Καλημέρα κυρίες και κύριοι…
Άσχετο: Για πολύ μυημένους – Ημέρα 2η
« Τέσσερα, πέντε, έξι, ένα, δύο, τρία, κάνει επικύψεις, η χοντρή κυρία»!
Το Χρηματιστήριο δίνει ψήφο εμπιστοσύνης για την επόμενη ημέρα των εκλογών – Πλησιάζει και πάλι προς τα 100 δις. ο τζίρος μετά από ένα διάστημα που υπερίσχυσαν οι πωλητές!
*** Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, με την εν γένει συμπεριφορά της και το 2022 και κατά το πρώτο τρίμηνο εφέτος, πολύ περισσότερο στο μετέπειτα διάστημα και μέχρι σήμερα, έχει πείσει τους ξένους επενδυτές, αλλά και τους μεγάλους χρηματοπιστωτικούς οίκους ότι η πορεία της παραμένει σταθερά ανοδική, αποφέροντας σημαντικά κέρδη. Το ιδιαίτερα αξιοπρόσεκτο είναι το γεγονός ότι και τώρα, κατά την τελευταία εβδομάδα προ των εκλογών, δείχνει ότι δεν επηρεάζεται από το προεκλογικό κλίμα, βασιζόμενο στην πολύ καλή πορεία των εισηγμένων εταιρειών και στις προοπτικές τους, αλλά – το σημαντικότερο ίσως όλων – και στην εμπιστοσύνη προς όποια νέα κυβέρνηση προκύψει, ότι δεν θα διαταράξει τη βασική πορεία της οικονομίας, πιθανόν δε να βελτιώσει αρκετούς επιμέρους τομείς της. Είναι χαρακτηριστικό το ότι προοδευτικά ο τζίρος της αγοράς πλησιάζει και πάλι προς τα 100 εκατ. ευρώ, μετά από ένα μικρό διάλειμμα που υπερίσχυσαν οι πωλητές, συνηθισμένο φαινόμενο σε κάθε υγιή αγορά, που χωνεύει επιμέρους στοιχεία και παραμέτρους και επανέρχεται στη θετική της πορεία.
*** Προφανώς, πρέπει και στη χώρα μας να σταματήσει η κάθε είδους τεχνητή κινδυνολογία από πολιτικούς και κομματικούς κύκλους, γιατί η επόμενη ημέρα δεν ανήκει αποκλειστικά στο α ή στο β κόμμα, αλλά ανήκει συνολικά στην ελληνική κοινωνία, που θέλει και απαιτεί από όλα τα κόμματα, ειδικά δε από τα επονομαζόμενα κόμματα εξουσίας, να προστατεύουν με κάθε μέσο την ομαλή πορεία της χώρας και την επόμενη ημέρα των εκλογών, ανεξαρτήτως νικητή. Ευχή μας, φυσικά, από το βράδυ της Κυριακής και ειδικότερα από την ερχόμενη Δευτέρα, αυτή η κοινωνική απαίτηση, να αποτελέσει τη συνισταμένη των όποιων δηλώσεων, προθέσεων, επαφών και τελικών κινήσεων στην μετεκλογική πολιτική σκακιέρα, όπως συμβαίνει στις πολιτισμένες και προηγμένες δημοκρατίες άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Αρκεί να μη μείνουμε και εμείς και εσείς μόνο με τις ευχές…
Ο θεσμός του ΧΑ θέλει εκσυγχρονισμό, οι εισηγμένες να αντιληφθούν τις υποχρεώσεις τους και ο αλγόριθμος του κλεισίματος θέλει αλλαγή
*** Μια και αρχίσαμε με τα του Χρηματιστηρίου, νομίζω ότι είναι κατάλληλη η συγκυρία να τεθούν ορισμένα σοβαρά θέματα, σε σχέση με τον θεσμό. Ακούω, διαβάζω ότι η διοίκηση του ΧΑ παίρνει τη σκούπα να καθαρίσει το τοπίο από τις αδρανείς εταιρείες και άλλα παρόμοια ηχηρά μεν, αλλά κατά τη γνώμη μου σε λάθος κατεύθυνση. Και εξηγούμαι. Πράγματι η λίστα των εισηγμένων χρειάζεται εκκαθάριση. Οι ουσιαστικά ανενεργές χρηματιστηριακά εταιρείες είναι γνωστές σε όλους. Τι πρέπει να γίνει; Απλούστατα, η διοίκηση του ΧΑ καλεί τους ιδιοκτήτες τους και τους θέτει ένα τελευταίο χρονικό περιθώριο, π.χ. τριών μηνών. Αν παρέλθει η προθεσμία χωρίς καμία πρόοδο, με συνοπτικές διαδικασίες να γίνεται η διαγραφή των εταιρειών αυτών. Για να μην υπάρχει, πέρα από όλα τα άλλα και ένα ατέρμονο παζάρι, μεταξύ των εν λόγω εταιρειών από τη μία και των εκάστοτε ενδιαφερομένων για εισαγωγή εταιρειών, προκειμένου να αγοράσουν τη σφραγίδα και να εισέλθουν άκοπα στο ΧΑ, πολύ πιθανόν και με τεράστιες υπεραξίες σε πολύ σύντομα χρονικό διάστημα. Σε διαφορετική περίπτωση, ας ανοίξει… “λίστα προσφερόμενων σφραγίδων”, την οποία να διαχειρίζεται το ίδιο το ΧΑ, για να μην πέφτουν θύματα, πολλές φορές, ανυποψίαστοι και ευκολόπιστοι “επενδυτές”. Θυμίζω μόνο την περιβόητη πριν πολλά χρόνια περίπτωση της Hellenic Sea Ways.
Αστείοι τζίροι ημερήσιων συναλλαγών σε πολλές εισηγμένες
*** Υπάρχει, όμως, μία πολύ σημαντική παράμετρος στη λειτουργία της χρηματιστηριακής μας αγοράς. Επειδή, δεν υπάρχει…συνωστισμός αιτημάτων εταιρειών για εισαγωγή στο ΧΑ, μήπως η διοίκηση του σκέφτεται να προστατεύσει το κύρος του και να βελτιώσει πολλά κακώς κείμενα. Αναφέρομαι στο γεγονός ότι υπάρχουν πολλές μεσαίες και μικρότερες εισηγμένες εταιρείες, που και αυξημένους τζίρους παρουσιάζουν και καλά έως πολύ καλά κέρδη, αλλά η συναλλακτική τους δραστηριότητα, πέραν κάποιων παροδικών εκλάμψεων, παραμένει σε πάρα πολύ χαμηλά επίπεδα, σε απαράδεκτα ουσιαστικά επίπεδα. Θέλετε κάποια εντελώς τυχαία, μόλις χθεσινά παραδείγματα; ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ, συναλλαγές 700 μετοχών, ΑΣΚΟ 300 μετοχές, ΙΛΥΔΑ 130 μετοχές, ΚΟΡΔΕΛΛΟΥ 420 μετοχές, ΔΟΜΙΚΗ 550 μετοχές, ΕΛΤΟΝ 813 μετοχές. Δείτε τους ισολογισμούς τους, την πορεία τους, τα αποτελέσματά τους και πείτε μου αν αυτή η αγορά έχει στοιχειώδη ισορροπία, μεταξύ μεγάλων και μεσαίων-μικρότερων εταιρειών.
Η έλλειψη του ειδικού διαπραγματευτή!
*** Ακριβώς, όμως, σε αυτό το σημείο εντοπίζεται και η θεμελιώδης έλλειψη ειδικού διαπραγματευτή, με κύρια ευθύνη των διοικήσεων αυτών των εταιρειών, αλλά και συνευθύνη και της διοίκησης του ΧΑ, που δεν καθιστά υποχρεωτική την επιλογή ειδικού διαπραγματευτή, θέτοντας ταυτόχρονα κανόνες, ούτως ώστε να μην κοστίζει “ο κούκος αηδόνι” η υπηρεσία αυτή. Οι υπεύθυνοι μετόχων που ορίζουν οι εταιρείες αυτές, επ ουδενί μπορούν να αντικαταστήσουν τις υπηρεσίες που προσφέρει ο ειδικός διαπραγματευτής, ο οποίος και θα δεχτεί και τα όποια αιτήματα από θεσμικούς και ιδιώτες και σε συνεννόηση με τη διοίκηση θα τις διαχειριστεί με τον καλύτερο τρόπο, επ ωφελεία της εταιρείας και των μετόχων της. Απλά πράγματα, που όμως ακόμα και σήμερα τα χειριζόμαστε με ερασιτεχνικό τουλάχιστον τρόπο, ζημιώνοντας όλους τους εμπλεκόμενους και αυτό είναι το εξωφρενικότερο όλων!
Το φαινόμενο υποτιμητικής κερδοσκοπίας (στο κλείσιμο) στον ΟΤΕ
*** Τέλος, με αφορμή όσα προ ημερών σας ανέφερα για τη μεταχείριση που επεφύλασσαν κάποιοι στη μετοχή του ΟΤΕ στο κλείσιμο και την υποτιμητική κερδοσκοπία που επιχειρούσαν σε συστηματική βάση (σ.σ: αμέσως μετά την αναφορά μας, το φαινόμενο σταμάτησε και χθες η μετοχή της εταιρείας κατέγραψε σημαντική άνοδο μετά από πολλές συνεδριάσεις), μήπως πρέπει να εξεταστεί πολύ σοβαρά η αλλαγή του αλγόριθμου, που υπολογίζει το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη, αφήνοντας έξω τις τελευταίες, επιτηδευμένες ή όχι, συναλλαγές;
Goldman Sachs: Το καλύτερο δώρο για τις ελληνικές τράπεζες
*** Οι ελληνικές τράπεζες, είπαμε, έχουν διεθνές ρεύμα και λόγω κερδών και λόγω προοπτικών και λόγω επικείμενων αποεπενδύσεων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Οι ξένοι οίκοι, ο ένας μετά τον άλλο, συστήνουν τοποθετήσεις στις μετοχές των τραπεζών, αναλύοντας και το σκεπτικό τους, που με απλά λόγια συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης στα τραπεζικά χαρτιά. Αντιγράφω από το χθεσινό report της Goldman Sachs,που προτείνει ακόμη μια φορά την εγχώρια αγορά και ειδικά τις εγχώριες τράπεζες: «Οι περισσότερες τράπεζες των ανεπτυγμένων χωρών, ιδίως στην Ευρώπη, εμφανίζονται αρκετά ακριβές, ενώ οι τράπεζες στην Ελλάδα, στην Κολομβία και στο Κατάρ, υποτιμημένες. Συνδυάζοντας όλα αυτά, οι τραπεζικές μετοχές σε Κατάρ, Σαουδική Αραβία, Χιλή, Κολομβία, Ταϊλάνδη και Ελλάδα είναι οι πιο ελκυστικές εντός των αναδυόμενων αγορών. Συνιστούμε στους επενδυτές να προχωρήσουν σε τοποθετήσεις σε αυτές τις μετοχές έναντι του ευρύτερου τομέα των αναδυόμενων αγορών MSCI και τις εταιρείες των βασικών αγαθών. Αυτό το trade έχει ήδη υπεραποδόσει από τον Μάρτιο και προβάλλει ελκυστικό σε μεσοπρόθεσμη προοπτική, δεδομένων των αποτιμήσεων… είναι ένα θέμα που πιστεύουμε ότι θα συνεχιστεί το καλοκαίρι», εξηγεί η τράπεζα.
Οι διεθνείς επενδυτές δηλώνουν απαισιόδοξοι/ Φοβούνται ύφεση και πιστωτική κρίση
*** Σε επίπεδο προοπτικών και προθέσεων, όμως, σχετικά με την μελλοντική πορεία των αγορών, οι διεθνείς επενδυτές δεν είναι και τόσο αισιόδοξοι, για να το πω κομψά. Το ράλι των διεθνών μετοχών έχει φρενάρει τον Μάιο. Οι επενδυτές ανησυχούν για τον επίμονο πληθωρισμό και τον αντίκτυπο στην ανάπτυξη από τα υψηλότερα επιτόκια για περισσότερο χρόνο. Οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για το ανώτατο όριο του χρέους των ΗΠΑ συγκρατούν επίσης την όρεξη για ρίσκο. Είναι χαρακτηριστικό ότι η συμπεριφορά των fund managers επιδεινώθηκε περαιτέρω τον Μάιο, με τους επενδυτές να ρευστοποιούν θέσεις και να συγκεντρώνουν μετρητά, εν μέσω ανησυχιών ότι διαφαίνεται ύφεση και πιστωτική κρίση, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Bank of America. Το κλίμα μεταξύ των διαχειριστών κεφαλαίων υποχώρησε στο πιο απαισιόδοξο σημείο φέτος, με το 65% των συμμετεχόντων στην έρευνα να αναμένει τώρα μια πιο αδύναμη οικονομία. Την ίδια στιγμή, σχεδόν τα δύο τρίτα των επενδυτών βλέπουν μια ήπια προσγείωση ως το πιο πιθανό σενάριο για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και αναμένουν μόνο μια μικρή συρρίκνωση στα κέρδη. Τα επίπεδα μετρητών αυξήθηκαν στο 5,6% τον Μάιο, η έκθεση σε μετοχές ανήλθε επίσης στο υψηλότερο επίπεδο φέτος, ενώ η κατανομή ομολόγων είναι πλέον η μεγαλύτερη από το 2009, σύμφωνα με την BofA. Επιλέγοντας ασφαλείς μετοχικές τοποθετήσεις, οι επενδυτές βρίσκουν καταφύγιο σε μετοχές τεχνολογίας και το ποσοστό τους σημείωσε τη μεγαλύτερη δίμηνη άνοδο από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και η θέση long στις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες είναι πλέον το πιο busy trading.
ΤΧΣ- Τράπεζες- Επενδυτές: Προσοχή μην καούν στο ζέσταμα!
*** Μα, τόση ανυπομονησία πια; Και ΤΧΣ και τράπεζες “ζεσταίνουν τις μηχανές τους” για την επικείμενη αποεπένδυση των ποσοστών που κατέχει το Ταμείο; Προσοχή, γιατί κάποιοι μπορεί “να καούν στο ζέσταμα”. Θα πρέπει να ξαναδιαβάσουν τους όρους, που έχει θέσει το ίδιο το ΤΧΣ. Γιατί μπορεί να βρεθούν εκτός νυμφώνος… Αφήστε που η επενδυτική βαθμίδα, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα μας δοθεί εντός του 2023. Μακάρι, αλλά…
Η σύμβαση δανείου καθυστερεί το deal της Δομικής
*** Μία σύμβαση δανείου είναι αυτή που καθυστερεί το κλεισμένο deal μεταξύ Δομικής και Δημήτρη Κούτρα. Αυτό διατείνονται πηγές μου από την Κρήτη, αλλά και τραπεζικές – των Αθηνών…
Οι αναθεωρήσεις έργων που πλήττουν την τσέπη του φορολογούμενου πολίτη
*** Αυτή η ιστορία με τις αναθεωρήσεις κόστους των έργων, μεγάλων και μικρότερων, τελικά κοστίζει πανάκριβα στον έλληνα φορολογούμενο. Το πολύπαθο έργο Πάτρα-Πύργος, που όλο και πιο πίσω πάει και πάλι, από τα 330 εκατ. ευρώ, εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει και ίσως ξεπεράσει τα 460 εκατ. ευρώ. Μιλάμε για ένα από τα πιο εύκολο, λόγω μορφολογίας μεγάλα έργα.
Περί τραπεζών
*** Η Εθνική τράπεζα, θα δημοσιεύσει αποτελέσματα τριμήνου, αμέσως μετά τις εκλογές, ακολουθώντας τη Eurobank, που τα δημοσιεύει σήμερα.
*** Νέα αναβάθμιση της Πειραιώς, από τη Deutsche Bank στα 3 ευρώ. Προφανώς οι παρουσιάσεις πιάνουν τόπο.
Οι αλήθειες του Μυτιληναίου και πως η Ευρώπη χάνει επενδύσεις και επιχειρήσεις, που μεταναστεύουν σε ΗΠΑ, Καναδά
*** Πικρές μεν οι διαπιστώσεις του Ευάγγελου Μυτιληναίου, σε σχέση με το πως προσελκύουν επενδύσεις οι ΗΠΑ (πρόγραμμα IRA), αλλά και ο Καναδάς, σε βάρος της Ε.Ε., αλλά αληθινές και θα έπρεπε να σημάνουν συναγερμό από καιρό στο αργοκίνητο καράβι της Ευρώπης. Επειδή θεωρώ ότι παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον, αναδημοσιεύω κάποια επίμαχα αποσπάσματα από τη συνέντευξή του στο Bloomberg TV και συγκεκριμένα στην εκπομπή Markets European Close και στους δημοσιογράφους Guy Johnson και Alix Steel:
-Επενδύετε δυναμικά στην πράσινη ενέργεια στην Ευρώπη. Θα κάνατε το ίδιο και στη Βόρεια Αμερική;
-Στην πραγματικότητα, επενδύουμε δυναμικά στην πράσινη μετάβαση σε παγκόσμια κλίμακα. Είμαστε παρόντες σε 32 χώρες, με σημαντική παρουσία στην Αυστραλία, με σημαντική παρουσία στη Χιλή και μετά τον IRA και τα νέα μέτρα της καναδικής, ενδιαφερόμαστε αρκετά για τη Βόρεια Αμερική. Γι’ αυτό είμαι εδώ, για δεύτερη φορά αυτόν τον μήνα.
-Αυτό σημαίνει ότι υπογράφετε συμφωνία ή μιλάτε με επενδυτές;
-Είμαστε κοντά.
-Είστε κοντά σε τι από τα δύο; Σε μια συμφωνία;
-Σε μια συμφωνία.
-Είστε κοντά σε μια συμφωνία, κάπου στη Βόρεια Αμερική. Αυτό οφείλεται στον IRA; Μπορείτε να μας πείτε λίγα περισσότερα για τις συνθήκες/τους όρους της συμφωνίας;
-Κοιτάξτε, ο IRA είναι ένα πολύ καλό σύνολο μέτρων. Πολύ ρεαλιστικό και πολύ καλό για επιχειρήσεις. Τα καναδικά μέτρα που ανακοινώθηκαν τον περασμένο μήνα είναι επίσης προς τη σωστή κατεύθυνση και αυτό είναι επίσης πολύ ελκυστικό για μια ευρωπαϊκή επιχείρηση. Στην Ευρώπη, δυστυχώς, τα πράγματα κινούνται πιο αργά, το σύστημα είναι πιο γραφειοκρατικό, είναι 27-28 χώρες που πρέπει να συμφωνήσουν, 27-28 κοινοβούλια που πρέπει να συμφωνήσουν, και αυτό απαιτεί χρόνο. Γι’ αυτό πιστεύω ότι αν και η Ευρώπη ήταν στην πρώτη γραμμή της πράσινης μετάβασης, στο τέλος η Βόρεια Αμερική θα προλάβει και θα προχωρήσει πιο γρήγορα.
-Είναι ενδιαφέρον! Συνεχίζετε να μιλάτε για τη Βόρεια Αμερική, όχι μόνο για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, είμαστε σε πόλεμο επιδοτήσεων; Αυτό περιγράφετε; Αυτό που προσφέρουν οι Αμερικανοί, αυτό που προσφέρουν οι Καναδοί είναι λίγο καλύτερο από αυτό που προσφέρουν οι Ευρωπαίοι, οπότε πηγαίνετε εκεί που είναι οι επιδοτήσεις; Έτσι θα έπρεπε να το σκεφτόμαστε αυτό;
-Οι Ευρωπαίοι δεν βάζουν χρήματα στο τραπέζι, γι’ αυτό και πολλές εταιρείες στην εποχή της πράσινης μετάβασης γενικά κοιτάζουν πολύ τις αγορές της Βόρειας Αμερικής. Οι Ευρωπαίοι σε ενθαρρύνουν να κάνεις πράγματα ή σε διώχνουν εάν δεν κάνεις πράγματα. Οι Βορειοαμερικανοί, όχι μόνο οι ΗΠΑ, στην πραγματικότητα σε ωθούν, στην πραγματικότητα επιδοτούν και επομένως πιστεύω ότι θα προχωρήσουν πολύ πιο γρήγορα από ό,τι η Ευρώπη στο μέλλον.
-Πώς φαίνεται η Ευρώπη στο μέλλον; Η Ευρώπη δεν έχει προστατεύσει σε πολλές περιπτώσεις τις ενεργοβόρες εταιρείες/βιομηχανίες που ζούσαν προηγουμένως εκεί. Με αποτέλεσμα, όλες αυτές οι εταιρείες/βιομηχανίες να φύγουν. Πιστεύετε, λοιπόν, ότι έχουμε δει τα χειρότερα της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη; Αναφέρομαι συνέχεια σε αυτό. Παρακολουθούμε τις τιμές του φυσικού αερίου για τον επόμενο χειμώνα και είναι πολύ, πολύ χαμηλότερες από ό,τι σκεφτόμασταν πριν από 2 ή 3 εβδομάδες. Πιστεύετε ότι ο επόμενος χειμώνας θα είναι εντάξει;
-Η Ευρώπη βρίσκεται στη δυσκολότερη κατάσταση όσον αφορά την ενέργεια για λόγους που έχουν αναλυθεί εκτενώς και γνωρίζετε πολύ καλά. Στον παγκόσμιο ανταγωνισμό, οι ΗΠΑ, η Βόρεια Αμερική έχουν πολύ φθηνή ενέργεια, πιθανώς 20% ή 30% του κόστους της ευρωπαϊκής ενέργειας και τώρα που είναι πολύ φθηνότερη από ό,τι ήταν πέρυσι. Η Κίνα παράγει το 70% ή το 80% της ενέργειάς της από άνθρακα χωρίς να πληρώνει κανένα πρόστιμο, όπως κάνουμε εμείς στην Ευρώπη.
-Η Ευρώπη έχει πολύ υψηλά πρόστιμα για το CO2 και ως εκ τούτου έχει μεγάλο μειονέκτημα στην ενέργεια. Πώς μπορούμε να το αναπληρώσουμε αυτό; Το πρόβλημα είναι ότι δεν χρειάζεται να βασιστούμε σε μία «πηγή», όπως κάναμε μέχρι τώρα, αλλά πρέπει να ανοίξουμε ολόκληρη την ευρωπαϊκή σκηνή σε νέους προμηθευτές, όπως τις ΗΠΑ, το Κατάρ, τη Νορβηγία και άλλους. Αλλά θα πάρει χρόνο και μέχρι να φτάσουμε εκεί, η κατάσταση μπορεί να είναι πάλι άσχημη και δύσκολη μερικές φορές.
Αυτά και για σήμερα, τρεις και μία έμειναν για την κάλπη. Πάρτε…θέση στον βατήρα! Την καλημέρα μου!