Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι και καλή εβδομάδα σε όλους, στους επιστρέψαντες στα μεγάλα αστικά κέντρα από τις διακοπές του Αυγούστου, αλλά και σε όσους έχουν ακόμα υπόλοιπο. Αλλά, σιγά σιγά, από σήμερα αρχίζει να επανέρχεται η ζωή στους πρότερους κανονικούς της ρυθμούς, καθώς πλησιάζει ο Σεπτέμβριος.

Θα «βογκήξουν» πίσω από τα κάγκελα: Έρχεται το …«Εξπρές του Μεσονυχτίου» για τα αγόρια με τα μοβ κολλητά παντελόνια (σφετεριστές της περιουσίας των Π. και Γ. Αγγελόπουλων) που έβγαζαν βόλτα τα σκυλάκια στις πλατείες των ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων

Μια φορά κι έναν καιρό, όταν τα πράγματα ήταν αλλιώς και οι «συνωμότες» της περιουσίας του Κωνσταντίνου Αγγελοπούλου εις βάρος των παιδιών του Παναγιώτη και Γιώργου «ζούσαν» και «βασίλευαν» στο σκοτάδι ενός εμετικού παρασκηνίου, όπου ήταν αναμεμιγμένη μια ολόκληρη Εγκληματική Οργάνωση, που περιελάμβανε πολλούς και διάφορους που αποκαλύπτονται ή πρόκειται άμεσα να αποκαλυφθούν, κάποιοι ντόπιοι σαλιάριδες βουτυρομπεμπέδες, δήθεν τεχνοκράτες της πλάκας και της αρπαχτής, στην πραγματικότητα λαμόγια της χειρίστης υποστάθμης, που κυκλοφορούσαν με μοβ κολλητά παντελόνια και έβγαζαν βόλτα κάτι μικρόσωμα σκυλάκια στις πλατείες των ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων, όπου είχαν στήσει την φάμπρικα της αλλοτρίωσης ξένων περιουσιακών στοιχείων, την με δόλο και πρόθεση, κατά συρροή και κατ’ επάγγελμα αφαίμαξη περιουσίας που ανήκε σε τρίτους, παρίσταναν τους μπρουκληδες και τους τεχνοκράτες – μάνατζερ!

Και ζούσαν βίον έκλυτο και προκλητικό εις βάρος των πραγματικών ιδιοκτητών!

Σήμερα όμως, που τα δεδομένα έχουν ανατραπεί και η κατάσταση έχει αλλάξει άρδην σε όλα τα επίπεδα, σε μια συγκυρία όπου η συνωμοσία έχει καταρρεύσει και οι πρωταγωνιστές της έχουν καταστεί ανενεργοί, ενώ παράλληλα πλήθος δικαστικών αποφάσεων αποκαθιστά την πραγματικότητα και την αλήθεια, σφίγγει πλέον ο κλοιός της Δικαιοσύνης όχι μόνο για τα διευθυντικά στελέχη αλλά και για όλα τα μέλη της Εγκληματικής Οργάνωσης που πρόδωσαν την εμπιστοσύνη των Π. και Γ. Αγγελόπουλου και επιδίωκαν να υφαρπάξουν δόλια τα πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας, από αυτούς που πραγματικά ανήκαν!

Η ώρα της κρίσης πλησιάζει! Όλα έχουν μια αρχή και ένα τέλος! Και την ετυμηγορία την δίνουν ο Θεός και η Δικαιοσύνη!

Αν τρέμει το φυλλοκάρδι τους γιαυτό που επίκειται και μετά βεβαιότητας δεν θα γλυτώσουν, ελπίζω να τους παρηγορεί ότι εκεί που θα καταλήξουν, θα υπάρξουν πολλά πρόσωπα που τα κρύα βράδια του χειμώνα θα εκτιμήσουν και τα κολλητά μοβ παντελόνια τους και την ευγενική – σχεδόν θηλυπρεπή- μορφή τους!

Κάτι σαν το Εξπρές του Μεσονυκτίου αν δεν καταλάβατε …

Δύο υπερφίαλοι και με έπαρση μεγαλοπαράγοντες «υπεράνω υποψίας», ο ένας εισηγμένος και ο άλλος προβεβλημένος, στο στόχαστρο των Αρχών για φοροδιαφυγή, απάτες και ξέπλυμα!

Μου λένε ότι, δύο επιχειρηματίες, εκ των οποίων ο ένας είναι εισηγμένος στο Χρηματιστήριο και ο άλλος θεωρείται προβεβλημένος (μέσω της ενασχόλησης του με πολλά και διάφορα) που χαρακτηρίζονται (τουλάχιστον ο ένας) ως «υπεράνω υποψίας», έχουν τεθεί στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών Αρχών και ήδη ελέγχονται οι επιχειρηματικές και οικονομικές συναλλαγές τους, οι φορολογικές τους δηλώσεις καθώς και οι τραπεζικοί λογαριασμοί!

Προκειμένου να διερευνηθεί και να διαπιστωθεί εάν έχουν πραγματοποιηθεί απάτες, υπεξαιρέσεις, φοροδιαφυγή και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος!

Οι πληροφορίες λένε, πως οι δύο επιχειρηματίες, που δεν σχετίζονται ο ένας με τον άλλο, ούτε έχουν δράσει από κοινού, τέθηκαν στο μικροσκόπιο των αρχών, μετά από ανώνυμες επαναλαμβανόμενες καταγγελίες, οι οποίες (σύμφωνα με τις πληροφορίες) κάθε φορά εμπεριείχαν και νέα στοιχεία όσον αφορά ύποπτες δραστηριότητες, τόσο στο εσωτερικό, όσο και σε σχέσεις και δραστηριότητες εκτός Ελλάδος!

Οι ίδιες πηγές επιμένουν ότι οι υποθέσεις κρίνονται ως ιδιαιτέρως σοβαρές καθώς εκτιμάται ότι έχουν …ουρά και πως θα οδηγήσουν, στο βαθμό που εξιχνιαστούν επαρκώς και σε άλλα πρόσωπα ή φορείς που επαγγελματικά …συνεργάζονται ή σχετίζονται με άλλους τρόπους και διαδικασίες!

Πηγές με γνώση εκ των έσω, κρίνουν τις υποθέσεις, ως εξόχως σοβαρές και δεν αποκλείουν ότι με βάση τα ευρήματα που τυχόν προκύψουν, ενδεχομένως να ασκηθούν διώξεις και να ανοίξουν …τηλέφωνα, μέσω της άρσης του απορρήτου για σοβαρούς λόγους, προκειμένου να διερευνηθεί κατά πόσον υπάρχουν συνεργοί στις «παράνομες» – βάσει των καταγγελιών- πράξεις!

Το χρέος, το ΑΕΠ και ο πληθωρισμός: Η οικονομία των αριθμών και των τρικ – Αντιπαραγωγική εξακολουθεί να είναι η ελληνική οικονομία

*** Τελικά, η ελληνική οικονομία πάει καλά ή δεν πάει καθόλου καλά; Επειδή οι πληγές από την προηγούμενη κατάρρευσή της και την είσοδο της χώρας στα καταστροφικά μνημόνια, ακόμα δεν έχουν κλείσει, είναι απολύτως απαραίτητο να βλέπουμε την ωμή πραγματικότητα και την αλήθεια των αριθμών. Ναι μεν η σημερινή κατάσταση δεν είναι ίδια με την τότε, οι συνθήκες είναι τελείως διαφορετικές, αλλά, προσέξτε. Μπορεί να αποδειχθούν, υπό προϋποθέσεις και χειρότερες, αν η χώρα αγνοήσει την απειλή του δημόσιου χρέους και καλυφθεί πίσω από. Η σχέση χρέους προς ΑΕΠ μειώνεται, λόγω της αύξησης του ΑΕΠ και του πληθωρισμού, που στηρίζονται στις ιδιαίτερα αυξημένες τιμές προϊόντων και υπηρεσιών, με συνέπεια τα έσοδα από ΦΠΑ και άλλους φόρους να είναι αυξημένα, αλλά το δημόσιο χρέος συνεχίζει να αυξάνεται σε απόλυτα νούμερα και μάλιστα με ανησυχητικούς ρυθμούς. Αυτό είναι που μετράει στο τέλος. Και το νούμερο αυτό γράφει σήμερα δημόσιο χρέος 404,7 δισ. ευρώ (+ 30 δισ. ευρώ, σε περίπου 30 μήνες), με τις προοπτικές όχι μείωσής του, αλλά περαιτέρω αύξησής του. Το να “κρυβόμαστε” πίσω από τη φθίνουσα σχέση χρέους/ΑΕΠ, για τους λόγους που προανέφερα, δεν ωφελεί παρά μόνο εντυπωσιάζει πρόσκαιρα, καθώς το χρέος που αυξάνεται συνεχώς και συσσωρεύεται, αποτελεί τεράστια τροχοπέδη, που ισοπεδώνει οποιεσδήποτε άλλες εποικοδομητικές κινήσεις.

*** Ο φίλος Ελληνοαμερικανός καθηγητής σε ένα από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, που ήρθε και φέτος στα πάτρια εδάφη ήταν απόλυτος στις μεταξύ μας συζητήσεις, τα κυριότερα σημεία της οποίας σας μεταφέρω όσο πιο πιστά γίνεται: “Η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να είναι αντιπαραγωγική κατ’ ουσίαν. Στηρίζεται στον τουρισμό που δίνει περί το 20% στο ΑΕΠ, αλλά η τουριστική βιομηχανία δεν βελτιώνει τις υποδομές της, ήδη χάνει από άλλες αναπτυσσόμενες αγορές μερίδια. Αλλά, υπάρχει, ζει και βασιλεύει η παραοικονομία, που αντιπροσωπεύει πάνω από 25% του ΑΕΠ, ίσως και πολύ περισσότερο για να λέμε την αλήθεια. Η ελληνική βιομηχανία, πέραν ορισμένων λαμπρών εξαιρέσεων με διεθνή απήχηση, βρίσκεται σε παρατεταμένη φάση συρρίκνωσης, δεν νοείται όπως εσείς ισχυρίζεστε, ως βιομηχανία, μία εταιρεία εμπορίας ενός λογισμικού, ακόμα και αν είναι δικό της ή τροποποιημένο. Οι ξένες επενδύσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα, εκτός αν κάτι μου διαφεύγει, αποτελούν κυρίως επενδύσεις κεφαλαίου επί κεφαλαίου (π.χ. μετοχών) που ζητά υπεραξίες. Δεν φεύγουν την επόμενη ημέρα, αλλά κάποια στιγμή θα φύγουν είτε σε θετικό κλίμα είτε σε περιόδους διεθνών κρίσεων. Τι θα μείνει μετέπειτα; Η συγκυρία μέχρι τώρα ήταν ιδιαίτερα ωφέλιμη για την Ελλάδα, αλλά έπρεπε να υπάρχει κατεύθυνση των ξένων κεφαλαίων προς παραγωγικές επενδύσεις. Αυτή η επιλογή, όμως απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό, που ακόμα και αν υπήρχε, στην Ελλάδα τον καταπίνει το ανώριμο πολιτικό σύστημα και η ακύρωση των όποιων θετικών παραλαμβάνει η κάθε επόμενη κυβέρνηση…”.

*** Αυτά και άλλα πολλά ειπώθηκαν από τον φίλο και κορυφαίο Ελληνοαμερικανό καθηγητή και έχουν τη σημασία τους, πρώτον γιατί εκπορεύονται από άνθρωπο που νοιάζεται για τη χώρα καταγωγής του και τη στηρίζει με τον τρόπο του, όπως συμβαίνει και με πολλούς άλλους ομογενείς μας και ξενιτεμένους Έλληνες της διασποράς. Και δεύτερον, γιατί παρέχει ένα αντικειμενικό προσδιορισμό, του πως βλέπουν οι απέξω την κατάσταση στην Ελλάδα και την πορεία της οικονομίας της. Κύριε καθηγητά μου, ελπίζω να μετέφερα με όση μεγαλύτερη ακρίβεια μπορούσα ορισμένες μόνο από τις απόψεις σας. Και σε δεύτερο χρόνο, θα αξιοποιήσω πολλά από τα στοιχεία των μακρών συνομιλιών μας. Σε κάθε περίπτωση, ως χώρα, θα πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν και αναγκαίο, ώστε να μην επαναλάβουμε τα εγκληματικά λάθη και τις ολιγωρίες του παρελθόντος.

ΑΑΔΕ: Θα εισπράξει τώρα από τους μεγαλοοφειλέτες ή μία από τα ίδια, εδώ και δεκαετίες;

*** Εδώ και χρόνια θυμάμαι τις άπειρες και ηχηρές εξαγγελίες των δημόσιων οικονομικών υπηρεσιών, περί “πάταξης της φοροδιαφυγής”, που φυσικά περιελάβανε πρωτίστως την είσπραξη με κάθε τρόπο ληξιπρόθεσμων οφειλών εκατοντάδων εκατομμυρίων και δεκάδων δισ. ευρώ. Όλες απέτυχαν παταγωδώς, καθώς δεν υπήρχε η ουσιαστική πολιτική βούληση, πέραν του ότι οι νόμοι άλλαζαν σαν τα πουκάμισα και οι περιβόητες κάθε φορά ρυθμίσεις, ουσιαστικά άνοιγαν το παράθυρο για νέες παρατάσεις, αν δεν παρείχαν κιόλας μία ιδιότυπη ασυλία σε όσους σώρευαν με νέα χρέη το δημόσιο, κάθε τόσο και λιγάκι. Άλλη μία απόπειρα επιχειρεί τώρα η ΑΑΔΕ, ελπίζοντας ότι η λειτουργία των δύο νέων εισπρακτικών κέντρων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με αρμοδιότητα την παρακολούθηση, την βεβαίωση και την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών, θα φέρει αποτελέσματα και ζεστό χρήμα στα δημόσια ταμεία, ενόψει μάλιστα των επερχόμενων δυσκολιών φθινοπώρου και χειμώνα.

*** Δείτε τώρα ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο, που προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ανέρχονται πλέον σε τουλάχιστον 105 δισ. ευρώ και δυστυχώς μήνα με το μήνα αυξάνονται. Από το συνολικό αυτό ποσό, τα 90 δισ. ευρώ προέρχονται από 8.825 φορολογούμενους, καθένας εκ των οποίων χρωστά πάνω από 1 εκατ. ευρώ και οι οποίοι αντιπροσωπεύουν μόλις το 0,2% του συνόλου των οφειλετών! Στην ΑΑΔΕ ισχυρίζονται και επιμένουν ότι θα αξιοποιήσουν κάθε νόμιμο μέσο που προβλέπει ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, με κυριότερα όπλα τους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις. Μακάρι να αποδειχθεί ότι θα υπάρξουν αποτελέσματα αυτή τη φορά, αν και για κάποιες μεγάλες υποθέσεις δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι δεν θα υπάρξουν… έξωθεν παρεμβάσεις. Επιπλέον, μία “προτασούλα” που επικοινωνήθηκε δεόντως από την κεντρική φορολογική αρχή προς τα media, δεν ξέρω, εμένα με υποψίασε κάπως. Τι λέει αυτή η προτασούλα; Ότι απώτερος στόχος της δημιουργίας αυτών των δύο υπερκέντρων σε Αθήνα (από τέλος Σεπτεμβρίου) και Θεσσαλονίκη (από τον νέο χρόνο) είναι “η ανάσχεση του κύματος των «κόκκινων χρεών» προς την Εφορία”. Ωραία, θεμιτή η επιδίωξη να φοβηθούν όσοι ετοιμάζονται να μην εκπληρώσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, αλλά η προτεραιότητα του στόχου, δεν θα έπρεπε να είναι η είσπραξη των ήδη οφειλόμενων;

ΤΧΣ: Αποεπένδυση από τις 4 συστημικές τράπεζες – Τεράστια η ζημιά που θα γράψει τελικά το Δημόσιο

*** Πλησιάζει, λοιπόν ο καιρός που το ελληνικό δημόσιο, μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, θα προχωρήσει στις πρώτες διερευνητικές κινήσεις του, για την πώληση μέρους ή του του συνόλου των ποσοστών που κατέχει σε Eurobank, Alpha Bank, Πειραιώς και Εθνική. Η πρώτη κίνηση, θα αφορά σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και τις πληροφορίες την περίπτωση της Eurobank, που θεωρείται η πιο εύκολη να διεκπεραιωθεί, αν και κάποιες πληροφορίες που φτάνουν στα αυτιά μου, κάνουν λόγο για εκδήλωση ενδιαφέροντος τουλάχιστον από 4, 5 ακόμα “παίκτες” της αγοράς, για αυτό μην εκπλαγείτε αν υπάρξουν εκπλήξεις και εδώ. Κατά τα σενάρια, θα ακολουθήσουν Πειραιώς (αρχικά το 15%;) και Εθνική (20% μάξιμουμ αρχικά), αλλά στην τελευταία υπάρχουν πολλά θέματα, όπως και πολλοί ενδιαφερόμενοι. Τελευταία, πάντα κατά τα σενάρια, τα οποία δεν τυγχάνουν αναγκαστικά και της σφραγίδας του ΤΧΣ, η περίπτωση της Alpha Bank, με το ποσοστό της να ορέγονται και υφιστάμενοι μέτοχοί της, μόνοι τους ή μαζί με τους ήδη εγχώριους συνεργάτες τους σε άλλα deal.

*** Το θέμα εδώ είναι ότι όποια τιμή και να πιάσει το Δημόσιο στις σχετικές δημοπρασίες, όποτε και αν το επιχειρήσει, δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ περίπτωση, να πιάσει τα κεφάλαια των 50 και άνω δισ. ευρώ (κοντά στα 55 κατά κάποιους υπολογισμούς) που έχει δαπανήσει για τη σωτηρία τους. Δηλαδή, είναι αυτό που λέει και το τραγούδι, “το αφεντικό τη γράφει τη ζημιά”, αλλά στην προκειμένη περίπτωση, το…αφεντικό την έχει φορτώσει ήδη στους φορολογούμενους. Και “το ευχαριστώ” των τραπεζών, όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε από μέτοχο σε μία συνέλευση τράπεζας, είναι τα τεράστια κέρδη που αποκομίζουν σε βάρος των δανειοληπτών, με τα επιτόκια-πρόκληση επί υφιστάμενων και νέων δανείων και σε βάρος των καταθετών, με τα ψίχουλα των επιτοκίων καταθέσεων. Όσο για τα μερίσματα, από του χρόνου θα δοθούν στους μετόχους, αλλά φυσικά όχι σε αυτούς που τις έσωσαν. Θα πάρουν δε οι διοικήσεις τους και μπόνους, για τα κέρδη που “πέτυχαν”, χάρη στις αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ. Τέτοια… κοινωνική πολιτική, δηλαδή, αν και θα έπρεπε πρώτα να ξεχρεώσουν το δημόσιο. Αλλά, είπαμε, η οικονομία θέλει τράπεζες για να δουλέψει, οπότε…

Χρηματιστήριο: Ο μεγάλος ξένος πωλητής και γιατί «ξεφορτώνει» σχεδόν μανιωδώς

*** Η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, δεν πήρε την κατιούσα, μόνο λόγω διεθνών συγκυριών και αρνητικού κλίματος στις παγκόσμιες αγορές. Από τη μία πλευρά, κάποια στιγμή θα υπήρχε και η αποφόρτιση, θα περίσσευαν οι ρευστοποιήσεις κερδών, πολύ σημαντικών μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις. Αναμενόμενες καταστάσεις, γενικώς, στις χρηματαγορές. Αυτό που όμως δημιουργεί εύλογες απορίες είναι το γεγονός ότι υπάρχουν μαζικές πωλήσεις μετοχών, σε τέτοιο αριθμό και με τέτοια συχνότητα πλέον, που μόνο ένας ισχυρός ξένος παίκτης μπορεί να βρίσκεται πίσω από αυτές τις ενέργειες. Ήδη, αρκετοί παράγοντες της αγοράς και χρηματιστές τον φωτογραφίζουν, αναφέροντας μάλιστα ως κύρια αιτία της πολιτικής ρευστοποιήσεων που ακολουθεί, το γεγονός ότι “δεν πήρε τις δουλειές που ήθελε” στην Ελλάδα, κατηγορία στην οποία εμπίπτει βέβαια και ένας ακόμα ισχυρός ξένος παίκτης, χωρίς να αποκλείεται να ακολουθεί την ίδια τακτική με τον κύριο ύποπτο, αλλά με μικρότερη ένταση ρευστοποιήσεων. Να συμπληρώσω ότι ο ένας εκ των δύο αυτών ύποπτων για τις μαζικές ρευστοποιήσεις τίτλων έχει το 20% του χαρτοφυλακίου του επενδεδυμένο στην Ελλάδα και μόνο το 17% στην Κίνα. Και η Ελλάδα, προσέφερε και προσφέρει μεγάλα κέρδη. Δείτε, για παράδειγμα τις περιπτώσεις της ΕΧΑΕ, της ΔΕΗ, της Alpha Bank και άλλων ισχυρών χαρτιών. Ας τα έχουμε όλα αυτά υπόψη μας, γιατί μπαίνουμε σε μία περίεργη και πιθανόν ιδιαίτερα πιεστική περίοδο για τις αγορές, φυσικά και τη δική μας.

Κατασκευές: Κάτι μεγάλο ψήνεται, αλλά, αν προχωρήσει, πάει για αργά το φθινόπωρο

*** Στο χώρο των κατασκευαστικών εταιρειών, υπήρξαν από πέρυσι εξελίξεις μεγάλης ισχύος, με μεγάλους ξένους ομίλους να μπαίνουν στο παιχνίδι, αλλά και Έλληνες εφοπλιστές και επιχειρηματίες, την ίδια ώρα που άλλες εταιρείες του κλάδου επέλεγαν διαφορετική στρατηγική ανάπτυξης, πέραν ή έξω από το καθαρά κατασκευαστικό αντικείμενο. Η είσοδος του Ολλανδού επιχειρηματία Χόλτερμαν στην ελληνική αγορά, μέσω του Ελλάκτωρα, έφερε ανατροπές και νέες συμμαχίες, αναδεικνύοντας και νέες δυνάμεις. Η συνεργασία με τον όμιλο Βαρδινογιάννη στον τομέα της ενέργειας και η πώληση του κατασκευαστικού κλάδου στην Ιντρακάτ, των Μπάκου-Καϋμενάκη-Εξάρχου, μετά την αποχώρηση των Σωκράτη Κόκκαλη πρωτίστως και Δημήτρη Κούτρα σε δεύτερο χρόνο, δημιούργησε μία νέα δύναμη στον κλάδο, αλλάζοντας τις μέχρι τότε ισορροπίες. ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Μυτιληναίος, συνεχίζουν ως είχαν, αλλά με το βλέμμα πάντα σε νέες ευκαιρίες.

***Οι φήμες και πληροφορίες για τον Άβακα, δεν έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι τώρα, ενώ στο δεύτερο διάζωμα των μικρότερων κατασκευαστικών, είχαμε την είσοδο το Δημήτρη Κούτρα με ποσοστό κοντά στο 30% στη Δομική Κρήτης. Αμέσως μετά την εξαγορά, άρχισε ένα απίστευτο ράλι της μετοχής, που από το 0,95, έφτασε μέχρι και τα 3,40 ευρώ. Παράλληλα κινήθηκε και η άλλη μικρή του κλάδου, η ΕΚΤΕΡ, αλλά με σαφώς ηπιότερους μεν, αλλά εξίσου κερδοφόρους ρυθμούς. Και κάπου εδώ τέθηκε και μάλλον ρυθμίζεται το θέμα, να μπορούν και οι εταιρείες 6ης τάξης, όπως οι δύο προαναφερόμενες, να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς, με προϋπολογισμό μεγαλύτερου του σημερινού των 60 εκατ. ευρώ, αν δεν κάνω λάθος, αλλά κυρίως χωρίς τη μέγγενη του ανεκτέλεστου.

***Η κατάργηση του ανεκτέλεστου που λειτουργούσε ως τροχοπέδη στην ανάπτυξη των μικρών και μεσαίων εταιρειών του κατασκευαστικού κλάδου, εκτιμάται ότι θα επιφέρει σοβαρές ανακατατάξεις σε όλο το φάσμα των μικρότερων κατασκευαστικών εταιρειών, ωθώντας τες σε συνεργασίες, αλλά και σε εξαγορές και συγχωνεύσεις. Σήμερα, για να γίνει κατανοητό το όφελος των μικρότερων εταιρειών, μία εταιρεία 3ης τάξης έχει όριο ως ανεκτέλεστο τα 11 εκατ. ευρώ, στην 4η τάξη το όριο του ανεκτέλεστου είναι τα 33 εκατ. ευρώ, στην 5η στα 99 εκατ. ευρώ και στην 6η τάξη στα 270 εκατ. ευρώ. Μέχρι σήμερα, όποια εταιρεία υπερέβαινε τα όρια του πτυχίου της αυτομάτως αποκλειόταν από άλλα έργα. Το σκηνικό αυτό αλλάζει και ήδη, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη συζητήσεις, που “θα γεννήσουν κάτι νέο και μεγάλο” στο χώρο των κατασκευών. Άλλωστε, ο οργασμός νέων έργων έρχεται να ενισχύσει τέτοιες κινήσεις, οι οποίες, πάντα κατά τις μέχρι τώρα πληροφορίες, δεν πρόκειται να αποφέρουν αποτελέσματα τώρα, αλλά αργότερα και μάλλον προς το τέλος του φθινοπώρου

ΚΟΥΙΖ 1: Ποιος θα πάρει πάνω του από την κυβέρνηση το θέμα με τη δόμηση ή όχι στα εκτός σχεδίου οικόπεδα, ειδικά μετά τις πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ και ειδικότερα μετά τη λαίλαπα των πυρκαγιών που εξακολουθούν να καταστρέφουν ότι απέμεινε από πράσινο στη χώρα μας; (σ.σ.: το τι ακούγεται κατά κυβερνητικών παραγόντων από βουλευτές, ειδικά της επαρχίας και επίμαχων περιοχών, δεν λέγεται…)

ΚΟΥΙΖ 2: Στα μαχαίρια τα αντίπαλα κυβερνητικά στρατόπεδα, με αφορμή και αιτία την υπόθεση της πρώην μονάδας της Shelman στη Ροδόπη, που την πήρε (;) η Alfa Wood, η οποία αν θυμάστε είχε αγοράσει κάποια στιγμή τα κουφάρια της πρώην εισηγμένης της οικογένειας Ηλιάδη. Το ένα στρατόπεδο στηρίζει την Alfa Wood της οικογένειας Αδαμόπουλου και το άλλο στηρίζει την εισηγμένη Ακρίτας, που έχει και ισχυρό κυβερνητικό δόντι…

Ενδιαφέρουν

*** Δεν ξέρω αν μεσολάβησε κάτι τις τελευταίες ημέρες, αλλά σύμφωνα τις πληροφορίες που υπήρχαν μέχρι και την περασμένη Πέμπτη, 17 Αυγούστου, δεν πρόκειται να δοθεί παράταση από το ΤΑΙΠΕΔ και οι δεσμευτικές προσφορές για το λιμάνι του Βόλου θα υποβληθούν αύριο, 22 Αυγούστου. Ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει 8 σχήματα μάλλον οι περισσότεροι υποψήφιοι παραμένουν ενεργοί. Μεταξύ αυτών η καταριανή QTerminals (κρατικός βραχίονας εισαγωγών και εξαγωγών του Κατάρ), η βουλγαρική Advance Properties (συμφερόντων της εφοπλιστικής οικογένειας Domuschiev), ο ΟΛΘ, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, μια κοινοπραξία θυγατρικών της Goldair, κοινοπραξία των Intrakat και TΕΚΑΛ και κοινοπραξία της Israel Shipyards με τη Χαλυβουργία Ελλάδος. Για να δούμε, τι θα δούμε…

Αυτά και για σήμερα, κυρίες μου και κύριοι, πρώτη ημέρα επιστροφής στην…κανονικότητα και με φωτιές και υψηλές θερμοκρασίες να επιμένουν σε ένα όχι και τόσο ειδυλλιακό τοπίο. Την καλημέρα μου!

Διαβάστε ακόμη: