Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι

Σε ποιον είναι «δώρο» η ρύθμιση για τους μετανάστες

Κάπου ακούστηκε ότι η ρύθμιση για τους μετανάστες είναι ουσιαστικά δώρο της κυβέρνησης σε μεγάλες επενδύσεις που γίνονται και θέλουν καθαρά και φθηνά εργατικά χέρια.

Και ποια επένδυση σάς έρχεται στο μυαλό ότι είναι αυτή που θα χρειαστεί πολλά χέρια… Κάπου εκεί στα παράλια…

Ναι καλά το σκεφτήκατε… Είναι η πολλοστή φορά που η κυβέρνηση βοηθάει αυτή την επένδυση…

Τα ανύπαρκτα αντανακλαστικά του Γιώργου Γεραπετρίτη

Καποιος φελλός της πολιτικής ορθότητας πήγε στο ελληνικό προξενείο της Νέας Υόρκης και ανέβασε μία ροζ ελληνική σημαία για να τιμήσει τα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας και τα εγκλήματα σε γυναίκες.

Το ήξερε, φαίνεται, και ο Γεραπετρίτης αλλά φαίνεται ότι το πήρε ως έργο τέχνης και δεν έδωσε σημασία.

Όταν όμως έγινε θέμα στην Βουλή και έγινε δημόσιο θέμα, πήρε αμέσως τον πρόξενο τηλέφωνο για να το κατεβάσει “γιατί γινόμαστε ρεζίλι'”.

Αυτά είναι τα αντανακλαστικά του Γιώργου Γεραπετρίτη.

«Φερέφωνο» του Τσίπρα, ο Θανάσης Καρτερός που «τα χώνει» στον Κασσελάκη

Ο Θανάσης Καρτερός τα έχει πάρει με τον Στέφανο Κασσελάκη και του τα εχωσε στο κεντρικό άρθρο στην Αυγή.

Αμέσως τον πήραν τηλέφωνο να χαμηλώσει την κριτική απέναντι στον πρόεδρο.

Έλα που όμως η κριτική αυτή δεν είναι καθαρά του Καρτερού αλλά του Αλέξη Τσίπρα που βρήκε έναν τρόπο να στείλει τα μηνύματά του στον Κασσελάκη.

Που ακούστηκε να αφήνει τώρα το κόμμα και να πηγαίνει για πολυήμερες διακοπές στην Αμερική… Λίγη σοβαρότητα…

Σπάει όλα τα ρεκόρ ανικανότητας ο Οικονόμου στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Σας τα έλεγα εχθές για τον Οικονόμου της Κατεχάκη. Δεν πέρασαν ούτε μερικές ώρες και σκοτώθηκε ένας αστυνομικός και ένας άλλος χαροπαλεύει… Πάει για μεγάλα ρεκορ ο υπουργός αυτός!

Στο «Ναδίρ» οι σχέσεις του Άδωνι Γεωργιάδη με τον Αντώνη Σαμαρά

Να γνωρίζετε ότι οι σχέσεις Αντώνη Σαμαρά με τον Άδωνι Γεωργιάδη είναι πλέον στο ναδίρ λόγω της περιβόητης διάταξης.

Του χρεώνουν ότι δεν τον πήρε τηλέφωνο για να του εξηγήσει τι και πως συμβαίνει με αυτή τη διάταξη.

Επίσης, ο Σαμαράς τα έχει και με μία φίλη του, την Σοφία Βούλτεψη που επίσης ήταν υπέρ της διάταξης αφού εκείνη ήταν που την έφερε σε συνεννόηση με τον Καιρίδη.

Ο Σαμαράς καλοί μου υπουργοί μπορεί να συγχωρέσει αλλά ΔΕΝ ξεχνάει…

Τα υψηλά επιτόκια, η συζήτηση για μείωσή τους και τι δείχνει η κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας

*** Ολοένα και πιο συχνά οι κεντρικοί τραπεζίτες – μέλη της ΕΚΤ, αλλά και μέλη του Εποπτικού της Συμβουλίου, μηδέ εξαιρουμένης της Κριστίν Λαγκάρντ, αναφέρονται στα σημερινά υψηλά επιτόκια και την προοπτική του πότε θα μειωθούν. Φυσικά, πέραν των διακριτικά εκραζόμενων διαφορετικών απόψεων, όλοι θέτουν ως στόχο την πτώση του πληθωρισμού κάτω από το 3%, αλλά σε σταθερή βάση. Βέβαια, κανείς μέχρι τώρα δεν τολμά να πει πόσο κάτω από το 3%, οπωσδήποτε στο 2% που αποτελεί τον διακαή και επιθυμητό στόχο ή κάπου ενδιάμεσα και που μεταξύ αυτών των δύο ποσοστών. Λογικό μεν από μία πλευρά, αλλά όχι και τόσο, αν αναλογιστεί κάποιος τη ζημία που έχει προκαλέσει μέχρι τώρα η εκτίναξη των επιτοκίων από την ΕΚΤ και τις αγωνιώδεις προσδοκίες της αγοράς για ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής και επάνοδο των χορηγήσεων δανείων με συμφέροντα επιτόκια και όχι καταστροφικά, όπως τα σημερινά. Ποια είναι τα δεδομένα μέχρι στιγμής; Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αν δε δει τον πληθωρισμό να σταθεροποιείται κάτω από το 3% έως τα μέσα της επόμενης χρονιάς, δεν πρόκειται να ρισκάρει και να προχωρήσει σε μείωση του κόστους δανεισμού από τα επίπεδα ρεκόρ στα οποία βρίσκεται σήμερα. Θυμίζω ότι η ΕΚΤ κράτησε αμετάβλητα τα επιτόκια την περασμένη εβδομάδα και είπε ότι αναμένει ο πληθωρισμός να κινηθεί στο 2,8% αυτό το τελευταίο τρίμηνο του 2023, στο 2,9% το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους και στο 2,7% το δεύτερο τρίμηνο του 2024. Οι αγορές, πάντως, κατά μέσο όρο προβλέπουν αυτή τη στιγμή μείωση επιτοκίων κατά 150 μονάδες βάσης το 2024, σε τρεις διαδοχικές κινήσεις, όχι όμως απαραίτητα συνεχόμενες.

*** Το θέμα, όμως, είναι ότι σχεδόν από κανέναν δεν αναφέρεται, παρά μόνο ως μία μικρή συνισταμένη, ο σπουδαιότερος ίσως παράγοντας, που θα επηρεάσει τις αποφάσεις της ΕΚΤ, αν λάβουμε ως δεδομένη την μείωση του πληθωρισμού κάτω του 3% και σε οποιαδήποτε διακύμανση μέχρι το 2%. Και αυτός δεν είναι άλλος από την πραγματική κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας, καθώς δεκάδες επιχειρήσεις έχουν βάλει λουκέτο, άλλες βρίσκονται στα πρόθυρα κατάρρευσης, πολλοί παραδοσιακοί επιχειρηματικοί τομείς διέρχονται σοβαρότατη κρίση, οι επενδύσεις ολοένα και λιγοστεύουν, οι βιομηχανίες φεύγουν είτε για τις ΗΠΑ, αξιοποιώντας τα όντως ιδιαίτερα συμφέροντα μέτρα ενίσχυσης που προσφέρει το περίφημο πακέτο Μπάιντεν, είτε ακόμα και για την Τουρκία, αναζητώντας φθηνότερο εργατικό κόστος, όπως π.χ. η Volkswagen. Η φράση του κ. Στουρνάρα, στη συνέντευξή του στο Reuters ότι «Πρέπει επίσης να αξιολογήσουμε τη συνολική κατάσταση της οικονομίας», κρύβει ουσιαστικά τους φόβους των κεντρικών τραπεζιτών, για την κατάσταση ύφεσης που σταδιακά πλέον εκλαμβάνεται ως δεδομένη. Ή, αν θέλετε αποκαλύπτει ότι το 2024 θα είναι μία χρονιά που οι προϋπολογισμοί όλων των χωρών της ευρωζώνης θα δοκιμαστούν ακριβώς από τα εντεινόμενα φαινόμενα ύφεσης και φυσικά με την προσθήκη της ακρίβειας και της ενεργειακής αβεβαιότητας.

Ασφαλιστικές εταιρείες: Μεγάλα κέρδη και το 2022, παρά τη δύσκολη χρονιά

*** Πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα προκύπτουν από τα τα οικονομικά στοιχεία των Ασφαλιστικών επιχειρήσεων του έτους 2022, όπως αυτά αναφέρονται στις δημοσιευμένες ετήσιες χρηματοοικονομικές καταστάσεις τους. Συμμετοχή στην εν λόγω έρευνα είχαν συνολικά
38 Ασφαλιστικές επιχειρήσεις, που αντιπροσωπεύουν το 97% της ετήσιας παραγωγής ασφαλίστρων, ήτοι
− 30 Ανώνυμες Ασφαλιστικές Εταιρείες
− 3 Αλληλασφαλιστικοί Συνεταιρισμοί
− 5 Υποκατάστημα Ευρωπαϊκής ασφαλιστικής επιχείρησης
Δείτε τώρα τα ευρήματα της έρευνας, στα οποία υπόσχομαι να επανέλθω αναλυτικά, καθώς χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής, από πολλές απόψεις. Προς το παρόν εφιστώ την προσοχή σας, στο ποια στοιχεία είχαν μείωση και ποια αύξηση και ότι η τελική γραμμή είναι απολύτως θετική, αφού τα κέρδη μετά φόρων μάλιστα, παρά τη μείωσή τους, παραμένουν ιδιαίτερα μεγάλα
– Σύνολο Ενεργητικού 31/12/2022 19,9 δισ. € (-4,5% από το 2021)
– Σύνολο Επενδύσεων 16,0 δισ. € (-8,1%)
– Σύνολο Ιδίων Κεφαλαίων 2,9 δισ. € (-34,2%)
– Σύνολο Ασφαλιστικών Προβλέψεων 14,1 δισ. € (+6,0%)
– Ασφαλιστικές Αποζημιώσεις (πληρωθείσες) 2,35 δισ. € (εκ των οποίων 1,55 δισ.€ για τις ασφαλίσεις ζωής και 0,80 δισ.€ για τις ασφαλίσεις κατά ζημιών)
– Συνολικό αποτέλεσμα χρήσης (προ και μετά την φορολογία):
& Κέρδη προ φόρων: 335 εκατ. € (-26,3%)
& Φόροι: 91 εκατ. €
& Κέρδη μετά φόρων: 244 εκατ. €

Παγκόσμιες καταναλωτικές τάσεις 2023: Beyoncé, Taylor Swift, Harry Styles και η ταινία Barbie καθόρισαν τις επιλογές αγορών!

*** Οι μπίζνες δεν έχουν όρια, αυτό είναι γνωστό, αλλά το ότι ένα τεράστιο μέρος των παγκόσμιων καταναλωτικών τάσεων καθορίζεται από τις ενδυματολογικές και εκκεντρικές προτιμήσεις, επιλογές και λανσαρίσματα αστέρων της μουσικής σκηνής και των ηρώων και ηρωίδων ταινιών, αυτό αποτελεί τη νέα βιομηχανία μόδας και αγορών, που επηρεάζει εκατομμύρια αγοραστές στις καταναλωτικές τους συνήθειες. Εξυπακούεται ότι πίσω από παρόμοιες στυλιστικές επιλογές, η βιομηχανία παραγωγής παρόμοιων ενδυματολογικών προτιμήσεων είναι πανέτοιμη να αξιοποιήσει τα νέα ρεύματα, ρίχνοντας στην αγορά τεράστιες ποσότητες σε όλες τις ηπείρους. Πρόκειται ουσιαστικά για μία τεράστια μπίζνα ασύλληπτων ποσών, η οποία κάθε χρόνο αναπροσαρμόζεται, αλλάζει, για να δώσει τη θέση της στις επόμενες επιλογές. Η Klarna, η κορυφαία παγκοσμίως υπηρεσία πληρωμών και αγορών με την υποστήριξη της τεχνητής νοημοσύνης, δημοσίευσε τη δεύτερη ετήσια έκθεση “The Checkout”, η οποία παρουσιάζει τις παγκόσμιες καταναλωτικές τάσεις του 2023. Τα δεδομένα προέρχονται από ηλεκτρονικές αγορές που πραγματοποιήθηκαν με Klarna στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, τη Σουηδία, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Πολωνία, από τον Ιανουάριο του 2023 έως τον Σεπτέμβριο του 2023.

*** Με βάση, λοιπόν, τα προϊόντα που αγόρασαν οι καταναλωτές το 2023, η έκθεση αναδεικνύει το “Fandom Fashion” ως ένα από τα κορυφαία θέματα της χρονιάς, χάρη στην ποπ κουλτούρα που κυριάρχησε φέτος, όπως η περιοδεία Renaissance Tour της Beyoncé, η περιοδεία Eras Tour της Taylor Swift, οι στιλιστικές εμφανίσεις του Harry Styles στις συναυλίες του και η ταινία Barbie. Τα στοιχεία είναι, αν μη τι άλλο, εντυπωσιακά!

  • Η έκθεση της Klarna κατέγραψε μία αύξηση 254% στις ροζ αποσκευές (Αύγουστος 2023) μετά το λανσάρισμα της συνεργασίας Beis x Barbie και μία αύξηση 146% στα ροζ βερνίκια νυχιών, που συνδέεται με την ταινία Barbie.
  • Επιπλέον, σημειώθηκε αύξηση – κρατηθείτε – κατά 1.601% (!!!) στις αγορές cowboy καπέλων με στρας (Αύγουστος 2023) και κατά 421% στα ασημένια cowboy καπέλα (Σεπτέμβριος 2023), λόγω των σχετικών εμφανίσεων της Beyoncé στην περιοδεία Renaissance Tour.
  • Ακόμα, αυξήθηκαν οι πωλήσεις στα φορέματα με κρόσσια και τα βραχιόλια φιλίας, οι οποίες συνδέονται με τα ρούχα της Taylor Swift στην περιοδεία της, ενώ η αύξηση στις γουέστερν μπότες, τα δερμάτινα μπουφάν και τα παντελόνια καμπάνα συνδέεται με τις στιλιστικές εμφανίσεις του Harry Styles στις συναυλίες του.

*** Κάτω από τη θεματική “Life Maximized”, η έκθεση της Klarna αναδεικνύει άλλες δύο τάσεις, το “Interior Expressionism” και “Host With the Most”, τα οποία αντικατοπτρίζουν τον τρόπο με τον οποίο όλο το χρόνο οι καταναλωτές εκμεταλλεύονται στο έπακρο τους χώρους του σπιτιού και φιλοξενούν τους φίλους και την οικογένειά τους.

– Καθώς προσθέτουν ζωντάνια στους εσωτερικούς χώρους με περισσότερο χρώμα και μοναδικά κομμάτια, οι καταναλωτές στράφηκαν σε αγορές όπως κυματιστούς καθρέπτες εμπνευσμένους από τη δεκαετία του ‘70 (+614% τον Αύγουστο 2023) και διακοσμητικά μαξιλάρια (+413% τον Σεπτέμβριο 2023). Άλλα αντικείμενα, όπως γεωμετρικά κεριά, καρό κουβέρτες και ριγέ χαλιά, έχουν επίσης σημειώσει αύξηση αγορών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

– Το τελευταίο θέμα της έκθεσης της Klarna “Host With the Most” αποτυπώνει το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τη φιλοξενία στο σπίτι. Η τάση αυτή αντικατοπτρίζεται από την αύξηση των αγορών σε παγομηχανές (+369% τον Σεπτέμβριο 2023), κουβάδες πάγου (+175% τον Μάρτιο του 2023) και γυάλινα καλαμάκια (107% τον Αύγουστο του 2023) για κοκτέιλ υψηλής ποιότητας. Οικιακά προϊόντα, όπως μικροί προτζέκτορες (+84% τον Σεπτέμβριο 2023) για βραδιές ταινιών και διαχυτές αιθέριων ελαίων (+93% τον Σεπτέμβριο 2023) για αρωματοθεραπεία στο σπίτι, είναι επίσης στη λίστα των προϊόντων που σημείωσαν αύξηση.

Ενδιαφέρουν

*** Μπορεί η τάση να είναι πτωτική στο ΧΑ, αλλά το θετικό είναι ότι διατηρείτε σε ικανοποιητικά επίπεδα ο τζίρος της αγοράς. Το ερώτημα είναι αν θα διατηρηθεί αυτή η ρηχή εικόνα μέχρι το τέλος του έτους ή αν επιχειρηθεί κατά τις επόμενες συνεδριάσεις μία ανατροπή της παράδοσης και ο Ιανουάριος ξεκινήσει νωρίτερα χρηματιστηριακά, αν με εννοείται.

*** Επίσης, οι κινήσεις στις τράπεζες είναι φανερό ότι προλειαίνουν το έδαφος για την επόμενη ημέρα. Αγοραστές έχουν όλες και κυρίως η Εθνική, αλλά είπαμε, ας μην αγνοούμε ότι οι ανακατατάξεις σε πολλά χαρτοφυλάκια που έχουν τραπεζικούς τίτλους γίνονται ΚΑΙ τώρα.

*** Πωλητές σε ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΜΟΗ, Μυτιληναίο και ΜΠΕΛΑ, πιέζουν τα εν λόγω χαρτιά και οι ρευστοποιήσεις δεν φαίνεται να είναι μόνο ημερήσιες…

***Μήπως ο ΟΠΑΠ, να εντάξει στο Στοίχημα, τις φήμες και τις διαδόσεις της αγοράς, που πληθαίνουν κάθε μέρα; Από τα διαδεδόμενα για: την εξαγορά της Vodafone από τη ΔΕΗ, την εξαγορά ενεργειακής εταιρείας από την BC Partners, την εξαγορά μεγάλης βιομηχανίας τροφίμων, την νέα επιθετική κίνηση της Intrakat, το νέο χτύπημα Κόκκαλη και άλλα πολλά μικρότερων εισηγμένων, δε μπορεί, ο τζόγος θα ήταν μεγάλος και τα κέρδη του εξασφαλισμένα. Όχι ότι δεν μπορεί κάτι από όλα αυτά να αποδειχθεί ότι ισχύει, αλλά δεν είναι υγιές φαινόμενο να κινείται η χρηματιστηριακή αγορά με φήμες, ειδικά τώρα που θέλει να…ωριμάσει.

*** Άβαξ (τον ανεβάζουν στο τέλος), Intrakat, Ιντρακόμ έκαναν νέα υψηλά έτους. Και φαίνεται προς το παρόν ότι έχουν μέλλον ακόμα.

*** Νεότερα για το Λιμάνι του Βόλου. Ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος, ανέφερε ότι προχωρά η διαδικασία για την αποκατάσταση του βυθού στον λιμένα Βόλου, αξιοποιώντας πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, εθνικούς πόρους ή ΠΔΕ και ίδιους πόρους του Οργανισμού Λιμένος Βόλου, προκειμένου να αποκατασταθούν τα βάθη και να αποκατασταθεί η λειτουργία και οι δράσεις στο λιμάνι του Βόλου. Να προχωρούν άραγε και εκείνες οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση της πώλησης του 67% στον ΟΛΘ;

*** Ο Γκριμάλντι, πάντως και με τη βούλα πλέον είναι ιδιοκτήτης και το λιμανιού στο Ηράκλειο, υποσχόμενος μεγάλες επενδύσεις.

*** Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, κατηγορεί την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό ότι «η ακρίβεια είναι όλη δική του, γιατί η αισχροκέρδεια είναι έργο του», υποστηρίζοντας ότι «όταν η Ελλάδα είναι ακριβότερη από την Ευρώπη στο λάδι και στο τυρί, τότε καταρρίπτεται ο μύθος περί εισαγόμενης ακρίβειας». Ειδικότερα, αναφέρει: «Τι παράγει η Ελλάδα; Λάδι. Η Ελλάδα λοιπόν είναι ακριβότερη κατά 23,7% στην τιμή του λαδιού από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τι παράγει η Ελλάδα; Γάλα, τυρί, αυγά. Η Ελλάδα λοιπόν είναι ακριβότερη κατά 38,9% στην τιμή των προϊόντων που παράγει από την Ε. Έ.». Άντε να του απαντήσεις τώρα, που μαθαίνει και γρήγορα…

*** Ο Όμιλος εταιρειών SOFTONE, απέκτησε του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Sunsoft, ηγέτιδας εταιρίας που εξειδικεύεται στην παραγωγή και εγκατάσταση προηγμένων πληροφοριακών συστημάτων για επιχειρήσεις εστίασης και φιλοξενίας. Η νέα στρατηγική επένδυση σηματοδοτεί τη δυναμική είσοδο του Ομίλου SOFTONE, σε έναν από τους πλέον σημαντικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

*** Το Δ. Σ. του Υπερταμείου όρισε ως νέα Διευθύνουσα Σύμβουλο της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) την Ηρώ Χατζηγεωργίου και ως νέα μέλη Δ.Σ. την Μαρία Ιωαννίδου και την Μάρθα Καββαθά. Ο Παναγιώτης Μπαλωμένος, Εντεταλμένος Σύμβουλος και Εκτελεστικό Μέλος του Δ.Σ., ο οποίος εκτελούσε -μεταβατικά- χρέη Διευθύνοντος Συμβούλου με θετικά αποτελέσματα αναλαμβάνει τη θέση του αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρείας.

Αυτά και για σήμερα κυρίες μου και κύριοι. Την καλημέρα μου!

Διαβάστε ακόμη: