Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι. Μπαίνουμε στην τελική ευθεία πριν τις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής.

Δηλαδή, την άλλη Δευτέρα, θα γνωρίζουμε και τα αποτελέσματα και το τι αυτά θα παράγουν, το πιθανότερο, σε επίπεδο σχηματισμού ή όχι κυβέρνησης…

Θολό και αποσπασματικό το αναπτυξιακό όραμα των κομμάτων – Ανώριμη η κουλτούρα των συνεργασιών

*** Κυριακή, κοντή γιορτή, λοιπόν! Η αβεβαιότητα, η ρευστότητα και προβλέψεις, το βράδυ της Κυριακής θα δώσουν τη θέση τους στο αποτέλεσμα, το οποίο θα κρίνει αν θα έχουμε κυβέρνηση από την πρώτη εκλογική μάχη ή όχι. Από τα μέχρι στιγμής παραδεκτά από όλους είναι ότι κανένα κόμμα δεν πρόκειται να εξασφαλίσει τον απαιτούμενο αριθμό εδρών, οπότε από μόνο του δεν θα μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση. Συνεπώς, εκεί θα δοκιμαστούν οι προεκλογικές αναφορές όλων περί συνεργασιών ή όχι, με ποιούς και υπό ποιές προϋποθέσεις. Βέβαια, η κουλτούρα των συνεργασιών μεταξύ κομμάτων, δυστυχώς στη χώρα μας είναι ακόμα ανώριμη και οι περισσότεροι την αντιλαμβάνονται σαν… καταναγκαστικά έργα και όχι σαν μία διαδικασία που οι κυβερνητικοί εταίροι λειτουργούν προστατευτικά ο ένας για τον άλλο και εξ αυτού του λόγου το παραγόμενο έργο τους έχει τις απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας και οπωσδήποτε μεγαλύτερη κοινωνική αποδοχή, σαφώς πολύ μεγαλύτερη μιας μονοκομματικής κυβέρνησης. Δεν είναι αφορισμός η συνεργασία των κομμάτων και σε κυβερνητικό επίπεδο, ευλογία θα μπορούσε να είναι για τη χώρα, τους θεσμούς και την κοινωνία. Ευχή, να μπορέσει σταδιακά αυτή η ιδιοκτησιακή αντίληψη μονοκομματικής εξουσίας να δώσει τη θέση της σε ευρύτερες συναινέσεις, εμπεδώνοντας έτσι συν τω χρόνω ένα άλλο του σημερινού κλίματος στον πολιτικό στίβο της χώρας μας.

*** Στο σημείο, όμως, φίλες και φίλοι που θέλω να σταθώ περισσότερο, σε σχέση με τις επικείμενες εκλογές και τα προγράμματα των κομμάτων, είναι αυτό των θέσεων ενός εκάστου, όσον αφορά το αναπτυξιακό τους όραμα. Χωρίς να θέλω να μηδενίσω τις όποιες προσπάθειες των επιτελείων που συνέταξαν αυτά τα προεκλογικής φύσης και χρήσης προγράμματα, από την ανάγνωσή τους, δυστυχώς δεν προκύπτουν όσα έχει ανάγκη, όχι να ακούσει (που δεν ακούει, συνήθως…) ο ψηφοφόρος, αλλά όσα χρειάζεται να έχει ως πραγματικό μπούσουλα το κάθε κόμμα, ο κάθε αρχηγός του, το κάθε επιτελείο των πρωτοκλασάτων στελεχών του, ώστε να υπάρξει μία καλύτερη ημέρα για τον ψηφοφόρο, τον πολίτη, τον υπάλληλο, τον εργαζόμενο, τον άνεργο, τον νέο, τον φοιτητή, τον εκπαιδευτικό, τον επιστήμονα, τον συνταξιούχο, τον επαγγελματία, τον επιχειρηματία. Μία καλύτερη ημέρα για τη χώρα, με απλά λόγια.

*** Θαύματα βεβαίως δεν μπορούν και δεν γίνονται, αλλά θα περίμενε κάθε νοήμων παρατηρητής να μην υπάρχουν στα προγράμματα των κομμάτων αποσπασματικές αναφορές για το αναπτυξιακό όραμά τους και κυρίως να μην υπάρχουν θολές και γενικόλογες ή έντεχνα ωραιοποιημένες αναφορές γύρω από τους στόχους της χώρας και σε ποιο μοντέλο θέλει να στηριχθεί η όποια ανάπτυξή της. Θα χρειαζόταν τεράστιος χώρος να σας αναφέρω έστω ορισμένα χτυπητά παραδείγματα – θα αρκεστώ σε ένα πολύ απλό, ώστε να γίνει άμεσα αντιληπτό ότι το αναπτυξιακό όραμα των κομμάτων μας είναι τουλάχιστον ελλιπές. Την ιστορία με την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, για την κατάρρευση και απαξίωση της οποίας έχουν ευθύνη όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν ή συγκυβέρνησαν, λίγο πολύ τη γνωρίζετε φαντάζομαι. Δεν βρήκα πουθενά την παραμικρή αναφορά. Αν παρ΄ ελπίδα μου διέφυγε κάποια, οποιουδήποτε κόμματος, παρακαλώ να μου το πείτε. Συμπεραίνω, λοιπόν, ότι η χώρα θα συνεχίσει και τα επόμενα χρόνια να εισάγει ζάχαρη και να μην καλλιεργούν ζαχαρότευτλα οι αγρότες της Βόρειας κυρίως Ελλάδας, τη στιγμή μάλιστα που η τιμή της ζάχαρης έφτασε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 12 ετών.

*** Τέλος, το έχω αναφέρει από αυτή εδώ τη στήλη αρκετές φορές. Υπάρχουν χιλιάδες ακαλλιέργητες εκτάσεις σε όλη τη χώρα, δημόσιες, της Εκκλησίας, ιδιωτών εγκαταλελειμμένες για δεκαετίες. Αχαρτογράφητες, στο σύνολό τους. Θα μπορούσαν να αποτελέσουν πολύτιμο κρίκο της συνολικής παραγωγής της χώρας, δίνοντας ταυτόχρονα εξίσου πολύτιμες λύσεις σε ανέργους και ακτήμονες, είτε των μεγαλουπόλεων είτε των επαρχιακών πόλεων και κωμοπόλεων, τροφοδοτώντας και ενισχύοντας και τη διατροφική και και την κοινωνική αλυσίδα. Αλλά, βλέπετε, τα στελέχη των κομμάτων πάσχουν από την έλλειψη παρόμοιων παραστάσεων, ζώντας στη γυάλα ενός υδροκέφαλου κέντρου, αγνοώντας την κατάσταση που επικρατεί στην υπόλοιπη Ελλάδα. Άλλωστε, ΚΑΝΕΝΑ κόμμα, δυστυχώς, δεν ζητά και δεν έχει καταγραφή της κατάστασης ανά νομό ή έστω περιφέρεια και στην κατάρτιση των προγραμμάτων τους ποτέ δεν μετέχουν στελέχη τους από την επαρχία – καλά να είναι οι πολιτευτές ή οι βουλευτές. Αυτά, γιατί υπάρχουν δεκάδες άλλα πράγματα που θα μπορούσαν να συζητηθούν προεκλογικά, αλλά, ως συνήθως θάβονται προ της επιδίωξης “για την πρωτιά” και μόνο και “την επομένη της νίκης”, ψάχνονται για το από που να αρχίσουν και που να δώσουν προτεραιότητα, αρκούμενοι όπως πάντα “στα συνήθη”…

*** Για την αύξηση του ΑΕΠ χρειάζονται επενδύσεις -διαφορετικά, απλώς θα αυξάνονται οι τιμές. Για να γίνουν επενδύσεις δεν αρκούν ευχολόγια. Χρειάζονται ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις και όχι μόνο στα λόγια ως ένα εύηχο επιχείρημα για ευκολόπιστους και φυσικά ένα νέο οικονομικό μοντέλο, το οποίο δυστυχώς απουσιάζει από τα προεκλογικά προγράμματα. Καλές οι εξαγορές επιχειρήσεων αρκεί να συνεχίσουν να παράγουν, τα ακίνητα δεν μπορεί να αποτελούν παραγωγική επένδυση, αλλά επένδυση κεφαλαίου που φέρνει γρήγορα κέρδη μεν, αλλά σε ξένους και καμία νέα θέση εργασίας, πλην ελαχίστων μεγάλων πρτόζεκτ (π.χ. Ελληνικό). Βλέπετε πουθενά ίδρυση νέων βιομηχανιών είτε έντασης εργασίας είτε έντασης κεφαλαίου; Με ξενοδοχεία και καφέ, δεν κάνεις ανάπτυξη. Το αναπτυξιακό έλλειμμα είναι προφανές.

Τι εισέπραξαν και από που οι servicers το 2022 –  Από τις ρυθμίσεις τα μεγαλύτερα έσοδα – Οι εκλογές θα κρίνουν τη συνέχεια

*** Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν και τη φιλοσοφία των γενναίων ρυθμίσεων που πρέπει να προτείνουν οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων, αλλά και την κατεύθυνση, προς την οποία πρέπει να κινούνται, ώστε και οι δανειολήπτες να μπορούν να ανταποκριθούν και οι ίδιες να αποκομίζουν τα ανάλογα οφέλη, μακριά από δικαστικές εμπλοκές. Οι εισπράξεις, λοιπόν, από ρυθμίσεις και οριστικούς διακανονισμούς μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, που διενεργούν οι servicers, για λογαριασμό τιτλοποιήσεων, επενδυτών και τραπεζών, βάσει των στοιχείων της έκθεσης χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της Τράπεζας της Ελλάδος, έφεραν σημαντικά έσοδα πέρυσι στα ταμεία τους και συνακόλουθα και στα ταμεία των εντολέων τους. Οι αποπληρωμές, οι ρευστοποιήσεις εξασφαλίσεων και οι διαγραφές ανοιγμάτων των δανείων που διαχειρίζονται οι servicers, διαμορφώθηκαν πέρυσι σε 5,7 δισ. ευρώ. Από το συνολικό αυτό ποσό, σε 3,7 δισ. ευρώ ανήλθαν οι αποπληρωμές μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων-NPEs (ήτοι εισπράξεις από ρυθμίσεις, οριστικούς διακανονισμούς και πιθανώς έσοδα από πώληση χαρτοφυλακίων απαιτήσεων), σε 1,12 δισ. ευρώ ανήλθαν οι διαγραφές ανοιγμάτων και σε 0,91 δισ. οι εισπράξεις από πλειστηριασμούς.

*** Πάντως, υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος να διανυθεί, μέχρι να υπάρξει το τέλος αυτής της περιπέτειας για όλους, καθώς, αφενός είναι πιθανό να αλλάξει η νομοθεσία που διέπει τη διαχείριση απαιτήσεων, στην περίπτωση που εκλεγεί άλλη κυβέρνηση της σημερινής, με δεδομένο ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης και δη της αξιωματικής, θα φρενάρουν καταρχήν τους πλειστηριασμούς και κατά δεύτερο θα αλλάξουν την όλη αντιμετώπιση του ακανθώδους αυτού κοινωνικού και οικονομικού προβλήματος. Αφετέρου, απομένουν ακόμα πολύ μεγάλα ποσά για να διακανονιστούν με οποιονδήποτε τρόπο. Αρκεί να επισημανθεί ότι η συνολική αξία των υπό διαχείριση από τους servicers απαιτήσεων ανήλθε πέρσι σε 90,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 74% αφορά σε NPEs, που διαχειρίζονται για λογαριασμό οχημάτων ειδικού σκοπού τιτλοποιήσεων και εταιρειών, που αγόρασαν χαρτοφυλάκια με απαιτήσεις. Το υπόλοιπο 26%, αφορά σε διαχείριση NPEs για λογαριασμό τραπεζών.

*** Πρέπει, όμως, άπαντες να γνωρίζουν ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, δεν…εξαφανίζονται. Μπορεί να ελάφρυναν ουσιαστικά τους τραπεζικούς ισολογισμούς και να έδωσαν πνοή αναζωογόνησης στις τράπεζες, αλλά παραμένουν ένα μεγάλο βαρίδι για την οικονομία, αφού λειτουργεί ανασταλτικά στις προσπάθειες ανάκαμψης και κυρίως εξυγίανσης επιχειρήσεων, επαγγελματιών και δανειοληπτών εν γένει, που μπορούν υπό προϋποθέσεις να επανέλθουν σε ρυθμούς κανονικότητας. Για το λόγο αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία η παρότρυνση αυτού του χαρακτήρα της Τράπεζας της Ελλάδος, προς τράπεζες και servicers, ώστε να επανενταχθούν στον κύκλο της οικονομίας όσοι έχουν δυνατότητες συνέχισης των δραστηριοτήτων τους, αν στηριχτούν κατάλληλα για τις προηγούμενες οφειλές τους. Ιδού ένα απόσπασμα από τα λεγόμενα της ΤτΕ: «… Η εύρυθμη λειτουργία της εν λόγω αγοράς για την επίτευξη της οριστικής εκκαθάρισης του χρέους είναι σημαντική παράμετρος και η αξιοποίηση του συνόλου των διαθέσιμων εργαλείων και επιλογών αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση. Η εξέταση των δυνατοτήτων επανένταξης σε καθεστώς ενημερότητας πιστούχων, οι οποίοι έχουν βιώσιμα επενδυτικά σχέδια που μπορούν να χρηματοδοτηθούν, θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται και να αναδεικνύεται ως μία επιλογή, η οποία θα συμβάλλει καθοριστικά στην οριστική εκκαθάριση του ιδιωτικού χρέους, αλλά και στην ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας»…

Σε ύφεση η αμερικανική οικονομία – Απολύσεις, εταιρικά κέρδη και… αγορές ιδίων μετοχών, το πιστοποιούν

*** Μπορεί γεωγραφικά να είναι… λίγο μακριά μας. αλλά τελικά βρίσκεται πολύ κοντά μας σε οικονομικό επίπεδο και επηρεασμό και της ευρωπαϊκής οικονομίας, φυσικά και της δικής μας. Η μείωση των εταιρικών κερδών για ένα ακόμα τρίμηνο στις ΗΠΑ, οι απολύσεις και η κατάργηση θέσεων εργασίας, συν την τραπεζική κρίση, που δεν φαίνεται να έχει ομαλοποιηθεί, κάθε άλλο, πιστοποιούν ότι η ύφεση στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου (αν και η κινεζική φαίνεται ότι πήρε τα πρωτεία) είναι γεγονός, απλώς δεν ομολογείται επισήμως. Τα μειωμένα περιθώρια κέρδους, ακόμα και κολοσσών του λιανεμπορίου και η τραπεζική κρίση συγκαταλέγονται μεταξύ των κύριων αιτιών για την κακή πορεία των δεικτών του πρώτου τριμήνου. Οι εταιρείες έχουν καταφύγει σε απολύσεις εργαζομένων, δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας καταργούνται σε όλους τους κλάδους, από την τεχνολογία μέχρι και το συνήθως ανθεκτικό λιανικό εμπόριο. Οι σοβαρότερες επιπτώσεις αυτής της κατάστασης εκτιμάται ότι θα καταγραφούν στην πορεία των κερδών του δεύτερου εφετινού τριμήνου (Απρίλιος-Ιούνιος).
Αναλυτές εκτιμούν ότι οι επιπτώσεις στις μικρότερες επιχειρήσεις θα είναι σημαντικές, καθώς ο τραπεζικός δανεισμός μειώνεται δραστικά και μπορεί να φανεί στις χρηματοπιστωτικές αγορές, με δεδομένο ότι επιβραδύνεται η συνολική επιχειρηματική δραστηριότητα.

*** Δώστε τώρα προσοχή στην ακόλουθη ενότητα, γιατί μας ενδιαφέρει πολύ, με δεδομένο τον οργασμό αγοράς ιδίων μετοχών και από τις δικές μας εισηγμένες επιχειρήσεις, κάθε μεγέθους. Οι επαναγορές ιδίων μετοχών από τις εισηγμένες εταιρείες στο αμερικανικό χρηματιστήριο είναι εδώ και καιρό μια από τις μεγαλύτερες πηγές υποστήριξης για τη Wall Street και για τα κέρδη ανά μετοχή των ίδιων των εταιρειών. Καθώς το κόστος δανεισμού, όμως, αυξάνεται και τα ταμειακά διαθέσιμα συρρικνώνονται, οι αγορές αυτές μειώνονται ολοένα και περισσότερο.
Οι επαναγορές ιδίων μετοχών του S&P 500 το πρώτο τρίμηνο ήταν 21% λιγότερες από τα επίπεδα του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με την Goldman Sachs Group. Και τα επόμενα τρίμηνα μπορεί να γίνουν λιγότερες ανακοινώσεις επαναγοράς ιδίων μετοχών, λέει η Goldman, προβλέποντας εξαγορές φέτος στα 808 δισ. δολάρια, έναντι 923 δισ. δολαρίων το 2022.

Ενδιαφέρουν

*** Στις “σίγουρες” (;) αποδόσεις στρέφονται οι τράπεζες, για να ενισχύουν τα έσοδά τους. Κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου προχώρησαν νέες αγορές κρατικών και τραπεζικών ομολόγων. Η Πειραιώς αγόρασε κρατικά ομόλογα ονομαστικής αξίας 81 εκατ. ευρώ και τραπεζικά αξίας 115 εκατ. ευρώ, αλλά και κρατικά ομόλογα άλλων χωρών ονομαστικής αξίας 150 εκατ. ευρώ. Η Alpha Bank αύξησε, στο ίδιο διάστημα, τα χρεόγραφα που αποτιμώνται σε αναπόσβεστο κόστος κατά 1 δισ. ευρώ, στα 12,4 από 11,3 δισ. ευρώ στο τέλος του περασμένου Δεκεμβρίου.

*** Ιδού ποιοι πληρώνουν τον…βαρκάρη των αυξήσεων των επιτοκίων. Οι μακροχρόνιοι δανειολήπτες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Το μέσο επιτόκιο στα υφιστάμενα υπόλοιπα των δανείων προς τα νοικοκυριά αυξήθηκε κατά 201 μονάδες βάσης (Μάρτιος 2023: 5,9%). Η αύξηση αυτή, όμως, ήταν πιο αισθητή στα μακροπρόθεσμα στεγαστικά. Σε αυτά με διάρκεια άνω των 5 ετών αυξήθηκε κατά 233 μονάδες βάσης (Μάρτιος 2023: 4,3%), ενώ στα στεγαστικά δάνεια με διάρκεια από 1-5 έτη μόνο κατά 76 μονάδες βάσης (Μάρτιος 2023: 4,6%). Στα καταναλωτικά τώρα, η αύξηση επιτοκίου είναι μεγαλύτερη σε αυτά με διάρκεια άνω των 5 ετών (125 μονάδες βάσης) και μικρότερη σε όσα έχουν διάρκεια έως ένα έτος (78 μονάδες βάσης) ή διάρκεια 1- 5 έτη (67 μονάδες βάσης).

*** Θα…ξεμείνουμε από προέδρους στις τράπεζες; Αλλά, δεν είναι μόνο αυτό το θέμα στην τραπεζική αγορά. Μετά τη… λήξη συναγερμού στην Attica Bank, το “παίγνιο” θα μεταφερθεί, αν δεν έχει ήδη μεταφερθεί ένα μέρος του, στις μεγάλες τράπεζες. Θυμηθείτε το, πάμε για αναδιάταξη συστήματος στις συστημικές τράπεζες. Οι… κεραίες μου, φέρνουν πολλά…παράσιτα και παρεμβολές, ειδικά σε δύο, καταρχήν. Σταματάω, γιατί έχουμε εκλογάς και η επόμενη ημέρα θα καθορίσει πολλά από όσα υπονοώ ΚΑΙ στις τράπεζες, με ΟΠΟΙΑ κυβέρνηση και αν προκύψει

ΚΟΥΙΖ 1

(Για πολύ δυνατούς λύτες): Ποιος ευρωπαίος ηγέτης έχει προειδοποιήσει για… οργιώδεις καταστάσεις σε Ιταλία και Ελλάδα, αν υπάρξει “παραβίαση συμπεφωνημένων”;

ΚΟΥΙΖ 2

“Τώρα, δεν τόλμησε κανένας να το θέσει. Αλλά, μετά τις εκλογές, να το θυμηθείς, θα σκάσει. Για την κοστολόγηση των “κόκκινων” δανείων αναφέρομαι”. Η τραπεζική μου πηγή είναι απόλυτη και ξεκάθαρη. Περισσότερα, μετά την κάλπη, σεβόμενος την επιθυμία της…

ΚΟΥΙΖ 3

Δεν αγόρασαν ψηλά, στο θεό, όπως άλλοι που δικαιώθηκαν μεν δικαστικά, αλλά κατά τα φαινόμενα δεν πρόκειται να πάρουν ούτε ευρώ – να’ ναι καλά ο Καρδιτσιώτης υπουργός. Αυτοί αγόρασαν κάπου στα 4 ευρώ, όταν οι δικαστικές αποφάσεις είχαν ανακοινωθεί. Για το λόγο αυτό και έχασαν στα δικαστήρια, στα οποία προσέφυγαν, μήπως και σώσουν κάποια εκατομμύρια

ΚΟΥΙΖ 4

Μεγάλος πωλητής σε ενεργειακή εταιρεία, πιέζει πολύ τη μετοχή της, ειδικά κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις. Εξ ου και η σημαντική μείωση του ρυθμού αγορών ιδίων μετοχών – προφανώς τώρα προέχει η εξεύρεση λύσης για την αξιοποίηση του… ακίνητου ακινήτου του

ΚΟΥΙΖ 5

Μεγάλα κέρδη αποκόμισε ο καθηγητής αμερικανικού πανεπιστημίου, που έφερε τα… μηχανήματα γρήγορης παραγωγής κερδών από χρηματιστηριακές πράξεις. Έπαιρνε (και συνεχίζει;) να παίρνει επιστροφή της τάξης του 83%, αλλά η… τρίδυμη χρηματιστηριακή, έβγαζε και αυτή τα κέρδη της. Στον τελευταίο ισολογισμό της, όμως, έβγαλε ζημίες

Αυτά και για σήμερα, κυρίες μου και κύριοι. Καλή εβδομάδα, ψυχραιμία, μακριά από εντάσεις, ποτέ δεν ωφέλησαν, ειδικά μια χώρα με τόσα και μεγάλα προβλήματα.

Στην Τουρκία, όλα δείχνουν την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές ότι πάμε για δεύτερο γύρο εκλογών, στις 28 Μαΐου, με Ερντογάν και Κιλιντσάρογλου, να μην συγκεντρώνουν πάνω από το 50%.

Η Α(θλητική) Ε(νωση) Κ(ωνσταντινούπολης), πήρε μεν το πρωτάθλημα, αλλά…δεν ψηφίζει εκεί. Την καλημέρα μου!