Βοά η πιάτσα τις τελευταίες ημέρες ότι «έκλεισε» ή είναι πολύ κοντά στο να «κλείσει» το ντηλ μεταξύ μεγάλου παραδοσιακού εκδοτικού ομίλου, με πανίσχυρο επιχειρηματικό συγκρότημα που το τελευταίο χρονικό διάστημα πρωταγωνιστεί στην επικαιρότητα!

Μολονότι όλες οι πλευρές το διαψεύδουν – και πως θα μπορούσαν να κάνουν αλλιώς- εντούτοις η φημολογία είναι πολύ έντονη, καθώς ούτως ή άλλως ο συγκεκριμένος ιστορικός όμιλος, που περιλαμβάνει και την «ναυαρχίδα» της κεντροδεξιάς παράταξης, φέρεται να έχει βγει προς πώληση αρκετές φορές στο παρελθόν, σε βαθμό ωστόσο που να θεωρεί η πιάτσα ότι ο πάμπλουτος εφοπλιστής βασικός μέτοχος, απλώς κάνει έρευνα αγοράς κάθε τόσο προκειμένου να αντιλαμβάνεται και να καταγράφει τις αποτιμήσεις!

Το τελευταίο διάστημα πάντως καταγράφεται σύμφωνα με τις πληροφορίες, μια διάθεση του βασικού μετόχου του εκδοτικού ομίλου να αποχωρήσει από την μιντιακή πιάτσα, ίσως γιατί βαρέθηκε ή θέλει να ρίξει το βάρος σε άλλες δραστηριότητες!

Ο τεράστιος «εισαγόμενος» επιχειρηματικός όμιλος από την άλλη, δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν αγοράζει τον εν λόγω εκδοτικό όμιλο, για τον οποίο ακούγεται ότι η αποτίμηση έχει προσδιορισθεί στα 70-80 εκατ. ενώ έχει δάνεια ρυθμισμένα!

Πάντως οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο βασικός μέτοχος του επιχειρηματικού ομίλου, είχε κατά το παρελθόν εκδηλώσει ένα διερευνητικό ενδιαφέρον για την αγορά τηλεοπτικού σταθμού από συγγενικό πρόσωπο πρώτου βαθμού, με τον βασικό μέτοχο του παραδοσιακού ομίλου!

Σε κάθε περίπτωση πάντως, εκείνο που αξίζει να σταθεί κανείς είναι ότι τα media επέστρεψαν, μετά τον διωγμό και την ποινικοποίηση από τον ΣΥΡΙΖΑ και πλέον σε μόνιμη βάση παρατηρούμε συζητήσεις και διαπραγματεύσεις μεταξύ κορυφαίων ομίλων και ισχυρών επιχειρηματιών με μεγάλα αλλά και μικρά media group!

Το comeback των Τραπεζών, ο ρόλος Goldman Sachs – JP Morgan, η αντίδραση της ΔΕΗ, το deal της Τέρνα Ενεργειακής και η κυριαρχία Μότορ Όιλ και ΕΛΠΕ!

Δεν χωρεί αμφιβολία ότι η αντίδραση των μετοχών των τραπεζών, της ΔΕΗ και γενικότερα της Ενέργειας στο Χρηματιστήριο, αποτελεί μια δικαίωση του Radar και πλήρη επιβεβαίωση των πληροφοριών μας όσον αφορά τη στάση που τηρούν οι πανίσχυροι διεθνείς επενδυτές αλλά και οι μεγάλες ξένες τράπεζες, όπως η Goldman Sachs αλλά και η JP Morgan!

Σε ανύποπτη χρονική στιγμή, την ώρα που οι γνωστοί – άγνωστοι εμμονικοί του Διαδικτύου και της υποτιμητικής κερδοσκοπίας, μέσα από διαρροή ψευδών ειδήσεων και ψευδεπίγραφων αναλύσεων κατά το δοκούν, διαμόρφωναν με προφανείς σκοπιμότητες κλίμα κατάρρευσης, εμείς εδώ στο Radar σας ενημερώσαμε ότι δημιουργείται κλίμα – και σχήμα- αντίστασης, με πρωταγωνιστές κυρίως την Goldman Sachs και την JP Morgan, τους δυο διεθνείς οίκους που συμμετείχαν με ενεργό συντονιστικό ρόλο στις αυξήσεις κεφαλαίου της Alpha bank , της Τρ. Πειραιώς και της ΔΕΗ!

Διότι είναι γνωστό πως ειδικά η Goldman Sachs -και δευτερευόντως η JP Morgan που ήδη ανέβασε τις τιμές στόχους για δυο συστημικές τράπεζες- φέρει τεράστια ευθύνη για την επιλογή συγκεκριμένων πελατών της που έβαλε στις αυξήσεις κεφαλαίου όπου δεν είχε διασφαλίσει την μακροχρόνια τοποθέτηση τους, με συνέπεια όταν έσκασε η «πρώτη κανονιά» στην Ουκρανία να το βάλουν στα πόδια και να πουλάνε ελεύθερα «καραβιές» μετοχών!

Υπό αυτό το πρίσμα την ώρα τούτη, η Goldman Sachs προκειμένου να «αποκαταστήσει» το πλήγμα που επέφεραν στην αγορά οι επιλογές πελατών της στις εμβληματικές αυξήσεις κεφαλαίου, σε κοινή γραμμή με την JP Morgan αλλά και πολύ ισχυρά funds με σταθερή και συνειδητή πλέον παρουσία στο ελληνικό Χρηματιστήριο, όπως η Capital, η Fidelity, η Blackrock και άλλοι, αγοράζουν τραπεζικές μετοχές και δρομολογούν ένα νέο υψηλότερο επίπεδο τιμών, με αφορμή την αύξηση επιτοκίων, τα πρόσθετα κέρδη των τραπεζών, την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων τους και φυσικά των νέων δεδομένων που διαγράφονται στο μέλλον, όπου θα διανείμουν μετά από χρόνια ακόμη και μερίσματα!

Την ίδια στιγμή η διεθνής συγκυρία αναδεικνύει τον ρόλο και την υπόσταση των εισηγμένων εταιριών της Ενέργειας, που κυριαρχούν στη νέα τάξη πραγμάτων, παρουσιάζουν υπερκέρδη και εμφανίζουν τεράστιες υπεραξίας και μεγάλες προοπτικές!

Υπό την οπτική γωνία αυτή, στο κάδρο των ξένων αλλά και εγχώριων επενδυτών, έχουν μπει η ΔΕΗ, όπου και το CVC αλλά και 2 μεγάλες οικογένειες αγοράζουν μεθοδικά σε μόνιμη βάση, η Τέρνα Ενεργειακή που βρίσκεται σε προχωρημένες – τελικές- διαπραγματεύσεις με την First, αλλά και η Μότορ Όιλ (που αναδεικνύεται σε κυρίαρχη δύναμη) και τα ΕΛΠΕ (που αποτελούν μήλον της έριδος για χοντρά θεσμικά και ιδιωτικά πορτοφόλια)!

Ο κύβος ερρίφθη! Προχωράει η «Αττική οδός No 2» με σύμβαση παραχώρησης 1,5 δις και επέκταση σε Λαύριο, Ραφήνα και Ελληνικό! Τα 3 σενάρια του Υπ. Υποδομών για τις 3 επεκτάσεις της Αττικής οδού!

Την ώρα που το ΤΑΙΠΕΔ (παρά την διεθνή κρίση, την ακρίβεια και την αύξηση του κόστους δανεισμού λόγω επιτοκίων) δρομολογεί τις διαδικασίες για τον διεθνή διαγωνισμό που αφορά την παραχώρηση της Αττικής οδού, για την οποία φημολογείται ότι το τίμημα μπορεί να αγγίξει ή και να ξεπεράσει τα 2,4 δις. ευρώ (αν και πολλοί υποστηρίζουν ότι στην προκειμένη συγκυρία θα πρέπει να θεωρείται ως θαύμα ακόμη και τα 2 δις. ευρώ) το Υπ. Υποδομών μέσα από τον κεντρικό σχεδιασμό του εξετάζει πλέον σοβαρά – μαζί με άλλα δύο σενάρια- να προχωρήσει στην «Αττική οδό Νο2», στην δημοπράτηση δηλαδή των 3 επεκτάσεων της Αττικής οδού προς Λαύριο, Ραφήνα και Βουλιαγμένη – Ελληνικό (διά μέσω της αστικής σήραγγας Ηλιούπολης – Αργυρούπολης) ως σύμβαση παραχώρησης, ύψους περίπου 1,5 δις. ευρώ!

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο τραπέζι του Υπ. Υποδομών οι σύμβουλοι του έργου έριξαν αρχικά τρία σενάρια για τον τρόπο δημοπράτησης και υλοποίησης των 3 έργων επέκτασης της Αττικής οδού: Να κατασκευαστούν μέσω ΣΔΙΤ, να προκηρυχθούν διαγωνισμοί ως δημόσια έργα, όπως ακριβώς συνέβη με την επέκταση της Λεωφόρου Κύμης των 350 εκατ. ευρώ ή να δημοπρατηθούν σε ενιαία μορφή, ως σύμβαση παραχώρησης, να δημιουργηθεί επί της ουσίας μια Αττική οδός Νο2! Σενάριο στο οποίο η κυβέρνηση φέρεται τελικά να έχει καταλήξει σε βαθμό που να μπορούμε να πούμε πως «ο κύβος για την Αττική οδό Νο 2 ερρίφθη»!!!

Γεγονός που θα έχει ένα διπλό όφελος:

Πρώτον, λόγω της αύξησης κυκλοφορίας που θα υπάρξει από το νέο υπερσύγχρονο αυτό οδικό δίκτυο και της ενιαίας διαχείρισης των 3 έργων, θα επωφεληθεί τα μέγιστα η υφιστάμενη Αττική οδός, η οποία θα γίνει ακόμη πιο δελεαστική για τους υποψήφιους αγοραστές και στην ουσία θα ανεβάσει το τίμημα!

Δεύτερον, πρόκειται για μια παραχώρηση αμιγώς εργολαβική, που εμπεριέχει στο σύνολο της κατασκευαστικό αντικείμενο ύψους περίπου 1,5 δις. ευρώ, γεγονός που ευνοεί τις εγχώριες τεχνικές εταιρίες και όχι φυσικά τα ξένα funds!

Το μόνο ζήτημα που την ώρα αυτή δεν επιτρέπει τις ανακοινώσεις για την προκήρυξη του έργου ως σύμβαση παραχώρησης είναι γιατί ακόμη δεν έχει εξασφαλιστεί το σκέλος της κρατικής χρηματοδότησης που υπολογίζεται γύρω στα 400 εκατ. ευρώ, οπότε και στη συνέχεια να μπορεί να προσδιοριστεί το ύψος και το εύρος των διοδίων!

Μελετητικοί και εργοληπτικοί κύκλοι με τους οποίους ήρθε σε επαφή το radar, υποστηρίζουν ότι η δημιουργία της Αττικής οδού Νο 2 αποτελεί την ιδανική επιλογή για την δημοπράτηση των 3 έργων, που σε κάθε περίπτωση ευνοεί τόσο την υφιστάμενη Αττική οδό όσο και τις μεγάλες τεχνικές εταιρίες!

Παράλληλα οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν ότι η σύνδεση της Αττικής οδού με το Ελληνικό, όπου λόγω των εργασιών θα μπαινοβγαίνουν περίπου 800-1.000 φορτηγά ημερησίως, θα οδηγήσει το Υπ. Υποδομών στην κατάργηση των φωτεινών σηματοδοτών στην Λεωφόρο Βουλιαγμένης, η οποία σχεδιάζεται να λειτουργήσει ως ελεύθερης διέλευσης, χωρίς φανάρια, όπως ακριβώς η Λεωφόρος Συγγρού!

Γιατί ο πρωθυπουργός «έκανε πίσω» στον μεγάλο ανασχηματισμό που είχε στο μυαλό του! Οι πυρκαγιές ήταν η αιτία!

Μου λένε καλά πληροφορημένες πηγές, ότι ο πρωθυπουργός, ο οποίος προσφάτως διέψευσε κατηγορηματικά την επικρατούσα φημολογία περί ανασχηματισμού, ήταν έτοιμος να προχωρήσει σε δραματικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, μετά την απόφαση του να μην προσφύγει σε πρόωρες εκλογές τον Σεπτέμβριο!

Έγκυροι κύκλοι υποστηρίζουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο μυαλό του είχε έναν ευρύ ανασχηματισμό, μέσα στο καλοκαίρι, το αργότερο πριν την ΔΕΘ, ο οποίος θα ανακάτευε την τράπουλα στο κυβερνητικό σχήμα, θα απομάκρυνε τους κατά κοινή παραδοχή ανίκανους υπουργούς, αλλά και όσους πρωτοκλασάτους φέρονται να εμπλέκονται σε «δουλειές» και πάσης φύσης νταραβέρια, ενώ θα πρόσθετε νέα άφθαρτα στελέχη που θα εξυγίαιναν τον κυβερνητικό σχηματισμό και θα τον καθιστούσαν πιο φρέσκο και αποτελεσματικό!

Μόνοι σίγουροι υπουργοί, ήταν κατά τις πληροφορίες, ο Ν. Δένδιας και ο Κυριάκος Πιερρακάκης! Όλοι οι άλλοι θα κρίνονταν από μηδενική βάση!

Ωστόσο, όπως σημειώνουν οι πηγές μου, ο ανασχηματισμός αναβλήθηκε – ίσως οριστικά – λόγω των πυρκαγιών, που εκτός από τα δάση ανέφλεξαν υπουργικά και κομματικά γραφεία! Όποτε προκλήθηκε αναστάτωση, φόβος και ανασφάλεια! Δύσκολοι καιροί για – δομικές- αλλαγές! Έτσι ο ανασχηματισμός έλαβε τέλος και ακολούθησε η επίσημη δήλωση – διάψευση του πρωθυπουργού, ο οποίος «έκανε πίσω» και έβαλε τέλος στη σχετική παραφιλολογία!!!

Οι ευθύνες του Υπουργού Οικονομικών και το διαρκές έγκλημα στην ΕΥΔΑΠ & ΕΥΑΘ μέσα από τις αντισυνταγματικές ρυθμίσεις

Οι αποφάσεις του ΣτΕ για την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ είναι λίγο πολύ γνωστές. Πολλά μεταδόθηκαν από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης αλλά μάλλον οι περισσότεροι δεν διάβασαν το περιεχόμενο των αποφάσεων του ΣτΕ.

Οι δύο αποφάσεις του ΣτΕ

Η πρώτη έχει αριθμό 190/2022 και η δεύτερη 191/2022. Η μεν πρώτη απόφαση του ΣτΕ αφορά την ΕΥΔΑΠ ενώ η δεύτερη αφορά την ΕΥΑΘ και οι οποίες συνεκδικάστηκαν καθώς το επίδικο ζήτημα ήταν όμοιο αναφορικά με την μεταβίβαση στην ΕΕΣΥΠ και στο ΤΑΙΠΕΔ των μετοχών των δύο εταιρειών Ύδρευσης και Αποχέτευσης.

Αντισυνταγματική η μεταβίβαση μετοχών

Οι αποφάσεις του ΣτΕ είναι καταπέλτης καθώς κρίνουν ως αντισυνταγματική την μεταβίβαση των μετοχών της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στην ΕΕΣΥΠ και προσθέτως ακυρώνουν τις πράξεις μεταβίβασης μετοχών από το Υπουργείο Οικονομικών στο ΤΑΙΠΕΔ. Αν πάμε όμως και ένα βήμα πιο πέρα οι αποφάσεις του ΣτΕ είναι άμεσα εκτελεστές που σημαίνει πλέον ότι μέτοχος στις δύο εταιρείες μετά την έκδοση της απόφασης δεν είναι η ΕΕΣΥΠ και το ΤΑΙΠΕΔ αλλά το Υπουργείο Οικονομικών.

Επομένως ποσοστό πάνω από 60% της ΕΥΔΑΠ και πάνω από 70% της ΕΥΑΘ ανήκει πλέον στο Υπουργείο Οικονομικών. Οι αποφάσεις έχουν και άλλο ένα χαρακτηριστικό που είναι η αναδρομικότητα και τρέχουν στο χρόνο μεταβίβασης των μετοχών από το Υπουργείο Οικονομικών στην ΕΕΣΥΠ και στο ΤΑΙΠΕΔ.

Οι ευθύνες του Υπουργού Οικονομικών

Ποιος όμως έχει την αρμοδιότητα για να πραγματοποιηθεί η επιστροφή των μετοχών στο Υπουργείο Οικονομικών; Καταρχήν ο Υπουργός Οικονομικών ο οποίος έχει δέσμια αρμοδιότητα να ζητήσει από τις Υπηρεσίες του να πραγματοποιήσουν την αλλαγή στο σύστημα Άυλων Τίτλων του Χρηματιστηρίου Αθηνών και να επιδώσουν τις αποφάσεις του ΣτΕ.

Επίσης δέσμια αρμοδιότητα έχουν οι Διοικήσεις των ίδιων εταιρειών (ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ) οι οποίες όμως έχουν το ίδιο δικαίωμα αλλά και υποχρέωση έναντι του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Το πραξικόπημα Σταϊκούρα

Υπενθυμίζουμε ότι με τα άρθρα 197 και 120 του Υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα που κατατέθηκαν στο νομοσχέδιο του Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επιχειρήθηκε να παρακαμφθεί η απόφαση του ΣτΕ με διάφορα νομικά τερτίπια, δείχνοντας παράλληλα ασέβεια στην ελληνική δικαιοσύνη και τις ετυμηγορίες της και με πραξικοπηματικό τρόπο να παραχωρηθεί ξανά στο Υπερταμείο.

Με λίγα λόγια ο Υπουργός Οικονομικών διαχειρίζεται το νερό όχι ως ένα δημόσιο αγαθό, όπως προκύπτει και από την ετυμηγορία του ΣτΕ, αλλά ως ένα ακόμη προϊόν παραγωγής κέρδους, υπεραξιών και τεράστιων – ιλιγγιωδών αμοιβών για τους – ανίκανους- μάνατζερ που κοιτάνε μόνο τα προσωπικά και στενά εταιρικά οφέλη!

Η νομιμότητα των Γενικών Συνελεύσεων και τα ερωτήματα του radar

Παρόλα αυτά οι δύο εταιρείες θα πρέπει να κάνουν την ετήσια συνέλευση τους για να εγκρίνουν τους Ισολογισμούς τους σχετικά άμεσα και όχι αργότερα από τις 10 Σεπτεμβρίου 2022.

Το ερώτημα που τίθεται από το radar, είναι εάν είναι νόμιμες οι αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων ειδικότερα μάλιστα και στην περίπτωση που αποφασιστεί η διανομή μερισμάτων στις εταιρείες ΕΕΣΥΠ και ΤΑΙΠΕΔ ακόμα και μετά το πραξικόπημα που έγινε από τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών.

Σκούρα τα πράγματα για τα «χρυσά αγόρια και κορίτσια» της ΕΕΣΥΠ και του ΤΑΙΠΕΔ.

Το παζλ είναι λοιπόν δυσεπίλυτο και για γερά νεύρα καθώς αυτοί μάλλον που θα βρουν το μπελά τους θα είναι οι υπάλληλοι του Υπουργείου Οικονομικών.

Θα φανεί ότι δεν έχουν εφαρμόσει την νομοθεσία ή είναι πολύ πιθανό να κατηγορηθούν για απιστία. Ποια θα είναι ακριβώς η κατηγορία;

H μη επιστροφή των μετοχών στο Υπουργείο Οικονομικών από την ΕΕΣΥΠ και το ΤΑΙΠΕΔ ή η καθυστέρηση στην επιστροφή τους;

Δεδομένου ότι οι αποφάσεις του ΣτΕ έχουν αναδρομικότητα θα έπρεπε ΤΑΙΠΕΔ και ΕΕΣΥΠ να είχαν επιστρέψει αναδρομικά τα ποσά μερισμάτων στο Υπουργείο Οικονομικών. Τι θα πρέπει να γίνει ακόμα και μετά τα νέα νομοθετικά τερτίπια του Υπουργού Οικονομικών;