Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η ελληνική οικονομία δείχνει ότι, παρά τα όσα αρνητικά τη σημάδεψαν στα χρόνια των μνημονίων και της πανδημίας, όχι μόνο έχει αντοχές, αλλά εμφανίζει απρόβλεπτα καλούς ρυθμούς ανάπτυξης, από τους κορυφαίους και σε επίπεδο ευρωζώνης.

Το 2021 είχαμε ισχυρή ανάπτυξη κατά 8,4% και το 2022 η ελληνική οικονομία, για δεύτερη συνεχή χρονιά μετά την πανδημία, κινήθηκε με ρυθμούς ισχυρής ανάπτυξης, καθώς το ΑΕΠ ενισχύθηκε κατά 5,9%.

Αλλά και κατά την τρέχουσα χρονιά, οι εκτιμήσεις για την πορεία των μακροοικονομικών μεγεθών της χώρας είναι θετικές, καθώς εκτιμάται ότι το ΑΕΠ θα σημειώσει νέα αύξηση, έστω και με χαμηλότερο ρυθμό, της τάξης του 2,5%. Αλλά και πάλι το εν λόγω ποσοστό κινείται σε επίπεδα λίγο πιο πάνω από τις αρχικές προβλέψεις.

Από το άλλο μεγάλο και προβληματικό σε όλα τα επίπεδα μέτωπο, επίσης υπάρχουν θετικές εξελίξεις.

Οι πληθωριστικές πιέσεις, που αναστάτωσαν οικονομία, επιχειρήσεις και κοινωνία το 2022, σταδιακά εισέρχονται σε περίοδο αποκλιμάκωσης, καθώς ευνοούνται από την υποχώρηση των τιμών της ενέργειας, ειδικά του φυσικού αερίου.

Οι εξελίξεις αυτές συμβάλλουν στη δημιουργία ενός σταθερού και προοδευτικού συνάμα οικονομικού κλίματος, που αναγνωρίζεται από διεθνείς οργανισμούς, αλλά και επενδυτές, με τους τελευταίους να έχουν επιστρέψει και στο Χρηματιστήριο με τοποθετήσεις σε πολλές ισχυρές εταιρείες και φυσικά τράπεζες.

Η προαναφερόμενη πορεία της χώρας, έχει καλλιεργήσει εδώ και μήνες ένα κλίμα που τροφοδοτεί καθημερινά σχεδόν τις προσδοκίες για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, το πιθανότερο εντός του έτους.

Όμως, η εικόνα για τη χώρα κινδυνεύει να χαλάσει, εξαιτίας των καταστροφικών πυρκαγιών, που κατέκαψαν χιλιάδες στρέμματα δάσους και επέφεραν σοβαρά πλήγματα στον τουρισμό.

Το κατά πόσο θα κοστίσει αυτό στο χρόνο ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, κανείς δεν μπορεί να προδικάσει αυτή τη στιγμή, αλλά από την πρόσφατη έκθεση του οίκου Fitch διαφαίνονται οι ευρύτεροι προβληματισμοί, χωρίς βέβαια να προεξοφλούν αρνητικές εξελίξεις, αλλά ένα μούδιασμα των οίκων αξιολόγησης θα υπάρξει, αρκεί να υπάρξουν και οι ανάλογες πρόνοιες από την πλευρά της κυβέρνησης.

Διαβάστε περισσότερα