Έτοιμος να πάρει το όπλο του είναι ο Αλέξης Τσίπρας καθώς βλέπει να καταρρέει ένα οικοδόμημα που δημιούργησε και συντήρησε, με το οποίο κυβέρνησε τη χώρα.

Κακά τα ψέματα αν δεν ήταν ο Τσίπρας ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν ένα περιθωριακό κόμμα 3-4%.

Ο Τσίπρας πραγμάτωσε αυτό που όλοι ονομάζουν κυβερνώσα Αριστερά.

Όμως, αυτό το όραμα που θα γινόταν ο δεύτερος πόλος στο ελληνικό πολιτικό σύστημα κατέρρευσε.

Εν μέρει έχει τις ευθύνες του ο Αλέξης Τσίπρας αλλά το έχει απαξιώσει ο πολιτικός που λέγεται Στέφανος Κασσελάκης.

Πλέον οι αποστάσεις που παίρνει ο ένας από τον άλλον είναι εμφανείς.

Ο Τσίπρας, πλέον, βλέπει ότι με την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ τον παίρνει μπάλα και εκείνον και πρέπει να παρέμβει να σταματήσει αυτή τη κατρακύλα.

Δεν περίμενε ότι θα έφευγαν οι 40άρηδες της Νέας Αριστεράς.

Με κάποιους είχε εξαιρετική σχέση όπως π.χ ο Χαρίτσης και ο Νάσος Ηλιόπουλος ενώ οι σχέσεις με Αχτσιόγλου ήταν απλά καλές.

Καλώς ή κακώς θα ήθελε να απαλλαγεί από την παλιά φρουρά που όποτε ήθελε παρενέβαινε και του χαλούσε το αφήγημα.

Πλέον, όμως, καταλαβαίνει ότι πρέπει να πάρει την υπόθεση ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια του.

Γι’ αυτό και σκέφτεται πολύ σοβαρά να παρέμβει μετά τις ευρωεκλογές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πιάσει το ποσοστό των εθνικών εκλογών, είναι σίγουρο.

Το 17% ο ΣΥΡΙΖΑ θα το δει με το κιάλι. Αυτό θα είναι και ο λόγος που θα παρέμβει.

Η εκλογική ήττα που έρχεται στις ευρωεκλογές, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ζήτημα αν θα είναι και τρίτο κόμμα…

Θα πρέπει με κάποιο τρόπο να «διώξει» τον Κασσελάκη από τον ΣΥΡΙΖΑ δίνοντάς του μια άλλη επιλογή.

Αυτή η επιλογή μπορεί να είναι στην ευρωβουλή παρόλο που ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ το αρνείται ότι ενδιαφέρεται.

Επίσης, αυτό που φαίνεται να παίρνει σάρκα και οστά είναι η αυτονόμηση του Διονύση Τεμπονέρα, η ολοένα και επικριτική του διάθεση απέναντι στον Κασσελάκη και τη συμπάθεια του με στελέχη της Νέας Αριστεράς.

Το σενάριο, πλέον, που συζητείται στο περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα είναι ότι εφόσον ο Κασσελάκης δεν τραβάει, θα πρέπει να βγει κάποιος άλλος μπροστά.

Και αυτός έχει τα φώτα να είναι ο Τεμπονέρας.

Όμως, δεν μπορεί να φύγει έτσι ο Κασσελάκης, είναι εκλεγμένος αρχηγός.

Έλα που όμως, υπάρχει στο καταστατικό η πρόβλεψη που λέει ότι αν ψηφίσει η Κεντρική Επιτροπή μπορεί να ρίξει τον Κασσελάκη.

Και ποιος νομίζετε ότι έχει την πλειοψηφία στην Κεντρική Επιτροπή;

Μα φυσικά ο Αλέξης Τσίπρας και το θέμα είναι ότι τα μέλη που έφυγαν από την Κεντρική Επιτροπή και πήγαν σε άλλα κόμματα, δεν έχουν αντικατασταθεί.

Που σημαίνει ότι το όργανο είναι πλήρως ελεγχόμενο από τον Τσίπρα.

Ο Κασσελάκης θα τελειώσει και τυπικά μετά τις ευρωεκλογές.

Ο Τεμπονέρας μπορεί να ηγηθεί και τότε ίσως επιστρέψουν και η ομάδα των 11 που δεν πρόκειται να έχουν κάποια αξιόλογη πορεία στις ευρωεκλογές.

Αυτό παραμένει το κυρίαρχο σενάριο για τον Τσίπρα έτσι όπως έφτασαν τα πράγματα.

Παραφωνίες και πλήρης αποσυντονισμός στην κυβέρνηση (και ακόμα δεν έχουν έρθει τα δύσκολα) – Γκάφες επί γκαφών στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, έχει χάσει την μπάλα ο Γιάννης Οικονόμου, πλήρης ασυνεννοησία με Κατσαφάδο, η Δόμνα συνεχίζει το ρεσιτάλ ελιτισμού και στο οικονομικό επιτελείο παίζουν τον μουτζούρη με το φορολογικό!

Παραφωνίες και πλήρης αποσυντονισμός στην κυβέρνηση (και ακόμα δεν έχουν έρθει τα δύσκολα) – Γκάφες επί γκαφών στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, έχει χάσει την μπάλα ο Γιάννης Οικονόμου, πλήρης ασυνεννοησία με Κατσαφάδο, η Δόμνα συνεχίζει το ρεσιτάλ ελιτισμού και στο οικονομικό επιτελείο παίζουν τον μουτζούρη με το φορολογικό!

Παραφωνίες, γκάφες και πλήρης αποσυντονισμός παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στο κυβερνητικό στρατόπεδο και αυτό είναι άλλη μία απόδειξη ότι η ανυπαρξία αντιπολίτευσης έχει επιφέρει μία καταστροφική χαλάρωση στους υπουργούς.

Εχθές, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη τόνιζε ότι βρήκε το καθοδηγητή των επεισοδίων έξω από το γήπεδο του Ρέντη και ότι ετοιμάζονται συλλήψεις.

Εν τέλει, αρμόδιες πηγές από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εξηγούν ότι πρόκειται για λάθος διατύπωση, καθώς ο φερόμενος ως «καθοδηγητής» ούτε έχει κατονομαστεί ούτε έχει ταυτοποιηθεί.

Πρόκειται για τη δεύτερη προβληματική δήλωση μέσα σε ένα 24ωρο, καθώς μία ημέρα νωρίτερα ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Κατσαφάδος έκανε λόγο για ανακοινώσεις της ΕΛ.ΑΣ. για το θέμα της κακοποίησης του χάσκι.

Οι ανακοινώσεις αυτές δεν ήρθαν ποτέ, καθώς ουδέποτε η Αστυνομία είχε τέτοια πρόθεση.

Η έρευνα και σε αυτή την περίπτωση είναι σε εξέλιξη και δεν έχει καταλήξει σε κάποιο ασφαλές συμπέρασμα.

Συμπέρασμα; Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και ο Γιάννης Οικονόμου έχουν χάσει την μπάλα, τόσο σε επιχειρησιακό επίπεδο όσο και σε επίπεδο εικόνας.

Το επιβεβαίωσε δειλά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης υπονοώντας ότι μπορεί οι κινήσεις της ΕΛ.ΑΣ στο Πανθεσσαλικό να μην ήταν εντός πρωτοκόλλου.

Δηλαδή μπορεί αυτές να οδήγησαν σε έκρηξη τους φιλάθλους μέσα στο γήπεδο…

Πάμε τώρα και στην Δόμνα Μιχαηλίδου με ένα ρεσιτάλ κυνικότητας και υπεραμυνόμενη των συγχωνεύσεων σχολείων, δήλωσε ότι δεν τρέχει κάτι που λόγω αυτών των συγχωνεύσεων τα παιδιά θα περπατάνε και 2 χιλιόμετρα για να πάνε σπίτι τους.

Μάλιστα ανέφερε και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας που προτείνει να περπατάμε όλοι 8 χιλιόμετρα, λες και τα παιδιά δεν έχουν άλλες ασχολίες μέσα στο καθημερινό πρόγραμμά τους…

Αυτή η φράση και η στάση – θυμίζουμε και παλαιότερα η Δόμνα έχει υποπέσει σε γκάφες- δεν άρεσε ούτε στον Κ. Πιερρακάκη ούτε και στον Πρωθυπουργό.

Όπως μάθαμε, από διάφορα υπουργικά χείλη, η Δόμνα Μιχαηλίδου δεν της αρέσει και πολύ η θέση της ως υφυπουργός Παιδείας διότι δεν έχει κανέναν οργανισμό κάτω από τις αρμοδιότητές της. Όλοι είναι στον υπουργό.

Φυσικά, δεν θα παραλείψουμε να αναφερθούμε στο φορολογικό και τις αλλαγές που έγιναν τελευταίες ώρες για να περάσει το νομοσχέδιο, αφού κάποιοι απειλούσαν (και βουλευτές και υπουργοί) ότι δεν θα το ψηφίσουν.

Και ακόμα και τώρα βασικά στελέχη του οικονομικού επιτελείου διαφωνούν και θεωρούν ότι δεν θα φέρει τα έσοδα που αναμένει η οδός Νίκης. Ούτε καν συμφωνεί ο Θεοχάρης με τον Χατζηδάκη…

Τέλος να πούμε ότι οι αναφορές Καραμανλή για την ελληνοτουρκική προσέγγιση που επιχειρεί ο Μητσοτάκης μπας και ηρεμήσει η Τουρκία βρήκαν καθ’ όλα σύμφωνο τον Νίκο Δένδια.

Ο οποίος, να θυμίσουμε ήταν της επιθετικής σχολής.

Θυμάστε τι είχε γίνει μέσα στην Άγκυρα όταν διαφώνησε ανοικτά με τον Μεχμέτ Τσαβούσογλου;

Τα έκανε γης μαδιάμ. Και τώρα έχεις έναν ΥΠ.ΕΞ τον Γεραπετρίτη που βαράει υποκλίσεις λες και είναι χανούμισσα μπροστά στον πασά!

Τελικά, υπάρχει στιβαρό Κέντρο στο Μαξίμου να σταματήσει τις παραφωνίες;

Ένα βήμα πριν τη συμφωνία Goldman Sachs και Π. Μαντωνανάκης για το Lagonissi Resort σε μια συμφωνία- πακέτο που περιλαμβάνει τις Τράπεζες και το ελληνικό Δημόσιο - Οι Αμερικανοί αναλαμβάνουν τα δάνεια ύψους 360 εκατ., οι τράπεζες αποσύρουν τους πλειστηριασμούς του Μαρτίου και ο ξενοδόχος παίρνει στο χέρι 120 εκατ. ευρώ!

Ένα βήμα πριν τη συμφωνία Goldman Sachs και Π. Μαντωνανάκης για το Grand Resort Lagonissi σε μια συμφωνία- πακέτο που περιλαμβάνει τις Τράπεζες και το ελληνικό Δημόσιο – Οι Αμερικανοί αναλαμβάνουν τα δάνεια ύψους 360 εκατ., οι τράπεζες αποσύρουν τους πλειστηριασμούς του Μαρτίου και ο ξενοδόχος παίρνει στο χέρι 120 εκατ. ευρώ!

Μαθαίνω ότι σε τελική φάση διαπραγματεύσεων για το ξενοδοχειακό συγκρότημα Grand Resort Lagonissi βρίσκονται ο διεθνής αμερικανικός επενδυτικός οίκος Goldman Sachs, με μεγάλη και πολυεπίπεδη παρουσία στη χώρα μας και ο ξενοδόχος Παντελής Μαντωνανάκης!

Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές με γνώση εκ των έσω, η συμφωνία που επιδιώκεται μεταξύ των Αμερικανών και του υπερχρεωμένου ξενοδόχου, ο οποίος ωστόσο έχει αποσπάσει υπέρ του δικαστική απόφαση 622 εκατ. ευρώ και εις βάρος της ΕΤΑΔ (ελληνικό δημόσιο), λαμβάνει χώρα με τη σύμφωνη γνώμη της Πολιτείας, του Μεγάρου Μαξίμου αλλά και των πιστωτριών τραπεζών, που ήδη έχουν επιτύχει σοβαρές δικαστικές νίκες κατά του Παντελή Μαντωνανάκη, ανατρέποντας εν πολλοίς αρχικές ευνοϊκές υπέρ του αποφάσεις!

Επί του προκειμένου, μέσα από μια συμφωνία – πακέτο μεταξύ όλων των εμπλεκομένων μερών, στο βαθμό που το deal καταλήξει θετικά καθώς ο Παντελής Μαντωνανάκης αποδεικνύεται σκληρός διαπραγματευτής όπως επισημαίνουν πηγές της Goldman Sachs στην Αθήνα που μετέχουν των συζητήσεων, θα επιτευχθεί μια λύση win win προς όλες τις κατευθύνσεις και όλους τους εμπλεκομένους!

Έγκυροι κύκλοι, που γνωρίζουν καλά και εκ των έσω πρόσωπα και πράγματα, υποστηρίζουν ότι η διαπραγμάτευση εξελίσσεται θετικά, είναι δύσκολη και σκληρή, ωστόσο η αισιοδοξία είναι διάχυτη πως θα επιτευχθεί τελική συμφωνία σύντομα!

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το πλαίσιο της συμφωνίες, σε γενικές γραμμές έχει ως εξής:

Πρώτον η Goldman Sachs θα αναλάβει από τις τράπεζες τα δάνεια του ξενοδοχειακού ομίλου του Π. Μαντωνάκη ύψους 360 εκατ. ευρώ, απαλλάσσοντας οριστικά τον ξενοδόχο από τη θηλειά του τραπεζικού δανεισμού! Καθίσταται αντιληπτό ότι το Lagonissi resort περνάει στον έλεγχο πλέον των Αμερικανών, που ήδη έχουν συγκεκριμένο πλάνο και σχέδιο για την ανάπτυξη του εκτός του αμιγώς ξενοδοχειακού τομέα και στο σκέλος των υπερπολυτελών κατοικιών που θα κατασκευαστούν και θα πωληθούν!

Δεύτερον οι πιστώτριες τράπεζες θα αποσύρουν τους προγραμματισμένους για τον Μάρτιο του 2024 πλειστηριασμούς που έχουν δρομολογηθεί, στα περιουσιακά στοιχεία και τα ξενοδοχεία του Π. Μαντωνανάκη!

Τρίτον, ο Π. Μαντωνάκης θα λάβει από το ελληνικό δημόσιο σε συμφωνία ως προς το αρχικό επιδικασθέν χρέος των 622 εκατ. ευρώ, ένα ποσόν της τάξης των 120 εκατ. ευρώ!

Υπό αυτό το πρίσμα, στο βαθμό που η συμφωνία επιτευχθεί, η Goldman Sachs θα αναδειχθεί νέος ιδιοκτήτης – παραχωρησιούχος του Grand Resort Lagonissi (συζητείται η περαιτέρω παράταση της παραχώρησης επί μακρόν), το οποίο προφανώς θα αναθέσει σε δεύτερο χρόνο σε όμιλο με γνώση και εμπειρία όσον αφορά την άσκηση του ξενοδοχειακού μάνατζμεντ!

Ο Π. Μαντωνανάκης θα χάσει μεν το εμβληματικό ξενοδοχειακό συγκρότημα, πλην όμως θα απαλλαγεί από έναν βαρύ τραπεζικό δανεισμό 360 εκατ. ευρώ, θα σταματήσουν οι πλειστηριασμοί σε βάρος των λοιπών περιουσιακών του στοιχείων και θα βάλει στην τσέπη περίπου 120 εκατ. ευρώ!

Τέλος τράπεζες και ελληνικό δημόσιο απαλλάσσονται από έναν βραχνά που τους έχει ταλαιπωρήσει και τους έχει προκαλέσει τόσο δικαστικά προβλήματα, όσο και μακροοικονομικά, με σοβαρά ζητήματα στην εκτέλεση του προϋπολογισμού και τα ελλείμματα που προκύπτουν λόγω της γνωστής απόφασης των 622 εκατ. ευρώ που επιδικάστηκε προ ολίγων ετών υπέρ του!

Τα ψιλά γράμματα μιας μη συμφωνίας που έγινε Διακήρυξη Φιλίας

Δεν πέρασαν απαρατήρητες από το Μαξίμου και προσωπικά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, οι προσεγγίσεις για τα Ελληνοτουρκικά από τον Κώστα Καραμανλή στην Αλεξανδρούπολη και τον Ν. Δένδια σε συνέντευξη σε κυριακάτικη εφημερίδα!

Μαθαίνω ότι, δύο πολιτικές παρεμβάσεις υψηλού επιπέδου, που πραγματοποιήθηκαν μετά από την απολύτως θετική έκβαση των πραγμάτων για τα Ελληνοτουρκικά, με αφορμή την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα και τη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό, δεν πέρασαν καθόλου απαρατήρητες από το Μαξίμου, προκαλώντας απογοήτευση και σκεπτικισμό!

Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές που γνωρίζουν εκ των έσω πρόσωπα και καταστάσεις, τόσο η ομιλία του Κώστα Καραμανλή (ή Βούδα της Ραφήνας) με σοβαρότατες αιχμές για την εξωτερική πολιτική και τα Ελληνοτουρκικά, στην Αλεξανδρούπολη με αφορμή την δημοσίευση βιβλίου του δημοσιογράφου Μανώλη Κοττάκη, όσο και η συνέντευξη που παραχώρησε ο Υπ. Εθνικής Άμυνας και πρώην Υπ. Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε μεγάλη κυριακάτικη εφημερίδα, προκάλεσαν έναν σκεπτικισμό τόσο στο στενό επιτελείο του πρωθυπουργού όσο και στον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος δεν περίμενε τέτοια κριτική προσέγγιση αμέσως μετά από μια ιστορική συνάντηση με τον Ερντογάν που κατά κοινή ομολογία κρίνεται ως απολύτως θετική για τα εθνικά συμφέροντα και την έκβαση των Ελληνοτουρκικών!

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι οι δύο αυτές παρεμβάσεις των εκφραστών της «γνήσιας», ορθόδοξης και παραδοσιακής Δεξιάς της ΝΔ, δεν έτυχαν ιδιαίτερης αναπαραγωγής κυρίως από τα τηλεοπτικά κανάλια, με εξαίρεση το Open του Ιβάν Σαββίδη που πρόβαλε την ομιλία Καραμανλή στην Αλεξανδρούπολη!

Ο Μυλωνάς … και οι «φίλοι» του - Επεισόδιο 1ο: Δωρεάν Μετοχές σε 137 «φίλους»  Επεισόδιο 2ο: Οι προαγωγές των εκλεκτών - Επεισόδιο 3ο: Το φιάσκο του rebranding και οι πατάτες του Καποδίστρια!

Ο Μυλωνάς … και οι «φίλοι» του – Επεισόδιο 1ο: Δωρεάν Μετοχές σε 137 «φίλους»  Επεισόδιο 2ο: Οι προαγωγές των εκλεκτών – Επεισόδιο 3ο: Το φιάσκο του rebranding και οι πατάτες του Καποδίστρια!

Επεισόδιο 1ο : Δωρεάν μετοχές σε 137 «φίλους»!

Αναβρασμός άνευ προηγουμένου επικρατεί στις τάξεις του προσωπικού της Εθνικής Τράπεζας με τις πρωτόγνωρες και επιλεκτικές επιλογές που υιοθετεί για τον στενό πυρήνα των συνεργατών του και εις βάρος του συνόλου του προσωπικού ο Διευθύνων Σύμβουλος Παύλος Μυλωνάς.

Η επιλογή του Π. Μυλωνά να προχωρήσει σε επιλεκτική και δωρεάν διανομή μεγάλων πακέτων μετοχών συνολικής αξίας 85 εκατ. ευρώ (σε τρέχουσες τιμές) σε μέλη της Διοίκησης και σε ανώτερα στελέχη της τράπεζας με αποκλειστικό κριτήριο το γεγονός ότι βρίσκονται στο στενό πυρήνα των συνεργατών του έχει προκαλέσει, όπως είναι φυσικό, την έκρηξη των εργαζομένων και πλήθος σκωπτικών σχολίων σε όλο το φάσμα του τραπεζικού συστήματος.

Πρόκειται για 137 «φίλους» του Διευθύνοντος σε όλο τα φάσμα της Διοικητικής πυραμίδας από Γενικούς Διευθυντές και βοηθούς Γενικούς Διευθυντές μέχρι Διευθυντές Διοίκησης και ορισμένους Τομεάρχες.

Για να καταλάβετε το ύψους του δώρου που έκανε στον εαυτό του και στους φίλους του ο Π. Μυλωνάς, μόνο σε έναν από τους πλέον «αδικημένους» Διευθυντές Διοίκησης έδωσε 13.600 δωρεάν μετοχές αξίας σε τρέχουσες τιμές 85.000 ευρώ.

Οπότε εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ποια μπορεί είναι τα ποσά που μοίρασε στον εαυτό του αλλά και σε πιο υψηλόβαθμους φίλους και ειδικούς συνεργάτες.

Όσα και να πείτε μέσα θα πέσετε. Λεφτά για λίγους … υπάρχουν και μάλιστα πολλά.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας αξιοποίησε την απόφαση της φετινής Τακτικής Γενικής Συνέλευσης και του ΔΣ της τράπεζας να δοθούν δωρεάν τμηματικά έως 13.720.727 μετοχές, που αντιστοιχούν σε 1,5% του μετοχικού κεφαλαίου.

Πρόκειται για μετοχές από το χαρτοφυλάκιο ιδίων μετοχών που διαθέτει ή θα δημιουργήσει η τράπεζα, πραγματοποιώντας αγορές μέσω χρηματιστηρίου

Επεισόδιο 2ο οι προαγωγές των εκλεκτών

Και πριν προλάβει να καταλαγιάσει η σκόνη από το «δώρο» των 85 εκατ. ευρώ στους 137 φίλους του, λίγες ώρες αργότερα ο Παύλος Μυλωνάς ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά και φωτογραφικά την αναβάθμιση 9 Διευθυντών Διοίκησης σε Βοηθούς Γενικούς Διευθυντές και την δημιουργία 14 θέσεων Senior Directors (Ανώτερων Διευθυντών) με ότι αυτό συνεπάγεται σε αυξήσεις μισθών και παροχών σε είδος.

Οι προκλητικές επιλογές τύπου «διαίρει και βασίλευε» του Διευθύνοντος Συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας εξόργισαν όχι μόνο τα μεσαία στελέχη της τράπεζας που είναι στη αναμονή πάνω από τα 3 χρόνια περιμένοντας τις προβλεπόμενες από τον κανονισμό προαγωγές αλλά το σύνολο των 7000 εργαζομένων στην τράπεζα που βιώνει εργασιακές συμπεριφορές και πρακτικές δύο ταχυτήτων σε μια περίοδο που η Εθνική Τράπεζα έχει χάσει οριστικά το τρένο του ανταγωνισμού παραμένοντας ουραγός των εξελίξεων.

Επεισόδιο 3o το φιάσκο του rebranding και οι πατάτες του Καποδίστρια

Εδώ χρειάζεται λίγη υπομονή για να δέσουν οι πληροφορίες και επανερχόμαστε με λεπτομέρειες άμεσα.

Διαβάστε ακόμη: