Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι

Βρέθηκα την Παρασκευή το βράδυ σε ένα πάρτι γενεθλίων προσωπικού μου φίλου, εκδότη ενός από τα πιο έγκυρα οικονομικά σάιτ της αγοράς!

Πέραν του πολύ καλού κλίματος που επικρατούσε αλλά και πολλών φίλων και συναδέλφων που είχα χρόνια να δω – και χάρηκα πολύ- εκείνο που πραγματικά μου έκανε εντύπωση ήταν η αντιμετώπιση των παρισταμένων επιχειρηματιών, χρηματιστών, ανθρώπων της αγοράς, στο πρόσωπο του Αλέξανδρου Εξάρχου!

Στην κυριολεξία «έκαναν ουρά» για να τον χαιρετίσουν, για να καταθέσουν διαπιστευτήρια, να αποσπάσουν μια κουβέντα έστω ή να κάνουν μια γνωριμία!

Πιστέψτε με ήταν πραγματικά εντυπωσιακό ως γεγονός, που καταδεικνύει στην πράξη πόσο ισχυρός και παρεμβατικός – επιδραστικός στα δεδομένα της αγοράς και της οικονομίας είναι πλέον ο όμιλος Εξάρχου- Μπάκου – Καϋμενάκη, ιδίως μετά τα 2 μεγάλα deals με Ακτωρα και Attica Bank, που τους ανεβάζουν το status στα ύψη και τους καθιστούν νέους ισχυρούς παίκτες του παιχνιδιού, σε συνδυασμό με την «εισβολή» στα media που ήδη πραγματοποιείται!

Τέτοια αντιμετώπιση προς το πρόσωπο του Αλεξάνδρου Εξάρχου είχα να δω παλαιότερα από την εποχή Σωκράτη Κόκκαλη και στους καιρούς μας από την κυριαρχία Βαγγέλη Μαρινάκη! Σημάδια των καιρών…

Πρωινό στο Zonar’s για Εξάρχου – Βρεττού! «Μπαίνουν στις ράγες» η εξυγίανση της Attica bank και οι κινήσεις που θα επακολουθήσουν!

Το πρωινό τους στο δημοφιλές στέκι της πόλης των Αθηνών Athenee, το πάλαι ποτέ ιστορικό και εμβληματικό Zonar’s στη συμβολή Πανεπιστημίου και Βουκουρεστίου, απολάμβαναν σήμερα ο Αλέξανδρος Εξάρχου και η CEO της Attica Bank, η πάντα συμπαθής και γοητευτική Ελένη Βρεττού!

Μολονότι δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω το αντικείμενο της συζήτησης τους, την ατζέντα της συνάντησης, εντούτοις υποθέτω ότι κατά τη διάρκεια του breakfast η κουβέντα περιεστράφη στις επόμενες κινήσεις που θα πρέπει να γίνουν στην Attica bank και πιθανολογώ ότι πλέον μπαίνουν στις ράγες η εξυγίανση της τράπεζας και η πλήρης αναδιάρθρωση της σε όλα τα επίπεδα!

Α, για να μην το ξεχάσω! Εξάρχου και Βρεττού δεν ήταν μόνοι τους!

Υπήρχε μαζί τους κάποιο πρόσωπο ακόμη στο τραπέζι, την ταυτότητα του οποίου ο πληροφοριοδότης μου δεν αναγνώρισε…

Επιτόκια Vs Πληθωρισμού: Η απειλή για την παγκόσμια οικονομία και οι ευθύνες των Κεντρικών τραπεζών

*** Τα όσα βιώνει αυτή τη στιγμή η παγκόσμια οικονομία ουσιαστικά και όχι μόνο το επίκεντρο της νέας τραπεζικής κρίσης, ήτοι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη, με αιτία την θωρακισμένη Ελβετία του παγκόσμιου πλούτου, για όσους γνωρίζουν έστω και στοιχειωδώς το πως λειτουργούν οι διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές, δεν αποτελούν κεραυνό εν αιθρία. Από τη έναρξη της πολιτικής των Κεντρικών τραπεζών, να αυξήσουν τα επιτόκια, υπήρξαν εξαρχής αλυσιδωτές αντιδράσεις, αλλά όχι τέτοιες που θα ανησυχούσαν τους λαμβάνοντες τις αποφάσεις, καθώς το φαινόμενο του αυξημένου πληθωρισμού θεωρήθηκε τότε, θυμίζω, ως παροδικό. Η απόφαση των τραπεζιτών να ακριβύνουν το κόστος του χρήματος, για να τιθασεύσουν τον επικινδύνως καλπάζοντα πληθωρισμό, παρέβλεψε δυστυχώς όλες τις παρενέργειες που μπορούσε να επιφέρει η αλλαγή και μάλιστα απότομη της νομισματικής πολιτικής, με ευθεία αντανάκλαση και στην πιστωτική πολιτική των εμπορικών τραπεζών. Ενώ, όπως αποδεικνύεται τώρα περίτρανα και συνάμα οδυνηρά, αγνοήθηκαν παντελώς οι συνέπειες που θα είχαν οι επενδυτικές τράπεζες είτε οι “καθαρόαιμες” είτε αυτές των μικτών δραστηριοτήτων.

*** Τώρα, οι Κεντρικές τράπεζες θερίζουν τους καρπούς των λαθεμένων και επιπόλαιων επιλογών τους, έχοντας ως Ευαγγέλιο την επιστροφή του πληθωρισμού στο 2%, λες και εκεί έχει βάλει τον πήχη ο Μίδας, ο θεός του χρήματος. Τα αποτελέσματα μέχρι τώρα είναι μικρά και περιορισμένα σε σχέση με τον πληθωρισμό, ο οποίος υποχώρησε μεν, αλλά όχι γιατί οι καταναλωτές δεν είχαν πολλά χρήματα να ψωνίσουν (που ούτως ή άλλως, δεν είχαν… άπειρα διαθέσιμα ούτε πριν την αύξηση των επιτοκίων), αλλά γιατί υποχώρησαν οι τιμές στον τομέα της ενέργειας και λόγω άλλων συγκυριών. Με τον πληθωρισμό στα τρόφιμα, όμως, να μην υποχωρεί από τα πρωτοφανή επίπεδα, στα οποία εκτινάχθηκαν από την αυθαίρετη τιμολογιακή πολιτική των πολυεθνικών να μετακυλίουν επί δύο φορές τουλάχιστον τα ενεργειακά και επιτοκιακά κόστη τους στην κατανάλωση, μέσω χονδρεμπορικών και λιανικών τιμών.

*** Υπάρχουν σήμερα ολοένα και πιο δυνατές φωνές που αμφισβητούν ευθέως την πολιτική των Κεντρικών τραπεζών να αυξάνουν συνεχώς τα επιτόκια, οδηγώντας επιχειρήσεις και δανειολήπτες στα πρόθυρα νευρικής κρίσης. Η περίπτωση της Deutsche Bank μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί. Πέραν των “αμαρτωλών” ομολόγων της, που αποτελούν πράγματι συστημικό κίνδυνο όχι μόνο για όλη την Ευρωζώνη, αλλά και για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, αν παρ’ ελπίδα “σκάσουν”, οι φόβοι των αγορών κατά την περασμένη εβδομάδα, αλλά και σήμερα, χαρακτηρίζονται ως “μεταδιδόμενοι”. Ότι δηλαδή, πλέον όλοι οι μετέχοντες στην τραπεζική πυραμίδα, γνωρίζοντας τα τρωτά της σημεία, χωρίς να υπάρξει γεγονός (πιστωτικό ή όποιας άλλης μορφής), συμπεριφέρθηκαν και συμπεριφέρονται, ως να έχει ήδη καταρρεύσει. Είναι ακριβώς ο ορισμός του μεταδιδόμενου φόβου. Που όλοι ελπίζουν να παραμείνει απλός φόβος και να μην υπάρξουν νέες δυσάρεστες εξελίξεις και μάλιστα μεγατόνων στην προκειμένη περίπτωση.

Ποιος έχει δίκιο τελικά για το ορθό ή μη του γάμου UBS – Credit Suisse;

*** Όσο για την UBS και την απόφασή της, μαζί με τις ελβετικές τραπεζικές και πολιτικές αρχές, να απορροφήσει την Credit Suisse και μαζί της τους ισχυρότατους κλυδωνισμούς που θα δημιουργούσαν τεράστιο πρόβλημα στις διεθνείς αγορές, ήδη άρχισαν οι πρώτες αρνητικές κριτικές που φτάνουν μέχρι του σημείου να αμφισβητούν τη βιωσιμότητα του ενιαίου πλέον σχήματος. Πιστεύοντας κατ’ ουσίαν όσοι έχουν ζωηρές αμφιβολίες για την κατάληξη του εγχειρήματος ότι “απλώς, έσμιξαν δύο προβλήματα και δημιούργησαν ένα μεγαλύτερο”.

*** Η Ελβετία, παρότι δεν είναι μέλος της ευρωζώνης ή της ΕΕ, ο τρόπος που επέλεξε να λύσει το θέμα της Credit Suisse δεν άρεσε καθόλου στις διεθνείς αγορές και έχει δημιουργήσει γενικότερο προβληματισμό. Πρόκειται για ουσιαστική λύση του προβλήματος ή οι αγορές θα το βρουν σύντομα μπροστά τους μεγαλύτερο; Πάντως, οι δηλώσεις της υπουργού Οικονομικών της Ελβετίας Karin Keller-Sutter, όχι μόνο δεν καθησύχασαν τις αγορές, αλλά ενέτειναν τις αμφιβολίες τους και την θεώρησή τους ότι έγιναν όλα βιαστικά και με κύριο γνώμονα τη διάσωση του κύρους του ελβετικού τραπεζικού συστήματος. Τι δήλωσε η Keller-Sutter; Ότι τα διεθνώς καθιερωμένα πρωτόκολλα για τη διάσωση τραπεζών δεν «δουλεύουν» στην περίπτωση πολύ μεγάλων ιδρυμάτων, κι αν τα ακολουθούσε η Ελβετία, θα είχε δημιουργηθεί διεθνής κρίση μεγατόνων!

Οι καταθέτες σηκώνουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες

*** Το τι γίνεται αυτή την περίοδο σε επίπεδο αναλήψεων από τις ευρωπαϊκές τράπεζες, δεν περιγράφεται. Στις ευρωπαϊκές τράπεζες συγκαταλέγονται και οι ελληνικές, μην το ξεχνάμε. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οι καταθέτες απέσυραν 214 δισ. ευρώ από τις τράπεζες της ευρωζώνης τους τελευταίους πέντε μήνες, με τις εκροές να ανέρχονται σε επίπεδα ρεκόρ βέβαια τον Φεβρουάριο. Η μείωση των καταθέσεων είχε ξεκινήσει αρκετά πριν την αναταραχή που πυροδότησε η κατάρρευση της Silicon Valley Bank.
Η μείωση των καταθέσεων ξεκίνησε λίγους μήνες αφότου η ΕΚΤ ξεκίνησε την εκστρατεία αύξησης επιτοκίων το περασμένο καλοκαίρι και ουσιαστικά και αποτέλεσε την ολική και απότομη στροφή έναντι των μεγάλων εισροών που καταγράφηκαν μετά την πανδημία, με την απογείωση των καταθέσεων. Γεγονός που αν θυμάστε είχε καταγραφεί και ως αξιοσημείωτο γεγονός και στη χώρα μας.

*** Ειδικά τον περασμένο μήνα Φεβρουάριο, η μείωση καταθέσεων αυξήθηκε, καθώς οι καταθέτες απέσυραν συνολικά 71,4 δισ. ευρώ από τις τράπεζες της ευρωζώνης. Αυτή είναι η μεγαλύτερη μείωση από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή των στοιχείων το 1997. Οι καταθέσεις των νοικοκυριών, ειδικότερα, βούτηξαν κατά 20,6 δις, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από το 2003. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι εκροές κατά το πρώτο πεντάμηνο αντιστοιχούν στο 1,5% των συνολικών καταθέσεων ύψους περίπου 14 τρισ. δολαρίων. Κάποια στιγμή, θα υπάρξουν στοιχεία για την πορεία των καταθέσεων και στις ελληνικές τράπεζες, με τα πρώτα μηνύματα να μην είναι ευχάριστα για τις διοικήσεις τους, καθώς οι πενιχρές αυξήσεις των επιτοκίων καταθέσεων δεν ήταν δυνατόν να ανακόψουν το κύμα αναλήψεων που καταγράφεται εδώ και περίπου 6 μήνες, το οποίο, αν ευσταθούν οι σχετικές πληροφορίες, ολοένα και διογκώνεται.

Τα εμπορικά ακίνητα στις ΗΠΑ συνιστούν εστία νέας κρίσης

*** Η αλληλεξάρτηση του εμπορικού real estate με τις μικρότερες τράπεζες στις ΗΠΑ ενδέχεται να εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους, σύμφωνα με την Capital Economics. και αυτό γιατί οι μικρές και μεσαίου επιπέδου τράπεζες της χώρας έχουν κυρίαρχη θέση στον δανεισμό στην αγορά εμπορικών ακινήτων, με τις μικρότερες αμερικανικές τράπεζες να αντιπροσωπεύουν το 70% των δανείων που οφείλονται στον τομέα των εμπορικών ακινήτων. Ο Νιλ Σίρινγκ, επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics, επισημαίνει ότι οι ανησυχίες για την υγεία αυτών των τραπεζών οδηγούν σε φυγή καταθέσεων και ότι μία μείωση του δανεισμού προς την αγορά εμπορικών ακινήτων πιθανότατα θα προσθέσει «πτωτική πίεση στις κεφαλαιακές αξίες» τους, δημιουργώντας ανεπιθύμητες καταστάσεις. Αυτό, με τη σειρά του, θα αναγκάσει τις τράπεζες να απαιτήσουν την αποπληρωμή δανείων για εμπορικά ακίνητα, γεγονός που θα επιταχύνει την ύφεση, σε έναν τομέα που αποτελεί καθοριστικό τμήμα της βάσης του ενεργητικού τους, εντείνοντας τις ανησυχίες για την υγεία των τραπεζών και προκαλώντας έτσι έναν φαύλο κύκλο. Ο δανεισμός στην αγορά εμπορικού real estate αντιπροσωπεύει περίπου το 40% του συνόλου των δανείων των μικρότερων τραπεζών των ΗΠΑ, σύμφωνα με την Capital Economics.

Παγκόσμια Τράπεζα: Φόβοι για «χαμένη δεκαετία», λόγω πανδημίας, Ουκρανίας και κατάρρευσης τραπεζών

*** H παγκόσμια οικονομία είναι αντιμέτωπη με τον κίνδυνο μιας χαμένης δεκαετίας, με τις επιπτώσεις να είναι πιο δριμείες αν η τρέχουσα χρηματοοικονομική αναταραχή προκαλέσει παγκόσμια ύφεση, προειδοποιεί η Παγκόσμια Τράπεζα. Ο διεθνής οργανισμός τόνισε ότι η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία απειλούν να προκαλέσουν μακροχρόνιο πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία, υπονομεύοντας τις προσπάθειες βελτίωσης του βιοτικού επίπεδου. Η έρευνα των οικονομολόγων του οργανισμού εκτιμά ότι τα πρόσφατα πισωγυρίσματα στην παγκόσμια οικονομία θα έχουν πιο μακροχρόνιες επιπτώσεις και θα μειώσουν κατά το 1/3 τον ρυθμό ανάπτυξης αυτή τη δεκαετία. Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,2% την επόμενη δεκαετία, έναντι 2,6% κατά την περίοδο από το 2011 ως το 2021 και 3,5% την πρώτη δεκαετία της νέας χιλιετίας.

Ασφαλιστικές εταιρείες και Ταμεία: Σε ποια κατάσταση βρίσκονται σήμερα τα αποθεματικά τους;

*** Το ερώτημα, μόνο ρητορικό δεν είναι και προέκυψε μετά από συζήτηση με παράγοντες της ασφαλιστικής και τραπεζικής αγοράς, αλλά και με στελέχη ασφαλιστικών ταμείων. Η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση, μπορεί να μην έχει ευθείες αναφορές στην ελληνική αγορά, αλλά οι αρνητικές επιπτώσεις της, φανερές και αθέατες ακόμα, σαφώς υπάρχουν και θα έπρεπε να έχουν ανησυχήσει και τις αρμόδιες αρχές – Τράπεζα Ελλάδος και υπουργείο Οικονομικών, αλλά και το Υγείας στο μέρος που το αφορά. Το κυριότερο ζήτημα, που μπορεί να εξελιχθεί αύριο σε μείζον πρόβλημα, αφορά κατά πρώτον στην πραγματική εικόνα των αποθεματικών τους, την τρέχουσα και πραγματική ή εμφανιζόμενη αξία τους και στην ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού τους σε δεύτερη ανάγνωση. Δεν θα επεκταθώ περισσότερο σήμερα, καθώς προέχει η συγκέντρωση των οικονομικών στοιχείων και βασικών δεικτών φερεγγυότητάς τους. Ούτως ώστε να προκύψει ένα πρώτο ασφαλές συμπέρασμα, που θα οδηγεί είτε στον εφησυχασμό όσων προβληματίζονται για τις περαιτέρω αντοχές τους είτε στην καταγραφή και την έγκαιρη αντιμετώπιση των προβλημάτων τους. Με κυρίαρχη την κεφαλαιακή τους επάρκεια και το υγιές ή μη χαρτοφυλάκιό τους, έναντι ασφαλιστικών τους συμβολαίων και παροχής συντάξεων αντιστοίχως.

ΚΟΥΙΖ

Ποια τράπεζα έχει ανησυχήσει σφόδρα από τις εκροές καταθέσεων, οι οποίες έχουν λάβει πρωτοφανείς διαστάσεις; Ο Επόπτης τι λέει, γνωρίζει και τι θεραπεία συνιστά σε αυτές τις περιπτώσεις;

Ενδιαφέρουν

*** Ξεκαθαρίζει μου λένε μέχρι την Πέμπτη η υπόθεση της Intracom Defense. Οι συζητήσεις με τους Ισραηλινούς έχουν ουσιαστικά ολοκληρωθεί, αλλά υπάρχουν κάποια (σοβαρά) εμπόδια σε σχέση με τα συμβόλαια που έχει αναλάβει η εταιρεία του ομίλου Κόκκαλη με ξένους ομίλους-ανταγωνιστές τους. Η πηγή μου, πάντως, δεν αποκλείει να κρατήσει ένα ποσοστό η μαμά εταιρεία, τουλάχιστον για μία μεταβατική περίοδο. Όλα αυτά με την προϋπόθεση της επιτυχούς κατάληξης των διαπραγματεύσεων.

*** Δύο μικρομεσαίες εισηγμένες, με σχετικά συγγενικές δραστηριότητες, με τη μεσολάβηση χρηματιστηριακού παράγοντα, συζητούν μορφές συνεργασίας. Και επιχειρηματικής, σε επίπεδο παραγωγής προϊόντων και μετοχικής. Αλλά κάποιοι της παλιάς γενιάς και από τις δύο πλευρές αποτελούν εμπόδιο…

*** Τελικά, η Χριστίνα Εφραίμογλου είναι το εμπόδιο στο κυοφορούμενο deal στην 3Α ή είναι αυτή που θέλει περισσότερο από τους άλλους την πραγματοποίησή του, αλλά με τους δικούς της όρους;

*** Στη Unibios, Μαυρίκιος (διευθύνων σύμβουλος) και Σβορώνος (πρόεδρος) κατέχουν πλέον το 22,88% και το 20,57% αντιστοίχως της εισηγμένης. Τι θα το κάνουν; Θα ρωτήσω το παλιό φίλο μου, τον Αντώνη, για να ακούσω τα νέα σχέδιά του..

*** Μέρισμα 0,15 ευρώ θα δώσει η ΕΧΑΕ για τη χρήση του 2022. Τζίρος 37,85 εκατ. ευρώ και καθαρά ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους 8,21 εκατ. ευρώ.

*** Στις 11 Απριλίου τα ετήσια αποτελέσματα της Motor Oil. Για να δούμε, τα περιθώρια κέρδους διευρύνθηκαν κι άλλο.

*** Αυτά και για σήμερα κυρίες μου και κύριοι. Ομπρέλα και και κάτι πιο ζεστό να πάρετε, αλλάζει προς το χειρότερο ο καιρός για λίγες μέρες, αλλά η Άνοιξη είναι εδώ. Την καλημέρα μου!