Καλημέρα κυρίες και κύριοι, ξεκινάμε με τον Βούδα του Σουνίου…

Είχαμε τον Βούδα της Ραφήνας που έχει καταπιεί τη γλώσσα του από την μεγάλη νίκη του Μητσοτάκη και την πολιτική κυριαρχίας της Νέας Δημοκρατίας, τώρα θα έχουμε και τον Βούδα του Σουνίου που έφυγε, άφησε χάος και αποφεύγει να πάρει θέση ώστε να υπάρχει μία ομαλή διαδοχή στο κόμμα… Παράλληλοι βίοι…

Ομαδικό ξεμάτιασμα για την οικογένεια Τσίπρα

Η οικογένεια Τσίπρα, συνολικά, δεν διάγει και τις καλύτερες μέρες της. Από την μία ο Αλέξης Τσίπρας που έχασε από τον Μητσοτάκη με 20 μονάδες και απομυθοποιήκε, από την άλλη ο Γιώργος Τσίπρας που δεν κατάφερε να βγει καν βουλευτής και τέλος η Ζαννέτ Τσίπρα, συντονίστρια στο ΣΥΡΙΖΑ Αν.Αττικής που δεν μπόρεσε να βγάλει βουλευτή το “πουλέν” της Χρήστο Σπίρτζη… Οικογενειακό ξεμάτιασμα…

Το “φλερτ” Μαύρου στην Αχτσιόγλου

Όλοι γνωρίζουμε ότι ο Δημήτρης Μαύρος και ο Αλέξης Τσίπρας τσακώθηκαν άσχημα την ημέρα των εκλογών καθώς ο πρώτος του έλεγε ότι η διαφορά θα είναι άνω των 10 μονάδων και ο δεύτερος σχεδόν τον διαολόστειλε…

Τώρα, μαθαίνω, ότι ο γνωστός δημοσκόπος έχει αρχίσει και φλερτάρει πολιτικά με την Έφη Αχτσιόγλου η οποία -είναι η αλήθεια- χρειάζεται δυνατούς συμβούλους για να αντέξει τους ακραίους του ΣΥΡΙΖΑ…

Όχι και τόσο τυχαία η δήλωση Μητσοτάκη για τα δάνεια

Δεν είναι τυχαία η δήλωση του Μητσοτάκη στο Βloomberg ότι θα αποπληρώσει νωρίτερα τα διμερή δάνεια του 1ου Μνημονίου.

Όπως λένε άνθρωποι της αγοράς, αυτό σημαίνει ότι ο Πρωθυπουργός έχει πάρει μήνυμα από τους οίκους ότι η επενδυτική βαθμίδα έρχεται με φόρα και δεν αποκλείεται αυτό να συμβεί αρχές Σεπτέμβρη, πολύ πριν από την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού.

Καραμανλικός δάκτυλος στο ΥΠ.ΟΙΚ

Καραμανλικός ήταν ο δάκτυλος από το υπουργείο Οικονομικών ο οποίος πήγε και έκανε έφεση απέναντι στην δικαίωση του Ανδρέα Γεωργίου, του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ… Βρήκε την ευκαιρία την περίοδο της υπηρεσιακής κυβέρνησης και την έκανε αφήνοντας σύξυλους όλους στο Μαξίμου…


Μου είπαν ότι ο Αλέξης Πατέλης έχει πολλά νεύρα τελευταία με την ΕΛΣΤΑΤ… Για ποιο λόγο;


Προβλήματα για τον Ιβάν και στο Ροστόφ

Για να ξέρετε τι ακριβώς συμβαίνει, σας ενημερώνω εγκύρως, ότι το κλίμα για τον Σαββίδη στο Ροστόφ το τελευταίο διάστημα είναι προβληματικό.

Οι σχέσεις του με την τοπική εξουσία βρίσκονται στο χειρότερο δυνατό σημείο με ό,τι συνεπάγεται μια τέτοια εξέλιξη.

Πλειστηριασμοί: Η μεγαλύτερη και δυσκολότερη δοκιμασία της κυβέρνησης – Σε 4-5 μήνες πρέπει να γίνουν όσοι δεν έγιναν σε ένα χρόνο

*** Η υπόθεση των επικείμενων πλειστηριασμών, αποτελεί, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς, τραπεζικών στελεχών και διαχειριστών, αλλά και κυβερνητικών παραγόντων, την μεγαλύτερη δοκιμασία της νέας κυβέρνησης, με τον υψηλότερο βαθμό δυσκολίας. Οι ανησυχίες που διατυπώνονται είναι εύλογες, καθώς οι πλειστηριασμοί είναι ένα πολύ ευαίσθητο κοινωνικό θέμα, που μπορεί να προκαλέσει, αν δεν υπάρξουν οι κατάλληλοι χειρισμοί, ακόμα και κοινωνικές εκρήξεις.

***Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο της νέας κυβέρνησης και ειδικότερα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης θα συζητήσει και με τους διαχειριστές κόκκινων δανείων το όλο θέμα και θα έχει ανοιχτή γραμμή και με τους ίδιους και με τις εμπλεκόμενες τράπεζες, σχετικά με τον χειρισμό του πλέον ακανθώδους προβλήματος. Άλλωστε, κυβερνητικοί κύκλοι θεωρούν βέβαιο ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, στον α ή στον β βαθμό, θα εκμεταλλευτούν το θέμα των πλειστηριασμών, ειδικά στις περιπτώσεις εξώσεων από πρώτη κατοικία, ενώ το ίδιο εκτιμάται ότι θα πράξουν και κοινωνικοί και συνδικαλιστικοί φορείς.

***Ακριβώς για το λόγο αυτό, υπάρχει η σκέψη να δημιουργηθεί μία άτυπη κοινή επιτροπή παραγόντων του υπουργείου, των τραπεζών και των διαχειριστών, η οποία θα επιχειρεί να δώσει λύση έστω και της τελευταίας στιγμής, προς αποφυγή ακραίων καταστάσεων, που μπορεί να τροφοδοτήσουν σοβαρές αντιδράσεις. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται μια ακόμα πρόταση, η οποία συνίσταται στο να ζητηθεί από την Κομισιόν και κάθε εμπλεκόμενη κοινοτική αρχή, η χρήση κάποιων κεφαλαίων από άλλα προγράμματα, τα οποία θα χρησιμοποιούνται αυστηρά για περιπτώσεις που ο δανειολήπτης δεν έχει αποδεδειγμένα άλλο τρόπο για να μη χάσει την πρώτη κατοικία του. Η όλη ιδέα, που δεν είναι φυσικά καθόλου βέβαιο ότι θα προχωρήσει, στηρίζεται στο ότι αργεί απελπιστικά η ίδρυση και λειτουργία του περίφημου Φορέα Ακινήτων και έχει ορίζοντα μέχρι την εκκίνησή του.

Το ΤΧΣ κινδυνεύει με πρόωρη αποψίλωση στελεχών – Από αρχές Σεπτεμβρίου αρχίζουν οι διαδικασίες αποεπένδυσης

*** Μόλις λίγους μήνες πριν τεθούν σε εφαρμογή οι διαδικασίες αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, άρχισε η φυγή κορυφαίων στελεχών του, τα οποία, διαβλέποντας ότι το Ταμείο οδεύει σταδιακά προς τη λήξη της ύπαρξής του, αναζητούν από τώρα τον νέο προορισμό τους. Βέβαια, οι διαδικασίες στο Ταμείο έχουν μπει σε μια τάξη εδώ και έναν περίπου χρόνο, ενώ στο site του δημοσιεύονται πλέον όλες οι αποφάσεις του, συμβάλλοντας στους αναγκαίους κανόνες πλήρους διαφάνειας που απαιτεί η διαδικασία αποεπένδυσης από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

***Ταυτόχρονα, αν και δεν είναι της ώρας, θα πρέπει να τεθεί προς συζήτηση και το θέμα του μεγάλου πακέτου μετοχών που κατέχει στην Attica Bank, ανάλογα με την εξέλιξη του project συγχώνευσής της με την Παγκρήτια, τη Συνεταιριστική Μακεδονίας και το δίκτυο της HSBC στην Ελλάδα. Το θέμα είναι ότι η αποχώρηση του Λουκά Καραλή, του υπεύθυνου δηλαδή των αποεπενδύσεων (!), αφήνει ένα σημαντικό κενό στο ΤΧΣ, που πρέπει να καλυφθεί άμεσα. Επιπλέον, χηρεύει και μία θέση στο 9μελες διοικητικό συμβούλιο, για την οποία – μεταξύ άλλων – συζήτησαν προχθές κατά τη συνάντησή τους οι Χατζηδάκης και Ξηρουχάκης.

***Οι πληροφορίες της στήλης αναφέρουν ότι έχουν προταθεί 6 ονόματα, με διεθνή εμπειρία, από τα οποία πρέπει να επιλεγεί το ένατο μέλος του Δ.Σ. και μάλιστα πολύ σύντομα. Η πρώτη αποεπένδυση έχει κλειδώσει και δεν είναι άλλη από αυτή του ποσοστού 1,4% της Eurobank, με τη σχετική διαδικασία να εκκινεί στις αρχές Σεπτεμβρίου. Υπάρχει, όμως και η εκδοχή να επισπευσθεί ειδικά αυτή η διαδικασία, έτσι ώστε να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τη ΔΕΘ, ώστε να αποτελέσει και ένα χειροπιαστό μήνυμα από τον πρωθυπουργό ότι προχωρούν όλες οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβερνηση. Η εξέλιξη αυτή περνάει και από τις αποφάσεις της ίδιας της διοίκησης της Eurobank, που έχει εκφράσει ήδη την επιθυμία της να επανακτήσει το μικρό αυτό ποσοστό της.

Συμφώνησαν για τον “Ηρακλή ΙΙΙ” Χατζηδάκης – Στουρνάρας – Την άλλη εβδομάδα συναντήσεις με τους τραπεζίτες

*** Το θέμα των κόκκινων δανείων δεν μπορούσε να μην αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης μεταξύ του νέου υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Το θέμα ενδιαφέρει συστημικές και μικρότερες τράπεζες άμεσα, αλλά και την ΤτΕ, αλλά και το ίδιο το υπουργείο, προκειμένου να περάσει και το εναπομείναν απόθεμα κόκκινων δανείων σε διαχειριστές και να ελαφρύνουν οι ισολογισμοί τους.

***Ο «Ηρακλής ΙΙΙ» θα αναλάβει τις εκκρεμείς τιτλοποιήσεις Frontier II της Εθνικής Τράπεζας, ύψους 1 δισ. ευρώ, Sunrise III της Τράπεζας Πειραιώς, ύψους 508 εκατ. και Solar, κοινού χαρτοφυλακίου των 4 συστημικών τραπεζών, 1,5 δισ.. Αυτά τα χαρτοφυλάκια επρόκειτο να μεταβιβαστούν στον «Ηρακλή», αλλά δεν προχώρησαν, λόγω των κρατικών εγγυήσεων που τότε επανέφερε προς εξέταση η Eurostat. Την άλλη εβδομάδα θα υπάρξουν συναντήσεις του κ. Χατζηδάκη με τις διοικήσεις των τραπεζών, όπου, μεταξύ άλλων, θα θιχτεί και το εν λόγω θέμα, το οποίο όπως αναφέρουν παράγοντες του τραπεζικού κλάδου, θα έχει οριστικοποιηθεί το αργότερο μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Κατά τις ίδιες πάντα πληροφορίες, οι δύο άνδρες συζήτησαν και το μείζον θέμα της αναχρηματοδότησης πρώην κόκκινων δανείων, που βρίσκονται σε φάση εξυγίανσης και για τα οποία αναζητείται τρόπος επιστροφής στους ισολογισμούς των τραπεζών.

Οι ξένες επενδύσεις σε κατοικίες, υπαίτιες για τη φούσκα ακινήτων

*** Οι αισιόδοξες εκτιμήσεις της έκθεσης Νομισματικής Πολιτικής του 2022-2023 της Τράπεζας της Ελλάδας, δεν είχαν, όπως πάντα άλλωστε, μονοσήμαντη “θριαμβευτική” διάσταση. Από ελάχιστους μέχρι σήμερα δόθηκε η πρέπουσα σημασία σε βασικά δεδομένα της έκθεσης της ΤτΕ, τα οποία φωτογραφίζουν τα αρνητικά και προβληματικά σημεία της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, όπως αυτά καταγράφηκαν στη χρονική περίοδο, ουσιαστικά από το 2004.

***Και τα οποία γιγαντώθηκαν στα επόμενα χρόνια, μέχρι την αναγκαστική εφαρμογή του πρώτου μνημονίου του 2010 και εντεύθεν, με κάποια μικρά διαλείμματα και βελτιώσεις μέχρι σήμερα. Άλλωστε, τα στοιχεία για το πρώτο τετράμηνο του 2023 φανερώνουν υψηλό βαθμό αύξησης των επενδύσεων σε ακίνητα, που μεταφράζεται κυρίως στο έντονο ενδιαφέρον για αγορά κατοικιών. Οι επενδύσεις στα ακίνητα εστιάζουν κυρίως στην αγορά κατοικίας κι όχι στα εμπορικά ακίνητα.

***Αυτή είναι η βασική αιτία που αυξάνονται κατακόρυφα οι τιμές, συμπαρασύροντας προς τα πάνω τις τιμές όλων των κατοικιών, παλιών και καινούργιων και δημιουργούν οξύτατο πρόβλημα εύρεσης κατοικίας για νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος και φοιτητές. Αλλά κάπου εδώ αρχίζει η στρέβλωση: Ενώ διεθνώς ο ρυθμός αύξησης των τιμών άρχισε να μειώνεται και στην Ευρώπη τα στοιχεία οδηγούν σε συνεχή πτώση και κατοικιών και εμπορικών μισθώσεων, στην Ελλάδα το «πάρτι» συνεχίζεται ακάθεκτο. Οι τιμές κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022 αυξήθηκαν κατά 14,5%.

Ενδιαφέρουν

*** Η αγορά, ελληνική και ξένη, διψάει για εξειδικευμένα στελέχη και αυτό σπεύδουν και καλά κάνουν, να αξιοποιήσουν στελέχη του ΤΧΣ. Καλύτεροι μισθοί, bonus, συμβόλαια και άλλες παροχές, δεν γίνεται να αφήσουν αδιάφορο κανέναν. Εξάλλου, το ΤΧΣ έχει ημερομηνία λήξης, οπότε εύλογα το κάθε στέλεχος κοιτάζει από τώρα το μέλλον του, εδώ ή έξω.

*** Μάλιστα. Η μείωση της τεράστιας ψαλίδας μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων και επιτοκίων χορηγήσεων, δεν αντιμετωπίζεται με διοικητικά μέτρα. Σωστά. Ελεύθερη αγορά έχουμε. Είναι, λοιπόν, θέμα ανταγωνισμού. Σωστά. Αυτό είναι το συμπέρασμα των συνομιλιών Χατζηδάκη – Στουρνάρα. Δηλαδή, να περιμένουμε οι τράπεζες, να αρχίσουν…πόλεμο μεταξύ τους; Υπομονή, κάνει ζέστη τώρα, ίσως με τα πρωτοβρόχια…

*** Τα όσα ισχυρίζεται η Ellington για το ρόλο της στην Attica Bank και τη συνολική συμπεριφορά της, την πρώτη που εκθέτει, πέραν όσων άλλων παραγόντων ή αρχών είχαν μικρή ή μεγαλύτερη εμπλοκή, είναι την κ. Μαραγκουδάκη! Η οποία ήταν και επίλεκτο μέλος του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας για δύο περίπου χρόνια. Σημειώνω, για όσους πιθανόν τους διαφεύγει το γεγονός, ότι η εν λόγω κυρία είναι επικεφαλής της “Θεά Άρτεμις”, η οποία κατέχει σχεδόν όλα τα κόκκινα δάνεια της Attica Bank. Οικονομικός εισαγγελέας υπάρχει ή… πήρε σύνταξη κι αυτός στα 67 χρόνια; Και δύο ερωτήματα: 1ον) Αμείβεται και πόσο, ακόμα σήμερα η “Θεά Άρτεμις”; 2ον) Αν τα δάνεια δεν πουληθούν και πάνε στον “Ηρακλή ΙΙΙ”, η “Θεά Άρτεμις”, τι όφελος θα έχει;

*** Από τη μια μεγάλη σύμβαση στην άλλη οι θυγατρικές της Cenergy Holdings. Η Hellenic Cables, ο κλάδος καλωδίων της, σε κοινοπραξία με την Jan De Nul ανέλαβε από την TenneT την ολοκληρωμένη διασύνδεση με τρία καλώδια των θαλάσσιων αιολικών πάρκων που θα αναπτυχθούν στη Γερμανία. Η παραγωγή των καλωδίων έχει προγραμματιστεί για το 2025 στο υπερσύγχρονο εργοστάσιο υποβρυχίων καλωδίων της Hellenic Cables στην Κόρινθο και η παράδοση τους αναμένεται να πραγματοποιηθεί το 3ο τρίμηνο του 2025.

***Πλήρης η επιβεβαίωση της στήλης, για τις εξελίξεις στην υπόθεση της Δομικής. Εδώ διαβάσατε ότι το ομολογιακό της εταιρείας μεταφέρθηκε από τη Sepal (Alpha Bank) στην Optima Bank, προκειμένου να υπερκεραστούν τυπικά κυρίως προβλήματα με τους ομολογιούχους και να προχωρήσει το συμφωνημένο εδώ και έναν τουλάχιστον μήνα deal μεταξύ Συνατσάκη και Κούτρα. Υπάρχουν και άλλες…ουρές της συμφωνίας, αλλά δεσμεύομαι. Θυμίζω ότι ο Γιώργος Συνατσάκης κατέχει ποσοστό 58,631% και η ελεγχόμενη πλήρως από τον ίδιο εταιρεία “Διαχείριση Ακινήτων” κατέχει το 9,988% της Δομικής.

*** Κάτι τρέχει με τον Άβακα, όπως εντόνως φημολογείται ή απλώς η μετοχή αποκομίζει ότι δεν είχε πάρει, λόγω συγκυριών και αρνητικής ειδησεογραφίας; Από… Μυτιληναίο, μέχρι ξένο κατασκευαστικό όμιλο (Χόχτιφ;!) περιλαμβάνουν τα σενάρια. Πολλά τα…κεράσια, αλλά ποτέ δεν ξέρεις…

*** Υπομονή πρέπει να κάνουν οι ενδιαφερόμενοι για το λιμάνι του Βόλου. Μου λένε ότι οι σχετικές διαδικασίες πάνε πίσω, σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό, για πολλούς λόγους…

Αυτά και για σήμερα, κυρίες μου και κύριοι. Προσοχή στον καύσωνα, αλλά και στο τι και που τρώτε. Ξέρω τι σας λέω. Την καλημέρα μου!