Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι. Οι χρηματοπιστωτικές αγορές και οι οικονομίες, δεν διανύουν την καλύτερη περίοδό τους, γεγονός που μόλις τώρα αρχίζει να γίνεται κτήμα ολοένα και περισσότερων εμπλεκομένων, ενώ ο απλός πολίτης προσπαθεί να καταλάβει τα δρώμενα και όσα θα ακολουθήσουν, ώστε να προφυλαχτεί όσο μπορεί…

O Λοβέρδος, η ευρωβουλή, το νέο κόμμα και ο υψηλά ιστάμενος που δεν θα χαρεί αν πάει στη Νέα Δημοκρατία

Ξέρω ήδη κάποιον και βρίσκεται σε υψηλή θέση που δεν θα είναι και τόσο χαρούμενος εάν ο Ανδρέας Λοβέρδος προσχωρήσει στη Νέα Δημοκρατία.

Βέβαια, άλλο το κόμμα και άλλο η κυβέρνηση.

Για την κυβέρνηση δεν παίζει ο Λοβέρδος, πάντως, το σύστημα είναι μπουκωμένο.

Οπότε μόνο ευρωβουλή θα μπορούσε να παίξει…

Όλα αυτά σε περίπτωση που δεν δημιουργήσει κόμμα.

Γιάννης Ιωαννίδης: Αντίο στο αγαπημένο παιδί του Πειραιά

Ένας θρύλος του μπάσκετ πέρασε στην αιωνιότητα.

Ο ξανθός ήταν αγαπημένο παιδί για τον Πειραιά.

Κράτησε τους Ολυμπιακούς στα πέτρινα χρόνια του ποδοσφαιρικού Ολυμπιακού και ανέδειξε παικταράδες.

Στην πολιτική ήταν γνωστός δεξιός και φίλος της οικογένειας Μπακογιάννη και ήταν και “κοκκαλικός”.

Εισήλθε στην πολιτική επί εποχής Καραμανλή και έφυγε το 2015 όταν έπεσε ο Σαμαράς.

Μήπως ο Κασσελάκης έταξε στον Παναθηναϊκό να φτιάξει το στέγαστρο του Καλατράβα με δικά του λεφτά;

Είχανε μεγάλα κέφια κάποιοι γαλάζιοι βουλευτές στην Βουλή αυτές τις μέρες.

Αναρωτιόντουσαν αν ο Κασσελάκης έταξε στον Παναθηναϊκό να φτιάξει το στέγαστρο του Καλατράβα με δικά του λεφτά και άλλα τέτοια…

Ή αν θα φτιάξει νέο γήπεδο σε μία εβδομάδα , παραφράζοντας τις ατάκες που πέταγε ο ίδιος όταν πήγε επίσκεψη στην Καρδίτσα και τον Βόλο.

Τεράστιος πονοκέφαλος για το ΥΠΟΙΚ το Ελεγκτικό Συνέδριο και οι συνταξιούχοι δικαστές

Ένας τεράστιος πονοκέφαλος δημιουργήθηκε στον Κωστή Χατζηδάκη όταν έμαθε την είδηση ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο δικαίωσε συνταξιούχους δικαστές που τους κόπηκε η σύνταξη σε μεγαλύτερο ποσοστό από ότι έπρεπε.

Τώρα όσοι είχαν κάνει προσφυγή δικαιώθηκαν αλλά οι υπόλοιποι που είναι και η πλειοψηφία;

Θα πρέπει η κυβέρνηση να βγάλει μία απόφαση για το αν θα τους δικαιώσει.

Δεν είναι να παίζεις με τους δικαστικούς πάντως όταν μάλιστα, υπάρχουν ανοικτές υποθέσεις για την κυβέρνηση…

Ούτε 8% δεν αναμένεται να πιάσει ο Κασιδιάρης στις δημοτικές εκλογές

Πεσμένος είναι ο Κασιδιάρης στην Αθήνα μάλλον δεν θα ξεπεράσει ούτε το 8%, δεν κινείται ενώ όπως μου λένε ότι τού ρίχνουν και το yutube στις φυλακές και ότι ανεβάζει, μία παίζει μία δεν παίζει.

Ενώ η άδεια που περίμενε από το δικαστικό συμβούλιο, πήγε περίπατο…

ΤΧΣ – Εθνική: Συρροή ξένων θεσμικών, Ελλήνων εφοπλιστών, ισχυρών επιχειρηματιών, αλλά και της Εκκλησίας!

*** Αύριο ολοκληρώνεται η διαδικασία πώλησης του 1,4% της Eurobank από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με όλες τις πληροφορίες μέχρι τώρα να αναφέρουν ότι δεν υπάρχει άλλος ενδιαφερόμενος, πλην εξαιρετικού απροόπτου, το οποίο όμως θα έπρεπε να γνωρίζει και το Ταμείο από ενημέρωση του συμβούλου. Με αυτά τα δεδομένα, η υπόθεση αποεπένδυσης του Δημοσίου από τραπεζικές συμμετοχές, που αποκτήθηκαν στα πλαίσια των διαδοχικών ανακεφαλαιοποιήσεων, προκειμένου να μην καταρρεύσουν, θα καταγράψει αύριο την πρώτη πράξη της, έστω και αν αυτό σημαίνει ότι η ζημία στα δημόσια ταμεία δεν πρόκειται παρά ελάχιστα να καλυφθεί. Σε κάθε περίπτωση, ο κύβος ερρίφθη και το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στην δεύτερη και πιο δύσκολη πράξη, που αφορά στην πώληση του 20% της Εθνικής Τράπεζας, από το συνολικό 40,3% που κατέχει το ΤΧΣ. Επισήμως, οι σχετικές διαδικασίες δεν έχουν ξεκινήσει, αλλά ήδη υπάρχουν διεργασίες, επαφές και συζητήσεις, εντός και εκτός χώρας, που προετοιμάζουν το έδαφος για μία σκληρή και άκρως ενδιαφέρουσα μάχη μεταξύ των πολλών μνηστήρων, που συνωστίζονται στο κατώφλι της Εθνικής.

*** Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ζωηρό ενδιαφέρον έχουν επιδείξει ισχυρά ξένα χαρτοφυλάκια, μεταξύ αυτών ορισμένα από τα πλέον γνωστά επενδυτικά funds, αλλά και όλες οι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες. Και όπως αναφέρει τραπεζική πηγή “πρόκειται για ένα πρωτόγνωρο γεγονός σχετικά με τον τραπεζικό χώρο”, καθώς “το ενδιαφέρον δεν είναι μόνο επενδυτικό, αλλά έχει και άλλες στοχεύσεις, που αφορούν την επενδυτική στρατηγική στην ευρύτερη περιοχή συγγενικών επιχειρηματικών ομίλων”, που “θα έχουν ένα ισχυρό πάτημα και πλεονέκτημα έναντι άλλων ανταγωνιστών τους στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τη ΒΑ Αφρική”. Οπότε, είναι εύλογο ότι θα υπάρξει συνωστισμός ενδιαφερομένων, γεγονός που γεμίζει με αισιοδοξία το επιτελείο του Ταμείου ότι θα καταφέρει να πιάσει ένα πολύ καλό τίμημα από την πώληση του 20% σε αυτή τη φάση. Αυτά, σε σχέση με το ενδιαφέρον των ξένων.

*** Με δεδομένη (;) μέχρι τώρα την πρόθεση της κυβέρνησης να δώσει σε ξένους το 15% και το υπόλοιπο 5% να περάσει σε ελληνικά χέρια – μια υπόθεση που ουδείς γνωρίζει αν θα λάβει σάρκα και οστά και αν πράγματι αποτελεί κυβερνητική επιλογή – στο παρασκήνιο εξελίσσονται ενδιαφέροντα σενάρια για το που θα καταλήξει αυτό το 5%, ώστε μελλοντικά η οποιαδήποτε κυβέρνηση να έχει έρεισμα στις αποφάσεις της συγκεκριμένης τράπεζας και κάποια παρέμβαση στα τραπεζικά δρώμενα της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι υπαρκτό το ενδιαφέρον από έλληνες εφοπλιστές – ακούγονται μάλιστα και γνωστά ονόματα – οι οποίοι επιδιώκουν πρόσβαση στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, αλλά όχι με μεγάλη συμμετοχή. Αναφέρονται δε και συναντήσεις δύο εξ αυτών με κυβερνητικά στελέχη, προκειμένου να αποκρυσταλλωθεί το ενδιαφέρον και να συστηματοποιηθεί ο τρόπος συμμετοχής τους, ιδίως αν για το 5% προτιμηθεί η μέθοδος της πώλησης μέσω Χρηματιστηρίου και μόνον για ελληνικά σχήματα θεσμικών ή ιδιωτών.

*** Αν αληθεύουν όμως οι πληροφορίες, μπορεί να έχουμε και άλλες εκπλήξεις, καθώς συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη είχαν και προβεβλημένοι Έλληνες επιχειρηματίες, που θέλουν συμμετοχή σε τραπεζικό ίδρυμα. Αυτή μπορεί να είναι η πρώτη έκπληξη, η δεύτερη, όμως, έχει άρωμα από τα παλιά. Οι παλαιότεροι στην αγορά θα θυμούνται φυσικά ότι στην Εθνική τράπεζα είχε κάποτε σημαντική συμμετοχή και η ελληνική Εκκλησία. Θυμίζω ότι η Εκκλησία της Ελλάδος είχε συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής με δάνειο 27 εκατ. ευρώ από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και περίπου άλλα τόσα από δικά της διαθέσιμα, ακριβώς πριν 23 χρόνια, την 6η Οκτωβρίου του 2010, ενώ και το 2005 είχε συμμετάσχει στην τότε αύξηση με 22 ευρώ ανά μετοχή, η οποία έφτασε στα 47 ευρώ, αλλά επικρατούσε η άποψη ότι η Εκκλησία δεν τζογάρει. Η τιμή της μετοχής βέβαια κατέρρευσε στη συνέχεια στα 0,25 ευρώ, δημιουργώντας καταστάσεις χρεοκοπίας και στην Εκκλησία, όπως και σε όλη τη χώρα. Τώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται να αναβιώνει αυτό το ενδιαφέρον, καθώς εκκλησιαστικοί παράγοντες έκαναν κρούση σε υψηλόβαθμο κυβερνητικό παράγοντα, επικαλούμενοι τη τεράστια ζημία που έχει υποστεί και φαίνεται ότι βρήκαν ευήκοα ώτα!

Χρηματιστήριο: Ενεργοποιήθηκαν εντολές αγορών στις τράπεζες – Ανάσανε η αγορά, που παραμένει σε κρίσιμη καμπή

*** Όπως το αναφέραμε στα χθεσινά μας σχόλια, η ενεργοποίηση έστω και μέρους εντολών αγοράς σε τραπεζικές μετοχές από ξένους θεσμικούς, σταμάτησε την πτώση και την αιμορραγία στη χρηματιστηριακή αγορά, χωρίς βέβαια να μπορεί να ισχυριστεί κάποιος μετά βεβαιότητας ότι οι πιέσεις έχουν εξαντληθεί. Σε κάθε περίπτωση, η συνολική χθεσινή εικόνα, δεν είναι για πανηγυρισμούς και μένει να διαφανεί αν θα έχει συνέχεια, ή έστω και αναιμική άνοδος σε επίπεδο Γενικού Δείκτη. Η ενίσχυση του τζίρου στα 93,67 εκατ. ευρώ, είναι μία θετική ένδειξη, αλλά όχι τέτοια που να μιλάμε για ολική αναστροφή των πτωτικών τάσεων. Το ενδοσυνεδριακό μίνι ράλι των τραπεζικών μετοχών, που έφτασε μέχρι το +3,5% περίπου, βελτίωσε τη συνολική τελική εικόνα της αγοράς, αλλά μέχρι εκεί, καθώς διατηρείται η αβεβαιότητα. Χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούν ότι το ΧΑ βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, χωρίς να αποκλείεται μία πρόσκαιρη περαιτέρω ανοδική αντίδραση, που είναι όμως ζητούμενο αν θα πείσει ξένους και εγχώριους επενδυτές. Επιπλέον, η αγορά επηρεάζεται και από την όχι και τόσο ενθαρρυντική, τουναντίον, πορεία των οικονομιών σε Ε.Ε. και ΗΠΑ, αλλά και από την δεδομένη διστακτικότητα, μέχρι δυσπιστίας, των ξένων επενδυτών ως προς την μελλοντική πορεία της ελληνικής οικονομίας. Η αυριανή αίσια, όπως όλα δείχνουν, κατάληξη του εγχειρήματος πώλησης του 1,4% της Eurobank, μπορεί να δώσει βέβαια ένα έναυσμα στους ξένους, λόγω του ισχυρού premium που δίνει η μητρική τράπεζα σε σχέση με την τωρινή τιμή, αλλά στις επιλογές τους παίζουν ρόλο και άλλες παράμετροι, οικονομικοί, πολιτικοί και καταγεγραμμένων αποδόσεων, από τις τοποθετήσεις τους σε χαμηλά (έως πολύ χαμηλά, σε ορισμένες περιπτώσεις) επίπεδα

Η αφωνία των ξένων οίκων για την πτώση στο ΧΑ και ιδίως στις τράπεζες, έχει βαθιές αιτίες – και κακό παρελθόν

*** Από αυτή εδώ τη στήλη έχουμε αναφέρει μόλις προ ημερών, την… εντελώς συμπτωματική συγχορδία των ξένων οίκων και αναλυτών περί λαμπρού μέλλοντος του Χρηματιστηρίου και των τραπεζών ιδίως και μάλιστα λίγες μόνο ημέρες πριν την καθίζηση των τιμών. Αλλά, την επίσης… εντελώς συμπτωματική αφωνία των ξένων αναλυτών και αναλυταράδων, εδώ και τόσες ημέρες που η αγορά, τα ισχυρά χαρτιά της και ιδίως οι τράπεζες έχουν υποστεί πολύ μεγάλες απώλειες. Οι παλαιότεροι θα θυμούνται κάτι περιβόητες θετικές εκθέσεις για την τάδε μετοχή, διάρκειας των 2,3 το πολύ ημερών, πριν αυτή καταρρεύσει και ενώ στο ενδιάμεσο το πόπολο αγόραζε μανιωδώς και οι ξένοι ρευστοποιούσαν κατά κύματα. Οι συνειρμοί, πάρα πολλοί και σήμερα και μάλιστα η…εξαφάνιση των διθυραμβικών αναλύσεων, έχει… εντυπωσιάσει (σ.σ: άλλα ρήματα ακούγονται) τους περισσότερους στην αγορά. Βέβαια, ανά πάσα στιγμή μπορεί να επανέλθουν, μόλις οι ίδιοι ή οι πελάτες τους ολοκληρώσουν τις συνήθως προγραμματισμένες ρευστοποιήσεις τους.

Η Aegean, το 9μηνο, οι ξένοι και η εγχώρια «σνομπαρία»

*** Μιλώντας χθες με κάποια στελέχη χρηματιστηριακών, από τα πλέον έμπειρα της αγοράς, ήρθε η συζήτηση μεταξύ άλλων αναφορών και περιπτώσεων εταιρειών και στην Αεροπορία Αιγαίου, την Aegean. Οι παράγοντες αυτοί, αναφερόμενοι στην περίπτωση της εν λόγω εταιρείας, διατύπωναν την απορία τους, γιατί μία δυναμικά εξελισσόμενη εταιρεία και μάλιστα του 25αρη δείκτη, δεν συγκεντρώνει το ανάλογο ενδιαφέρον από την πλευρά εγχώριων αναλυτών, ακόμα και κάποιων θεσμικών επενδυτών. Όταν μάλιστα την ίδια ώρα η μετοχή της έχει συγκεντρώσει μεγάλο ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές, καθώς θεωρούν ότι η εταιρεία έχει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης και αντιστοίχως η μετοχή της ανάλογα περιθώρια αποδόσεων. Αναφέρθηκαν μάλιστα και ονόματα – θεσμικών, τμημάτων αναλύσεων τραπεζών και χρηματιστηριακών εταιρειών – αλλά για ευνόητους λόγους δεν τα αναφέρω. Το σκωπτικό συμπέρασμα της παρέας ήταν ότι…δεν προλαβαίνουν! Θυμίζω ότι στο 1ο εξάμηνο η Aegean παρουσίασε κέρδη 37,1 εκατ. ευρώ και η συνέχεια αναμένεται με ιδιαίτερα αυξημένο ενδιαφέρον, με δεδομένο μάλιστα το πολύ δυνατό 9μηνο, όπως καταγράφηκε από τα τελευταία στοιχεία επιβατικής κίνησης. Η AEGEAN στο διάστημα Ιανουαρίου‑Σεπτεμβρίου 2023 μετέφερε συνολικά περισσότερους από 11,9 εκατ. επιβάτες (με 7,1 εκατ. εξ αυτών στο δίκτυο εξωτερικού), καταγράφοντας αύξηση 30% σε σχέση με το 9μηνο του 2022. Σημαντική ήταν και η δυναμική της εταιρείας στο 3ο 3μηνο του χρόνου (Ιούλιος-Σεπτέμβριος), σε σχέση με το αντίστοιχο πολύ καλό διάστημα του 2022, όπου μεταφέρθηκαν 5,3 εκατ. επιβάτες με εξαιρετικά ισορροπημένη αύξηση, τόσο στην επιβατική κίνηση εσωτερικού (+17%), όσο και στην επιβατική κίνηση εξωτερικού (+18%). Στο 9μηνο η επιβατική κίνηση στο δίκτυο εξωτερικού της AEGEAN από και προς το αεροδρόμιο «Βενιζέλος» ενισχύθηκε κατά 38%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό εξωτερικού στο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης ξεπερνά το 45% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. Εύλογα, λοιπόν, αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον τα αποτελέσματα 9μηνου και ειδικότερα του 3ου 3μήνου, καθώς στο διάστημα αυτό κορυφώθηκε η τουριστική κίνηση στη χώρα.

Ενδιαφέρουν

*** Μπορεί να μην ήταν καθολικό ούτε εντυπωσιακό το χθεσινό γύρισμα της χρηματιστηριακής αγοράς, αλλά ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσε να συμβεί αυτό το διάστημα. Πρωταγωνίστριες οι τράπεζες, οι οποίες είχαν και τις συγκριτικά μεγαλύτερες απώλειες. Κάπως έτσι δεν ένιωσε…μοναξιά και η Optima Bank κατά την παρθενική της συνεδρίαση, η οποία κινήθηκε σεμνά και συγκρατημένα, κάνοντας και ένα πακέτο 509.000 μετοχών.

*** Τι κάνουν τα ξένα χαρτοφυλάκια με τα τραπεζικά χαρτιά; Απλούστατα, έχουν ακόμα πολύ υψηλές αποδόσεις από τις αρχές του έτους και όχι μόνο, σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και πάνω από 100%, από τις αρχικές τους τοποθετήσεις. Συνεπώς, “κλειδώνουν” κατά διαστήματα μέρος από τα συνολικά κέρδη τους, μέσω επιλεκτικών και στοχευμένων ρευστοποιήσεων.

*** Πέφτουν οι τιμές, αυξάνονται οι αποδόσεις στα ομόλογα, την ώρα που ο πληθωρισμός υποχωρεί! Η πορεία των ομολόγων κατά το τελευταίο ιδίως διάστημα έχει τρελάνει τις αγορές, γιατί συνήθως συμβαίνει το αντίθετο. Και το γεγονός αυτό έχει φυσικά δυσμενείς συνέπειες σε μετοχές και χρυσό, τραβώντας κεφάλαια στα ομόλογα. Αλλά, προφανώς οφείλεται στο ότι όλοι αναμένουν τα υψηλά επιτόκια να διατηρηθούν για μεγάλα διάστημα, τουλάχιστον ως τα μέσα του 2024, ενώ και το τελευταίο ράλι του πετρελαίου κοντά στα 100 δολάρια, παίζει το ρόλο του. Προσοχή, όμως! Η εξέλιξη αυτή, με απλά λόγια σημαίνει απαξίωση ιδίων κεφαλαίων για τις τράπεζες που τα διατηρούν ομόλογα στα χαρτοφυλάκιά τους, χρησιμοποιώντας τα ως εγγύηση χρηματοδότησης τους, φέρνοντας στο νου άλλες δεκαετίες και ακραίες καταστάσεις. Θα επανέλθω για το πολύ σοβαρό αυτό θέμα.

*** Για όσους βάλλουν κατά της Optima, για το ότι μπήκε με τόσο υψηλή αποτίμηση, υπάρχει αντίλογος ότι και άλλες τράπεζες άλλων χωρών, έχουν book value 4 και 5.

*** Συνεχίζει ακάθεκτος, όπως μου μεταφέρουν, τις αγορές μετοχών της Alpha Bank, ο Ολλανδός επιχειρηματίας Χόλτερμαν. Προφανώς, είναι μελετημένες μακροπρόθεσμες επενδυτικές κινήσεις και αυτό είναι το σημαντικότερο.

*** Από τις πλέον ενδιαφέρουσες ειδήσεις: Η ΑΑΔΕ, στήνει γραφείο φορολογικής ενημέρωσης για επενδυτές, ξένους κυρίως, οι οποίοι συνήθως μπλέκουν σε έναν κυκεώνα αντικρουόμενων ρυθμίσεων, γύρω από το φορολογικό πλαίσιο της κάθε φορά ισχύουσας νομοθεσίας. Καιρός ήταν…

*** Ενδιαφέρουσες, εκ πρώτης όψεως, οι αλλαγές που προωθεί η διοίκηση του Χρηματιστηρίου. Θα επανέλθω, αφού…διαβουλευτώ με τους ειδικότερους της αγοράς.

Αυτά και για σήμερα κυρίες μου και κύριοι. Την καλημέρα μου!

Διαβάστε ακόμη: