Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι και καλή εβδομάδα. Καλή και αποδοτική θητεία στη νέα κυβέρνηση της χώρας, μακριά από επάρσεις, εγωισμούς και αποφάσεις που θα προκαλούν το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Και οι υπουργοί που αναλαμβάνουν σήμερα, να γνωρίζουν ότι τα επόμενα χρόνια, μόνο περίπατος δεν θα είναι!
Το «ΤΕΛΕΙΟ 158»: Το σύμπαν συνωμότησε ούτως ώστε να υπάρξει κυβέρνηση τετραετίας με ταυτόχρονο σεβασμό στην διαδρομή και την ιστορία της παράταξης – Να μην αλλοιωθεί το DNA με πρώην Σημιτικούς, Ποταμίσιους και ευνοούμενους του κάθε Δοξιάδη!
Κατ’ αρχήν θα πρέπει να επισημάνω ότι το Σύμπαν χθες το βράδυ συνωμότησε προκειμένου να υπάρξει ένα καταπληκτικό εκλογικό αποτέλεσμα, που ναι μεν αποτυπώνει την αδιαμφισβήτητη κυριαρχία Μητσοτάκη στο πολιτικό σύστημα, χωρίς την ίδια ώρα να επικρατούν φαινόμενα αλαζονείας, αυταρχισμού και έλλειψης σεβασμού στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας!
Το 40,5% με 158 έδρες είναι πέραν πάσης αμφιβολίας το ΤΕΛΕΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ, καθώς από τη μια πλευρά ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχηματίζει ισχυρή αυτοδύναμη κυβέρνηση τετραετίας, από την άλλη πλευρά ωστόσο οφείλει να σεβαστεί το χθες της ΝΔ, την ιστορία και τη διαδρομή της Κεντροδεξιάς Παράταξης, τις μεγάλες οικογένειες, τους πρώην πρωθυπουργούς, χωρίς με τις όποιες επιλογές τυχόν υπάρξουν «ξένων σωμάτων» να αλλοιωθεί το DNA της παράταξης με ξεπερασμένους πρώην Σημιτικούς, Ποταμίσιους και προστατευόμενους του κάθε λογής Δοξιάδη!
Το ευρωπαϊκό φαινόμενο της κυριαρχίας Δεξιάς και Ακροδεξιάς και τα 3 κόμματα που συνολικά έλαβαν άνω του 13%!
Η είσοδος στη Βουλή 8 κομμάτων, εκ των οποίων τα 3 ανήκουν στην αποκαλούμενη Άκρα Δεξιά, ή Λαϊκή και Πατριωτική Δεξιά με συνολικά ποσοστά άνω του 13% ούτε στο μυαλό του Κοέλιο όταν έγραφε τον Αλχημιστή δεν θα μπορούσαν να υπάρχουν!
Από την άλλη πλευρά βλέπουμε πλέον και στην Ελλάδα να λαμβάνει σάρκα και οστά το ευρωπαϊκό φαινόμενο της κυριαρχίας της Κεντροδεξιάς στη βάση της κοινωνίας αλλά και της τεράστιας ανόδου που παρουσιάζουν σε Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία αλλά και την βόρεια Ευρώπη τα πέραν της παραδοσιακής Δεξιάς κόμματα! Φαινόμενο των καιρών, που θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν!
Οι «υπουργικές» καραμπόλες: Σκέρτσος, Βορίδης, Μηταράκης – Βαρβιτσιώτης, Ασημακοπούλου – Φλωρίδης!
Στον σχηματισμό της κυβέρνησης θα πρέπει να επισημανθούν και οι διάφορες καραμπόλες που οδηγούν σε αλλαγές αρχικών θέσεων, ρόλους και υπουργεία!
Ο πανίσχυρος μέχρι χθες το απόγευμα Ακης Σκέρτσος, στον οποίο πιστωνόταν το αρχικό 44% και λόγω αυτού θα γινόταν Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, φέρεται να γίνεται απλώς ένας ακόμη Υπ. Επικράτειας χωρίς ειδικά προνόμια! Η απότομη πτώση στο 40,5% τον προσγείωσε ανώμαλα!
Την ίδια ώρα η μεγάλη άνοδος των ακροδεξιών κομμάτων δικαιώνει όλους όσοι υποστήριζαν από την αρχή ότι στην κυβέρνηση πρέπει να υπάρχουν ισχυρά αναχώματα προς την άκρα Δεξιά, με την τοποθέτηση προσώπων που κινούνται δεξιότερα της παραδοσιακής ΝΔ! Υπό το πρίσμα αυτό τοποθετείται στο Μαξίμου ως Υπ. Παρά τω πρωθυπουργώ ο Μάκης Βορίδης με αρμοδιότητα την Βουλή και τα καθήκοντα του κυρίου Πικραμένου!
Από τον Μιλτιάδη στον Νότη, με ολίγον από Άννα Μισέλ!
Ο αστικός μύθος λέει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το Υπ. Προστασίας του Πολίτη πρώτα μίλησε με την Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου, η οποία φέρεται να μην δέχθηκε το εν λόγω δύσκολο και «αντρικό» υπουργείο, με συνέπεια να τεθεί υποψήφια για το Δικαιοσύνης όπου πρώτη επιλογή ήταν ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Γ. Φλωρίδης!
Μετά την άρνηση της Άννας Μισέλ ο …κλήρος έπεσε στον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη που προοριζόταν για το Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής!
Όμως για τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη υπήρξε μεγάλη αντίδραση από συγκεκριμένο πανίσχυρο εξωθεσμικό επιχειρηματικό σύστημα, που φέρεται να μετάπεισε αργά το βράδυ τον Κυρ. Μητσοτάκη, οπότε και άρχισαν οι διαρροές για τον Νότη Μηταράκη, ο οποίος ως γνωστόν απολαμβάνει της εμπιστοσύνης πολλών και διαφόρων επιχειρηματικών συμφερόντων, τα οποία όπως έχει αποκαλύψει το Radar, προσπαθούσαν από την αρχή να τον επιβάλουν στο Υπ. Προστασίας του Πολίτη!
Άντεξε ο (ευνοούμενος του Απ. Δοξιάδη) Γ. Φλωρίδης την πίεση της Άννας Μισέλ!
Μολονότι μετά την άρνηση της να πάει στο Υπ. Προστασίας του Πολίτη, η Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου, που βοήθησε στον υπέρμετρο βαθμό στην απόκρουση των διαφόρων πιέσεων στο Ευρωκοινοβούλιο όσον αφορά τις υποκλοπές, έθεσε σοβαρή υποψηφιότητα για το Υπ. Δικαιοσύνης, εντούτοις οι πληροφορίες λένε πως ο Γ. Φλωρίδης άντεξε την πίεση και παραμένει ως ο νούμερο ένα υποψήφιος για το Δικαιοσύνης, καθώς απολαμβάνει της υποστήριξης του γνωστού πρωθυπουργικού φύλλου Αποστ. Δοξιάδη, που επέβαλε επίσης την ευνοούμενη του Ειρήνη Αγαπηδάκη στην πρώτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας και την ώρα τούτη υφυπουργό Υγείας!
Νέα κυβέρνηση: Κανένα άλλοθι, αν ο πακτωλός κεφαλαίων Ταμείου Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ, δεν διαχυθεί σε όλο το φάσμα οικονομίας και επιχειρήσεων
*** Η κάλπη μίλησε και οι ψηφοφόροι ανέθεσαν στη νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ένα δυσκολότερο έργο αυτού της νέας τετραετίας, γιατί το “κάναμε ότι μπορούσαμε” της πρώτης διακυβέρνησης δεν έχει πλέον θέση στις επερχόμενες εξελίξεις και στα μεγάλα στοιχήματα και προβλήματα οικονομίας και κοινωνίας. Ο πακτωλός των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης, δεν πρέπει μόνο να απορροφηθεί, αλλά να κατανεμηθεί σωστά, σε πολύ περισσότερες επιχειρήσεις και σε τομείς που ναι μεν προβλέπονται στο σχέδιο σύμβασης, αλλά προς το παρόν ελάχιστα έχουν ωφεληθεί. Όσον αφορά το σκέλος των δανείων, ο συνολικός προϋπολογισμός των επενδυτικών σχεδίων που έχουν υποβληθεί ξεπερνά τα 13 δισ. ευρώ, εκ των οποίων έχουν συμβασιοποιηθεί σχέδια προϋπολογισμού 5,5 δισ. ευρώ. Η Ελλάδα έχει ήδη λάβει μέχρι τώρα από το Ταμείο Ανάκαμψης πάνω από 11 δισ. ευρώ και αναμένει την τρίτη δόση. Πρόκειται αναμφίβολα για τη μεγαλύτερη πρόκληση της νέας κυβέρνησης, καθώς ο όσο το δυνατόν μεγαλύτερος αριθμός επιχειρήσεων που θα ενισχυθούν, θα δημιουργήσει αυτόματα και περισσότερες θέσεις εργασίας και θα συμβάλει στην τόσο αναγκαία αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ. Μέχρι σήμερα, δυστυχώς, αυτός ο στόχος δεν προσεγγίστηκε σωστά και προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες και αμφισβητήσεις από επιχειρηματικούς φορείς και κόμματα, αλλά και παρατηρήσεις από αρμόδια κοινοτικά όργανα. Υπό την έννοια αυτή, το νέο επιτελείο των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης κατά πρώτο λόγο, θα πρέπει να ενσκήψει με πολύ μεγαλύτερη προσοχή στο όλο θέμα, το κομβικότερο όλων, καθώς θα παίξει πρωτεύοντα ρόλο στην περαιτέρω πορεία της ελληνικής οικονομίας και κυρίως της αναπτυξιακής πορείας της χώρας, επιδρώντας καταλυτικά ακόμα και στην αλλαγή του επιχειρηματικού μοντέλου της χώρας, σε μεσομακροπρόθεσμη τουλάχιστον βάση. Εμπόδια, γραφειοκρατικού χαρακτήρα και πολιτικά-κομματικά, πολλά θα βρουν μπροστά τους όσοι ταχθούν στην υπηρεσία της καλύτερης δυνατής και αποδοτικότερης χρήσης των κεφαλαίων του Ταμείου. Είναι το μεγαλύτερο στοίχημα της χώρας των τελευταίων δεκαετιών, παρόμοιο είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει τα επόμενα πολλά χρόνια και θα πρέπει να έχει την άμεση και μόνιμη προσοχή του ίδιου του πρωθυπουργού.
*** Παράλληλα με το πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης τρέχει και το νέο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2021-2027, αλλά και τα εναπομείναντα, πολλά δυστυχώς, κεφάλαια περασμένων ετών, αξίας πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Προβλέπεται ται να διατεθούν συνολικά για την χώρα μας πόροι συνολικού ύψους 26,2 δισ. ευρώ για την περίοδο αυτή, από τα οποία τα 20,9 δισ. ευρώ αφορούν στην Ενωσιακή Στήριξη και ποσό 5,3 δισ. ευρώ αφορά στην Εθνική Συνεισφορά. Το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 θέτει τις προτεραιότητες για την ενίσχυση του παραγωγικού δυναμικού της οικονομίας, των υποδομών, των ανθρώπινων δεξιοτήτων και την ενδυνάμωση της κοινωνικής προστασίας. Ταυτόχρονα, συνεχίζονται και ολοκληρώνονται μεγάλα έργα που ξεκίνησαν στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020. Το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 περιλαμβάνει 8 Τομεακά Προγράμματα: 17,6 δισ. ευρώ, 13 Περιφερειακά Προγράμματα: 8,1 δισ. ευρώ + Πρόγραμμα Αλιείας, Υδατ/γειας και Θάλασσας: 500 εκατ. ευρώ, σύνολο: 26,2 δισ. ευρώ. Οι τομείς που προβλέπεται να ενισχυθούν είναι οι εξής: Ανταγωνιστικότητα, Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή, Τεχνική Βοήθεια και Υποστήριξη Δικαιούχων. Μεταφορές, Ψηφιακός Μετασχηματισμός, Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή, Πολιτική Προστασία, Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση, Αλιεία, Υδατοκαλλιέργεια και Θάλασσα.
*** Αντιλαμβάνεστε ότι μόνο αυτά τα δύο εργαλεία, το Ταμείο Ανάκαμψης και τα προγράμματα ΕΣΠΑ, μπορούν να αλλάξουν την σημερινή εικόνα της οικονομίας και των επιχειρήσεων, αρκεί να αξιολογηθούν σωστά και αντικειμενικά όλες οι επενδυτικές προτάσεις. Και οι τράπεζες με τη σειρά τους να ανοίξουν τα δικά τους ταμεία και να αφήσουν τους αποκλεισμούς στην άκρη και συνάμα να παίξουν συμβουλευτικό ρόλο σε κάθε επιχείρηση, που έχει τις προοπτικές να αναπτυχθεί, αλλά δεν έχει ούτε τα απαιτούμενα κεφάλαια ούτε την κατάλληλη καθοδήγηση. Άλλωστε, ο συντριπτικά μεγαλύτερος αριθμός μεσαίων και μικρότερων υγιών επιχειρήσεων, δεν έχει την οικονομική δυνατότητα δημιουργίας δικών του δομών και υπηρεσιών, που να υποβοηθούν και να διευκολύνουν τέτοιου είδους εξειδικευμένες υπηρεσίες. Η νέα κυβέρνηση πρέπει να τρέξει το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στο πλαίσιο της του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ (RRF), που ονομάστηκε “Ελλάδα 2.0”, με στόχο την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης και την εισαγωγή οικονομικών και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων. Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 31,2 δισ. ευρώ που συνδυάζει επιχορηγήσεις και δάνεια από την ΕΕ και και αναμένεται να οδηγήσει σε μόνιμη αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 6,9% μέχρι το 2026. Ιδού, λοιπόν, η Ρόδος για τη νέα κυβέρνηση και ειδικά για τα αρμόδια υπουργεία και υπηρεσίες, που θα έχουν την μεγάλη ευθύνη χρηστής διαχείρισης και κατανομής των τεράστιων κονδυλίων που θα εισρεύσουν στη χώρα μας τα επόμενα χρόνια.
Η Alpine Macro προτρέπει για αγορές μετοχών – Σοβαρές επισημάνσεις για έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και διογκωμένα δημόσια έσοδα
*** Η Alpine Macro αποτελεί μια εταιρεία ανεξάρτητης έρευνας με μεγάλη διείσδυση στους διαχειριστές κεφαλαίων για τις αναδυόμενες αγορές και ως εκ τούτου έχουν ιδιαίτερη σημασία οι αναφορές για την Ελλάδα, την οικονομία της και το χρηματιστήριό της. Από την αναλυτικότατη έκθεσή της, ξεχώρισα ορισμένα επίμαχα σημεία, που έχουν τη σημασία τους και καλό είναι να τα αφουγκραστεί το νέο στελεχιακό δυναμικό της νέας κυβέρνησης. Τι αναφέρει, αρχικά για τις ελληνικές μετοχές:
– Οι ελληνικές μετοχές έχουν σημειώσει ισχυρό ράλι από τον περσινό πυθμένα, ξεφεύγοντας αποφασιστικά από το range trading που ίσχυε από το 2015, η ύφεση έχει τελειώσει, οπότε αγοράστε ελληνικές μετοχές, είναι το μήνυμα της. Οι ελληνικές μετοχές και γενικά οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων μπορούν να σημειώσουν περαιτέρω ράλι για να αντανακλούν τις βελτιωμένες προοπτικές ανάπτυξης. Παρά την ισχυρή ανάκαμψη από τον περσινό πυθμένα, οι ελληνικές μετοχές εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά φθηνές, τόσο σε σχέση με τους ιστορικούς μέσους όρους, όσο και σε σχέση με τις αντίστοιχες μετοχές των αναδυόμενων αγορών (ΕΜ)και της παγκόσμιας αγοράς.
*** Υπάρχουν όμως και αρνητικές επισημάνσεις στην ίδια έκθεση του ξένου οίκου, που έχουν σχέση με τα βαθύτερα και ουσιαστικότερα προβλήματα-αγκάθια της ελληνικής οικονομίας, τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν, πριν γίνουν μεγαλύτερα και πριν καταστούν μόνιμη τροχοπέδη μιας υγιούς ανάπτυξης. Ιδού δύο εξ αυτών που ξεχώρισα και σας παρουσιάζω:
– Καθώς η Ελλάδα είναι στο ευρώ χωρίς δραστική υποτίμηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας, τα ελλείμματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της δεν έχουν διορθωθεί ποτέ μετά την κρίση και το εγχώριο ποσοστό αποταμίευσης, που σήμερα κυμαίνεται γύρω στο 12%, έχει μόλις και μετά βίας αυξηθεί και είναι ίσως το χαμηλότερο στον κόσμο. Χωρίς επαρκείς εγχώριες αποταμιεύσεις, η Ελλάδα θα παραμείνει στο έλεος των ξένων πιστωτών και ο κίνδυνος μιας νέας κρίσης στο ισοζύγιο πληρωμών θα είναι μια επαναλαμβανόμενη απειλή. Το διευρυνόμενο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών είναι ήδη ανησυχητικό και ο κίνδυνος αυτός χρήζει ιδιαίτερης προσοχής τα επόμενα χρόνια, ειδικά αν η εγχώρια ζήτηση ανακάμψει.
– Δεύτερον, ο δημόσιος τομέας της Ελλάδας παραμένει διογκωμένος και τα δημόσια έσοδα ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι από τα υψηλότερα στον κόσμο. Αυτό όχι μόνο εμποδίζει την αποτελεσματικότητα και την καινοτομία, αλλά και εκτοπίζει τον ιδιωτικό τομέα, καθιστώντας την εγχώρια αποταμίευση ακόμη πιο σπάνια. Η παρούσα κεντροδεξιά κυβέρνηση και το σχέδιο “Ελλάδα 2.0” υπόσχονται να αντιμετωπίσουν το ζήτημα της διακυβέρνησης, ενώ οι μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες θα επιταχυνθούν αν το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας κερδίσει μια σαφή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ωστόσο, η αφετηρία είναι πολύ δύσκολη και η διαδικασία προσαρμογής δεν θα είναι πολιτικά ανέξοδη και οικονομικά ανώδυνη.
Η Hellinikon Global (θυγατρική της Lamda Development) κατέβαλε άλλα 166,65 εκατ. στο ΤΑΙΠΕΔ – Απομένει το 49% προς αποπληρωμή
*** Την περασμένη Παρασκευή, η εταιρεία Hellinikon Global, θυγατρική της Lamda Development, πραγματοποίησε την καταβολή της δεύτερης δόσης προς το ΤΑΙΠΕΔ, ύψους 166,65 εκατ. ευρώ, όπως προβλέπεται στη σύμβαση για την απόκτηση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της «Ελληνικό Α.Ε.». Με την πληρωμή της δεύτερης δόσης έχει καταβληθεί πλέον το 51% του συνολικού τιμήματος, το οποίο ανέρχεται σε 915 εκατ. ευρώ. Κατά το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής, στις 25 Ιουνίου 2021, το ΤΑΙΠΕΔ είχε εισπράξει το ποσό των 300 εκατ. ευρώ, ως πρώτη δόση από το τίμημα των συνολικά 915 εκατ. ευρώ. Η αξιοποίηση του ακινήτου του Ελληνικού, το οποίο εκτείνεται σε έκταση 6.200.000 τ.μ., αποτελεί εμβληματικό έργο που θα ενισχύσει σημαντικά τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Πρόκειται για επένδυση που θα τοποθετήσει την Ελλάδα στον παγκόσμιο επενδυτικό και τουριστικό χάρτη, ενσωματώνοντας τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες και αρχές αστικού σχεδιασμού και αρχιτεκτονικής. Στόχος είναι η δημιουργία μιας σύγχρονης πράσινης και ψηφιακά προηγμένης πόλης που θα αποτελεί πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης και θα αναδεικνύει την πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας, καθώς και η διαμόρφωση ενός νέου αστικού πόλου ψυχαγωγίας, αναψυχής και άθλησης, ο οποίος θα είναι προσβάσιμος σε όλους.
Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS): Κακά μαντάτα για επιτόκια-πληθωρισμό, χρέη οικονομιών και νέες καταρρεύσεις τραπεζών
*** Η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS), η ελέγχουσα αρχή των κεντρικών τραπεζών, στην ετήσια έκθεση του, που δημοσιεύθηκε χθες Κυριακή, ζητά περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων για να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό, προειδοποιώντας όμως ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται πλέον σε ένα κρίσιμο σημείο. Είναι γεγονός ότι παρά την αμείλικτη άνοδο των επιτοκίων τους τελευταίους 18 μήνες, ο πληθωρισμός σε πολλές κορυφαίες οικονομίες παραμένει επίμονα υψηλός, ενώ το άλμα στο κόστος δανεισμού προκάλεσε τις πιο σοβαρές τραπεζικές καταρρεύσεις από την οικονομική κρίση πριν από 15 χρόνια. “Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή. Οι αυστηρές προκλήσεις πρέπει να αντιμετωπιστούν”, δήλωσε ο Agustin Carstens, γενικός διευθυντής της BIS, αναφέροντας ότι “έχει παρέλθει ο χρόνος που επιδιώκαμε με εμμονή τη βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη. Η νομισματική πολιτική πρέπει τώρα να αποκαταστήσει τη σταθερότητα των τιμών”. Ο Claudio Borio, επικεφαλής της νομισματικής και οικονομικής μονάδας της BIS, πρόσθεσε ότι οι προκλήσεις είναι μοναδικές για τα πρότυπα μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Είναι η πρώτη φορά που, σε μεγάλο μέρος του κόσμου, μια άνοδος του πληθωρισμού συνυπάρχει με εκτεταμένες χρηματοοικονομικές ευπάθειες.
*** Η έκθεση της BIS αναφέρει ότι όσο περισσότερο ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός, τόσο ισχυρότερη και παρατεταμένη είναι η απαιτούμενη αυστηροποίηση της πολιτικής, προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι η πιθανότητα περαιτέρω προβλημάτων στον τραπεζικό τομέα είναι πλέον «σημαντική». Εάν τα επιτόκια φτάσουν στα επίπεδα των μέσων της δεκαετίας του 1990, η συνολική επιβάρυνση για την εξυπηρέτηση του χρέους για τις κορυφαίες οικονομίες, αν όλα τα άλλα είναι ίδια, θα ήταν η υψηλότερη στην ιστορία, είπε ο Borio. «Πιστεύω ότι οι κεντρικές τράπεζες θα θέσουν υπό έλεγχο τον πληθωρισμό. Αυτή είναι η δουλειά τους – να αποκαταστήσουν τη σταθερότητα των τιμών. Το ερώτημα είναι ποιο θα είναι το κόστος», κατέληξε, αφήνοντας να αιωρούνται πολύ σοβαρά ερωτήματα για το μέλλον…
ΠΡΟΣΟΧΗ! Ο ενθουσιασμός από τους μετόχους, Έλληνες και ξένους, για το εκλογικό αποτέλεσμα, καλό είναι να έχει σήμερα στο Χρηματιστήριο και το ανάλογο μέτρο. Δεν χρειάζονται φαινόμενα άλλων εποχών. Έχει μέλλον η αγορά, για όλους, περισσότερο όμως για τους μεθοδικούς και υπομονετικούς. Την καλημέρα μου!