Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι. Οι ξένοι παινεύουν το σπίτι μας, την αγορά και την οικονομία, αλλά το χρηματιστήριο “κοκκίνισε”, σαν τα προβληματικά δάνεια και αυτό. Υπομονή, έχει ο καιρός γυρίσματα, αρκεί τότε να έχετε διαθέσιμο ρευστό. Άλλωστε, όλα… ρευστά, αλλά όχι πάντα διαθέσιμα, είναι στην εποχή μας, οπότε οι έχοντες είναι αυτοί που παίζουν μπάλα.

Στο all day ιταλικό bar restaurant των Βορείων Προαστείων, όπου μικρομέτοχος είναι πρώην συνεργάτης του στην αξιοποίηση της Εκκλησιαστικής Περιουσίας, γευμάτισε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος!

Σε ιταλικό εστιατόριο των Βορείων Προαστείων γευμάτισε προ ημερών ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Βλέπετε, στο συγκεκριμένο all day bar restaurant έχει αποκτήσει (μειοψηφικό) πακέτο μετοχών, πασίγνωστος μάνατζερ των κατασκευών, που εσχάτως άλλαξε στρατόπεδο, ο οποίος παράλληλα διετέλεσε στο παρελθόν στενός συνεργάτης του Αρχιεπισκόπου στην αξιοποίηση της περιουσίας της Εκκλησίας!

Βεβαίως για να είμαστε δίκαιοι, τότε δεν προχώρησαν και πολύ τα πράγματα όσον αφορά την εκκλησιαστική περιουσία, ωστόσο έγινε η αρχή, που ως γνωστόν είναι πάντα δύσκολη!

Η απάνθρωπη δολοφονία στο λιμάνι του Πειραιά και οι νταραβεριτζήδες της πιάτσας που ανέλαβαν την επικοινωνιακή συγκάλυψη για λογαριασμό της πλοιοκτήτριας εταιρίας!

Μαθαίνω ότι, στο φόντο της απάνθρωπης δολοφονίας στο Λιμάνι του Πειραιά, όπου χωρίς δισταγμό τα μέλη του πληρώματος πέταξαν άνθρωπο στη θάλασσα και πνίγηκε, υπήρξε στη συνέχεια χοντρό νταραβέρι!

Καθώς η πλοιοκτήτρια εταιρία, θυγατρική τράπεζας, αντί να αναλάβει τις ευθύνες της ως όφειλε, επιχείρησε να χρησιμοποιήσει νταραβεριτζήδες της επικοινωνίας για να «μαζέψει» το θέμα!

Οι οποίοι όπως αναμενόταν, χρησιμοποίησαν όλα τα μέσα που διέθεταν για να περιορίσουν την δημοσιογραφική έκταση και να ανταμειφτούν για την επιτυχία αυτή αντίστοιχα!

Και διερωτώμαι: ποιος άραγε θα μπορούσε να αναλάβει αυτό το σκέλος συγκάλυψης μιας πρωτόγνωρης δολοφονίας, που συγκλόνισε την κοινή γνώμη;

Το νταραβέρι το καταλαβαίνω, είναι μέσα στους άτυπους νόμους της αγοράς!

Όμως, υπάρχει και ένα όριο…

Το Χρηματιστήριο, οι ξένοι, οι δαπάνες ανοικοδόμησης και αποκατάστασης ζημιών και η ρουλέτα των αυξομειώσεων

*** Η κατάσταση στο Χρηματιστήριο, δεν είναι και η καλύτερη δυνατή, τα λέγαμε και χθες για την στρατηγική που ακολουθούν πολλές φορές οι ξένοι οίκοι με τις εκθέσεις τους, οι οποίοι, ας μην το ξεχνάμε, πελάτες έχουν και θέλουν να αποκομίσουν κέρδη για αυτούς. Και μη νομίζετε ότι τους διαφεύγει το γεγονός ότι η χώρα μας έχει πρόβλημα με την απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων – άλλωστε η φον ντερ Λάιεν το είπε ανοιχτά, κατά την πρόσφατη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό. Από μη απορροφηθέντα κονδύλια δισ. ευρώ, που θα τα έχανε η χώρα μας, γιατί δε φρόντισε να τα αξιοποιήσει, θα προέλθουν τα κεφάλαια για την επούλωση των πληγών στη Θεσσαλία. Αφήστε που αυτό το γεγονός έχει ευθεία σχέση με και με το γεγονός ότι μεγάλες παραγωγικές επενδύσεις απουσιάζουν, ακόμα και από όσα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης έχουν εγκριθεί και εκταμιευθεί. Γνωρίζουν, επίσης, ότι τόσο οι καταστροφές όσο και οι πρωτοφανείς πλημμύρες, θα απαιτήσουν τεράστιες δημόσιες δαπάνες, οι οποίες δεν καλύπτονται με τίποτα από την κοινοτική συνδρομή και θα πρέπει η κυβέρνηση να τα εξοικονομήσει, κόβοντας από όπου μπορεί, αλλά κάνοντας και ανακατεύθυνση παρόμοιων κονδυλίων, έχοντας και τη σχετική έγκριση των Βρυξελλών.

*** Μην παρασύρεστε, λοιπόν, ούτε με τα καταστροφικά σενάρια που διακινούνται ευρέως τις τελευταίες ημέρες, αλλά ούτε με την ελαφρότητα που επιχειρούν πολλά κυβερνητικά στελέχη να αντιμετωπίσουν την ολοκληρωτική καταστροφή περιουσιών, υποδομών, παραγωγής και ζωικού κεφαλαίου στη Θεσσαλία. Όπως, βεβαίως και την άγνωστη ακόμα σε έκταση, καταστροφή ολόκληρων κωμοπόλεων και χωριών, που πρέπει να χτιστούν εξαρχής και σε άλλες τοποθεσίες, συνιστώντας ένα πρωτοφανή ξεριζωμό και μία αναπάντεχη μετανάστευση χιλιάδων οικογενειών. Όλα αυτά, χρειάζονται “ανυπολόγιστου ύψους δαπάνες, που σε πρώτη φάση δεν τολμάμε καν να τις αναφέρουμε ούτε …μεταξύ μας”, όπως πολύ χαρακτηριστικά και εύγλωττα αναφέρει στη στήλη έμπειρος μηχανικός, που μετέχει των καταγραφών των ζημιών.

***Όλα τα προαναφερόμενα, λοιπόν, μπορεί να τα παρέβλεψαν οι ξένοι αναλυτές στις αρχικές τους εκθέσεις για την Ελλάδα και την οικονομία της, αλλά και για την πορεία των τραπεζών, αλλά μην πιστέψει κάποιος ότι δεν τα υπολογίζουν στις όποιες κινήσεις τους, ειδικά οι σοβαροί θεσμικοί επενδυτές. Αν δε δεν είχαμε τις έστω ανεπαρκείς ακόμα αναβαθμίσεις, το κλίμα στην χρηματιστηριακή αγορά, θα ήταν πολύ χειρότερο του σημερινού. Αλλά, επειδή η παρουσίαση της αρνητικής συγκυρίας μπορεί να μην αντιστοιχεί στις στρατηγικές των ξένων κατά βάση αγοραστών, επισημαίνω ότι ναι μεν υπάρχουν συνεχείς πιέσεις και ρευστοποιήσεις ειδικά στις τράπεζες από ξένα χαρτοφυλάκια, αλλά ταυτόχρονα, υπάρχουν και αγοραστές, που απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος της προσφοράς και αυτό – παρά την πτώση του τζίρου – κάπου θα οδηγήσει μελλοντικά, μπορεί και σύντομα.

Fed: Παύση πυροβολισμών, αλλά το… εξάσφαιρο έχει ακόμα γεμάτη μία θαλάμη!

*** Όπως είδατε, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, προτίμησε να σταματήσει τους “πυροβολισμούς” με την αύξηση των επιτοκίων, προφανώς διαβλέποντας δύο πράγματα ταυτόχρονα: Πρώτον, ο πληθωρισμός, ναι μεν ανθίσταται, αλλά τα σημάδια δείχνουν έστω και βραδεία αποκλιμάκωση. Και δεύτερον, η οικονομία και η ανάπτυξη χρειάζονται “καύσιμα” για να κινηθούν και να διατηρήσουν την καλή πορεία τους. Το πραγματικό ΑΕΠ έχει κινηθεί πάνω από τις προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας και η καταναλωτική εμπιστοσύνη είναι ιδιαίτερα ισχυρή, η αγορά κατοικίας έχει ανεβάσει ταχύτητα και τα υψηλότερα επιτόκια εμποδίζουν τις επενδύσεις, ενώ στην αγορά εργασίας η ζήτηση υπερβαίνει την προσφορά. Έτσι, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αποφάσισε να διατηρήσει τα επιτόκια στο 5,25% με 5,5%, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών για «παύση» στη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

***Αλλά, τα περισσότερα μέλη της Fed προβλέπουν μία ακόμα αύξηση επιτοκίων μέχρι τον ερχόμενο Δεκέμβριο, αλλά – προσέξτε – και πιο σφιχτή νομισματική πολιτική κατά τη διάρκεια του 2024 από ό,τι προβλεπόταν προηγουμένως. Με απλά λόγια, τα επιτόκια φέτος θα φτάσουν, με τη χρήση “και της τελευταίας σφαίρας στη θαλάμη του εξάσφαιρου”, στο 5,5% με 5,75%. Έχουμε, όμως και μία ακόμα αλλαγή δεδομένων, καθώς τώρα εκτιμάται ότι τα επιτόκια θα υποχωρήσουν μόνο κατά μισή ποσοστιαία μονάδα το 2024 αντί για 1 ποσοστιαία μονάδα που είχε καταγραφεί ως στόχος τον περασμένο Ιούνιο. Τα επιτόκια, δηλαδή, προβλέπεται να μειωθούν στο 5,1% ώς το τέλος του 2024 και στο 3,9% ώς το τέλος του 2025. Αντίστοιχα, ο πληθωρισμός προβλέπεται να υποχωρήσει στο 3,3% ώς το τέλος του έτους, στο 2,5% την επόμενη χρονιά και στο 2,2% ώς το τέλος του 2025. Αυτά εξ Αμερικής, για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, με τις μελλοντικές αποφάσεις της “δικής μας” ΕΚΤ, της Λαγκάρντ και των άλλων κεντρικών τραπεζιτών.

Η ασυδοσία, με το μαύρο χρήμα στην αγορά ακινήτων, οδεύει προς το τέλος της

*** Οι εξαγγελίες του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σχετικά με τον τρόπο πληρωμής των αγοραπωλησιών ακινήτων, έρχεται να ταράξει τα νερά και να βάλει επιτέλους σε τάξη σε μία άναρχη αγορά, αλλά ταυτόχρονα έρχεται να αυξήσει τα έσοδα από αυτόν τον τομέα, καθώς μέχρι τώρα δηλωνόταν ως αξία συναλλαγής, μόνο η αντικειμενική αξία του ακινήτου και όχι η πραγματική. Εφεξής, το τίμημα για κάθε πράξη θα καταβάλλεται μέσω τραπεζών στο σύνολό του και όχι με μετρητά στο χέρι. Επιπλέον, η αξία της πραγματικής συναλλαγής πληρωνόταν σε μαύρο χρήμα και όλοι ήταν ικανοποιημένοι. Τώρα βέβαια οι επαγγελματίες του κλάδου ακινήτων κάνουν λόγο για μέτρο που θα μειώσει δραστικά τις αγοραπωλησίες, συνεπώς και τα έσοδα του δημοσίου. Επί της ουσίας, δηλαδή και για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, παραδέχονται ότι το μαύρο χρήμα “πήγαινε σύννεφο”, παραμένοντας μαύρο και ότι η απόφαση αυτή θα επιφέρει σοβαρό πλήγμα στο real estate καθώς οι περισσότερες μεταβιβάσεις γίνονται τοις μετρητοίς είτε στο σύνολο είτε εν μέρει.

***Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι με βάση τα στοιχεία της πλατφόρμας my PROPERTY, που τέθηκε σε λειτουργία την άνοιξη του 2021, έχουν δηλωθεί 42.613 μεταβιβάσεις ακινήτων, που πληρώθηκαν μόνο με μετρητά, ύψους 462,5 εκατ. ευρώ. Άλλες 41.741 μεταβιβάσεις ακινήτων πληρώθηκαν μόνο κατά ένα μέρος με μετρητά, ύψους 2,98 δισ. ευρώ. Όλες οι αγοραπωλησίες και οι μεταβιβάσεις ακινήτων που έγιναν μόνο ή κατά ένα μέρος με μετρητά ανέρχονται στο 25% των συνολικών μεταβιβάσεων. Θα πρέπει στο σημείο αυτό να επισημανθεί ότι η έξαρση διακίνησης μαύρου χρήματος στα ακίνητα προήλθε από την αύξηση του αφορολογήτου των δωρεών σε 800.000 ευρώ, που ισχύει από τον Οκτώβριο του 2021. Προς αυτή την κατεύθυνση, άλλωστε, έχουν ενταθεί το τελευταίο διάστημα οι εξονυχιστικοί έλεγχοι από τις αρμόδιες φορολογικές αρχές, που θεωρούν βέβαιες πολλές περιπτώσεις φοροδιαφυγής καθώς ξεπλύματος χρήματος. Γιατί διαπιστώνεται ότι και στις μεταβιβάσεις υπάρχουν σοβαρές παραβάσεις, αλλά και στις αγοραπωλησίες ειδικότερα θα γίνει έλεγχος της προέλευσης των χρημάτων.

Οι προβλέψεις Στουρνάρα για την ανάπτυξη: Στο 2,2% το 2023 και στο 3% το 2024

*** Πάντα οι προβλέψεις του κεντρικού τραπεζίτη της χώρας έχουν τη σημασία τους, καθώς λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από τους ξένους επενδυτές, αλλά, φυσικά και από όλα τα όργανα της Ε.Ε., φυσικά και της ΕΚΤ. Ο διοικητής, λοιπόν, της Τράπεζας Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση (από το περιοδικό Global Finance) εκτίμησε ότι ο ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 2,2%, λόγω της αναμενόμενης επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας στη ζώνη του ευρώ και της πιο ήπιας αύξησης της ιδιωτικής κατανάλωσης. Για το 2024, προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 3%.

***Βέβαια, όλα αυτά υπό αιρέσεις, καθώς, όπως επεσήμανε η βελτιωμένη επίδοση μπορεί να επιτευχθεί υπό την προϋπόθεση ότι η υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων που χρηματοδοτούνται από το RRF θα προχωρήσει σύμφωνα με τον προγραμματισμό, ότι η γεωπολιτική κρίση δεν θα κλιμακωθεί και ότι η αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής δεν θα αφήσει μόνιμο τραύμα στην οικονομία της ευρωζώνης. Ειδικά το τελευταίο προσέξτε το πολύ περισσότερο, καθώς προέρχεται από τα πιο επίσημα χείλη και αφήνει ανοιχτό το παράθυρο μελλοντικών πληγών, που δεν θα ιαθούν ούτε εύκολα ούτε γρήγορα, με τις επιπτώσεις των πανάκριβων επιτοκίων να είναι κάτι παραπάνω από εμφανείς στην ελληνική οικονομία, τις επιχειρήσεις και την κοινωνία. Για τον πληθωρισμό, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι προβλέπεται να διαμορφωθεί σε 3,8% για το 2024 (έναντι 4,3% το 2023 και 9,3% το 2022), αντανακλώντας τη διατήρηση ισχυρών πληθωριστικών πιέσεων από τις τιμές των ειδών διατροφής, των μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών και των υπηρεσιών. Ωστόσο, οι θετικές προοπτικές για την ελληνική οικονομία καταγράφονται και από τις πρόσφατες αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας του ελληνικού Δημοσίου. Τα σημειώνω όλα αυτά, για να μπορώ να τα συν-κρίνω στο προσεχές και απώτερο μέλλον, ζωή να έχουμε…

Τα ουκρανικά σιτηρά, η Βουλγαρία και οι εισαγωγές στην ελληνική αγορά

*** Οι καλλιεργητές σιτηρών και οι μεταποιητές γεωργικών προϊόντων της Βουλγαρίας τελείωσαν τις διήμερες πανεθνικές κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας τους, που προκάλεσε η άρση απαγόρευσης από το βουλγαρικό κοινοβούλιο στις 14 Σεπτεμβρίου των εισαγωγών ουκρανικών τροφίμων. Αυτό σημαίνει ότι οι εγκλωβισμένες παραγγελίες βουλγαρικών σιτηρών από ελληνικής πλευράς, δηλαδή από ελληνικές εταιρείες, απελευθερώνονται πλέον και σταδιακά θα ομαλοποιηθεί η αποστολή και η παράδοσή τους στους αγοραστές. Βέβαια, το πρόβλημα με τα ουκρανικά σιτηρά, παραμένει άλυτο κατά το μεγαλύτερό του μέρος, καθώς ακόμα και η χερσαία μεταφορά του – κυρίως με τρένα – έχει δυσκολέψει, λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στα νότια της Ουκρανίας, αλλά και στην απροθυμία γειτονικών χωρών, να επιτρέψουν τη διέλευσή τους, φοβούμενες ότι μπορεί να διοχετευθούν στη δική τους αγορά, σε βάρος της εγχώριας παραγωγής τους.

***Χώρες, όπως η Πολωνία, η Ρουμανία, η Ουγγαρία και η Σλοβενία, επί της ουσίας προστατεύουν τους δικούς τους αγρότες και την παραγωγή τους, εμποδίζοντας με διάφορα προσκόμματα τη διέλευση ουκρανικών σιτηρών, ηλίανθου και άλλων ειδών. Η κατάσταση αυτή έχει τις συνέπειές της και στις ελληνικές βιομηχανίες αλεύρων, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μοιάζει με αυτή που είχε δημιουργηθεί τους πρώτους μήνες του πολέμου στην Ουκρανία. Επιπλέον, έχουν βρεθεί και άλλοι δρόμοι προμήθειας σιτηρών από άλλες χώρες, όπως η Ρουμανία (παραδοσιακή προμηθευτής της χώρας μας), η Αίγυπτος, η Ινδία κλπ, οπότε μετριάζονται οι επιπτώσεις από την έλλειψη των τεράστιων ποσοτήτων όχι μόνο των ουκρανικών, αλλά και των ρωσικών σιτηρών, που ούτως ή άλλως είναι αποκλεισμένα για τη χώρα μας, που ακολουθεί τις κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας.

Ενδιαφέρουν

*** Νέα καθίζηση χθες στο Χρηματιστήριο και οι προβληματισμοί εντείνονται, καθώς η πτώση δεν έχει αφήσει αλώβητες ακόμα και τις μετοχές εταιρειών, με αποδεδειγμένα θετικές προοπτικές ανάπτυξης καιμκερδοφορίας. Ο πανικός από τη μία δεν είναι καλός σύμβουλος, αλλά, από την άλλη, δεν μπορείς να βλέπεις την πτώση της αξίας της επένδυσής σου και να μένεις άπραγος…

*** Από τα 130 εκατ. ευρώ των συναλλαγών, τα 60 προέρχονταν από τις τράπεζες, τα 15,7 περίπου από τη Jumbo και τα 8,7 από τον ΟΤΕ

*** Και μία αγορά, με πρώτο σε άνοδο τον Καρέλια (!), δεν βρίσκεται σε υγιή κατάσταση. Η υπόθεση… σηκώνει τσιγάρο!

*** Σε δίλημμα και Έλληνες θεσμικοί και ιδιώτες επενδυτές. Τοποθετήσεις τώρα ή έχει κι άλλο κάτω; Το θέμα είναι να κατανείμεις τις δυνάμεις σου, γιατί οι πτωτικές διαθέσεις δεν θα διαρκέσουν ες αεί. Και όταν γυρίσει πάνω κάποια στιγμή η αγορά, θα τρέχουν να πάρουν π.χ. Aegean, Jumbo, Πειραιώς, Alpha ή Εθνική

*** Σε τέτοια κακή συνεδρίαση αντέδρασε η Αλουμίλ, καταγράφοντας σημαντικά κέρδη, αλλά η περαιτέρω πορεία άγνωστη. Εξαρτάται πόσο και πόσοι αντέχουν τα…διήμερα, το πολύ τριήμερα, αν με εννοείται. Προσοχή, όμως, η εταιρεία δεν είναι για απαξίωση, κάθε άλλο

ΚΟΥΙΖ (πολιτικό, των ημερών): Κάποιοι πρώην “ταλιμπάν” του Τσίπρα, τώρα έχουν αναλάβει την Αχτσιόγλου και δεν αφήνουν σε χλωρό κλαρί τον Κασσελάκη και τους φίλους του στο κόμμα. Προσοχή, σύντροφοι, μη σπάσει το κλαρί (το κλαδί, για τους… αστούς), γιατί τότε θα υπάρχουν τραυματίες ένθεν κακείθεν

Αυτά και για σήμερα κυρίες μου και κύριοι. Την καλημέρα μου!

Διαβάστε ακόμη: