Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι και καλή εβδομάδα

Έξι μέρες στην Κίνα ο Σκρέκας για επενδύσεις – Γλίτωσε την καζούρα που δεν βγήκε ο Αγοραστός στην περιφέρεια του

Στην Κίνα βρέθηκε ο Σκρέκας για επενδύσεις.

Η αλήθεια είναι ότι έμεινε εκεί για 6 μέρες και έτσι γλίτωσε την καζούρα και το χώσιμο από πολλούς εκεί στην ιδιαίτερη του πατρίδα που δεν βγήκε ο Αγοραστός.

Όταν λοιπόν στα Τρίκαλα, ρωτούσαν; – Μα που είναι ο Σκρέκας; – Είναι στην Κίνα… – Και τι κάνει εκεί; – Τον Κινέζο…

Θα του συνιστούσαμε τουλάχιστον να επικεντρωθεί στις τιμές τα ράφια και ας αφήσει τα σούρτα φέρτα στο Πεκίνο, να κάνει την πάπια…

Λαμπάδα στον Σαμαρά πρέπει να ανάψει  ο νέος περιφερειάρχης Πελοποννήσου

Πέμπτη βράδυ είχε έρθει Αθήνα ο Δημήτρης Πτωχός και πήρε την παρέα του και πήγε στο γνωστό στέκι του Κολωνακίου, στον πεζόδρομο,στον λεγόμενο Πιτερό…

Ήταν μία βραδιά που γιόρτασε τη νίκη και την γιόρτασε με πολύ ποτό και κέφι.

Βέβαια, καλό θα ήταν να ανάψει και μία λαμπάδα στο μπόι του Σαμαρά που χωρίς αυτόν, θα τα έπινε μόνος του…

Κι άλλο τσιμέντο στους Αμπελόκηπους θέλει να ρίξει ο Χάρης Δούκας

Καλά αυτός ο Χάρης Δούκας που είναι και περιβαλλοντολόγος θέλει να αλλάξει την αξιοποίηση της Λεωφόρου και να κάνει ένα μίνι γήπεδο εκεί αντί για πάρκο και δέντρα…

Δηλαδή να ρίξει και άλλο τσιμέντο σε μία ήδη τσιμεντένια περιοχή!

Τι να πει κανείς… Λες και αυτό που έλειπε στους αμπελοκήπους ήταν ένα γήπεδο 5χ5…

Δεν θέλει να έχει καμία σχέση με την ιδιοκτησία του Grand Resort στο Λαγονήσι ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Μαθαίνω ότι ο Πρωθυπουργός απαίτησε στο φόρουμ του Economist, που θα γίνει αυτές τις μέρες στο Lagonisi Resort και θα παραστούν πολιτικοί, επιχειρηματίες και όλος ο καλός ο κόσμος, να πραγματοποιήσει τη δική του ομιλία σε κεντρικό ξενοδοχείο και όχι στο Λαγονήσι…

Φυσικά δεν του είναι πρόβλημα να πάει στο Λαγονήσι, ούτε είναι μακριά μιας και δεν οδηγεί εκείνος…

Αλλά όπως λένε και οι κακές γλώσσες δεν θέλει να νομιμοποιήσει τους ιδιοκτήτες του Lagonisi Resort με τους οποίους δεν θέλει να έχει καμία σχέση…

Παραμένουν χάλια οι σχέσεις Μαξίμου- Αλαφούζου

Ο Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να μην κάνει ανασχηματισμό τώρα, χωρίς όμως να μην εξακολουθεί να σκέφτεται αλλαγές που θέλει να κάνει… Όλα τα άλλα ονόματα που ακούγονται είναι wisefull thinking ορισμένων ή πέφτουν ονόματα για να καούν…

Η επόμενη ημέρα της αναβάθμισης – Τα οφέλη για οικονομία, τράπεζες, επιχειρήσεις και Χρηματιστήριο δεν θα έρθουν… αυτομάτως

*** Η δεύτερη και σαφώς πιο αξιόλογη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s, σαφώς αποτελεί ένα σημαντικό επίτευγμα για τη χώρα, ειδικά μετά τις μεγάλες περιπέτειες που υπέστη εξαιτίας της χρεοκοπίας της επί σειρά ετών, με οδυνηρά αποτελέσματα σε οικονομία, κοινωνία και επιχειρήσεις. Εξ αυτού και μόνο του λόγου αναμένεται από σήμερα με μεγάλο ενδιαφέρον η αντίδραση της ελληνικής αγοράς ομολόγων, αλλά και του Χρηματιστηρίου, με δεδομένη πλέον την αναβάθμιση της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα. Βέβαια, οι διεθνείς εξελίξεις και η συγκυρία δεν αποτελούν το ιδανικότερο περιβάλλον για την αξιοποίηση αυτού του ιδιαίτερα σημαντικού γεγονότος. Αλλά, ήδη η Ελλάδα αποκόμισε αξιοσημείωτα οφέλη κατά τη διάρκεια όλης αυτής της περιόδου αναμονής σε πολλά επίπεδα, με κυριότερο ίσως το όφελος σε επίπεδο χρέους. Οι νουνεχείς, τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αγορά ευρύτερα, δεν περιμένουν να εισρεύσουν κρουνοί κεφαλαίων από τη μία ημέρα στην άλλη και θέτουν ως ορίζοντα αλλαγής σελίδας το διάστημα των έξι περίπου μηνών από σήμερα, προκειμένου να διαπιστωθεί στην πράξη ότι η χώρα εισπράττει και διατηρεί τα οφέλη που στερήθηκε για 13 χρόνια. Η επόμενη ημέρα βρίσκει ωφελημένο το Δημόσιο, που θα έχει πλέον ευνοϊκότερες συνθήκες δανεισμού, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό στην προσπάθεια της χώρας να μειώσει όσο είναι δυνατόν το συνολικό κόστος του δανεισμού του, το πιθανότερο με την προσφυγή στις αγορές με φθηνότερο κόστος και συγχρόνως την αντικατάσταση παλαιότερων και ακριβότερων εκδόσεων. Κερδισμένες φυσικά και οι τράπεζες, καθώς διαθέτουν μεγάλο αριθμό κρατικών χρεογράφων, τα οποία, με την άνοδο των τιμών τους θα αυξήσουν τις αποτιμήσεις των χαρτοφυλακίων τους και η διαφορά θα ενισχύσει, σε λογιστική βάση, τα κέρδη στους ισολογισμούς τους. Πέραν του ότι θα μπορούν να δανείζονται φθηνότερα και οι ίδιες πλέον σε κάθε έξοδό τους στις αγορές. Κερδισμένες και οι ελληνικές επιχειρήσεις, που θα μπορούν πλέον να προσφεύγουν για φθηνότερο δανεισμό στις ξένες αγορές, ειδικά αν οι ξένοι οίκοι αναβαθμίσουν και κάποιες εξ αυτών.

*** Βέβαια, οι διαχειριστές κεφαλαίων συνήθως δεν βιάζονται στις όποιες επιλογές τους, ειδικά τώρα που η κατάσταση στη Μέση Ανατολή αντί να ηρεμεί, περιπλέκεται, με τους φόβους γενικότερης σύρραξης να εντείνονται. Επιπλέον, αυτό που θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας είναι το γεγονός ότι η διαδικασία αντικατάστασης των επενδυτών που πραγματοποιούν βραχυχρόνιες τοποθετήσεις, με μακροχρόνιους επενδυτές δεν γίνεται αυτομάτως. Οι όποιες νέες τοποθετήσεις θα γίνουν σταδιακά, αυτό είναι βέβαιο. Εξάλλου, η αναβάθμιση, τυπικά και ουσιαστικά, δεν ολοκληρώθηκε, καθώς απομένει και η αξιολόγηση του οίκου Fitch, την 1η Δεκεμβρίου, οπότε θα συμπληρωθούν οι τρεις αξιολογήσεις από αναγνωρισμένους από την ΕΚΤ οίκους, που είναι απαραίτητες και θα απομείνει μόνη η Moody’s για να μας αναβαθμίσει. Πάντως, με δεδομένο ότι από τα 400 και πλέον δισ. ευρώ του χρέους της χώρας σε ομόλογα, μόνο ένα 10% περίπου βρίσκεται στις αγορές και σε ιδιώτες, ενώ τα υπόλοιπα στην ΕΚΤ και σε ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες, αυτό το γεγονός εκτιμάται ότι θα αποτελέσει καθοριστικό στοιχείο στις όποιες επιλογές των ξένων επενδυτών. Αν, λοιπόν, η αναβάθμιση αυξήσει τη ζήτηση ελληνικών ομολόγων, τότε οι τιμές τους θα πάρουν την ανιούσα και οι αποδόσεις τους θα μειωθούν, δρώντας ευεργετικά για το σύνολο του ελληνικού χρέους.

Το βεληνεκές της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια

*** Το θέμα της ανεξέλεγκτης ακρίβειας, που φτάνει δυστυχώς πολλές φορές στα επίπεδα της αισχροκέρδειας και οι σφοδρές αντιδράσεις που έχουν προκληθεί, φαίνεται ότι… ευαισθητοποίησαν την Επιτροπή Ανταγωνισμού και προσωπικά τον πρόεδρό της, Γιάννη Λιανό. Ο οποίος έσπευσε, προ του θορύβου που έχει ξεσηκωθεί, να υπερασπιστεί της Αρχής που προΐσταται και να δηλώσει ότι δεν είναι αρμόδια για κάθε είδους φαινόμενο αισχροκέρδειας που συμβαίνει στην αγορά. Κυρίως, βέβαια,οι αναφορές του κ. Λιανού, αφορούσαν τις διαφορετικές τιμές των ίδιων προϊόντων σε χώρες της Ε.Ε., φαινόμενο που κατά κόρον πλήττει τη χώρα μας και τους καταναλωτές της. Ήτοι τις πολυεθνικές επιχειρήσεις πρωτίστως,στις οποίες αναφέρθηκε επικριτικά και επιθετικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αλλά και σε εγχώριους ομίλους, που τα προϊόντα τους πωλούνται πολύ ακριβότερα εδώ και φθηνότερα σε άλλες χώρες. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού κάλεσε, λοιπόν, την Κομισιόν να δημοσιεύει μέσες τιμές προϊόντων στην Ευρώπη, ώστε «να μην υπάρχουν σημαντικές διαφορές τιμών για προϊόντα… συνήθως από τις ίδιες εταιρείες», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει

*** Πάντα κατά τον κ. Λιανό, «είναι σημαντικό, η ενιαία εσωτερική αγορά να γίνει πραγματικότητα για τους καταναλωτές και να μην υπάρχουν σημαντικές διαφορές τιμών για προϊόντα, οι οποίες δεν δικαιολογούνται από το μέσο εισόδημα των χωρών στις οποίες εφαρμόζονται, συνήθως από τις ίδιες εταιρείες». Αποκάλυψε δε ότι «έχουμε προτείνει την ανάληψη πρωτοβουλίας από την Ευρ. Επιτροπή, όπως παλαιότερα (1993-2011) στο πλαίσιο της αγοράς αυτοκινήτων, να δημοσιεύονται περιοδικά οι μέσες τιμές για σειρά ίδιων προϊόντων σε διάφορες χώρες στην ΕΕ, με σκοπό να ενισχυθεί η καταναλωτική συνείδηση και να επιτευχθούν οι σκοποί της εσωτερικής αγοράς, η οποία θα πρέπει να φέρει αποτελέσματα, τόσο στις επιχειρήσεις, όσο και στους καταναλωτές». Επιπλέον προσθέτει ότι, ενδεχομένως, πρέπει να γίνουν και έρευνες σε συνεργασία με άλλες αρχές ανταγωνισμού. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού, πάντως, ήταν η πρώτη αρχή ανταγωνισμού στην Ευρώπη, που στο πλαίσιο της δράσης της έναντι τις ακρίβειας, ξεκίνησε συστηματικές συγκριτικές έρευνες τιμών Ελλάδας και χωρών Ε.Ε. για βασικά προϊόντα. Αυτή τη φορά, όμως, ξέχασε (;) να αναφερθεί στην έλλειψη προσωπικού, αλλά και για τα όποια αποτελέσματα, όποιων ερευνών έχουν γίνει, ειδικά επί των τιμών ίδιου προϊόντος, ίδιας εταιρείας, ξένης ή ελληνικής. Ή, μήπως, είναι “απόρρητα” κάποια ονόματα και επωνυμίες και θα τα μάθουμε μετά από κάποια χρόνια, όπως συνέβη και την περίφημη εφόρμηση στις τράπεζες ή στις χαλυβουργικές επιχειρήσεις….

