Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι, των κεντρικών τραπεζών το ανάγνωσμα δεν είναι το καλύτερο, αλλά ούτε και οι διαπιστώσεις του ΔΝΤ. Η ζωή θα συνεχιστεί, αλλά θα γίνει ακόμα πιο δύσκολη – και έρχεται «θερμό» φθινόπωρο…

Έρχονται νέες αυξήσεις επιτοκίων – Οι κεντρικοί τραπεζίτες θέτουν υπεράνω όλων τη μείωση του πληθωρισμού στο 2%

*** Τα συμπεράσματα που προέκυψαν από τη συνάντηση των κεντρικών τραπεζιτών στο Τζάκσον Χολ, κατά τη διάρκεια του 46ου ετήσιου συμποσίου της αμερικανικής Fed είναι όσο πιο σαφή μπορούσε να είναι. Αν δεν μειωθεί ο πληθωρισμός στον διακηρυγμένο στόχο του 2%, μην περιμένετε σταθεροποίηση και πολύ περισσότερο μειώσεις επιτοκίων. Ακόμα και η Κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, δια του προέδρου της Τζερόμ Πάουελ, διαμήνυσε ότι είναι έτοιμη να συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων, καθώς ο στόχος του 2% για τον πληθωρισμό δεν μεταβάλλεται. Αλλά και η δική μας Κριστίν Λαγκάρντ ήταν επίσης σαφής, απαντώντας με…ποδοσφαιρικούς μεν, αλλά απολύτως πειστικούς όρους, όταν της τέθηκε το ερώτημα της “μετακίνησης των γκολπόστ: “…παίζουμε ένα παιχνίδι, υπάρχουν κανόνες και δεν πρέπει να τους αλλάζουμε στο μέσο του παιχνιδιού”, απάντησε, αναφέροντας ότι έτσι θα μπορούσαν να υπονομευτούν οι προσπάθειες σταθεροποίησης των πληθωριστικών εξάρσεων και αποκλιμάκωσής τους. Με απλά λόγια, αν και δεν μας το κρύβουν μεν, αλλά δεν μας το λένε και ευθέως, θα αργήσει πολύ η ημέρα που θα σταματήσουν οι αυξήσεις επιτοκίων και πολύ περισσότερο θα αργήσει η ημέρα που θα σηματοδοτήσει τον κύκλο απομείωσής τους.

*** Οπότε, τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τις αποφάσεις αυτές των κεντρικών τραπεζιτών (πλην του ιάπωνα, που δήλωσε ότι θα διατηρήσει τη χαμηλότοκη πολιτική δανεισμού, αφού ο δομικός πληθωρισμός βρίσκεται κάτω από το 2%) με λίγα λόγια είναι τα ακόλουθα:

  • Στη νέα συνεδρίασή της η ΕΚΤ, θα αυξήσει πάλι τα επιτόκια, το πιθανότερο κατά 0,25%, χωρίς να αποκλείεται ακόμα σκληρότερη πολιτική και αύξηση κατά 0,50%
  • Αυτομάτως, οι τράπεζες θα αυξήσουν αναλογικά (περίπου…) τα επιτόκια τόσο υφιστάμενων δανείων, όσο και όποιων τολμηρών προσφύγουν και λάβουν τραπεζικό δανεισμό
  • Αυτομάτως, επίσης, οι υφιστάμενες δόσεις δανείων θα αυξηθούν έτι περαιτέρω, ενσωματώνοντας τη νέα αύξηση της ΕΚΤ
  • “Αυτομάτως”, επίσης οι δανειολήπτες θα πρέπει να βάλουν βαθύτερα το χέρι στην τσέπη. Και αν αυτή δεν έχει, τότε οι τράπεζες θα δουν την άλλη πλευρά του φεγγαριού, δηλαδή, θα δουν σε εξυπηρετούμενα σήμερα δάνεια, να μην καταβάλλονται οι δόσεις
  • Αυτομάτως, χωρίς εισαγωγικά εδώ η λέξη, τα έσοδα των τραπεζών θα ενισχυθούν ακόμα περισσότερο, συμβάλλοντας στην επίτευξη νέων ισχυρών κερδών και κατά την τρέχουσα χρήση
  • Και τέλος, αυτομάτως και πάλι, η ψαλίδα μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων και επιτοκίων χορηγήσεων, θα μεγαλώσει και άλλο, χωρίς αυτή η εξέλιξη να… συγκινήσει τις τράπεζες, όταν μάλιστα έχουν γεμάτα ταμεία από καταθέσεις

Γκεοργκίεβα/ΔΝΤ: Οι γεωπολιτικές αβεβαιότητες επηρεάζουν όλο και περισσότερο άμεσες ξένες επενδύσεις και ροές χρήματος

*** Έχουμε εισέλθει πλέον από τη φάση της παγκοσμιοποίησης, στη φάση του ολοένα και επεκτεινόμενου προστατευτισμού των οικονομιών, γεγονός που οδηγεί σε κατακερματισμό των συλλογικών αποφάσεων και αντιδράσεων την παγκόσμια οικονομία. Ακριβώς αυτούς τους κινδύνους καταγράφει η η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα σε άρθρο της στο Foreign Affairs, επισημαίνοντας ιδιαίτερα την επικίνδυνη προοπτική, ο προστατευτισμός που επανήλθε στο διεθνές προσκήνιο, να χωρίσει τα κράτη σε αντίπαλα μπλοκ, καθώς τα νέα σοκ αποκαλύπτουν πόσο εύθραυστη είναι η παγκόσμια οικονομία. “Σε έναν κόσμο επιρρεπή σε κραδασμούς”, αναφέρει η Γκεοργκίεβα, “οι οικονομίες πρέπει να είναι πιο ανθεκτικές — ατομικά και συλλογικά. Η συνεργασία είναι κρίσιμης σημασίας, αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι η συνεργασία παραπαίει, καθώς τα νέα εμπορικά εμπόδια που εισάγονται ετησίως, έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί από το 2019 και ανήλθαν σε 3.000 πέρυσι”.

***Κατά την Διευθύντρια του ΔΝΤ, άλλες μορφές κατακερματισμού – όπως η τεχνολογική αποσύνδεση, οι διαταραγμένες ροές κεφαλαίων και οι περιορισμοί της μετανάστευσης – θα αυξήσουν επίσης το κόστος… οι μεγαλύτεροι περιορισμοί στο διεθνές εμπόριο θα μπορούσαν να μειώσουν την παγκόσμια οικονομική παραγωγή έως και 7% μακροπρόθεσμα, ή περίπου 7,4 τρισ. δολ. Αυτό ισοδυναμεί με το μέγεθος της γαλλικής και της γερμανικής οικονομίας μαζί και τριπλάσιο της ετήσιας παραγωγής της υποσαχάριας Αφρικής. Και καταλήγει με την προτροπή ή την ευχή αν προτιμάτε ότι «οι φορείς χάραξης πολιτικής πρέπει να επικεντρωθούν στα ζητήματα που έχουν μεγαλύτερη σημασία όχι μόνο για τον πλούτο των κρατών αλλά και για την οικονομική ευημερία των απλών ανθρώπων». Συμπέρασμα, ειδικά για τη χώρα μας; Όσο παραμένουν ήρεμα τα νερά γύρω μας, όσο φροντίζουμε για αυτό, τόσο θα μπορούμε να προσδοκούμε σε έλευση (πραγματικών) ξένων επενδύσεων.

Περί εταιρειών ακινήτων, Χρηματιστηρίου και «ανάπτυξης» που προσφέρουν

*** Με αφορμή την προοπτική εισαγωγής στο Χρηματιστήριο τριών ακόμα εταιρειών εκμετάλλευσης ακινήτων και αιτία μία συζήτηση με παράγοντα του τομέα των ακινήτων, προκύπτουν κάποια συμπεράσματα αλλά και ερωτήματα, που βέβαια δεν μπορούν να εκτεθούν σε όλο το εύρος τους μέσα σε λίγες σχετικά γραμμές. Το κυριότερο θέμα που πρέπει να απαντηθεί είναι αν μέχρι τώρα η πορεία των εισηγμένων εταιρειών του κλάδου, έχει προσφέρει στη χρηματιστηριακή αγορά τα αναμενόμενα από μία τέτοια κίνηση. Γιατί εδώ προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα, ως προς την όλη παρουσία τους και την επενδυτική τους δραστηριότητα.

***Αν η κύρια δράση τους είναι οι αγοραπωλησίες και η “ανάπτυξη” (τη λέξη κι αυτή) ακινήτων, κάνοντας χρήση του φθηνού χρήματος από την αγορά, αυτό δεν λέγεται φυσικά ανάπτυξη με την κύρια έννοια του όρου. Και παλαιότερα είχε τεθεί θέμα για τις εταιρείες ακινήτων και αν θα έπρεπε ή όχι να εισάγονται στο ΧΑ, αλλά οι όποιοι ενδοιασμοί και αντιρρήσεις ορισμένων παραγόντων της αγοράς, κάμφθηκαν στην πορεία του χρόνου. Σήμερα, πάντως, τις εταιρείες αυτού του είδους, τις έχουμε μη βρέξει και μη στάξει, με ένα σωρό προνόμια, γιατί προφανώς είναι μεγάλα τα (καλά και) συμφέροντα. Θα δούμε τα ενημερωτικά των προς εισαγωγή νέων αυτών εταιρειών και θα επανέλθουμε, κρίνοντας εν τοις πράγμασι το εγχείρημά τους και το κατά πόσο ωφελεί την επιδιωκόμενη δυναμική που θέλει να έχει μία αγορά, που επιδιώκει και αυτή την αναβάθμισή της…

Ο Κόκκαλης, η ΚΛΜ που τελείωσε και η άνετη πλειοψηφία, που δεν απαιτεί δημόσια πρόταση για έξοδο από το ΧΑ

*** Ούτε σχεδιασμένο να το είχε ο Σωκράτης Κόκκαλης και οι συνεργάτες του. Η αποδοχή της πρότασης για την αγορά και του υπολοίπου 25,793% των μετοχών της Κλουκίνας-Λάππας, με 1 ευρώ ανά μετοχή, έγινε δεκτή μόνο από το 13,522% των μετόχων (118) του προαναφερόμενου ποσοστού, με αποτέλεσμα η Ιντρακομ Ακίνητα, που έκανε την πρόταση, να κατέχει πλέον το 87,729%. Ποσοστό που, επειδή βρίσκεται κάτω από το 90% δεν απαιτεί, σύμφωνα με το νόμο, δημόσια πρόταση και έξοδο από το χρηματιστήριο. Ο όμιλος Κόκκαλη δηλώνει, πάντως, ότι δεν έχει σκοπό να προχωρήσει σε διαγραφή από το ΧΑ, όπερ μεθερμηνευόμενον σημαίνει ότι δεν μπορεί να αποκτήσει επιπλέον ποσοστό από την αγορά, μεγαλύτερο του 2,2%, με ότι κι αν αυτό σημαίνει για την πορεία της μετοχής υπό τη νέα ονομασία και δραστηριότητα της μητρικής της πλέον εταιρείας.

Ενδιαφέρουν

*** Παραμένει σε δυναμική τροχιά η χρηματιστηριακή αγορά, όπως σας έλεγα και στο χθεσινό σημείωμα. Παρά τον μειωμένο όγκο συναλλαγών και τις βολές που δέχτηκαν ορισμένα ισχυρά χαρτιά, η αγορά πιστοποίησε ότι αφενός δεν είναι διατεθειμένη να χάσει τα κεκτημένα, αφετέρου έχει τις δυνάμεις να συνεχίσει με ήπιους ρυθμούς τη θετική της πορεία, πέραν των όποιων αρνητικών απωλειών καταγράψει σε κάποιες συνεδριάσεις.

*** Η Πειραιώς, εξακολουθεί να καταγράφει μεγάλους τζίρους, για μία ακόμα συνεδρίαση είχε τον μεγαλύτερο μακράν. Ακολούθησαν πολύ κοντά η μία με την άλλη Εθνική και Alpha Bank, ενώ πολύ πιο πίσω ήταν η Eurobank.

*** Ερώτημα: Τι θα προηγηθεί, το 1,4% της Eurobank ή το placement της HELLENIQ ENERGY; Έχουν κάποια σύνδεση τα δύο αυτά θέματα;

*** Οι εταιρείες που παίρνουν συνεχώς έργα, όπως η Cenergy του ομίλου Στασινόπουλου, φυσικά και έχουν μεγάλα περιθώρια ανόδου. Το θέμα είναι πότε και που θα γίνει το δικό της placement, το οποίο κάνει διστακτικούς αρκετούς θεσμικούς, λόγω αρνητικής προϊστορίας του ομίλου.

*** Είχε ανάγκη άραγε τα 140.000 ευρώ ο εκ των βασικών μετόχων της ΕΚΤΕΡ, ο Αθανάσιος Σίψας και ρευστοποίησε περί τις 47.000 μετοχές της εταιρείας του ή ήταν κίνηση ενίσχυσης της εμπορευσιμότητας του χαρτιού; Αν δεν συνεχιστεί η ενίσχυση, τότε ίσως δικαιωθούν όσοι έκαναν άλλες σκέψεις…

*** Η Attica Bank συμμετέχει ενεργά στη στήριξη και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και επεκτείνει την υφιστάμενη συνεργασία της με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (HDB), με τη συμμετοχή της στο Ταμείο Εγγυοδοσίας «Development Law Financial Instrument Guarantee Fund» (DeLFI GF). Η δράση αφορά στη χορήγηση δανείων με ευνοϊκούς όρους σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις με σκοπό την υλοποίηση επενδυτικών έργων που υποβλήθηκαν στον Αναπτυξιακό Νόμο 4887/2022.

*** Συγκρατηθείτε λίγο εκεί στην κυβέρνηση, μέρες που είναι. Σε τι εξυπηρετούν δηλώσεις του τύπου “θα θωρακίσουμε πλήρως τον Έβρο”, όταν για 11η ημέρα σήμερα καίγεται ο νομός; Το μεταναστευτικό είναι γνωστό θέμα, δεν το ανακαλύψαμε τώρα, οπότε τέτοιες κορώνες, μετά από τέτοια πρωτοφανή οικολογική καταστροφή, ηχούν παράταιρα και προκαλούν τον κόσμο που βιώνει πρωτοφανείς καταστάσεις.

Αυτά και για σήμερα, κυρίες μου και κύριοι. Οι περισσότεροι επιστρέψατε, ώρα να…στρωθείτε στη δουλειά και όχι στις αφηγήσεις των διακοπών σας, η οικονομία σας χρειάζεται μετέχοντες και δραστήριους. Την καλημέρα μου!

Διαβάστε ακόμη: