Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι και καλή εβδομάδα. Καλοκαίρι τον Οκτώβριο μήνα και γέμισαν οι παραλίες κοντά στα αστικά κέντρα, στα κοντινά νησιά και όχι μόνο, αλλά κατά ένα περίεργο λόγο, αδιαχώρητο μου λένε ότι είχε και η Αράχωβα. Οι τζίροι, όμως, στα μαγαζιά ισχνοί και αυτό κάτι λέει – εκτός από εστιατόρια, ταβέρνες και καφέ και αυτό κάτι λέει επίσης…

Ο «τελειωμένος» υπουργός που παρακαλάει δημοσιογράφους να «αναδείξουν» το έργο του

Σε δεινή κατάσταση έχει βρεθεί υπουργός που βάζει το γραφείο τύπου του να παρακαλάει δημοσιογράφους για να «παίξουν καλά το πρόσωπό του και τις πρωτοβουλίες του».

Κανένας δεν παρακαλάει έτσι…  Δυστυχώς, το πλήρωμα του χρόνου έχει έρθει γιαυτόν, έχει πάρει είδηση ότι στο Μαξίμου τον έχουν τελειωμένο, φίλους δεν έχει ούτε στην κυβέρνηση ούτε στο μέγαρο και περιμένει να σωθεί μόνο από θαύμα!

Ετοιμάζει «συνιστώσα» ο Νίκος Κοτζιάς για να την «κοτσάρει» στο ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη

Μου λένε ότι έχει βγει παγανιά ο Κοτζιάς και μαζεύει κάτι πρώην πασόκους, της κακιάς ώρας.

Κάτι συνδικαλιστές που ξεμείναν στο ράφι και κάτι άλλους καθηγητές που θα είχαν σίγουρο στασίδι σε καμία εκπομπή του Τριανταφυλόπουλου. Στις καλές εποχές.

Και όλα αυτά για να κάνει συνιστώσα το κόμμα του στο νέο ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη. Το κόμμα του Τάιλερ και του Πολάκη…

Ο Κασσελάκης για φαγητό με τον Κουρέτα στη Λάρισα και ο Ανδρουλάκης στην απέξω

O Κασσελάκης πήγε στην Λάρισα και έκανε δύο πράγματα που ήταν “μαχαιριές” για τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Πήγε και είδε τον Δημήτρη Κουρέτα. Και μάλιστα, ο Κουρέτας τον έβγαλε για φαγητό σε καλό εστιατόριο της Λάρισας.

Υπόψιν ότι ο Κουρέτας αποφεύγει ως τώρα να βρεθεί με τον Νίκο Ανδρουλάκη, παρόλα αυτά είδε τον Κασσελάκη…

Το δεύτερο είναι ότι ο Κασελάκης πήρε πρωτοβουλίες για τα θύματα των Τεμπών, όταν ο Ανδρουλάκης θέλει να δημιουργήσει προανακριτική επιτροπή για τα Τέμπη…

Σκοτώνονται στον ίδιο αχυρώνα, εν ολίγοις…

Νίκος Φίλης: Από επικριτής σε «ιδιοκτήτης της αριστεροσύνης»

«Δεν μπορεί να κάνει τον ιδιοκτήτη της αριστεροσύνης ο Λαφαζάνης», έλεγε τον Ιούλιο του 2015 ο Νίκος Φίλης, εγκαλώντας τον τότε σύντροφό του για ανήθικες ασκήσεις αριστερής αντιπολίτευσης.

Και μάλιστα έλεγε ευθαρσώς «Είμαστε μεγάλα παιδιά, δεν χρειάζεται να πάμε σε διασπάσεις προηγουμένων ετών».

Έλα που όμως ήρθε το 2023, 8 χρόνια μετά και κάνει τα ίδια ο Νίκος Φίλης απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη.

Την θέλει την διαγραφή του ο Νικολάκης για λόγους αρχής και δικαιοσύνης…

ΚΟΥΙΖ για πολύ δυνατούς λύτες

Δύο υπουργοί, εκτός Μαξίμου -το τονίζω- βρέθηκαν να τσακώνονται άσχημα τις προηγούμενες μέρες.

Όχι ο λόγος δεν ήταν κάποια αστοχία που την χρεώθηκε ο άλλος.

Ο λόγος ήταν ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα αρκετών εκατ. ευρώ που το διεκδικούσαν και οι δύο.

Στην φάση μπήκε και το Μαξίμου που προσπάθησε να αμβλύνει τις αντιθέσεις.

Μόνο που ήταν δύσκολο διότι και οι δύο υπουργοί είναι “αγαπημένα” παιδιά του Μαξίμου.

Λύση δεν βρέθηκε και “ρίχτηκε ο ένας από τους δύο” με την υποσχετική ότι κάτι θα γίνει για τον άλλον την επόμενη φορά…

Σε ετοιμότητα ο Μάκης Βορίδης για να «καθαρίσει» τους Σπαρτιάτες

Ο Βορίδης είναι αποφασισμένος να… κόψει την χρηματοδότηση στους Σπαρτιάτες.

Προφανώς δεν μασάει από αυτά που λέγονται ότι ο Στίγκας έχει κάνει ντιλ με την κυβέρνηση με σκοπό να αναδείξει τις σχέσεις των “προδοτών” υπουργών με τον Ηλία Κασιδιάρη.

Το πότε θα συμβεί αυτό, μου λένε, για αρχές του νέου χρόνου που θα συνεδριάσει το ανώτατο εκλογοδικείο και θα σταματήσει κάθε χρηματοδότηση μέχρι να ξεμπερδέψει το πράγμα από τα δύο δικαστήρια.

Την υπόθεση την παρακολουθεί από κοντά, λοιπόν, ο Μάκης Βορίδης, και γνωρίζοντας τις προσεκτικές του κινήσεις δεν θα εκπλαγώ εαν τελικά τα δικαστήρια – που είναι γενικώς τα ζώα μου τ΄αργά- πάρουν αποφάσεις μέχρι τις ευρωεκλογές…

Και λέω ευρωεκλογές διότι εκεί θα παιχτούν και άλλα σήριαλ που δεν είναι της παρούσης…

Αρχίζει το «τελευταίο μίλι» για Εθνική και Alpha Bank

*** Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες, οι διεργασίες και οι επαφές από όλους τους εμπλεκόμενους, για την πώληση ποσοστών που κατέχει το Δημόσιο στις τρεις συστημικές τράπεζες και ειδικότερα σε Εθνική και Alpha Bank, καθώς ο κύβος ερρίφθη και από αυτή την εβδομάδα ο χρόνος μετράει αντίστροφα, με στόχο να έχουν τελειώσει όλα μέσα στον Νοέμβριο. Βέβαια, για να συμβεί αυτό, θα μεσολαβήσουν πολλά επεισόδια ακόμα, καθώς οι δύο περιπτώσεις δεν είναι ίδιες, αλλά βρίσκονται και σε διαφορετικό μήκος, σε σχέση με το ενδιαφέρον που συγκεντρώνει για πωλητή και δυνητικούς αγοραστές η κάθε μία εξ αυτών. Για την περίπτωση της Alpha Bank, έχουμε μέχρι τώρα την επίσημη συμφωνία της με την ιταλική UniCredit, η οποία όμως βάλλεται από κάποιες πλευρές, καθώς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κατηγορείται ότι δεν δημοσιοποίησε ούτε εξαρχής ούτε στη συνέχεια το προσφερόμενο τίμημα ανά μετοχή, δημιουργώντας προβλήματα στην αγορά. Βολές δέχεται επίσης και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, που δεν φρόντισε να ζητήσει και να δημοσιοποιήσει την τιμή, πριν επιτρέψει την επαναδιαπραγμάτευση της μετοχής της τράπεζας. Επί της ουσίας, το Ταμείο ετοιμάζεται να ανοίξει το βιβλίο προσφορών, καθώς βάσει νόμου, είναι αναγκασμένο να ακολουθήσει την ανταγωνιστική διαδικασία και να επιλέξει την καλύτερη, σε συνεργασία με τον σύμβουλό της, την JP Morgan. Κατά τις υπάρχουσες πληροφορίες, το ΤΧΣ αντιμετωπίζει ένα δίλημμα, ως προς το χρόνο ανοίγματος του βιβλίου, προ της δημοσίευσης των μεγεθών εννεάμηνου της τράπεζας, ή μετά, όπως θα συμβεί και με την περίπτωση της Εθνικής, με τις πληροφορίες να συγκλίνουν υπέρ της δεύτερης εκδοχής. Σε κάθε περίπτωση, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάζεται στο αν θα υπάρξει κίνηση ή όχι από τον Ολλανδό επιχειρηματία Χόλτερμαν, ο οποίος έχει ήδη σημαντική συμμετοχή, που εκτιμάται σε πάνω από 8% και φέρεται να είχε εκδηλώσει σαφές ενδιαφέρον, αλλά όλα αυτά πριν από τη συμφωνία Alpha Bank-UniCredit. Τέλος, από το Ταμείο, δεν αποκλείουν καμία εξέλιξη, μηδέ αυτής που θα συνιστούσε έκπληξη, από την εκδήλωση ενδιαφέροντος από ισχυρούς ξένους, κυρίως επενδυτικές τράπεζες και funds.

*** Η περίπτωση της Εθνικής τράπεζας είναι σαφώς πιο σύνθετη και δύσκολη, ιδίως αν επιλεγεί οριστικά η διάθεση ποσοστού 20%, σε δύο διαφορετικές διαδικασίες, μια του 15% σε ξένους και μια του 5% σε εγχώριους επενδυτές, μετόχους και πελάτες της τράπεζας. Ναι μεν υπάρχει συνωστισμός υποψήφιων επενδυτών, αλλά το ζητούμενο και η σαφώς προτιμητέα περίπτωση για ΤΧΣ-Κυβέρνηση είναι η απόκτηση κρίσιμου ποσοστού σε μακροπρόθεσμο επενδυτή, κατά προτίμηση τράπεζα. Από τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, πάντως, δεν προκύπτει άμεσο ενδιαφέρον από κάποια ξένη τράπεζα και αν αυτό επιβεβαιωθεί στις επίσημες διαδικασίες, τότε το ενδιαφέρον θα εστιαστεί προς γνωστά συντηρητικά χαρτοφυλάκια, κυρίως επενδυτικών συνταξιοδοτικών ταμείων. Εκτός απροόπτου, τα αποτελέσματα εννεαμήνου της Εθνικής, θα δημοσιευθούν την Τρίτη, 7 Νοεμβρίου, οπότε μέχρι τότε το Ταμείο και οι σύμβουλοι ΤΧΣ (JP Morgan) και τράπεζας ( Goldman Sachs), θα πρέπει να είναι έτοιμοι, ώστε να ξεκινήσουν άμεσα οι σχετικές διαγωνιστικές διαδικασίες. Το που θα οδηγήσουν οι διεργασίες τελικά, κανείς δεν γνωρίζει με ασφάλεια, καθώς οι δύο διαδικασίες αποεπένδυσης, ήτοι Συναλλαγή μέσω Κεφαλαιαγοράς και Ιδιωτική Συναλλαγή, αφήνουν πολλά περιθώρια επιλογών και ελιγμών. Άλλωστε, αν το μέχρι τώρα μεγάλο ενδιαφέρον πολλών ξένων επενδυτών επιβεβαιωθεί στην πράξη, η ευχέρεια επιλογής θα είναι ακόμα ευκολότερη, με τις ευλογίες και της κυβέρνησης, που επιθυμεί σταθερό και μακροπρόθεσμο επενδυτή, καθώς θα διακρατεί ακόμα το ίδιο το υπόλοιπο 20% της Εθνικής.

ΕΚΤ: Τα υψηλά επιτόκια βούλιαξαν τη ζήτηση δανείων σε Ευρώπη και Ελλάδα

*** «… Η άντληση χρηματοδότησης έχει γίνει πιο δαπανηρή για τις τράπεζες, τα επιτόκια των επιχειρηματικών δανείων και των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων αυξήθηκαν ξανά τον Αύγουστο, σε 5,0% και 3,9% αντίστοιχα και η δυναμική των πιστώσεων έχει εξασθενήσει περαιτέρω…». Ποιος τα λέει αυτά; Η ίδια η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, εξηγώντας το αιτιολογικό της σχετικής απόφασης της ΕΚΤ, να αφήσει τώρα αμετάβλητα τα επιτόκια. Φαίνεται ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες είχαν πιο καθαρό μυαλό στην Αθήνα και βλέποντας την κατάσταση των οικονομιών, των επιχειρήσεων και των δανειοληπτών στην ευρωζώνη, “πάγωσαν” τα επιτόκια, για να επανεξετάσουν τις συνθήκες στο προσεχές διάστημα. Κυρίαρχο ήταν βέβαια και το στοιχείο ότι οι δέκα διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ τους τελευταίους δεκαπέντε μήνες, έχουν δημιουργήσει ένα ασφυκτικό τοπίο στο τομέα των νέων χορηγήσεων των τραπεζών προς την πραγματική οικονομία, τόσο από πλευράς ζήτησης όσο και από πλευράς προσφοράς. Ενισχυτικά προς την ίδια κατεύθυνση λειτούργησαν και στοιχεία που έχει η ίδια συλλέξει και τα οποία καταγράφουν μία καθόλου ευοίωνη κατάσταση σε οικονομία και επιχειρήσεις.

*** Σύμφωνα, λοιπόν, με έρευνα της ΕΚΤ για τον δανεισμό στην ευρωζώνη που έγινε από 15 Σεπτεμβρίου μέχρι 2 Οκτωβρίου 2023, διαπιστώθηκε ότι σε 157 τράπεζες, εξαιτίας της αύξησης των επιτοκίων, τα πιστωτικά κριτήρια έγιναν πιο αυστηρά σε όλες τις κατηγορίες δανείων. Άμεσο αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης ήταν η ζήτηση για δάνεια από επιχειρήσεις και νοικοκυριά να μειωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Το ρόλο της βέβαια έπαιξε και η συνεχιζόμενη πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που περιόρισε την ρευστότητα των τραπεζών, οδηγώντας τις σε αυστηρότερους όρους δανεισμού για επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Αλλά, από την άλλη, οι τράπεζες είδαν τα επιτοκιακά τους έσοδα να απογειώνονται, λόγω των αυξήσεων των επιτοκίων της ΕΚΤ και συνεπακόλουθα και τα κέρδη τους να κάνουν άλματα. Ειδικά οι ελληνικές τράπεζες, εμφάνισαν από την περασμένη χρήση υψηλή κερδοφορία μετά από χρόνια, καθώς από τη μια απαλλάχθηκαν από τον μεγαλύτερο όγκο των “κόκκινων” δανείων και από την άλλη άφησαν τα επιτόκια καταθέσεων στο ναδίρ, προκαλώντας και έντονες κοινωνικές αντιδράσεις. Και το καλό για αυτές είναι ότι δεν φαίνεται στον ορίζοντα προοπτική μείωσης των επιτοκίων της ΕΚΤ, τουλάχιστον πριν τον ερχόμενο Ιούνιο.

Η ΕΤΑΔ προσπαθεί τώρα να βάλει σε τάξη, την αταξία δεκαετιών στα δημόσια ακίνητα

*** Κατά διαστήματα η στήλη έχει αναφερθεί στα της ΕΤΑΔ και στα όσα συνέβαιναν με το μπάχαλο που επικρατούσε με την ακίνητη περιουσία του Δημοσίου, την οποία συχνά καταπατούσαν ή εκμεταλλεύονταν ιδιώτες, χωρίς καμία επίπτωση. Η τωρινή διοίκηση φαίνεται ότι προσπαθεί να συμμαζέψει την όλη κατάσταση, τουλάχιστον όπως αυτό προκύπτει από τα λεγόμενά του σε πρόσφατο συνέδριο. Ο Παναγιώτης Μπαλωμένος ανέφερε ότι, στη συνεχή προσπάθεια που ήδη γίνεται για την εξυγίανση του χαρτοφυλακίου της, η ΕΤΑΔ «εντόπισε περίπου 3.500 ακίνητα στο Μητρώο της που η Εταιρεία δεν είχε καν διαχειριστικό δικαίωμα» (!). Αναφέρθηκε και στο πιλοτικό πρόγραμμα για 4.000 ακίνητα, όπου για πρώτη φορά δημιουργείται και καθορίζεται η μεθοδολογία για την «ιδιοκτησιακή ωρίμανση» τμήματος της περιουσίας της ΕΤΑΔ, χρησιμοποιώντας ως βάση τις πληροφορίες του (σ.σ.: ακόμα μη ολοκληρωμένου) Κτηματολογίου, σε συνδυασμό με τα διαθέσιμα στοιχεία του Μητρώου της ΕΤΑΔ. Παράλληλα, πρόσφατα υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με το ΤΕΕ και το ΤΜΕΔΕ, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και την Ελληνικό Κτηματολόγιο. Παράλληλα ξεκίνησε διαρκή συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, μέσω της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας. Έπραξε, δηλαδή, τα αυτονόητα για έναν τέτοιο δημόσιο οργανισμό, που σκοπό έχει να προστατεύσει και να αξιοποιήσει τη δημόσια ακίνητη περιουσία, αφού πρώτα φυσικά την καταγράψει και την κάνει κτήμα του. Αναφορές υπήρξαν από τον κ. Μπαλωμένο και για το διαγωνισμό του Ολυμπιακού Πόλου Φαλήρου (Ταεκβοντό), με στόχο τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας που θα συμβάλλει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου μέσα από τη δημιουργία ενός σύγχρονου εκθεσιακού-συνεδριακού χώρου, για τους διαγωνισμούς για τα Ξενία του χαρτοφυλακίου της ΕΤΑΔ, αλλά και για τον επικείμενο διαγωνισμό για την Ακτή Βουλιαγμένης, συμπεριλαμβανομένου του ακινήτου της Ωκεανίδας. Τέλος, αναφορές υπήρξαν και για την θετική πορεία εσόδων των μονάδων που έχει υπό την εποπτεία της η ΕΤΑΔ, όπως τα Σπήλαια Διρού, η Ακτή Βουλιαγμένης και το Κάμπινγκ Ασπροβάλτας. Καιρός είναι να μπει μια τάξη στο χρόνιο μπάχαλο των ακινήτων του Δημοσίου, που ακόμα και σήμερα ψάχνει να την καταγράψει στο σύνολό της…

Ενδιαφέρουν

*** Εβδομάδα, η οποία ίσως κρίνει πολλά για τη συνέχεια της χρηματιστηριακής αγοράς αρχίζει από σήμερα. Βέβαια, ο Νοέμβριος που μπαίνει από μεθαύριο Τετάρτη, θα έχει κατά τα φαινόμενα, ιδιαίτερα σημαντικές εξελίξεις στο χώρο των τραπεζών, με πρωταγωνίστριες τις Εθνική και Alpha Bank. Οπότε, τα πρόσημα στο τέλος κάθε συνεδρίασης θα “παίζονται” με εναλλαγές, ανάλογα με τα νέα που θα βγαίνουν στο τραπεζικό τοπίο.

*** Αλλά, ο Νοέμβριος, όπως μαθαίνω, θα έχει και άλλες εξελίξεις. Εκτός από τα δύο deal που σας έχω αναφέρει σχετικά πρόσφατα και τα οποία αφορούν το χώρο των τροφίμων και της ενέργειας, υπάρχει και το μεγάλο φιλέτο των έργων που έχουν δημοπρατηθεί, έχουν υποβληθεί οι οριστικές προτάσεις των ενδιαφερομένων και αναμένεται με εύγλωττη ανυπομονησία η ανακοίνωση της επιλογής του αναδόχου. Για τον ΒΟΑΚ ο λόγος, γύρω από τον οποίο έχει αναπτυχθεί μία απίστευτη φημολογία. Μένω εδώ, με την ελπίδα ότι η πηγή μου έχει καλή πληροφόρηση και μέσα στον ερχόμενο μήνα θα έχουμε νικητή και όχι από του…χρόνου.

*** Η Attica Bank ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι επαναποκτά τα ομόλογα των τιτλοποιήσεων Metexelixis και Omega. Τολμηρή κίνηση, αλλά φαντάζει εξυγιαντική, καθώς τώρα η τράπεζα από σαφώς καλύτερη θέση, μπορεί να διαπραγματευτεί την μεταπώλησή τους, ενώ δεν αποκλείεται, αν τα δάνεια δεν έχουν “αποψιλωθεί” από τις κύριες εγγυήσεις τους (ακίνητα, κυρίως) να υπάρξει και ίδια διαχείριση, τουλάχιστον σε ένα μέρος εξ αυτών.

*** Και για την εδώ θυγατρική της “ψάχνεται” η Vodafone, σύμφωνα με πληροφορίες προερχόμενες από το Λονδίνο. Λέγεται μάλιστα ότι έχει δοθεί σχετική εντολή από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

*** Ψηφιακό ευρώ, αλλά υπό τραπεζική κηδεμονία, δεν μπορεί να υπάρξει, να είμαστε ξεκάθαροι. Αλλά, όσο η Φρανκφούρτη κηδεμονεύει την ΕΚΤ και την Ευρώπη συνολικά, το ψηφιακό νόμισμα, χωρίς τη διαμεσολάβηση τραπεζών, δεν έχει το μέλλον που πρέπει. Βλέπετε, είναι οι καταθέσεις στη μέση. Σε ένα ελεύθερο ψηφιακό ευρώ, θα αναγκαζόταν οι τράπεζες να δώσουν ανταγωνιστικά επιτόκια…

ΚΟΥΙΖ: Αληθεύει ότι προβεβλημένος επιχειρηματίας της πρώτης σειράς παρακαλώ, αρνήθηκε να ενεχυριάσει ένα ποσοστό των μετοχών του, σε μία εκ των εταιρειών του, όπως του ζήτησε εγχώρια τράπεζα, για να του χορηγήσει ένα…δανειάκι;

Αυτά και για σήμερα, κυρίες μου και κύριοι. Να έχετε μια δημιουργική και αποδοτική εβδομάδα. Την καλημέρα μου!

Διαβάστε ακόμη: