Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι. Οι νέες τεχνολογίες απειλούν το σήμερα σε κάθε τομέα και η χρήση τους, ειδικά της τεχνητής νοημοσύνης, διίστανται, χωρίς να αμφισβητείται όμως η χρησιμότητά της. Άλλος αιώνας, άλλα δεδομένα… (τα κείμενα που διαβάζετε, πάντως, είναι προϊόν ανθρώπινης σκέψης!).

Τεχνητή νοημοσύνη και νέες τεχνολογίες αλλάζουν ριζικά το μοντέλο διοίκησης των επιχειρήσεων – Τι δείχνει αποκαλυπτική έρευνα σε 3.400 υψηλόβαθμα στελέχη

*** Οι νέες τεχνολογίες και ιδίως η τεχνητή νοημοσύνη είναι εδώ και ήρθαν με μεγάλη ταχύτητα, για να αλλάξουν σε πρωτοφανή έκταση τα μέχρι τώρα δεδομένα της αγοράς, προκαλώντας ανάμεικτα συναισθήματα, αλλά προβληματισμούς ως προς την ετοιμότητα ανταπόκρισης στις αλλαγές, ιδίως των εταιρειών και φυσικά πρώτων από όλους των ίδιων των επιχειρηματιών, που δρούσαν μέχρι τώρα με εντελώς διαφορετικά μοντέλα διοίκησης. Οι επιχειρηματικοί ηγέτες αντιμετώπισαν ένα πρωτοφανές κύμα αλλαγών το 2023, ενώ αναμένουν ότι το φαινόμενο αυτό θα επιταχυνθεί περαιτέρω το 2024, σύμφωνα με το Δείκτη “Pulse of Change” 2024 της Accenture. Ο νέος ετήσιος δείκτης κατατάσσει έξι παράγοντες επιχειρηματικής αλλαγής -Τεχνολογία, Ταλέντο, Οικονομία, Γεωπολιτική κατάσταση, Κλίμα, Καταναλωτής & Κοινωνία- αξιοποιώντας μια σειρά βασικών επιχειρηματικών δεικτών, όπως η παραγωγικότητα της εργασίας και οι δαπάνες πληροφορικής. Στη συνέχεια, συγκρίνει αυτά τα δεδομένα με μια έρευνα 3.400 υψηλόβαθμων στελεχών αναφορικά με τον αντίκτυπο κάθε παράγοντα στους οργανισμούς τους, καθώς και την ετοιμότητα ανταπόκρισής τους. Η έρευνα διεξήχθη από τον Οκτώβριο του 2023 έως τον Νοέμβριο του 2023, σε 20 χώρες, 19 κλάδους και ένα πλήρες φάσμα εταιρικών λειτουργιών, για να συγκρίνει τις αντιλήψεις τους για την αλλαγή σε σχέση με την ανάλυση των επιχειρηματικών αλλαγών.

*** Η ανάλυση του δείκτη ανέδειξε την τεχνολογία στην πρώτη θέση της κατάταξης το 2023 ως παράγοντα επιχειρηματικής αλλαγής (σε σχέση με την έκτη θέση το 2022), γεγονός που οφείλεται κυρίως στις εξελίξεις στον τομέα της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης. Στη μελέτη, τα στελέχη κατέταξαν ομοίως την τεχνολογία ως την βασική αιτία επιχειρηματικής αλλαγής. Σύμφωνα με την ανάλυση του δείκτη, το ταλέντο ήταν η δεύτερη αιτία επιχειρηματικής αλλαγής -συμπεριλαμβανομένων ζητημάτων όπως η έλλειψη δεξιοτήτων και δέσμευσης εργαζομένων. Στον αντίποδα, τα στελέχη κατέταξαν το ταλέντο στην τέταρτη θέση. Ωστόσο, το 42% των στελεχών αναφέρει ότι η έλλειψη δεξιοτήτων είναι μία από τις τρεις κύριες προκλήσεις που θα εμπόδιζαν την ικανότητα των οργανισμών τους να ανταποκρίνονται σε ένα περιβάλλον διαρκών αλλαγών, υπογραμμίζοντας τη σημασία που έχει για τις επιχειρήσεις να θέσουν τη στρατηγική ταλέντου ως κεντρική προτεραιότητα, ειδικά στην προσπάθειά τους να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών.

*** Επιπρόσθετα, η ανάλυση του δείκτη διαπίστωσε συνολικά, και στους έξι παράγοντες, ότι ο ρυθμός μεταβολής έχει αυξηθεί ραγδαία από το 2019 – 183% τα τελευταία τέσσερα χρόνια και 33% μόνο το προηγούμενο έτος. «Ο ρυθμός αλλαγής έχει επιταχυνθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια και απαιτεί μια διαφορετική προσέγγιση στον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων καθώς οι σταδιακές αλλαγές στον τρόπο εργασίας και απόδοσης δεν επαρκούν πλέον», δήλωσε ο Jack Azagury, Group Chief Executive – Strategy & Consulting της Accenture. «Ο βασικότερος παράγοντας αλλαγών, δηλαδή η τεχνολογία, αποτελεί ταυτόχρονα κλειδί επιτυχίας. Πιστεύουμε ότι οι εταιρείες που θα διακριθούν την επόμενη δεκαετία είναι αυτές που υιοθετούν μια στρατηγική διαρκούς επανεφεύρεσης κάθε τμήματος της επιχείρησής τους, αξιοποιώντας την τεχνολογία, τα δεδομένα και την τεχνητή νοημοσύνη, ενώ διασφαλίζουν παράλληλα ότι οι άνθρωποι βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής της διαδικασίας μετασχηματισμού».

*** Η έρευνα στα υψηλόβαθμα στελέχη αποκαλύπτει επίσης ότι:

• 88% των ηγετικών στελεχών αναμένει ακόμη ταχύτερο ρυθμό αλλαγών το 2024.
• 60% βλέπει την αλλαγή ως ευκαιρία, ενώ 68% αναμένει ότι η αύξηση των εσόδων θα επιταχυνθεί το 2024.
• Παρά την αισιοδοξία τους, περισσότεροι από τους μισούς (52%) δηλώνουν ότι δεν είναι πλήρως προετοιμασμένοι να ανταποκριθούν στις αλλαγές του επιχειρηματικού περιβάλλοντος το 2024.

Το 61% των στελεχών αναμένει ότι ο ρυθμός τεχνολογικών αλλαγών θα επιταχυνθεί ακόμη περισσότερο το 2024. Μάλιστα, 76% αντιμετωπίζει την παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη περισσότερο ως ευκαιρία παρά ως απειλή και πρακτικά πιο ουσιαστική για την αύξηση των εσόδων παρά για τη μείωση του κόστους.

Ωστόσο, σχεδόν οι μισοί (47%) δηλώνουν ότι δεν είναι πλήρως προετοιμασμένοι για τον επιταχυνόμενο ρυθμό τεχνολογικής αλλαγής και το 72% προσεγγίζει τώρα τις επενδύσεις με μεγαλύτερη προσοχή λόγω του ευρύτερου προβληματισμού για την υπεύθυνη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης.

Οι ευρωτραπεζίτες προσγειώνουν καθημερινά τους αισιόδοξους: Βιάζεστε πολύ για μειώσεις επιτοκίων

