Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι. Δηλαδή, εύχομαι να είναι καλή, καλύτερη από τη χθεσινή που κατέκαψε και κατακαίει ότι βρίσκει μπροστά της. Κουράγιο και δύναμη στους πληγέντες και μη χειρότερα να λέμε, για τις επόμενες ημέρες…

Οι αριστερόχειρες μπασκετμπολίστες και η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα!

***Ο κανόνας λέει ότι οι αριστερόχειρες μπασκετμπολίστες είναι πάρα πολύ καλοί παίκτες.

Τα παραδείγματα πολλά. Διαμαντίδης, Λάκοβιτς, Πάσπαλι, Παπανικολάου, Μπέρι για να μην πιάσουμε τα μεγαθήρια τύπου Κούκοτς.

Ο κανόνας έχει και εξαιρέσεις.

Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας που είναι εντελώς χαμένος αυτές τις μέρες, ήταν ένας μέτριος παίκτης, για πολλούς ήταν άμπαλος απλά βρέθηκε στην κατάλληλη στιγμή…

Το λέω αυτό γιατί και στην πολιτική χωρίς να είναι κάτι, βρέθηκε υπουργός λόγω ανώτερων γνωριμιών, όπως άλλωστε έγινε και υπουργός στις μέρες μας, όταν έπεσαν τα τηλέφωνα από μεγάλη οικογένεια!

Από το υπ. Υγείας την έκανε με ελαφρά πηδηματάκια στον Covid αφού τσακώθηκε με το σύμπαν όλο μέσα στη ΝΔ και πήγε στο Τουρισμού. Τώρα στο Πολιτικής Προστασίας είναι άφαντος…

Ο «άχρηστος» Στυλιανίδης και οι πυρκαγιές του 2022

***Ο Βασιλάκης θα μας αναγκάσει να πούμε στον κατά κοινή ομολογία «άχρηστο» και «νταταβεριτζή» Χρήστο Στυλιανίδη, “γύρνα πίσω ή έστω τηλεφώνα” στο Πολιτικής Προστασίας. Ναι μιλάω για τον άνθρωπο του Σημίτη που έκανε προπαγάνδα για το ΝΑΙ στην πρόταση ΑΝΑΝ για το Κυπριακό. Το 2022 διαχειρίστηκε πολύ καλύτερα τις πυρκαγιές.

Ο Χάρης Δούκας του ΠΑΣΟΚ για τον δεύτερο γύρο της Αθήνας και μετά όλα παίζονται…

***Μου λένε για έναν Χάρη Δούκα του ΠΑΣΟΚ που θέλει να κατεβάσει ο Νίκος Ανδρουλάκης στο δήμο Αθηναίων και θεωρώ ότι είναι μία πολύ καλή επιλογή. Δεν χρειάζεται φανταχτερές προσωπικότητες, ούτε πρόσωπο lifestyle.

Έναν σοβαρό, μετρημένο τεχνοκράτη χρειάζεται το ΠΑΣΟΚ, να τον στηρίξει και ο ΣΥΡΙΖΑ και έτσι να μπει στον δεύτερο γύρο με τον Κώστα Μπακογιάννη. Και μετά όλα παίζονται. Μην νομίζετε ότι έχει μεγάλες συμπάθειες ο γόνος στη ΝΔ και στο εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ της ΝΔ…

Ψήνεται σιγά σιγά ο Ανδρουλάκης για τον Σγουρό

***Και μιας και έπιασα τα αυτοδιοικητικά, να σας πω ότι ψήνεται σιγά σιγά ο Ανδρουλάκης να δώσει στήριξη στον Γιάννη Σγουρό. Θα μου πείτε περσινά ξινά σταφύλια. Και όμως, υπάρχει μία αναμπουμπούλα γύρω από το όνομά του, ελέω και της αδυναμίας άλλων προσώπων να κατέβουν, βεβαίως.

Το στεγνό «καθάρισμα» των Καραμανλικών

***Βγαίνουν κάποια Σεραφείμ και Χερουβείμ της δημοσιογραφικής πιάτσας και λένε ότι ο “μνησίκακος” Μητσοτάκης “καθάρισε” τους καραμανλικούς και ότι έστειλε τον Καραμανλή να πάει να δουλέψει.

Πρώτον, ο Κώστας Καραμανλής (ή Βούδας της Ραφήνας) δεν έχει ανάγκη να δουλέψει, (παίζει play station άλλωστε) απλά θέλει να περνάει το χρόνο του πιο δημιουργικά (μπέργκερ και Τζόνι Γουόκερ) και να μπορεί να μιλάει ελεύθερα τώρα που δεν είναι ενεργός πολιτικός στην Βουλή.

Δεύτερον, ο Κώστας Καραμανλής του Αχιλλέα (που είναι καλό παιδί και φιλόδοξο αλλά του κόπηκε ο βήχας) ζήτησε ο ίδιος από τον Κ. Μητσοτάκη να μην τον βάλει τώρα στην κυβέρνηση αλλά να περάσει κάποιο διάστημα για να κατακαθίσει ο κουρνιαχτός από το δυστύχημα στα Τέμπη. Μεταξύ μας, σιγά μην τον έβαζε ο Κυριάκος …

Έλεγχοι τιμών: Όχι στα…μανάβικα, αλλά σε βιομηχανίες, θυγατρικές πολυεθνικών, παραγωγούς, εφοδιαστική αλυσίδα

*** Επανέρχομαι στο θέμα της ακρίβειας, που κατατρώει εισοδήματα, ιδίως στο χώρο των τροφίμων, όπου ο πληθωρισμός της απληστίας καλά κρατεί και αντί να μειώνεται αυξάνεται, με τελευταίο παράδειγμα την πιο πρόσφατη επίσημη καταγραφή του, τον περασμένο Ιούνιο. Τότε που κατέγραψε νέα άνοδο 12,2% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2022 και άνοδο κατά 2,1% σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα Μάιο του 2023. Εμφάνισε, δηλαδή, την ενδέκατη υψηλότερη αύξηση τους τελευταίους 17 μήνες! Μαθαίνω, λοιπόν, ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται για δύο ταυτόχρονες και παράλληλες κινήσεις: Σε νομοθέτημα που ετοιμάζεται πυρετωδώς, θα υπάρχει κατ’ αρχήν πρόβλεψη για πλαφόν στα περιθώρια κέρδους όλων των εμπλεκόμενων επιχειρήσεων, από την παραγωγή, μέχρι τον τελευταίο πωλητή του προϊόντος. Το ερώτημα εδώ είναι με ποιους τρόπους θα ελεγχθεί το περιθώριο κέρδους πολυεθνικών επιχειρήσεων, οι οποίες δρουν στην ελληνική αγορά είτε μέσω θυγατρικών τους είτε μέσω αντιπροσώπων-εμπόρων. Και αν στην πρώτη περίπτωση, μπορεί να γενικευθεί και για τις θυγατρικές το πλαφόν, στους αντιπροσώπους και εισαγωγείς, πως θα ισχύσει το ίδιο, όταν τα κόστη παραγωγής δεν είναι δυνατόν να τα γνωστοποιήσουν οι μητρικές πολυεθνικές. Για το λόγο αυτό το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης, διοχέτευσε προς τα Μέσα Ενημέρωσης ότι θα τις καλέσει να εξηγήσουν την τεράστια πολλές φορές διαφορά τιμής του ίδιου προϊόντος στην Ελλάδα, από ότι σε άλλες χώρες και δη γειτονικές (π.χ. Ιταλία, Κύπρος). Νέα νομοθετική ρύθμιση ετοιμάζεται και για την παράταση της πρωτοβουλίας «Καλάθι του νοικοκυριού», για το οποίο υπάρχουν θετικές απόψεις, αλλά και καταγγελίες από επιχειρήσεις επώνυμων προϊόντων, ότι αυτή η πολιτική ωφελεί τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας και ότι η ποιότητα αυτών των ειδών είναι υποβαθμισμένη. Πως αντιδρούν οι επιχειρήσεις; Εκπρόσωποί τους έχουν ήδη διαμηνύσει στην κυβέρνηση ότι από τον υπολογισμό των τιμών, εξαιρούνται οι προσφορές, μέσω των οποίων μειώνονται οι τιμές. Έχουν μάλιστα στα χέρια τους κάποιες μελέτες, που ανατρέπουν, κατά την άποψή τους τα επίσημα στοιχεία, κάνοντας λόγο για ανακριβή μέθοδο υπολογισμό τους. Στο μεταξύ, οι καταναλωτές συνεχίζουν να πληρώνουν πολύ ακριβά όλα τα είδη διατροφής, αλλά και τα βασικότερα από τα είδη ευρείας κατανάλωσης από τα νοικοκυριά, όπως φυσικά και τα καύσιμα.

Κρίσιμη η αυριανή συνέλευση της Eurobank για το μέλλον της αποεπένδυσης του ΤΧΣ – Αποφασίζει για τιμή/μετοχή του ποσοστού της 1,4%

*** Η αυριανή ετήσια γενική συνέλευση της Eurobank καλείται να αποφασίσει, ποια τιμή θα προτείνει προς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, για την εξαγορά του ποσοστού 1,4% που κατέχει ακόμα το Ταμείο. Η απόφαση, σαφώς αφορά κατά πρώτο λόγο την ίδια την τράπεζα, καθώς θα δαπανήσει ένα σεβαστό ποσό για να απεξαρτηθεί πλήρως από την κηδεμονία του ΤΧΣ και να λειτουργήσει απερίσπαστη πλέον, με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Σε δεύτερο, αλλά καθόλου υποδεέστερο βαθμό, η απόφαση της Eurobank θα επηρεάσει όλες τις μετέπειτα ενέργειες του Ταμείου, με την έννοια ότι η τιμή που θα προτείνει για τις μετοχές της, θα αποτελέσει μπούσουλα και για κάθε άλλον ενδιαφερόμενο, Έλληνα ή ξένο, ο οποίος θα θελήσει να πάρει μέρος στις διαγωνιστικές διαδικασίες για ποσοστά των άλλων τριών συστημικών τραπεζών, Εθνικής, Πειραιώς και Alpha Bank. Η χθεσινή τιμή κλεισίματος της μετοχής της Eurobank ήταν το 1,6295 ευρώ, με την κεφαλαιοποίησή της να υπερβαίνει μόλις τα 6 δις (!), όντας πρώτη σε χρηματιστηριακή αξία τράπεζα. Στην αγορά, διοχετεύονται πληροφορίες, που φέρουν τη διοίκησή της να είναι διατεθειμένη να προσφέρει ακόμα και τιμή 1,90 ευρώ ανά μετοχή, σενάριο που ακούγεται ιδιαίτερα φιλόδοξο και… υπερτιμημένο. Αν πάντως επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για τίμημα που θα κινείται ανά μετοχή πλησίον των σημερινών επιπέδων της στο χρηματιστήριο, τότε εκτιμάται ότι θα πρόκειται για μια κίνηση ιδιαίτερα σημαντική, που θα δώσει μεγάλη ώθηση και στα επόμενα εγχειρήματα του ΤΧΣ, θέτοντας ψηλά τον πήχη και για τα μεγαλύτερα πακέτα των άλλων τριών συστημικών. τραπεζών.

ΟΤΕ – Deutsche Telekom – Ίδιες μετοχές: Στο ίδιο έργο θεατές;

*** Η χθεσινή διαγραφή των ιδίων μετοχών του ΟΤΕ, έδωσε το έναυσμα στη χρηματιστηριακή αγορά, σε θεσμικούς επενδυτές ξένους και έλληνες καθώς και σε χρηματιστηριακά γραφεία, να επαναφέρουν στη μνήμη τους, αυτό που συνέβη και στην προηγούμενη ακύρωση μετοχών. Τότε, πέραν της πτώσης της τιμής της μετοχής, η μητρική εταιρεία, αναγκάστηκε να ρευστοποιήσει άρον άρον το ποσοστό που προστέθηκε στην κατοχή της, λόγω της ακύρωσης, για να αποφύγει υποχρεωτικές διατάξεις και ενέργειες που απορρέουν από τη χρηματιστηριακή νομοθεσία. Οι ρευστοποιήσεις αυτές επέτειναν τις απώλειες της μετοχής του τηλεπικοινωνιακού οργανισμού, που έκανε καιρό να τις καλύψει. Το ίδιο φοβούνται οι επενδυτές-μέτοχοι κάθε κατηγορίας ότι θα συμβεί και τώρα, καθώς η D.T. θα αυξήσει πάλι το ποσοστό της. Για το λόγο αυτό ίσως η μετοχή πιέζεται συστηματικά ειδικά τον τελευταίο έναν περίπου μήνα και από τα υψηλά των 15,80 ευρώ, έκλεισε χθες πιεζόμενη και πάλι στα 14,16 ευρώ. Ενδιαφέρουσα, από πολλές απόψεις, η συνέχεια στο ταμπλό.

Η ανάσταση του κατασκευαστικού κλάδου και οι αποτιμήσεις

*** Είναι γεγονός ότι τα τελευταία δύο περίπου χρόνια, η κατάσταση στον κατασκευαστικό κλάδο έχει αλλάξει άρδην. Ισχυρές μετοχικές αλλαγές και ανακατατάξεις, ανάδειξη νέων σχημάτων και νέες συμμαχίες, έφεραν την πλήρη ανατροπή συσχετισμών και ισορροπιών, την ίδια ώρα που η πίτα των έργων, εν συνόλω, που ενδιαφέρουν άμεσα ή έμμεσα τις εταιρείες του κλάδου, έχει πολλαπλασιαστεί. Και αυτό γιατί, πέραν των κλασικών κατασκευαστικών εργασιών, προστέθηκαν έργα ενεργειακά, παραχωρήσεις οδικών αξόνων, λιμένων και λιμενικών εγκαταστάσεων, αναθέσεις και προκηρύξεις αρδευτικών και υδροηλεκτρικών έργων. Όπως ήταν φυσικό, τα οφέλη επεκτάθηκαν και στο χρηματιστήριο για τις εισηγμένες εταιρείες του κλάδου, οι οποίες, μετά από μακρά περίοδο σχεδόν πλήρους απαξίωσης, ακολούθησαν αρχικά την άνοδο της αγοράς και εν συνεχεία πολλές φορές ηγήθηκαν οι ίδιες.

***Αποτέλεσμα; Οι αποτιμήσεις τους εκτινάχθηκαν κυριολεκτικά, αποφέροντας ακόμα και τριπλάσια κέρδη σε όσους τις ακολούθησαν από την αρχή της κούρσας ανόδου. Όλα καλά, μέχρι εδώ. Αλλά, ακριβώς σε αυτό το σημείο άρχισαν οι προβληματισμοί και τα ερωτήματα, για το αν έχουν ξεφύγει οι αποτιμήσεις ή αν έχουν ακόμα και πόσα περιθώρια ανόδου και ποιες από όλες τις εισηγμένες κατασκευαστικές και τεχνικές εταιρείες. Ερωτήματα, που δεν απαντώνται εύκολα με ένα ναι ή ένα όχι, απλούστατα γιατί καθε μια εταιρεία έχει τη δική της δυναμική, τα δικά της έργα με συγκεκριμένα περιθώρια κέρδους και τις δικές της προοπτικές με όσα έργα, συμβάσεις ή παραχωρήσεις διεκδικεί. Και το θετικό είναι ότι πλέον, πέραν των ισχυρών παραδοσιακών ομίλων, έχουν προστεθεί νέοι δυναμικοί παίκτες, ενώ και στις εταιρείες μικρότερων μεγεθών επικρατεί έντονη κινητικότητα και υπάρχουν υπόγειες προς το παρόν διεργασίες, με στόχο βεβαίως την ενδυνάμωσή τους και την ενίσχυση της παρουσίας και της θέσης τους στον κλάδο.

***Όσο για τις αποτιμήσεις, μπορεί να συμβεί και εδώ, όπως συμβαίνει σε όλους τους επιχειρηματικούς κλάδους, ό,τι σήμερα φαίνεται ακριβό, να αποδειχτεί φθηνό, αλλά και ότι σήμερα φαντάζει φθηνό και υποτιμημένο, να καταστεί πολύτιμο στο μέλλον από πλευράς αποδόσεων… (μην περιμένετε ονόματα, μεγάλα παιδιά είστε, εμείς δεν είμαστε… σύμβουλοι επενδύσεων, όπως έχουν εξελιχθεί άλλοι).

Γιγαντώνεται η Sunlight Group του ομίλου Πάνου Γερμανού – Καθίσταται ισχυρός παίκτης διεθνούς εμβέλειας στον τομέα της

*** Μεθοδικά, με μελετημένα βήματα και επιλεγμένη στρατηγική, ο όμιλος του επιχειρηματία Πάνου Γερμανού, εξαπλώνεται σε όλα τα μέχρι τώρα πεδία δραστηριοτήτων του. Η Sunlight Group Συστήματα Αποθήκευσης Ενέργειας, μέλος του διεθνούς επενδυτικού Ομίλου Olympia, και εταιρεία τεχνολογίας που ειδικεύεται σε καινοτόμες λύσεις βιομηχανικής ηλεκτροκίνησης για τον κλάδο της ενδοεφοδιαστικής αλυσίδας (intralogistics) και τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, απέκτησε το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της θυγατρικής της, Triathlon Holding. Η συμφωνία έρχεται σε συνέχεια της εξαγοράς του 51% της Triathlon που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του 2023 και προέβλεπε την αυτόνομη επιχειρηματική λειτουργία των δύο εταιρειών, καθώς και την αναζήτηση συνεργειών. Η ενιαία πλέον Sunlight Group, θα επιδιώξει να καταστεί παγκόσμιος ηγέτης στους κλάδους που δραστηριοποιείται, με έμφαση στις αγορές της Ευρώπης και της Αμερικής, όπου λειτουργεί συνολικά 15 παραγωγικές μονάδες. Βασιζόμενος στις μεγάλες επενδύσεις, την διαρκώς αυξανόμενη παραγωγή και τις δυνατότητές του στην καινοτομία σε μπαταρίες μολύβδου-οξέος και ιόντων λιθίου, ο όμιλος θα συμβάλλει σημαντικά στην απανθρακοποίηση, την ενεργειακή μετάβαση και την ενεργειακή ασφάλεια. Και το κυριότερο, η νέα δομή θα ενισχύσει τη θέση της εταιρείας, ώστε να υλοποιήσει το φιλόδοξο σχέδιό της να δημιουργήσει, επί ευρωπαϊκού εδάφους, Gigafactory δυναμικότητας 20GWh για την παραγωγή στοιχείων λιθίου – αποκλειστικά για βιομηχανική ηλεκτροκίνηση και συστήματα αποθήκευσης ενέργειας.

Ενδιαφέρουν

*** Η χρηματιστηριακή αγορά, βρίσκεται στη φάση που οι επενδυτές διαλέγουν τίτλους πλέον και δεν τρέχουν μαζικά για αγορές. Καλό ή κακό, ουδείς μπορεί να προδικάσει. Το θέμα είναι ότι υπάρχουν μετοχές που προσελκύουν με ευκολία αγοραστές, λόγω προοπτικών των εταιρειών τους, αλλά ένα μούδιασμα διαφαίνεται στην αγορά. Κανείς δεν εγγυάται, άλλωστε, καθημερινά, μεγάλα ή μικρά κέρδη, να το θυμάστε…

*** Μία απορία πλανάται πάνω από την αγορά: Τι γίνεται με το deal της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ και της FIRST; Υπάρχουν ακόμα μεγάλα προβλήματα, ποια είναι αυτά και γιατί η τιμή της μετοχής της έχει πάρει την κάτω βόλτα; Και η ρήση-γρίφος του Γιώργου Περιστέρη ότι “καλά είμαστε και χωρίς την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και μαζί της, κανένα πρόβλημα”, έχει… μετάφραση;

*** Οι τράπεζες, με διαφοροποιήσεις ως προς την ταχύτητα, βλέπουν πάλι υψηλότερα επίπεδα. Σίγουρα ενθυλακώνονται κέρδη, αλλά η δυναμική του κλάδου παραμένει σε ισχύ.

*** Ο Άβακας ξεπέρασε τα 250 εκατ. σε κεφαλαιοποίηση, με νέα κέρδη και χθες. Υπάρχει μία αίσθηση σε πολλούς ότι “πάει για τα 300 και λίγα είναι”. Οι υπερβολές, ποτέ δεν ωφέλησαν…

*** Στα 30 εκατ. η κεφαλαιοποίηση της Δομικής πλέον, στα 25,7 εκατ. της ΕΚΤΕΡ. Αμφότερες με μεγάλα ημερήσια κέρδη χθες, άνω του 15%. Συγκρίσεις και σημειολογία…δύο επιστήμες με μεγάλη συμβολή στην εξέλιξη των πραγμάτων.

*** Ο Μυτιληναίος ακάθεκτος οδεύει για εκεί που τον προορίζουν ή τον…έταξαν οι θετικές εκθέσεις. Θυμίζω, αποτελέσματα εξαμήνου, στις 27 Ιουλίου, δηλαδή την ερχόμενη Πέμπτη.

*** Συνεχίζει την πτήση της η Ιντρακάτ, ακολουθούμενη και από τον Ελλάκτωρα, ηπιότερα πλέον, αλλά ανοδικά κινείται η Aegean, η Αλουμύλ ξεπέρασε τα 100 εκατ. σε κεφαλαιοποίηση, ξαφνικά (;) στο +15% η Ελινόιλ, σε υψηλά έτους ο Λούλης, ξύπνησε και η Ναύπακτος.

*** Μετοχικές αλλαγές στη MED, χωρίς δικαίωμα επιστροφής κεφαλαίου 0,12 ευρώ/ μετοχή η Mevaco.

ΚΟΥΙΖ 1: Ποια τράπεζα λέγεται, εν είδη αστείου, ότι η εσωτερική της κατάσταση μοιάζει της σημερινής του ΣΥΡΙΖΑ; Αλλά, δεν απέχει και πολύ από την αλήθεια, μη σας πω ότι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τα βρίσκουν, ενώ στην τράπεζα δύσκολα…

ΚΟΥΙΖ 2: Το θέμα των καταθέσεων προβληματίζει ιδιαίτερα μία εγχώρια μη συστημική, αλλά κερδοφόρο πλέον, τράπεζα.

Αυτά και για σήμερα κυρίες και κύριοι. Τα πύρινα μέτωπα, δυστυχώς, κατακαίουν και άλλες δασικές εκτάσεις, λιγοστεύοντας επικίνδυνα πλέον και στη χώρα μας οξυγόνο, πανίδα και χλωρίδα. Εύχομαι να είναι καλύτερη η σημερινή εικόνα, σε όλα τα μέτωπα. Και ελπίζω να μην ζήσουμε χειρότερα, με τον νέο δριμύτερο καύσωνα από αύριο.

Διαβάστε περισσότερα