Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι, καλή και χιονισμένη εβδομάδα

Επειδή εσχάτως γίνεται λόγος πολύς για ιδιωτικοποιήσεις, εκδηλώσεις ενδιαφέροντος ξένων οίκων αλλά και για επιστροφές κεφαλαίου και διανομές μερισμάτων στους μετόχους, σας λέμε ότι 2 «τεχνοκράτες» της «συμφοράς» και του «γλυκού νερού», μολονότι επιλογές της κυβέρνησης (ο ένας και της προηγούμενης λόγω ιδιαίτερων σχέσεων με τον προκάτοχο του) θα είχαν πάρει πόδι προ πολλού, εδώ και πολύ καιρό! Διότι κατά κοινή ομολογία τα έχουν κάνει μαντάρα σε όλα τα επίπεδα, αδυνατώντας να ασκήσουν ουσιαστική διοίκηση!

Ωστόσο παραδόξως παραμένουν στις θέσεις τους, εκ των κορυφαίων στο σύστημα, όχι λόγω των προσόντων που διαθέτουν ή του μάνατζμεντ που ασκούν, αλλά επειδή οι «κυρίες» τους έχουν απευθείας πρόσβαση και συνδέονται με προσωπική φιλία παλαιόθεν με τον πρωθυπουργό και το στενό του περιβάλλον!

Σε απλά λόγια οι 2 αποτυχημένοι τεχνοκράτες στηρίζονται από τις γυναίκες τους, εκ των οποίων η μία είναι πρώην συμμαθήτρια του Κυριάκου Μητσοτάκη και της παρέας του από το Κολλέγιο, η δε άλλη είναι κολλητή φίλη στενού οικογενειακού προσώπου του πρωθυπουργού!

Οι «κύριοι» των ισχυρών και με παρέμβαση «κυριών» διασώζουν έτσι τις παχυλά αμειβόμενες θεσούλες τους, αποδεικνύοντας στην πράξη για μια ακόμη φορά ότι στη δημόσια διοίκηση κυριαρχούν όχι οι άξιοι και ικανοί, αλλά οι ημέτεροι, οι κολλητοί, οι φίλοι από τα παλιά και οι σύζυγοι των φίλων! Της αναξιοκρατίας το ανάγνωσμα…

Τράπεζες: Στο θεό το spread επιτοκίων καταθέσεων/ χορηγήσεων – Πλασάρουν τώρα αμοιβαία, με δέλεαρ ετήσιο μέρισμα!

*** Με τις αντιδράσεις να πολλαπλασιάζονται από καταθέτες και συλλογικούς φορείς, αλλά και γενικότερα από την κοινωνία, καθώς τα επιτόκια καταθέσεων παραμένουν σε ουσιαστικά μηδενικά επίπεδα, ενώ τα χορηγήσεων αυξάνονται, οι τράπεζες αναζητούν τρόπους διαφυγής, όχι από τα υπουργικά…μπινελίκια, αλλά από την κατακραυγή της κοινωνίας. Το spread πλέον έχει φτάσει στο 5% (!), αλλά οι τράπεζες παραμένουν ασυγκίνητες και κρατάνε τα επιτόκια καταθέσεων σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα, ενώ αν υπολογιστεί και ο πληθωρισμός ουσιαστικά είναι “μαρς αρνητικά”, όπως τα χαρακτηρίζουν τα ίδια τα τραπεζικά στελέχη, που έρχονται σε επαφή με τους καταναλωτές – καταθέτες και δανειολήπτες.

*** Οι τράπεζες, στην προσπάθειά τους να συγκρατήσουν ένα ενδεχόμενο κύμα φυγής καταθέσεων, ειδικά προς αγορά μετοχών στο Χρηματιστήριο – περιορισμένο μεν μέχρι τώρα, αλλά όχι αμελητέο και συνεχώς αυξανόμενο – καθώς δεν υπάρχει άλλη διέξοδος για τους αποταμιευτές, ρίχνουν πλέον άλλα “όπλα” πειθούς. Με το απαιτούμενο φυσικά δέλεαρ, που υπό προϋποθέσεις όμως μπορεί να αποδειχθεί και παγίδα απωλειών κεφαλαίου για τους καταθέτες. Το όπλο δεν είναι άλλο από την προτροπή, με κάθε τρόπο – επιστολές, e mails, τηλεφωνικές ή δια ζώσης προτροπές -να μετατρέψουν oi πελάτες τους ένα μέρος τουλάχιστον των καταθέσεών τους σε ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια.

*** Μεταφέροντας καταθέσεις σε πενταετούς διάρκειας αμοιβαία, υποτίθεται περιορισμένου κινδύνου, οι καταθέτες – μεριδιούχοι θα παίρνουν μία ετήσια απόδοση – μέρισμα περί το 3% για το τρέχον έτος, η οποία φυσικά είναι κατά πολύ μεγαλύτερη του επιτοκίου μίας προθεσμιακής κατάθεσης. Αυτό είναι το δέλεαρ των αμοιβαίων που ρίχνουν στην αγορά η Eurobank, η Alpha Bank και η Πειραιώς, με ενισχυτικό επιχείρημα ότι η απόδοση των κεφαλαίων τους μπορεί να αποφέρει, όταν λήξει η τοποθέτηση και σημαντικά ακόμα κέρδη, ανάλογα βέβαια με την πορεία των επενδύσεων που επιλέγουν οι θυγατρικές των τραπεζών ΑΕΔΑΚ.

*** Με δεδομένο, όπως έχουν χτιστεί τα συγκεκριμένα αμοιβαία, ότι το 65% του ενεργητικού τους επενδύεται σε κρατικά και εταιρικά ομόλογα και το υπόλοιπο σε καταθέσεις και παράγωγα χρηματοπιστωτικά προϊόντα, εκ πρώτης όψεως διαφαίνεται ότι μειώνεται δραστικά ο κίνδυνος για τους μεριδιούχους. Αλλά, πιστεύει κάποιος πράγματι ότι οι αποδόσεις των ομολόγων θα παραμένουν στα τρέχοντα επίπεδα μετά από 2,3,4 ή 5 χρόνια; Ή ότι τα παράγωγα χρηματοπιστωτικών προϊόντων, θα είναι πάντα επικερδή; Πέραν των (αναγκαστικών) “καλών προθέσεων”, η προϊστορία των αμοιβαίων κεφαλαίων, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, δυστυχώς μόνο η καλύτερη δεν είναι, ενώ και περιπτώσεις όπως οι καταθέσεις και τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο, είναι άκρως διδακτικές.

Οι 2 σοβαρές ανοιχτές υποθέσεις, εκ των οποίων η μία στην Κύπρο και η άλλη στην Αμερική, ο «πράκτορας» – ερευνητής, ο Αμερικανός δήθεν δημοσιογράφος που ζει στην Αθήνα και τα ταξίδια για συγκέντρωση στοιχείων σε Κύπρο και σε άλλη ήπειρο!

Μου λένε κάποιες καλά ενημερωμένες πηγές που γνωρίζουν εκ των έσω πρόσωπα και πράγματα και ταυτόχρονα ξέρουν καλά πως κινείται το παρασκήνιο, ότι ορισμένα παρακρατικά συστήματα, με τη συμμετοχή «πρακτόρων» δήθεν ερευνητών, αλλά και με την ενεργό δράση και συμμετοχή περίεργου και ιδιότυπου Αμερικανού «δημοσιογράφου» που ζει στην Ελλάδα και εξειδικεύεται σε ειδικές «δημοσιογραφικές» αποστολές, «σκαλίζουν» 2 μεγάλες ανοιχτές υποθέσεις στην Κύπρο και πέραν του Ατλαντικού!

Μάλιστα οι ίδιες πηγές επιμένουν ότι το εν λόγω σύστημα που δρα υπόγεια και με μυστικότητα των κινήσεων του, έχει πραγματοποιήσει εσχάτως ταξίδια τόσο στην Κύπρο όσο και σε άλλη Ήπειρο προκειμένου να βρει στοιχεία που να τεκμηριώνουν τις αβάσιμες καταγγελίες του, που προφανώς εξυπηρετούν άλλα επιχειρηματικά – και όχι μόνο- συμφέροντα!

Attica Bank: Μετά τη φυγή της Ellington, τρέχει να προλάβει το χρονοδιάγραμμα αύξησης – Άρον-άρον πώληση κόκκινων δανείων

*** Η Attica Bank τρέχει τώρα τις διαδικασίες της αύξησης, απαλλαγμένη επιτέλους από το “κακό σπυρί” της Ellington, που την κρατούσε δέσμια σχεδόν επί δύο χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων σπαταλήθηκαν και πολύτιμος χρόνος και υπερπολύτιμα κεφάλαια, σε αποτυχημένες προσπάθειες εξεύρεσης λύσης, που έμοιαζαν δυστυχώς ναρκοθετημένες εκ των προτέρων. Βασικός στόχος τώρα της διοίκησης, που ανασυντάχθηκε μετά την αποχώρηση των τριών μελών που εκπροσωπούσαν την Ellington, είναι να γίνει η αύξηση μέσα στους χρόνους που έχουν οριστεί, ώστε να υπάρξει μία ηχηρή πειθώ προς όλες τις κατευθύνσεις, ότι η τράπεζα βαδίζει πλέον εκ του ασφαλούς στο δρόμο της εξυγίανσης και της επαναδραστηριοποίησής της, με υγιή κριτήρια στην τραπεζική αγορά,

*** Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι τις 16 του μήνα η διοίκηση της τράπεζας τρέχει να προλάβει την υποβολή στις εποπτικές αρχές των αναθεωρημένων φυσικά business plan και capital plan, που θα περιλαμβάνουν αυτή τη φορά και τη στρατηγική διαχείρισης των “κόκκινων” δανείων, καθώς απουσιάζει το καπέλωμα της Ellington, που αντιδρούσε σε κάθε τέτοια προοπτική. Η οποία δεν είναι άλλη από αυτή που είχαν εισηγηθεί εξ αρχής, με επιχειρήματα, οι UBS και Eroxxx, για άμεση και με ταχείς ρυθμούς πώληση των “κόκκινων” δανείων, ειδικά όσων… φρόντισε η Ellington να αποψιλώσει από κάθε ενέχυρο!

Στον εισαγγελέα για λαθρεμπορία πετρελαίου από την Λιβύη παραπέμπει η Αρχή για το ξέπλυμα γνωστό εφοπλιστή!

Μία πολύ σοβαρή υπόθεση λαθρεμπορίας και μεταφοράς παράνομου πετρελαίου από την Λιβύη δια μέσω των τάνκερ πολύ γνωστού εφοπλιστή έστειλε στον εισαγγελέα για τα περαιτέρω, προκειμένου να διερευνηθούν από την Δικαιοσύνη και τους ανακριτές πλήθος κακουργηματικών πράξεων, η Αρχή για το ξέπλυμα!

Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση, μετά από διεξοδική έρευνα και την συσσώρευση πλήθους στοιχείων, καθώς και επωνύμων μαρτυριών, η Αρχή για το ξέπλυμα που λειτουργεί υποδειγματικά υπό την καθοδήγηση του άξιου δικαστικού κυρίου Βουρλιώτη, ξετυλίγει το κουβάρι της παράνομης διακίνησης πετρελαίου από την Λιβύη, μια υπόθεση εκτεταμένης λαθρεμπορίας, που ήδη η ανάδειξη της από τις Αρχές και την Δικαιοσύνη, έχει προκαλέσει την ανησυχία στο «σύστημα» καθώς και σε άλλους προβεβλημένους εφοπλιστές!

Για τη σοβαρή αυτή υπόθεση, που σε αυτή τη φάση αφορά αποκλειστικά και μόνο τον επώνυμο εφοπλιστή που παραπέμπεται στην Δικαιοσύνη, φέρεται να έχει ενημερωθεί η κυβέρνηση και το πρωθυπουργικό γραφείο!

Παράλληλα η Αρχή για το ξέπλυμα βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με το Υπ. Προστασίας του Πολίτη, αλλά και με το Υπ. Ναυτιλίας προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη δραστηριοποίηση του Λιμενικού Σώματος!

Καθώς από τις Αρχές και τις Υπηρεσίες της χώρας θεωρείται ότι η συγκεκριμένη περίπτωση του γνωστού εφοπλιστή αποτελεί απλώς την κορυφή του παγόβουνου μιας δαιδαλώδους ιστορίας τεραστίων διαστά

Η στεγαστική πολιτική του Δημοσίου, μετά τη…ΜΟΜΑ και οι εκλογές

*** Επί δεκαετίες ολόκληρες, το Δημόσιο απείχε επιδεικτικά από κάθε δραστηριότητα που αφορούσε τη στεγαστική πολιτική χιλιάδων πολιτών που δεν είχαν τη δυνατότητα να πάρουν ένα δάνειο και φυσικά να το εξυπηρετήσουν, ειδικά οι νέοι άνθρωποι, ζυγάρια ή όχι. Από την εποχή της…ΜΟΜΑ (Μικτές Ομάδες Μηχανημάτων Ανασυγκροτήσης), με τη μεγάλη συνεισφορά τους στην εκτέλεση δημόσιων έργων υποδομών, αλλά και κατοικιών, που καταργήθηκαν το 1992 (Ν. 2026/92), έχει το δημόσιο να εμφανίσει έστω και την παραμικρή εμπλοκή σε αυτό το κοινωνικό πρόβλημα. Άφησε ουσιαστικά απολύτως ανοιχτό το πεδίο στις τράπεζες, που αναπτύχθηκαν και μέσω των χρυσοφόρων στεγαστικών δανείων, επιδοτώντας απλώς το επιτόκιο για τα πρώτα χρόνια.

*** Τώρα, με την επιδείνωση των συνθηκών και με το στεγαστικό πρόβλημα, ειδικά στις κρίσιμες προς ένταξη στην παραγωγή ή ήδη ενταχθείσες ηλικίες και εν όψει εκλογών, όλα τα κόμματα ενέταξαν το πρόβλημα στους εκλογικούς τους σχεδιασμούς. Το ίδιο και η κυβέρνηση, που επιχειρεί με το πρόγραμμα «Σπίτι μου» τη χορήγηση των πρώτων χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων σε νέους ή νέα ζευγάρια έως 39 ετών για αγορά πρώτης κατοικίας. Παράλληλα, θα «τρέξει» σε σύντομο χρονικό διάστημα και το πρόγραμμα «Κάλυψη», μέσω του οποίου θα αξιοποιηθεί το υφιστάμενο απόθεμα διαμερισμάτων του προγράμματος «ΕΣΤΙΑ», για την υλοποίηση προγράμματος κοινωνικής κατοικίας. Στόχος να διατεθούν τουλάχιστον 1.000 διαμερίσματα ως κοινωνικές κατοικίες σε νέους, ηλικίας 25-39 ετών, δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, χωρίς ιδιόκτητη πρώτη κατοικία.

*** Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς τον Μάρτιο θα είναι δυνατή η υποβολή των αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους, ώστε να εκταμιευθούν τα πρώτα χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια, αφού προηγηθεί η απαιτούμενη έγκριση από την τράπεζα και να ξεκινήσει το πρόγραμμα «Κάλυψη». Οι δικαιούχοι μπορούν να αποκτήσουν, πρώτη κατοικία αξίας έως 200.000 ευρώ, επιφάνειας έως 150 τ.μ. και με παλαιότητα τουλάχιστον 15 ετών, ενώ το δάνειο μπορεί να φτάσει κατ’ ανώτατο όριο στις 150.000 ευρώ και η διάρκειά του δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 30 έτη. Το δάνειο χρηματοδοτείται κατά 75% από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ, πρώην ΟΑΕΔ) και για το ποσοστό του δανείου που χρηματοδοτείται από τη ΔΥΠΑ δεν οφείλεται τόκος, ενώ το υπόλοιπο 25% χορηγείται από τις τράπεζες.

Τα λιμάνια έχουν “πολύ ψωμί” – 8 ενδιαφερόμενοι για τον Βόλο

*** Γενικώς, όπως αποδεικνύεται από τις περιπτώσεις των ΟΛΠ και ΟΛΘ, τα λιμάνια της χώρας εξασφαλίζουν μεγάλα έσοδα, υπεραξίες και παράλληλα κέρδη σε πολλά επίπεδα. Και για το λόγο αυτό παρατηρείται το φαινόμενο της μαζικής προσέλευσης υποψηφίων για την αγορά του πλειοψηφικού τους πακέτου, όπως τώρα για το Οργανισμού Λιμένος Βόλου (ΟΛΒ) μέσω πώλησης ποσοστού συμμετοχής τουλάχιστον 67%, όπως ακριβώς συνέβη και προ μηνών με το λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Εκδήλωση ενδιαφέροντος υπέβαλαν τα ακόλουθα οκτώ (8) επενδυτικά σχήματα: Κοινοπραξία Israel Shipyards – Χαλυβουργία Ελλάδος, Κοινοπραξία Intrakat – TΕΚΑΛ, Κοινοπραξία Goldair Cargo – Goldair Handling, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΛΘ, QTerminals, Advance Properties και Mariner Capital.

*** Έβαλα πρώτη την κοινοπραξία ισραηλινών και Χαλυβουργία Ελλάδος,γιατι στο Βόλο, όπου εδρεύει η ελληνική εταιρεία, υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις για την τύχη που θα έχουν όσες μικρές επιχειρήσεις κάθε είδους ουσιαστικά ζουν από τις εργασίες του λιμανιού. Σας είχα πει, αν θυμάστε, προ αρκετών ημερών ότι υπάρχει κίνηση συνασπισμού επιχειρηματικών δυνάμεων και όχι μόνο, προς προστασία των τοπικών συμφερόντων. Συλλογικοί φορείς της πόλης και οι βιομήχανοι της Θεσσαλίας μάλιστα ζητούν να συμπεριληφθεί στην προκήρυξη, η υποχρέωση του όποιου αναδόχου-νικητή του διαγωνισμού προστασίας των συμφερόντων της τοπικής επιχειρηματικότητας. Θυμίζω ότι αυτή είναι η πρώτη φάση του διαγωνισμού, οπότε μπορεί το ΤΑΙΠΕΔ να θέσει κάποιους δεσμευτικούς όρους στους υποψήφιους που πληρούν τα κριτήρια προεπιλογής και θα κληθούν να συμμετάσχουν στη Β φάση του διαγωνισμού, αυτή των δεσμευτικών προσφορών.

*** Δράττομαι της ευκαιρίας να θυμίσω ότι ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση του, στρατηγικής σημασίας από κάθε άποψη, λιμανιού του Ηρακλείου Κρήτης βρίσκεται σε φάση αναμονής, καθώς αναμένεται να ενεργοποιηθεί η β’ φάση του σχετικού διαγωνισμού, δηλαδή της υποβολής δεσμευτικών προσφορών. Στην β’ φάση διεκδίκησης του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών, του 67% τουλάχιστον του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου έχουν περάσει η Olete, η κοινοπραξία Grimaldi Euromed – Μινωικές Γραμμές, η κοινοπραξία Portek International Private – GPH Cruise Port Finance, η κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις – Attica Grοup, η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Aviareps Ελλάς, η κοινοπραξία ΣΕΚΑΒΙΝ – Goldenstep Shipping, ο OΛΘ και η κοινοπραξία ΤΕΚΑΛ – JCC.

MIG: Μεγάλο παίγνιο ισχυρών παραγόντων γύρω από την επόμενη μέρα στην ακτοπλοΐα

*** Με την εμφάνιση και δεύτερου μετόχου στη MIG που κατέχει ποσοστό άνω του 5%, το παιχνίδι πλέον λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις και ξεφεύγει από τα όρια μίας “απλής επένδυσης”, οδηγώντας αβίαστα στο συμπέρασμα ότι εδώ έχουν κινητοποιηθεί ισχυρά συμφέροντα, που θέλουν να διαδραματίσουν ρόλο στην επόμενη ημέρα της ελληνικής ακτοπλοΐας. Η Τράπεζα Πειραιώς, θα πρέπει πλέον να σταθμίσει καλά τις επόμενες κινήσεις της και την αντίδρασή της, καθώς μπορεί να βρεθεί προ ανεπιθύμητων καταστάσεων, ιδίως ενός ενδεχόμενου ματαίωσης του σχεδιαζόμενου “deal”, με την ίδια, την Attica Συμμετοχών, την ΑΝΕΚ και τη STRIX.

*** Πληροφορίες που δεν κατέστη δυνατόν να διασταυρωθούν, πέραν της φημολογούμενης ανάμειξης Γκριμάλντι, αναφέρουν ότι ζωηρό ενδιαφέρον έχουν επιδείξει και ορισμένα γνωστά εφοπλιστικά – επιχειρηματικά ονόματα. Αυτό βέβαια μένει να διαφανεί σύντομα κατά τη διάρκεια πιθανόν της έκτακτης γενικής συνέλευσης, όταν αυτή πραγματοποιηθεί, γιατί είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο αναβολής της. Υπάρχει, όμως και ένα ς κίνδυνος για τους νέους ενσκύψαντες μετόχους της MIG: Αν, λέμε αν, ξαφνικά μετατραπεί το ομολογιακό, τα σημερινά ποσοστά τους, θα πιάσουν πάτο. Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις θα είναι ταχείες και πολύ ενδιαφέρουσες στη συνέχεια.

Ενδιαφέρουν

*** Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θεωρεί ότι όλα έχουν καλώς για την εκτίναξη της μετοχής της ΚΛΜ κατά 100% από την αρχή του έτους; Έχει διενεργήσει έναν έλεγχο των συναλλαγών, έτσι για να στηρίξει την όποια αξιοπιστία της ή και αυτό το φαινόμενο, θα ακολουθήσει την πορεία και άλλων αντίστοιχων;

*** Με απόφαση της η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα μοιράσει δωρεάν 1.200.000 μετοχές της, με κεφαλαιοποίηση μέρους των αποθεματικών της. Καθόλου, μα καθόλου άσχημα…

*** Φίλος οπαδός του Παναθηναϊκού διατύπωσε το ερώτημα – εύλογο εκ πρώτης όψεως: καλά, πως ακριβώς θα μοιραστούν τις απαιτούμενες εργασίες στο Βοτανικό, οι τρεις εταιρείες της νικήτριας κοινοπραξίας, ήτοι οι ΤΕΡΝΑ-ΑΚΤΩΡ-Μυτιληναίος; Κανένα πρόβλημα δεν θα έχουν, αυτό είναι βέβαιο. Το θέμα είναι να επιλυθούν διάφορα διαδικαστικά προβλήματα γραφειοκρατικού τύπου και να προχωρήσει το προτζεκτ.

*** Μέσα στην εβδομάδα, μαθαίνω ότι θα υπάρξουν εξελίξεις γύρω από τη ΒΙΣ του ομίλου της οικογένειας Φιλίππου. Ξένος ο αγοραστής, όπως διαδίδεται ή εγχώριος ομοειδής όμιλος;

*** Αυτά και για σήμερα κυρίες μου και κύριοι. Η… άσπρη μέρα ήρθε, έστω και αργά, οπότε απολαύστε τη, αλλά με προσοχή! Την καλημέρα μου!