Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι. Η νέα πτώση στο Χρηματιστήριο, θέτει κρίσιμα ερωτήματα και προβληματισμούς, για τις αντοχές και τις αντιστάσεις της αγοράς. Την ίδια ώρα οι επισημάνσεις του ΙΟΒΕ, αλλά και του ΟΟΣΑ, για την οικονομία, την παραγωγή, τον ανταγωνισμό, την ακρίβεια και τις προοπτικές, κινούνται μεταξύ σφύρας και άκμονος. Αλλά, την Κυριακή έχουμε αυτοδιοικητικές εκλογές, αν δεν το θυμάστε. Έναν πολύτιμο θεσμό, που δυστυχώς καταφέραμε να τον απαξιώσουμε, γενικώς και ειδικώς…

Ο σταυρός στις ευρωεκλογές φέρνει στεναχώρια στην «αυλή» Μητσοτάκη που νόμιζε ότι θα εκλεγεί …για πλάκα

Moυ λένε διάφοροι πέριξ της κυβέρνησης ότι ο σταυρός και το σπάσιμο των περιφερειών στις ευρωεκλογές έχει φέρει σε στεναχώρια προσωπικούς συμβούλους του Μητσοτάκη που πίστεψαν ότι θα γίνουν ευρωβουλευτές εύκολα με απλή τοποθέτηση και με λίστα…

Διότι, όπως μου εξηγούν, αν κατέβει για παράδειγμα ο Μειμαράκης και ο Κιμπουρόπουλος στην Αττική στην οποία η ΝΔ θα βγάλει 2, τότε οι θέσεις θα καπαρωθούν.

Οι δύο προαναφερόμενοι έβγαλαν ο καθένας περί το μισό εκατομμύριο ψήφους.

Ποιος θα κοντράρει τον Βαγγέλα; Η Πελώνη; Ο Τσιόδρας ή ο Βλαστάρης;;; Δεν παίζουν αυτά…

Ο Πύρος Δήμας δεν αποκλείεται να μπει στην κυβέρνηση της ΝΔ

Εχθές στην εκδήλωση του Χαρδαλιά είδα πολλά πρόσωπα.

Μου έκανε εντύπωση η παρουσία του Πύρου Δήμα, ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω θα γίνει για 5η φορά μπαμπάς.

Ο Πύρρος λοιπόν, είναι πολύ κοντά στη ΝΔ και δεν αποκλείεται να αξιοποιηθεί, είτε να κατέβει στις ευρωεκλογές με σταυρό είτε να μπει στην κυβέρνηση. Μάλλον το πρώτο.

Δύο καλοί φίλοι που αλληλοβοηθήθηκαν και στις εκλογές δεν έχουν πλέον σχέσεις

ΚΟΥΙΖ για δυνατούς μυημένους. Δύο καλοί φίλοι που αλληλοβοηθήθηκαν και στις πρόσφατες εθνικές εκλογές δεν έχουν πλέον καλές σχέσεις.

Ο περίγυρος του πρώτου λέει ότι ο δεύτερος βοηθήκε αλλά η εκλογική δυναμική του πρώτου μειώθηκε επειδή επέλεξε να τον βοηθήσει να εκλεγεί.

Και ο περίγυρος του δεύτερου τώρα δεν θέλει πλέον να τον συγχέουν με τον πρώτο. Αχαριστία…

Όταν ο Καλατράβα «έπιασε τον πισινό» της Γιάννας

Η Γιάννα Αγγελοπούλου έχει έρθει στο προσκήνιο καθώς το στέγαστρο Καλατράβα φαίνεται ότι έγινε στο πόδι γιατί είχαμε καθυστερήσει το 2004 και υπήρχε κίνδυνος να μην ήταν έτοιμος στην τελετή έναρξης.

Και η αλήθεια είναι ότι κόστισε 130 εκατ. ευρώ με τότε τιμές, όταν με σημερινές τιμές το γήπεδο της ΑΕΚ για παράδειγμα κόστισε 75 εκατ. ευρώ.

Κοινώς, μας πιάσανε τον πισινό κυρία Γιάννα μου.

Ο Στέφανος Κασσελάκης έχει την έγκριση της οικογένειας Θεοδώρου και Γιάννας Αγγελοπούλου

Μου λένε ότι η Γιάννα Αγγελοπούλου γνωρίζει τον μικρό Στέφανο Κασσελάκη και έχει πολύ καλή άποψη για τον νέο αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ. Μέχρι εκεί ξέρω.

Δεν ξέρω αν την έπιασε ξανά ο “έρωτας” με τον ΣΥΡΙΖΑ όπως τότε που είχε “φλερτάρει” πολιτικά με τον Αλέξη Τσίπρα και αυτή και άμεσα μέλη της οικογένειάς της. Κρατήστε το αυτό…

Έτσουξε το «χτύπημα» στον μικρό Καρμανλή από τον μικρό Στέφανο

Μου λένε από το περιβάλλον του Καραμανλή, ότι το χτύπημα του Κασσελάκη στον μικρό Καραμανλή ήταν κάτι που δεν το περίμεναν και να σας πω και την πικρή μου αλήθεια η επίθεση ήταν πραγματικά για σεμινάριο.

Και όπως φαίνεται έτσουξε αφού έβγαλε τον μικρό Καραμανλή από το καβούκι του να απολογείται και στο τέλος να καταφεύγει στην επίκληση της εξεταστικής επιτροπής που ως γνωστόν η αντιπολίτευση λόγω μειοψηφίας δεν μπορεί να κάνει…

Οι πλέον απαισιόδοξοι στην Ε.Ε. οι Έλληνες – Καθίζηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης

*** Τα αποτελέσματα μιας οικονομικής πολιτικής, που στον μεγαλύτερο ίσως βαθμό καθορίζεται από το ύψος των επιτοκίων και την ακριβή διαβίωση, αλλά εμφανίζει ακόμα αντοχές, λόγω ξένων επενδύσεων και των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης, μπορεί να αργούν να έρθουν, αλλά όταν καταγράφονται επισήμως, τότε αντιλαμβανόμαστε το πραγματικό βάθος των συνεπειών της. Οι περισσότερο απαισιόδοξοι στην ΕΕ εμφανίζονται, λοιπόν, να είναι οι Έλληνες πολίτες, σύμφωνα με την έρευνα του ΙΟΒΕ, καθώς οι συνέπειες από το συνεχώς αυξανόμενο κόστος ζωής και τις απανωτές ανατιμήσεις βασικών καταναλωτικών προϊόντων και υπηρεσιών, έχουν δημιουργήσει ένα εκτεταμένο αρνητικό κλίμα. Άμεση συνέπεια αυτής της απαισιοδοξίας είναι η μεγάλη βουτιά που σημείωσε τον Σεπτέμβριο η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη χώρα μας. Σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε σε μεγάλο και απρόβλεπτο βαθμό τον περασμένο μήνα και διαμορφώθηκε στις -45,0 μονάδες από -28,6 μονάδες τον Ιούλιο, τροφοδοτώντας ταυτόχρονα και την πτώση του οικονομικού κλίματος στις 108,0 μονάδες από 111,1 μονάδες τον Ιούλιο.

Ειδικότερα, η έρευνα του ΙΟΒΕ καταγράφει συνοπτικά τις ακόλουθες εξελίξεις:

– Καταναλωτική Εμπιστοσύνη: οι αρνητικές προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας ενισχύθηκαν, όπως και οι αντίστοιχες για τη δική τους οικονομική κατάσταση. Παράλληλα, επιδεινώθηκαν οι προβλέψεις για μείζονες αγορές και εξασθένησε ήπια η πρόθεση για αποταμίευση.

– Βιομηχανία: το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση ενισχύθηκε, οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα αποκλιμακώθηκαν και οι θετικές προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες υποχώρησαν αισθητά.

