Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι

*** Όπως μαθαίνετε από όλα τα ειδησεογραφικά μέτωπα, ο πληθωρισμός, τουλάχιστον ο ονομαστικός έχει ανασχεθεί, δείχνει σαφώς ότι υποχωρεί μετά την ξέφρενη άνοδό του, προβληματίζουν όμως οι ισχυρές αντιστάσεις του δομικού πληθωρισμού, που έχει την κύρια ευθύνη για το συνεχιζόμενο ράλι των τιμών σε όλα τα είδη και τα τρόφιμα ευρείας κατανάλωσης. Από την άλλη πλευρά, οι διοικήσεις των κεντρικών τραπεζών και ειδικότερα αυτές της Fed και της ΕΚΤ, παρά τα βελτιωτικά σημάδια στο μέτωπο του πληθωρισμού επιμένουν στη συνέχιση της αύξησης των επιτοκίων, παραγνωρίζοντας και υποτιμώντας τα σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που παράγει αυτή η επιλογή τους.

*** Έγκριτοι οικονομολόγοι, αλλά και πολλοί διοικητές κεντρικών τραπεζών -μέλη της ΕΚΤ, προειδοποιούν εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα ότι πλέον τα αυξημένα επιτόκια δημιουργούν σοβαρά προβλήματα, με αλυσιδωτές επιπτώσεις τόσο στο σώμα της οικονομίας, όσο και στις επιχειρήσεις και τους δανειολήπτες. Αλλά οι κεντρικές τράπεζες ουσιαστικά υποτιμούν τα παραγόμενα προβλήματα από το ακριβό χρήμα, παραμένοντας δογματικά προσηλωμένες στην επίτευξη του στόχου για πληθωρισμό 2%. Πότε και με ποιο τίμημα για τις οικονομίες, την ανάπτυξη, με ποιες βαθιές πληγές στις επιχειρήσεις, με ποιες συνέπειες για τους δανειολήπτες, παλιούς και νέους, αυτή την περίοδο τουλάχιστον μοιάζει αδιάφορο. Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, αυξήθηκαν κατά 450.000 οι νέες θέσεις εργασίας, αλλά ο Πάουελ της Ομοσπονδιακής τράπεζας δήλωσε ευθέως χθες ότι δεν πρόκειται να σταματήσει ο κύκλος της αύξησης των επιτοκίων.

*** Οι πραγματικές πληγές βέβαια σε όλο το εύρος της οικονομίας και το βάθος των συνεπειών τους είναι αδύνατο ακόμα να προσδιοριστούν, καθώς υπήρχε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο απόθεμα αντοχής μέχρι τώρα, περιορίζοντας ένα γενικότερο μπλακ άουτ, ειδικά σε κλάδους αιχμής. Σημαντική ήταν και η εν γένει στήριξη μέχρι τώρα δραστηριοτήτων ανά κλάδο, μέσω επιδοτήσεων και διευκολύνσεων, αλλά καμία χώρα, ακόμα και οι πλέον ισχυρές, δεν μπορεί σε μόνιμη βάση να δαπανά τεράστια ποσά, κρατώντας στη ζωή επιχειρήσεις και καταναλωτές. Το θέμα είναι οι αντοχές όλων μέχρι που φτάνουν, καθώς, ακόμα κι αν ολοκληρωθεί ο αυξητικός και αιματηρός κύκλος των αυξήσεων των επιτοκίων μέσα στο τρέχον έτος, το χρήμα δεν θα γίνει ξαφνικά… φτηνό, όπως πριν την πολλαπλών αιτιών κρίση. Θεωρείται και είναι βέβαιο ότι τα υψηλά επιτόκια θα μας κάνουν παρέα για αρκετά ακόμα χρόνια, η αποκλιμάκωση θα αργήσει να έρθει.

Οι ηλεκτρονικές απάτες πληθύνονται, οι τράπεζες σφυρίζουν αδιάφορα και προκλητικά

*** Την ώρα που οι συστημικές μας τράπεζες συζητούν σοβαρά και πιέζουν προς κάθε κατεύθυνση , προκειμένου να διανείμουν και μέρισμα και μπόνους στα στελέχη τους, επειδή έβγαλαν κέρδη με ουρά μετά από δεκαπέντε περίπου χρόνια, την ίδια περίοδο οι ηλεκτρονικές απάτες με την αφαίμαξη τραπεζικών λογαριασμών αυξάνονται ανησυχητικά. Το φάρμακο είναι ένα και το ξέρουν πολύ καλά ποιο είναι οι διοικήσεις των τραπεζών, είναι όμως πολυδάπανο και δεν συμφέρει. Με απλά λόγια, τα συστήματα των τραπεζών για ηλεκτρονικές συναλλαγές “μπάζουν” από πολλές πλευρές, γεγονός που πιστοποιείται από τις χιλιάδες περιπτώσεις απωλειών καταθέσεων, μέρους αυτών στις περισσότερες περιπτώσεις, αλλά και του συνόλου τους (!), σε αρκετές εξ αυτών, αφήνοντας “στεγνούς” και σε απόγνωση τους καταθέτες.

*** Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, τα αιτήματα καταθετών για υπεξαιρέσεις λογαριασμών τους υπερβαίνουν τις 60.000, αριθμός που θα έπρεπε να σημάνει συναγερμό στις διευθύνσεις ασφαλείας συναλλαγών των τραπεζών. Πλην όμως οι τράπεζες οχυρώνονται πίσω από νομικίστικες (παρ)ερμηνείες και ουσιαστικά αρνούνται τη δεδομένη ευθύνη τους, ικανοποιώντας ένα ποσοστό αιτημάτων για αποζημίωση, που δεν υπερβαίνει το 4% των περιπτώσεων καταθετών που απλά ζητάνε να αποκατασταθεί η ζημία που υπέστησαν από τον φορέα, ήτοι την τράπεζα, που εμπιστεύτηκαν τα χρήματά τους.

*** Μόλις προ ημερών, φίλος της στήλης διαπίστωσε – ευτυχώς, σχετικά γρήγορα – ότι σε μόνιμη και τακτική βάση, είχε γίνει…τροφοδότης μίας βουλγάρικης εταιρείας, η οποία άγνωστο με ποιο τρόπο έμπαινε στο λογαριασμό του γύρω στις 2 το πρωί και του αφαιρούσε μονίμως το ίδιο ποσό. Απευθύνθηκε στην τράπεζα που είχε το λογαριασμό του, γνωστοποιώντας την απάτη και κάνοντας την σχετική καταγγελία, προφορικά σε πρώτη φάση. Εξ αρχής διαπίστωσε ότι το κλίμα μόνο φιλικό δεν ήταν, πιο πολύ ενοχλημένοι έδειχναν οι υπάλληλοι που ανέλαβαν την επαφή μαζί του, παρά τον βοηθούσαν να λύσει το πρόβλημά του, καθώς του είχαν ήδη αφαιρέσει πάνω από 10.000 ευρώ. Ζήτησε να κάνει γραπτή καταγγελία, αλλά του είπαν “δε χρειάζεται, είναι σαν να την κάνατε”. Απλώς διαπίστωσαν ότι πράγματι έχει παραβιαστεί ο λογαριασμός του ηλεκτρονικά, αλλά “όχι με υπαιτιότητα της τράπεζας”! Έκανε μάλιστα ολόκληρη φασαρία ο φίλος της στήλης, για να μπορέσει να πάρει τη βεβαίωση αμφισβήτησης στα χέρια του, όπου αναγράφονται αναλυτικά τα συνεχόμενα ριφιφί και τα αντίστοιχα ποσά που τραβούσαν από το λογαριασμό του.

*** Το θέμα είναι απλό: κάνουν τέτοιες επενδύσεις οι τράπεζες, που να αποκλείουν κάθε περιστατικό και κάθε επίδοξο χάκερ ή επειδή είναι πολυδάπανες, κάνουν απλώς τα λιγότερα από όσα πρέπει και ίσα ίσα να παίρνει μεγάλες διαστάσεις το πρόβλημα; Οι περισσότερες τράπεζες, ουσιαστικά δεν έχουν δικό τους μηχανισμό, με υπαλλήλους, που να απαιτούν και να εποπτεύουν τα σύγχρονα συστήματα ασφαλείας. Τα έχουν εκχωρήσει σε συνεργαζόμενες εταιρείες και απλώς διατηρούν μία υποτίθεται αρμόδια διεύθυνση, αποψιλωμένη από τις συνεχόμενες εθελούσιες. Οι πολλοί και ισχυροί εποπτεύοντες φορείς – Τράπεζα Ελλάδος, ESM -SSM -EKT κλπ., δεν έχουν ευθύνη για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι μηχανισμοί ασφαλείας ηλεκτρονικών συναλλαγών των τραπεζών; Και πολύ περισσότερο, δεν έπρεπε να υποχρεώνουν τον κάθε θεματοφύλακα της περιουσίας των πολιτών σε ολοσχερείς αποζημιώσεις, αν ένα μέρος ή το όλον της κατάθεσής του κάνει φτερά; Αν δεν ευθύνεται η τράπεζα, τότε μήπως ευθύνεται ο κάθε…χάκερ;

Βροχή τα στοιχήματα για την τιμή που θα προτείνει η Πειραιώς για την MIG/Απροστάτευτοι οι επενδυτές

*** Με το που έγινε γνωστή χθες το πρωί, στις 10: 39, η ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς ότι κατέχει πλέον ποσοστό 36,22%της MIG και ότι θα υποβάλλει υποχρεωτικά δημόσια προσφορά για τις υπόλοιπες μετοχές, πέραν των άλλων, άρχισαν να πέφτουν στοιχήματα για το ποια τιμή θα προτείνει η τράπεζα. Τα κομπιουτεράκια πήραν φωτιά, ο κάθε ένας έλεγε τη δική του άποψη (ή…μπαλαφάρα), αλλά μέσα στον γενικό χαμό η μετοχή έκανε νέα όργια. Αλήθεια, κανείς δεν σκέφτηκε ότι έπρεπε ή να ανασταλεί προσωρινά η διαπραγμάτευση ή να δημοσιοποιηθεί ταυτοχρόνως και η προτεινόμενη τιμή, προκειμένου να προστατευθεί το επενδυτικό κοινό; Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, μάλλον αποκλείστηκε στα χιόνια…

Τώρα που γυρίζει – και το τελευταίο κουφάρι τους… γυαλίζει

*** Δε λέω, η χρηματιστηριακή αγορά έχει δώσει ήδη μεγάλα κέρδη και θα συνεχίσει να δίνει, σε όσους διαθέτουν πορτοφόλι και σύνεση. Οι αποδόσεις σε ισχυρά χαρτιά είναι πολύ υψηλές, αλλά και σε χαρτιά της μεσαίας κεφαλαιοποίησης συμβαίνει επίσης το ίδιο, με τη μικρή κεφαλαιοποίηση να ακολουθεί μεν, αλλά σε απόσταση ακόμα. Επειδή οι μνήμες από το παρελθόν υπάρχουν και είναι γνωστές στους παλαιότερους, θα πρέπει ως Μέσο που σέβεται τον επενδυτή κάθε βαλαντίου, να θυμίσουμε ότι και τότε κάποια σαπάκια βαφτίζονταν… υπερωκεάνια και κατέστρεψαν χιλιάδες ανθρώπους σε όλη τη χώρα. Διαπιστώνω ότι και τώρα, αρχίζει να διαμορφώνεται ένα κλίμα, σε αρχικό στάδιο βέβαια και υπό άλλες συνθήκες, που πολύ ομοιάζει με τα φαινόμενα της περιόδου 1999-2000.

*** Καλό είναι που διαχέεται η αναζήτηση ευκαιριών, γιατί υπάρχουν πράγματι μικρές και πολύ αξιόλογες εισηγμένες επιχειρήσεις, που αξίζουν καλύτερης τύχης και συμπεριφοράς στη χρηματιστηριακή αγορά. Κάποιων μάλιστα η αποτίμηση βρίσκεται στο ήμισυ και πιο κάτω, μόνο της αξίας των ακινήτων τους, χωρίς την προσθήκη καμίας άλλης δραστηριότητας, κύριας ή δευτερεύουσας. Αλλά εδώ χρειάζεται μεγάλη προσοχή από τους επενδυτές, γιατί εύκολα το κρέας κάποιοι το βαφτίζουν ψάρι. Γιατί υπάρχουν και “κουφάρια”, που ορισμένοι επιτήδειοι επιχειρούν να τα ξεθάψουν, προς ίδιον όφελος φυσικά, πλασάρονται ως δέλεαρ τη σημερινή χαμηλή τιμή της μετοχής τους και τα δήθεν…τρελά περιθώρια ανόδου της. Ονόματα δε λέω (ακόμα) μεγάλα παιδιά είστε άλλωστε.

Ενδιαφέρουν

*** Η BofA προειδοποιεί ότι έρχεται πτώση των ευρωπαϊκών μετοχών κατά 20%, αλλά βλέπει ανάκαμψη στη συνέχεια. Πολυετές συμπέρασμα: ο κάθε οίκος, ανάλογα με τα συμφέροντά του και τις τοποθετήσεις του ίδιου και των πελατών του, παρουσιάζει και τη δική του εκδοχή για την πορεία των αγορών γενικά, πολλές φορές και ειδικότερα για μεμονωμένους κλάδους ή μετοχές. Για αυτό, να λαμβάνεται μεν υπόψη σας τι λένε, αλλά να μην το θεωρείται και δεδομένο ότι θα επαληθευτούν οι προβλέψεις του κάθε ξένου οίκου.

*** Η “δυναμική παρέμβαση τρίτων” που σας έλεγα χθες, απέφερε αποτελέσματα όπως είδατε, αφού ο δεύτερος αγοραστής ποσοστού άνω του 5% στη MIG, η πούλησε το ποσοστό της στην Τράπεζα Πειραιώς και της έδωσε τη δυνατότητα να “επιτεθεί’ προς την πλευρά Ηλιόπουλου, ανεβάζοντας το ποσοστό της όσο χρειαζόταν, ώστε να καταστεί υποχρεωτική η δημόσια προσφορά της.

*** Ναι, την ανακάλυψαν τη Λανακάμ πολλοί εσχάτως, σας την είχα αναφέρει έγκαιρα και…πλαγίως. Δεν είναι…Ζάμπα (τη θυμάστε, ακόμα οι μέτοχοί της παίρνουν χρήματα από πωλήσεις ακινήτων της!), δεν είναι ΚΛΜ ή…3Α, είναι σκέτη η Λανακάμ. Ήταν ξεχασμένη και αυτή, τώρα θέλουν και τα προικιά της και τη σφραγίδα της. Προσεχώς, νεότερα, όταν και αν προκύψουν, όπως μου λένε…

*** Δεν πρόλαβα να σας πω να έχετε “το νου σας στον ΟΤΕ”, γιατί “έρχονται εξελίξεις από τη Γερμανία – αλλά και από άλλα μέρη του κόσμου” και η μετοχή του οργανισμού αφυπνίστηκε, κλείνοντας με κέρδη και ικανοποιητικό όγκο συναλλαγών. Επιμένω, ότι εδώ μπορεί να έχουμε μεγάλες εκπλήξεις.

*** Αυτά και για σήμερα κυρίες μου και κύριοι. Ντυθείτε καλά και μη γκρινιάζετε που κάνει για τρίτη ημέρα κρύο τσουχτερό και χιονίζει, κατά τόπους, που λένε και οι μετεωρολόγ(ι)οι. Απολαύστε κάθε εποχή, όσο ακόμα ξεχωρίζουν. Την καλημέρα μου!