Καλή σας ημέρα, φίλοι και φίλες…

Νερά, ενέργεια, απόβλητα: Όλα μαζί, σε μια υπερ-αρχή, την ΡΑΑΕΥ, με απροκάλυπτο στόχο την αλλαγή των τιμολογήσεων

*** Δεν ξέρω σε τι ακριβώς αποσκοπεί το τσουβάλιασμα σε μία αρχή, δύο πολύτιμων αγαθών – του νερού και της ενέργειας – μαζί με ένα άσχετο σε καθαρά κοινωνική βάση βρώμικο προϊόν, που προέρχεται από κάθε είδους δραστηριότητα σε στεριά και θάλασσα, τα απόβλητα. Και πραγματικά, πέραν όσων αναφέρει ή καταγγέλλει η αντιπολίτευση στο σύνολό της, δεν ξέρω ποιου ή ποιων λευκών κολάρων ιδέα ήταν, να διαλυθεί η σημερινή Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και να μετατραπεί με συνοπτικές διαδικασίες σε Ρ.Α.Α.Ε.Υ. (Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων). Οι διαπιστώσεις για τα προβλήματα διαχείρισης του νερού στη χώρα μας έχουν γίνει εδώ και χρόνια και είναι σε όλους γνωστά. Κακή συντήρηση δικτύων, ή ακόμα και χρόνια εγκατάλειψη, που οδηγούν σε μεγάλες απώλειες νερού στα δίκτυα ύδρευσης (της τάξης του 20% – 30%) μέχρι την κάκιστη κατάσταση των αγροτικών δικτύων άρδευσης. Το αποτέλεσμα προφανές, άσκοπη υπερκατανάλωση νερού, την ίδια ώρα που υπάρχουν μεγάλες αγροτικές εκτάσεις άνυδρες και μη παραγωγικές, αλλά και δεκάδες χωριά ή κωμοπόλεις, ακόμα και μεγάλες πόλεις που δεν έχουν καν πόσιμο νερό ή αυτό είναι κάκιστης ποιότητας και ανθυγιεινό.

*** Χωρίς καμία αντιπολιτευτική διάθεση και επειδή συμβαίνει να έχω ασχοληθεί επί χρόνια με το υδατικό δυναμικό της χώρας και την (μη) ορθή αξιοποίησή του, δεν γίνεται κύριοι της κυβέρνησης, μέσα σε λίγες ημέρες, να περάσουν σχεδόν 300 άρθρα κρίσιμων ενεργειακών και περιβαλλοντικών ρυθμίσεων, υποτιμώντας κάθε έννοια δημόσιας διαβούλευσης και χρηστής νομοθέτησης, καθώς δόθηκαν μόνο 4 ημέρες σε διαβούλευση για το μισό σχεδόν νομοσχέδιο. Και το ακόμα χειρότερο, όλες οι διατάξεις και τα άρθρα για το νομοσχέδιο αυτό, συντάχθηκαν κυριολεκτικά εν κρυπτώ, καθώς δεν συμμετείχε κανένας θεσμικός φορέας, όπως οι δεκάδες ΔΕΥΑ (κοινωφελείς, μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις που λειτουργούν με ανταποδοτικότητα) ανά τη χώρα, οι δήμοι και οι Περιφέρειες. Το ερώτημα έρχεται μόνο του, ποιος ο λόγος αυτής της σπουδής, για ένα τέτοιο μείζον θέμα, ειδικά του νερού και με την πρόβλεψη πλέον η τιμολόγηση του να περνάει στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας; Είναι άραγε εκτός πραγματικότητας οι φόβοι που διατυπώνουν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι οδεύουμε ολοταχώς προς αύξηση των τιμολογίων του νερού ή ακόμα χειρότερα στην πιθανή ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης υδάτινων πόρων και ύδρευσης; Τελικά, ποιος θα αποφασίζει την τιμολογιακή πολιτική που θα ακολουθείται για το πολύτιμο αυτό κοινωνικό αγαθό;

*** Μπαίνω στον πειρασμό να μιλήσω “επί προσωπικού”, όπως είθισται να λέγεται. Ο κ. Σκρέκας είναι Θεσσαλός, βουλευτής Τρικάλων, γνωρίζει τα προβλήματα ύδρευσης και άρδευσης, ειδικά του θεσσαλικού κάμπου και πολλών ημιορεινών και πεδινών χωριών και περιοχών. Τα γνωρίζω και εγώ επίσης. Τι σχέση μπορεί να έχει για την ίδια Αρχή, τη Ρ.Α.Α.Ε.Υ., τα νερά με τα απόβλητα; Εκτός αν μελλοντικά ο εργολάβος που θα αναλάβει τα απόβλητα π.χ. της Καρδίτσας, αναλάβει και τη διαχείριση των νερών της λίμνης Πλαστήρα ή του Πηνειού ή του Αχελώου ακόμα ακόμα. Δεν υπάρχει καμία λογική ορθής διαχείρισης των νερών της χώρας, με την διαχείριση-αξιοποίηση των αποβλήτων, κανένας απολύτως σοβαρός λόγος να υπάρχει συνδιοίκηση και για τα δύο, προσθέτοντας και την ήδη υπάρχουσα ενέργεια. Αυτά προς το παρόν, αλλά θα επανέλθω, το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό και δεν επιδέχεται καμία πολιτική ή κομματική εκμετάλλευση – το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και όχι αγαθό εμπορικής εκμετάλλευσης.

Αφωνία της Ελλάδας για τις δύο κρίσιμες ευρωπαϊκές συνόδους του Μαρτίου

*** Τέτοιες ώρες τέτοια λόγια, θα σκεφτείτε και με το δίκιο σας. Αλλά, δεν μπορεί να μην έχουμε θέση και παρέμβαση σε ευρωπαϊκές αποφάσεις που μας αφορούν άμεσα ως χώρα. Η επικείμενη σύνοδος των Eurogroup / Ecofin στις 13 και 14 Μαρτίου, όπως και η Σύνοδος Κορυφής στις 23 και 24 Μαρτίου, είναι πολύ πιθανό να αποδειχθούν ιστορικές, καθώς στην ατζέντα τους περιλαμβάνονται «βαριά» θέματα, με κυριότερα τους νέους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες και τις «πράσινες» επιδοτήσεις, με πιθανή νέα αμοιβαιοποίηση χρέους. Σε επίπεδο όμως δημόσιας τοποθέτησης, υπάρχει δυστυχώς κυβερνητική «αφωνία», παρότι είναι προφανές ότι όλα τα θέματα της Συνόδου, ιδιαίτερα δε οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες, ενδιαφέρουν πάρα πολύ την Ελλάδα. Καμία πρόταση, καμία νύξη, καμία προετοιμασία. Αλλά και η μέχρι τώρα τουλάχιστον θέση του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν ενέταξε αυτά τα θέματα στην επίσημη προεκλογική του ατζέντα και ιδίως αυτό των νέων δημοσιονομικών κανόνων, προκαλεί απορίες και προβληματισμό. Πάλι οι Ιταλοί θα…καθαρίσουν και για μας, επειδή έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα χρέους και εμείς πρέπει να πάμε μαλακά, γιατί έχουμε να διεκδικήσουμε την επενδυτική βαθμίδα; Θα επανέλθω φίλες και φίλοι, γιατί πολλά, πάρα πολλά παίζονται στην Ε.Ε. αυτή την περίοδο και η Ελλάδα, βράζοντας στα προβλήματά της και στο ζουμί της, των εκλογών συμπεριλαμβανομένων, δεν μπορεί να είναι απλώς “συμμετέχουσα”…

Ψίχουλα για τις επιχειρήσεις από το «Ελλάδα 2.0» – Μόλις 118,5 εκατ. εκταμιεύθηκαν μέχρι τον Δεκέμβριο

*** Επανέρχομαι στο καυτό θέμα της απορρόφησης πόρων και την υλοποίηση έργων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), καθώς η απειλή απώλειας πόρων γίνεται κάθε μήνα που περνάει ολοένα και πιο ισχυρή. Ενώ λοιπόν απομένουν 4 χρόνια για την απορρόφηση όλων των πόρων του ΤΑΑ, τα δεδομένα μέχρι και το τέλος του 2022 αποκαλύπτουν ότι στο ΤΑΑ οι πραγματικές πληρωμές ανέρχονται μόλις στο 4% των διαθέσιμων πόρων! Από την έναρξη του σχεδίου μέχρι και τις 31/12/2022 έχουν κατατεθεί προς έγκριση στα τραπεζικά ιδρύματα 291 επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού 10,53 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 4,50 δισ. ευρώ είναι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, 3,51 δισ. ευρώ είναι ίδια κεφάλαια των επενδυτών και 2,52 δισ. ευρώ κεφάλαια των τραπεζών.

*** Από τα 291 επενδυτικά σχέδια έχουν συμβασιοποιηθεί μέχρι 31/12/2022 μόλις τα 68, ήτοι το 23% των επενδυτικών σχεδίων, συνολικού προϋπολογισμού 3,22 δισ. ευρώ. Οι πόροι του «Ελλάδα 2.0» που αντιστοιχούν στα 68 συμβασιοποιημένα επενδυτικά σχέδια ανέρχονται σε 1,20 δισ. ευρώ, από τα οποία όμως έχουν εκταμιευτεί προς τις επιχειρήσεις, μέχρι και την 31/12/2022, μόλις τα 118,5 εκατ. ευρώ. Συνεπώς το συνολικό ποσό που έχουν λάβει οι επιχειρήσεις από τους πόρους του «Ελλάδα 2.0» αντιστοιχεί σε πραγματικό ποσοστό απορρόφησης 0,9% επί των συνολικών δανειακών πόρων και 2,2% επί των διαθέσιμων δανειακών πόρων! Είναι να μην υπάρχει ανησυχία ότι θα χαθούν πολυτιμότατοι πόροι, τους οποίους έχει απόλυτη ανάγκη η ελληνική οικονομία, ακόμα και με τον στρεβλό και μονολιθικό τρόπο που δίνονται, αφήνοντας έξω εκατοντάδες αξιόλογες και υγιείς επιχειρήσεις;

Ψηφιακό τέλος της οδύσσειας για τις μεταβιβάσεις ακινήτων

*** Ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Ακινήτου επιχειρεί να βάλει τέλος στην οδύσσεια των μεταβιβάσεων καθώς φιλοδοξεί να διεκπεραιώνει τη διαδικασία σε χρόνο-εξπρές, υπό την προϋπόθεση ότι το ακίνητο θα είναι κτηματογραφημένο και τακτοποιημένο. Οι φορολογούμενοι θα απαλλαγούν από τις επισκέψεις και την πολύωρη ταλαιπωρία σε Εφορίες, δήμους, Κτηματολόγιο, Πολεοδομία προκειμένου να υποβάλουν διά ζώσης το σχετικό αίτημα. Το έργο, που έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και θα τεθεί σε πιλοτική εφαρμογή πολύ σύντομα, προβλέπει την ανάπτυξη μιας διαδικτυακής πλατφόρμας διαχείρισης του Ενιαίου Ηλεκτρονικού Φακέλου Μεταβίβασης Ακινήτου, μέσω της οποίας θα συλλέγονται ηλεκτρονικά τα 17 δικαιολογητικά που απαιτούνται στη σύνταξη των συμβολαίων για τις μεταβιβάσεις ακινήτων. Ολα αυτά τα πιστοποιητικά και έγγραφα που απαιτούνται σήμερα από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, όπως ΑΑΔΕ, Κτηματολόγιο, Τεχνικό Επιμελητήριο, δήμους, ΕΦΚΑ, θα συγκεντρώνονται με εξουσιοδότηση των ενδιαφερόμενων μερών προς τις υπηρεσίες και θα καταχωρίζονται στον φάκελο του ακινήτου που πρόκειται να μεταβιβαστεί. Η συγκέντρωση των εγγράφων θα γίνεται από τον συμβολαιογράφο που θα εισέρχεται με τους προσωπικούς του κωδικούς πρόσβασης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και θα υποβάλλει αίτημα σε κάθε φορέα χωριστά για την ηλεκτρονική χορήγηση των απαραίτητων πιστοποιητικών και εγγράφων.

Ποιοι είναι οι πλέον χαμένοι δανειολήπτες από την αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ

*** Η ΕΚΤ, ασυγκίνητη, συνεχίζει την πολιτική της αύξησης των επιτοκίων, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα εξυπηρέτησης στους δανειολήπτες, που βλέπουν μήνα με το μήνα τη δόση τους να… ίπταται κυριολεκτικά. Τη μεγαλύτερη επιβάρυνση, όμως, στη μηνιαία δόση, λόγω των συνεχών αυξήσεων των επιτοκίων από την ΕΚΤ, την έχουν υποστεί οι δανειολήπτες που έχουν λάβει στεγαστικό δάνειο κυμαινόμενου επιτοκίου, χρονικής διάρκειας 15 ετών. Από την αρχή πλήρωναν μεγαλύτερη δόση, ωστόσο τώρα η μηνιαία αύξηση της δόσης έχει ξεπεράσει σε ποσοστό το 100%. Αντίθετα, όσο μεγαλύτερη είναι η χρονική διάρκεια του δανείου τόσο μικρότερη (σ.σ. όχι όμως αμελητέα) είναι η επιβάρυνση της μηνιαίας δόσης.Πάντως, στις “ασκήσεις επί χάρτου”, τα τραπεζικά επιτελεία βασίζονται σε αύξηση του συνολικού επιτοκίου (euribor + spread), μετά τις επικείμενες αυξήσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στην περιοχή του 7%. Σήμερα, το συνολικό επιτόκιο κινείται κατά μέσο όρο στο 5%, με το euribor να δείχνει την περαιτέρω αυξητική τάση.

Ενδιαφέρουν

*** Κάτι αρχίζει να κινείται στο Ελληνικό. Η Lamda Development ανακοίνωσε χθες τη σύναψη δύο συμφωνιών για την ανέγερση δύο ξενοδοχείων, 160 και 200 δωματίων αντιστοίχως, με δύο θυγατρικές της ΤΕΜΕΣ του Κωνσταντακόπουλου, στις οποίες μετέχει και η εισηγμένη με ποσοστό 30% σε κάθε μία. Τα τιμήματα ανήλθαν αντιστοίχως σε 38,3 εκατ. ευρώ και πρώτη καταβληθείσα δόση 12,8 εκατ. και σε 52,5 εκατ. και πρώτη καταβληθείσα δόση 17,5 εκατ. ευρώ. Μάζευε Αθανασίου και ας είναι και μερικά…εκατομμυριακιά, αρκεί να προχωρούν τμήματα του όλου project…

*** Με ποσοστό 20,9% η SATO αποφάσισε την διεύρυνση των δραστηριοτήτων της στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο των επενδύσεων δαπέδων από πλαστικές ύλες, σε ρολό ή πλακίδια. Άντε και καλά κέρδη…

*** ΚΟΥΙΖ: Ο… αποδιοπομπαίος, πρόεδρος και με απόφαση προέδρου; Όλα θα τα δούμε ίσως σε αυτή τη ζωή!

*** Στο 4,54% το ποσοστό ιδίων μετοχών του Τιτάνα (επί τη ευκαιρία, τα φορτηγά του τι καίνε και μπαρουτοκαπνίζουν κάθε πρωί την Αττική Οδό; Εντάσσεται και αυτή η μαυρίλα στα μέτρα υπέρ του…περιβάλλοντος;).

*** Ανέβηκε στο 2,8726% ο Μυτιληναίος στις ίδιες μετοχές (είπαμε, το θέμα είναι τι της κάνει μία εταιρεία τις μετοχές της που τις αγοράζει από το ταμπλό. Ο Ευάγγελος έδωσε και εδώ μαθήματα – και συνεχίζει το επικριτικό μπαράζ κατά των επιλογών σε καίρια θέματα της Ευρώπης, έναντι των προνοητικών ΗΠΑ).

*** Συνεχίζει τις αγορές και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (ένα…πουλάκι μου έφερε ένα δυσάρεστο κι ένα ευχάριστο νέο για τον όμιλο Περιστέρη).

*** Αυτά και για σήμερα κυρίες μου και κύριοι. Την καλημέρα μου!