Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι, καλό μήνα και…καλό χειμώνα

Σήμερα η Fed αυξάνει κατά 0,25% τα επιτόκια – Αύριο οι σκληροπυρηνικοί της ΕΚΤ επιβάλλουν αύξηση κατά 0,50%

*** Ο νέος κύκλος των αυξήσεων των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες αρχίζει σήμερα από τις ΗΠΑ, όπου η Fed αποφασίζει εκτός απροόπτου να μειώσει τον βαθμό νομισματικής σύσφιξης και να ανακοινώσει αύξηση κατά 0,25%, προφανώς διαβλέποντας κάποια ενθαρρυντικά σημάδια στην πορεία βελτίωσης, έστω και οριακής, βασικών δεικτών της αμερικανικής οικονομίας. Βέβαια, δεν είναι λίγοι όσοι πιστεύουν ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα δυσκολευτεί πολύ στο επόμενο διάστημα, καθώς έχει εξαντλήσει ήδη το όριο έκδοσης ομολόγων, θέμα που επηρεάζει σε ένα βαθμό και την πολιτική της κεντρικής τράπεζας.

*** Αύριο έρχεται η σειρά της ΕΚΤ, με τη Λαγκάρντ και τους σκληροπυρηνικούς τραπεζίτες-μέλη της να έχουν το πάνω χέρι και για το λόγο αυτό δεν αναμένεται κάποια χαλάρωση της νομισματικής σύσφιξης. Η αύξηση των επιτοκίων στην Ευρωζώνη θα είναι στο επίπεδο του 0,50%, επιτείνοντας τα προβλήματα στην οικονομία, στις επιχειρήσεις και φυσικά στους δανειολήπτες, που θα δουν για μία ακόμα φορά τις δόσεις των δανείων τους να αυξάνονται. Με ακόμα πιο μεγάλο το κόστος δανεισμού, η ευρωπαϊκή οικονομία, που ασθμαίνει ήδη, θα αρχίσει να αναπνέει ακόμα πιο δύσκολα.

*** Άλλωστε, το καμπανάκι από τη συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2022, είναι ηχηρό και φυσικά αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι η ακολουθούμενη πολιτική από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δεν ενσωματώνει καν το πολύ δύσκολο παρόν και το προσεχές μέλλον, αλλά στοχεύει στο μακρινό μέλλον, το οποίο ούτε η ίδια μπορεί να προσδιορίσει με ακρίβεια, επικαλούμενη γενικώς και αορίστως το μακρινό 2025 και βλέπουμε, αν και όταν ο πληθωρισμός θα κατέλθει στα επίπεδα του 2%.

Δείκτης αποτυχίας η μείωση κατά 74% (!) των στεγαστικών δανείων τον Ιανουάριο

*** Τα στοιχεία για τα στεγαστικά δάνεια στην ευρωζώνη είναι η καλύτερη απόδειξη ότι μάλλον στραβά αρμενίζει το καράβι της Ε.Ε. Η ζήτηση μειώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με τα ίδια τα στοιχεία της ΕΚΤ, που αν μη τι άλλο κατέδειξαν ότι η αύξηση των επιτοκίων και η μείωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών επηρεάζουν αρνητικά όσο ποτέ την αγορά ακινήτων. Τον Ιανουάριο, λοιπόν, η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια μειώθηκε κατά 74% (!), η μεγαλύτερη πτώση από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή των στοιχείων το 2003, ενώ κατά το προηγούμενο τρίμηνο είχε σημειωθεί σωρευτική πτώση κατά 42%.

Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο: Καταχρήσεις και χειραγώγηση της Ενεργειακής αγοράς!

*** Όταν οι αρνητικές διαπιστώσεις έρχονται εκ των έσω, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο παρερμηνειών, αλλά κανονικά δεν θα έπρεπε να υπάρχει και κανένα περιθώριο συνέχισης αυτής της κατάστασης. Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο, με έκθεσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα, επισημαίνει την αργή πρόοδο της ΕΕ προς την ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς και την εξασφάλιση φθηνής ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. «Παρά τις φιλόδοξες προβλέψεις και τις όποιες προσπάθειες, είναι αργή η πρόοδος που καταγράφει η ΕΕ ως προς τον στόχο της σύνδεσης των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και τον απώτερο σκοπό της εξασφάλισης φθηνής ενέργειας για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις», αναφέρει στην έκθεση του.

*** Η σωρεία καθυστερήσεων στη σύζευξη των εθνικών αγορών ηλεκτρικής ενέργειας οφείλεται σε αδυναμίες στη διακυβέρνηση της ΕΕ και σ’ ένα περίπλοκο σύστημα ρυθμιστικών εργαλείων για το διασυνοριακό εμπόριο, που έδρασε ανασταλτικά όσον αφορά στην εφαρμογή των κανόνων της αγοράς, τονίζει το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΕΣ). Η δε παρακολούθηση της αγοράς από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον ACER, τον οργανισμό της ΕΕ για την ενέργεια, δεν στάθηκε ικανή ούτε αυτή, σύμφωνα, για να φέρει τις αναγκαίες βελτιώσεις. Πως άλλωστε να συμβεί αυτό, όταν τα μέτρα που εφαρμόστηκαν για τον περιορισμό των καταχρήσεων και της χειραγώγησης της αγοράς, “δεν έφτασαν μακριά”, με την έννοια ότι το μεγαλύτερο βάρος του κινδύνου της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, μετακυλίστηκε στους τελικούς καταναλωτές, με επώδυνες συνέπειες. Ευρωπαϊκή…ολοκλήρωση, όχι αστεία…

Μαθήματα του ΤΧΣ, σε υποψήφιους επενδυτές!

*** Δεν πρόκειται για…αστείο, ούτε για ευφυολόγημα, αλλά για πραγματικότητα. Τη στρατηγική αποεπένδυσης από τις τράπεζες, όλοι την είδαν, όλοι (υποτίθεται) ότι όχι απλώς τη διάβασαν, αλλά τη μελέτησαν επισταμένως, αλλά οι δυνητικά ενδιαφερόμενοι προσφεύγουν καθημερινά στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ζητώντας διευκρινίσεις επί διευκρινίσεων. Ουσιαστικά, πρόκειται για…μαθήματα που κάνει το Ταμείο σε κάθε ενδιαφερόμενο επενδυτή, μεταξύ των οποίων φιγουράρουν όλα τα μεγάλα ονόματα των διεθνών επενδυτικών τραπεζών. Τα “μαθήματα” φυσικά δεν γίνονται δια ζώσης, κάτι τέτοιο θα ήταν πρακτικά αδύνατο, αλλά μέσω τηλεδιασκέψεων επιτυγχάνεται ο σκοπός των σεμιναρίων, επί του τρόπου που έχει επιλέξει το Ταμείο να ρευστοποιήσει τις συμμετοχές του σε Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank.

*** Όσο για τα περί επιτόπιας ενημέρωσης του ESM στην έδρα του από τους επικεφαλής του Ταμείου, μάλλον εκ του περισσού κινούνται, καθώς “βλέπει” ούτως ή άλλως τους τροϊκανούς-μέλη του ΤΧΣ, που έχουν την πλειοψηφία στο όργανο, καθώς άμεσα ο ESM ελέγχει 2 μέλη και έμμεσα άλλα 4, σε σύνολο 9 μελών. Έχει, δηλαδή, τον πλήρη έλεγχο ανά πάσα στιγμή, άλλωστε αποτελεί εποπτευόμενο όργανο του.

Νέα πρόταση για τα “κόκκινα” δάνεια ετοιμάζει ο ΣΥΡΙΖΑ;

*** Σύμφωνα με πληροφορίες από τις πρώην…κλαδικές των τραπεζών, που όμως δεν κατέστη δυνατόν να διερευνηθούν και πολιτικά, κάνουν λόγο για νέα πρόταση που φέρεται να ετοιμάζει το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με τα “κόκκινα” δάνεια. Δεν ξέρω αν πράγματι υφίσταται τέτοιο θέμα, αλλά για να ψυθιρίζεται στα μέρη που σας περιέγραψα στην αρχή, ίσως έχει βάση. Το μεταφέρω και αμαρτίαν ουκ έχω…σύντροφοι.

ΚΟΥΙΖ 1

Το κλίμα ευφορίας στις τράπεζες, μετά την αναβάθμισή τους από τον οίκο Fitch, είναι σαφώς δικαιολογημένο. Στην Alpha Bank βέβαια, έχουν κάθε λόγο να…πανηγυρίζουν περισσότερο, καθώς και με τη…βούλα, είναι η τράπεζα με τα μεγαλύτερα περιθώρια ανόδου της μετοχής της. Σύμφωνοι, αλλά ποιο από τα κορυφαία στελέχη της, έχει κάθε λόγο να αισθάνεται απόλυτα δικαιωμένος;

ΚΟΥΙΖ 2

Ο βασικός μέτοχος χρηματιστηριακής εταιρείας ξέρει, άραγε, τι γίνεται στα ενδότερα της εταιρείας του και πήρε μία ρηξικέλευθη και συμφέρουσα για την τσέπη του απόφαση ή είναι τυχαία η επιλογή του, να την απογυμνώσει από τα ακίνητά της, που πέρασαν στον ίδιο; Βέβαια, ο ίδιος την αιμοδοτούσε κάθε χρόνο από τα ναυτιλιακά του έσοδα, προκειμένου να στέκεται όρθια, οπότε, μάλλον άργησε να καταλάβει κάποια “παρατράγουδα”…

Όλοι οι ισχυροί για τα Δικαστήρια/ Μόνο μία προσφορά για το Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο στο Μαρκόπουλο

Συνωστισμός, όπως άλλωστε προβλεπόταν για την κατασκευή των νέων δικαστηρίων. Πέντε οι ενδιαφερόμενοι για το έργο «Ανέγερση και λειτουργία του Πρωτοδικείου και της Εισαγγελίας Αθηνών μέσω Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ)», με αναθέτουσα αρχή το υπουργείο Δικαιοσύνης και διενεργούσα αρχή το ΤΑΙΠΕΔ. Εκδήλωσαν ενδιαφέρον οι εταιρείες ΑΒΑΞ, ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ και η κοινοπραξία των INTRAKAT και ΤΕΚΑΛ. H 1η φάση του διαγωνισμού θα ολοκληρωθεί με την αξιολόγηση και την προεπιλογή των υποψήφιων που θα συνεχίσουν στη 2η φάση, του ανταγωνιστικού διαλόγου και την υποβολή δεσμευτικών προσφορών.

*** Αντιθέτως, μόνο μία ήταν η προσφορά που κατατέθηκε για την αξιοποίηση με μακροχρόνια μίσθωση τμήματος του πρώην Ολυμπιακού Ιππικού Κέντρου στο Μαρκόπουλο Αττικής, στο οποίο έγιναν τα ιππικά αγωνίσματα κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Προσφορά υπέβαλε το επενδυτικό σχήμα Aplekton Holdings.

Είδηση: Ο Βασίλης Κατσικιώτης, επικεφαλής της Moody’s Ανατολικής Ευρώπης και Ελλάδας

*** Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, επικεφαλής της Moody’s για όλη την Ανατολική Ευρώπη και την Ελλάδα, αναλαμβάνει ο Βασίλης Κατσικιώτης, το όνομα του οποίου κατά διαστήματα είχε παίξει για το ΤΧΣ (2016), αλλά και για μία εκ των συστημικών τραπεζών κατά τα επόμενα χρόνια, χωρίς ποτέ να επιβεβαιωθεί. Χαρές ο…Τσακαλώτος ε; Ο Ευκλείδης εννοείται! Αλλά και ένας εκ των κορυφαίων του σημερινού οικονομικού επιτελείου…

ΑΚΤΩΡ: Το Προσύμφωνο έχει ήδη υπογραφεί, σύντομα και η οριστική συμφωνία

*** Όπως πάντα έγκαιρα και έγκυρα, σας βεβαιώνω ότι το προσύμφωνο μεταξύ του Ελλάκτωρα και της κοινοπραξίας που έχουν συστήσει η Wade Adams και ο Δημήτρης Κούτρας (μέσω της κατασκευαστικής του εταιρείας Adamas) για την εξαγορά του Άκτωρα, έχει ήδη υπογραφεί και από τα δύο μέρη. Μόλις δε ολοκληρωθεί και ο οικονομικός έλεγχος που διενεργείται ήδη από (πολλών) ημερών, θα υπογραφεί και το οριστικό συμφωνητικό μεταβίβασης. Άλλωστε, σας είπα ότι υπάρχουν αξιώσεις από πολλούς προμηθευτές και πιστωτές του Άκτωρα και καθημερινές τριβές (sic), θέμα που πρέπει να λυθεί άμεσα, καθώς δημιουργεί ανεπιθύμητες καταστάσεις για όλους. Δεν θα αργήσουν και οι εξελίξεις σε Ηλέκτωρα και το υπόλοιπο 25% του Άνεμου, περιουσιακά στοιχεία για τα οποία δεν υπάρχει μόνο ένας ενδιαφερόμενος, όπως διαχέεται… Νεότερα σύντομα.

Είδηση: Έξαλλη Ελλάδα με την Ιταλία

*** Παρά το γεγονός ότι γίνεται τεράστια προσπάθεια να μην πάρει διαστάσεις το όλο θέμα και να ριχτεί το βάρος μόνο στις πλάτες της λιβυκής πλευράς, οι σχέσεις Ελλάδας-Ιταλίας έχουν διαρραγεί σε επικίνδυνο βαθμό, καθώς η ελληνική πλευρά είναι κυριολεκτικά έξαλλη. Και δικαίως και για αυτή καθαυτή τη συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών – που δίνει “δικαιώματα” στην Τουρκία να αμφισβητήσει την κυριαρχία της Ελλάδας στα επίμαχα σημεία νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης – αλλά και γιατί δεν τηρήθηκαν καν τα προσχήματα, καθώς δεν ενημερώθηκε η ελληνική πλευρά επισήμως και το έμαθε μέσω Λιβύης. Αντιλαμβάνεστε ότι οι επιπτώσεις αυτής της συμπεριφοράς, θα επηρεάσουν και άλλα μέτωπα, με πρώτο τον άτυπο αλλά και ουσιαστικό συνασπισμό των νοτίων χωρών, έναντι των βόρειων, για πολλά και μείζονα θέματα οικονομικού κυρίως χαρακτήρα της Ε.Ε. Το αγκάθι αυτό με την Ιταλία δύσκολα θα κλείσει, να το θυμάστε και θα το βρούμε μπροστά μας πολλές φορές. Και μόνο η αλλαγή κυβέρνησης στη Λιβύη μπορεί να αλλάξει τα πράγματα. Όσο για το αν υπάρχουν ευθύνες, δεν είναι κάτι που αφορά άμεσα τη θεματολογία της στήλης. Αλλά, θα επανέλθουμε, όταν και όπως πρέπει.

*** Αυτά και για σήμερα κυρίες μου και κύριοι. Αποχαιρετήσαμε τον Ιανουάριο, υποδεχόμαστε τον Φεβρουάριο, μήνας που θα είναι σκληρός όχι μόνο καιρικά, αλλά και σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο. Την καλημέρα μου!