Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι

Δεν χωρεί αμφιβολία ότι ο στόχος της αγοράς, που εξαρχής είχε τεθεί, επιτεύχθηκε! Η πολιτική σταθερότητα μετά τον θρίαμβο Μητσοτάκη στις εκλογές είναι πλέον γεγονός, που αναμένεται να πιστοποιηθεί και τυπικά στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, όταν και θα υπάρξει μεγάλη αυτοδυναμία ίσως και άνω των 160 εδρών, βάσει των σημερινών δεδομένων, όπως προκύπτουν από τις δημοσκοπήσεις, που λογικά δεν δύναται να ανατραπούν!

Το γεγονός ότι δεν υφίσταται πλέον πολιτικό ρίσκο απελευθερώνει τις δυνάμεις της αγοράς, Έλληνες και κυρίως ξένους, να σπεύσουν να τοποθετηθούν εκ νέου, όχι στενά στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, που σε συνδυασμό με την ανάκτηση της Επενδυτικής Βαθμίδας θα κινηθεί προς τις 1.300 μονάδες και πάνω, όπως προανήγγειλε η Axianews του Σαββάτου, αλλά σε όλο το εύρος των εισηγμένων επιχειρήσεων και τραπεζών, που μοιραία μπαίνουν και πάλι στο κάδρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος!

Ανοίγει ο δρόμος για μεγάλες εξαγορές και συμφωνίες που θα αλλάξουν τα δεδομένα!

Σε απλά λόγια η ιστορική νίκη Μητσοτάκη με διαφορά συγκλονιστική που δεν έχει προηγούμενο (από το 1974!!!), επιφέροντας τη ζητούμενη πολιτική ισορροπία και ομαλότητα, ανοίγει το δρόμο για την υλοποίηση όχι μόνο των γνωστών αποκαλούμενων μεγάλων deals και των εμβληματικών ιδιωτικοποιήσεων των τραπεζών και των διαγωνισμών του Δημοσίου, αλλά και πλήθους άλλων μεγίστης σημασίας επιχειρηματικών συμφωνιών, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της επιχειρηματικής δραστηριότητας, που δυνητικά ανατρέπουν τα δεδομένα και τις ισορροπίες!

Η ενεργή επιστροφή των κορυφαίων funds! Βλέπουν Τράπεζες, Ενέργεια και όχι μόνο…

Τα κορυφαία ξένα funds μετά από μια στάση αναμονής λόγω εκλογών, τυχόν πολιτικού ρίσκου και υψηλών επιτοκίων, έχοντας παράλληλα αποκομίσει μεγάλες αποδόσεις της τάξης του 20% κατά το πρώτο δίμηνο του 2023, φέρονται να επιστρέφουν πλέον δυναμικά στην ελληνική αγορά και να τοποθετούνται τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο και με στρατηγική λογική σε βάθος χρόνου, σε Ενέργεια, Τράπεζες, Πετρέλαια, Real Estate, Ξενοδοχεία!

Υπό το πρίσμα αυτό, οι τράπεζες μπαίνουν και πάλι στο κάδρο, με πρώτες Εθνική και Πειραιώς, ενώ ενδιαφέρον έχει και το ποιος τελικά θα αποκτήσει το 10% της Alpha bank!

Την ίδια ώρα επίσης ενδιαφέρον θα έχει όλο το σκηνικό γύρω από τον Πέμπτο τραπεζικό πόλο, όπου Attica bank και Optima αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν!

Έκλεισε το deal της Τέρνα Ενεργειακή στα 23,5 ευρώ. Το ζήτημα του χρηματοδοτικού

Έγκυρες πηγές επίσης αναφέρουν ότι κλείνει πλέον (έκλεισε) οριστικά το deal της Τέρνα Ενεργειακής με την First (στα 23,5 ευρώ) ένα deal που από την αρχή ως το τέλος αποκάλυψε το Radar! Το χρηματοδοτικό έχει κλείσει πλέον στο σύνολο του παρά τα παιχνίδια της Εθνικής τράπεζας!

Από εκεί και πέρα στον χώρο της Ενέργειας όπου κυριαρχεί η ΔΕΗ θα υπάρξουν και πολλές άλλες επιθετικές κινήσεις!

Το παρασκήνιο της Αττικής οδού! Ο διαγωνισμός, το αίτημα των εργολάβων για παράταση και η συνάντηση Μητσοτάκη – Πολίτη!

Όσον αφορά τους διαγωνισμούς του Δημοσίου, η Αττική οδός φέρεται κατ’ αρχήν ότι θα προχωρήσει κανονικά εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει τεθεί, με δεδομένη την νέα παράταση μιας εβδομάδας που έχει ήδη ανακοινωθεί, με τον διαγωνισμό να γίνεται στις 17 Ιουλίου!

Την ίδια ώρα ωστόσο οι εργολάβοι και σοβαροί εξωθεσμικοί παράγοντες πιέζουν για επιπλέον παράταση επικαλούμενοι ότι δόθηκε καθυστερημένα το περιεχόμενο της σύμβασης όπου προκύπτουν εκπλήξεις, όπως για παράδειγμα το ζήτημα της συντήρησης!

Το εάν τελικά θα υπάρξει επιπλέον παράταση, θα κριθεί οριστικά σε συνάντηση που θα έχουν μετά τις εκλογές ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, με τον επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ Δ. Πολίτη!

Δεν αποκλείεται ωστόσο ότι λόγω των καθυστερήσεων ίσως δοθεί μια παράταση ενός χρόνου στον ήδη υφιστάμενο παραχωρησιούχο, που βάσει της υπάρχουσας σύμβασης θα πρέπει να έχει παραδώσει τον Οκτώβριο του 2024!

Ο Στουρνάρας βλέπει υπερθέρμανση(!) της ελληνικής οικονομίας και όχι ύφεση, όπως προειδοποιεί για την Ευρωζώνη

*** Ιδιαίτερη σημασία έχουν οι επισημάνσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αλλά και για τους φόβους που διατυπώνει ταυτοχρόνως για τα φαινόμενα ύφεσης στην Ευρωζώνη. Μιλώντας χθες σε εκδήλωση του Economist στην Αθήνα, ο συνήθως συγκρατημένος στις προβλέψεις του κ. Στουρνάρας εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος τόσο για την αποκλιμάκωση του ελληνικού δημοσίου χρέους, όσο και για την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας. Κατά τον κεντρικό μας τραπεζίτη, αν κινδυνεύει από κάτι η ελληνική οικονομία αυτό δεν είναι η ύφεση, αλλά η υπερθέρμανση της! Επανέλαβε ότι το ΑΕΠ φέτος θα αυξηθεί φέτος κατά περίπου 2,3%, ξεπερνώντας σημαντικά τις αναπτυξιακές επιδόσεις της Ευρωζώνης στο σύνολο της.

*** Σχετικά με τη νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο κ. Στουρνάρας είπε πως «είναι σημαντικό να είμαστε προσεκτικοί στα επόμενα βήματα μας, που πρέπει να είναι σταδιακά και μετρημένα», προσθέτοντας ότι «πρέπει να περιορίσουμε τον πληθωρισμό, διασφαλίζοντας παράλληλα τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και αποφεύγοντας να οδηγήσουμε την οικονομία σε ύφεση». Από την συνολική παρέμβαση του διοικητή της ΤτΕ, έχουν τη δική τους βαρύτητα και οι ακόλουθες επισημάνσεις του:

  • Δεν πρέπει να υποτιμήσουμε τον κίνδυνο ότι οι επιπτώσεις των μέτρων νομισματικής πολιτικής που έχουμε ήδη λάβει θα αποδειχθούν ιδιαίτερα ισχυρές όταν αναπτυχθούν πλήρως
  • Βρισκόμαστε κοντά στο τέλος του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων, αν και δεν έχουμε φτάσει ακόμα εκεί
  • Καλούμαστε να εξετάσουμε ποιο είναι το κατάλληλο επίπεδο επιτοκίων και για πόσο χρονικό διάστημα θα πρέπει να διατηρηθούν προκειμένου να τιθασεύσουμε τον πληθωρισμό
  • Για το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, υποστήριξε ότι τα επόμενα χρόνια – χωρίς μάλιστα να συνυπολογιστεί η θετική επίδραση των πρωτογενών πλεονασμάτων του προυπολογισμού – ο λόγος του δημοσίου χρεους ως προς το ΑΕΠ, θα μειώνεται κατά περίπου 4% ετησίως.

Επιβράδυνση της οικονομίας στην Ευρώπη – Καλύτερα η Ελλάδα – Παραμένουν οι πληθωριστικές πιέσεις σε αγαθά πρώτης ανάγκης

*** Σύμφωνα με το Attica Economic Review Μαΐου 2023, το οποίο συντάσσεται από την Attica Bank σε συνεργασία με το ΙΟΒΕ, την ώρα που η παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα έχει επιβραδυνθεί, οι πληθωριστικές πιέσεις σταδιακά υποχωρούν, αν και με αργό ρυθμό. Ο προγραμματισμός νοικοκυριών και επιχειρήσεων δυσχεραίνεται από εστίες αβεβαιότητας, όπως ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία και οι ιδιαίτερα υψηλές τιμές σε αγαθά πρώτης ανάγκης. Στις ιδιαίτερα σημαντικές αναφορές του Δελτίου, επισημαίνονται μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

  • Το οικονομικό κλίμα επιδεινώθηκε στην Ευρώπη τον Μάιο, καθώς η βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης αντισταθμίστηκε από ισχυρή πτώση των επιχειρηματικών προσδοκιών στη Βιομηχανία, τις Υπηρεσίες, τις Κατασκευές, και ιδιαίτερα το Λιανικό Εμπόριο.
  • Οι διεθνείς τιμές ενεργειακών αγαθών κατέγραψαν πτωτική τάση τον Μάιο. Το ευρώ κινήθηκε καθοδικά έναντι του δολαρίου τον ίδιο μήνα. Οι διεθνείς κεφαλαιαγορές κατέγραψαν πτωτική τάση.
  • Το κόστος χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκε περαιτέρω στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο. Οι αποδόσεις κρατικών ομολόγων ενισχύθηκαν στις ΗΠΑ τον Μάιο, ενώ εμφανίζουν σημάδια σταθεροποίησης στην Ευρώπη.

*** Ειδικότερα τώρα για την Ελλάδα και τις εγχώριες τάσεις, αναφέρονται τα εξής: Ο ρυθμός ετήσιας ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας επιβραδύνθηκε στο 2,1% το πρώτο τρίμηνο του 2023, έναντι 4,8% το προηγούμενο τρίμηνο. Αρνητικά στο ρυθμό μεγέθυνσης συνέβαλε η ετήσια επιβράδυνση των επενδύσεων κυρίως λόγω μείωσης των αποθεμάτων, καθώς και η ηπιότερη, ως αναμενόταν αύξηση της κατανάλωσης. Από την άλλη πλευρά, θετική συμβολή είχε η ετήσια μεταβολή των καθαρών εξαγωγών. Στο πρώτο πεντάμηνο του 2023, ο πληθωρισμός εμφανίζει συστηματική αποκλιμάκωση, εκτιμώμενος σε επίπεδο περί το 4,1% τον Μάιο. Ωστόσο, η πληθωριστική πίεση παραμένει υψηλή σε επιμέρους αγαθά πρώτης ανάγκης.

Ποιες είναι οι θετικές εξελίξεις για την ελληνική οικονομία…

• Το κόστος χρηματοδότησης του δημοσίου παρουσιάζει σταθεροποίηση, με τον στόχο ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας να έχει τεθεί για το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
• Η χρηματιστηριακή αγορά καταγράφει βελτιωμένες επενδυτικές προσδοκίες.
• Η αγορά εργασίας καταγράφει βελτίωση με το ποσοστό ανεργίας να μειώνεται σταδιακά περαιτέρω.
• Η απόδοση στα δημόσια οικονομικά υπερβαίνει τους ταμειακούς στόχους στις αρχές του 2023, λόγω υψηλότερων εσόδων.
• Το ιδιαίτερα υψηλό έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσιάζει σημάδια υποχώρησης το πρώτο τρίμηνο του 2023.
…και ποιες οι αρνητικές επισημάνσεις, που συνιστούν τις επόμενες προκλήσεις
• Βραχυχρόνιοι δείκτες δραστηριότητες, όπως η βιομηχανική παραγωγή, η οικοδομική δραστηριότητα και το λιανικό εμπόριο καταγράφουν κόπωση στο τέλος τους πρώτου τριμήνου του 2023.
• Το κόστος χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα αυξάνεται συστηματικά.
• Ο υψηλός ρυθμός πληθωρισμού σε είδη πρώτης ανάγκης επιδεινώνει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών.

Πάτωσε το ενδιάμεσο πρόγραμμα προστασίας – Ελάχιστοι δανειολήπτες έχουν ενταχθεί

*** Δυσάρεστα τα νέα από το ενδιάμεσο πρόγραμμα προστασίας ευάλωτων δανειοληπτών, οι περισσότεροι από τους οποίους, αν δεν βρίσκονται ήδη σήμερα, αλλά σίγουρα πολύ σύντομα θα βρεθούν στην διαδικασία του πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας τους. Όπως είναι γνωστό, το συγκεκριμένο πρόγραμμα δημιουργήθηκε για να καλύψει το κενό μέχρι να λειτουργήσει ο περίφημος Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, για τον οποίο η στήλη έχει αναφερθεί αρκετές φορές, στιγματίζοντας τις συνεχείς αναβολές και δυσκαμψίες για την λειτουργία του, για να μην πούμε τίποτα χειρότερο. Με το εν λόγω πρόγραμμα, επιδοτείται η δόση του δανείου από 70-210 ευρώ μηνιαίως, για 15 μήνες ή μέχρι τη λειτουργία του Φορέα και παράλληλα όποιος εντάσσεται, έχει το ευεργέτημα ότι αναστέλλονται τα όποια αναγκαστικά μέτρα, όπως οι κατασχέσεις, οι πλειστηριασμοί και οι εξώσεις από το ακίνητο που αποτελεί την πρώτη κατοικία του δανειολήπτη.

*** Στην πραγματικότητα, όμως, το πρόγραμμα αυτό ως έχει, δεν προκάλεσε το ενδιαφέρον των συγκεκριμένων δανειοληπτών παρά ελάχιστα, για πολλούς λόγους, με κυριότερο αυτόν της οικονομικής αδυναμίας να ανταπεξέλθουν στις ρυθμίσεις. Μέχρι τώρα έχουν ενταχθεί λιγότερες από 90 περιπτώσεις ευάλωτων οφειλετών, ενώ στο στάδιο της αξιολόγησης βρίσκονται άλλες 66 και 305 ακόμα βρίσκονται σε αρχικό στάδιο. Συνολικά, δηλαδή, ο αριθμός τους μόλις που υπερβαίνει τις 450 περιπτώσεις, μεταξύ των χιλιάδων ευάλωτων δανειοληπτών. Θυμίζω ότι αίτηση για υπαγωγή στο ενδιάμεσο πρόγραμμα, μπορεί να υποβληθεί εντός 60 ημερολογιακών ημερών από την επόμενη μέρα της επιβολής κατάσχεσης ή πτώχευσης και εφόσον αυτή έχει επιβληθεί μετά τις 15/9/2022.

Ενδιαφέρουν

*** H Eurelectric, η ένωση ευρωπαϊκών εταιρειών ενέργειας, που εκπροσωπεί περισσότερες από 3.500 εταιρείες από 30 χώρες, ανακοίνωσε ότι στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο της, ρόλο αντιπροέδρου αναλαμβάνει για 2 χρόνια ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης. Πρόεδρος του Δ.Σ. της Eurelectric παραμένει ο CEO της E.ON, Leonhard Birnbaum. Προφανώς, το γεγονός δεν συνιστά μόνο προσωπική διάκριση, αλλά και εταιρική.

*** Όπως μαθαίνω, το νεοϋορκέζικο fund Amerra και το κρατικό fund των Εμιράτων Mubadala,που ελέγχουν την Avramar, που με τη σειρά της ελέγχει Νηρέα-Σελόντα-Ανδρομέδα και Περσέα, δεν δείχνουν ιδιαίτερη…ζέση, για να το πω κομψά, να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Και αυτό φέρνει αμηχανία (αλλά και οργή) στα τραπεζικά στελέχη που χειρίζονται την υπόθεση, γιατί το διακύβευμα κοστίζει σε πάνω από 340 εκατ. ευρώ, συν τα τελευταία δάνεια που πήρε η διαχειρίστρια εταιρεία. Πολύ, πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία…

*** Άλλη μια πολύ πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία, αλλά επί βελγικού εδάφους. Παραιτήθηκε, λέει, ο Μισέλ Κλεζ από την υπόθεση του Qatargate. “Ως προληπτικό μέτρο και προκειμένου να επιτραπεί στο δικαστικό σύστημα να συνεχίσει το έργο του με ηρεμία”, σημειώνει ο ανακριτής στην επιστολή παραίτησής του. Τι έγινε, έπεσαν τα μεγάλα μέσα, για να επιβάλουν σιγή, σε μία δύσοσμη υπόθεση; Χαρές η Καϊλή ή μήπως όχι…

*** “Της κυρίας Ελένης”, όχι της Τροίας, αλλά του Κορδέλλου, γίνεται στην εισηγμένη, όπως μου μεταφέρουν. Χθες, μετά το δημοσίευμα της στήλης για όσα έγιναν στη γενική συνέλευση της εταιρείας, η αγορά υποδέχθηκε τη μετοχή με ένα – 4,27% και όγκο 40.000 περίπου μετοχών. Η γκρίνια και τα ενδοεταιρικά μπλοκ, ποτέ δεν έκαναν καλό, ακόμα και στις πλέον εύρωστες εταιρείες…

*** Ασυγκίνητα τα νερά και ας βρέχει – βροχή και ειδήσεις. Με πτώση χθες ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, παρά τις εξαγγελίες Μητσοτάκη για επιστροφή των μετοχών τους στο Δημόσιο, από το Υπερταμείο. Αξιοπρόσεκτη η συνέχεια…

*** Μετοχή για…φθινοπωρινές διακοπές χαρακτηρίζει τον Φουρλή έμπειρος χρηματιστής. Να έχει σχέση η εκτίμησή του, μόνο με την Trade Estates, ή θα πρέπει να αναμένουμε άλλα νέα;

*** Θετική αντίδραση χθες, μετά από πιέσεις που προηγήθηκαν, για τις μετοχές των ΑΔΜΗΕ και Aegean, αλλά και της Μοτοδυναμικής.

Αυτά και για σήμερα, κυρίες μου και κύριοι. Και μην ξεχνάτε,  όταν αισιοδοξεί ο κεντρικός μας τραπεζίτης, ότι η οικονομία μας οδεύει προς…υπερθέρμανση, τη στιγμή που η υπόλοιπη Ευρώπη έχει… πρόωρο ψύχος, δηλαδή ύφεση, τι χρείαν έχομεν άλλων… μαρτύρων; Δεν θα τους χρειαστούμε, αν όλα πάνε καλά

Διαβάστε περισσότερα