Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι
Ξεκινάω τη στήλη με τα …θεσμικά θέματα! Διάβαζα με έκπληξη ότι ο περίφημος Κοντόπουλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών και της ΕΧΑΕ, αυτός ο κομψός τεχνοκράτης με την πατσοκοιλιά που μέχρι σήμερα το μόνο που έχει καταφέρει είναι να διώχνει εταιρίες και όχι να φέρνει, καθιστώντας το ΧΑ ρηχό και χωρίς υπόσταση σε βάθος, αποφάσισε να αυξήσει τις αμοιβές του ΔΣ εν μέσω βαθιάς οικονομικής και ενεργειακής κρίσης και φυσικά προεκλογικά!
Πρόκειται αναμφίβολα για μια πρόκληση σχετικά με τον Έλληνα φορολογούμενο πολίτη η οποία λαμβάνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις αν συλλογιστεί κανείς ότι υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων στο ΔΣ και ορισμένα μέλη (αξιότιμες κυρίες και κύριοι) κακώς συμμετέχουν, με υπαιτιότητα και ευθύνη της Επ. Κεφαλαιαγοράς η οποία θα πρέπει να αναλογισθεί κάποια στιγμή το καθήκον, τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες της!
Συνεχίζεται ….
Το Ελληνικό, η Eurobank και η Τρ. Πειραιώς! Όταν τα λέγαμε εμείς … Ποιοι κρύβονται πίσω από τις επιθέσεις Καθημερινής και ΣΥΡΙΖΑ!
Επειδή όταν τα γράφαμε, πριν από ενάμισι χρόνο, «έπεσαν να μας φάνε», απλώς καταγράφω και επισημαίνω την πραγματικότητα που δικαιώνει για μια ακόμη φορά το Radar και την Axianews!
Λέγαμε ότι οι ΔΥΟ ΠΥΡΓΟΙ, της Eurobank και της Τρ. Πειραιώς στο Ελληνικό δεν θα γίνουν. Και επιχειρηματολογήσαμε τότε… Δώσαμε όλο το εύρος, όλη τη λογική, όλο τον σχεδιασμό!
Και αρκετό χρόνο μετά επιβεβαιωνόμαστε πανηγυρικά! Κοιτάξτε, δεν τραβάμε κανένα ζόρι! Το Ελληνικό είναι εθνική υπόθεση, έτσι το βλέπουμε και έτσι οφείλουμε να το στηρίξουμε!
Ωστόσο υπάρχουν πολλοί που δεν το θέλουν… Για πολλούς και ποικίλους λόγους…
Διάβαζα για παράδειγμα τη σχετική αρθρογραφία στην Καθημερινή!
Και μπορώ να καταλάβω ποιοι και γιατί κρύβονται από πίσω! Ποια σύγκρουση συμφερόντων καθοδηγεί την πένα των έγκριτων διευθυντάδων!
Και μπορώ ακόμη να αντιληφθώ, ποια πανίσχυρα επιχειρηματικά συμφέροντα εξυπηρετούνται από την επίθεση Πολάκη και ΣΥΡΙΖΑ! Ο νοών νοείτο …
Κουίζ: Η συστημική τράπεζα, το δάνειο των 20 εκατ. και το εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο της παραλιακής
Ποια συστημική τράπεζα δανειοδοτεί με 20 εκατ. ευρώ την αγορά εγκαταλελειμμένου ξενοδοχειακού συγκροτήματος στην παραλιακή, το οποίο αντιμετωπίζει εδώ και 30 χρόνια πλήθος πολεοδομικών και άλλων πολλών προβλημάτων.
Αν σκάσει κάποιο τραπεζικό κανόνι στην Ε.Ε., ποιος θα το καλύψει-πληρώσει;
*** Το ερώτημα φυσικά και είναι υποθετικό, καθώς μέχρι τώρα δεν φαίνεται (κυριολεκτικά εδώ) να έχουμε νέα επεισόδια στον ευρύτερο χρηματοπιστωτικό χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δη της Ευρωζώνης. Αλλά, μπορεί η Λαγκάρντ να ξορκίζει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όμως άλλοι ευρωπαίοι παράγοντες, με πρώτο τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Εποπτείας (ΕΒΑ) φαίνεται ότι ανησυχούν και προετοιμάζονται για παν ενδεχόμενο. Μέχρι τώρα, από όσα δια της τεθλασμένης, ή ακόμα και μέσω ανώνυμων δηλώσεων στα μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία, φαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προσανατολίζεται (ή έχει ήδη αποφασίσει;) ότι σε μία τέτοια περίπτωση, που μία τράπεζα βρεθεί σε δύσκολη θέση και κινδυνεύει να καταρρεύσει, την αρχική και κύρια ευθύνη για τη διάσωσή της θα έχει το εκάστοτε Εθνικό Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και όχι οι κοινοτικοί θεσμοί.
*** Σύμφωνα με τις ίδιες διοχετευόμενες πληροφορίες, μόνο αν το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο και δυσεπίλυτο, τότε μόνο κοινοτικός μηχανισμός και ειδικότερα το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης θα παρέμβει, καθώς έχει αυτή τη στιγμή τεράστιο ταμείο από μη χρησιμοποιηθέντα κονδύλια κοινοτικών προγραμμάτων. Ουσιαστικά, το μπαλάκι πάει κατευθείαν στα κράτη-μέλη και στους προϋπολογισμούς τους και ας μην έχουν αυτά την κύρια τουλάχιστον ευθύνη, που δεν είναι άλλη από την έκρηξη των επιτοκίων και την απαξίωση των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών, όπως τα ομόλογα και τα ακίνητα. Κάπως έτσι είναι…θωρακισμένες οι ευρωπαϊκές τράπεζες, με τον μεγαλύτερο κίνδυνο να διατρέχουν θεωρητικά οι πιο αδύναμες, αν και η υπόθεση της Credit Suisse μάλλον το αντίθετο έδειξε ή επιβεβαίωσε ότι και οι μεγάλες τράπεζες έχουν εξίσου σοβαρά θέματα, αφανή προς το παρόν τουλάχιστον. Με απλά λόγια, είναι να μη σου τύχει…
Κι όμως, η… ατρόμητη ΕΚΤ ετοιμάζεται για νέα αύξηση επιτοκίων κατά 0,50%
*** Η αμερικανική αγορά, η ευρωπαϊκή, αλλά κατ’ επέκταση και η διεθνής, βρίσκονται σε μία ιδιότυπη κατάσταση αναμονής και ομηρίας συνάμα, καθώς από τη μία υπάρχουν οι καθησυχαστικές δηλώσεις κεντρικών τραπεζιτών και παραγόντων ότι η κρίση ελέγχεται, από την άλλη δεν μπορούν να γνωρίζουν τις συνέπειες της τραπεζικής κρίσης και τα απόνερα της. Και σε σχέση με την πραγματική κατάσταση άλλων τραπεζών, από τις μεγαλύτερες μέχρι τις μικρότερες, αλλά και με τις απώλειες που καταγράφουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι ασφαλιστικές εταιρείες και τα ταμεία. Ειδικά σε ασφαλιστικές και ταμεία, η συσσώρευση ομολόγων κατά πρώτο και κύριο λόγο, αλλά και ακινήτων, εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους, τέτοιου μεγέθους, που αν σκάσει ένα παρόμοιο θέμα, θα προκαλέσει πρωτοφανείς τριγμούς στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Δεν πρόκειται για κινδυνολογία, αλλά για μείζον πρόβλημα, για το οποίο καταβάλλονται συντονισμένες προσπάθειες να μην λάβει διαστάσεις.
*** Και σε σχέση με την ΕΚΤ, όσον αφορά την Ευρώπη, τι μέλλει γενέσθαι; Θα συνεχίσει την πολιτική αυξήσεων των επιτοκίων της, για να… εξουδετερώσει τον πληθωρισμό και να τον φέρει στο 2%, με κίνδυνο να… εξουδετερώσει οικονομίες, επιχειρήσεις, δανειολήπτες και κοινωνίες; Την απάντηση, που είναι και η επικρατέστερη δυστυχώς στους κόλπους της ΕΚΤ, δίνει ο Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Ρόμπερτ Χόλτσμαν, δηλώνοντας ότι το ενδεχόμενο μίας νέας έντονης αύξησης του κόστους δανεισμού στην Ευρώπη κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, βρίσκεται “ακόμα στο τραπέζι”, αν δεν επιδεινωθούν οι αναταράξεις στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα. Παρά το ότι αναγνώρισε πως οι τραπεζικοί τριγμοί που πυροδοτήθηκαν από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank στις ΗΠΑ, θα μπορούσαν να έχουν παρόμοια επίδραση με τις αυξήσεις επιτοκίων, λειτουργώντας περιοριστικά για την πίστωση, ο Χόλτσμαν δήλωσε ότι “αισθάνομαι πώς πρέπει να παραμείνουμε στην πορεία μας”. Προσέθεσε δε ότι “εάν τα πράγματα τον Μάιο δεν έχουν γίνει πραγματικά πιο τρομερά, νομίζω ότι μπορούμε να αντέξουμε οικονομικά άλλες 50 μονάδες βάσης και συγκεκριμένα, εάν δεν προκύψει κάποια κοινωνική συμφωνία που να μετριάζει τον πληθωρισμό, θα πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να το επιτύχουμε εμείς”.
*** Τα λεγόμενα του Χόλτσμαν είναι από τις πιο συγκεκριμένες τοποθετήσεις για τα επόμενα βήματα της ΕΚΤ, και απηχούν τις θέσεις των σκληρών της κεντρικής τράπεζας. Αλλά, ένας αυξανόμενος αριθμός κεντρικών τραπεζιτών εκτιμά πλέον ότι ο πιο επιθετικός κύκλος αυξήσεων των επιτοκίων της ευρωζώνης μάλλον πλησιάζει στο τέλος του, έπειτα από αθροιστικά 350 μονάδες βάσης αύξησης από τον Ιούλιο, ήτοι από το -0,5% στο 3% σήμερα. Μεταξύ αυτών και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, που εκτίμησε ότι “είμαστε σίγουρα κοντά στο τέλος” του ράλι της αύξησης επιτοκίων.
Το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα, οι δυνατότητες και που επικεντρώνεται το μεγαλύτερο ενδιαφέρον
*** Πλησιάζοντας προς τις εθνικές εκλογές, συνήθως οι περισσότεροι επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στις πολιτικές εξελίξεις και συνήθως ξεχνούν ότι η οικονομία δεν βάζει στοπ στις εξελίξεις, όντας ζωντανό κύτταρο μιας ευρωπαϊκής και διεθνοποιημένης συνάμα δραστηριότητας και οι επιχειρήσεις δεν σταματούν να κινούνται, να συνεχίζουν τις εργασίες τους, τις εν εξελίξει επενδύσεις τους, αλλά και να αναζητούν νέα πεδία δράσης. Το επιχειρηματικό περιβάλλον σήμερα στη χώρα μας, μετά από μία παρατεταμένη περίοδο οικονομικής κρίσης, κρίσης πανδημίας και ενεργειακής κρίσης τα δύο τελευταία χρόνια, διανύει μία ανθηρή περίοδο, επιτρέποντας σε μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων αυξημένους τζίρους και ομολογουμένως μεγάλα κέρδη, σε πολλές περιπτώσεις.
*** Είναι γεγονός ότι υπάρχουν ιδιαίτερα θετικές προοπτικές για τις επιχειρήσεις, οι οποίες είναι γεγονός ότι μετριάστηκαν ή ψαλιδίστηκαν από την αύξηση του κόστους χρήματος, την ενεργειακή κρίση, τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό και τα μειωμένα εισοδήματα των καταναλωτών. Παρά ταύτα, εξακολουθούν να υπάρχουν χρηματοδοτικά προγράμματα, τα οποία καλείται να υλοποιήσει η Ελλάδα και από τα οποία μπορεί να επωφεληθεί σημαντική μερίδα επιχειρήσεων. Προγράμματα στα πλαίσια του ΕΣΠΑ 2021-2027, δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, ειδικά προγράμματα, όπως η βιομηχανία 4.0, η εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής Έξυπνης εξειδίκευσης για την Καινοτομία και τον παραγωγικό ιστό της Χώρας, τα προγράμματα Δίκαιης Μετάβασης για την μεταλιγνιτική Περίοδο (περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας), η έναρξη εφαρμογής του ΕΣΕΚ – του Εθνικού Σχεδίου για την ενέργεια και το κλίμα, όπως τα προγράμματα εξοικονομώ για ιδιώτες, επιχειρήσεις και δημόσια κτίρια, που είναι μεταξύ των βασικών παρεμβάσεων του Σχεδίου.
Ενδιαφέρουν
*** Μετοχικές αλλαγές στη Μοτοδυναμική. Ο Πάρης Κυριακόπουλος αύξησε το ποσοστό του σε 10,81% από 7,10% που είχε, λόγω κληρονομιάς ποσοστού από τον εκλιπόντα Οδυσσέα Κυριακόπουλο, πρώην πρόεδρο του ΣΕΒ.
*** Προδιαγεγραμμένη η εξέλιξη και σε συνέχεια της συνεργασίας τους που ξεκίνησε πέρυσι. Ζαγόρι και Green Cola ενώνουν τις δυνάμεις τους, συγχωνευόμενες. Νέα δύναμη στον κλάδο εμφιαλωμένων νερών – αναψυκτικών, που ήδη έχει ανατρέψει ισορροπίες και απειλεί με νέα αναδιανομή μεριδίων στην εγχώρια αγορά.
*** Ποσοστό 66,67%, δηλαδή την απόλυτη πλειοψηφία επιδιώκει να αποκτήσει η Πειραιώς στη MIG, από 60,7758% που κατέχει μέχρι τώρα. Αυτός ήταν και ο λόγος της παράτασης που ζήτησε και πήρε αρμοδίως. Δύσκολο; Ναι. Ακατόρθωτο; Όχι.
*** Ευχάριστη έκπληξη οι Ευρωσύμβουλοι. Αυξημένος τζίρος στα 5 εκατ. ευρώ παρά κάτι, κέρδη προ φόρων 1, 67 εκατ. ευρώ, καθαρή θέση 3,88 εκατ., ταμειακά διαθέσιμα 2 εκατ. και ανεκτέλεστο 6 εκατ. ευρώ.
*** Ελλάκτωρ και Εβροφάρμα ανακοίνωσαν ότι θα προτείνουν στις ετήσιες γενικές συνελεύσεις τους τη μη διανομή μερίσματος για τη χρήση του 2022.
*** Η ΕΚΤΕΡ, μένοντας μακριά από μεγάλα σχήματα κατασκευών και αποκρούοντας προτάσεις για ενιαίο σχήμα με άλλες μικρότερες του κλάδου, ακολουθεί τη δική της πορεία. Ανακοίνωση τη σύναψη ομολογιακού δανείου 42,64 εκατ. ευρώ από την Πειραιώς, για την ανέγερση υπερπολυτελούς ξενοδοχείου 5 αστέρων, το οποίο έχει ενταχθεί στις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης. Συνολικός προϋπολογισμός της επένδυσης 53,3 εκατ. ευρώ.
*** Εταιρείες τροφίμων και logistics βρίσκονται στην κορυφή των αναζητήσεων από πλευράς των περισσότερων ξένων και εγχώριων χαρτοφυλακίων. Στα ακίνητα διαφαίνεται μία κάποια ανάσχεση του ενδιαφέροντος από ισραηλινά κεφάλαια, ενώ επανήλθαν δυναμικά οι Κινέζοι…
ΚΟΥΙΖ 1
Πόσες εισηγμένες έχει η Κρήτη; Από εκεί θα έρθουν σύντομα κάποια νέα – και κάποια… «παλιά»…
ΚΟΥΙΖ 2
Αληθεύει ότι μη εισηγμένη των τροφίμων απέστειλε επιστολή στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, καταγγέλλοντας “εκτεταμένες πρακτικές” περιορισμού των προϊόντων της από ανταγωνίστριά της, πρώην θυγατρική εισηγμένου ομίλου;
Σ.Σ: Στο χθεσινό πρώτο θέμα της στήλης, από παραδρομή αναφερόταν ότι οι ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ για πρώτη κατοικία και κόκκινα δάνεια θα γινόταν την ίδια ημέρα, δηλαδή χθες, αντί της σημερινής ημέρας. Την κατανόησή σας, αλλά δεν άλλαξε κάτι, παρά μόνο ότι… σας δώσαμε την είδηση νωρίτερα!
*** Αυτά και για σήμερα, κυρίες μου και κύριοι. Βροχερός καιρός, αλλά, ως γνωστόν, ο βρεγμένος τη βροχή δεν τη φοβάται. Καλό είναι πάντως να βρέχει, για (κάποιες τουλάχιστον) καλλιέργειες και φυσικά κυρίως προς όφελος του υδροφόρου ορίζοντα. Το νερό και τα μάτια μας. Την καλημέρα μου!