Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι

*** Η μεγάλη αναταραχή και οι φόβοι των πρώτων ημερών από το βούλιαγμα των τριών αμερικανικών τραπεζών και της ελβετικής Credit Suisse, μπορεί να υποχώρησαν, λόγω των μέτρων που ελήφθησαν και του πακτωλού κεφαλαίων που διατέθηκαν, αλλά οι πιο ειδικοί και οι γνωρίζοντες εκ των έσω την κατάσταση των αγορών και της κάθε μιας οικονομίας, δηλώνουν ανήσυχοι και φοβούνται ακόμα και πιθανό πιστωτικό γεγονός, εξαιτίας συγκεκριμένων σκοτεινών ακόμα φαινομένων. Σύμφωνα με την τελευταία παγκόσμια έρευνα της Bank of America σε διαχειριστές κεφαλαίων, σήμερα, ένα συστημικό πιστωτικό γεγονός (credit event) έχει αντικαταστήσει τον επίμονο πληθωρισμό ως τον βασικό κίνδυνο για τις αγορές, στις τάξεις των πλέον απαισιόδοξων επενδυτών.

*** Σύμφωνα, λοιπόν, με τη δημοσκόπηση, η οποία έγινε σε 212 διαχειριστές κεφαλαίων με 548 δισ. δολάρια υπό διαχείριση, η πιο πιθανή πηγή ενός πιστωτικού γεγονότος είναι η σκιώδης τραπεζική των ΗΠΑ, ακολουθούμενη από το αμερικανικό εταιρικό χρέος και τα ακίνητα αναπτυγμένης αγοράς! Ένα πιστωτικό γεγονός επιλέχθηκε από το 31% των συμμετεχόντων ως η μεγαλύτερη απειλή, δηλαδή περίπου από 1 στους 3 μετέχοντες της έρευνας, ποσοστό πρωτοφανές, για τη μετά τη Lehman Brothers εποχή. Η δημοσκόπηση κάλυψε το διάστημα από τις 10 – 16 Μαρτίου, ενώ οι διαχειριστές χρημάτων ήταν μάρτυρες της κατάρρευσης των αμερικανικών τραπεζών Silicon Valley Bank και Signature Bank και παρακολουθούσαν την αναταραχή στην Credit Suisse Group, αλλά πριν από την εξαγορά της από την UBS. Οι αναλυτές στρατηγικής, πάντως, ανησυχούν όλο και περισσότερο, με τον Michael Wilson της Morgan Stanley να λέει ότι ο κίνδυνος πιστωτικής κρίσης αυξάνεται ουσιαστικά.

*** Πέραν των πιστωτικών κινδύνων, οι επενδυτές ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για την οικονομία. Η πιθανότητα ύφεσης αυξάνεται ξανά για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο, με την έρευνα της BofA να δείχνει ότι το 42% των συμμετεχόντων αναμένει επιβράδυνση τους επόμενους 12 μήνες. Ταυτόχρονα, οι προσδοκίες για στασιμοπληθωρισμό παρέμειναν πάνω από το 80% για 10 διαδοχικούς μήνες. Έχει επίσης μεγάλη σημασία το γεγονός ότι ειδικά για τα επιτόκια, οι επενδυτές βλέπουν επιπλέον 75 μονάδες βάσης αυξήσεις της Federal Reserve σε αυτόν τον κύκλο, με τα επιτόκια να κορυφώνονται στο 5,25%, πιθανόν και στο 5,5% μάξιμουμ. Σχεδόν το 25% αναμένει ότι και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αυξήσει προσεχώς το δικό της επιτόκιο καταθέσεων κατά 50 επιπλέον μονάδες βάσης. Αυτά τα…ωραία, λοιπόν, από τους διαχειριστές κεφαλαίων. Όταν καείς στο χυλό φυσάς και το γιαούρτι…

Άνθρακες ο θησαυρός για την καθολική ασφάλιση ή κάλυψη των εγγυήσεων στις ΗΠΑ/ Μία από τα ίδια και στην Ε.Ε.

***Τελικά, οι εκκλήσεις στις ΗΠΑ για ρητή εγγύηση για καταθέσεις άνω των 250.000 δολαρίων μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank στις αρχές του μήνα, δεν φαίνεται να βρίσκουν ανταπόκριση, για να μην πω ότι διαψεύστηκαν παταγωδώς και οι προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί λόγω της τραπεζικής κρίσης. Τόσο ο πρόεδρο της Fed, Τζερόμ Πάουελ, αλλά κυρίως η υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, το απέκλεισαν ουσιαστικά, καταθέτοντας στη Γερουσία, όταν ρωτήθηκε για το αν οι αξιωματούχοι μελετούν τρόπους για να επεκτείνουν την κάλυψη της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εγγύησης Καταθέσεων (FDIC) σε όλες τις καταθέσεις, ακόμα και τις ανασφάλιστες.

*** Η Γέλεν ήταν ξεκάθαρη και απόλυτη: «Δεν είναι κάτι που έχουμε εξετάσει, δεν είναι κάτι που εξετάζουμε», είπε. H κυβέρνηση δεν έχει εξετάσει «τίποτα που να έχει να κάνει με μια καθολική ασφάλιση ή εγγύηση των καταθέσεων… Όταν μια τραπεζική πτώχευση κρίνεται ότι αποτελεί συστημικό κίνδυνο, τότε ενδέχεται να αναγνωρίσουμε ότι υφίστανται έκτακτοι λόγοι για να δώσουμε την άδεια στην FDIC να προστατεύσει όλες τις καταθέσεις στην εν λόγω τράπεζα. Η ίδια πρόσθεσε ότι το υπουργείο Οικονομικών θα συνεχίσει να κρίνει κατά περίπτωση αν υπάρχει συστημικό ρίσκο».

*** Στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικότερα στη ζώνη του ευρώ, τι γίνεται; Η υπόθεση της υιοθέτησης κοινού Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων κρατάει χρόνια, χωρίς να γίνεται κάποιο ουσιαστικό βήμα και μονίμως το κρίσιμο αυτό θέμα να παραπέμπεται στις καλλένδες και στην δυνατότητα κάθε χώρας ξεχωριστά να λάβει τα κατάλληλα μέτρα. Τα οποία φυσικά, ακόμα και στις πιο ισχυρές οικονομικά χώρες, αν ξεσπάσει μία μεγάλη τραπεζική κρίση, δεν θα είναι δυνατόν να συγκρατήσουν μία γενικότερη κατάρρευση. Και φυσικά, μην περιμένετε να βρεθεί στην ατζέντα των συζητήσεων της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε., ενώ θα έπρεπε να αποτελεί το μείζον θέμα, μεταξύ όλων των άλλων.

Οι Έλληνες εφοπλιστές, τα δάνεια της Credit Suisse και η UBS, που θέλει να τα πουλήσει

*** Πακέτο σοβαρών προβλημάτων δημιούργησε η κρίση του ομίλου Credit Suisse στην ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα. Και αυτό γιατί, πέραν των άλλων, η UBS σκέφτεται σοβαρά να προχωρήσει σε μείωση του ναυτιλιακού χαρτοφυλακίου, ύψους 10 δισ. δολαρίων, που κληρονόμησε. Η εξαγορασμένη Credit Suisse είναι ο μεγαλύτερος τραπεζικός χρηματοδότης της ελληνικής ναυτιλίας, με χαρτοφυλάκιο 5,2 δισ. δολάρια, αλλά η νέα ιδιοκτήτρια UBS δεν ενδιαφέρεται για τον κλάδο. Τι θα γίνουν, λοιπόν, δάνεια και καταθέσεις, πέραν των ομολόγων ΑΤ1, που “κάηκαν’ στο βωμό της διάσωσης της ελβετικής τράπεζας; Οι Έλληνες πλοιοκτήτες χρησιμοποιούν τις καταθέσεις τους ως εγγύηση για τη χρηματοδότηση νέων πλοίων. Αν η UBS προσπαθήσει να πουλήσει το χαρτοφυλάκιο, αυτό το πιθανότερο είναι να ωθήσει τους πλοιοκτήτες να μεταφέρουν τους λογαριασμούς τους αλλού, αναζητώντας και πάλι, μετά την εγκατάλειψη του λονδρέζικου Σίτι, νέα βάση και τράπεζα για τις δραστηριότητές τους. Προσθέστε και το γεγονός ότι αρκετοί έλληνες εφοπλιστές, εκτός από καταθέσεις, είχαν σημαντικά ποσά επενδεδυμένα και σε ομόλογα ΑΤ1, τα οποία εξανεμίστηκαν, επιφέροντας άγνωστης έκτασης ακόμα ζημίες στις περιουσίες τους, για να έχετε μία πρώτη εικόνα.

Σταϊκούρας-τραπεζίτες, χωρίς…μπινελίκια, αλλά και χωρίς κουβέντα για τα επιτόκια καταθέσεων!

*** Φαίνεται ότι όσο βαδίζουμε προς τις εκλογές, πολλά μέτωπα, πραγματικά ή σε μεγάλο βαθμό εντέχνως παραφουσκωμένα, θα βρίσκουν λύση, μέσω διαφόρων διαδρομών, με πιο βολική αυτή της αποσιώπησής τους. Και το λέω αυτό γιατί μαθαίνω ότι κατά τη χθεσινή νέα συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και των τραπεζιτών, το κλίμα ήταν πολύ καλό μεταξύ τους, πολλά χαμόγελα και ταυτόσημες απόψεις περί της αντοχής του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, λόγω της νέας τραπεζικής κρίσης σε ΗΠΑ και Ελβετία. Πολύ ωραία όλα αυτά, ξεχάστηκαν τα “μπινελίκια”, που κάποτε… κοσμούσαν τις συναντήσεις των δύο πλευρών, οπότε γιατί να συζητήσουν για δυσάρεστα θέματα και να αρχίσουν οι διαφορετικές προσεγγίσεις και μάλιστα λίγο πριν τις άγιες ημέρες του Πάσχα, να τις κάνουν… άγριες; Για το λόγο αυτό προφανώς και ο… καλός χριστιανός κ. Σταϊκούρας, δεν έθεσε και πάλι το θέμα της απαράδεκτης διαφοράς επιτοκίων καταθέσεων και επιτοκίων χορηγήσεων, που όμοιό του δεν υπάρχει στην Ευρώπη. Άλλωστε, ισχυρές τράπεζες δεν θέλουμε; Ε, τώρα, αν έχουμε καταθέσεις με ανύπαρκτο ουσιαστικά επιτόκιο, τι να γίνει, προέχουν πάντα οι τράπεζες και τα κέρδη τους.

Μότορ Όιλ: Εντυπωσιακό (και όχι μόνο) πρόγραμμα δωρεάν ιδίων μετοχών σε διοίκηση, 70 στελέχη και 100 ακόμα δικαιούχους

*** Οι χθεσινές ανακοινώσεις της Μότορ Όιλ, για ένα θηριώδες και μακράς διάρκειας ως προς την συνολική εφαρμογή του, αιφνιδίασαν την αγορά, μάλλον ευχάριστα και το λέω αυτό γιατί ακούστηκαν και αρκετά αρνητικά σχόλια. Κατ’ αρχήν, η έκτακτη Γ.Σ. αποφάσισε τη διάθεση 150.000 ιδίων μετοχών στον Διευθύνοντα Σύμβουλο & Αντιπρόεδρο του Δ.Σ., Ιωάννη Β. Βαρδινογιάννη, 35.000 μετοχές στον αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο, Πέτρο Τζαννετάκη, 35.000 μετοχές στον αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο, Ιωάννη Κοσμαδάκη, 20.000 μετοχές στον Γενικό Διευθυντή Διυλιστηρίου Μιχαήλ-Ματθαίο Στειακάκη, 20.000 μετοχές στον Γενικό Διευθυντή Ανθρωπίνου Δυναμικού Θεοφάνη Βουτσαρά και 20.000 μετοχές στον Νομικό Σύμβουλο και Γραμματέα του Δ.Σ., Γεώργιο Προυσανίδη. Συνολικά 280.000 μετοχές. Ταυτόχρονα εγκρίθηκε η διάθεση άλλων 550.000 ιδίων μετοχών, σε 70 δικαιούχους, υψηλά ιστάμενα στελέχη της εταιρείας, καθώς και τη διανομή 1.300.000 δικαιωμάτων προαίρεσης, μετατρεπόμενων σε μετοχές, σε μέχρι 100 δικαιούχους και με χρονικό ορίζοντα από το 2024-2029. Να προσθέσω ότι, όπως προκύπτει από τα ανακοινωθέντα στοιχεία, υπήρξε και ένα μικρό μονομπλόκ 3.277.772 αρνητικών ψήφων και στις 3 σχετικές ψηφοφορίες…

Φήμες για τη Βιοκαρπέτ, με αραβικό άρωμα και με ξαφνικό μεγάλο όγκο συναλλαγών

*** Δεν είμαι σε θέση να επιβεβαιώσω όσα μαθαίνω από πηγές μου στη Θεσσαλική πρωτεύουσα, αλλά η χθεσινή συμπεριφορά της μετοχής της εταιρείας, αν μη τι άλλο υποψιάζει ότι “κάτι γίνεται”. Και εξηγώ: Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες φέρουν τη διοίκηση της εισηγμένης Βιοκαρπέτ να βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με Άραβες επενδυτές, οι οποίοι φέρεται ότι επιδιώκουν την εξαγορά ενός σημαντικού πακέτου μετοχών της εταιρείας, με στόχο να επεκτείνουν τις εργασίες ειδικά της θυγατρικής της Εξάλκο, που δραστηριοποιείται στον τομέα του αλουμινίου, με σειρά προϊόντων ευρείας ζήτησης σε Ελλάδα και άλλες αγορές. Οι πληροφορίες αυτές και οι σχετικές φήμες που τις συνοδεύουν και φτάνουν μέχρι μελλοντική συμφωνία μίας πολύ μεγάλης επένδυσης, επιτάθηκαν και φούντωσαν χθες, από την κατακόρυφη αύξηση των συναλλαγών της Βιοκαρπέτ. Άλλαξαν χέρια 382.238 μετοχές, όταν στο διάστημα των τελευταίων 30 ημερών, οι συναλλαγές ήταν στις 432.809 μετοχές!

Τιτάνας, όνομα και πράγμα: Μεγάλη αύξηση μεγεθών το 2022

***Σε μια χρονιά με συνεχώς αυξανόμενο κόστος και αβεβαιότητες, ο Τιτάνας κατόρθωσε να επιτύχει ρεκόρ πωλήσεων και δυναμική αύξηση της κερδοφορίας σε όλες τις αγορές που δραστηριοποιείται. Οι πωλήσεις ανήλθαν σε 2,282,2 δισ., σημειώνοντας αύξηση 33,1%, με τις αγορές των ΗΠΑ και της Ελλάδας να αντιπροσωπεύουν πάνω από το 70% των πωλήσεων του Ομίλου. Αύξησε τα EBITDA σε 331,2 εκατ. ευρώ., με διψήφια αύξηση της κερδοφορίας σε όλες τις αγορές. Ανάκαμψη των περιθωρίων κέρδους χάρη σε υψηλότερους όγκους, δυναμική τιμολογιακή πολιτική, ενέργειες για τη βελτίωση του κόστους και ισχυρό δολάριο ΗΠΑ που αντιστάθμισαν την απότομη και υψηλή αύξηση του κόστους ενέργειας και διανομής. Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας διαμορφώθηκαν σε 109,7 εκ. (+19,3 εκ.), παρά τις συναλλαγματικές ζημιές στην Αίγυπτο. Ο καθαρός δανεισμός διαμορφώθηκε σε 797,3 εκ. (+ 84 εκ.), μετά τις επενδυτικές δαπάνες που έφθασαν σε επίπεδο ρεκόρ (241,9 εκ.) με στόχο τη περαιτέρω ανάπτυξη εργασιών, τη βελτίωση του ενεργειακού κόστους, την ενίσχυση των logistics και της δυναμικότητας, καθώς και την αύξηση του κεφαλαίου κίνησης υποστηρίζοντας την αύξηση των πωλήσεων. Ο δείκτης Καθαρού Δανεισμού προς EBITDA μειώθηκε σε 2,4x. Καταβολής μερίσματος €0,60 ανά μετοχή. Τέλος, οι προοπτικές για την τρέχουσα χρήση παραμένουν θετικές, δεδομένης της παρουσίας του Τιτάνα σε μεγάλες ανθεκτικές αγορές, όπως της Αμερικής και της Ευρώπης.

Ενδιαφέρουν

*** Αντιγράφω από την ανακοίνωση αποτελεσμάτων του Φουρλή: Η Trade Estates ΑΕΕΑΠ, θυγατρική του Ομίλου, έχει στην κατοχή της ακίνητα μικτής εκτιμώμενης αξίας (GAV) €300 εκ. και καθαρή αξία ενεργητικού (NAV) € 211 εκ.. Η εταιρεία συνεχίζει την υλοποίηση του επενδυτικού της πλάνου αξίας άνω των €250 εκ. μέσω αγορών και ανάπτυξης επιπλέον εμπορικών πάρκων και logistics. Η εισαγωγή της εταιρείας στην αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών εντός του τρέχοντος έτους, παραμένει βασικός στόχος.

*** Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, απαντά στο ΜΕΡΑ 25, ειδικά για τα Νερά (και τις μετοχές των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ): Σε απάντηση του από 22 Μαρτίου εγγράφου σας, με το οποίο μου απευθύνετε αίτημα αναπομπής στη Βουλή, σύμφωνα με το άρθρο 42 παρ. 1 του Συντάγματος, του ψηφισθέντος νομοσχεδίου «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων …», σας γνωρίζω ότι, στο πλαίσιο της άσκησης των συνταγματικών μου αρμοδιοτήτων, θα λάβω υπόψη τα αναφερόμενα στο έγγραφο αυτό». Να περιμένουμε κάποια παρέμβαση της Προέδρου, άραγε;

*** Έντονη η δυσαρέσκεια των εργαζομένων στη ΡΑΕ, για το γεγονός ότι τελικά δεν έγινε χθες η συνάντηση με τον υπουργό Ενέργειας Κώστα Σκρέκα. Το θεώρησαν προσβλητικό να ακυρωθεί στο παρά πέντε και χωρίς καμία ουσιαστική εξήγηση. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι ο υπουργός ήθελε, αλλά πήρε εντολή (από ποιόν;) να μην τους συναντήσει, προκειμένου να μην αναζωπυρωθεί το όλο θέμα.

*** Δεύτερο έργο μέσα σε λίγες ημέρες για την ΕΚΤΕΡ. Μετέχει σε κοινοπραξία με την ΤΕΡΝΑ, σε έργο αξίας 29,5 εκατ. ευρώ και ποσοστό 30%.

*** Η μέτοχος Χριστίνα Εφραίμογλου, με αίτημά της ανέβαλε και πάλι την έκτακτη Γ.Σ. της 3Α και τις αποφάσεις της για τις προνομιούχες μετοχές της εισηγμένης. Νέα Γ.Σ. στις 29 Μαρτίου. Απορία: Θα…κατορθώσουν και πάλι να διώξουν κάθε ενδιαφερόμενο;

*** Αυτά και για σήμερα κυρίες μου και κύριοι. Την καλημέρα μου!