Και το ΕΣΠΑ 2014-2020 έχει ακόμα ανείσπρακτα 4 δισ. ευρώ!

*** Προ ημερών μάθαμε για την πορεία των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάπτυξης και το που έχουν κατευθυνθεί μέχρι τώρα οι λίγοι, δυστυχώς, πόροι έχουν εκταμιευθεί ή εγκριθεί, εικόνα που κάθε άλλο παρά είναι ικανοποιητική. Αλλά, και στο ΕΣΠΑ η κατάσταση δεν είναι και πολύ καλύτερη, αρκεί να κατανοηθεί ότι μιλάμε μόνο για την περίοδο που έληξε πριν τρία ολόκληρα χρόνια, αλλά ακόμα έχουμε εκεί λιμνάζοντα κεφάλαια εκατοντάδων εκατ. ευρώ, συνολικά 4,09 δισ. ευρώ! Δείτε αναλυτικά πως έχει η κατάσταση. Η συνολική απορρόφηση όλων των Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2014 – 2020, πλην του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ), μέχρι 30.09.2023, ήταν 88%. Απαιτείται εντός του υπολειπόμενου διαστήματος του 2023, τελευταία επιλέξιμη χρονιά, η απορρόφηση ενός σημαντικού ποσοστού της τάξης του 12%, που αντιστοιχεί σε περίπου 2,34 δισ. ευρώ κοινοτικής συνδρομής. Για το ΠΑΑ απαιτείται για απορρόφηση επιπλέον 1,75 δισ. ευρώ.
Τα Προγράμματα που χαρακτηρίζονται ως υψηλής επικινδυνότητας απώλειας πόρων είναι:
– Πρόγραμμα Υποδομών Μεταφορών και Περιβάλλον (71%)
– Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης απορρόφηση (73%).
– Πρόγραμμα Θάλασσας και Αλιείας (74%)
– Προγράμματα Εδαφικής Συνεργασίας Interreg (76%).
– Περιφερειακό Πρόγραμμα Δυτικής Μακεδονίας (79%).
– Πρόγραμμα Μεταρρύθμισης Δημοσίου Τομέα (80%)
– Περιφερειακό Πρόγραμμα Στερεάς Ελλάδας (89%).
Και είναι να αναρωτιέσαι, μας…περισσεύουν τέτοιου ύψους κεφάλαια, την ώρα που διψάνε όλες οι επιχειρήσεις, όλη η αγροτιά για κεφάλαια, προκειμένου να προχωρήσουν σε απαραίτητες επενδύσεις; Κάτι δεν πάει καθόλου καλά και οι ευθύνες αφορούν και την προηγούμενη και την παρούσα κυβέρνηση.

Ενδιαφέρουν

*** Το Χρηματιστήριο σήμερα, λογικά, όπως οι περισσότεροι αναμένουν, θα έχει μία (πολύ;) καλή συνεδρίαση, μετά την αναβάθμιση και από την “S&P”. Υπερβολές δεν χρειάζονται βεβαίως, από κανένα θεσμικό η ιδιώτη επενδυτή, το γεγονός είναι ιδιαίτερα σημαντικό, αλλά η “αλλαγή βάρδιας” των ξένων θεσμικών θα αργήσει, συνεπώς έχετε ψυχραιμία και υπομονή

*** Τα ισχυρά χαρτιά και οι τράπεζες φυσικά θα έχουν τον πρώτο λόγο. Αλλά, η αγορά έχει κι άλλα “διαμαντάκια”, όχι αυτά που πλασάρονται, ξεπετάγονται για κάποιες συνεδριάσεις και μετά δεν μπορείς να βγεις ούτε στο limit down.

*** Αληθεύει ότι η CVC αναθέρμανε το ενδιαφέρον της για το Ερρίκος Ντυνάν; Περίεργο, κάπως, γιατί μάλλον προς την αντίθετη κατεύθυνση είχε αφήσει να εννοηθεί πως θα κινηθεί, δηλαδή της σταδιακής αποεπένδυσης από την υγεία. Βέβαια, όλα είναι θέμα timing…

*** Πολλά (επικριτικά) ακούω για το Πράσινο Ταμείο. Δεν έχω αποκομίσει σαφή εικόνα, αλλά μου λένε για καταγγελίες στο Ευρωδικαστήριο, περί “καραμπινάτων παρανομιών χωροθέτησης αιολικών”. Θα επανέλθω

*** Θεσσαλία – Για να μην ξεχνάμε εύκολα: Το εντονότερο άμεσο πλήγμα το έχει δεχθεί ο πρωτογενής τομέας, αρνητικές επιδράσεις δέχεται και ο επιχειρηματικός τομέας της περιοχής, ο οποίος παράγει 3,5 δισ. ευρώ προστιθέμενης αξίας. Σημαντική είναι και η επιβάρυνση των υποδομών, με την αξία τους να είναι της τάξης των 9 δισ. ευρώ και σχεδόν το 30% εκτιμάται ότι έχει υποστεί σημαντική ζημιά. Και δεν πιάνω σήμερα καθόλου τα άλλα θηριώδη ανθρωπιστικά προβλήματα στέγης, γης, ζωικού και φυτικού κεφαλαίου

*** Όλο και ακριβότερο γίνεται το κόστος χρήματος, σύμφωνα με έκθεση του ΙΟΒΕ. Tο μέσο κόστος του νέου δανεισμού αυξήθηκε στο 6,4% τον Αύγουστο. Μεγαλώνει έτσι η απόκλιση από το μέσο κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων της ευρωζώνης, καθώς διευρύνθηκε στις 140 μονάδες βάσης (1,4%), από 122 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

*** Η ασυνήθιστη αναταραχή στα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου την περασμένη εβδομάδα υποδηλώνει ότι υπάρχει ένα βαθύτερο ζήτημα, πέρα από την τελευταία μέτρηση του πληθωρισμού και τις αποφάσεις της Fed για τα επιτόκια. Η αμερικανική αγορά ομολόγων δείχνει ότι χάνει τα στρατηγικά της στηρίγματα, είτε αυτά αφορούν στην οικονομία, στη νομισματική πολιτική ή σε τεχνικούς παράγοντες. Το μέγα πρόβλημα το έχουν κυρίως οι περιφερειακές τράπεζες, αλλά ακόμα βαδίζουν στην κόψη του ξυραφιού…

*** Η διοίκηση των ελληνικών ταχυδρομείων (ΕΛΤΑ) ανακοίνωσε στη «Διαύγεια» ότι κλείνουν ακόμα 41 ταχυδρομεία από σήμερα 23 Οκτωβρίου 2023, διάσπαρτα σε όλη τη χώρα, ακόμα και στα πιο απομακρυσμένα χωριά, που εξαρτώνται άμεσα οι κάτοικοί τους από τη λειτουργία τους. Ανεβαίνει έτσι ο συνολικός αριθμός όσων έχουν κλείσει μέχρι τώρα σε 141 καταστήματα από τα 620 που λειτουργούσαν, πριν την έναρξη εφαρμογής του περίφημου “σχεδίου αναδιοργάνωσης” από τη νέα διοίκηση των ΕΛΤΑ. Για να δούμε τι θα μείνει, την ώρα που οι ιδιώτες ανταγωνιστές κάνουν πάρτι…

*** Η ελληνική αγορά ηλεκτρισμού είναι μια από τις ακριβότερες στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία για το χονδρεμπορικό κόστος του ρεύματος. Σύμφωνα με αυτά, για το μήνα Οκτώβριο η ελληνική χονδρεμπορική αγορά βρίσκεται στην 4η ακριβότερη θέση της Ευρώπης, πίσω μόνο από Ιταλία, Μάλτα και Ιρλανδία.

Αυτά και για σήμερα, κυρίες μου και κύριοι. Καλή…αναβαθμισμένη και αποδοτική εβδομάδα σας εύχομαι. Την καλημέρα μου!

Διαβάστε ακόμη: