Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι. Πόσες όψεις έχει τελικά η ελληνική οικονομία; Και όταν ευημερούν οι αριθμοί, δεν συμβαίνει το ίδιο και με τους ανθρώπους. Υπάρχουν σήμερα ανοιχτά επιδοτούμενα προγράμματα και ποια; Τώρα που το κρύο μειώνει τις εξόδους και αυξάνει τον διαθέσιμο χρόνο ενημέρωσης, αξιοποιήστε τον…

Οι δύο όψεις της ελληνικής οικονομίας: Ευημερούν οι δείκτες, παραμένουν και γιγαντώνονται οι θεσμικές αδυναμίες – Αδύναμες και οι ελεγκτικές Αρχές

*** Η Ετήσια Έκθεση 2023 του Εθνικού Συμβουλίου Παραγωγικότητας της Ελλάδας ανέδειξε με σαφήνεια τα υπέρ και τα κατά της ελληνικής οικονομίας, πέρα από πολιτικές εξωραϊσμού ή αντιστρόφως μηδενιστικές. Αυτό που αναδεικνύεται από την έκθεση είναι ότι σημαντικά μεγέθη και τομείς της ελληνικής οικονομίας κινουνται σε θετική κατεύθυνση. Διαπιστώνεται αύξηση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ, μείωση της ανεργίας, αύξηση ξένων επενδύσεων, βελτίωση της σχέσης χρέος/ΑΕΠ, ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, αλλά και αύξηση της παραγωγικότητας. Αν έμενε κάποιος μόνο σε αυτές τις διαπιστώσεις, θα μπορούσε να φανταστεί ότι η ελληνική οικονομία διάγει μία λαμπρή περίοδο ανάπτυξης, από την οποία επιχειρήσεις, εργαζόμενοι και κοινωνία ωφελούνται σε μεγάλο βαθμό, τέτοιο που να μην υπάρχουν άξια λόγου προβλήματα. Δυστυχώς, όμως, δεν είναι έτσι τα πράγματα, δε ζει η χώρα σε μια ειδυλλιακή κατάσταση. Η ελληνική οικονομία δυστυχώς αντιμετωπίζει σήμερα στον βαθύ πυρήνα της σοβαρά δομικά προβλήματα. Πάρτε για παράδειγμα ότι δεν μπορεί να ελέγξει ούτε την αισχροκέρδεια σε ένα πολύτιμο για τις οικογένειες και το δημογραφικό προϊόν, το βρεφικό γάλα. Και έπρεπε να αναδειχθεί το θέμα μέσα από καταγγελίες και κάποια ρεπορτάζ, για να φτάσει να ασχοληθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας. Πράγμα που αναδεικνύει τη γύμνια των θεσμών και των όποιων ελεγκτικών μηχανισμών και φυσικά αποδεικνύει ότι οι βασικοί αρμοί του εμπορίου δρουν ανεξέλεγκτα και κερδοσκοπούν, αγνοώντας ακόμα και τα όποια πρόστιμα-χάδι επιβάλλονται. Άλλωστε, θα προσφύγουν στα δικαστήρια και η όποια απόφαση θα βγει μετά από 5 τουλάχιστον χρόνια. Όπως συμβαίνει και με τα πρόστιμα που επιβάλλει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η Επιτροπή Ανταγωνισμού και όποια άλλη εποπτική Αρχή.

*** Το μεγάλο ερώτημα είναι αν τελικά η ελληνική οικονομία συγκλίνει ή αποκλίνει σε σχέση με την Ευρωζώνη και την γενικά την Ε.Ε. Η πρώτη παρατήρηση έχει να κάνει με το γεγονός ότι και η Ευρώπη, μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία που τον φορτώθηκε, σαφώς δε βρίσκεται και στα καλύτερά της. Από άποψη δομικών προβλημάτων, όμως, η Ελλάδα βρίσκεται δυστυχώς στις πρώτες θέσεις, ακόμα και από χώρες που μπήκαν πολύ αργότερα στην Κοινότητα, ενώ σε επίπεδο σύγκλησης, οι αναλυτές και οικονομολόγοι αναφέρουν ότι η απόκλισή της είναι σήμερα μεγαλύτερη και από το 2010, πριν το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης. Το δημόσιο και το ιδιωτικό χρέος της χώρας, παρά την ποσοστιαία υποχώρηση ως προς το ΑΕΠ και όχι σε πραγματικούς όρους, βρίσκονται σήμερα σε ανησυχητικά επίπεδα. Τα ελλείμματα στα ισοζύγια πληρωμών και στο εμπορικό ισοζύγιο κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς μάλιστα οι εξαγωγές βαίνουν μειούμενες. Από την άλλη, οι εγχώριες επενδύσεις παραμένουν χαμηλές, αν και ενισχύθηκαν κάπως, το πρόβλημα όμως βρίσκεται στο ότι κατευθύνονται σε παραδοσιακούς τομείς χαμηλής προστιθέμενης αξίας, όπως ο τουρισμός και οι κατασκευές. Ακόμα μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα, παρά τους πανηγυρισμούς, στις άμεσες ξένες επενδύσεις, αν και εδώ έχουμε… στρεψοδικία των λέξεων. Και αυτό γιατί, κατά το μεγαλύτερο μέρος τους, δεν συνιστούν τον όρο των νέων παραγωγικών επενδύσεων, καθώς αφορούν στην εξαγορά υφιστάμενων μεγάλων κερδοφόρων επιχειρήσεων, με στόχο φυσικά την αποκόμιση κερδών και όχι την ανάπτυξή τους. Κάτι που άλλωστε ομολογούν, τουλάχιστον κατ’ ιδίαν, αρκετοί κυβερνητικοί παράγοντες, ενώ αξιοσημείωτη από κάθε άποψη ήταν και η ταυτόσημη διαπίστωση πριν μερικούς μήνες του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, η οποία θόλωσε το κυβερνητικό αφήγημα. Άλλωστε, σε καμία περίπτωση δεν λογίζονται ως…παραγωγικές, οι επενδύσεις κεφαλαίου επί μετοχών, όπως συνέβη μέχρι τώρα με τα τραπεζικά πακέτα που πούλησε το ΤΧΣ, το Δημόσιο δηλαδή, σε ξένους επενδυτές. Δεν χρειάζεται νομίζω να επαναλάβει κανείς ότι οι τραπεζικές χρηματοδοτήσεις παραμένουν καθηλωμένες, τα υψηλά επιτόκια εμποδίζουν την πραγματική ανάπτυξη, δεν υπάρχουν διαθέσιμα κεφάλαια που θα αναλάβουν το ρίσκο νέων παραγωγικών και βιομηχανικών επενδύσεων, ακόμα και νεοφυών και καινοτόμων εταιρειών, που μόλις στέκονται στα πόδια τους, εξαγοράζονται από ξένους ομίλους.

*** Θα σταθώ σε μια ακόμα ιδιαιτέρως σημαντική επισήμανση της Έκθεσης του Εθνικού Συμβουλίου Παραγωγικότητας, που αφορά στο περίφημο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Οι συντάκτες της Έκθεσης επισημαίνουν αυτό που αποτελεί κοινή διαπίστωση όλων, εμπλεκομένων καθ’ οιονδήποτε τρόπο ή όχι. Ότι δηλαδή έχει μονόπλευρη πλεύση προς συγκεκριμένους τομείς, η απορρόφηση κονδυλίων είναι πολύ χαμηλή (θα θυμάστε την εκτενή αναφορά της στήλης προ διμήνου περίπου) και τα δάνεια του Ταμείου κατευθύνονται σε πολύ λίγες και συνάμα σε πολύ μεγάλες εταιρείες. Μένουν εκτός, δηλαδή, επιχειρηματικοί τομείς, που θα μπορούσαν να συνεισφέρουν πολλά στην οικονομία και σε επίπεδο δημιουργίας πλούτου και σε επίπεδο δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, η Ελλάδα θα καταγράψει άλλη μια χαμένη ευκαιρία ευρωπαϊκής βοήθειας, για να κάνει πράξη τις βαθιές και λίαν απαραίτητες τομές που επιζητεί επειγόντως η ελληνική οικονομία.

Ποια επιδοτούμενα προγράμματα παραμένουν ανοιχτά για επιχειρήσεις και επαγγελματίες

Επειδή βρισκόμαστε στην αρχή της χρονιάς και οι επιχειρήσεις κάθε μεγέθους προγραμματίζουν τα νέα επενδυτικά σχέδιά τους, ενώ και οι ελεύθεροι επαγγελματίες κάνουν το ίδιο, είναι χρήσιμο να γνωρίζουν όλοι οι άμεσα ή έμμεσα ενδιαφερόμενοι ποια επιδοτούμενα προγράμματα ΕΣΠΑ είναι ενεργά, “ανοιχτά”, όπως συνηθίζεται να λέγεται στη γλώσσα της πιάτσας. Η στήλη επιχειρεί σήμερα μία πρώτη αναφορά – προσέγγιση, φιλοδοξώντας ανά διαστήματα να επικαιροποιεί τη σχετική λίστα ενδιαφέροντος. Ιδού:

Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Τουριστικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων

Οι δραστηριότητες που επιδοτούνται είναι αναλυτικά οι εξής: Ξενοδοχεία, Ενοικιαζόμενα δωμάτια & διαμερίσματα, Τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες, Κατασκήνωσης, ΝΕΠΑ ενοικίασης σκαφών, Τουριστικά Γραφεία, Γραφεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, Τουριστικές Επιχειρήσεις Οδικών Μεταφορών που διαθέτουν τουριστικά λεωφορεία, Ναυλομεσιτικά γραφεία εκ ναύλωσης πλοίων αναψυχής, Εναλλακτικές Μορφές Τουρισμού: Αθλητικός Τουρισμός, Θαλάσσιος Τουρισμός, Τουρισμός Υπαίθρου, Ψυχαγωγικά και Θεματικά Πάρκα
(Ημερομηνία Έναρξης 18.12.2023 – Ημερομηνία Λήξης 29.02.2024).

Πράσινη Παραγωγική Επένδυση Ελάχιστος / μέγιστος επιχορηγούμενος προϋπολογισμός: 30.000 – 200.000
Δικαιούχοι: Υφιστάμενες μικρές, πολύ μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Να έχουν τουλάχιστον μία (1) πλήρη κλεισμένη διαχειριστική χρήση. Να έχουν δύο (2) τουλάχιστον ΕΜΕ εξαρτημένης εργασίας κατά το ημερολογιακό έτος που προηγείται της υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.

Ψηφιακός Μετασχηματισμός Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων
Από: 18.000 – 1.200.000. Ποσοστό επιχορήγησης: έως 60%. Η δράση ενθαρρύνει επενδυτικά σχέδια, που στοχεύουν στην αξιοποίηση και ανάπτυξη σύγχρονων τεχνολογιών

Δάνεια από 10.000 – 1.500.000
Το Ταμείο καταβάλλει για κάθε δάνειο το 40% του κεφαλαίου άτοκα, ενώ το υπόλοιπο 60% χορηγείται μέσω του πιστωτικού ιδρύματος. Επιπρόσθετα, υπάρχει η δυνατότητα μερικής επιδότησης του επιτοκίου που εφαρμόζει το πιστωτικό ίδρυμα στα κεφάλαιά του (3%) για τα 2 πρώτα έτη του δανείου και αφορά, αποκλειστικά και μόνο, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δεν έχουν λάβει επιχειρηματικό δάνειο από προγράμματα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Ενδιαφέρουν

*** Άλλη μια ανοδική, αλλά σαφώς με πιο ήπιες τάσεις, συνεδρίαση χθες στο Χρηματιστήριο. Λογική είναι μια στάση, λογικές και οι ρευστοποιήσεις και οι κατοχυρώσεις κερδών. Το θέμα είναι να διατηρηθεί το θετικό κλίμα στην αγορά.

*** Το σκορ στις τράπεζες ήταν χθες 3-1, καθώς η μετοχή της Εθνικής πιέστηκε με ρευστοποιήσεις, μετά από τα πρόσφατα κέρδη που είχε καταγράψει.

*** Η αγορά έχει νέα μπροστά της και θα τα αξιοποιήσει, το θέμα είναι να επιστρέψει το αγοραστικό ενδιαφέρον, γιατί χθες ο τζίρος έπεσε αρκετά κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ και αυτό δεν είναι ενθαρρυντικό. Προφανώς, απουσιάζουν ξένα κεφάλαια, για πολλούς και διάφορους λόγους.

*** Που αγοράζει κάποιος, στην άνοδο ή στην πτώση; Το ερώτημα ούτε ρητορικό είναι ούτε έχει μονοσήμαντη απάντηση. Ο συνήθης κανόνας, πάντως, του αγόραζε στη φήμη και πούλα στην είδηση, δεν έχει ακριβή εφαρμογή στην τωρινή φάση της αγοράς.

