Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι και καλή εβδομάδα, όσο μπορεί να είναι τέτοια, μετά από όσα έχουν συμβεί στη Θεσσαλία και τη βιβλική καταστροφή σε καλλιέργειες, προϊόντα, ζωικό πληθυσμό, επιχειρήσεις και υποδομές, πέραν των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους. Και σας βεβαιώνω, οι εικόνες που βλέπατε και βλέπετε στις οθόνες της τηλεόρασης ή του κινητού σας, ωχριούν μπροστά σε αυτά που βλέπει όποιος τα είδε και τα έζησε από κοντά… Βέβαια, η DBRS μας έδωσε την επενδυτική βαθμίδα, μεγάλη υπόθεση πράγματι, αλλά πως να εξηγήσεις στον Θεσσαλό αγρότη ή κτηνοτρόφο ότι αυτό θα τον ωφελήσει…
Για να ξέρετε…1)Θα φάει πολύ μαύρο ο Αγοραστός στην Θεσσαλία
Θα φάει τρανταχτό μαύρο ο Αγοραστός στην Θεσσαλία.
Κρατήστε το. Το κλίμα στην Θεσσαλία για αυτόν είναι πολύ κακό.
Τον βρίζουν κυρίως δεξιοί.
11 χρόνια τον ψήφιζαν και τώρα βρίσκονται χωρίς σπίτια, χωρίς ζώα και χωρίς χωράφια.
Θυμηθείτε το. Δεν θα βγει…
Για να καταλαβαίνετε… Τα άκουσαν ακόμη και απο τον Πορτοσάλτε! Λάθος προτεραιότητα της κυβέρνησης να φέρει μπροστά τα ελληνοτουρκικά, την ώρα που επικρατεί ένα χάος!
Ήταν λάθος της κυβέρνησης να φέρνει ξαφνικά μπροστά το θέμα των ελληνοτουρκικών ενώ στο εσωτερικό επικρατεί ένα χάος.
Θα έπρεπε να λύσει τα μεγάλα θέματά της με το κράτος, την πολιτική προστασία, την ασφάλεια, τη λαθρομετανάστευση και μετά να ανοίξει μία τέτοια ατζέντα.
Τα άκουσαν ακόμα και από τον ακραιφνή Μητσοτατικό, τον Πορτοσάλτε γι’ αυτό το θέμα…
Για να καταλαβαίνετε …2) Δύο παράγοντες έχουν εσχάτως «χαθεί»: ο Πατούλης και ο Μπακογιάννης!
Καταλαβαίνετε ότι μετά το χάος και στην Αθήνα δύο άνθρωποι έχουν χαθεί.
Ο μονίμως χαμένος Πατούλης που δεν έχει λόγο να υπερασπιστεί την θητεία του και ο Μπακογιάννης που μέχρι πριν λίγες μέρες έλεγε ότι η Αθήνα δεν θα γίνει Βόλος… Και έγινε…
Για να καταλαβαίνετε …3)«Με τον Γρηγόρη δεν θα συνέβαιναν όλα αυτά» λένε αρκετοί βουλευτές της ΝΔ!
Αρκετοί βουλευτές που μίλησα μου λέγανε ότι με τον Γρηγόρη Δημητριάδη όλα αυτά δεν θα συνέβαιναν… Προφανώς εννοούν ότι έχει αποδυναμωθεί το επιχειρησιακό κέντρο του Μαξίμου… Κάτι που δεν είναι και ψέμα…
Για να ξέρετε…2)Αρχίζει και ξεφουσκώνει ο Κασσελάκης!
Φίλοι μου δημοσκόποι μου λένε ότι ο Κασσελάκης αρχίζει και ξεφουσκώνει.
Αυτή η εβδομάδα θα είναι καθοριστική για το που θα κάτσει η μπίλια.
Αν δείτε, πάντως, μία πολύ μεγάλη διαφορά ανάμεσα στην Έφη και τον Στέφανο την επόμενη Κυριακή να ξέρετε ότι δεν θα μπορέσει να ανατραπεί…
Αν, όμως, είναι μικρή όλα είναι πιθανά…
Αγνοήθηκε η κλιματική κρίση, αγνοήθηκαν προειδοποιήσεις επιστημόνων, έργα δεν έγιναν και η καταστροφή ήταν βέβαιη
*** Από που να αρχίσεις και που να τελειώσεις, όταν τα γεγονότα είναι αμείλικτα και ξεσκεπάζουν την ανικανότητα μιας πολιτείας, που χρόνια τώρα (θυμίζω μόνο ότι ο “Ιανός” χτύπησε τη Θεσσαλία και κυρίως την Καρδίτσα, Σεπτέμβριο του 2020) δεν μπορεί στοιχειωδώς να ανταποκριθεί στις βασικές ανάγκες, που θα μπορούσαν να μετριάσουν τουλάχιστον της καταστροφικές συνέπειες ακραίων φυσικών φαινομένων. Γιατί, όσες καταστροφές έγιναν στη Θεσσαλία, ακόμα δεν έχουμε συνειδητοποιήσει όλοι ότι δεν αφορούν μόνο τη συγκεκριμένη περιφέρεια, άλλα όλη την οικονομία της χώρας, που πολύ σύντομα θα νιώσει τις ελλείψεις δεκάδων αγροτικών προϊόντων και θα υποστεί τις συνέπειες της ακόμα μεγαλύτερης ακρίβειας, που μαθηματικά αυτές θα επιφέρουν. Οι πλημμύρες που προκάλεσε η κακοκαιρία έχουν καταστρέψει εκατοντάδες στρέμματα καλλιεργειών, όπως τα σιτηρά, το καλαμπόκι, το βαμβάκι, τα καπνά, αλλά και τα οπωροκηπευτικά και τα αμπέλια. Όλα τα προαναφερόμενα προϊόντα και καλλιέργειες βρίσκονταν είτε στο αρχικό στάδιο είτε μόλις πριν ξεκινήσει το μάζεμά τους. Οι πλημμύρες κατέστρεψαν μεγάλο μέρος καλλιεργειών μήλων, ειδικά στη Μαγνησία, αλλά και αμυγδάλων, καθιστώντας τες ακατάλληλες για συγκομιδή, καθώς οι καρποί έπεσαν στο έδαφος και αλλοιώθηκαν. Αν προστεθεί και η καταστροφή προϊόντων, κυρίως σταριών και βρόμης, αλλά και ζωοτροφών που βρίσκονταν στις αποθήκες και θα έβγαιναν σε λίγο στο εμπόριο, αντιλαμβάνεστε ότι η ζημιά στην εθνική οικονομία είναι ανυπολόγιστη. Στον κτηνοτροφικό τομέα η κατάσταση είναι κάτι παραπάνω από τραγική, καθώς πνίγηκαν εκατοντάδες παραγωγικά ζώα και κτηνοτροφικές μονάδες, οι οποίες έχουν πλημμυρίσει. Αντιλαμβάνεστε ότι η ζημιά αυτή και δεν είναι αναστρέψιμη και δεν επουλώνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα, χρειάζεται πολλούς μήνες για να αντικατασταθεί ο πληθυσμός των παραγωγικών ζώων, προβάτων και κατσικιών. Γεωπόνοι και ενώσεις καλλιεργητών και αγροτών εν γένει εκτιμούν, χωρίς βεβαίως να υπάρχει ακόμα ακριβής καταγραφή των ζημιών, ότι μπορεί να υπερβούν και τα 3 δισ. ευρώ.
*** Για να δούμε, όμως, τι παράγει η Θεσσαλία και ποια είναι η συμμετοχή της στην εθνική οικονομία. H φυτική της παραγωγή κατέχει την πρώτη θέση μεταξύ των περιφερειών της χώρας στο σκληρό σιτάρι και το κριθάρι, ενώ μεγάλη είναι και η παραγωγή καλαμποκιού. Προσφέρει το 38% της παραγωγής βαμβακιού, το 52,8% της παραγωγής βιομηχανικής ντομάτας, στα αχλάδια το 54,7%, στα αμύγδαλα το 51,7%, στα κάστανα το 39,5% και στα καρύδια το 26,3%. Στον κλάδο της κτηνοτροφίας, η Θεσσαλία παράγεται το 19,4% του εγχώριου πρόβειου γάλακτος και το 13,7% του εγχώριου κατσικίσιου γάλακτος, ενώ προσφέρει το 18,5% της ελληνικής παραγωγής βοδινού κρέατος και το 19,7% του αγελαδινού γάλακτος, με την χοιροτροφία να παράγει το 10% του χοιρινού κρέατος. Στον κλάδο τροφίμων-ποτών, ο τομέας των γαλακτοκομικών προϊόντων είναι ο πιο σημαντικός. Οι επιχειρήσεις της περιφέρειας Θεσσαλίας παράγουν το 40% των μαλακών τυριών και το 25% των σκληρών τυριών, έχοντας την εθνική πρωτιά. Αλλά και ο αμπελοοινικός τομέας είναι σημαντικός, καθώς παράγονται εξαιρετικής ποιότητας κρασιά και αποστάγματα, με κυριότερο φυσικά το τσίπουρο. Τέλος, ο αγροδιατροφικός κλάδος της Θεσσαλίας δίνει τις μισές σχεδόν εξαγωγές της περιφέρειας, με το 41% προέρχεται από τα γαλακτοκομικά και το 37% από μεταποιημένα λαχανικά και φρούτα. Αυτά, για να έχουμε μία εικόνα της συμμετοχής της περιφέρειας Θεσσαλίας στην εθνική οικονομία, αλλά κυρίως για να είμαστε προετοιμασμένοι για το τι επέφερε η καταστροφική πλημμύρα, μαζί με την κρατική ανικανότητα και τις δεδομένες ευθύνες κεντρικής διοίκησης και φυσικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Και έγγραφο του ΕΣΠΑ προειδοποιούσε για έντονα πλημμυρικά φαινόμενα στη Θεσσαλία, αλλά…
*** «Οι αυξημένες σε πυκνότητα – ύψος βροχής και διάρκεια – βροχοπτώσεις και τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα που καταγράφονται τα τελευταία χρόνια στη Θεσσαλία, πλήττουν έντονα περιοχές και οικισμούς, ενώ παράλληλα λόγω της γεωμορφολογίας ορισμένων ορεινών περιοχών, όπως Πήλιο, Πίνδος, επιφέρουν κατολισθητικά φαινόμενα πλήττοντας ή κινδυνεύοντας να πλήξουν δημόσιες υποδομές ή οικισμούς, καθιστώντας αναγκαία τη λήψη μέτρων και παρεμβάσεων». Αυτό είναι ένα μικρό απόσπασμα, που περιέχεται στο έγγραφο Εξειδίκευσης του Περιφερειακού Προγράμματος (ΠΕΠ) «ΘΕΣΣΑΛΙΑ» 2021-2027 του ΕΣΠΑ. Πρόκειται για το έγγραφο που συντάχθηκε με δεδομένα του 2021, που πέρασε από τη διαδικασία έγκρισης στις Βρυξέλλες και (υποτίθεται ότι) ενεργοποιήθηκε φέτος, με στόχο την υλοποίηση των έργων έως το τέλος της δεκαετίας. Σύμφωνα, λοιπόν, με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας που παρουσιάζονται στο έγγραφο, η Θεσσαλία την περίοδο 2014-2019 ήταν η δεύτερη περιφέρεια της χώρας αναφορικά με τον αριθμό κηρύξεων περιοχών της σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας. Αναφέρεται γενικά πως η κλιματική αλλαγή είναι ένας από τους κυριότερους παράγοντες πίεσης στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον με σημαντικές περιβαλλοντικές και οικονομικές επιπτώσεις, ειδικά για τη Θεσσαλία. Οι σημαντικότεροι κίνδυνοι, στους οποίους το ΠΕΠ θα συμβάλει για την πρόληψη και μείωση δυσμενών επιπτώσεων, αφορούν σε πλημμύρες, δασικές πυρκαγιές, ακραία καιρικά φαινόμενα, διάβρωση ακτών αλλά και κατολισθήσεις. «Οι έντονες βροχοπτώσεις δημιουργούν πλημμυρικά φαινόμενα που πλήττουν και πολυπληθείς οικισμούς» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
***Ως ενδεικτικές δράσεις αντιμετώπισης επιπτώσεων κλιματικής αλλαγής, όπως αναφέρονται στον προγραμματισμό του νέου ΕΣΠΑ, περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων και οι ακόλουθες:
– Έργα και μελέτες προστασίας οικισμών από πλημμυρικά φαινόμενα και κατολισθήσεις, με την υλοποίηση έργων και παρεμβάσεων όπως τεχνικά έργα αντιστήριξης, τοποθέτηση πλεγμάτων προστασίας κλπ.
– Επιχειρησιακά σχέδια εντοπισμού ευάλωτων δημοσίων υποδομών έναντι φυσικών καταστροφών. Σύμφωνα με το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Σχέδιο για την Κλιματική Αλλαγή, πολλές γέφυρες εγκατεστημένες στο οδικό δίκτυο υπόκεινται σε υδραυλική διάβρωση, λόγω της έκθεσης σε ροές ποταμών και χειμάρρων, αλλά και σε καταπόνηση από μέτριους και ισχυρούς σεισμούς, με αποτέλεσμα να καθίσταται απαραίτητη μια μελέτη καταγραφής της στατικής τους επάρκειας για αξιολόγηση αναγκών θωράκισής τους.
Τέλος, γίνεται ειδική συμπληρωματική μνεία για τον συνεχή καθαρισμό φραγμάτων και λεκανών διαφυγής υδάτων, ώστε να περιοριστούν οι επιπτώσεις ακραίων πλημμυρών σε κατοικημένες περιοχές.
Με απλά λόγια, οι εντοπισμοί υπήρχαν, οι προτάσεις επίσης είχαν καταγραφεί, κονδύλια υπήρχαν, αλλά η Θεσσαλία πνίγηκε και η χώρα θα συρθεί κατηγορούμενη στο ευρωπαϊκό δικαστήριο για τη απορρόφησή τους. όλα, λοιπόν, πάνε καλά…
Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και τα πασιφανή οφέλη για οικονομία, μετοχές, κρατικά και εταιρικά ομόλογα
*** Η πολυπόθητη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας αποτελεί γεγονός από την Παρασκευή το βράδυ, αν και ο αντίκτυπός της πέρασε σε δεύτερη μοίρα, αναγκαστικά, λόγω των τεράστιων καταστροφών που σημειώθηκαν στη Θεσσαλία, από τις πρωτοφανούς έκτασης και ύψους βροχοπτώσεις. Το σημαντικότερο όφελος από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα, είναι η μείωση των αποδόσεων των ομολόγων της, μειώνοντας έτσι και το κόστος δανεισμού της χώρας και παράλληλα βελτιώνοντας τις συνθήκες ρευστότητας για το Δημόσιο. Οφέλη, που σαφώς θα καρπωθούν τόσο οι τράπεζες, όσο και οι επιχειρήσεις, σε όλα τα στάδια των δραστηριοτήτων τους και ειδικότερα του φθηνότερου δανεισμού τους. Πολλαπλά είναι επίσης τα οφέλη και για τις ελληνικές μετοχές από την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας, καθώς θα υπάρξει περαιτέρω εισροή δεκάδων δισ. ευρώ νέων κεφαλαίων, ενισχύοντας την δυναμική της χρηματιστηριακής αγοράς, που ούτως ή άλλως έχει αποφέρει υψηλές αποδόσεις από την αρχή του τρέχοντος έτους, από τις υψηλότερες διεθνώς.
***Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας είναι βέβαιο ότι θα επιφέρει διεύρυνση και αύξηση της επενδυτικής βάσης για τα ελληνικά ομόλογα και τις μετοχές, ενώ θα προσελκύσει νέα χαρτοφυλάκια και επενδυτές μακροπρόθεσμου ορίζοντα, οι οποίοι, λόγω καταστροφικού τους, δεν μπορούσαν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι υπάρχει αυξημένη διάθεση για νέες εκδόσεις εταιρικών ομολόγων και νέες δημόσιες εγγραφές επιχειρήσεων για εισαγωγή στο Χρηματιστήριο. Επιπλέον, σημαντικό ρόλο, με αμφίδρομα οφέλη για την αγορά και τις τράπεζες, θα διαδραματίσει η επικείμενη αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις ελληνικές τράπεζες, βάζοντας στο παιχνίδι και νέα κεφάλαια, με αύξηση των μέχρι τώρα ροών από ξένα χαρτοφυλάκια, θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές. Η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, θα οδηγήσει και το ελληνικό Χρηματιστήριο στις ανεπτυγμένες αγορές, όχι όμως τώρα, αλλά σε περίπου ένα και πλέον χρόνο από τώρα. Η προοπτική, όμως, αυτή, όπως και η αναμονή για την επενδυτική βαθμίδα έφερε σημαντικά νέα κεφάλαια, θα φέρει νέους επενδυτές στην εγχώρια κεφαλαιαγορά, σε μετοχές, ομόλογα, εταιρικές και κρατικές εκδόσεις. Αν δε προοπτικά συντελέσει, όπως θεωρείται δεδομένο και στην περαιτέρω μείωση του λόγου χρέος προς ΑΕΠ, τότε οι εξελίξεις θα είναι ακόμα πιο ευεργετικές για την ελληνική οικονομία εν συνόλω.