– Κατασκευές: οι αρνητικές προβλέψεις για την παραγωγή ενισχύθηκαν αισθητά, ενώ παράλληλα οι θετικές προβλέψεις για την απασχόληση εξασθενούν σημαντικά.

– Υπηρεσίες: οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων υποχώρησαν, εκείνες για τη ζήτηση κινήθηκαν αντίστοιχα πτωτικά, ενώ παράλληλα οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης εξασθένησαν ήπια.

– Λιανικό Εμπόριο: οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις ενισχύονται σημαντικά, με το ύψος των αποθεμάτων να κλιμακώνεται οριακά, ενώ οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη των πωλήσεων ενισχύονται.

ΟΟΣΑ: Καλός βαθμός για τις μεταρρυθμίσεις – Βαρίδια και αδυναμίες κρατούν δέσμια την οικονομία

*** Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) βάζει καλό βαθμό στην ελληνική οικονομία, σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις που έχει επιτύχει και αυτό είναι το κατ’ αρχήν θετικό στοιχείο, το οποίο λαμβάνουν υπόψη τους και οι ξένοι θεσμικοί, αλλά και ευρωπαϊκοί ή διεθνείς οργανισμοί. Ταυτόχρονα, όμως, ο ΟΟΣΑ δεν μας χαρίζεται και καταγράφει τα λεγόμενα βαρίδια, καθώς και τις εγγενείς αδυναμίες, που κρατούν όμηρο και δέσμια την ελληνική οικονομία, στην πορεία της προς ισχυροποίηση και επίτευξη ακόμα καλύτερων αποδόσεων, οι οποίες αυτή την περίοδο είναι από τις κορυφαίες στην Ε.Ε.

***Ο Οργανισμός καταγράφει φυσικά και τις συστάσεις του, προκειμένου η ελληνική οικονομία, να βελτιώσει θύλακες και νοσηρές καταστάσεις, ενόψει βεβαίως και της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας και από έναν ακόμα αναγνωρισμένο οίκο αξιολόγησης. Στην έκθεση του διεθνούς οργανισμού αναφέρεται ότι η οικονομία της Ελλάδας κυριαρχείται από μικρές επιχειρήσεις, με χαμηλή παραγωγικότητα και περιορισμένες δυνατότητες ανάπτυξης, παρασύροντας τη συνολική παραγωγικότητα. Ο ανταγωνισμός των τιμών παραμένει χαμηλός σε πολλές αγορές, ενώ οι κανονιστικές επιβαρύνσεις για τη δραστηριοποίηση σε ορισμένους βασικούς τομείς εμποδίζουν τους νεοεισερχόμενους. Ειδική μνεία γίνεται εδώ και για τα γραφειοκρατικού τύπου προβλήματα, που εμποδίζουν την εκ νέου αξιοποίηση της γης. Θυμίζω ότι η στήλη έχει πολλές φορές αναφερθεί στις τεράστιες δημόσιες, ιδιωτικές και εκκλησιαστικές εκτάσεις, που παραμένουν ακαλλιέργητες και εκτός παραγωγικής διαδικασίας, στερώντας από την οικονομία ανυπολόγιστο πλούτο και ακαθάριστο εθνικό προϊόν (ΑΕΠ) και από την κοινωνία και ειδικά άνεργους, ακτήμονες και νέους, εργασία και συνεισφορά. Φυσικά γίνεται και αναφορά στο γεγονός ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, επιβαρύνουν την ικανότητα του τραπεζικού τομέα να χρηματοδοτεί επενδύσεις. Αλλά αυτό το θέμα, δεν έχει όπως πολύ καλά γνωρίζετε, μόνο μία όψη.

*** Προσέξτε, όμως, τη συνέχεια, γιατί αυτή η θέση – διαπίστωση του ΟΟΣΑ, έχει ιδιαίτερη σημασία. Γιατί κατ’ αρχήν πράγματι συνιστά μέγα πρόβλημα, αλλά τέτοιου είδους προβλήματα συναντούν και οι ξένοι επενδυτές, τα οποία βεβαίως είναι σε γνώση των ερευνητών του οργανισμού. Τροχοπέδη για την ελληνική οικονομία, σύμφωνα με την έκθεση «Going for Growth» του ΟΟΣΑ, είναι η λειτουργία του δικαστικού συστήματος. Ο Οργανισμός επισημαίνει πως οι συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις βελτιώνουν το επιχειρηματικό περιβάλλον, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν προκλήσεις, ιδίως όσον αφορά την ανταπόκριση του δικαστικού συστήματος. Γι’ αυτό τον λόγο συστήνει τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του νομικού συστήματος με την απλούστευση των διοικητικών διαδικασιών και την κοινοποίηση των πλεονεκτημάτων των εναλλακτικών μηχανισμών επίλυσης διαφορών. Συνεπώς, ο Φλωρίδης έχει πολλά τέτοια θέματα να επιλύσει, πέραν του ακαταδίωκτου των τραπεζιτών, που θέλει να επαναφέρει και έχει δημιουργήσει ισχυρά ρήγματα στην κυβερνητική παράταξη.

ΕΚΤΕΡ: Ολοταχώς για πτυχίο 7ης τάξης – Προχωρημένες συζητήσεις με δύο κατασκευαστικές

*** Τα εξαμηνιαία αποτελέσματα της ΕΚΤΕΡ αποτέλεσαν την μεγαλύτερη ευχάριστη έκπληξη στο Χρηματιστήριο και είναι προφανές ότι η άνοδος της μετοχής είχε ισχυρούς λόγους στήριξης, τους οποίους δεν μπορούσε να φανταστεί στην πραγματική τους έκταση η αγορά. Ακόμα και οι πλέον αισιόδοξοι έμειναν άφωνοι από την επίτευξη τέτοιας εξωπραγματικής αύξησης τζίρου και κυρίως κερδών από την εισηγμένη κατασκευαστική εταιρεία. Ο τζίρος πέντε φορές μεγαλύτερος (35,9 εκατ. ευρώ, έναντι 6,88 εκατ. ευρώ), τα EBITDA στα 6,95 εκατ., από 508.000 (13,7 φορές πάνω!) και τα καθαρά κέρδη στα 5,17 εκατ. ευρώ, από μόλις 163.000 ευρώ, δηλαδή 31,7 φορές υψηλότερα! Ακόμα και αν αφαιρεθούν τα μη επαναλαμβανόμενα κέρδη του 1,643 εκατ., προερχόμενα από αποζημιώσεις και τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, τα κέρδη αυξήθηκαν κατά 21,6 φορές! Η αγορά, η πιάτσα των κατασκευαστικών εταιρειών, γνωρίζει βεβαίως ότι πρόκειται για μία νοικοκυρεμένη εταιρεία, με ικανό μάνατζμεντ και προσεκτικά μελετημένες κινήσεις, αλλά αυτή τη σούπερ έκπληξη, κανείς δεν την περίμενε. Πέραν των εκπληκτικών κερδών, θα πρέπει να επισημανθεί ότι το ανεκτέλεστο υπόλοιπο υπογεγραμμένων συμβάσεων της εταιρείας, ανέρχεται σε 90,1 εκατ. ευρώ, ενώ σε στάδιο ωρίμανσης βρίσκονται αρκετά ακόμα έργα.

*** Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να θυμίσω ότι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΚΤΕΡ, Αθανάσιος Σίψας, είχε προ μηνών προαναγγείλει ότι ο στόχος της διοίκησης της είναι η απόκτηση του ανώτερου πτυχίου 7ης τάξης, από αυτό της 6ης που κατέχει σήμερα, ώστε να μπορεί να συμμετέχει σε όλα τα μεγάλα έργα και να μην περιορίζεται σε μεσαία και μικρότερα, όπου έχει ήδη ισχυρή παρουσία. Μάλιστα, είχε ανοιχτά αναφέρει ότι η επιδίωξη είναι η εξαγορά δύο τεχνικών εταιρειών, χωρίς να αποκλείει και μελλοντικές συγχωνεύσεις. Θυμίζω ότι η ΕΚΤΕΡ, από κοινού με Δομική Κρήτης, ΤΕΝΑ και ΕΡΕΤΒΟ έχουν σχηματίσει ένα άτυπο μπλοκ, προκειμένου να ανατρέψουν τα δεδομένα της κατασκευαστικής αγοράς και να πάρουν μερίδιο από τα μεγάλα έργα που θα δημοπρατούνται. Σύμφωνα με πληροφορίες, από πηγές που διαθέτουν πρόσβαση στην κατασκευαστική αγορά, η ΕΚΤΕΡ βρίσκεται ένα βήμα από την εξαγορά δύο μικρότερων, αλλά με προοπτικές τεχνικών εταιρειών, κινήσεις οι οποίες εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν κατά το προσεχές διάστημα, καθώς ήδη λέγεται ότι υπάρχουν υπογεγραμμένα προσύμφωνα. Οι ίδιοι κύκλοι, αναφερόμενοι στις πληροφορίες που είχαν δει το φως της δημοσιότητας πριν μερικούς μήνες περί μελλοντικής ενοποίησης των δυνάμεων της ΕΚΤΕΡ και της Δομικής, βασιζόμενοι και στις άριστες σχέσεις μεταξύ των δύο εταιρειών, χωρίς να επαναφέρουν το ίδιο σενάριο, ουσιαστικά δεν αποκλείουν τίποτα, καθώς αυτό το διάστημα οι διεργασίες κάτω από την 7η τάξη, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, είναι και πυκνές και πολλαπλών ταχυτήτων και μπορεί να οδηγήσουν σε οποιοδήποτε αποτέλεσμα κριθεί ότι είναι συμφερότερο για τις εμπλεκόμενες εταιρείες. Πάντως, ας κρατήσουμε και την επισήμανση των ίδιων παραγόντων, ότι οι διεργασίες αυτές, δεν είναι καθόλου αδιάφορες και για τους μεγάλους του κλάδου, για πολλούς λόγους, άλλους απολύτως εξηγήσιμους, άλλους όχι και τόσο προβλέψιμους…

Ενδιαφέρουν

*** Τη νέα βουτιά του Χρηματιστηρίου, την παρακολουθήσατε. Μάντεις κακών γίναμε τελευταία, αλλά αυτά ήταν τα μηνύματα, δυστυχώς, από όλες τις πλευρές των εμπλεκομένων και τα καταγράψαμε έγκαιρα, προκειμένου να προστατευτούν όσοι τουλάχιστον ήθελαν. Νεότερα, που να συνηγορούν σε ανατροπή του αρνητικού κλίματος, δεν υπάρχουν. Εκτός και αν ενεργοποιηθούν μεγάλες εντολές αγορών σε δεικτοβαρή χαρτιά, αν οι διαχειριστές κρίνουν ότι ήρθε η ώρα. Τα είπαμε και χθες άλλωστε, φοβάται ο (δυνητικός) αγοραστής τον (βέβαιο) πωλητή και τανάπαλιν…

*** Από τις τράπεζες, διασώθηκε μετά από έντονες διακυμάνσεις η Alpha Bank και από τα ισχυρά χαρτιά η Aegean. Προφανώς εδώ το “απόθεμα” λιγοστεύει τουλάχιστον, ενώ σε Πειραιώς και Εθνική παραμένουν άγνωσται αι βουλαί… Στη δεύτερη, πακέτα πάνε και έρχονται.

*** Αξιοσημείωτη η ανάκαμψη της Αλουμύλ και σε δύσκολες μάλιστα συνεδριάσεις. Είπαμε, δεν είναι εταιρεία για…κλείσιμο, αλλά επιχείρηση με διεθνή παρουσία. Αν βρει και άλλες λύσεις για τα δάνειά της, πέραν της σημαντικής βοήθειας από την Παγκρήτια, τότε θα ενισχύσει κατά πολύ τις δυνάμεις της.

*** Πέντε στα πέντε για τη δυναμική και εξειδικευμένη εταιρεία. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και τα πέντε (5) νέα έργα στα οποία συμμετέχει η Intracom Defense (IDE) επιλέχθηκαν για χρηματοδότηση στο πλαίσιο του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας – ΕDF 2022. Η IDE είναι ο συντονιστής της κοινοπραξίας του έργου PROTEAS, η οποία συμπεριλαμβάνει εταίρους από την Ελλάδα (IDE, ISD S.A., Satways), το Βέλγιο (C&V Consulting, Dotocean), τη Γαλλία (Thales Six GTS France, Commissariat à l’Energie Atomique et aux Energies Alternatives, Hensoldt France SAS, SAS Impact), τη Γερμανία (Rheinmetall Electronics), την Ιταλία (Leonardo S.p.A.), την Νορβηγία (Squarehead), την Ολλανδία (Losberger De boer) και την Κύπρο (Eight Bells, Ubitech).

*** Πλησιάζει η ώρα για τα εγκαίνια της κορυφαίας διεθνούς εμπορικής έκθεσης τροφίμων και ποτών στον κόσμο, της Anuga 2023, η οποία θα ανοίξει της πύλες της από τις 7 -11 Οκτωβρίου, στο Εκθεσιακό Κέντρο της Κολωνίας. Η Anuga 2023, έχοντας ως κύριο θέμα της τη βιώσιμη
ανάπτυξη, θα δώσει έμφαση στη δέσμευση και τις λύσεις του κλάδου, όσον αφορά τις περιβαλλοντικές και κλιματικές πτυχές, προωθώντας ένα πιο βιώσιμο μέλλον στη βιομηχανία τροφίμων. Οι εκθέτες της Anuga είναι παραγωγοί, εισαγωγείς και χονδρέμποροι από τον κλάδο των τροφίμων & ποτών, τον τομέα της τεχνολογίας στον χώρο της εστίασης και τον κλάδο παροχής υπηρεσιών στο λιανικό εμπόριο τροφίμων και στον τομέα της γαστρονομίας. Οι κορυφαίες 10 χώρες-εκθέτες στην Anuga είναι η Ιταλία, η Κίνα, η Ισπανία, η Τουρκία, η Ελλάδα, η Γαλλία, η Πολωνία, η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Αμερική. Από τη χώρα μας θα συμμετάσχουν πάνω από 200 επιχειρήσεις.

*** Επί του…πιεστηρίου, που λέγαμε στις εφημερίδες: Πολλά προβλήματα και καθυστερήσεις παρουσιάζονται στο θέμα της κατοχύρωσης νέων έργων, καθώς με το νέο νόμο, μετά την ανάδειξη του αναδόχου, ζητείται και αιτιολόγηση της προσφοράς.

*** Νέα πατέντα σε πολλές αντιπροσωπείες αυτοκινήτων και τα εξουσιοδοτημένα συνεργεία τους. Με το που μπαίνει το όχημα για οποιοδήποτε λόγο, χρεώνεται “ταρίφα” ο πελάτης, η οποία κυμαίνεται από 30-50 ευρώ! Δεν καθόλου πάμε καλά, νομίζω…

ΚΟΥΙΖ 1: Κορυφαίος υπουργός, με πολλά ένσημα στον πολιτικό του βίο, κανονικά θα έπρεπε να βρίσκεται οπουδήποτε αλλού. Κατανοώ την εργασιοθεραπεία, αλλά…

ΚΟΥΙΖ 2: Γιατί, μεγάλος επιχειρηματίας απέσυρε την αρχική στήριξή του σε υποψήφιο μεγάλης περιφέρειας και ενισχύει πλέον τον κυριότερο αντίπαλό του;

Αυτά και για σήμερα κυρίες και κύριοι. Την καλημέρα μου!

Διαβάστε ακόμη: