Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι

Δεν κάνει πίσω η ΕΚΤ: Νέα αύξηση επιτοκίων στις 4 Μαΐου

*** Μπορεί η αύξηση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες να είναι υπαίτια για τη νέα τραπεζική κρίση, αλλά και για τα σοβαρά προβλήματα υποχρηματοδότησης της ανάπτυξης και τους φόβους για νέα γενιά προβληματικών δανείων, αλλά οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ, δεν φαίνεται να μετακινούνται από την πάγια θέση τους για περαιτέρω αυξήσεις στα επιτόκια. Το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ και κεντρικός τραπεζίτης της Αυστρίας, Ρόμπερτ Χόλζμαν μίλησε ανοιχτά για αύξηση των βασικών επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά 0,50% τον Μάιο. Ο Αυστριακός τραπεζίτης ανέφερε πως η επιμονή του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη «δικαιολογεί μια νέα αύξηση της τάξης των 50 μονάδων βάσης. Εάν δεν δράσουμε ενεργά τώρα, το πρόβλημα του πληθωρισμού θα ενταθεί και μας οδηγήσει σε ακόμα πιο περιοριστικές πολιτικές». Θυμίζω ότι από τον Ιούλιο του 2022 έως και σήμερα η ΕΚΤ έχει αυξήσει τα βασικά επιτόκια της κατά 350 μονάδες βάσης, με στόχο να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο του 2%, έναντι του 6,9% που διαμορφώθηκε τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat. Η επόμενη ανακοίνωση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ είναι προγραμματισμένη για τις 4 Μαΐου και κατά τα φαινόμενα και όλες τις ενδείξεις η νέα αύξηση θα αποφασιστεί, σε πείσμα των διαλυτικών φαινομένων στις οικονομίες και στις κοινωνίες, ειδικά των πιο αδύναμων χωρών της Ε.Ε.

Η Βlack Rock αποδομεί την επιδίωξη των κεντρικών τραπεζών για ταχεία μείωση του πληθωρισμού κάτω του 4%

*** Όπως γνωρίζετε, η βασική αιτία της αύξησης των επιτοκίων, ήταν και παραμένει η επιδίωξη των κεντρικών τραπεζών για μείωση του πληθωρισμού στα επίπεδα πέριξ του 2%, βάζοντας σε δεύτερη και τρίτη μοίρα τα προβλήματα ασφυξίας που δημιουργεί το πανάκριβο χρήμα σε οικονομίες, επιχειρήσεις, επενδυτές και δανειολήπτες. O CEO της Black Rock, Λάρι Φινκ, υποστήριξε ότι, κατά την εκτίμησή του, ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός για μεγάλο χρονικό διάστημα και ότι το έργο των κεντρικών τραπεζών για τη μείωση του είναι δύσκολο, γιατί ο πληθωρισμός θα αργήσει να επιστρέψει κάτω από το 4%. «Δεν βλέπω πως θα πάμε κάτω από το 4% σύντομα, που στο μυαλό μου θα οδηγήσει σε περισσότερη σύσφιξη από τη Fed και άλλες κεντρικές τράπεζες» τόνισε ο Φινκ. Ουσιαστικά, δηλαδή, εξηγεί ότι ο πληθωρισμός θα πέσει κάτω από το 4%, μόνο αν αυξηθούν κι άλλο τα επιτόκια! Και δεν εννοεί φυσικά μόνο ένα 0,50%, αλλά και νέες αλλεπάλληλες αυξήσεις! Γεγονός που, αν συμβεί, θα πυροδοτήσει άλλα μεγάλα προβλήματα και κυρίως άλλες οικονομικές και κοινωνικές κρίσεις.

Η Fed σκέφτεται κι αλλιώς/ Εξέτασε παύση των αυξήσεων επιτοκίων τον Μάρτιο, φοβούμενη ύφεση

*** Σε αντίθεση με την παγιωμένη αντίληψη των “γερακιών” της ΕΚΤ, που δεν σηκώνουν μίγα στο σπαθί τους και επιμένουν σε νέες αυξήσεις επιτοκίων, παραβλέποντας και αγνοώντας τις παρενέργειες που ήδη έχουν προκαλέσει οι μέχρι τώρα αυξήσεις, στις ΗΠΑ και τη Fed οι πολιτικές επιδέχονται και διαφοροποιήσεις, όταν απαιτείται από τις συνθήκες στην αγορά και την κοινωνία. Oι αξιωματούχοι, λοιπόν, της Fed που συναντήθηκαν λίγες μέρες μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, συμφώνησαν ότι η πίεση στον τραπεζικό τομέα θα επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ, αλλά ήταν αβέβαιοι για το πόσο, σύμφωνα με πρακτικά που είδαν το φως της δημοσιότητας. Πολλοί αξιωματούχοι είπαν ότι οι πιθανές επιπτώσεις του τραπεζικής αναταραχής, τους οδήγησαν να μειώσουν την εκτίμησή τους για το ανώτατο επίπεδο που θα χρειαστεί να φτάσουν τα επιτόκια, ώστε να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός,

*** Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης οικονομολόγοι της Fed υποστήριξαν ότι λαμβάνοντας υπόψη τις δυνητικές επιπτώσεις από τις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα, προβλέπουν τώρα «ήπια ύφεση αργότερα στη χρονιά με μια ανάκαμψη στα επόμενα δύο χρόνια». Η Fed, όπως είναι γνωστό, προχώρησε τελικά σε αύξηση των επιτοκίων στο εύρος του 4,75%-5% στη συνεδρίαση του Μαρτίου. Η ψηφοφορία για την αύξηση των επιτοκίων ήταν ομόφωνη. Ήταν η ένατη συνεχόμενη φορά που η Fed αύξησε τα επιτόκια.
Τα πρακτικά που δημοσιεύθηκαν, όμως, έδειξαν ωστόσο, ότι υπήρχαν σοβαρές σκέψεις για παύση των αυξήσεων. «Πολλοί» αξιωματούχοι σημείωσαν ότι εξέτασαν αν θα ήταν σκόπιμο να γίνει μια παύση. Πείστηκαν, όμως, ότι οι προσπάθειες έκτακτης ανάγκης της Fed, σε συντονισμό με άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες, είχαν βοηθήσει να ηρεμήσουν οι συνθήκες και να μειωθούν οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι.

Τι αναφέρει το ΔΝΤ για ανάπτυξη, έλλειμμα, πληθωρισμό και πλεόνασμα στην Ελλάδα για την επόμενη πενταετία

*** Οι προβλέψεις του ΔΝΤ, όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά γενικότερα, ομολογουμένως έχουν βελτιωθεί θεαματικά τα τελευταία τρία περίπου χρόνια. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε έκθεση του, στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, αναφερόμενο στην ελληνική οικονομία και τις προοπτικές της, αναμένει τη δημιουργία ασφαλών και υψηλών πλεονασμάτων -πάνω από το 2% του ΑΕΠ έως το 2028- αλλά και τη διασφάλιση της συνεχούς αποκλιμάκωσης του χρέους, παρά την επιβράδυνση του ρυθμού ανάκαμψης και του πληθωρισμού. Στην έκθεση υπολογίζεται ότι η Ελλάδα θα γνωρίσει υψηλό ρυθμό ανάπτυξης φέτος, αλλά ο ρυθμός αυτός αποκλιμακώνεται σταδιακά, οδηγώντας σε ρυθμό ανόδου του ΑΕΠ της τάξης του 1,2% το 2028, έτος κατά το οποίο ολοκληρώνονται οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ. Επίσης, ο πληθωρισμός αναμένεται ότι φέτος θα διαμορφωθεί στο 4% περίπου, για να αρχίσει να αποκλιμακώνεται σε επίπεδα κάτω του 2%, ήτοι στο 1,9% και στο 1,8% το 2027 και 2028 αντίστοιχα.

*** Έχει όμως ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι το Ταμείο αναφέρει ότι στο μεγάλο μέτωπο της μείωσης του ελλείμματος, οι επιδόσεις της Ελλάδος είναι εντυπωσιακά θετικές και μάλιστα υποτιμώνται με βάση τα δεδομένα του ΔΝΤ. Γιατί βασίζονται στον ορισμό της ενισχυμένης εποπτείας, αλλά και δεν έχουν ενσωματώσει την νέα εκτίμηση για το κλείσιμο του 2022 με πρωτογενές αποτέλεσμα μηδενικό ή οριακά θετικό. Με την υπόθεση ότι το 2022 θα είχε πρωτογενές έλλειμμα 1,5% του ΑΕΠ, εκτιμάται ότι το 2023 θα γυρίσει η Ελλάδα σε πλεόνασμα 0,4% του ΑΕΠ. Το πλεόνασμα θα αυξηθεί το 2024 σε 1,4% του ΑΕΠ και ακολούθως η επίδοση θα αυξηθεί σε πλεόνασμα 1,6% του 2025, 1,8% του ΑΕΠ το 2026, αλλά και 2% του ΑΕΠ το 2027 και το 2028. Πολύ αισιόδοξες προβλέψεις, αρκεί να αποδειχθούν και αληθινές.

Αναμενόμενη και η ευθυγράμμιση των Servicers

*** Μετά τις ανακοινώσεις των τραπεζών για το 12μηνο “πάγωμα” των επιτοκίων των ενήμερων στεγαστικών δανείων, αναμενόμενο ήταν να ακολουθήσουν και οι Servicers, δηλαδή οι Εταιρείες Διαχείρισης Δανείων, που ανακοίνωσαν προγράμματα με σκοπό το «πάγωμα» των κυμαινόμενων επιτοκίων βάσης, για τα ενήμερα στεγαστικά δάνεια, επίσης από τις αρχές Μαΐου. Η σημαντική αύξηση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχει επιβαρύνει το κόστος εξυπηρέτησης του δανεισμού, επηρεάζοντας μεταξύ άλλων και τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς των νοικοκυριών που έχουν στεγαστικά δάνεια συνδεδεμένα με τα βασικά επιτόκια του ευρώ. Οι Εταιρείες Διαχείρισης αναγνωρίζουν αυτή τη δύσκολη συγκυρία και αποφάσισαν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση των δυσμενών συνθηκών που έχουν προκύψει εξαιτίας της αύξησης των βασικών επιτοκίων δανεισμού. Όπως αναφέρουν, «προτεραιότητα των Εταιρειών-μελών της Ένωσης (ΕΕΔΑΔΠ) είναι η εξεύρεση αποτελεσματικών και βιώσιμων λύσεων για την αποπληρωμή των εκκρεμών οφειλών δανειοληπτών. Είθε…

Ενδιαφέρουν

*** “Η ALPHA TRUST – ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ ανακοινώνει στο επενδυτικό κοινό ότι το Διοικητικό Συμβούλιο την 12.04.2023 αποφάσισε, κατόπιν σχετικής εισήγησης της Επιτροπής Αποδοχών και Υποψηφιοτήτων, την κάλυψη της θέσης του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας, Νικόλαου Κυριαζή, με εσωτερική διαδοχή από την Μαργαρίτα Βλαχοχρήστου”. Αντιγράφω από την επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας. Ο κ. Κυριαζής, πρόεδρος, Μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας υπέβαλε την παραίτησή του με ισχύ μάλιστα από χθες. Τι ακριβώς συνέβη, έπαιξαν ρόλο και οι…επιτυχίες της περασμένης χρονιάς, για τις οποίες έχω πολύ πρόσφατα αναφερθεί;

*** Μοιράζει χρήμα ο ΑΔΜΗΕ. Εμφάνισε στη χρήση του 2022 ενοποιημένα καθαρά κέρδη 58,2 εκατ. ευρώ, έναντι 69,4 εκατ. το 2021, ενώ τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 54,0 εκατ. ευρώ, έναντι 59,0 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος σημειώνοντας μείωση 8,6%.
Το ΔΣ της ΑΔΜΗΕ Α.Ε., κατ’ εφαρμογή της Συμφωνίας Μετόχων (shareholder agreement), θα προτείνει στους μετόχους τη διανομή μερίσματος ίσου με το 50% των καθαρών κερδών για το οικονομικό έτος 2022, που αντιστοιχεί στο ποσό των 29,4 εκατ. ευρώ.

*** Ολοταχώς προς επικαιροποίηση των τραπεζικών κανόνων που θα στοχεύουν στην επιτάχυνση των διαδικασιών για την αντιμετώπιση των χρεοκοπημένων τραπεζών, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα διασωθούν (bail out) από τους φορολογούμενους αλλά με δικούς τους πόρους (bail in), οδεύει η ΕΕ. παρά τις γερμανικές αντιρρήσεις, για τις οποίες σας είχα ενημερώσει. Οι νέοι κανόνες θα απαιτούν από τις αρχές της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, να προειδοποιούν έγκαιρα εάν υπάρχει κίνδυνος πτώχευσης τράπεζας. Οι προτάσεις έρχονται ως απάντηση στην έντονη αστάθεια του τραπεζικού κλάδου, μετά την εξαγορά της UBS με την Credit Suisse και την πτώχευση αρκετών αμερικανικών τραπεζών, συμπεριλαμβανομένης φυσικά της πρωταίτιας Silicon Valley Bank.

ΚΟΥΙΖ

Δύο τουλάχιστον στελέχη συστημικής τράπεζας, παρόλο που αποτελούσαν επιλογές της διοίκησης, έχουν περιέλθει σε δυσμένεια, λόγω ισχνών αποτελεσμάτων στους τομείς που είχαν αναλάβει.

*** Αυτά και για σήμερα, κυρίες μου και κύριοι. Σας εύχομαι καλές γιορτές, καλή ανάσταση, μα και ανάταση ψυχών. Όπου κι αν βρεθείτε αυτές τις γιορτινές ανοιξιάτικες ημέρες, να περάσετε όμορφα και να επιστρέψετε όλες και όλοι υγιείς. Την καλημέρα μου!