Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι

Παρακολουθώ με μεγάλη θλίψη είναι η αλήθεια, όλη αυτή την προσπάθεια που καταβάλουν μέσω διαρροών, οι πρωτοκλασάτοι (ο Θεός να τους κάνει!!!) νυν υπουργοί της κυβέρνησης να πείσουν ψηφοφόρους και κοινή γνώμη ότι έχουν εξασφαλίσει υπουργικά οφίτσια και για το μέλλον, αντί να τρέχουν στις εκλογικές τους περιφέρειες ως οφείλουν να μαζέψουν καμία ψήφο ούτως ώστε η ΝΔ να βγει πρώτο κόμμα με υψηλά ποσοστά και στην πραγματικότητα και όχι μόνο στις δημοσκοπήσεις …

Εκείνο που διαπιστώνω πάντως είναι ότι ο φίλος μου ο Γεραπετρίτης έχει μεγάλη πέραση! Άλλες διαρροές τον φέρουν ως υπουργό Εσωτερικών, άλλες ως Παιδείας και άλλες ως Δικαιοσύνης!!!

Προφανώς ο Κυριάκος τον έχει σε μεγάλη εκτίμηση εσχάτως, λόγω του νομικού έργου και των φωτογραφικών τροπολογιών με τις οποίες ασχολείται!

Πάντως στο Μαξίμου δεν τον κρατάει!

Εκεί επιστρέφουν άλλοι, πιο αρεστοί στο στενό περιβάλλον με το οποίο συναναστρέφονται σε μόνιμη βάση, μεταφέροντας πληροφορίες για τρίτους!

Τα εκτός σχεδίου, που θέτουν σε ομηρία τους μικρούς και ο περιορισμός της δόμησης στο Π. Ψυχικό! Όλα υπέρ των μεγάλων συμφερόντων!

Ο αγαπητός Γεραπετρίτης, που ως γνωστόν πουσάρεται από την Διαπλοκή, τα ισχυρά συμφέροντα και τα παράκεντρα του Μαξίμου, μπλόκαρε στο παραπέντε την τροπολογία για μεταβατική διάταξη στα εκτός σχεδίου οικόπεδα, των οποίων δεν επιτρέπεται πλέον η δόμηση!

Και παρέπεμψε τυχόν νομική ρύθμιση στο μέλλον! Εάν και πότε… Ξεκάθαρη εύνοια προς τις υφιστάμενες ιδιοκτησίες! Και εκτόξευση τιμών και υπεραξιών!

Παράλληλα αποδέχτηκε και πέρασε τη σχετική τροπολογία της τελευταίας στιγμής σχετικά με τα ύψη και την δόμηση στο Π. Ψυχικό! Αφού βεβαίως πρώτα οι ημέτεροι μεγαλόσχημοι και εργολάβοι είχαν χτίσει τεράστιους όγκους μπετόν που ήδη έχουν αλλοιώσει τη φυσιογνωμία της περιοχής!

Θα έλεγε κανείς ότι κάπως αργά το θυμήθηκαν…

Η ουσία ωστόσο είναι, αγαπητέ Γεραπετρίτη, ότι αφού ευνοήθηκαν πρώτα τα μεγάλα συμφέροντα στη συνέχεια φροντίσατε να κατοχυρώσετε τα κεκτημένα τους, καταργώντας τα ύψη και τα 3-4 υπόγεια, γεγονός που προσδίδει πλέον τεράστιες υπεραξίες στις περιουσίες τους!!!

«Το σήμα» του διαγωνισμού στις 9 Μαΐου για την παραχώρηση του ΒΟΑΚ! Αν γίνει ο διαγωνισμός τότε όλα καλά! Καταλάβατε…

Μαλώνουν εδώ και καμπόσο καιρό οι εργολάβοι για την παραχώρηση του ΒΟΑΚ, γεγονός που έχει καταστεί εμφανές και ευδιάκριτο σε παρασκηνιακές δημοσιογραφικές στήλες, που χτυπάνε τον έναν ή τον άλλον που δεν πειθαρχεί στο «κοινό καλό» αλλά κάνει του κεφαλιού του και πάει να ακολουθήσει αυτόνομο δρόμο, αντίθετα με τη βούληση της πλειοψηφίας!

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εργολάβοι «τα βρήκαν» με τις ευλογίες άνωθεν! Οπότε έληξε ο συναγερμός και ξαφνικά όλοι αγαπούν όλους! Μέχρι το επόμενο έργο…

Όλα τούτα πάντως θα αποδειχθούν, εάν ο διαγωνισμός γίνει κανονικά στις 9 Μαΐου και δεν υπάρξει εκ νέου παράταση…

Πολυθρόνα για τρεις η Αττική οδός! Macquarie, ΓΕΚ Τέρνα – First, Ελλάκτωρ (Αβαξ;) – Ιντρακάτ – Brisa;

Τα κουρασμένα (από τα ταξίδια, τις αμοιβές και τα πρωινά στο Zonars) παλικάρια του ΤΑΙΠΕΔ, λένε – και καλά- ότι θα κάνουν τον διαγωνισμό για την παραχώρηση της Αττικής οδού στις 29 Μαΐου!

Σιγά μην τον κάνουν, λέω εγώ, μια εβδομάδα μετά τις πρώτες εκλογές, ενόψει δεύτερων στις 2 Ιουλίου και χωρίς να έχει σχηματιστεί κυβέρνηση!!!

Σε κάθε περίπτωση πάντως, για να μην φλυαρώ 3 σχήματα βλέπω να είναι τα φαβορί: πρώτον, η Macquarie με τον όμιλο Κοπελούζου!

Δεύτερον η ΓΕΚ Τέρνα με την First και τρίτον η φημολογούμενη κοινοπραξία μεταξύ Ελλάκτωρα (Άκτωρ Παραχωρήσεις) -πιθανόν Αβαξ – και Ιντρακάτ με πορτογαλική Brisa!

Ο Άνθρωπος των Γερμανών ο Ν. Ανδρουλάκης και η επίσκεψη Τσίπρα σε Σόλτς!

Σας έχουμε αποκαλύψει από το Radar ότι όπως οι Αμερικανοί έχουν ως εκλεκτούς Μητσοτάκη, Τσίπρα και Δένδια, έτσι και οι Γερμανοί θεωρούν άνθρωπο της δικής τους εμπιστοσύνης τον Ν. Ανδρουλάκη!

Υπό αυτό το πρίσμα η επίσκεψη Τσίπρα στον καγκελάριο Σόλτς στο Βερολίνο και αρχηγό των σοσιαλδημοκρατών, έχει τη δική της σημειολογία! Καταλάβατε …

Η ενεργοποίηση στο Μαξίμου ενός νέου κύκλου που δρα στο παρασκήνιο, υπόσχεται υπουργεία και τοποθετεί πρόσωπα!

Μου λένε ότι στις παρυφές του Μαξίμου έχει δημιουργηθεί ένας νέος κύκλος που δρα παρασκηνιακά, ο οποίος φέρεται να σχετίζεται με εξωθεσμικό πρόσωπο από το πολύ στενό περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη, το οποίο αναπτύσσει δυναμική, πρωτοβουλίες και συσπειρώνει πρόσωπα από διάφορους χώρους.

Ειδικά στην παρούσα φάση των εκλογών, βγαίνει μπροστά, προτείνει πρόσωπα για μελλοντικούς υπουργούς και φέρεται να στελεχώνει ακόμη και το Μαξίμου με «φαντάσματα από το παρελθόν»! Τόσο καλά…

Να μάθουμε ποιοι παίρνουν τα μεγαλύτερα ποσά του Ταμείου Ανάκαμψης

*** Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για όλες τις κυβερνήσεις της Ε.Ε., φυσικά και για τη δική μας, ενώ η υποχρέωση σαφώς θα αφορά και στην όποια μελλοντική μας κυβέρνηση. Και με τη βούλα λοιπόν της Κομισιόν, η υποχρεωτική κατάρτιση λίστας, με τους 100 αποδέκτες (επιχειρήσεις, προφανώς), που καρπούνται των μεγαλύτερων κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης. Ιδού η απάντηση του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Δημήτρη Παπαδημούλη: «Τα κράτη-μέλη οφείλουν να δημιουργήσουν δημόσια διαθέσιμη πύλη στην οποία δημοσιεύουν δεδομένα σχετικά με τους 100 (τουλάχιστον) τελικούς αποδέκτες των υψηλότερων ποσών χρηματοδότησης στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ο τροποποιημένος κανονισμός του δεν ορίζει σχετική προθεσμία, αλλά θεσπίζει την υποχρέωση των κρατών-μελών να επικαιροποιούν τα εν λόγω δεδομένα δύο φορές ετησίως»! (το θαυμαστικό, δικό μου). Επιπλέον, ο Ντομπρόβσκις, υπόσχεται ότι «η Επιτροπή θα συγκεντρώσει τα δεδομένα εντός Απριλίου και θα τα δημοσιεύσει το συντομότερο δυνατό». Όπως και να έχει, το ενδιαφέρον θα είναι πολύ μεγάλο και φυσικά δεν θα αφορά μόνο το…φιλοθεάμον αναγνωστικό κοινό, αλλά, κυρίως τους ριγμένους και τους αποκλεισμένους, ενώ, σε κάποιες τουλάχιστον περιπτώσεις, θα “αποκρυπτογραφηθούν” και οι στενοί δεσμοί προσώπων του πολιτικού προσωπικού μας και μεγαλοεπιχειρηματιών.

ΗΠΑ-Αδιανόητο μεν, αληθινό δε: Αύξηση ή αναστολή του ορίου χρέους, αλλιώς… στάση πληρωμών!

*** Μέσα στον καταιγισμό των ειδήσεων, περνάνε ειδήσεις καίριας σημασίας για την παγκόσμια οικονομία, χωρίς να προσεχθούν ή ακόμα και να μην προβληθούν καν. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, πρόκειται για την αμερικανική οικονομία, που έχει φτάσει στα πρόθυρα της στάσης πληρωμών! Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, προειδοποίησε ότι σε περίπτωση που το Κογκρέσο δεν καταφέρει να αυξήσει το ανώτατο όριο του χρέους της κυβέρνησης, αυτό θα οδηγούσε σε στάση πληρωμών και θα πυροδοτούσε μια «οικονομική καταστροφή» που θα έφερνε υψηλότερα επιτόκια για τα επόμενα χρόνια.

*** Σε δηλώσεις της, παρουσία στελεχών επιχειρήσεων, η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η κατάρρευση για το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ θα είχε ως αποτέλεσμα απώλειες θέσεων εργασίας, ενώ οδηγεί σε υψηλότερα επίπεδα τις δόσεις των νοικοκυριών σε στεγαστικά δάνεια, δάνεια αυτοκινήτων και πιστωτικές κάρτες. Η «βασική ευθύνη» είναι του Κογκρέσου, που πρέπει να αυξήσει ή να αναστείλει το ανώτατο όριο δανεισμού των 31,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. «Μια αθέτηση του χρέους μας θα προκαλούσε οικονομική και χρηματοπιστωτική καταστροφή», είπε η Γέλεν, και προειδοποίησε ότι «μια χρεοκοπία θα αύξανε το κόστος του δανεισμού στο διηνεκές. Οι μελλοντικές επενδύσεις θα γίνουν σημαντικά πιο δαπανηρές».

*** Σε περίπτωση που δεν αυξηθεί το ανώτατο όριο του χρέους, οι αμερικανικές επιχειρήσεις θα αντιμετωπίσουν επιδείνωση των πιστωτικών αγορών και η κυβέρνηση πιθανότατα δεν θα είναι σε θέση να εκδώσει επιταγές πληρωμών σε οικογένειες στρατιωτικών και ηλικιωμένους που βασίζονται στην Κοινωνική Ασφάλιση. Η κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει από τον Ιανουάριο ότι θα μπορεί να πληρώσει τους λογαριασμούς της μόνο μέχρι τις αρχές Ιουνίου, χωρίς να αυξήσει το όριο. και για αυτό καλεί το Κογκρέσο να ψηφίσει για την αύξηση ή την αναστολή του ορίου χρέους και μάλιστα χωρίς όρους. Σημειώνω ότι, σε αντίθεση με τις περισσότερες άλλες ανεπτυγμένες χώρες, οι ΗΠΑ θέτουν αυστηρό όριο στο πόσο μπορούν να δανειστούν. Επειδή, όμως, η κυβέρνηση ξοδεύει περισσότερα από όσα παίρνει, οι νομοθέτες πρέπει να αυξάνουν περιοδικά το ανώτατο όριο του χρέους, δημιουργώντας έτσι έναν φαύλο κύκλο πληθωριστικού ουσιαστικά χρήματος.

Οι Γερμανοί απορρίπτουν τις προτάσεις της Κομισιόν, για αλλαγές του Συμφώνου Σταθερότητας

*** Εδώ και μήνες η Γερμανία αντιτίθεται στην προοπτική δραστικών αλλαγών στου Συμφώνου Σταθερότητας, στις οποίες συμφωνούν σχεδόν όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Χθες είχαμε και την επίσημη πλέον θέση της, εκφρασμένη από τον υπουργό Οικονομικών της, Κρίστιαν Λίντνερ. Ο οποίος ξεκάθαρα απέρριψε τις προτάσεις που παρουσίασε η Κομισιόν για τη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, δηλώνει ότι δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της γερμανικής κυβέρνησης. Ο Λίντνερ ανέφερε ότι «χρειάζονται ακόμη σαφείς αναπροσαρμογές», διευκρινίζοντας ότι δεν μπορεί να δεχτεί προτάσεις «οι οποίες καταλήγουν στην αποδυνάμωση των ισχυόντων δημοσιονομικών κανόνων» και επανέλαβε τη γερμανική θέση για «σταθερά δημοσιονομικά» και «βιώσιμη διαχείριση της οικονομίας» στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Σύμφωνο θα πρέπει να ενισχυθεί, οι κανόνες του να είναι σαφείς και η εφαρμογή τους εγγυημένη, επισήμανε, προσθέτοντας με έμφαση ότι μέχρι να εφαρμοστούν νέοι κανόνες, θα πρέπει να εφαρμόζονται οι ισχύοντες. Τέλος, ξεκαθάρισε ότι σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει και στο μέλλον να διατηρηθεί ο κανόνας του 3% επί του ΑΕΠ για το έλλειμμα και του 60% για το δημόσιο χρέος, όπως επίσης και οι κανόνες που αφορούν τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος. Προβλέπω νέες εντάσεις μεγάλης ισχύος, πιθανότατα και μεταξύ Γαλλίας – Γερμανίας, γιατί πλέον ο καθένας κοιτάζει το συμφέρον του, σε μία ευρωπαϊκή οικονομία που δεν έχει ούτε συνοχή ούτε ενιαία κατεύθυνση και με τα συμφέροντα των λίγων ισχυρών χωρών να είναι εκ διαμέτρου αντίθετα, με αυτά των περισσοτέρων και πλέον αδύναμων χωρών.

Ενδιαφέρουν

*** Παρά τις αντίξοες συνθήκες, η Αλουμύλ πέρυσι κατέγραψε τα καλύτερα αποτελέσματα στην ιστορία της, επιτυγχάνοντας πρωτοφανή αύξηση σε κέρδη και κύκλο εργασιών, και μάλιστα σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον που σημαδεύτηκε από τις επιπτώσεις της πανδημίας, τον πόλεμο στην Ουκρανία, τη διεθνή ενεργειακή κρίση και τον πρωτοφανή πληθωρισμό. Έχει κεφαλαιοποίηση 68 εκατ. ευρώ, με κέρδη 2022 στα 20 εκατ. ευρώ. Βέβαια, μία αναλυτική ματιά στον ισολογισμό δείχνει και τα αδύναμα σημεία της, αλλά, παρά ταύτα, πολλοί ποντάρουν πάνω της, πιστεύοντας ότι θα αφήσει μεγάλα κέρδη στους υπομονετικούς.

*** Ξενοδοχειακή μονάδα στα Μάταλα της Κρήτης, στην περιοχή σύμβολο κάποτε των “ωραίων τρελών” της Ευρώπης και όχι μόνο, που κυνηγούσαν τις ελευθεριακές διακοπές σε σκηνές και τον γυμνισμό, φέρεται ότι αποκτά η ASCompany, πέραν των άλλων κινήσεων της στο χώρο του τουρισμού. Κατά πληροφορίες, μάλιστα, που δεν κατέστη δυνατό να διασταυρώσω, αναζητά και μεγάλη έκταση με ελαιώνες, πάλι στην Κρήτη. Έτσι όπως πάει, τη βλέπω να…ξεπατικώνει και παραδοσιακά κρητικά παιδικά παιχνίδια και να τα ενσωματώνει στη γκάμα της. Η περιορισμένη εμπορευσιμότητα πάντως είναι μεγάλο εμπόδιο για την πορεία της μετοχής.

*** Μεγάλη σε διάρκεια η παραμονή της Δομικής στα τρέχοντα επίπεδα, παρά την υγεία που εκπέμπει η μικρή κατασκευαστική εταιρεία. Μετά τη δημοσίευση των (αυξημένων, όπως μαθαίνω) αποτελεσμάτων του 2022 κατά τις επόμενες ημέρες, ίσως το κλίμα αλλάξει. Και εξ αυτού του λόγου και πιθανόν και άλλου…

*** Μπορεί πλέον, εδώ και χρόνια, το Δήλεσι να μην αποτελεί ελκυστικό τόπο διακοπών, αλλά οι διορατικοί επενδυτές τώρα αγοράζουν. Έχω υπόψη μου περίπτωση αγοράς ενός μεγάλου ακινήτου τριών ορόφων πλήρως εξοπλισμένων, με άπλετη θέα, που αγοράστηκε από ιταλό μεγαλομηχανικό, σε τιμή-πρόκληση. Στις 250.000 ευρώ, όταν η αντικειμενική του είναι πάνω από 650.000. Σημειώστε ότι η βεβαρυμμένη κάποτε περιοχή έχει αναβαθμιστεί, τα Τσιμέντα Χαλκίδας έπαψαν να λειτουργούν και η θάλασσα καθαρίζει πλέον με εντυπωσιακή πρόοδο.

*** Σε υψηλά 12μηνου η Έλτον χθες, με αθόρυβες κινήσεις. Η εταιρεία ασχολείται κυρίως με το εμπόριο και διαθέτει αποθήκες, αλλά αγόρασε μεγάλες εκτάσεις στα Οινόφυτα και σκοπεύει να διπλασιάσει και τριπλασιάσει τη δυναμικότητα των αποθηκών της, ενώ εξετάζει σοβαρότατο ενδεχόμενο να εισέλθει και σε παραγωγική δραστηριότητα, χωρίς να έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.

*** “Ξύπνησε” και η μετοχή του Άβακα, μετά το χθεσινό μας σχόλιο. Έκλεισε με ανεκτέλεστο 12.900 μετοχών στα 0,847 ευρώ και άνοδο 3,29%. Αν σταματήσουν και κάποιοι “πυροβολισμοί” παλαιών…φίλων, ίσως δει άσπρη μέρα το χαρτί. Δικαιούται άλλωστε υψηλότερα επίπεδα.

Αυτά και για σήμερα κυρίες μου και κύριοι. Την καλημέρα μου!