Σε υποβάθμιση των εκτιμήσεών της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2022, στο 4% από 5,5%, προχώρησε η UBS.

Οι αναλυτές της ελβετικής τράπεζες επικαλούνται τις αντίξοες συνθήκες για την ανάπτυξη της Ελλάδας και ως εκ τούτου υποβαθμίζει την εκτίμησή της «για την άνοδο του ΑΕΠ στο 4% το 2022 από 5,5% προηγουμένως και αυτό αντανακλά κυρίως τέσσερις δυνάμεις:

α) μικρότερη μεταφορά της ανάπτυξης από το 2021,

β) προς τα κάτω αναθεώρηση της ανάπτυξης της Ευρωζώνης σε 2,9% το 2022,

γ) τα στοιχεία υψηλής συχνότητας που υποδηλώνουν ηπιότερο ξεκίνημα στο πρώτο τρίμηνο του 2022 και

δ) ο πληθωρισμός καθίσταται μεγαλύτερη τροχοπέδη για την ανάπτυξη»

Πάνω από τις επίσημες εκτιμήσεις

Σημειώνεται ωστόσο ότι η νέα πρόβλεψη της UBS για το ελληνικό ΑΕΠ παραμένει πάνω από τις πρόσφατες επίσημες προβλέψεις 3,5-3,8% (ΔΝΤ, Τράπεζα της Ελλάδος) και το consesus (μέση εκτίμηση) των αναλυτών (3,2%), ενώ η ελβετική τράπεζα παραμένει θετική για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Τρία εμπόδια για την ανάπτυξη

Η UBS εντοπίζει τρία εμπόδια για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Πρώτον, η αύξηση του ΑΕΠ υποχώρησε αισθητά σε +0,4% από τρίμηνο σε τρίμηνο (q/q) σε διαδοχικούς όρους το τέταρτο τρίμηνο του 2021 με καθοδικές αναθεωρήσεις στο τρίτο τρίμηνο και τον ρυθμό του δεύτερου τριμήνου. Η επιβράδυνση της ανάπτυξης αντανακλούσε την αδυναμία στις κατασκευές και σε αρκετές υπηρεσίες και θα μπορούσε επίσης να σχετίζεται με τους αυστηρότερους περιορισμούς στην κινητικότητα το τέταρτο τρίμηνο του 2021. Αυτό μείωσε τη θετική επίδραση από την ανάπτυξη του 2021 στο 2022 (carry over) σε 1,6%.

Δεύτερον, σε διαδοχικούς όρους, και οι τρεις υψηλοί δείκτες συχνότητας που παρακολουθεί η UBS συρρικνώθηκαν μέχρι στιγμής το πρώτο τρίμηνο έναντι του τετάρτου τριμήνου 2021: η βιομηχανία (-3,2% q/q), οι λιανικές πωλήσεις (-1,1% q/q) και οι ταξινομήσεις αυτοκινήτων (-1,7% q/q). Ωστόσο, δεν υπάρχει κανένας δείκτης με στοιχεία υψηλής συχνότητας για πολλές υπηρεσίες, όπου το επιχειρηματικό κλίμα έδειξε περαιτέρω βελτίωση. Αυτό σημαίνει ότι είναι πιθανόν η αύξηση του ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου να είναι μέτρια σε διαδοχικούς όρους.

Τρίτον, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός στην Ελλάδα αυξήθηκε στο 8% ετησίως τον Μάρτιο, ο υψηλότερος ρυθμός από το 1996. Ο ρυθμός του ΕνΔΤΚ σχεδόν διπλασιάστηκε μέσα σε τρεις μήνες έναντι 4,4% από έτος σε έτος (y/y) τον Δεκέμβριο του 2021. Περισσότερο από το 40% της επιτάχυνσης του ΕνΔΤΚ την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου εξηγείται από τη συνιστώσα της στέγασης (συμπεριλαμβανομένης της χρέωσης του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου), ενώ άλλο ένα 40% εξηγείται από την εκτίναξη του πληθωρισμού των τροφίμων (8,2% σε ετήσια βάση) και την άνοδο των τιμών σε ξενοδοχεία και εστιατόρια (5,2% σε ετήσια βάση).

Αλλά… και αισιοδοξία

Την ίδια ώρα, οι αναλυτές εντοπίζουν τέσσερις λόγους που στηρίζουν την αισιοδοξία της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Πρώτον, τόσο τα στοιχεία για την κινητικότητα του πληθυσμού όσο και τα στοιχεία για την οικονομική δραστηριότητα δείχνουν ορατές βελτιώσεις την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2022, ενώ η επιχειρηματική εμπιστοσύνη το πρώτο τρίμηνο άγγιξε την καλύτερη μέτρησή της από το 2000, βοηθούμενη από το κλίμα στη βιομηχανία, τις υπηρεσίες και τις κατασκευές.

Δεύτερον, οι βελτιώσεις στην αγορά εργασίας παρέμειναν άθικτες τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο και η αύξηση του κατώτατου μισθού αναμένεται να βοηθήσει στη δυναμική του εισοδήματος των νοικοκυριών.

Επιπλέον, τα νοικοκυριά διαθέτουν κάποια “μαξιλάρια” ασφαλείας (αύξηση των καταθέσεων) για να αντιμετωπίσουν τον υψηλότερο πληθωρισμό και η κυβέρνηση έχει επίσης κινητοποιήσει νέους πόρους για τη στήριξή τους.

Τρίτον, οι εισροές κεφαλαίων από την Ε.Ε θα συνεχίσουν να αποτελούν βασικό παράγοντα φέτος, με περίπου 16 δισ. ευρώ ή 8% του ΑΕΠ να είναι διαθέσιμα για απορρόφηση.

Τέταρτον, τα έσοδα από τον τουρισμό συνέχισαν να έχουν πολύ καλές επιδόσεις τον Ιανουάριο – Φεβρουάριο (έσοδα αυξημένα κατά 300%) ενώ η έναρξη της τουριστικής περιόδου νωρίτερα (1η Μαρτίου) και η χαλάρωση των περιορισμών κινητικότητας μεταξύ Μαΐου – Αυγούστου αναμένεται να επιτρέψουν στον κλάδο να καταγράψει και πάλι ισχυρά κέρδη.