***Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι και καλό μήνα!

Τον φάγαμε σχεδόν και αυτόν τον χρόνο, ή, μας “έφαγε” αυτός ένα μέρος από το προσδόκιμό μας.

Όπως και να έχει, έρχονται γιορτές, κάποιες ανάσες και χαρές που τις έχουμε όλοι ανάγκη, έρχονται και λογαριασμοί βέβαια- τυχεροί όσοι θα πάρουν και δώρο – έρχονται φυσικά και εκλογές, αυτές κι αν έχουν… δώρα!

Στο νέο κτίριο γραφείων επί της οδού Ιπποκράτους μετακομίζει εντός των ημερών η Επ. Κεφαλαιαγοράς και ήδη μου μεταφέρεται μια γκρίνια από το στελεχιακό δυναμικό που διαμαρτύρεται ότι παρά τα εκατομμύρια που ξοδεύτηκαν, θα κάθονται ο ένας πάνω στον άλλον!

Ωστόσο, αυτό είναι το μικρό πρόβλημα που αφορά την Επ. Κεφαλαιαγοράς και ειδικά όλους αυτούς που από την άνεση του γκλάμουρους κέντρου θα στοιβάζονται σαν τσουβάλια δίπλα από τα Εξάρχεια!

Βλέπετε η Βασιλική (Βασίλω όπως την αποκαλούν στην ΕΚ) είναι απλό και λαϊκό κορίτσι! Σαν να έχει βγει από την σαπουνόπερα «Ντάλας» ή την «Τόλμη και γοητεία»!

Το μείζον ζήτημα για την Επ. Κεφαλαιαγοράς είναι ότι έτσι όπως το πάει η Βασίλω, στο τέλος το μαγαζί «θα βάλει λουκέτο»!

Μου λένε καλά πληροφορημένες πηγές, που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, ότι στο γραφείο του Υπ. Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα κατέφθασε ο προϋπολογισμός της Επ. Κεφαλαιαγοράς για το 2023, όπου προβλέπονται ζημίες κοντά στα 5,5 εκατ. ευρώ!!!

Από ζημιές γύρω στο 1,5 εκατ. ευρώ που προέβλεπε ο προϋπολογισμός του 2022!!!

Πραγματικά είμαι περίεργος από τι και πως θα προκύψουν τέτοιου ύψους ζημιές για μια Ανεξάρτητη Αρχή που θα πρέπει να τις πληρώσει ο ελληνικός λαός μέσα από τις χρηματοδοτήσεις του δημοσίου!

Γιατί τέτοιες ζημιές κυρία Λαζαράκου; Αληθεύουν οι σχετικές πληροφορίες από το Υπ. Οικονομικών όπου οι υπηρεσιακοί του Χρ. Σταϊκούρα πήγαν να πέσουν κάτω μόλις πήραν στα χέρια τους τον σχετικό προϋπολογισμό;

Και αλήθεια, τον προϋπολογισμό αυτό τον ενέκρινε ομόφωνα το ΔΣ της Επ. Κεφαλαιαγοράς;

Δυστυχώς προβλέπω, πως έτσι όπως πάει το πράγμα η Επ. Κεφαλαιαγοράς σε λίγο καιρό «θα βάλει λουκέτο», πάει για κλείσιμο!

Ο Χρ. Σταϊκούρας, που έχει πλείστες όσες ευαισθησίες με τους τραπεζίτες, τι θα κάνει άραγε; Θα εγκρίνει τον προϋπολογισμό έκτρωμα με την πρόβλεψη ζημιών κοντά στα 5,5 εκατ.; Από 1,5 πέρυσι!!! Αυτά τα 4 εκατ. ευρώ διαφορά τι θα καλύψουν άραγε; Πού θα κατευθυνθούν;

Εστάλησαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς από την κυρία Ελ. Βρεττού τα αποτελέσματα 9μήνου της Attica bank περιλαμβανομένων των προβλέψεων ύψους 300 εκατ. ευρώ όπως είχε συμφωνηθεί ή όχι; Τηρήθηκαν (και θα τηρηθούν;) οι εκατέρωθεν δεσμεύσεις;

Και μια ο λόγος για την Επ. Κεφαλαιαγοράς, διερωτώμαι κατά πόσον η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Attica bank Ελένη Βρεττού, έχει υπάρξει συνεπής με την δέσμευση της μετά από σχετική επιστολή, να συμπεριλάβει στα οικονομικά αποτελέσματα εννεαμήνου της Attica bank τις προβλέψεις των 300 εκατ. ευρώ που δεν είχαν περιληφθεί στα αποτελέσματα εξαμήνου, παραπλανώντας τους επενδυτές ενόψει της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και της έγκρισης του ενημερωτικού, αυτές τις μέρες, από το ΔΣ της Επ. Κεφαλαιαγοράς!

Διότι η πρόβλεψη των 300 εκατ. θα διαφοροποιήσει αποτελέσματα αλλά και το ύψος των απαιτούμενων κεφαλαίων!

Εστάλησαν λοιπόν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς ενόψει έγκρισης του ενημερωτικού, τα αποτελέσματα 9μήνου περιλαμβανομένων των προβλέψεων ή όχι;

Και αν δεν σταλούν, όπως ετέθη ως προϋπόθεση, το ΔΣ θα συζητήσει την έγκριση του ενημερωτικού της ΑΜΚ ή όχι;

Για να δούμε λοιπόν ποιος θα φανεί εντέλει συνεπής ως προς τα συμπεφωνημένα; Γιατί πάνω από όλα, βρίσκονται τα συμφέροντα του επενδυτικού κοινού, που οι Αρχές οφείλουν να διαφυλάξουν!

Η Lamda, το μάζεμα των εκδιωχθέντων, οι άσκοπες συσκέψεις και η αναγκαιότητα ενημέρωσης του βασικού μετόχου!

Οφείλω να ομολογήσω ότι έχω μια μεγάλη ανησυχία ως προς τον τρόπο που δουλεύει και λειτουργεί η Lamda Development καθώς αυτό που παρατηρείται εμφατικά το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι ένα μάζεμα στελεχών τα οποία είτε τα έχουν διώξει οι επιχειρήσεις και οργανισμοί που εργάζονταν, είτε προσλαμβάνονται καθ’ υπόδειξη τρίτων στα πλαίσια ανειλημμένων υποχρεώσεων!

Από μέσα από την Lamda (πηγές που έχουν απευθείας πρόσβαση στον Σπ. Λάτση και όχι στον υπάλληλο του, Οδ. Αθανασίου) μου λένε ότι είναι θέμα πλέον ημερήσιας διάταξης οι άσκοπες και χωρίς αποτέλεσμα συσκέψεις, όπου δήθεν υψηλόβαθμα και εξειδικευμένα στελέχη αμπελοφιλοσοφούν, καθώς και τα χωρίς κανένα νόημα ΔΣ! Όλα τούτα συγκροτούν μια εικόνα στασιμότητας, εγκλωβισμού και τέλματος που δεν συνάδει με τους ρυθμούς και την αποτελεσματικότητα που έχουν προβλεφθεί!

Διερωτώμαι, όλα αυτά τα ξέρει ο βασικός μέτοχος Σπύρος Λάτσης!

Σήμερα οι προτάσεις των τραπεζών για ελάφρυνση δανειοληπτών, επιτόκια καταθέσεων και προμήθειες

*** Κρίσιμη η σημερινή ημέρα για χιλιάδες δανειολήπτες, καταθέτες και συναλλασσόμενους με τις τράπεζες, καθώς οι τελευταίες θα καταθέσουν τις προτάσεις τους στο υπουργείο Οικονομικών για διαβούλευση. Η αρχική πίεση από την πλευρά του υπουργείου και η απειλή Σταϊκούρα για έκτακτη φορολόγησή τους, αν δεν συναινέσουν σε μέτρα στήριξης, που παρ΄ολίγον να οδηγήσει σε σύρραξη, φαίνεται ότι τελικά και με παρέμβαση του πρωθυπουργού, εκτονώθηκε. Μένει να δούμε φυσικά τι ακριβώς προτείνουν τώρα οι τράπεζες, προκειμένου να μην έχουμε περαιτέρω διόγκωση των προβληματικών δανείων – παλαιών που “κοκκίνησαν” ξανά, αλλά και νέων που ήδη καταγράφονται.

*** Το όλο θέμα σαφώς έχει σοβαρές διαστάσεις, γιατί η οικονομική κατάσταση εκατοντάδων χιλιάδων νοικοκυριών έχει επιβαρυνθεί σε μεγάλο βαθμό, ειδικά από την αρχή του έτους και ειδικότερα μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Η ενεργειακή κρίση, η κρίση ακρίβειας σε όλα πλέον τα είδη οικογενειακού προϋπολογισμού και στις υπηρεσίες, έχει συντελέσει σε μεγάλη αφαίμαξη των ήδη χαμηλών εισοδημάτων. Άμεση αντανάκλαση και φυσικό επακόλουθο, η αδυναμία πληρωμής των υποχρεώσεων και των δόσεων από τους φορολογούμενους, που περιορίζονται στην κάλυψη των άμεσων αναγκών τους, εγκαταλείποντας ακόμα και ρυθμισμένες δόσεις ή καταφεύγοντας σε ρυθμίσεις ακόμα και για την πληρωμή των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

*** Έχει πολύ μεγάλη σημασία, λοιπόν, να διαπιστωθεί κατά πόσο συμμερίζονται την όλη κατάσταση της κοινωνίας και οι τραπεζίτες μας και ποιες προτάσεις θα καταθέσουν στο τραπέζι του διαλόγου. Όπως σημασία έχει και η στάση του υπουργείου, της κυβέρνησης δηλαδή, σε μία περίοδο που μόλις αρχίζει ο κόσμος να νοιώθει τον χειμώνα που έρχεται και τις συνέπειές του, ενώ διανύουμε ουσιαστικά κανονική προεκλογική περίοδο, άγνωστης ακόμα διάρκειας. Όλα μετράνε πλέον. Σύμφωνοι, οι τράπεζες δεν είναι φιλόπτωχα ταμεία, αλλά το ίδιο δεν ήταν και οι φορολογούμενοι που τις έσωσαν τρεις φορές. Και αυτό οι διοικήσεις τους πρέπει να το θυμούνται κάθε φορά που πρέπει να σταθούν δίπλα στον καταθέτη, στον δανειολήπτη, τον συναλλασσόμενο. Που για να κάνει μία ανάληψη των 50 ευρώ, έχει φτάσει να πληρώνει προμήθεια που αγγίζει τα 4 ευρώ!

Η Κίνα σήμανε συναγερμό στην παγκόσμια οικονομία

*** Οι εξελίξεις στην Κίνα, με τις διαδηλώσεις κατά την non covid, της μηδενικής ανοχής κατά του κορονοϊού, που έχει τραυματίσει ψυχολογικά κυρίως εκατομμύρια κινέζους πολίτες, λόγω του εγκλεισμού τους για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, έχουν δημιουργήσει έναν ακόμα ισχυρό πόλο ανησυχίας στη διεθνή κοινότητα, για το κατά πόσο μπορούν να ελεγχθούν οι αντιδράσεις και οι διαδηλώσεις από την κυβέρνηση της χώρας. Και αυτό γιατί η εφοδιαστική αλυσίδα, από τον μεγαλύτερο εμπορικό τροφοδότη του κόσμου, έχει δεχτεί μεγάλα πλήγματα, καθώς ο εγκλεισμός σημαίνει και δραστική έως δραματική σε ορισμένες περιπτώσεις μείωση της παραγωγής δεκάδων και εκατοντάδων κωδικών εμπορευμάτων κάθε είδους και χρήσης.

*** Η Κίνα είναι μακράν ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος (και) της Ευρώπης, η οποία πάνω που άρχιζε να κάνει τα πρώτα βήματα σταδιακής απεξάρτησης της, ήρθε το ουκρανικό και η πολυεπίπεδη οικονομική και ενεργειακή κρίση, μαζί με την επέλαση του πληθωρισμού και την αύξηση των επιτοκίων να την ανακόψει. Αν η κατάσταση στην Κίνα επιδεινωθεί, τότε θα δούμε εικόνες και ελλείψεις που ούτε καν φανταζόμαστε, ενώ έχει ιδιαίτερη σημασία και η εδώ παρουσία τους, με τον έλεγχο του λιμανιού του Πειραιά, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει σε μία απρόβλεπτη εξέλιξη στη χώρα του δράκου.

*** Ήδη, βιομηχανίες, αντιπροσωπείες και βιοτεχνίες, όπως και εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου, έχουν σοβαρά προβλήματα με τους χρόνους παράδοσης εμπορευμάτων και παραγγελιών, ενώ σε κάποιες – λίγες ακόμα, ευτυχώς – περιπτώσεις υπάρχει μέχρι και άρνηση αποδοχής αιτημάτων και παραγγελιών, λόγω ελλείψεων των εκεί μονάδων που τα παράγουν. Ανάλογες, ίσως και μεγαλύτερες συνέπειες έχουν συνολικά όλες οι χώρες της Ευρώπης, αλλά φυσικά και οι ΗΠΑ υφίστανται συνέπειες, γεγονός που έχει οδηγήσει την αμερικανική ηγεσία σε αναδίπλωση της επιθετικής πολιτικής της κατά του Πεκίνου, με αφορμή την Ταϊβάν.

Διχάζει την Ευρώπη και το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο -Κομβικός ο ρόλος της Ελλάδας

*** Άλλο ένα αγκάθι έχει στα πλευρά της η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς οι απόψεις των κρατών-μελών για το θέμα του πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο απέχουν…χιλιόμετρα! Βαλτικές χώρες και Πολωνία θεωρούν ότι τα 65 δολάρια ανά βαρέλι είναι πολύ υψηλή τιμή, ενώ Ελλάδα και άλλες ναυτιλιακές χώρες (Κύπρος, Μάλτα σίγουρα) τάσσονται υπέρ ενός υψηλότερου επιπέδου τιμής, ώστε να διατηρηθεί η ροή του εμπορίου.

*** Σημειώνω ότι μέχρι τώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, δεν υπήρξε ακόμα συμφωνία σε επίπεδο πρέσβεων και ότι οι όποιες κυρώσεις αποφασιστούν, θα ισχύσουν από την 5η Δεκεμβρίου. Στην ηγεσία της Ε.Ε. συνυπάρχουν δύο τάσεις, η μία που λέει ότι “δεν πρέπει να τιμωρήσουμε τους εαυτούς μας περισσότερο από τους ενόχους” και η άλλη που έχει σκληρή στάση και ζητάει βύθισμα της ρωσικής οικονομίας, που βασίζεται φυσικά και στις εξαγωγές πετρελαίου. Περιττό να καταγράψω ότι οι έλληνες εφοπλιστές περιμένουν με αγωνία την όποια απόφαση, για λόγους πολύ εύκολα εξηγήσιμους.

Κοντά στην πώληση και της Intracom Defence ο Σ. Κόκκαλης

*** Το τελευταίο “παιδί”, ή, χρυσαφικό που απέμεινε από τη μεγάλη προίκα του ομίλου Κόκκαλη, η Intracom Defence, βρίσκεται ένα βήμα πριν το πέρασμά της σε άλλα χέρια. Σύμφωνα με πηγή που συνομιλεί τακτικά με τον πρόεδρο Σωκράτη, στο τραπέζι βρίσκονται συνολικά τρεις προτάσεις, μία από εταιρεία ισραηλινών συμφερόντων, μία από γαλλικό όμιλο, με τον οποίο υπάρχει πολυετής συνεργασία και μία από αμερικανική εταιρεία, η οποία έχει επίσης συνεργασία πολλών ετών σε διάφορα επίπεδα εξοπλιστικών προγραμμάτων.

*** Σε ερώτηση προς την πηγή μου, για το πότε βλέπει να υπάρξουν ανακοινώσιμες εξελίξεις και αν αυτό το θέμα σχετίζεται με τις εξελίξεις στην Ιντραλότ (καλύτερος ισολογισμός εννεαμήνου, αλλά έγραψε ζημίες 6 εκατ. ευρώ, από κέρδη 44,5 εκατ. στο περυσινό εννεάμηνο) η απάντηση του ήταν ότι το ένα θέμα μπορεί να τρέχει παράλληλα με το άλλο, αλλά είναι διαφορετικός ο βαθμός ωριμότητας τους. Και ότι το μόνο που τις συνδέει είναι η απόφαση πλήρους απεγκλωβισμού σταδιακά από καθαρά επιχειρηματικές δραστηριότητες και η επικέντρωση του ομίλου σε καθαρά επενδυτικές κινήσεις. Όπου δεν αποκλείονται και κινήσεις συμμετοχής σε περιπτώσεις εταιρειών με αποδεδειγμένα αναπτυξιακές δυνατότητες, τέτοιες που μπορούν να φέρουν υπεραξίες σε σχετικά σύντομα χρονικό ορίζοντα.

ΚΟΥΙΖ 1

Μία τράπεζα είχε απομείνει με σχετικά χαμηλές χρεώσεις προμηθειών στις συναλλαγές της. Αλλά, μόλις οι επιτελείς της και η αρμόδια διεύθυνση είδαν τα έσοδα από προμήθειες των άλλων τραπεζών στους ισολογισμούς εννεαμήνου, αμέσως συγκλήθηκε σύσκεψη, για να βρεθεί φόρμουλα που να συνδυάζει και αύξηση, άρα αύξηση και των κερδών και διατήρηση σε κάπως χαμηλότερα επίπεδα από τον ανταγωνισμό, όπου αυτό είναι δυνατό. ίσως όμως οι εξελίξεις τους προλάβουν και δε χρειαστεί να αλλάξουν τις χρεώσεις τους, αφού μάλλον θα πάνε προς τα κάτω και οι χρεώσεις των άλλων τραπεζών.

ΚΟΥΙΖ 2

Δύο παλιοί στο κουρμπέτι επιχειρηματίες, που σχετίζονται με εξοπλιστικά προγράμματα αμέσως ή εμμέσως, συζητούν με ξένο (γαλλικό;) όμιλο, προκειμένου να κατέλθουν από κοινού στη διεκδίκηση της ΕΑΣ. Το θέμα είναι τι θα αποφασίσει και η κυβέρνηση να κάνει, καθώς μέχρι τώρα από τις παραγγελίες εξοπλιστικών, η προστιθέμενη αξία για την ελληνική αμυντική βιομηχανία είναι από μηδενική έως ελάχιστη και πάντως όχι ικανή να διορθώσει κάπως τη σημερινή κακή της εικόνα.

Ανακοινώσεις (επείγουσες!):

1) Ο Μπουτάρης άλλαξε ονομασία και πλέον θα λέγεται “Παλαιοί Οίνοι Νάουσας”! Τα αμαρτήματα του παρελθόντος, πάντως, δεν…αλλάζουν και δεν ξεχνιούνται.
2) Ο Λιβάνης συγκαλεί έκτακτη γενική συνέλευση για να…μειώσει τα μέλη του Δ.Σ. Εκτός αν στις “διάφορες ανακοινώσεις” υπάρξει κάποια έκπληξη.
3) Η ΒΙΣ (τη… θυμάστε;) πάει για θηριώδη αύξηση 2,5 εκατ. ευρώ παρά κάτι, με 10 νές ανά μία παλιά και τιμή διάθεσης 0,05 του ευρώ. Υπάρχει κάτι, οτιδήποτε σήμερα που πωλείται σε αυτή την τιμή; Έχει ένα μικρό ρίσκο βέβαια…

*** Αυτά και για σήμερα κυρίες μου και κύριοι. Αφού σας ευχηθώ και πάλι καλό μήνα, να σημειώσω ότι η χθεσινή…ανάσταση του τζίρου στο Χρηματιστήριο είχε αιτία τις αλλαγές στους δείκτες και στην στάθμιση των εταιρειών που συμμετέχουν, με νέο αίμα την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Την καλημέρα μου και προσοχή στις βίαιες ανατροπές του καιρού. Την καλημέρα μου!