Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι. Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, εκεί που είχαν αρχίσει να διαφαίνονται κάποιες ελπίδες, πήρε νέα άγρια τροπή, λόγω του βομβαρδισμού νοσοκομείου στη Γάζα, που σκότωσε πάνω από 500 ανθρώπους και τραυμάτισε βαριά πάνω από 600. Βαρβαρότητα, όπως και αν το δεις και τραγωδία ανείπωτη, άλλη μία στην πολύχρονη αλυσίδα στην εν λόγω πολύπαθη περιοχή. Συνεπώς, πως να έχουν καλή πορεία και οι αγορές, άλλωστε με τον όρο αγορές δεν εννοούμε μόνο απρόσωπα και ανώνυμα νομικά σχήματα, αλλά και τα εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων, που αποτελούν τον τελικό καταναλωτή – πληρωτή όποιου αγαθού ή προϊόντος παράγεται και εμπορεύεται. Δυστυχώς, οι οιωνοί δεν είναι καθόλου καλοί…
ΤΧΣ – Αποεπενδύσεις (ημέρα δεύτερη): «Άκαπνη» η συνεδρίαση για την Εθνική – «Ετοιμαστείτε και βλέπουμε», η οδηγία – Κρίσιμος παράγων τα αποτελέσματα 9μήνου
*** Η πολυαναμενόμενη συνεδρίαση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, δεν εξέπεμψε τελικά “λευκό καπνό”, αλλά ούτε και “μαύρο”, για την πώληση ενός ποσοστού της Εθνικής τράπεζας, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για το προσεχές διάστημα, αλλά υπό δύο όρους: Ο πρώτος είναι η ύπαρξη σαφούς ενδιαφέροντος, δηλαδή τι θέλει αυτό το διάστημα η αγορά, τουτέστιν οι ενδιαφερόμενοι. Και ο δεύτερος και απρόβλεπτος μέχρι σήμερα, τα αποτελέσματα εννεαμήνου της τράπεζας, που σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, θα παίξουν καθοριστικό ρόλο για τις επερχόμενες εξελίξεις. Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του ΤΧΣ, συνέχεια της άτυπης πλην ουσιαστικής συζήτησης με όλους τους εμπλεκόμενους στο θέμα της πώλησης πακέτου μετοχών της Εθνικής τράπεζας, δεν ελήφθη κάποια συγκεκριμένη απόφαση, καθώς οι συνθήκες δεν κρίνονται οι κατάλληλες, αλλά ταυτόχρονα η εντολή που δόθηκε προς τους συμβούλους μεταφράζεται σε απλά ελληνικά, “εσείς ετοιμαστείτε και εμείς είμαστε εδώ να επανεξετάσουμε το θέμα”, ανάλογα με τα αποτελέσματα των αναζητήσεών σας. Η εντολή φυσικά δόθηκε πρωτίστως στον σύμβουλο του Ταμείου, την JP Morgan, αλλά και προς τους δύο συμβούλους της Εθνικής τράπεζας. Ουσιαστικά, το Ταμείο ωθεί τους συμβούλους σε αναζήτηση σοβαρών επενδυτών και προτάσεων, καθώς δεν πρόκειται για μία ήσσονος σημασίας συναλλαγή, ούτε και για ένα αποτέλεσμα που θα φέρει ψίχουλα. Τους δίνει εντολή, λοιπόν, να μιλήσουν ανοιχτά με κάθε ενδιαφερόμενο και να ετοιμάσουν στη συνέχεια συγκεκριμένες προτάσεις, που θα εξεταστούν από τη διοίκηση του ΤΧΣ, την κυβέρνηση φυσικά, αλλά και την εποπτεύουσα ΤτΕ. Κομβικός βέβαια θα είναι και ο ρόλος και του SSM, μην το ξεχνάμε, γιατί πρέπει να εγκρίνει την καταλληλόλητα των νέων επενδυτών, ειδικά ενός, αν αυτός αποκτήσει ένα ποσοστό άνω του 5%, που θα μπορεί να διαδραματίζει ρόλο στις μελλοντικές εξελίξεις
*** Πάμε τώρα στον όρο – έκπληξη, που τέθηκε από το Ταμείο, προκειμένου να εκκινήσουν οι όποιες διαδικασίες και εφόσον φυσικά το status των ενδιαφερομένων ικανοποιήσει και το ίδιο και το προϊστάμενο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Αν δεν δημοσιευθούν τα αποτελέσματα εννεάμηνου της τράπεζας, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να προχωρήσει τίποτα! Και αν δεν ικανοποιήσουν, προσθέτω αυθαιρέτως εγώ, γιατί δεν θα ειπωθεί ποτέ επισήμως. Τέθηκε μάλιστα τόσο επίμονα αυτός ο όρος, που παραξένεψε πολλούς και έθεσε προβληματισμούς, για το πως και γιατί προέκυψε και μάλιστα με τέτοια κατηγορηματικότητα. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, τα αποτελέσματα εννεάμηνου της Εθνικής, πρόκειται να δημοσιευθούν μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του επόμενου μήνα, οπότε κρίνεται ότι το επόμενο διάστημα, μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, το αργότερο αρχές Δεκεμβρίου (μεσολαβεί την 1η/12ου η αξιολόγηση του οίκου Fitch, θυμίζω) είναι αρκετό για να υπάρξει επιτυχές αποτέλεσμα, αρκεί να μην υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση πολιτικών και οικονομικών συνθηκών και η πορεία του Χρηματιστηρίου και της τιμής της μετοχής της τράπεζας, να βρίσκονται σε ικανοποιητικά επίπεδα. Τέλος, όταν ήρθε η συζήτηση για τα προς πώληση ποσοστά, στο τραπέζι έμεινε η αρχική πρόθεση για το 20% της Εθνικής, αν και κανείς δεν το υπερασπίστηκε σθεναρά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει. Εν ολίγοις, σε αυτή τη φάση, η υπόθεση διάθεσης πακέτου της Εθνικής τράπεζας, προσιδιάζει στο “ώδινεν όρος και έτεκεν μυν”, με το…διάγγελμα του “ετοιμαστείτε εσείς και βλέπουμε”.
Οι γόνοι του ΠΑΣΟΚ είναι καλύτεροι από τους γόνους της ΝΔ…
Εντάξει κανένας δεν πάει τον Μπακογιάννη, το καταλάβαμε, αλλά ρε παιδιά πάει πολύ να τον κατηγορούν οι πασόκοι του Δούκα για οικογενειοκρατία.
Δηλαδή εκεί στο ΠΑΣΟΚ δεν έχουν κληρονόμους που έχουν πιάσει τις θέσεις. Ο ΓΑΠ τι είναι;
Ο Νίκος ο Παπανδρέου στην ευρωβουλή τι είναι;
Η Νάντια Γιαννακοπούλου τι είναι, δεν είναι κόρη πασόκου υπουργού;
Εδώ στο ψηφοδέλτιο του Δούκα είχαμε την κόρη του πρώην δημάρχου της Αθήνας Ρωξάνη Μπέη, τον εγγόνο του Βαγγέλη Γιαννόπουλου (ας ελπίσουμε να μην είναι τόσο επιρρεπής στα μπουζούκια όσο ο παππούς του) και τον γιο του Χρήστου Γιάνναρου, του γνωστού αριστερού!
Ας μην κοροιδευόμαστε, λοιπόν, ο Μπακογιάννης δεν το έπαιξε ποτέ ότι είναι γιος κάποιας άγνωστης οικογένειας από τον Κολωνό…
Άλλοι το παίζουν ότι είναι αυτοδημιούργητοι…
Εντύπωση προκαλεί η απουσία της Όλγας Κεφαλογιάννη από τη στήριξη Μπακογιάννη
Μου είπαν διάφοροι ότι δεν είδαν πουθενά να στηρίζει τον Κώστα Μπακογιάννη η Όλγα Κεφαλογιάννη.
Δεν ξέρω γιατί αλλά θέλω να πιστεύω ότι είχε πολλή δουλειά στο υπουργείο Τουρισμού και δεν πρόλαβε να στείλει το μηχανισμό της στον Κώστα.
Εξάλλου όλοι ξέρουμε ότι τον Οκτώβρη μήνα, τουρισμός υπάρχει ακόμα στη χώρα μας…
Συνεχίζει την επίθεση στην κυβέρνηση ο Παπαχελάς μέχρι να διώξουν τον Κικίλια και να υπουργοποιήσουν κάνα δύο δικούς του
Η κόντρα Καθημερινής – κυβέρνησης δεν λέει να κλείσει.
Παρατήρησαν μάλιστα τον Παπαχελά την ημέρα των εκλογών να την πέφτει αγρίως στον Άδωνι Γεωργιάδη ενώ και πάλι ο διευθυντής της εφημερίδας μιλούσε για την ανάγκη αλλαγών στην κυβέρνηση κτλ κτλ.
Είναι μέχρι να διώξουν τον Κικίλια και κανα δύο άλλους και θα ηρεμήσει το Φάληρο…
ΚΟΥΙΖ: Μου λένε για καναλάρχη που «έκλαψε» δύο φορές που δεν βγήκε ο Μπακογιάννης στην δημαρχία της Αθήνας…
Η Ευρώπη ψάχνει ισορροπίες και η Ελλάδα ζητά εξαίρεση αμυντικών δαπανών από το χρέος
*** Οι διήμερες διαβουλεύσεις των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε., στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του ECOFIN στο Λουξεμβούργο, σχετικά με το υπό αναθεώρηση Σύμφωνο Σταθερότητας, παρουσία τόσο της επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά και της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, δεν φαίνεται να έδωσε οριστικές λύσεις στις έντονες διαφωνίες μεταξύ όχι μόνο Γερμανίας-Γαλλίας, αλλά και άλλων χωρών. Ο δικός μας
υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, στην τοποθέτηση του επισήμανε ότι υπάρχει ανάγκη εξεύρεσης μιας ισορροπημένης συμφωνίας που θα διασφαλίζει τον περιορισμό των ελλειμμάτων και του δημόσιου χρέους σε ευρωπαϊκό επίπεδο, χωρίς όμως να υπονομεύει την οικονομική ανάπτυξη με υπέρμετρους και άκαμπτους περιορισμούς. Το σημαντικότερο όλων, όμως είναι το γεγονός ότι ζήτησε να προβλέπεται επιτέλους ειδική μεταχείριση στους σχετικούς υπολογισμούς για τις αμυντικές δαπάνες, καθώς ορισμένες χώρες μέλη διαφοροποιούνται σαφώς για το συγκεκριμένο θέμα σε σχέση με άλλες. Ζήτησε δηλαδή οι αμυντικές μας δαπάνες, να μην συμπεριλαμβάνονται στο χρέος. Δύσκολη μια τέτοια απόφαση και για να έχεις πιθανότητες να γίνει δεκτή, χρειάζονται συμμαχίες και συνεργασίες, που προς το παρόν δεν φαίνεται να τις έχουμε. Ο κ. Χατζηδάκης στάθηκε ιδιαίτερα στην υπεραπόδοση του προϋπολογισμού και της ελληνικής οικονομίας – καλά να είναι οι φόροι, βεβαίως – ενώ δεσμεύτηκε ότι ανεξαρτήτως των νέων κανόνων, η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να ακολουθεί τον δρόμο της δημοσιονομικής υπευθυνότητας, “γιατί γνωρίζουμε ότι οι πολιτική μας θα κρίνεται πάντοτε από τις αγορές και τους επενδυτές”, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Αυτά τα καλά κάνει η αναμονή της επενδυτικής βαθμίδας, που δεν είναι βέβαια για όλους καλά…
Προειδοποιήσεις για νέο τσουνάμι καταρρεύσεων περιφερειακών αμερικανικών τραπεζών
*** Εν μέσω όξυνσης της κατάστασης στο μέτωπο του πολέμου Ισραήλ-Παλαιστινίων, τα νέα που έρχονται από τις ΗΠΑ, δεν είναι καθόλου ευχάριστα. Θα θυμάστε φαντάζομαι την τραπεζική κρίση, που έφερε το κλείσιμο τουλάχιστον τριών αμερικανικών τραπεζών και την απορρόφηση των ισχυρών κραδασμών που προκλήθηκαν λόγω της απότομης ανόδου των επιτοκίων, από μεγαλύτερες τράπεζες. Και τότε, αυτά που είχαν γίνει γνωστά και όσα είχαν ειπωθεί από επίσημα και ανεπίσημα χείλη, παρέπεμπαν σε τεράστια προβλήματα, με κυριότερα τις ανασφάλιστες καταθέσεις και την αδυναμία πληρωμής των νέων αυξημένων τόκων. Τώρα, οι ακόμα λιγοστές μεν, αλλά ολοένα και αυξανόμενες πληροφορίες, αναφέρουν ότι στις ΗΠΑ είναι έτοιμες να “σκάσουν” πολλές τράπεζες, καθώς τα όποια πυροσβεστικά μέσα που τους παρασχέθηκαν είτε εξαντλήθηκαν είτε δεν λειτουργούν πλέον επί της ουσίας. Αντιλαμβάνεστε ότι, αν οι πληροφορίες αυτές επιβεβαιωθούν, το πρόβλημα θα είναι πολύ μεγαλύτερο και κατά πολύ πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα, που βρίσκεται σε δύσκολη θέση, καθώς έχει να αντιμετωπίσει και άλλα σοβαρά θέματα. Οι προβλέψεις καταρχήν, για την εξέλιξη του ΑΕΠ, είναι απαισιόδοξες. Παρά ταύτα, η πλειοψηφία των επενδυτών εξακολουθεί να πιστεύει ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ δεν θα προχωρήσει σε νέα αύξηση επιτοκίων, κάτι που θα βοηθήσει να μειωθούν τα προβλήματα σε όλη την οικονομική αλυσίδα και εκτιμάται μετά βεβαιότητας ότι θα οδηγήσει και σε αποκλιμάκωση των ομολογιακών αποδόσεων κατά το χρονικό διάστημα των επόμενων 12 μηνών.
Ενδιαφέρουν
*** Νευρικό το κλίμα σε όλες τις αγορές, το ίδιο και στο δικό μας χρηματιστήριο. Τα όποια αρχικά κέρδη, φυσιολογικά δεν κρατήθηκαν, καθώς η ζήτηση ήταν και μικρή και μικρότερη της προσφοράς. Στα 63 εκατ. και κάτι ο τζίρος, φανερώνει το κλίμα αποχής των επενδυτών, που αναμένουν φυσιολογικά να ομαλοποιηθούν καταστάσεις σε πολιτικό επίπεδο, ενώ σε οικονομικό οι απόψεις είναι μεν διιστάμενες, κλείνουν όμως περισσότερο προς αρνητικές εξελίξεις κατά το επόμενο διάστημα.
*** Εν μέσω τέτοιων συνθηκών, η αύξηση κεφαλαίου που επιχειρεί η Intralot, αποτελεί ριψοκίνδυνο εγχείρημα, αλλά φαίνεται ότι “χρήμα υπάρχει, όταν είναι να βγάλει χρήμα”…
*** Μόνο τρεις μετοχές κράτησαν χθες, συμβάλλοντας στον μετριασμό της πτώσης. Μυτιληναίος, Aegean, Μότορ Όιλ άντεξαν και έκλεισαν με σημαντικά για την ημέρα κέρδη.
*** Από τις τράπεζες, μόνο η Πειραιώς έκλεισε με άνοδο, οι άλλες τρεις με πτώση και πρώτη σε απώλειες την μετοχή της Εθνικής τράπεζας και μάλιστα σε ημέρα που αναμενόταν ο χρησμός του ΤΧΣ για το πακέτο πώλησης ποσοστού της. Σήμερα λογικά, μετά τα χθεσινά στο Δ.Σ. του Ταμείου, θα ενταθούν οι πιέσεις.
*** Θετικό κλείσιμο από τα ισχυρά χαρτιά διατήρησαν και οι μετοχές ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, ενώ αίσθηση προκάλεσε το +10% της Intralot, αλλά και το +8,54% της ΕΚΤΕΡ
*** Απαισιόδοξοι οι επενδυτές καταγράφει έρευνα της BofA, καθώς και μαζική στροφή στα μετρητά. Οι προοπτικές για την ανάπτυξη παραμένουν απαισιόδοξες, με το 50% των επενδυτών στην έρευνα της BofA να περιμένει εξασθένηση της παγκόσμιας οικονομίας μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Μάλιστα…
*** Βαριές…ενεργειακού χαρακτήρα κουβέντες μαθαίνω ότι ανταλλάσσονται μεταξύ του διδύμου Σκυλακάκη – Σδούκου και της ηγεσίας της ΡΑΑΕΥ, με αφορμή τις αποφάσεις του υπουργείου για τα νέα τιμολόγια ρεύματος. Το χρώμα τους είναι το λιγότερο για τον καταναλωτή, τον οποίο το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι “το χρώμα του χρήματος”, που θα καταβάλλει για το ρεύμα.
*** Απορία. Πως γίνεται ο τουρισμός να πετάει στη χώρα μας και ταυτόχρονα 49, λέει, ξενοδοχεία να βγαίνουν “στο σφυρί”; Μία εξήγηση, με αιτίες δεκαετιών, την έχω: οι ιδιοκτήτες τους έχουν συνηθίσει εδώ και πολλά χρόνια η Πολιτεία να τους χαϊδεύει, να τους σβήνει χρέη μέσω των τραπεζών (Κτηματική κάποτε, Στεγαστική επίσης και μετά Εθνική, Αγροτική κλπ.) και αυτοί να μην πληρώνουν, γεμίζοντας τους προσωπικούς τους λογαριασμούς – εδώ και κυρίως εκτός χώρας.
Αυτά και για σήμερα κυρίες και κύριοι. Δυστυχώς, το αίμα εκατοντάδων αθώων ανθρώπων και παιδιών, συνεχίζει να ρέει σε Παλαιστίνη και στην ευρύτερη εμπόλεμη περιοχή. Χάνουν το νόημά τους και οι λέξεις και κυρίως αυτή που θα έπρεπε να μας χαρακτηρίζει σε όλες τις πράξεις μας, η λέξη Άνθρωπος.