Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι

Το έχουμε γράψει κατ’ επανάληψη, όμως δεν έχει γίνει προφανώς αντιληπτό – και γι’ αυτό κάποιοι λανθασμένα θεωρούν ότι τυχόν πώληση του Ακτωρα θα επιφέρει πλήγμα στον Ελλάκτωρα- ότι ο Χένρι Χόλτερμαν που ομολογουμένως έχει φέρει και έχει ρίξει λεφτά στην Ελλάδα και τα κέρδη από την πώληση της ΓΕΚ Τέρνα δεν τα έβγαλε στο εξωτερικό ούτε σε φορολογικούς παραδείσους αλλά τα επένδυσε στη χώρα μας με εξαγορά εισηγμένου ομίλου και όχι μόνο, έχει επικεντρώσει το ενδιαφέρον του σε 3 τομείς: 1. Real estate + ξενοδοχεία, 2. Παραχωρήσεις, 3. Τράπεζες!

Στο κομμάτι του real estate στο οποίο περιλαμβάνονται ξενοδοχεία αλλά και ακίνητα του προσωπικού του χαρτοφυλακίου στο κέντρο της Αθήνας και αλλού, θα αξιοποιηθούν δια μέσω της Reds την οποία φιλοδοξεί να μετατρέψει σε νέα Lamda Development! Στις παραχωρήσεις ήδη κατέχει ένα σημαντικό μερίδιο της αγοράς, το οποίο ενισχύει διαρκώς με χαρακτηριστικό παράδειγμα την απόκτηση τον Νοέμβριο 2022 ενός πρόσθετου 12,4% της Γέφυρας Ρίου Αντιρρίου αντί 16,6 εκατ. ευρώ από την Αβαξ!

Στις Τράπεζες ο Ολλανδός έχει ήδη καταστεί μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχος της Alpha bank ξεπερνώντας τον Πόλσον και μετά βεβαιότητας θα ενδιαφερθεί για ότι καλό προκύψει στο μέλλον, είτε για το 10% της Alpha που κατέχει το ΤΧΣ είτε ακόμη και για πιο ενεργό ρόλο στο πακέτο της Εθνικής όταν αυτή βγει προς πώληση από το Ταμείο!

Είναι επομένως προφανές πως το αμιγώς κατασκευαστικό κομμάτι, ένας τομέας σύνθετος, δύσκολος, με πολύπλοκο ανταγωνισμό και οριακή κερδοφορία, ειδικά μετά την άνοδο των τιμών των πρώτων υλών και των οικοδομικών υλικών, δεν αποτελεί προτεραιότητα για τον Ολλανδό και τους στενούς του συνεργάτες!

Φανταστείτε ότι, σε άλλο μεγάλο κορυφαίο κατασκευαστικό -και όχι μόνο – όμιλο της αγοράς, η επίπτωση του κατασκευαστικού τομέα στο EBITDA είναι μόλις 5%!!! Άρα, για ποιες κατασκευές μιλάμε στις μέρες μας;

Και προσωπική γνώμη της στήλης είναι, πως μόλις (και αν) ξεφορτωθούν τον Ακτωρα θα πρέπει να γίνει μεγάλο πάρτι! Ευτυχώς ενδιαφερόμενοι υπάρχουν …Και όχι ένας, αλλά δύο! Με την μια πλευρά κατά τις πληροφορίες της αγοράς να πλησιάζει…Φήμες; Θα δείξει!

Δεν αποσύρεται από το χρηματοδοτικό της Lamda Development η Eurobank! Η Τράπεζα αναμένει την αναμόρφωση του επιχειρηματικού σχεδίου του Ελληνικού μετά την άνοδο των οικοδομικών υλικών κατά 30%!

Μπορεί η Eurobank να έλαβε την απόφαση να αποχωρήσει από την αγορά 18 στρεμμάτων στο Ελληνικό και την ανέγερση συγκροτήματος κτιρίων γραφείων 40.000 τμ που θα κόστιζαν γύρω στα 190-200 εκατ. ευρώ, όπου και θα μετακόμιζε η Διοίκηση και το σύνολο των υπηρεσιών του πιστωτικού ομίλου, ωστόσο η αποχώρηση αυτή δεν συνεπάγεται και αποχώρηση από το χρηματοδοτικό σχήμα με την Τρ. Πειραιώς!

Όπως ενημέρωσαν τη στήλη εξαιρετικά αξιόπιστες πηγές, η Eurobank θα παραμείνει τελικά στο χρηματοδοτικό των 800-950 εκατ. ευρώ όπου τελικά ίσως απαιτηθούν και λιγότερα κεφάλαια, καθώς η Lamda μέσα από τις υπογραφές συμβολαίων και τις προκαταβολές για την πώληση των προνομιούχων διαμερισμάτων και βιλών φέρεται να έχει συγκεντρώσει ένα ποσό της τάξης περίπου των 200 εκατ. ευρώ!

Από εκεί και πέρα η Eurobank για να προχωρήσει στις προσυμφωνημένες χρηματοδοτήσεις και σε εκταμιεύσεις θα περιμένει το αναμορφωμένο επιχειρηματικό πλάνο της Lamda το οποίο θα βασίζεται στο νέο επίπεδο τιμών που έχει προκύψει μετά την εκρηκτική άνοδο πρώτων υλών και οικοδομικών υλικών τουλάχιστον κατά 30%!!!

Φεβρουάριο η νέα έξοδος στις αγορές για 2 δισ. ευρώ, με 10ετές ομόλογο. – Θα προηγηθεί η αξιολόγηση από τον Fitch

*** Μπορεί να υπάρχουν στο “ταμείο” περί τα 38 δισ., από το περίφημο “μαξιλάρι”, αλλά στο υπουργείο Οικονομικών και ειδικότερα στον ΟΔΔΗΧ, όχι μόνο δεν εφησυχάζουν, αλλά γνωρίζοντας ότι το “ταμείο” συνεχίζει να πιέζεται από τις ανάγκες στήριξης που εξακολουθούν να δημιουργούν η ενεργειακή κρίση και η ακρίβεια, ετοιμάζεται να ενισχύσει τα διαθέσιμά του. Επιπλέον, υπάρχουν πάντα οι φόβοι περαιτέρω επιδείνωσης της κατάστασης στις αγορές είτε από την επιδείνωση των καιρικών συνθηκών – που μέχρι τώρα ήταν σύμμαχος όλων των ευρωπαϊκών οικονομιών – είτε από την συνεχιζόμενη αύξηση των επιτοκίων από όλες τις κεντρικές τράπεζες και πρωτίστως τις Fed και ΕΚΤ.

*** Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θέλει να κρατήσει την επαφή με τους διεθνείς επενδυτές και για το λόγο αυτό άλλωστε Σταϊκούρας και Τσάκωνας του ΟΔΔΗΧ, είχαν τον περασμένο μήνα αρκετές συναντήσεις με στελέχη επενδυτικών χαρτοφυλακίων στη Νέα Υόρκη, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου της Capital Link. Σημειώνω ότι επαφές έγιναν και με εκπροσώπους των οίκων αξιολόγησης, καθώς η χώρα μας επιδιώκει την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μέσα στο τρέχον έτος. Ο προγραμματισμός για το 2023 προβλέπει προσφυγή στις αγορές για κεφάλαια 7 δισ. ευρώ, με την πρώτη έξοδο να υπολογίζεται ότι θα γίνει εκτός απροόπτου μέσα στον Φεβρουάριο, με στόχο να αντληθούν κεφάλαια περί τα 2 δισ. ευρώ, μέσω έκδοσης 10ετούς ομολόγου.

Οι αρχικές σκέψεις για έξοδο ακόμη και τον Ιανουάριο!

*** Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν σκέψεις για έξοδο ακόμα και μέσα στον Ιανουάριο, αλλά τελικά κρίθηκε φρόνιμο να προηγηθεί η αξιολόγηση του οίκου Fitch στις 27 του μήνα, για ευνόητους λόγους. Η εικόνα που θα δίνει ο οίκος για την ελληνική οικονομία, θα είναι οδηγός και για τον ΟΔΔΗΧ και το υπουργείο Οικονομικών, αλλά, το σπουδαιότερο και για τους διεθνείς επενδυτές. Κατά πληροφορίες, από τη μέχρι τώρα κατάσταση που επικρατεί στις αγορές, το διάστημα από την 6η Φεβρουαρίου μέχρι και τις 18 του μήνα κρίνεται ως δόκιμο για την έξοδο, αν δεν υπάρξει ανατροπή των σημερινών δεδομένων.

*** Για να έχετε όλη την εικόνα, θυμίζω ότι για το 2023 η Ελλάδα έχει δεσμευτεί για την παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Πέραν του δανεισμού των 7 δισ. που έχει προγραμματίσει το υπουργείο Οικονομικών, στο σχεδιασμό προβλέπονται ακόμα εισπράξεις 4,2 δισ. ευρώ, κυρίως από το Ταμείο Ανάκαμψης και κάποιες άλλες πηγές και 2 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις. Για να επιτευχθεί ο στόχος του πλεονάσματος έχει προϋπολογιστεί ότι θα γίνει χρήση ενός ποσού 2,2 δισ. ευρώ από το διαθέσιμο “μαξιλάρι”. Το θέμα είναι ότι, ναι μεν το ποσό θα αντληθεί μετά βεβαιότητας, όπως εκτιμάται, αλλά με πιο επιτόκιο θα δανειστεί το Δημόσιο, θέμα που σαφώς εξετάζουν και οι οίκοι αξιολόγησης, καθώς αυξάνει το συνολικό χρέος της χώρας.

Επιβραδύνεται η συρρίκνωση της βιομηχανικής παραγωγής/ Τα παράδοξα στη φαρμακοβιομηχανία

*** Η βιομηχανική παραγωγή παρέμεινε σε αρνητικό έδαφος και τον Νοέμβριο, αν και μειώθηκε οριακά κατά 0,9% σε ετήσια βάση για τρίτο συνεχόμενο μήνα, καθώς προηγήθηκε η μεγάλη πτώση κατά 9% τον Σεπτέμβριο και κατά 2,5% τον Οκτώβριο. Έχει όμως ιδιαίτερη σημασία η εικόνα ανά κλάδο, με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτόν της ενέργειας που μειώθηκε κατά 9%, με τη μεγαλύτερη κάμψη του όγκου παραγωγής να σημειώνεται στον κλάδο ορυχεία-λατομεία κατά 18,9% σε ετήσια βάση, ενώ η χαρτοποιϊα σημείωσε βουτιά κατά 12%.

*** Οι διαφορετικές ταχύτητες ανά κλάδο είναι πολύ χαρακτηριστικές και συνάμα διαφωτιστικές για τις μεγάλες αλλαγές που συντελούνται και στη βιομηχανία, οι κλάδοι της οποίας φυσιολογικά επηρεάζονται σε διαφορετικά βαθμό ο καθένας, ανάλογα με το αντικείμενο του, αλλά και την κατάσταση που επικρατεί στις διεθνείς αγορές στον τομέα των πρώτων υλών και της εφοδιαστικής αλυσίδας. Το πλέον ενδεικτικό παράδειγμα εδώ είναι ότι, σε μία περίοδο έλλειψης βασικών φαρμάκων στη λιανική, η παραγωγή της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας αυξήθηκε κατά 23.3%!

*** Αυτό που θα πρέπει να επισημανθεί είναι το γεγονός ότι προβλέπεται περαιτέρω συρρίκνωση της βιομηχανικής παραγωγής κατά τους επόμενους μήνες – η Standard & Poor΄s εκτιμά ότι θα μειωθεί κατά 1,6% – λόγω των δυσκολιών που προέρχονται από το χώρο της ενεργειακής κρίσης, την επιβράδυνση της παγκόσμιας ζήτησης, τις μεγάλες καθυστερήσεις των παραγγελιών πρώτων υλών και ημιέτοιμων προϊόντων κλπ.

Οι Γερμανοί… ξύπνησαν και ζητάνε πακέτα – αντίμετρα των πράσινων επιδοτήσεων των ΗΠΑ

*** Η ταχύτητα, ποτέ δεν αποτελούσε στοιχείο που χαρακτηρίζει τις αποφάσεις και τις αντιδράσεις της Ε.Ε. και των οργάνων της, μηδέ εξαιρουμένων και των πολιτικών ηγεσιών της. Οι ΗΠΑ του Μπάιντεν, δεν είναι μόνο ότι μας πουλάει πανάκριβα το LNG της, αλλά όπως γνωρίζεται ανακοίνωσε ένα τεράστιο πακέτο επιδοτήσεων 370 δισ. δολαρίων, δηλαδή μίας άνευ προηγουμένου ενίσχυσης της οικονομίας και των επιχειρήσεων της, ουσιαστικά χτυπώντας και την Ευρώπη στο βιομηχανικό και επιχειρηματικό της υπογάστριο. Μέχρι τώρα μισόλογα αντίδρασης από κάποιους ευρωπαίους και σκόρπιες αντιδράσεις. Να όμως, που οι Γερμανοί, αντιλήφθηκαν έστω και με καθυστέρηση ότι θα έχουν μεγάλο πρόβλημα αν δεν γίνει κάτι άμεσα, κινδυνεύοντας και με φυγή κεφαλαίων και με φυγή “πράσινων” επιχειρήσεων!

*** Ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς και το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών, λοιπόν, τάσσονται υπέρ της δημιουργίας νέων χρηματοδοτικών εργαλείων από τις Βρυξέλλες για τη στήριξη της πράσινης τεχνολογίας. Προτείνουν δε τη χρήση αχρησιμοποίητων κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ειδικότερα, σκοπεύουν να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να δημιουργήσει νέα κοινά χρηματοδοτικά εργαλεία, για να βοηθήσει τα κράτη μέλη να ανταγωνιστούν το νέο πρόγραμμα επιδοτήσεων των ΗΠΑ για την πράσινη τεχνολογία. Κάτι που φυσικά αφορά και τη χώρα μας, καθώς ένα ακόμα πακέτο ενίσχυσης επιχειρήσεων, θα δημιουργούσε ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξή τους.

Πόσο… σοφότεροι γίναμε από την “έκθεση ιδεών” της Στρατηγικής Αποεπένδυσης του ΤΧΣ;

*** Ανακοινώθηκε τελικά χθες από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) η Στρατηγική Αποεπένδυσης από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Δεν θα μπω σήμερα στον “πειρασμό των επικίνδυνων λεπτομερειών”, που είναι βέβαιο ότι υποκρύπτουν ορισμένες επιλογές διάθεσης, όπως διατείνονται πρησμένοι παράγοντες της αγοράς – και της τραπεζικής, βεβαίως. Τις οποίες θα δούμε να εξελίσσονται όταν θα έρθει η κρίσιμη ώρα πώλησης ποσοστών των τραπεζικών μετοχών που κατέχει το Ταμείο ή και λίγο νωρίτερα, όταν οι σύμβουλοι θα προτείνουν ή θα προτιμήσουν την τάδε ή την δείνα διαδικασία. Έχουμε χρόνο για την ανάλυση της έκθεσης, καθώς και για τις εκτιμήσεις ποιους για το ποιους ενδιαφερόμενους “βολεύει” η διάσπαση πώλησης κομματιών, ακόμα και σε άλλους χρόνους και σε άλλες τιμές και ας πρόκειται για τίτλους της ίδιας τράπεζας…

*** Αλλά, προς αποφυγή παρερμηνειών, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, σπεύδει να υπερασπιστεί εξαρχής εαυτόν. Ειδικότερα αναφέρει ότι “η Στρατηγική Αποεπένδυσης τηρεί τις αρχές που ορίζονται στο νομικό πλαίσιο λειτουργίας του ΤΧΣ και ότι ο νόμος αναδεικνύει την αποεπένδυση σε κεντρική επιλογή του, εξίσου σημαντική με την κύρια αποστολή του, που αφορά τη διατήρηση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος για χάρη του δημόσιου συμφέροντος”. Προφανώς, τα “σημαδεμένα νταραβέρια” με Άραβες και Ιταλούς, αυτό το σκοπό εξυπηρετούσαν… Θα επανέλθω σύντομα, με…διαφωτιστικές πτυχές του όλου θέματος.

Ενδιαφέρουν

*** Από τις προτάσεις της Wood, για το 2023, ειδικά στο χώρο των τραπεζών, ξεχωρίζει αυτή που αφορά την Πειραιώς και τη Eurobank. Και ιδού, γιατί, σύμφωνα με την ανάλυση της Wood: “Η Eurobank τελεί υπό διαπραγμάτευση σε παρόμοιο δείκτη αποτίμησης P/E με την ΕΤΕ, αλλά με υψηλότερο δείκτη απόδοσης ROTE και πιο ελκυστική μακροπρόθεσμη ανάπτυξη. Η Τράπεζα Πειραιώς είναι εξαιρετικά φθηνή, με υπερβολικές εκπτώσεις 50%-60% έναντι των ομοειδών της”.

*** Πληροφορίες από πηγές που έχουν πρόσβαση στα ενδότερα των οργάνων (ή και των προσώπων, τις περισσότερες φορές) κάνουν λόγο για μεγάλη δυσφορία στις Βρυξέλλες, σχετικά με την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να μεταφέρει έργα από το ΕΣΠΑ, στο Ταμείο Ανάκαμψης. Και η δυσφορία, έφερε έντονες παρατηρήσεις, αλλά και…απειλές. Επειδή το θέμα είναι πολύ πολύ ευαίσθητο, μένω προς το παρόν εδώ.

*** Δεν άρεσε σε κυβερνητικούς παράγοντες καθόλου η έκθεση της J&P Morgan, η οποία αναφέρει ότι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα πάει για το τέλος του 2023, με αρχές 2024. Και άρχισαν οι μουρμούρες και ένας, δύο σήκωσαν και τα τηλέφωνα…

ΚΟΥΙΖ

Κορυφαίο στέλεχος φορέα, που εσχάτως βρίσκεται στην επικαιρότητα, πέραν του ότι αρέσκεται στις…ακριβές σουίτες, έχει και άλλα ακριβά γούστα, αγοράζοντας πανάκριβες κολόνιες για τη σύντροφό του. Θα μου πείτε, τι σε νοιάζει; Αμ, πως, μας νοιάζει όλους, γιατί τα τιμολόγια τα πληρώνει ο φορέας στον οποίο υπάγεται! Η ντροπή και το φιλότιμο δεν πάνε μαζί…

*** Αυτά και για σήμερα κυρίες μου και κύριοι. Την καλημέρα μου!