*** Νέα επένδυση του Ομίλου SOFTONE στην αγορά λογισμικού εστίασης. Ο κορυφαίος πάροχος business software προχωρά στην εξαγορά της πλειοψηφίας των μετοχών της Twinsoft, εδραιώνοντας την ηγετική του θέση στον κλάδο της εστίασης. Οι ιδρυτές της Twinsoft διατηρούν σημαντικό ποσοστό και θα συνεχίσουν να έχουν ενεργό ρόλο στη διοίκηση και εξέλιξη του νέου ενοποιημένου σχήματος στο χώρο της εστίασης. Η νέα επένδυση του Ομίλου SOFTONE, σε συνδυασμό και με την εξαγορά της Sunsoft, δημιουργεί μία κοινή βάση πελατών που αριθμεί πάνω από 9.000 επιχειρήσεις εστίασης. Ο Όμιλος SOFTONE θέτει τις βάσεις για να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις που δρομολογεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων του κλάδου (όπως η υποχρεωτική διασύνδεση ταμειακών μηχανών και τερματικών POS, η ηλεκτρονική τιμολόγηση συναλλαγών, η εισαγωγή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας κα).

*** Έστω και στο παρά πέντε διασώθηκε ο νομικός μας πολιτισμός και η αξιοπιστία των θεσμών. Σε «τροχιά» μπαίνει και πάλι η δίκη της Folli Follie μετά την απόφαση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, να εξαιρεθούν από την αποχή διαρκείας των δικηγόρων, μεταξύ άλλων, οι δίκες οι οποίες βρίσκονται σε διακοπή και έχουν εξεταστεί μάρτυρες.

*** Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) διενήργησε έρευνα μεταξύ των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, για την καταγραφή του πλήθους των συμβολαίων ασφάλισης κατοικιών, που ήταν σε ισχύ την 30ή Σεπτεμβρίου 2023. Η έρευνα της ΕΑΕΕ συγκέντρωσε στοιχεία για 1.086.037 συμβόλαια, τα οποία ήταν σε ισχύ την 30η Σεπτεμβρίου 2023. Ως εκ τούτου προκύπτει ότι το ποσοστό ασφαλιστικής κάλυψης κατοικιών της χώρας ανέρχεται σε 17%. Σημειώνεται ότι η παρούσα έρευνα του Σεπτεμβρίου 2023 θεωρείται πληρέστερη και ακριβέστερη της αντίστοιχης του Ιουνίου 2023, καθώς σε αυτήν καταγράφηκαν ξεχωριστά τα συμβόλαια που παρέχουν την κάλυψη της πυρκαγιάς χωρίς τις καλύψεις καιρικών φαινομένων ή / και σεισμού (περιλαμβάνεται η δασική πυρκαγιά).

*** Χαράς ευαγγέλια στον όμιλο του Πάνου Γερμανού, από την προ ημερών απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού (DG Comp) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που έδωσε την έγκρισή της για μια πρωτοφανή επιδότηση της γερμανικής κυβέρνησης, ύψους 902 εκατ. ευρώ, για να κατασκευάσει η σουηδική βιομηχανία Northvolt, εργοστάσιο παραγωγής μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα. Οι χαρές σχετίζονται φυσικά με το ότι η απόφαση της DG Comp διευκολύνει την ελληνική κυβέρνηση για μία παρόμοια επιδότηση (σε αντικείμενο και όχι σε ποσό) προς την Sunlight του ομίλου Olympia του Πάνου Γερμανού, η οποία θα κατασκευάσει ένα gigafactory μπαταριών λιθίου στην Κοζάνη, μια επένδυση 1,5 δισ. ευρώ. Εξου και η χθεσινή ανακοίνωση πρόσληψης του Νίκου Μαντζούφα, που αναλαμβάνει καθήκοντα Chief Funding and Institutional Affairs Officer για το εν λόγω έργο.

ΚΟΥΙΖ 1: Είδες η Πορτογαλία; (Ο Κωστής Χατζηδάκης, ακούει;)

ΚΟΥΙΖ 2: Πόσοι βουλευτές της Ν.Δ. θα ακολουθήσουν τον Βορίδη, είπαμε; Που και πόσο θα τον ακολουθήσουν; Δεν ξέρω, το Μαξίμου προφανώς ξέρει τις δεκάδες…

ΚΟΥΙΖ 3: Ποιος επιχειρηματίας έχει ως όπλο στη φαρέτρα του τα έργα των υπεράκτιων αιολικών και θα το χρησιμοποιήσει, αν χρειαστεί ή αν δεν αναδειχθεί “νικητής”;

ΚΟΥΙΖ 4: Τα αιολικά πάρκα βγάζουν τόσα κέρδη, που μπορούν να χρηματοδοτήσουν “με άνεση”, τις ανάγκες προβολής ακόμα και δύο διαφορετικών (ακόμα) πολιτικών σχηματισμών;

Αυτά και για σήμερα, κυρίες μου και κύριοι. Την καλημέρα μου!

Διαβάστε ακόμη: