230 πανελλαδικά.

ΚΟΥΙΖ 1: Ποιος υπουργός, όταν του είπαν να πάει να στηρίξει τα φροντιστήρια στους βουλευτές για να περάσει το ν/σ για τα ομόφυλα ζευγάρια, απάντησε δεικτικά, «μη ξύνεσαι στη γκλίτσα του τσοπάνη» και γιατί;

ΚΟΥΙΖ 2: «Θα πας στις Σπέτσες;» ρωτήθηκε παλαιό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από νεαρό βουλευτή του κόμματος. Απάντηση: «Μπα, αν ήταν καλοκαίρι, μπορεί. Θα κάνει κρύο έξω, μπορεί και…μέσα».

Αυτά και για σήμερα, κυρίες μου και κύριοι. Την καλημέρα μου!

Διαβάστε ακόμη: