Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι και καλή Μεγαλοβδομάδα

Μια που μπήκε η Μεγάλη Εβδομάδα και οι καλοί Χριστιανοί, ιδίως εκείνοι που συνηθίζουν να προσεύχονται όχι σε όποια κι όποια εκκλησία, αλλά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, βρίσκονται σε φάση βαθιάς κατάνυξης (!!!), λόγω της αγάπης τους στην «πατρίδα» και την «θρησκεία» (τρομάρα τους!!!), ξεκινώ με ένα κουίζ για πολύ μυημένους:

Πώς ξεπλένουν τις μίζες από τα εξοπλιστικά, οι διαμεσολαβητές της δήθεν καλής κοινωνίας;

Με ποιο τρόπο δηλαδή οι γνωστοί – άγνωστοι μιζαδόροι των Rafale, των φρεγατών και ενδεχομένως και των Γαλλικών κορβετών νομιμοποιούν το βρώμικο χρήμα που προέρχεται από εγκληματικές δραστηριότητες και προμήθειες κάτω από το τραπέζι εις βάρος του Έλληνα φορολογούμενου πολίτη;

Τι λέτε; Θα το βρείτε; Ή να το πάρει η θάλασσα;

Οι παρακυβερνητικοί νταραβεριτζήδες της Δικαιοσύνης έχουν ξεκινήσει τις βρωμοδουλειές και τα ξεκαθαρίσματα λογαριασμών! Καρφώθηκαν…

Μου λένε καλά πληροφορημένες πηγές που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης ότι οι γνωστοί άγνωστοι παρακυβερνητικοί νταραβεριτζήδες που κινούνται στις παρυφές της κεντρικής εξουσίας και νταραβερίζονται με την Δικαιοσύνη, έχουν ξεκινήσει «ξεκαθαρίσματα λογαριασμών» με πρόσωπα που θεωρούν ότι έχουν αποκαλύψει δημοσίως τον ύποπτο ρόλο τους!

Και δυστυχώς γι αυτούς, με την πρώτη τους κιόλας ενέργεια στα παρασκήνια των δικαστικών αποφάσεων, καρφώθηκαν! Αλήθεια, λόγω των Αγίων ημερών, ήρθε στη μνήμη μου η αποστροφή του λόγου του Ιησού Χριστού προς τον αγαπημένο του μαθητή Πέτρο όταν εκείνος τράβηξε το μαχαίρι του και έκοψε το αυτί ενός στρατιώτη που επιχείρησε να συλλάβει τον δάσκαλο του: «Μάχαιραν έδωκας, μάχαιραν θα λάβεις» (Ματθ. 5,3)…

Νέα απειλή για τις οικονομίες, το πετρέλαιο – Αναζωπύρωση πληθωρισμού και άλλοθι για την ΕΚΤ για νέες αυξήσεις επιτοκίων

*** Την ώρα που οι οικονομίες της Ευρώπης προσπαθούν να συνέλθουν από τις συνεχόμενες δοκιμασίες, με τελευταία την τραπεζική κρίση και τους φόβους της ανά πάσα στιγμή επέκτασής της, η απόφαση των χωρών του ΟΠΕΚ+ να μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου, αναστατώνει και πάλι τις αγορές και δημιουργεί νέα δεδομένα στην ήδη δοκιμαζόμενη ευρωπαϊκή οικονομία. Στην προκειμένη περίπτωση, τα συμφέροντα που διακυβεύονται είναι τεράστια και οι επιπτώσεις της μειωμένης παραγωγής θα πλήξουν χώρες, που δεν έχουν δική τους παραγωγή και οι οποίες έχουν μεγάλη ζήτηση πετρελαίου για να μπορέσει να συνεχιστεί η οικονομική τους ανάπτυξη. Και ναι μεν, μεγάλες οικονομικές δυνάμεις, όπως η Ινδία και η Ιαπωνία, θα αναγκαστούν να πληρώσουν πολύ ακριβότερο το πετρέλαιο, αλλά εδώ τίθεται θέμα και για την Ευρώπη και ειδικότερα για την Ελλάδα.

*** Αν οι τιμές του “μαύρου χρυσού” φτάσουν και πάλι κοντά στα 100 δολάρια το βαρέλι ή και το ξεπεράσουν πολύ περισσότερο, τότε τα προβλήματα θα πολλαπλασιαστούν, καθώς των άμεσων προβλημάτων στον τομέα της εργοστασιακής παραγωγής, παράλληλα θα αυξηθούν και τα κόστη μεταφοράς, πυροδοτώντας νέες αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων. Ουσιαστικά, οι όποιες προσπάθειες καταβάλλονται για την τιθάσευση του πληθωρισμού, θα βρουν ένα ακόμα εμπόδιο, καθώς το μεταφορικό κόστος θα μετακυλίεται στις τιμές από τη βιομηχανία και το εμπόριο. Υπό το πρίσμα αυτό, εκτιμάται ότι ακόμα και οι όποιες προθέσεις από την ΕΚΤ για μείωση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων, ακυρώνονται στην πράξη, έχοντας αιτία και αφορμή αυτή τη φορά την απόφαση του ΟΠΕΚ+. Συμπερασματικά, συμβαίνει ακόμα μία φορά όταν τσακώνονται τα βουβάλια (ΗΠΑ, Σ. Αραβία, Ρωσία, Κίνα) να την πληρώνουν τα βατράχια, ήτοι οι πιο αδύναμες χώρες ή όσες ισχυρές δεν έχουν δική τους παραγωγή υδρογονανθράκων.

Το μαύρο χρήμα στην αγορά, απογειώνει τις τιμές των ακινήτων, ακόμα και σε υποβαθμισμένες περιοχές

*** Οι συνεχιζόμενες αγορές ακινήτων από ξένους, διαδοχικά είτε από Κινέζους είτε από Ισραηλινούς, Ινδούς και άλλες εθνικότητες, με την αθρόα εισροή κεφαλαίων, τα οποία έρχονται “πλυμένα”, αλλά και η έλευση εφοπλιστικών κεφαλαίων, που βρίσκουν “χρυσό” και στη στεριά, έχουν δημιουργήσει μία πρωτοφανή κατάσταση στην εγχώρια αγορά ακινήτων. Από τη μία πλευρά, οι τιμές ακόμα και των πιο υποβαθμισμένων περιοχών έχουν κυριολεκτικά απογειωθεί, την ώρα μάλιστα που η ακρίβεια και ο πληθωρισμός καλά κρατούν και δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην κοινωνία. Με αποτέλεσμα, ακόμα και ένα δυαράκι πρώτου ορόφου των 40 τ.μ., να είναι απλησίαστο για μία οικογένεια με ένα παιδί, καθώς ο όποιος ιδιοκτήτης βλέπει τον διπλανό του να το πουλάει ακόμα και δύο φορές περισσότερο ή να το νοικιάζει με 500 και 600 ευρώ! Από την άλλη, το μαύρο χρήμα θριαμβεύει, καθώς δίνει στον κάθε πωλητή την ευκαιρία να καρπωθεί ενός ιδιαίτερα σεβαστού αδήλωτου χρήματος, καθώς στην Εφορία δηλώνονται οι χαμηλές τιμές της περιοχής, όπου αυτές έχουν απομείνει για να ακριβολογούμε. Αλλά και όπου οι αντικειμενικές είναι ήδη υψηλές, πάλι το μαύρο χρήμα λειτουργεί, καθώς υπερτερεί σε τιμή προσφοράς έναντι οποιουδήποτε λειτουργεί με κανόνες διαφάνειας.

*** Το θέμα των πανάκριβων ακινήτων αποτελεί μία κοινωνική γάγγραινα, καθώς δημιουργεί σοβαρότατα προβλήματα στέγασης είτε οικογενειών που δεν διαθέτουν δικό τους σπίτι και θέλουν να αγοράσουν ή να νοικιάσουν είτε επαγγελματιών είτε φοιτητών, που δεν βρίσκουν ένα αξιοπρεπές διαμέρισμα σε μία κάπως προσιτή τιμή. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ακόμα και ένα μικρό παλιό διαμέρισμα σε υποβαθμισμένες συνοικίες της Αθήνας και του Πειραιά ή της Θεσσαλονίκης και άλλων μεγάλων πόλεων, που έχουν τεράστιες ελλείψεις δημόσιου χώρου και υποδομών, έχουν βαριά ρύπανση και μεγάλο κυκλοφοριακό φόρτο, κοστίζει πανάκριβα πλέον, λες και πρόκειται για κάποιο πολυτελές ακίνητο. Συνταξιούχοι, χαμηλόμισθοι ή άνεργοι, οι οποίοι αναζητούν ή κατοικούν σε ενοικιαζόμενη στέγη, βρίσκονται σε αδιέξοδο καθώς τις υψηλότατες τιμές πώλησης, τις ακολουθούν και τα ενοίκια. Και οι άνθρωποι φτάνουν να πληρώνουν -όταν δεν έχουν σπίτι- ό,τι έχουν και δεν έχουν στο νοίκι. Ουσιαστικά και για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, σήμερα έχουμε την επανάληψη των φαινομένων, που συνέβησαν στα χρόνια της οικονομικής κρίσης του 2010 σε σχέση με την λεγόμενη “λαϊκή” κατοικία, μόνο που τώρα αυτή αλλάζει χέρια και γίνεται προνομιούχος, φυσικά για τους προνομιούχους ξένους και έλληνες αγοραστές, που έχουν τεράστια ρευστότητα, “μαύρη” ή άσπρη, κατά περίπτωση. Σκεφτείτε, ότι είναι η πρώτη φορά που οι μισοί και πλέον δήμοι της χώρας, με πρώτο τον δήμο Αθήνας, ζητούν μείωση των τιμών ζώνης, αυτών που θεσπίστηκαν πριν ένα χρόνο και θεωρείται ότι συνετέλεσαν σε μεγάλο βαθμό στην απογείωση των τιμών. Προφανώς, βλέπουν στην πράξη τη μεγάλη στρέβλωση της αγοράς ακινήτων και τα τεράστια κοινωνικά προβλήματα που έχει δημιουργήσει αυτή η ιδιότυπη “φούσκα των ακινήτων”.

Το Χρηματιστήριο έδωσε μεγάλα κέρδη, αλλά κάποιοι ειδικοί, έγραψαν ζημίες

*** Πολλές οι εισηγμένες που δημοσίευσαν αποτελέσματα και μεταξύ αυτών και η εταιρεία επενδύσεων χαρτοφυλακίου Alpha Trust Ανδρομέδα. Φυσιολογικά, θα περιμέναμε να εμφανίσει σημαντικά κέρδη, η περασμένη χρονιά παρουσίασε μεγάλες ευκαιρίες για την επίτευξη κερδών, τα οποία καρπώθηκαν ακόμα και επενδυτές που δεν έχουν καμία ιδιαίτερη γνώση του χρηματιστηριακού γίγνεσθαι. Κι όμως, με έκπληξη είδα ότι η εταιρεία εμφάνισε ζημίες 1,11 εκατ. ευρώ (!) το 2022, μετά την αποτίμηση χρεογράφων σε εύλογες αξίες. Όπως αναφέρεται μάλιστα, το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας είναι επενδεδυμένο κατά 77,05% σε μετοχές εισηγμένων εταιρειών στο χρηματιστήριο και κατά 22,95% σε τίτλους σταθερού εισοδήματος. Δεν μπορώ να γνωρίζω το σκεπτικό τοποθετήσεων της επενδυτικής ομάδας, ούτε τις αλλαγές προκάλεσε μία ζωηρή απορία. Δικαίωμα λάθους επιλογών, φυσικά όλοι έχουν, αλλά…

Σωστή, έστω και αργοπορημένη, η απόφαση για επιστροφή των μετοχών ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Δημόσιο

*** Η απόφαση του πρωθυπουργού να επιστραφούν οι μετοχές των δύο εταιρειών ύδρευσης, ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Δημόσιο και στο υπουργείο Οικονομικών, είναι αλήθεια ότι άργησε, αλλά σαφώς και επικροτείται. Γιατί, δεν είναι μόνο οι απανωτές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, που ανέφεραν το ίδιο και δεν είχαν εφαρμοστεί μέχρι τώρα. Είναι και η συνολική αντίδραση των πολιτών, όλων των κομματικών αποχρώσεων, που δεν θέλουν να πωληθεί το νερό, αυτό το υπερπολύτιμο κοινωνικό αγαθό, σαν ένα οποιοδήποτε εμπορικό είδος. Και φυσικά δεν θέλουν να πουν το νερό νεράκι, από τις αυξήσεις που θα επεδίωκε να κάνει ο κάθε ιδιώτης επενδυτής, αν περνούσαν οι εταιρείες στον εκτός Δημοσίου έλεγχο. Θα μου πείτε, δεν είναι μία απόφαση, που λήφθηκε στο παρά κάτι των εκλογών, οπότε θα πρέπει να είμαστε… συγκρατημένοι; Ναι, πράγματι ελήφθη προ των εκλογών και έχει οσμή προεκλογικής εκμετάλλευσης. Σύμφωνοι. Αλλά, δεν παύει να είναι μία σωστή απόφαση και ως τέτοια πρέπει να κριθεί. Τώρα, όσοι, εντός και εκτός χώρας, ετοιμάζονταν για να καταθέσουν προσφορές, όποτε θα δινόταν το πράσινο φως για την πώληση των ποσοστών που κατείχε το Υπερταμείο, μην ανησυχείτε, δεν θα μείνουν…ούτε άνεργοι, ούτε…άνυδροι επενδύσεων.

Ενδιαφέρουν

*** H Space Hellas, ελληνική εισηγμένη εταιρεία αν δεν τη γνωρίζετε, αποτελεί τον συντονιστή ευρωπαϊκών έργων κυβερνοασφάλειας. Η εταιρεία ανέλαβε το συντονισμό τριών νέων ευρωπαϊκών έργων R&D στον τομέα της κυβερνοασφάλειας. Τα έργα αυτά συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και φιλοδοξούν να αναπτύξουν καινοτόμες λύσεις κυβερνοασφάλειας για νευραλγικούς τομείς, όπως είναι η εθνική άμυνα, η υγεία και τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα νέας γενιάς. Τα τρία έργα έχουν συνολικό προϋπολογισμό 18 εκ. € και οι τρεις συμπράξεις που συντονίζονται από τη Space Hellas, αριθμούν από κοινού 41 φορείς (βιομηχανίες, ΜμΕ, πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα) από όλη την Ευρώπη.

*** Σταθερή οικονομική ανάπτυξη και σαφή βελτίωση στα μεγέθη του εμφάνισε ο Όμιλος ΕΛΓΕΚΑ, με ενοποιημένο κύκλο εργασιών ύψους €202,9 εκατ. (+ 5,3%), κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ύψους 14,8 εκατ. και αναπροσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (Adjusted EBITDA χωρίς την επίπτωση από το Δ.Π.Χ.Α. 16) ύψους 9,9 εκατ., παρά τις συνεχείς προκλήσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022. Σε επίπεδο καθαρών αποτελεσμάτων, συγκριτικά με τη χρήση του 2021, καταγράφηκαν κέρδη προ φόρων ύψους 3,8 εκατ. έναντι 1,1 εκατ. και κέρδη μετά φόρων 2,9 εκατ. έναντι 0,7 εκατ. ευρώ. Ο Όμιλος ΕΛΓΕΚΑ, είχε για μια ακόμη χρονιά μια σημαντική επιτυχημένη πορεία, όχι μόνο στον κλάδο των τροφίμων και λοιπών καταναλωτικών αγαθών στον οποίο δραστηριοποιείται σε Ελλάδα και Ρουμανία, αλλά και στον ιδιαίτερα δυναμικό κλάδο της παροχής υπηρεσιών logistics, όπου κατέχει πρωταγωνιστική θέση στην Ελλάδα.

*** Οι ισολογισμοί πολλές φορές προσφέρονται και για την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων, ειδικά καθώς αφορούν στην ταραγμένη περίοδο του 2022. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Παπουτσάνης, που κλήθηκε να διαχειριστεί τις συνεχώς αυξανόμενες πιέσεις κόστους σε όλα τα επίπεδα – ύλες, ενέργεια και μεταφορικά – με την παράλληλη μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών. Το 2022 o κύκλος εργασιών ανήλθε σε 70,8 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί σε αύξηση πωλήσεων κατά 29% σε σχέση με το 2021. Από αυτή την αύξηση το 14% περίπου προήλθε από ανάπτυξη του όγκου πωλήσεων ενώ το υπόλοιπο 15% από αύξηση των τιμών πώλησης. Η αξία των εξαγωγών στα 46,4 εκατ. ευρώ έναντι 34 εκατ. ευρώ το 2021, αντιπροσωπεύει το 66% του συνολικού κύκλου εργασιών, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 36%. Τα κέρδη προ φόρων της μειώθηκαν σε 3,9 εκατ. ευρώ έναντι 6,1 εκατ. ευρώ το 2021 και μετά από φόρους σε 3 εκατ. ευρώ, έναντι 4,9 εκατ. το προηγούμενο έτος.

*** Οι εργαζόμενοι της Επ. Κεφαλαιαγοράς καταγγέλλουν επικίνδυνη υποστελέχωση και προχωρούν σε προειδοποιητική στάση εργασίας σήμερα, μετά τις 12 το μεσημέρι. Οπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, «οι αποχωρήσεις πολλών και έμπειρων στελεχών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς εξαιτίας της μεγάλης μείωσης των μισθών και το «πάγωμά» τους στη συνέχεια κατά τα τελευταία 13 χρόνια οδήγησε σε επικίνδυνη υποστελέχωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Ταυτόχρονα, η κατάργηση του έως τότε ισχύοντος ειδικού μισθολογίου για τα στελέχη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, συντέλεσε στην σχεδόν μηδενική προσέλκυση νέων υπαλλήλων με την εξειδίκευση και την πείρα που απαιτείται. Επιπλέον, όπως αναφέρεται, στις 6 Απριλίου 2023 ψηφίστηκε τελικά το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, παρά τις αντιδράσεις και του Συλλόγου αλλά και της Διοίκησης, με το οποίο εκχωρούνται στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αρμοδιότητες που από τη φύση τους είναι αδύνατη η ανάληψή τους, χωρίς να προνοούν επαρκώς για την άμεση στελέχωσή της ώστε να ασκηθούν αποτελεσματικά.

*** Αυτά και για σήμερα κυρίες μου και κύριοι. Εβδομάδα των παθών από σήμερα, αλλά και προσμονή ξεκούρασης και ανταμώματος με την υπέροχη Άνοιξη, ειδικά για όσους εκδράμουν στην υπέροχη φύση της ελληνικής επαρχίας. Την καλημέρα μου!