Σας είχαμε αποκαλύψει, σε ανύποπτη χρονική στιγμή, ότι ο Γιώργος Οικονόμου, «μπον βιβέρ» εφοπλιστής, γοητευτικός και ρισκαδόρος (στην Wall Street άφησε το …στίγμα του) διαχρονικός λάτρης του ωραίου φύλλου, με πολλές συζύγους (νυν και πρώην) και παιδιά, εσχάτως κλονιζόταν από ενδοοικογενειακές φουρτούνες! Βλέπετε, οι πρώην σύζυγοι και τα παιδιά, δεν έβλεπαν με το καλύτερο μάτι την προοπτική του αύριο, ιδίως από τη στιγμή που ο εφοπλιστής με την τεράστια ακίνητη περιουσία παντρεύτηκε φίλη και συμμαθήτρια της κόρης του!!!

Υπό το πρίσμα αυτό, υπό την πίεση του οικογενειακού περιβάλλοντος, πρώην συζύγων και τέκνων, ο πανέξυπνος και χαρισματικός εφοπλιστής έλαβε μια σπουδαία απόφαση, που τον τιμά και αναδεικνύει το ακέραιο του χαρακτήρα του:

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο «Μπον βιβέρ» εφοπλιστής Γ. Οικονόμου με την αξιοσημείωτη προσωπική και ερωτική ζωή, προχώρησε στην διανομή της περιουσίας του σε όλα ανεξαιρέτως τα στενά μέλη της οικογενείας του, αποκαθιστώντας τους οικονομικά για το υπόλοιπο της ζωής τους!

Έγκυροι κύκλοι, με γνώση εκ των έσω σε πρόσωπα και πράγματα μας πληροφορούν ότι ο «ωραίος» του εφοπλισμού προέβη στην μεταβίβαση 56 ακινήτων διά μέσω offshore εταιριών που κατέχουν υπερπολυτελείς οικίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και προβεβλημένα ακίνητα και οικόπεδα στην Αθήνα, σε νησιά και αλλού, στις (πρώην και νυν) συζύγους του και τα παιδιά του από όλους τους γάμους!

Έτσι, φέρεται να αποκατέστησε το «περί δικαίου αίσθημα» στο οικογενειακό του περιβάλλον και φυσικά την προσωπική του ηρεμία.

Ο ακριβός δανεισμός «πάει πίσω» την Αττική οδό και κατεβάζει τον πήχη του τιμήματος πέριξ των 2 δις!

Όταν αποκαλύψαμε πριν από περίπου 4 μήνες ότι ο διαγωνισμός για την παραχώρηση της Αττικής οδού πάει πίσω, ότι δεν θα πραγματοποιηθεί εντός του 2022 σύμφωνα με τις εξαγγελίες, αλλά θα μετατεθεί για το Α’ εξάμηνο του 2023 λόγω της συγκυρίας, «έπεσαν να μας φάνε» κυρίως από το ΤΑΙΠΕΔ, συνεπικουρούμενοι από τους «γνωστούς – άγνωστους» δημοσιογράφους του Διαδικτύου, των payrolls που ακολουθούν και υπογράφουν μόνο την επίσημη γραμμή, ακόμη κι αν αυτή πρόκειται για τεράστια αρλούμπα!

Όλοι αυτοί που καθ’ υπαγόρευση του ΤΑΙΠΕΔ τότε, «διέψευδαν» το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Αξίας και του Radar! Έλα όμως που δεν …γεννήθηκε ακόμη αυτός που θα μας «διαψεύσει»!!! Έπεσαν επομένως όλοι μαζί στον …λάκκο που έσκαψαν! Γιατί σήμερα είναι διπλά εκτεθειμένοι: πρώτον γιατί αναγκάστηκαν να ομολογήσουν – παρά τις κορώνες για διαγωνισμό Ιούνιο – Ιούλιο, άντε Οκτώβριο- ότι η διαγωνιστική διαδικασία βάσει του … νέου σχεδιασμού θα πραγματοποιηθεί κατά το Α’ Τρίμηνο του 2023!

Δεύτερον, γιατί ο πήχης του τιμήματος πέφτει πολύ από τις αρχικές προβλέψεις, λόγω συγκυρίας, όπως είχε επισημάνει με αλλεπάλληλα δημοσιεύματα το Radar, στα οποία κώφευαν οι καθ’ ύλην αρμόδιοι! Και από τα 3 δις. που ανέμεναν στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις οι κυβερνώντες, πλέον συνειδητοποιούν ότι ακόμη και τα 2 δις. φαντάζουν την ώρα τούτη εξαιρετικά δύσκολα!

Βλέπετε, η αύξηση των επιτοκίων έχει εκτινάξει στα ύψη το κόστος του χρήματος με αποτέλεσμα η απόδοση των κεφαλαίων να περιορίζεται δραματικά και κατ’ επέκταση να μην μπορεί να υποστηριχθεί, λόγω και του αυξημένου ρίσκου, ένας ιλιγγιώδης δανεισμός που θα επέφερε τίμημα – ρεκόρ, όπως συνέβη με τον ΔΕΔΔΗΕ και την προσφορά των 2,1 δις. για το 49%!

Υπό το πρίσμα αυτό, η υπάρχουσα συγκυρία στον βαθμό που θα διατηρηθεί επί μακρόν, προκαλεί τεράστιο πλήγμα στις προβλέψεις και τους σχεδιασμούς για το τίμημα του διαγωνισμού, όπου ο πήχης έχει κατέβει αισθητά και η απόκλιση των εσόδων διαφαίνεται απειλητική! Έτσι, στο ΤΑΙΠΕΔ κάνουν αλχημείες! Πάνε να μπλέξουν – συνδέσουν το τίμημα σε μετρητά, με ποσοστά επί του τζίρου!!! Ως σύγχρονοι αλχημιστές πάνε με «παρά φύση» μεθοδεύσεις, να μετατρέψουν τον χαλκό σε χρυσάφι!

Πολύ φοβάμαι ότι έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, με τους τεχνοκράτες του ΤΑΙΠΕΔ να λειτουργούν ως μαθητευόμενοι μάγοι, το μέλλον της Αττικής οδού δεν προμηνύεται ευοίωνο! Και στο τέλος της ημέρας θα εκτεθούν όλοι μαζί, γιατί ως γνωστόν στη ζωή τα πάντα εξυπηρετούν σκοπιμότητες! Προσοχή λοιπόν, μην τυχόν ο διαγωνισμός για τη σύμβαση παραχώρησης της Αττικής οδού εξελιχθεί σε φιάσκο!

Την ώρα που η Capital απέκτησε μεθοδικά το 5,3%, ο Ολλανδός του Ελλάκτωρα και η Fidelity «χτίζουν θέση» στην Alpha bank!

Παρά το γεγονός ότι τα “funds του Χάρη” έχουν εδώ και αρκετό καιρό βγει πωλητές στις μετοχές των συστημικών τραπεζών (πχ Alpha bank, Τρ. Πειραιώς) και των εταιριών υψηλής κεφαλαιοποίησης (πχ ΔΕΗ) στων οποίων τις αυξήσεις κεφαλαίου – μαμούθ είχαν τοποθετηθεί, την ίδια στιγμή οι σοβαροί ξένοι θεσμικοί, που δεν μπαίνουν κερδοσκοπικά αλλά τοποθετούνται στρατηγικά σε βάθος χρόνου, χρίζουν θέσεις με συνεχείς επιλεκτικές αγορές, όπως ενδεικτικά αναφέρεται η Capital, η οποία την ώρα που οι …βιαστικοί έφευγαν, εκείνη έχτιζε σοβαρή θέση στην Alpha bank!

Την ίδια στιγμή, καλά πληροφορημένες πηγές που γνωρίζουν εκ των έσω πρόσωπα και πράγματα, μου λένε ότι εσχάτως έχει αναζοπυρωθεί το ενδιαφέρον του Ολλανδού Χένρι Χόλτερμαν για την περαιτέρω διείσδυση στο μετοχικό κεφάλαιο της Alpha bank, ενώ στην ίδια κατεύθυνση βρίσκεται και η Fidelity που φέρεται αντιστοίχως να προβαίνει σε αγορές μετοχών κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα!

Βλέπετε, η Διοίκηση Ψάλτη θεωρείται – και είναι- απολύτως επιτυχημένη σε βαθμό που όχι μόνο εξυγίανε κεφαλαιακά την τράπεζα διά μέσω της αύξησης κεφαλαίου των 800 εκατ. ευρώ, αλλά επιπροσθέτως εξυγιαίνει το χαρτοφυλάκιο κόκκινων δανείων και προχωρεί σε μια επιθετική αναπτυξιακή πολιτική σε όλα τα επίπεδα!

Ο Ολλανδός του Ελλάκτωρα, ως γνωστόν, έχει επιδείξει εδώ και καιρό ενδιαφέρον για συμμετοχή στο τραπεζικό σύστημα και μάλιστα αρχικά είχε επιδιώξει να συμμετάσχει με ένα ποσόν της τάξης των 50 εκατ. ευρώ στην αύξηση κεφαλαίου της Τρ. Πειραιώς, κάτι που τελικά δεν επετεύχθη λόγω υπερβάλλουσας ζήτησης μετοχικών τίτλων από ξένους και Έλληνες επενδυτές!

Επιπροσθέτως, κατά τη διάρκεια των αναγνωριστικών επαφών που πραγματοποίησε ο Χάρης Ηλιάδης της Goldman Sachs, όσον αφορά την διάθεση του 20% των μετοχών της Εθνικής τράπεζας σε Έλληνες εφοπλιστές και ξένους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται ενεργά στη χώρα, το αφεντικό της Reggenborgh και του Ελλάκτωρα διαβεβαίωσε ότι μπορούσε να καλύψει από το 10% έως και όλη την έκδοση, όπως επισημαίνουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές!

Στην αύξηση κεφαλαίου της Alpha bank ο Χένρι Χόλτερμαν επιδίωξε να πάρει το 7% των μετοχών, ωστόσο και πάλι η υπερβάλλουσα προσφορά κεφαλαίων οδήγησε στο να αποκτήσει μικρότερο του αναμενόμενου μετοχικό πακέτο της τράπεζας!

Την ώρα τούτη κατά πληροφορίες ο Ολλανδός του Ελλάκτωρα, φέρεται να βλέπει με καλό μάτι την περαιτέρω συμμετοχή στην Alpha bank και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη ενισχύει σημαντικά τη θέση του αγοράζοντας κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, προσεκτικά, μετοχές της μεγάλης ιδιωτικής τράπεζας.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται κατά πληροφορίες και η Fidelity, η οποία επαναδραστηριοποιείται στο Χρηματιστήριο και ειδικότερα στις τραπεζικές μετοχές. Και την ώρα τούτη φέρεται να τοποθετείται επιλεκτικά στην Alpha bank ενισχύοντας τη θέση της!

Θυμίζεται ότι ο περίφημος διεθνής οίκος είχε αποσυρθεί από την Ελλάδα το 2009 και επανεμφανίστηκε 12 χρόνια μετά, με αφορμή την αύξηση κεφαλαίου της Τρ. Πειραιώς! Όπως άλλωστε και η εμβληματική Schroeder’s που μετά από χρόνια απουσίας από την ελληνική κεφαλαιαγορά επανεμφανίστηκε στην αύξηση κεφαλαίου της Alpha bank!!!

Προχωρημένες συζητήσεις Οδ. Αθανασίου με Δ. Κούτρα για να αναλάβει ο παραδοσιακός εργολάβος, την Διεύθυνση Τεχνικής Υποστήριξης των έργων του Ελληνικού!

Μπορεί στην Ιντρακάτ υπό τη νέα ιδιοκτησία Μπακοκαυμενάκηδων και Εξάρχου να έμεινε εκτός νυμφώνος, (ούτε η προηγούμενη ιδιοκτησία για να είμαστε δίκαιοι τον ήθελε πολύ στα πόδια της), καθώς ούτε τις μετοχές που κατείχε (8,1%) απέκτησαν, ούτε στο ΔΣ τον έβαλαν, ωστόσο ο πολύπειρος Δ. Κούτρας, ο «τελευταίος των εργολάβων» με την παραδοσιακή έννοια, από εκείνους που ανέβαιναν στις μπουλντόζες πριν μετεξελιχθούν σε σύγχρονους τεχνοκράτες – μάνατζερς, βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις για το επόμενο βήμα του!

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δ. Κούτρας, κατά πληροφορίες, κατά την διαπραγμάτευση των μετόχων της Ιντρακάτ με τους εφοπλιστές και τον Αλ. Εξάρχου, δεν θέλησε ενταχθεί στο πακέτο Κόκκαλη, αλλά να συζητήσει αυτόνομα! Μολονότι του προτάθηκε κατ’ επανάληψη να εντάξει και τις δικές του μετοχές στην ευρύτερη συμφωνία, ο πάλαι ποτέ πανίσχυρος εργολάβος, που κυριάρχησε στα χρόνια της Διαπλοκής και έμεινε χαραγμένος στην ιστορική μνήμη για τα …χασάπικα με τον τότε υπουργό Γιώργο Σουφλιά μπροστά στα εργοτάξια, δεν θέλησε να μπει σε αυτή τη διαδικασία, αλλά να δράσει μεμονωμένα. Πιθανόν να φανταζόταν ότι η νέα ηγεσία της Ιντρακάτ θα τον αξιοποιούσε. Όμως κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώθηκε στην πράξη.

Ωστόσο την ώρα τούτη σύμφωνα με φήμες της κατασκευαστικής αγοράς, ο Δ. Κούτρας φέρεται να βρίσκεται σε επαφές με τον Οδυσσέα Αθανασίου της Lamda, καθώς ο μάνατζερ του ομίλου Σπ. Λάτση που έχει πάρει στους ώμους του το εμβληματικό project του Ελληνικού αισθάνεται πολύ πιεσμένος με το ζήτημα του κατασκευαστικού αντικειμένου, το οποίο είναι τεράστιο και αφορά από υποδομές και υπογειοποίηση μέχρι την ανέγερση εμπορικών κέντρων, real estate συγκροτημάτων αλλά και τεράστιων σε όγκο και ύψος κτιρίων, αντίστοιχα των οποίων δεν έχουν ποτέ κατασκευαστεί στη χώρα μας!

Υπό την έννοια αυτή, οι πληροφορίες φέρουν τον διευθύνοντα σύμβουλο της Lamda να συζητά με τον Δ. Κούτρα την ανάληψη από τον τελευταίο των καθηκόντων της Διεύθυνσης Τεχνικής Υποστήριξης των έργων του Ελληνικού!

Στον βαθμό που η πληροφορία επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για μια win win κίνηση, καθώς ο Οδ. Αθανασίου θα βρει διέξοδο σε ένα μείζον ζήτημα που τον απασχολεί και τον εγκλωβίζει (ως γνωστόν τα έχουν κάνει σαλάτα σε όλους τους διαγωνισμούς και μόνο οι …κατεδαφίσεις έχουν προχωρήσει) γιατί δεν το ξέρει, ενώ ο Δ. Κούτρας θα ξαναμπεί στο παιχνίδι με τις πλάτες του ομίλου Λάτση!