Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι

Επειδή εσχάτως γίνεται πολύς λόγος για τα εξοπλιστικά, κυρίως από την πλευρά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, τόσο για τα Rafale όσο και για τις φρεγάτες Belhara που και στις δύο περιπτώσεις προμηθευθήκαμε από τους Γάλλους, ενώ επίκειται η προμήθεια 4 κορβεττών, το γεγονός είναι ότι αν υπήρξαν προμήθειες ή μίζες, σε συμφωνίες διακρατικές, τούτο μπορεί να έχει γίνει μόνο από την γαλλική πλευρά με την εμπλοκή προσώπων που πιθανόν αναμείχθηκαν!

Ήδη, όπως αποκάλυψε το Radar, η Ανεξάρτητη Αρχή της Γαλλίας για το ξέπλυμα, έστειλε επιστολή στην Αρχή για την καταπολέμηση χρήματος από νομιμοποίηση εγκληματικών δραστηριοτήτων, με την οποία ζητάει στοιχεία από τραπεζικές συναλλαγές, εμβάσματα σε ξένες τράπεζες και γενικότερα πάσης φύσης στοιχεία που αφορούν την δραστηριότητα στην Ελλάδα, Ελληνογάλλου μεγιστάνα της Ενέργειας – και όχι μόνο- ο οποίος φέρεται βάσει της έρευνας να εμπλέκεται σε ύποπτες δραστηριότητες που σχετίζονται και με την Ελλάδα! Και ο οποίος είναι φίλος με όλους τους κατά καιρούς Γάλλους προέδρους!

Πέραν όμως του Ελληνογάλλου μεγιστάνα, στην αγορά κυκλοφορεί και το βαρύ όνομα παλαιού τζακιού, ενός επιχειρηματία – με ηχηρό όνομα- που υποτίθεται είναι «υπεράνω υποψίας», πλην όμως φέρεται να εμπλέκεται στην άβυσσο των εξοπλιστικών διαδρομών! Ο καθώς πρέπει επιχειρηματίας, τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ «γνωρίζει» καλά από ότι θυμάμαι, αποκαλείται από το διεθνές τζετ σετ και …Αρσέν Λουπέν, λόγω της τέχνης του να ανοίγει κλειστές θυρίδες ελβετικών τραπεζών!

Επειδή λοιπόν ο Αλέξης Τσίπρας θέτει θέμα εξοπλιστικών, γιατί άραγε δεν ρωτάει τι ξέρει γι’ αυτό, ο εν λόγω γνωστός «επιχειρηματίας» που μια φορά κι έναν καιρό έκανε «τα γλυκά μάτια» στον ΣΥΡΙΖΑ;

Η PwC Ελλάδος, το κολητάρι Σκέρτσου και Ανδριόπουλου (Dimand) Μάριος Ψάλτης, ο πλημμελής έλεγχος σε τεράστια υπόθεση και το πρόστιμο των 14,9 εκατ. δολαρίων!

Σας ενημερώσαμε έγκυρα και έγκαιρα, ότι η μητρική PwC είναι σφόδρα δυσαρεστημένη με τον τρόπο λειτουργίας της εν Ελλάδι θυγατρικής της όπου Διευθύνων Σύμβουλος είναι κάποιος Μάριος Ψάλτης, κολλητός του Ανδριόπουλου της Dimand (υπόθεση γραφείων στην Κηφισίας που ενοικιάζονται για 10 χρόνια από την PwC Hellas αντί ιλιγγιώδους ποσού) και του Σκέρτσου (με το μπλοκάκι αλά Τροντ Σόλιντ) του οποίου φημολογείται ότι είναι «μυστικοσύμβουλος» και του φτιάχνει τα περίφημα «κουτάκια» για τα οποία καυχιέται το πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ!

Αλήθεια, για την ιστορία: υπάρχει συμβατική σχέση της PwC με την κυβέρνηση και το Μαξίμου;

Επί του προκειμένου λοιπόν! Σας ενημερώνω ότι η PwC Ελλάδος, υπό την ηγεσία Μάριου Ψάλτη, συμφώνησε να πληρώσει «πρόστιμο» 14,9 εκατ. δολαρίων για πλημμελή διενέργεια ελέγχου σε υπόθεση μείζονος επιχειρηματικής σημασίας που αφορά την Αθήνα και την Νέα Υόρκη!

Πρόκειται για μια υπόθεση όπου το κύρος της PwC έχει τρωθεί διεθνώς με αποτέλεσμα η «μαμά εταιρία» να είναι πολύ προβληματισμένη με τα έργα και τις ημέρες του Μάριου Ψάλτη, ο οποίος ως Διευθύνων Σύμβουλος φέρει ακέραια την ευθύνη τόσο για τον πλημμελή έλεγχο, όσο και για το πρόστιμο μαμούθ σχεδόν 15 εκατ. δολαρίων που συμφώνησε να καταβάλει!

Και οι πληροφορίες (από την Ελλάδα και τις αρμόδιες Αρχές) λένε ότι για την PwC Ελλάδος έρχονται κι άλλα…

«Πάει να τα αρπάξει» και να φύγει! Ο επώνυμος και φαντασμένος μεγαλοεπιχειρηματίας «μπαίνει σφήνα» και πάει για το «κολόκουρο» σε μεγάλο διαγωνισμό του δημοσίου όπου έχουν βγει τα «μαχαίρια»!

Στην αργκό της διαφθοράς και της συναλλαγής στο Δημόσιο, συναντάται η χρήση της λέξης «κολόκουρο», ειδικά μάλιστα στους διαγωνισμούς δημοσίων έργων!

Κολόκουρα είναι τα λεφτά που παίρνει εργολάβος – υποψήφιος δημοσίου έργου, σε στημένο ή προσυνεννοημένο ως προς το αποτέλεσμα του διαγωνισμό, προκειμένου να μην υποβάλει προσφορά ή να υποβάλει προσφορά η οποία θα απορριφθεί, με σκοπό να αναλάβει το έργο συγκεκριμένος εργολάβος- υποψήφιος, που δίνει και τα κολόκουρα!

Στην κυριολεξία της η λέξη «κολόκουρο» προέρχεται από την κτηνοτροφία και την γλώσσα της κουράς των προβάτων! Σημαίνει το μαλλί του ζώου, που προέρχεται από την κοιλιά και τα πόδια του, το οποίο είναι κοντύτερο και προφανώς κατώτερης ποιότητας από το μαλλί που προέρχεται από τα άλλα, πλουσιότερα σε τριχοφυΐα μέρη του ζώου, πχ πλάτη!

Επί του προκειμένου, η χρήση της λέξης στον τομέα των δημοσίων έργων και των διαγωνισμών του δημοσίου, προέρχεται από το ότι ο εργολάβος ή ο υποψήφιος του διαγωνισμού ή της προμήθειας, που κατόπιν συνεννοήσεως ανακηρύσσεται ανάδοχος του έργου, λαμβάνει το «μακρύτερο και καλύτερης ποιότητας μαλλί» ενώ οι υπόλοιποι εργολάβοι – υποψήφιοι αρκούνται στα κολόκουρα!

Μου λένε λοιπόν, ότι σε μεγάλο διαγωνισμό του Δημοσίου, όχι από τους γνωστούς προσυνεννοημένους της μεγάλης μοιρασιάς, όπου θα «πέσουν κορμιά», καθώς το παιχνίδι θα παιχτεί στα ίσα, γνωστός επώνυμος και «φαντασμένος» μεγαλοπαράγοντας, κατεβαίνει στη διαγωνιστική διαδικασία μόνο και μόνο για να εισπράξει το κολόκουρο! Περιμένει με την παλάμη ανοιχτή ως επαίτης, να αποσπάσει το αντίτιμο της διαφθοράς και της συναλλαγής και να φύγει! Και φαίνεται, όπως μαθαίνω, ότι τελικά θα τα καταφέρει…

Παλιό αλλά καλό! Ιδού ποιος πρότεινε τον Απόστολο στον Αλέξη Τσίπρα! Ο ίδιος ο Τόλης! Μέσω δύο τηλεφωνημάτων σε «συνταξιούχους» φίλους του δημοσιογράφους!

Πολλοί με ρωτούν τελευταία από που προέκυψε η μάλλον γραφική φημολογία πως ο … πολυθρύλητος Απόστολος Tαμβακάκης θα κάνει όλα τα κουμάντα στην οικονομία στην (μάλλον απίθανη, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις) περίπτωση που ο Αλέξης Τσίπρας ξαναγίνει Πρωθυπουργός την άνοιξη!

Να σας θυμίσω πως ο …γίγας της οικονομίας Απόστολος (ο ίδιος έτσι πιστεύει για τον εαυτό του!) εδώ και καιρό μία με δύο φορές το μήνα, συγκεντρώνει καμία 10αριά (και όχι 30αρια όπως ο ίδιος ρολάρει, πού να τους βρεί άλλωστε…) φίλους του σε γνωστό εστιατόριο.

Εκεί συζητούν τις πολιτικές, οικονομικές και επιχειρηματικές εξελίξεις και προσπαθούν με διάφορες μούφες να τις επηρεάσουν κιόλας, τρομάρα τους.

Σε μία συζήτηση όλοι κατάλαβαν πως ο …παμμέγιστος κάτι τρελό επενδυτικό είχε προτείνει στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και οι κυβερνώντες τον αγνόησαν παντελώς. Ας μην ανησυχεί γι αυτό, ακόμη και ο μέγιστος Έλληνας μουσουργός του 20ου αιώνα, ο Νίκος Σκαλκώτας αναγνωρίστηκε μετά θάνατον. Κούφια η ώρα δηλαδή, αλλά λέμε.

Σε επόμενη συνάντηση κάποιος από την παρέα είχε μία φαεινή ιδέα και την είπε στον σπινθηροβόλο Απόστολο : «αν θες να σε προσέξουν από την κυβέρνηση, τότε να διαδώσεις πως ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ, σου ζήτησαν να γίνεις ο ‘νέος Τσάρος της οικονομίας’ όταν επανέλθουν εν τη βασιλεία τους».

Ψυχαναλυτικός και εγωμανής νάρκισσος όπως είναι ο …τιτανοτεράστιος και διακατεχόμενος από την λεγόμενη «τρέλα του μεγαλείου» (ρωτήστε και τον Σπύρο Λάτση πως του την έφερε το 2010 για να πάει στην Εθνική) δέχτηκε με μεγάλη χαρά την πρόταση.

Τηλεφώνησε σε δύο κολλητούς του δημοσιογράφους (ο εις εξ αυτών προσφάτως ‘αποστρατεύθηκε’ υποχρεωτικά από τον εργοδότη του, άσχετα αν λέει πως ολοκλήρωσε το έργο του) και τους έσκασε το παραμύθι αφού τους όρκισε να μην τον κατονομάσουν ως πηγή.

Ιδού λοιπόν ποιος πρότεινε τον Απόστολο για Συριζαϊκό αφεντικό της οικονομίας: ο ίδιος ο Απόστολος!

Τα “φιλέτα” των ακινήτων στεγαστικών και όχι μόνο δανείων, σχεδόν έχουν εξαντληθεί!

*** Μέσα σε όλο τον οργασμό πληροφοριών των τελευταίων ημερών, είχα μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνομιλία με μία τραπεζική πηγή μου, που γνωρίζει όσο λίγοι όσα συμβαίνουν πίσω από τις κουρτίνες, τα οποία δεν καταγράφονται πουθενά, ούτε λέγονται, καθώς αποτελούν τον πυρήνα του συστήματος και του…Ηρακλή! Φαντάζομαι ότι με εννοείται, μεγάλα παιδιά είμαστε όλοι και λίγο πολύ είμαστε υποψιασμένοι, ακόμα και για τα ανομολόγητα. Σύμφωνα με τον συνομιλητή μου, ” τα καλύτερα κομμάτια, τα φιλέτα δηλαδή των ακινήτων που αποκτήθηκαν με στεγαστικό δάνειο, κυρίως την περίοδο 2004-2008, έχουν φύγει, δεν υπάρχουν πλέον! Δείτε στους πλειστηριασμούς τι ακίνητα βγαίνουν και θα καταλάβετε τι σας λέω”. Και μου θύμησε ότι εδώ, σε αυτή τη στήλη, είχα προ πολλών μηνών αναλύσει τι γινόταν με τα “πακέτα” ακινήτων, που έφτιαχναν όλες οι τράπεζες μαζί(!), ειδικά στις πλέον προνομιούχες περιοχές ή στις πλέον περιζήτητες τουριστικές, για να τα διαφημίσουν-πουλήσουν σε εξειδικευμένα γραφεία του εξωτερικού, που λειτουργούσαν για λογαριασμό πλουσίων κάθε εθνικότητας και προέλευσης. Αλήθεια, υπάρχει κάποια τοποθέτηση, απάντηση, διάψευση, κάτι τέλος πάντων, από τους καθ΄ ύλην αρμόδιους ή από τους…”κατασκευαστές πακέτων”.

*** Από την ίδια πηγή, αλλά και άλλες τραπεζικές επίσης, μαθαίνω ότι όλο το μαύρο χρήμα της παλιάς ελίτ, που βγήκε εκτός χώρας στα κρίσιμα χρόνια της κρίσης, τώρα…λευκαίνεται πολύ εύκολα, μέσω εξαγορών ακινήτων και μάλιστα σε τιμές ευκαιρίας. Και τα στέρησαν από την οικονομία όταν τα χρειαζόταν πάρα πολύ και τώρα γυρίζουν άσπιλα και μάλιστα με τον μανδύα του επενδυτικού κεφαλαίου. Με το μεγαλύτερο μέρος τους να μην είναι καν δηλωμένο, σε καμία φάση, εντός και εκτός χώρας, καθώς δεν και τόσο “καθαρές” (sic) οι πηγές προέλευσής τους. Ωραίο και το περιτύλιγμα, όμως, αφού “βαφτίζονται” ως ευρωπαϊκά χαρτοφυλάκια, ισραηλινά κλπ.

ΚΟΥΙΖ 1

Πότε θα σκάσει ο “Ηρακλής”, σε 2,3 ή 4 χρόνια; Και ποιος θα πληρώσει τον μουτζούρη; Είναι από αυτά που δεν μας λένε, αλλά θα τα λουστεί η ελληνική οικονομία και κατά ένα μέρος και οι τράπεζες, με τον…ισολογισμό όμως συντριπτικά υπέρ τους μέχρι τότε…

ΚΟΥΙΖ 2

Στη μητρόπολη του καπιταλισμού, ναι, στις ΗΠΑ, έχουν υπουργείο Στεγαστικής Πολιτικής εδώ και χρόνια. Στην Ελλάδα, όταν προ 15ετίας ετέθη τέτοιο θέμα, μαντέψτε ποιοι αντέδρασαν…

ΚΟΥΙΖ 3

Πήγε ο άλλος για συζήτηση με τον υπουργό Οικονομικών για ένα σύνθετο και επίμαχο θέμα και διαπίστωσε ότι δεν… έπιαναν οι κεραίες του κ. Σταϊκούρα. Και τον παρότρυναν να πάει στον Σκέρτσο, για καλύτερα, αλλά φευ! Ακόμα το… φυσάει ο άνθρωπος!

ΚΟΥΙΖ 4

Θύελλα διαμαρτυριών έχει ξεσηκώσει μεταξύ των ελληνικών κατασκευαστικών εταιρειών, αλλά και ξένων ομίλων-κολοσσών, που ήθελαν να συμμετάσχουν στον προκηρυγμένο (!) διαγωνισμό των 292 εκατ. ευρώ, για τη λειτουργία και συντήρηση του Μετρό Θεσσαλονίκης, η κυβερνητική αιφνιδιαστική απόφαση να την αναθέσει για 3 χρόνια στην κοινοπραξία που κατασκευάζει το έργο. Ήδη, ακόμα και πρεσβείες χωρών, όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ιαπωνία, έχουν σπεύσει δια της διπλωματικής οδού να διαμαρτυρηθούν έντονα για την απόφαση αυτή της κυβέρνησης. Από τις ελληνικές, ποια εταιρεία πιστεύετε ότι σήκωσε τον πήχη των διαμαρτυριών ψηλότερα από όλες και γιατί;

Άλλοι κυνηγάνε μικρομεσαίους και επαγγελματίες για πελάτες και άλλοι τους διώχνουν επιδεικτικά

*** Όλες οι τράπεζες, λίγο έως πολύ έχουν ένα target group πελατών, στους οποίους απευθύνονται και σωστά. Όλες όμως έχουν στραμμένα πολλά προγράμματά τους προς τους μικρούς και μεσαίους εισοδηματικά πελάτες – εταιρείες, φυσικά και προς τους επαγγελματίες, που αποτελούν μήλον της έριδος και για τις μεγάλες και όχι μόνο τις μικρές τράπεζες. Όλες; Δυστυχώς, όχι. Δεν ξέρω ακριβώς το σκεπτικό και τη στόχευση μίας εκ των συστημικών μας τραπεζών, η οποία, εκτός του ότι βλέπει (με ευχαρίστηση, μου λένε!) ικανά στελέχη της να αποχωρούν, αλλά ταυτόχρονα συστηματικά διώχνει τους μικρούς και μεσαίους πελάτες της. Προτιμά τα μεγάλα και βαριά επιχειρηματικά ονόματα και τη χρηματοδότηση μεγάλων έργων. Δεν ξέρω, μπορεί αυτή η στρατηγική (;) να δικαιώσει μελλοντικά τη διοίκησή της, αλλά προς το παρόν δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο και οι προβληματισμοί στις κάτω πυραμίδες της ιεραρχίας είναι έκδηλοι.

*** Αυτά και για σήμερα κυρίες μου και κύριοι. Την καλημέρα μου!