Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι και καλή εβδομάδα

Επειδή η εκλογολογία χτυπάει κόκκινο και όλοι περιμένουν πότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει τις τελικές προθέσεις του, επιμένουμε ότι στο μυαλό του πρωθυπουργού έχει μπει για τα καλά εδώ και καιρό η Κυριακή 26 Μαρτίου, μολονότι υπάρχουν πολλοί στο Μαξίμου και τις παρυφές του που προτιμούν την Κυριακή των Βαΐων, στις 9 Απριλίου, ως ιδανική ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών την Άνοιξη!

Καλά πληροφορημένες πηγές υποστηρίζουν ότι ο πρωθυπουργός θεωρεί πως η 26η Μαρτίου έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα: ότι θα έχει προηγηθεί η εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου, θα έχει πραγματοποιηθεί η στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα και θα έχουν πετάξει στον Αττικό ουρανό τα Rafale δημιουργώντας στην κοινωνία μια αίσθηση ασφαλείας απέναντι σε κάθε μορφής απειλή, ειδικά την Τουρκική, που θα ενισχύσει το πατριωτικό συναίσθημα και θα αγγίξει τα εθνικοπατριωτικά κοινωνικά στρώματα και την λαϊκή (αλλά και την άκρα) Δεξιά!

Ένα κοινό στο οποίο στοχεύει η ΝΔ με την αμφίπλευρη διεύρυνση της προκειμένου να αποσπάσει την πολυπόθητη αυτοδυναμία!

Όπως βλέπετε, μια ιλιγγιώδης εξοπλιστική προμήθεια, για την οποία πολλά ακούγονται και πολλά λέγονται ως προς την εμπλοκή τρίτων προσώπων «υπεράνω υποψίας», ενδεχομένως και να συνδράμει στο μέγιστο βαθμό στην διαμόρφωση του τελικού εκλογικού αποτελέσματος! Λέτε;

Γόρδιος δεσμός με τις εγγυήσεις του “Ηρακλή”/ Μας…σώζει η Ιταλία

*** Για το θέμα των κρατικών εγγυήσεων, ύψους 18,7 δισ. ευρώ, που δόθηκαν για τις τιτλοποιήσεις “κόκκινων” δανείων του “Ηρακλή” και την εμπλοκή που υπάρχει με τη Eurostat, σας έχω έγκαιρα ενημερώσει. Φαίνεται ότι το τελευταίο διάστημα έχουν προχωρήσει αρκετές και σοβαρές διεργασίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο και σε επίπεδο θεσμών, καθώς αν επικρατήσει η άποψη της Eurostat, τότε η μπάλα παίρνει και την Ιταλία, που έχει επίσης ακολουθήσει το ίδιο μοτίβο τιτλοποιήσεων σε ένα πολύ μεγάλο μέρος των δικών της “κόκκινων” δανείων.

*** Ακριβώς αυτό το πρόβλημα, θα δημιουργούσε πολλά και σοβαρά προβλήματα στο χρέος της γειτονικής μας χώρας, ενώ και στην Ελλάδα, αν εγγραφόταν αυτό το ποσό στο δημόσιο χρέος, θα άλλαζε υφιστάμενες συμφωνίες, καθώς θα αύξανε το χρέος. Εξ αιτίας αυτού του γεγονότος, θα απαιτούνταν ουσιαστικά νέες ρυθμίσεις, συμφωνίες και νέο ύψος δόσεων, αλλάζοντας όλο το υφιστάμενο οικοδόμημα επιμήκυνσης του χρέους της χώρας, αλλά και τη σχέση χρέος προς ΑΕΠ.

*** Οι τελευταίες πληροφορίες, πάντως, από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι βρέθηκε λύση και ότι στο χρέος δεν θα εγγραφούν τα μέχρι τώρα ποσά των κρατικών εγγυήσεων για τιτλοποιήσεις “κόκκινων” δανείων, αλλά μόνο τα από εδώ και στο εξής. Ουσιαστικά, αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες αυτές, θα πρόκειται για ένα σημαντικό σταθμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που σε σχέση με την Ελλάδα θα αποτελέσει μία μεγάλη ανακούφιση ως προς το ύψος του χρέους και μία απόφαση που λύνει τα χέρια του οικονομικού επιτελείου. Βέβαια, αν δεν υπήρχε το μεγάλο αγκάθι με την περίπτωση της Ιταλίας, είναι αμφίβολο αν θα υπήρχε τέτοια μεταχείριση επί του θέματος, καθώς προ του κινδύνου εκτροχιασμού οικονομιών και τραπεζικού συστήματος, κινητοποιήθηκαν όλοι οι θεσμοί, από την ΕΚΤ, το Ecofin, τη DGCom, την Κομισιόν.

Τι γύρευε το ΔΣ της Επ. Κεφαλαιαγοράς στην Τράπεζα της Ελλάδος, την Παρασκευή 1 το μεσημέρι; Στα …βράχια οδηγείται η υπόθεση Attica Bank! Τι σηματοδοτεί η αποχώρηση Εξάρχου – Μπάκου –  Καϋμενάκη

Μου λένε καλά πληροφορημένες πηγές που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης ότι την Παρασκευή το μεσημέρι γύρω στη 1, η Βασιλική Λαζαράκου και αντιπροσωπεία του ΔΣ της Επ. Κεφαλαιαγοράς επισκέφτηκαν την Τράπεζα της Ελλάδος, προφανώς για να συναντήσουν τον Γιάννη Στουρνάρα και στενούς του συνεργάτες σχετικά με ανοιχτά ζητήματα μεταξύ των δύο πλευρών!

Μολονότι δεν γνωρίζω το ακριβές αντικείμενο της συνάντησης, πιθανολογώ ότι το μενού εμπεριείχε Attica Bank, όπου η παρωδία συνεχίζεται, η Ellington απέστειλε επιστολή με «ήξεις – αφίξεις», χωρίς καμία διαβεβαίωση, αλλά θέτοντας μόνο όρους και προϋποθέσεις που δυναμιτίζουν την αύξηση κεφαλαίου, ενώ την ίδια ώρα ακόμη δεν έχουν περιληφθεί οι προβλέψεις των 300 εκατ. ευρώ στα αποτελέσματα 9μήνου, όπως η διοίκηση της τράπεζας είχε δεσμευθεί!

Είναι προφανές πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η κατάσταση με την Attica bank είναι στον αέρα!

Οι μόνοι σοβαροί επενδυτές, (και οι μόνοι που βάζουν πραγματικά λεφτά στο project) Εξάρχου- Μπάκος- Καϋμενάκη μετά την προκλητική και περιπαικτική επιστολή της Ellington «την έκαναν» με ελαφρά πηδηματάκια, αντιλαμβανόμενοι ότι εδώ κάποιοι κοροϊδεύουν!

Αλήθεια πόσα λεφτά έχει βάλει η Ellington; Τρία εκατ. ευρώ όπως φημολογείται; Ή ακόμη λιγότερα; Και χωρίς φράγκο πάει να αρπάξει όλο το μαγαζί, με την ένοχη ανοχή και συμμετοχή του ΤΜΕΔΕ; Η κατάσταση προμηνύει ότι η υπόθεση πάει στα βράχια…

Καθώς δεν διαφαίνεται πλέον κανείς διαθέσιμος επενδυτής που θα βάλει το χέρι στη τσέπη και θα ρίξει πραγματικό χρήμα!

Οι συνεχόμενοι ελιγμοί-εμπαιγμοί της Ellington, η ΤτΕ και η Attica Bank!

*** Τελικά, γνωρίζει κάποιος σε τι ακριβώς δεσμεύτηκε η Ellington στην επιστολή της προς την Τράπεζα Ελλάδος, μαζί με τους άλλους μετόχους; Οι πληροφορίες μου, επιβεβαιώνουν αυτό που σας έχω αναφέρει ότι τίποτα δεν θα ισχύσει από μέρους της, αν δεν πάρει αυτό (δηλαδή, αυτά) που θέλει, σε σχέση με τη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, τα οποία ή ίδια διαχειρίζεται και σήμερα στην πλειονότητά τους. Εδώ βρίσκεται όλο το ζουμί της υπόθεσης.

*** Πέρα του ότι μονίμως η Ellington δημιουργεί προσκόμματα στις προσπάθειες εξυγίανσης της τράπεζας, πράγμα που είναι πλέον εμφανές σε όλους, μέχρι τώρα έχει βάλει ελάχιστα χρήματα και ουσιαστικά προσπαθεί να μην βάλει όλο το ποσό των 130 εκατ. ευρώ που της αντιστοιχεί στην επικείμενη αύξηση, μαζί βέβαια με το ΤΜΕΔΕ. Αλλά, όταν σου…χαρίζουν μία τράπεζα, την οποία αποκτάς με δικά σου χρήματα που δεν υπερβαίνουν τα 80 εκατ. ευρώ (αφαιρώντας τη συμμετοχή του ΤΜΕΔΕ), αλλά και αυτά ή δεν τα έχεις ή υπολογίζεις πόσα θα βγάζεις από τη διαχείριση των “κόκκινων” και “κλωτσάς” να μην την χάσεις, τότε κάποιος πρέπει να σου βάλει ένα φρένο. Αρκετά ο εμπαιγμός υπουργείων, κυβέρνησης, Τράπεζας της Ελλάδας. Να μπει επιτέλους ένα τέλος στον ευτελισμό οργάνων, υπευθύνων, εποπτών και διαδικασιών.

*** Ενδιαφερόμενοι υπάρχουν και αυτό φάνηκε από την ανακοίνωση της Thrivest Holding, των Μπάκου-Καϋμενάκη-Εξάρχου, ότι αποσύρουν το ενδιαφέρον τους, από τη στιγμή που οι βασικοί μέτοχοι δηλώνουν ότι θα μετάσχουν στην αύξηση. Το τι πειστήρια δόθηκαν βέβαια στην Εποπτική Αρχή, παραμένει άγνωστο, ειδικά σε ότι αφορά το σχήμα ΤΜΕΔΕ-Ellington και ειδικότερα στην τελευταία.

Καταπατημένα Δημοσίου: Πάει πίσω η ρύθμιση

*** Ένας κακός χαμός έχει γίνει με την υπόθεση των καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου και την πρόθεση της κυβέρνησης να θέσει ένα τέλος στο χάος των ιδιοκτησιών, που επικρατεί σχεδόν σε όλη τη χώρα. Έχουν βγει στα κάγκελα ιδιοκτήτες που έχουν τίτλους ιδιοκτησίας από φορείς του ίδιου του Δημοσίου, αλλά τώρα πρέπει να αποδείξουν ότι και νόμιμοι είναι οι τίτλοι και που ανήκαν οι εκτάσεις πριν τις οικειοποιηθούν. Επιπλέον, υπάρχουν πολλές, τεράστιες ή και μικρότερες εκτάσεις του Δημοσίου, οι οποίες έχουν εκχωρηθεί με νόμο στο Υπερταμείο από το 2018, οι οποίες όμως δεν έπρεπε να δοθούν γιατί είχαν ήδη μεταβιβαστεί από το Δημόσιο σε ιδιώτες.

*** Πηγές της ΕΤΑΔ, πάντως, αναφέρουν ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έχουν πειστεί για τα λάθη που έγιναν, αλλά και για το γεγονός ότι η όποια νέα ρύθμιση υπάρξει, δεν θα πρέπει να αφήσει πάλι κενά ή αμφισβητήσεις, ανακυκλώνοντας ένα θέμα που ενδιαφέρει κυρίως χιλιάδες οικογένειες, αλλά και φορείς και νομικά πρόσωπα όλων των κατηγοριών. Όλα αυτά, συντελούν στο ότι οι όποιες αλλαγές υπάρξουν, θα πάρουν χρόνο ώστε να ενσωματωθούν, πριν την τελική ψήφιση του νομοσχεδίου, προφανώς εξαιρώντας ακίνητα και εκτάσεις που μεταβιβάστηκαν στο Υπερταμείο τα χρόνια των Μνημονίων.

Κλουκίνας – Λάππας: Κάποιος έπρεπε να φύγει…

*** Εδώ και χρόνια κρατάει αυτή η εσωτερική κόντρα των μεγαλομετόχων στην εισηγμένη Κλουκίνας – Λάππας, που αποτέλεσε τροχοπέδη στα σχέδια επέκτασης της εταιρείας και σε άλλες χώρες και σε άλλες αγορές. Ένα εσωτερικό σαράκι δηλαδή, το οποίο όπου ενσκύπτει, καταστρέφει ακόμα και εταιρείες κολοσσούς κάποτε στον κλάδο τους – θυμίζω μόνο την περίπτωση της ΑΕΓΕΚ. Ο εκ των μετόχων, λοιπόν, της εισηγμένης, Λουκάς Σπεντζάρης (της γνωστής πολιτικής οικογένειας) αποφάσισε να η οικογένεια Λάππα ελέγχει περί το 45% της εταιρείας. Ο Σπεντζάρης αναμένει και την απόφαση του δικαστηρίου επί της αίτησης διαχειριστικού ελέγχου που υπέβαλε και η οποία εκδικάστηκε στις 20 Σεπτεμβρίου. Αν γίνει αποδεκτή, καθίσταται σαφές ότι θα δημιουργήσει νέα δεδομένα στην εισηγμένη, η οποία δυστυχώς συρρικνώνεται σταδιακά. Εξελίξεις αναμένονται πολύ σύντομα, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις.

Ο επιχειρηματίας που πήγαν να τον αγοράσουν, αλλά τους… αγόρασε!

***Πολυπράγμων επιχειρηματίας, ο οποίος έχει ανέβει όλη τη σκάλα της επαγγελματικής ιεραρχίας, δέχτηκε πρόσφατα από ξένο όμιλο πρόταση εξαγοράς των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων στην ενέργεια. Επειδή δεν είναι χθεσινός και έχει αποδειχτεί ικανός παίκτης στην επιχειρηματική σκακιέρα, αντιπρότεινε την πώληση ενός μικρού ποσοστού όλου του ομίλου του, έναντι ενός ιδιαίτερα μεγάλου ποσού, με το δέλεαρ των από κοινού νέων επενδύσεων και εξαγορών και φυσικά των μελλοντικών υψηλών αποδόσεων. Οι ξένοι αιφνιδιάστηκαν, αλλά φαίνεται ότι το συζητούν…

ΚΟΥΙΖ

Πριν ή μετά τις εκλογές και το σχηματισμό κυβέρνησης θα πάει Λονδίνο ο Μυτιληναίος; Οι πληροφορίες συγκλίνουν στο δεύτερο σενάριο, καθώς, πέραν του ότι παραδοσιακά ο Ευάγγελος Μυτιληναίος δεν θέλει εμπλοκές πολιτικού-κομματικού χαρακτήρα, θα πρέπει να έχουν κάπως ωριμάσει και οι δύο νέες θυγατρικές που ανακοινώθηκαν, η ΜΕΤΚΑ που ανασυστήνεται ουσιαστικά και η “Μ Παραχωρήσεις”.

*** Αυτά και σήμερα κυρίες μου και κύριοι. Συμπαθώ τους Γάλλους, που μας εξοπλίζουν κιόλας (με το αζημίωτο φυσικά), αλλά χάρηκα για την Αργεντινή, που στέφθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια. Μέσι θα κάνουμε πολλά χρόνια να ξαναδούμε σε τέτοιο επίπεδο, Εμπαπέ όμως θα απολαύσουμε και προσεχώς και μελλοντικά. Την καλημέρα μου!