*** Εδώ και δύο περίπου μήνες έχει διαμορφωθεί ένα κλίμα στις αγορές και ειδικά στην Ευρώπη, ότι έρχονται επιτέλους οι μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του νέου έτους, αρχής γενομένης από το διάστημα Μαΐου-Ιουνίου. Η προσδοκία αυτή, έχει δημιουργήσει ένα κλίμα ευφορίας σε επιχειρήσεις, καταναλωτές και δανειολήπτες, καθώς εκτιμούν ότι έτσι θα αποκατασταθεί σταδιακά η διαταραχή που επέφερε σε όλο τον οικονομικό κύκλο η εκτίναξη των επιτοκίων στα υψηλότερα επίπεδα από την ίδρυση του ευρώ. Πλην, όμως, οι κεντρικοί τραπεζίτες που μετέχουν στο Συμβούλιο της ΕΚΤ, αλλά και η ίδια η Λαγκάρντ, δεν χάνουν ευκαιρία να προσγειώνουν τις αγορές, τους αναλυτές και τους οικονομολόγους, κάνοντας λόγο για προσωρινή παύση της αύξησης των επιτοκίων και αφήνοντας ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο νέας αύξησης, αν διαπιστώσουν ανατροπή των σημερινών δεδομένων. Στο ίδιο πνεύμα είχαμε χθες δηλώσεις από ένα ακόμα ευρωτραπεζίτη, τον Ρόμπερτ Χόλτσμαν, Αυστριακό κεντρικό τραπεζίτη και μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, ο οποίος έκανε σαφή αναφορά στις
απειλές που απορρέουν από τον παρατεταμένο πληθωρισμό. Η οικονομία της ευρωζώνης απογοήτευσε πρόσφατα και πιθανότατα μόλις δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου, θα αποδειχθεί ότι υπήρξε πολλή αισιοδοξία από τους αξιωματούχους, είπε ο Χόλτσμαν σε συνέντευξή του στο Νταβός, όπου συμμετέχει στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Ταυτόχρονα, οι γεωπολιτικές συγκρούσεις -όπως αυτή στη Μέση Ανατολή- δημιουργούν κίνδυνο διαταραχών στις αλυσίδες εφοδιασμού και τις αγορές ενέργειας, ασκώντας πίεση στις τιμές που η ΕΚΤ δεν μπορεί να αγνοήσει. «Η γεωπολιτική απειλή έχει αυξηθεί, επειδή αυτό που είδαμε μέχρι τώρα από τους Χούθι, νομίζω ότι δεν είναι το τέλος, μπορεί να είναι η ώθηση σε κάτι πολύ πιο ευρείας βάσης, που θα επηρεάσει τη Διώρυγα του Σουέζ και θα αυξήσει τις τιμές», είπε ο Χόλτσμαν. Και κατέληξε λέγοντας ότι «δεν πρέπει να βασιζόμαστε καθόλου σε μείωση των επιτοκίων το 2024»!

ΗΠΑ: Κινδυνεύουν με χρεοκοπία 385 περιφερειακές τράπεζες – Φόβοι πρωτοφανούς ντόμινο στις αγορές

*** Η κατάσταση η οποία έχει δημιουργηθεί στην αμερικανική οικονομία από την άνοδο των επιτοκίων και οι συνέπειες που επέφερε η πολιτική αυτή της Fed, δημιουργούν ένα νέο σπιράλ φόβου στις διεθνείς αγορές, που παρακολουθούν με έκδηλη ανησυχία τα τεκταινόμενα και μάλιστα σε μία προεκλογική περίοδο στις ΗΠΑ. Έχοντας αυξήσει τα επιτόκια με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δεκαετιών, η Fed έχει δημιουργήσει το έδαφος για μία μεγάλη κρίση των περιφερειακών τραπεζών, πολύ μεγαλύτερη όσων διαδραματίστηκαν πέρυσι με τις τρεις τουλάχιστον περιφερειακές που κατέρρευσαν (κυρίως της Silicon Valley Bank) και αναστάτωσαν το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Τα…απόνερα αυτής της κατάστασης, έφτασαν όπως θα θυμάστε και στην Ευρώπη, με την περίπτωση της Credit Suisse και τη διάσωσή της τελικά από τη UBS, με τη συνδρομή βεβαίως και της ελβετικής κυβέρνησης. Ακριβώς αυτούς τους φόβους και μάλιστα πολύ, πολύ μεγαλύτερης ισχύος φοβάται και το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, παρά τις εκατέρωθεν προσπάθειες να συσκοτιστεί το όλο πρόβλημα με τις αμερικανικές περιφερειακές τράπεζες. Και ακριβώς τους ίδιους φόβους έρχεται να πυροδοτήσει ο αναλυτής Desmond Lachman, ανώτερος συνεργάτης στο American Enterprise Institute, πρώην αναπληρωτής διευθυντής στο ΔΝΤ και επικεφαλής στρατηγικής ανάλυσης αναδυόμενων αγορών στη Salomon Smith Barney. Δηλαδή, όχι όποιος κι όποιος.

*** Όπως αναφέρει ο Lachman, μπορεί να χρεοκοπήσουν λόγω των υψηλών επιτοκίων, όχι μια και δυο και τρεις, αλλά – κρατηθείτε – 385 (!) περιφερειακές τράπεζες. Και ο συνδυασμός αυτής της βόμβας μεγατόνων, με τα κάκιστα δημοσιονομικά των ΗΠΑ μπορεί να δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κοκτέιλ, μίας άνευ προηγουμένου οικονομικής κρίσης. Εάν συμβεί αυτό, θα δούμε τις περιφερειακές τράπεζες να περιορίζουν δραστικά τον δανεισμό προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν σχεδόν το ήμισυ της οικονομικής δραστηριότητας και απασχόλησης των ΗΠΑ. Η απαισιοδοξία του κορυφαίου αναλυτή για τις περιφερειακές τράπεζες είναι διπλός.

– Πρώτον, η επιθετική πολιτική επιτοκίων της Fed έχει προκαλέσει πολύ μεγάλες απώλειες στο χαρτοφυλάκιο των αμερικανικών κρατικών ομολόγων που έχουν διαθέσιμα προς πώληση οι τράπεζες. Για τον τραπεζικό τομέα συνολικά, αυτές οι ζημίες υπολογίζονται σε περίπου 600 δισεκατομμύρια δολάρια.

– Δεύτερον, οι περιφερειακές τράπεζες έχουν μια ανθυγιεινά υψηλή έκθεση στον υπό πίεση τομέα των εμπορικών ακινήτων. Φέτος, οι εταιρείες ακινήτων θα αντιμετωπίσουν μεγάλη δυσκολία να αναχρηματοδοτήσουν τα ληξιπρόθεσμα δάνειά τους ύψους 500 δισ. δολαρίων, αφού τα επιτόκια να βρίσκονται ακόμη σε επίπεδα πολύ υψηλότερα από αυτά με τα οποία είχαν αρχικά συναφθεί τα δάνεια. Ένας λόγος για αυτό είναι ότι στον απόηχο της πανδημίας, οι εταιρείες ακινήτων πλήττονται από ποσοστά ρεκόρ των ανοικίαστων γραφείων και την πτώση των τιμών των ακινήτων.

*** Σε όλα τα προαναφερόμενα, ήρθε να προστεθεί η πρόσφατη μελέτη του Εθνικού Γραφείου Οικονομικής Έρευνας, που αναφέρει ότι τα προβλήματα των περιφερειακών τραπεζών είναι πολύ σοβαρά. Η μελέτη διαπίστωσε ότι εάν τα επιτόκια παραμείνουν κοντά στα σημερινά τους επίπεδα και εάν οι εταιρείες εμπορικών ακινήτων αρχίσουν να αθετούν τα δάνειά τους, μπορούν να χρεοκοπήσουν περίπου 385 (!) περιφερειακές τράπεζες. Όλοι φυσικά απεύχονται μία τέτοιου εύρους κατάρρευση, αλλά η κατάσταση έχει πράγματι ξεφύγει και αν σκάσει μία πρώτη περίπτωση περιφερειακής τράπεζας, θα ακολουθήσει ένα ντόμινο χρεοκοπιών, με απρόβλεπτες συνέπειες, που δεν πρόκειται να περιοριστούν μόνο στις ΗΠΑ, όπως ευκόλως γίνεται αντιληπτό. Γιατί τα παράγωγα των ομολόγων και των δανείων, έχουν διαμοιραστεί σε όλο τον κόσμο, αν και η κατάσταση δεν έχει την έκταση των γνωστών sumprimes της Lehman Brothers.

Ενδιαφέρουν

*** Σε ήρεμα νερά κινήθηκε το Χρηματιστήριο κατά την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, με το ενδιαφέρον – αμφίπλευρο – να συγκεντρώνουν και πάλι οι τράπεζες. Ο τζίρος, με κλειστή την αμερικανική αγορά (ημέρα Μάρτιν Λούθερ Κινγκ), φυσιολογικά βρέθηκε στα επίπεδα των 74 παρά κάτι εκατ. ευρώ.

*** Πτώση για τις μετοχές των τριών συστημικών τραπεζών, διασώθηκε η Εθνική. Απώλειες και για Attica Bank, Optima.

*** Οι ξένοι, θέλουν την αγορά ανοδική και ποντάρουν κυρίως στις τράπεζες, οι οποίες πριμοδοτούνται συνεχώς από νέες εκθέσεις και νέες τιμές – στόχους, με τελευταία την έκθεση της Morgan Stanley.

*** Σε ιστορικά υψηλά η μετοχή του Μυτιληναίου, έκλεισε στα 38,40 ευρώ. Φαίνεται ότι μετά από μακρό χρονικό διάστημα “ωρίμανσης συνθηκών”, πέριξ των 35 ευρώ, ήρθε η ώρα να δοκιμάσει νέα ύψη, προφανώς με εξασφαλισμένη την απορρόφηση των όποιων ρευστοποιήσεων.

*** Ταλαιπωρείται σε διάφορα επίπεδα η μετοχή της Ελινόιλ, μιας δυναμικής εταιρείας που πράγματι αδικεί τον εαυτό της στο ταμπλό. Έχει κεφαλαιοποίηση μόλις 58,38 εκατ. ευρώ, ενώ έχει ίδια κεφάλαια πάνω από 78 εκατ. ευρώ, ταμειακά διαθέσιμα πάνω από 15 εκατ. ευρώ και εμφάνισε κέρδη εννεαμήνου 11,6 εκατ. ευρώ. Ο οικογενειακός πόλεμος, όμως, είναι φθοροποιός σε όλα τα επίπεδα…

*** Τι τρέχει στην Quest του Θεόδωρου Φέσσα; Ακούγονται διάφορα με μετόχους (…), στα οποία αποδίδεται η στασιμότητα της μετοχής. Από τις 18 Σεπτεμβρίου που έχασε τα 6 ευρώ, δεν τα ξαναβρήκε…

*** Ο κύβος ερρίφθη. Το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε χθες επισήμως ότι η εταιρεία «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών» (ΔΑΑ), στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας το Ταμείο συμμετέχει με ποσοστό 30%, την πρόθεσή του να προβεί σε εισαγωγή των μετοχών του, συνολικά 90 εκατομμυρίων, στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με συνδυασμένη προσφορά στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Στο πλαίσιο της συνδυασμένης προσφοράς, το 10% των μετοχών του ΔΑΑ θα μεταβιβαστεί στον υφιστάμενο μέτοχο του ΔΑΑ, εταιρεία AviAlliance, η οποία ελέγχεται από το Καναδικό fund PSP Investments, στην τιμή διάθεσης των μετοχών της συνδυασμένης προσφοράς, πλέον ενός premium. Επιπλέον, 1% των μετοχών του ΔΑΑ θα μεταβιβαστεί στο πλαίσιο επίσης της συνδυασμένης προσφοράς και στην τιμή διάθεσης των μετοχών, στα μέλη της οικογένειας Κοπελούζου, τα οποία είναι και σήμερα μέτοχοι του ΔΑΑ. Το Ελληνικό Δημόσιο κατέχει το 55% του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΑΑ, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ και του Υπερταμείου που κατέχουν το 30% και το 25% των μετοχών αντίστοιχα. Η AviAlliance, ο μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχος του ΔΑΑ, κατέχει σήμερα περίπου το 40% και η οικογένεια Κοπελούζου περίπου το 5%.

*** Το εργοστάσιο της JTI στη Ξάνθη (ΣΕΚΑΠ) επισκέφτηκε ο πρώην Πρωθυπουργός και Πρόεδρος ΔΣ της Συνεταιριστικής Ένωσης Καπνοπαραγωγών Ελλάδας (ΣΕΚΕ), Κώστας Καραμανλής. Ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις και ενημερώθηκε εκτενώς για την επενδυτική δράση της JTI στην ακριτική περιοχή της Ξάνθης καθώς και για το παραγωγικό, εξαγωγικό και κοινωνικό «αποτύπωμα» της JTI από τον διευθυντή του εργοστασίου, Danilo Stojanovic. Ο κ. Καραμανλής δήλωσε εντυπωσιασμένος από την επένδυση, την ποιότητα των εγκαταστάσεων, τους μηχανισμούς για την εξασφάλιση της ποιότητας και τα μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων. Κακοήθειες όσα ελέχθησαν, ότι “πήγε για τσιγάρα και όχι στο φροντιστήριο”…

*** Ηρεμία στο μέτωπο των μικρών κατασκευαστικών. Τα διάφορα σενάρια υποχώρησαν (ή…μαζεύτηκαν;) αλλά στο παρασκήνιο γίνονται κάποια πράγματα και ίσως σε διάστημα ενός μηνός από τώρα να υπάρξουν εξελίξεις…

Αυτά και για σήμερα κυρίες μου και κύριοι. Στα φροντιστήρια συνήθως μαθαίνεις, το θέμα είναι τι και αν ο…”δάσκαλος ημέρας”, σε πείθει. Την καλημέρα μου!

Διαβάστε ακόμη: