Μικρής διαρκείας και περιορισμένων επιπτώσεων ήταν τελικά ο συναγερμός ο οποίος σήμανε στις αγορές στις αρχές της βδομάδας , μετά την κίνηση της Fitch για υποβάθμιση της αμερικανικής οικονομίας. Μετά το αρχικό σοκ οι αγορές αντέδρασαν με περισσή ψυχραιμία και η υποχώρηση της πρώτης συνεδρίασης μετά την ανακοίνωση του διεθνούς οίκους , αναπληρώθηκε σε μεγάλο μέρος από την ανάκτηση των απωλειών κατά τις επόμενες συνεδριάσεις .

Εκείνο που αποδείχθηκε όμως για μια ακόμη φορά είναι ότι οι αγορές έδειξαν την ευαισθησίας τους , απέδειξαν πόσο αλληλοεξαρτώμενες είναι και επιβεβαίωσαν πως παρά τις γενικότερες γεωπολιτικές εξελίξεις τα αμερικανικά χρηματιστήρια , καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την πορεία των δεικτών σε ανατολή και δύση, είναι χαρακτηριστική η νευρικότητα των ασιατικών αγορών , μόλις ανακοινώθηκε η έκθεση της Fitch.

Πέραν όλων αυτών το ελληνικό χρηματιστήριο στρέφεται και πάλι στις εγχώριες εξελίξεις . Άλλωστε όπως έχει αποδείξει με την ως τα σήμερα συμπεριφορά του , δεν ετεροκαθορίζει τη στάση του , αλλά μετρά ιδιαιτέρως όσα συμβαίνουν στην ελληνική πολιτική και οικονομική πραγματικότητα. Οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, των δεικτών και τα αποτελέσματα των εταιριών αποτελούν τον βασικό γνώμονα. Από την άλλη πλευρά η γενικότερη πολιτική κατάσταση και όσα συμβαίνουν στον πολιτικό χάρτη της χώρας είναι μια δεύτερη και κρίσιμη παράμετρος . Και στο σημείο αυτό δεν πρέπει να παραβλέπεται το στοιχείο ορισμένων κυβερνητικών αβελτηρίων και λαθών , που προς το παρόν δεν φαίνεται να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη αλλά προϊόντος του χρόνου ίσως προκαλέσουν – σοβαρά ή μη – προβλήματα.

Το χρονοδιάγραμμα

Προς το παρόν τα φώτα στρέφονται στην επόμενη ημέρα που συνδέεται με την κρίσιμη για τη χώρα επενδυτική βαθμίδα. Όλες οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο χρόνος μετράει αντίστροφα και κατά τους επόμενους μήνες οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες και καταλυτικές: Μέχρι το τέλος του έτους η   Ελλάδα έχει 5 αξιολογήσεις μπροστά της , η αρχή έγινε από τους Ιάπωνες της R&I, αλλά, όπως όλα δείχνουν, κρίσιμη θα είναι από τον οίκο Standard & Poor’s.

Χθες αναμενόταν η αξιολόγηση από τη γερμανική Scope Ratings, η οποία ωστόσο δεν αναγνωρίζεται ακόμα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Παρ’ όλα αυτά, έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία που απαιτείται προκειμένου να ενταχθεί στο κλαμπ των οίκων αξιολόγησης που αναγνωρίζονται από την ΕΚΤ.

Επόμενη κρίσιμη ημερομηνία είναι η 8η Σεπτεμβρίου, καθώς θα ανακοινωθεί η αξιολόγηση από την DBRS, η οποία είναι αναγνωρισμένη από την ΕΚΤ και έχει κατατάξει την Ελλάδα στη βαθμίδα ΒΒ high, με θετική προοπτική. Μάλιστα σε έκθεσή της με ημερομηνία 30 Ιουνίου προχώρησε στην προς τα πάνω αναθεώρηση των προβλέψεών της για την ελληνική οικονομία.

Στα μέσα Σεπτεμβρίου θα ανακοινωθεί η αξιολόγηση της Moody’s, η οποία ωστόσο κατατάσσει την Ελλάδα τρεις βαθμίδες κάτω από την επενδυτική. Παράγοντες με γνώση της αγοράς στρέφουν το ενδιαφέρον τους κυρίως στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, χωρίς να αποκλείονται εκπλήξεις νωρίτερα. Τότε, και συγκεκριμένα στις 20 Οκτωβρίου, θα έρθει η δεύτερη αξιολόγηση από τον οίκο Standard & Poor’s, ημερομηνία την οποία οι ξένοι κυρίως αναλυτές θεωρούν την πλέον πιθανή για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα. Η τελευταία αξιολόγηση για φέτος είναι αυτή της 1ης Δεκεμβρίου από τον οίκο Fitch.

Ούτε πανάκεια, ούτε καταστροφή

Ως τότε υπάρχει για την αγορά άλλο ένα σημαντικό γεγονός: Την επόμενη εβδομάδα πρόκειται να γίνει γνωστή η αναδιάρθωση των δεικτών του MSCI.

Oι τελευταίες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η Πειραιώς θα είναι η νέα μετοχή που θα εισαχθεί στον δείκτη. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να αναμένονται νέες εισροές μέχρι τέλος του μήνα, όπου και αναμένεται να γίνει το  rebalancing στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του MSCI.

Σε όλα αυτά να προσθέσουμε ένα στοιχείο που πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη , ώστε να υπάρχει μια πλήρης εικόνα για την συνολική πορεία της οικονομίας , της αγοράς και πρωτίστως της χώρας: Όσο ειδικό βάρος και να διαθέτουν οι διεθνείς οίκοι , όσο και να επηρεάζουν πολιτικές και τη συμπεριφορά των επενδυτών , οι τελικές αποφάσεις δεν λαμβάνονται από αυτούς .

Η Ελλάδα είναι δυτικού τύπου δημοκρατία, η κάθε κυβέρνηση έχει την ευθύνη των τελικών αποφάσεων, τις οποίες και λαμβάνει με γνώμονα τα κατ΄αυτήν – σωστά ή λάθος κρίνονται πάντα – συμφέροντα των πολιτών. Με αυτή τη διάσταση καμία εκτίμηση ξένου οίκου δεν είναι ούτε πανάκεια , ούτε καταστροφή.

Αντίθετα μεγαλύτερο βάρος στις αποφάσεις των επενδυτών θα παίξουν μια σειρά αποφάσεις που κρίνονται ειδικού βάρους: Για παράδειγμα η αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις τράπεζες και η ανακοίνωση κάποιων εμβληματικών επενδύσεων που ετοιμάζονται στο παρασκήνιο και θα έχουν ωριμάσει ως το τέλος του χρόνου.

IOBE : Υψηλό 16 μηνών

Σαφή βελτίωση των μεγεθών και υψηλό 16 μηνών , «βλέπει» στην τελευταία του ανάλυση το ΙΟΒΕ. Όπως αναφέρεται ο δείκτης οικονομικού κλίματος ενισχύεται εκ νέου και διαμορφώνεται στις 111,1 μονάδες από 110,1 μονάδες τον Ιούνιο, σε υψηλό 16 πλέον μηνών.

Στο επιχειρηματικό επίπεδο, η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της ενίσχυσης των προσδοκιών στο Λιανικό Εμπόριο και τις Υπηρεσίες, καθώς στη Βιομηχανία σημειώνεται μικρή κάμψη, ενώ στις Κατασκευές οι προσδοκίες παραμένουν αμετάβλητες. Η βελτίωση του κλίματος τροφοδοτείται εκ νέου ισχυρά από την περαιτέρω ενίσχυση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης που σημειώνει νέο υψηλότερο επίπεδο διετίας.

Η θερινή περίοδος και η πορεία του τουρισμού ευνοεί αισιόδοξες αποτιμήσεις σε διάφορους κλάδους που αμέσως ή εμμέσως επηρεάζονται από αυτόν αν και οι πληθωριστικές πιέσεις δεν έχουν καμφθεί και εξακολουθούν να προβληματίζουν.

Βεβαίως, εκτιμά το ΙΟΒΕ, παραμένουν σημαντικές εγχώριες προκλήσεις σε πολλά μέτωπα της οικονομίας. Ταυτόχρονα, εισαγόμενες κρίσεις και διαταραχές στο ευρωπαϊκό κυρίως περιβάλλον δεν θα πρέπει να αποκλείονται και είναι κρίσιμο η χώρα να τις αντιμετωπίσει από την ισχυρότερη δυνατή θέση. Συνεπώς οι προτεραιότητες που τίθενται από τη νέα κυβέρνηση θα παίξουν κρίσιμο ρόλο για την κατεύθυνση της οικονομίας κατά την τετραετία.

Πως ξεπεράστηκε στο σοκ της Fitch

Αν και οι ως τώρα επιπτώσεις από την υποβάθμιση της αμερικανικής οικονομίας από τον Fitch , δεν κρίνονται άξιες ανησυχίες οι αρνητικές αντιδράσεις ήταν σφοδρές : Πέραν της δεδομένης και αναμενόμενης επικριτικής αντίδρασης του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, εξέχοντες οικονομολόγοι, όπως ο Larry Summers και ο Mohamed El-Erian άσκησαν κριτική στην απόφαση του οίκου, δεδομένου των ενδείξεων ανθεκτικότητας στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Summers είπε ότι ενώ υπάρχουν λόγοι ανησυχίας για τη μακροπρόθεσμη τροχιά του ελλείμματος των ΗΠΑ, η ικανότητα της χώρας να εξυπηρετήσει τα χρέη της δεν αμφισβητήθηκε. Ο El-Erian, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz SE, είπε ότι η υποβάθμιση ήταν «μια περίεργη κίνηση» που είναι απίθανο να επηρεάσει τις αγορές.

«Η ιδέα ότι αυτό δημιουργεί τον κίνδυνο χρεοκοπίας των τίτλων του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ είναι παράλογη και δεν νομίζω ότι η Fitch έχει νέες και χρήσιμες γνώσεις για την κατάσταση», είπε ο Summers σε τηλεφωνική συνέντευξη. «Δεν μπορώ να φανταστώ ότι κάποιος σοβαρός αναλυτής πιστοληπτικής ικανότητας θα δώσει βαρύτητα», είπε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη ο Fitch μείωσε την αξιολόγηση των ΗΠΑ κατά μία βαθμίδα σε AA+ από AAA, λέγοντας ότι οι φορολογικές περικοπές και οι νέες πρωτοβουλίες δαπανών μαζί με μια σειρά οικονομικών κραδασμών έχουν αυξήσει τα δημοσιονομικά ελλείμματα. Η κίνηση αυτή ακολουθεί την απόφαση της S&P Global Ratings να υποβαθμίσει τις ΗΠΑ από την κορυφαία της κατηγορία το 2011 και αφήνει τον Moody’s Investors Service ως τον μόνο από τους κύριους οίκους αξιολόγησης που διατηρεί τη χώρα στο υψηλότερο επίπεδο.

Σφίγγει ο κλοιός των διωκτικών και ελεγκτικών αρχών σχετικά με νεαρό ανερχόμενο επιχειρηματία και αδικαιολόγητο πλουτισμό

Μαθαίνω ότι στενεύει ο κλοιός των διωκτικών αρχών σχετικά με νεαρό ανερχόμενο επιχειρηματία, οι δραστηριότητες του οποίου καθώς και ο υπερβάλλων πλουτισμός έπεσαν στα χέρια των ανθρώπων του ΣΔΟΕ και των Ανεξάρτητων Αρχών!

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι η συνολική δράση του εν λόγω επιχειρηματία έχει αποφέρει μετοχικούς καρπούς και απόκτηση ακινήτων που δεν δικαιολογούνται, κατ’ επέκταση η προέλευση του χρήματος κρίνεται ύποπτη και δρομολογούνται οι σχετικές διαδικασίες!

Έγκυρες πηγές που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση επισημαίνουν ότι οι τελευταίες παρεμβάσεις του εν λόγω επιχειρηματία, οι εξηγήσεις και οι αιτιολογήσεις που παρασχέθηκαν στον ΣΔΟΕ, κρίθηκαν ως ανεπαρκείς και απορρίφθηκαν!

Στην πράξη τούτο σημαίνει ότι η υπόθεση μεταβαίνει στο ξέπλυμα για τα περαιτέρω, δηλαδή δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών, μπλοκάρισμα ακινήτων και πιθανόν παραπομπή στον εισαγγελέα!

Στο σκαμνί του πειθαρχικού της ΕΛΤΕ ο ορκωτός ελεγκτής του Δήμου Αθηναίων – Το ΔΣ της Ανεξάρτητης Αρχής παρέπεμψε τον ελεγκτή Θεόδωρο Ψαρό της εταιρίας Abacus για τον υποχρεωτικό οικονομικό έλεγχο που διενεργήθηκε στις Οικονομικές Καταστάσεις του Δήμου για τη χρήση 2019 – Όλοι οι κρίσιμοι λόγοι της παραπομπής!

Μια δυσάρεστη έκπληξη επιφύλασσε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΤΕ με την παραπομπή του ορκωτού ελεγκτή κ. Θεόδωρου Ψαρού της ελεγκτικής εταιρείας ABACUS στην πειθαρχική διαδικασία, για τον υποχρεωτικό έλεγχο που διενεργήθηκε στις Οικονομικές Καταστάσεις του Δήμου Αθηναίων για τη χρήση 2019.

Η παραπομπή αφορά την μη απόκτηση επαρκών και κατάλληλων ελεγκτικών τεκμηρίων για μια σειρά από κρίσιμα κονδύλια στις Οικονομικές Καταστάσεις του Δήμου Αθηναίων, όπως τις Πάγιες Εγκαταστάσεις Κοινής Χρήσεως, τα Αποθέματα και τις Απαιτήσεις από Ιδιώτες και Επιχειρήσεις.

Δεν πραγματοποιήθηκε συμφωνία των μισθοδοτικών καταστάσεων με τη γενική λογιστική για έντεκα μήνες(!) της ελεγχόμενης χρήσης, ενώ δεν εκτελέστηκαν ελεγκτικές διαδικασίες για επιδόματα και αποζημιώσεις μονίμων υπαλλήλων.

Δεν ακολουθήθηκε αποδεκτή μέθοδος ελεγκτικής δειγματοληψίας του αριθμού των επιστολών που στάλθηκαν σε πελάτες και των τακτικών επιχορηγήσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ για τα έξοδα επιχορηγήσεων διαπιστώθηκε η διενέργεια επιλεκτικής δειγματοληψίας.

Στην σχετική έκθεση ποιοτικού ελέγχου περιλαμβάνονται πληθώρα ευρημάτων εκτός των παραπάνω, οπότε κρίθηκε απαραίτητη η παραπομπή του Ορκωτού Ελεγκτή, λόγω αφενός της σπουδαιότητας των παραπάνω ευρημάτων και αφετέρου του γεγονότος ότι ο Δήμος Αθηναίων είναι ο μεγαλύτερος δήμος της Ελλάδας.

Ο Μπακογιάννης πρέπει να «τραβήξει το αφτί» του αντιδημάρχου καθαριότητας

Ο Κώστας Μπακογιάννης μίλησε δημόσια για το σημαντικό βήμα που έκανε ο Δήμος Αθηναίων με τη λειτουργία των πρώτων υπόγειων κάδων συλλογής απορριμμάτων που έχουν εγκατασταθεί σε κεντρικά σημεία της πόλης.

Πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο στον τομέα της καθαριότητας που αφορά σε συνολικά 350 συστήματα υπόγειων κάδων για απορρίμματα σύμμικτα, ανακυκλώσιμα και βιοαπόβλητα.

Στα social media αναρτήθηκε μια φωτογραφία του Νίκου Αβραμίδη, γνωστού από την Παναθηναϊκή Συμμαχία, που είναι αντιδήμαρχος καθαριότητας, ο οποίος εμφανίζεται να πετάει το πλαστικό μπουκάλι στον κάδο σκουπιδιών και όχι στον κάδο ανακύκλωσης.

Είναι δυνατόν, δήμαρχε, να στέλνει τέτοιο μήνυμα ο αρμόδιος για την ανακύκλωση;

Δύο παράκεντρα εφοριακών, με…υποκαταστήματα, εκβίαζαν μεγάλους επιχειρηματίες

Αυτή η υπόθεση με τους εφοριακούς, που καταγγελίες επιχειρηματιών (αλλά και συναδέλφων τους!) τους κατονομάζουν για συστηματικούς εκβιασμούς, φαίνεται ότι έχει μεγάλο βάθος, σύμφωνα με όσα έχουν μέχρι τώρα γίνει γνωστά και με όσα έχουν έρθει σε γνώση μας.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα καταγγελλόμενα στη στήλη, τα δύο παράκεντρα έχουν “έδρα”, το ένα στη Θεσσαλία και το άλλο στη Β. Ελλάδα, αλλά συνεργάζονται…αρμονικά μεταξύ τους, έχοντας συνεργάτες μέχρι και σε νομούς της Πελοποννήσου και νησιά του Ιονίου!

Αν αληθεύουν όσα αναφέρονται, το καλά αυτό όπως δείχνουν τα πράγματα κύκλωμα των δύο συνεργαζόμενων παράκεντρων και των… υποκαταστημάτων τους, εκβίαζε από μεγάλους επιχειρηματίες, μέχρι και μικροεπαγγελματίες.

Και η “λεία” τους δεν ήταν μόνο σε χρήμα, που φυσικά αποτελούσε το προτιμητέο προϊόν εκβιασμού, αλλά έφτανε μέχρι και σε… αποστολές τροφίμων, με προτίμηση το ελαιόλαδο και τα τυροκομικά!

Έχει, πάντως, σημασία να επισημανθεί ότι οι πρώτες καταγγελίες έγιναν το μακρινό 2013, στα χρόνια των μνημονίων δηλαδή και με το πέρασμα των χρόνων αυξήθηκαν, εμφανίζοντας έξαρση τη περίοδο της πανδημίας και εν συνεχεία της οικονομικής και ενεργειακής κρίσης.

Πλην, όμως, για άγνωστους (πιθανόν όμως εξηγήσιμους στην κοινή γνώμη) λόγους, δεν δημοσιοποιήθηκαν ποτέ μέχρι και σήμερα, δημιουργώντας την αίσθηση της πλήρους ασυλίας “από το σύστημα”.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικές περιπτώσεις, που, ενώ οι τοπικές εφορίες δεν προχωρούσαν σε ενδεδειγμένους ελέγχους, όπου ο κόσμος είναι μικρός και όλοι γνωρίζονται, εκεί ερχόταν να δώσει λύση ένα από τα παράκεντρα, στέλνοντας “υπηρεσιακά” ελεγκτές π.χ. είτε από τη Β. Ελλάδα είτε από τη Θεσσαλία προς την Πελοπόννησο ή τα νησιά του Ιονίου.

Το δίκτυο, όμως, αυτό φέρεται να είχε έντονη και πλούσια, κυριολεκτικά, δράση και σε Αττική και Θεσσαλονίκη, στοχεύοντας μεγαλύτερες σε μέγεθος επιχειρήσεις, που λόγω του αντικειμένου τους ήταν πιο “ευάλωτες” σε εκβιασμούς. Ακριβώς για το λόγο αυτό είχε στηθεί ένα τρίτο, υποτίθεται “ανεξάρτητο” κέντρο, που λειτουργούσε ξεχωριστά ή παράλληλα με τους τακτικούς φορολογικούς ελέγχους.

Τώρα, λοιπόν, που έγιναν πολλές και οι επώνυμες καταγγελίες εκβιαζομένων επιχειρηματιών κάθε μεγέθους, είναι η ώρα να εξαρθρωθεί το όλο κύκλωμα εκ βάθρων, με άμεσους ελέγχους και παρεμβάσεις, ακόμα και με άνοιγμα λογαριασμών ύποπτων εφοριακών και των συγγενικών τους προσώπων.

Τα ποσά που λέγεται ότι αποκόμισε όλα αυτά τα χρόνια αυτό το τεράστιο κύκλωμα με τα δύο ή και τρία οργανωμένα παράκεντρα, είναι ασύλληπτο, σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς.

Μάλιστα, για να καλύπτουν τα ίχνη τους, οι επίορκοι εφοριακοί, ενώ υπόσχονταν στα θύματά τους, ότι μετά την αμοιβή τους “θα καθαρίσουν”, εντούτοις κατέφθαναν άλλοι εφοριακοί, που επέβαλαν μικρότερα μεν πρόστιμα, αλλά και πάλι τσουχτερά και δυσβάσταχτα για τα θύματά τους.

Και κάπως έτσι άρχισαν οι καταγγελίες και άνοιξαν τα πρώτα στόματα. Επειδή, όμως, επί πολλά χρόνια ακούω για πάταξη της παραβατικότητας των ελεγκτικών οργάνων, κρατάω μικρό καλάθι, μέχρι νεοτέρας. Και υπόσχομαι ενδιαφέρουσα συνέχεια…

Διαβάστε ακόμη: