Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι

Η Κυβέρνηση ανοίγει θέμα “αξιοποίησης” μέρους του μαξιλαριού των 38 δισ.- Συζητήθηκε προ ημερών μεταξύ Πρωθυπουργού και Γκραμένια του ESM

*** Σήμερα η στήλη σας μεταφέρει μία είδηση, η οποία αφορά, όπως θα αντιληφθείτε, στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας και είναι πιθανόν να προκαλέσει και πολιτικές τριβές, ιδίως αυτή την ουσιαστικά προεκλογική περίοδο, αν τελικά η κυβέρνηση φέρει στο προσκήνιο το όλο θέμα. Και επειδή στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν χρειάζονται πολλά λόγια, σπεύδω αμέσως στην αποκάλυψη: Κατά την πρόσφατη επίσκεψη στην Αθήνα του Πιερ Γκραμένια, του νέου επικεφαλής του ESM και στο πλαίσιο της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό, ο κ. Μητσοτάκης φέρεται ότι του έθεσε το θέμα του ξεπαγώματος ενός μέρους του μαξιλαριού των 38 δισ. και ειδικότερα των 16 δισ. ευρώ που αποτελεί δάνειο του ESM και αξιοποίησής του από την Ελλάδα.

*** Ουσιαστικά η ελληνική πλευρά έθεσε τον προβληματισμό και συνάμα την πρότασή της, με το ποσό αυτό να αγοραστεί χρέος, μειώνοντας και το ύψος του και απαλλάσσοντας τη χώρα από τους τόκους που πληρώνει σε ετήσια βάση και οι οποίοι ανέρχονται σε πάνω από 250 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, θα μειωθεί και το ποσοστό του χρέους ως προς το ΑΕΠ, στοιχείο επίσης πολύ σημαντικό, αν υιοθετηθεί και εγκριθεί από τον ESM αυτή η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης. Όπως γίνεται αντιληπτό, ο Γκραμένια δεν μπορούσε να δώσει επιτόπου σαφή απάντηση, ούτε ο ίδιος ούτε οι άμεσοι συνεργάτες του που τον συνόδευαν, αλλά κατά τις πληροφορίες δεσμεύτηκε να το φέρει το θέμα προς συζήτηση. Πάντα κατά τις ίδιες πληροφορίες, εξέφρασε κατ’ αρχήν θετική άποψη για τους προβληματισμούς και τις προσπάθειες της κυβέρνησης να διαχειριστεί αυτά τα κεφάλαια με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την ελληνική οικονομία, στην όποια υποτροπή της, είτε εξαιτίας εσωτερικών καταστάσεων είτε λόγω αρνητικών διεθνών συγκυριών και δεσμεύτηκε να απαντήσει, σε συνεννόηση φυσικά και με άλλα κοινοτικά όργανα.

*** Το θέμα είναι ότι αν ανοίξει τώρα τέτοια συζήτηση, είναι πιθανόν να ανοίξουν και οι πολιτικοί ασκοί του Αιόλου, καθώς τα υπόλοιπα κόμματα πλην Νέας Δημοκρατίας, θεωρείται περίπου βέβαιο ότι θα αντιδράσουν στο γκρέμισμα του μισού ποσού από το τείχος προστασίας της οικονομίας. Πολύ περισσότερο ο ΣΥΡΙΖΑ που το θεωρεί επίτευγμά του, θα αντιδράσει, με δεδομένο ότι επί ημερών του χτίστηκε το περίφημο “μαξιλάρι”. Είναι όμως η πλέον κατάλληλη περίοδος να ανοίξει ένα τέτοιο θέμα; Όταν μάλιστα το ποσό αυτό που μας δάνεισε ο ESM , θα μπορεί η χώρα να το χρησιμοποιήσει μόνο αν κατακτήσει εκ νέου την επενδυτική βαθμίδα. Προφανώς – και σωστά από την πλευρά της – κυβέρνηση της Ν.Δ. επενδύει από τώρα για την επόμενη ημέρα, θεωρώντας ότι και κυβέρνηση θα είναι και μετά τις εκλογές και ότι η επενδυτική βαθμίδα θα έρθει σίγουρα μέσα στο τρέχον έτος, το πιθανότερο στο δεύτερο εξάμηνο.

Οι τρεις «σκληροί» του ΣΥΡΙΖΑ στην Εκκλησία! Μητροπολίτης Συμεών της Φθιώτιδας, Κωστής Δήμτσας πρώην διοικητής Αγίου Όρους και η κυρία Καραγιάννη της «Αποστολής»!

Επειδή εσχάτως έχουμε ενασχοληθεί σε μεγάλο βαθμό με τα όσα διαδραματίζονται στην Εκκλησία της Ελλάδος και αναδείξαμε ύποπτες μεθοδεύσεις και μη σύννομες διαγωνιστικές διαδικασίες, ιδίως τα όσα συνέβησαν στον πλειοδοτικό διαγωνισμό για το Ορφανοτροφείο Βουλιαγμένης, σήμερα θα σας αποκαλύψουμε ποιοι είναι οι 3 πιο σκληροί του ΣΥΡΙΖΑ στην Εκκλησία, που βαδίζοντας προς τις εκλογές θα παίξουν πολύ δυνατά με όλες τις δυνάμεις τους το χαρτί του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης!

Ο πιο Συριζαίος Δεσπότης είναι ο Συμεών της Φθιώτιδας! Ο αδερφός του είναι νομικός σύμβουλος του Ιβάν Σαββίδη, ενώ ο ίδιος θεωρείται και είναι από τα πρωτοπαλίκαρα του ρωσικού εκκλησιαστικού μπλοκ στην Ελλάδα μαζί με τον Κέρκυρας, τον Πατρών και τον Μητροπολίτη Βέροιας!

Ο Συμεών, που πολύ συχνά φωτογραφίζεται με προσωπικότητες του τραγουδιού (πχ Αντώνης Ρέμος) και άλλους νταραβεριτζήδες της Αιολικής Ενέργειας από την ευρύτερη περιοχή, φέρεται ως ο Πατριάρχης του ΣΥΡΙΖΑ στην Εκκλησία και ο οποίος προετοιμάζεται για την προεκλογική μάχη των μαχών!

Ο δεύτερος πιο σκληρός Συριζαίος στην Εκκλησία είναι ο Κωστής Δήμτσας! Πρώην Διοικητής του Αγίου Όρους επί εποχής ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, ο αυτοαποκαλούμενος «Καραμανλικός» Δήμτσας (ξέρετε, ένας ακόμη εκ των Καραμανλικών που συμμετείχαν στην παρά φύση συγκυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με το κόμμα του Καμμένου) αντικαταστάθηκε επί κυβέρνησης Μητσοτάκη από τον εφοπλιστή Θανάση Μαρτίνο και μετακινήθηκε ως Γενικός Διευθυντής στην «Αποστολή», την ΜΚΟ της Αρχιεπισκοπικά!

Στην «Αποστολή» φέρεται να δραστηριοποιείται και το τρίτο μέλος των πρωτοπαλίκαρων του ΣΥΡΙΖΑ στην Εκκλησία, η κυρία Καραγιάννη, ο σύζυγος της οποίας είναι τοπικός παράγων της Θεσσαλονίκης!

Ε.Ε: Άτολμο πακέτο μέτρων και χωρίς νέα κεφάλαια για την προστασία των βιομηχανιών της

*** Για ακόμα μία φορά αποδεικνύεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν διαθέτει την πολιτική εκείνη, που θα προσέδιδε κύρος και πυγμή συνάμα προς τις διεθνείς αγορές και εν προκειμένω έναντι των ΗΠΑ και της επιδότησης της δικής της βιομηχανίας με πακτωλό δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το πακέτο μέτρων που παρουσίασε η Κομισιόν, δεν περιλαμβάνει νέο χρήμα και δημιουργεί κίνδυνο να ευνοηθούν οι πλουσιότερες χώρες. Το θέμα ναι μεν θα συζητηθεί στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, αλλά ο οδικός χάρτης για το πώς σχεδιάζει να διατηρήσει τις βιομηχανίες της ανταγωνιστικές έναντι των ΗΠΑ και της Κίνας – οι οποίες προσφέρουν τεράστιες επιδοτήσεις στις εγχώριες πράσινες τεχνολογίες – δεν φαίνεται να πείθει.

*** Το σχέδιο της Κομισιόν, το οποίο θα συζητήσουν οι 27 ηγέτες της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα, είναι μια απάντηση στον νόμο του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος περιλαμβάνει περίπου 500 δισεκατομμύρια δολάρια σε νέες δαπάνες και φορολογικές ελαφρύνσεις για μια δεκαετία. Το σχέδιο της Επιτροπής έτυχε ανάμεικτης υποδοχής, με ορισμένους να ανησυχούν ότι οι επιδοτήσεις θα βοηθήσουν μόνο πλουσιότερες χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία, που έχουν τη δημοσιονομική ικανότητα να επενδύσουν σε εγχώριες επιχειρήσεις.

*** Οι Ευρωπαίοι ανησυχούν ότι οι επιδοτήσεις που προσφέρονται από τις ΗΠΑ όχι μόνο θα καταστήσουν τις ευρωπαϊκές εταιρείες μη ανταγωνιστικές, αλλά θα προσελκύσουν και επενδύσεις στην άλλη όχθη του Ατλαντικού. Σε μια κίνηση που μπορεί να αναστατώσει μικρότερες χώρες, η Επιτροπή δεν σχεδιάζει να συγκεντρώσει νέα χρηματοδότηση για το πακέτο, καθώς υπάρχουν ήδη περισσότερα από 380 δισεκατομμύρια ευρώ κεφαλαίων που έχουν δεσμευτεί για την πράσινη μετάβαση μέσω 2030. Κάποια κράτη-μέλη, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, έχουν αντιδράσει στη χαλάρωση των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις, αναφέροντας ότι θα ευνοούσε τη Γερμανία και τη Γαλλία.

Ποιος πρώην συστημικός τραπεζίτης έκανε χρήση του νόμου για τις γονικές παροχές των 800.000 και έγραψε περιουσιακά στοιχεία (λέγεται για μία επιχείρηση) στα παιδιά του;

Ένας πρώην συστημικός τραπεζίτης, από εκείνους που φέρουν μεγάλη ευθύνη για την καταστροφή του τραπεζικού συστήματος και την είσοδο της Ελλάδας στην εποχή των μνημονίων που οδήγησαν τη βάση της κοινωνίας σε εξαθλίωση, και ο οποίος εσχάτως παριστάνει τον fund manager και ταυτοχρόνως έχει εξειδικεύει ως μέλος του ΔΣ εισηγμένων – και όχι μόνον- εταιριών, φέρεται να έχει επωφεληθεί από την χρήση του νόμου για τις 800.000 ευρώ γονικών παροχών!

Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές ο «γοητευτικός» (όπως μόνο ο ίδιος νομίζει) πρώην τραπεζίτης φέρεται να εκμεταλλεύθηκε τις διατάξεις του νέου νόμου του Υπ. Οικονομικών για τις γονικές παροχές και προέβη σε μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων – λέγεται για μία επιχείρηση εκτός των άλλων- στα παιδιά του, αποφεύγοντας (νόμιμα) τον φόρο κληρονομιάς και τον φόρο μεταβίβασης που μέχρι πρότινος ίσχυε!

Ο Μελισσανίδης θέλει αθλητικό κέντρο και mall στο Μαρκόπουλο

*** Όντας ο μοναδικός που υπέβαλε προσφορά για το Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο στο Μαρκόπουλο, μέσω της εταιρείας συμφερόντων του Aplekton, ο Δημήτρης Μελισσανίδης έχει έτοιμα τα σχέδια για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση της έκτασης. Σύμφωνα με πηγές που έχουν πρόσβαση στον όμιλο Μελισσανίδη, η αρχική στόχευση είναι να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο αθλητικό κέντρο, μία αθλητική ακαδημία, η οποία θα περιλαμβάνει όλα τα αθλήματα και όχι μόνο τις μονάδες υποδομής ποδοσφαίρου. Ταυτόχρονα, διαβλέποντας ότι στην ευρύτερη περιοχή υπάρχει πεδίο δημιουργίας ενός μεγάλου εμπορικού κέντρου, το επιτελείο του έχει έρθει σε επαφή και με ξένους μεγάλους ομίλους, οι οποίοι έχουν στη στρατηγική τους τον ερχομό τους στην Ελλάδα και κάποιοι άλλοι την ενίσχυση της εδώ παρουσίας τους.

Ποια συμφωνία «ψήνεται» στην Αττική οδό; Για ανατροπές στις υφιστάμενες κοινοπραξίες και δημιουργία νέων ισορροπιών και συσχετισμών δυνάμεων κάνουν λόγο οι πληροφορίες!

Μου λένε καλά πληροφορημένες πηγές, με γνώση σε βάθος και εκ των έσω, ότι στα υποψήφια σχήματα που θα κατέβουν στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για την σύμβαση παραχώρησης, κυοφορούνται μεγάλες αλλαγές που πιθανόν να ανατρέψουν υφιστάμενες ισορροπίες και συσχετισμούς δυνάμεων!

Όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένοι κύκλοι, το σχήμα που είχε διαμορφωθεί σε μία εκ των ισχυρών κοινοπραξιών η οποία θα αποτελούσε ένα εκ των «μεγάλων φαβορί», δεν …περπατάει, λόγω αποχώρησης μέλους αυτής!

Κατά συνέπεια, ακούγεται εντόνως στην αγορά ότι ο βασικός εταίρος αυτής έχει εισέλθει σε συζητήσεις με άλλες υφιστάμενες κοινοπραξίες προκειμένου να συμμετάσχει στον διαγωνισμό σε μία εξ αυτών! Λογικό και αναμενόμενο, βάσει της εξέλιξης των πραγμάτων!

Μολονότι οι αρχικές πληροφορίες έλεγαν ότι οι σχετικές συζητήσεις γίνονταν με κοινοπραξίες «ξένων παικτών», εσχάτως, μετά μάλιστα από «συγγενείς» μετοχικές μεταβιβάσεις στο Χρηματιστήριο, ακούγεται ότι συζητήσεις γίνονται (για το 10%) και με υποψήφιο σχήμα στο οποίο συμμετέχει ισχυρός Έλληνας παίκτης!!! Λέτε;

Ανοίγει σήμερα η προσφορά για το γήπεδο του ΠΑΟ

*** Σήμερα είναι προγραμματισμένο να ανοίξει η προσφορά που κατατέθηκε για το γήπεδο του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό από την κοινοπραξία των εταιρειών ΤΕΡΝΑ-Μυτιληναίος-ΆΚΤΩΡ. Το έργο που δεν περιλαμβάνει μόνο την κατασκευή του γηπέδου, αλλά και άλλες εργασίες στον περιβάλλοντα χώρο, έχει αρχικό προϋπολογισμό 120 εκατ. ευρώ. Όλοι στον σύλλογο, αναμένουν από εδώ και στο εξής να τρέξει με άλλες ταχύτητες πλέον το όλο πρότζεκτ, που έχει περάσει από χίλια κύματα, αμφισβητήσεις και πολεμική.

Ένας διευθύνων κρατικής εταιρίας που ερευνάται από την Δικαιοσύνη και ένας ΓΓ υπουργείου, που ερευνάται από το ξέπλυμα, στηρίζονται από τις συζύγους τους που έχουν προσωπική πρόσβαση άνωθεν!

Επειδή στην Ελλάδα ζούμε, όπου βασιλεύει η αναξιοκρατία και συνήθως οι άχρηστοι απολαμβάνουν υψηλών θέσεων επιρροής και ισχύος, με ιλιγγιώδεις απολαβές την ώρα που η κοινωνία υποφέρει, σας αποκαλύπτω:

Ένας Διευθύνων Σύμβουλος κρατικής εταιρίας, μάνατζερ της συμφοράς και της χειρίστης υποστάθμης που έχει στην κυριολεξία «καταστρέψει» την δημόσια επιχείρηση με πράξεις και παραλείψεις, για τις οποίες ήδη ερευνάται από την Δικαιοσύνη και τον αρμόδιο Εισαγγελέα!

Ένας Γενικός Γραμματέας παραγωγικού Υπουργείου, το όνομα του οποίου εμπλέκεται με φορέα που μοίραζε επιδοτήσεις εκατομμυρίων από τα κοινοτικά προγράμματα σε πλήθος επιχειρήσεων με μαϊμού στοιχεία, υπόθεση που ερευνάται από την Αρχή για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος!

Και οι δύο προβεβλημένοι άνδρες, τους οποίους η πολιτική και επιχειρηματική πιάτσα θεωρεί ανίκανους και επικίνδυνους για τον δημόσιο βίο και που αν έχεις επιχείρηση δεν τους παίρνεις ούτε για κλητήρες, έλκουν την ισχύ και την επιρροή τους, πέριξ του Πρωθυπουργού και του Μεγάρου Μαξίμου!

Καθώς οι σύζυγοι και των δύο συνδέονται είτε προσωπικά με φιλία, είτε επαγγελματικά στον χώρο του γραφείου, με το στενό περιβάλλον του πρωθυπουργού αλλά και τον ίδιον!

Ο οποίος προφανώς δεν αντιλαμβάνεται τι ζημιά του κάνουν οι δύο άνδρες, οι οποίοι δεν επελέγησαν ούτε διατηρούνται στις θέσεις τους λόγω προσόντων και ικανοτήτων, αλλά γιατί φροντίζουν γι αυτό οι κυρίες τους!

Δυστυχώς έτσι, δεν πάμε καλά για τις εκλογές! Γιατί αν ο πρωθυπουργός δεν αποφασίσει να πετάξει τα βαρίδια στη θάλασσα, το καράβι δεν θα φτάσει στον προορισμό του…

Η οικογένεια Φιλίππου πουλάει τη ΒΙΣ;

*** Έντονη είναι η φημολογία στην αγορά ότι η οικογένεια Φιλίππου βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία με μεγάλο (ξένο;) όμιλο, για την παραχώρηση πλειοψηφικού πακέτου της χαρτοβιομηχανίας ΒΙΣ. Μία πρώτη προσέγγιση πηγών που παραδοσιακά έχουν επαφές με τον όμιλο, επιβεβαίωσε ότι “πράγματι γίνονται κάποιες συζητήσεις, αλλά τίποτα ακόμα δεν είναι σίγουρο”. Επειδή πρόκειται για εισηγμένη επιχείρηση, η οποία μάλιστα πραγματοποίησε και μίνι-αύξηση κατά 2,48 εκατ. ευρώ, βρίσκοντας την Hellenic Quality Foods με ποσοστό 91,31%, μάλλον θα πρέπει να ερωτηθεί αρμοδίως για το θέμα.

ΚΟΥΙΖ 1

Όταν βλέπετε δημοσιεύματα ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού άρχισε ελέγχους σε παραγωγικές και εμπορικές εταιρείες μπύρας και αναψυκτικών, μετά από καταγγελίες και ενώ το καλοκαίρι αργεί, να ξέρετε ότι βγήκαν τα μαχαίρια στν κλάδο. Πολλώ δε μάλλον που οι ανακατατάξεις στο χώρο των αντιπροσωπειών σημάτων και στα αλκοολούχα μυρίζει μπαρούτι. Αλλά, γιατί η Επιτροπή δεν δημοσιοποιεί τα ονόματα, υπάρχει κάποιος ουσιαστικός λόγος;

ΚΟΥΙΖ 2

Ποιος πολιτικός αρχηγός έχει αρχίσει το τελευταίο διάστημα και πυκνώνει τις επαφές και τις συναντήσεις του με πρόσωπα που δεν είναι ενταγμένα σε στενά κομματικά επιτελεία και διαθέτουν ένα κύρος στην κοινωνία, χρήσιμο και δυσεύρετο σήμερα; Μη βιαστείτε να απαντήσετε, δεν είναι εύκολη η απάντηση, ιδίως όταν το δεύτερο σκέλος του κουίζ, αφορά και σε “διατελέσαντες” – γενικώς…

*** Αυτά και για σήμερα κυρίες μου και κύριοι. Την καλημέρα μου!