Σχέδιο 22 μέτρων «αστυνόμευσης» μεγάλων τραπεζών με άμεση εφαρμογή, πρότεινε , η κυβέρνηση της Ελβετίας προκειμένου να θωρακιστεί η ευρύτερη οικονομία της χώρας, έναν χρόνο μετά τη διάσωση της Credit Suisse.

Μεταξύ των τεσσάρων συστημικά σημαντικών τραπεζών που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν αυστηρότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις, είναι και η UBS.
Η ελβετική κυβέρνηση αναπτύσσει τις συστάσεις της σε έκταση 209 σελίδων και το σχέδιο θα τεθεί υπό στενή παρακολούθηση και πέραν της Ελβετίας, διότι εάν η UBS διαλυθεί, δεν έχουν απομείνει τοπικοί ανταγωνιστές που θα μπορούσαν να την απορροφήσουν.

Μια διάσωση και κρατικοποίηση θα προκαλούσε πιθανότατα σοβαρή ζημιά στα δημόσια οικονομικά. «Οι ποσοτικές και ποιοτικές κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις συστημικά σημαντικές τράπεζες θα πρέπει να αυστηροποιηθούν με στοχευμένο τρόπο και να συμπληρωθούν με μια μελλοντική συνιστώσα», ανέφερε η κυβέρνηση σε περίληψη των συστάσεών της.

Η εξαγορά της Credit Suisse από την UBS με τη στήριξη της ελβετικής κυβέρνησης πέρυσι ήταν η μεγαλύτερη συγχώνευση τραπεζών συστημικής σημασίας από την οικονομική κρίση του 2007-9.

Η Ελβετία σκοπεύει να παρουσιάσει δύο πακέτα προς εφαρμογή το πρώτο εξάμηνο του 2025, ένα με αλλαγές σε επίπεδο κανονισμών που μπορεί να εγκριθεί από την κυβέρνηση και ένα άλλο προς εξέταση από το κοινοβούλιο.

Με περίπου 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια, ο ισολογισμός της UBS είναι πλέον διπλάσιος από το μέγεθος της ετήσιας οικονομικής παραγωγής της Ελβετίας.
Η έκθεση έθεσε επί τάπητος την παροχή πρόσθετων εξουσιών στην ελβετική ρυθμιστική αρχή της αγοράς FINMA, τη δυνατότητα εφαρμογής κεφαλαιακών προσαυξήσεων και την ενίσχυση της χρηματοοικονομικής θέσης των θυγατρικών, αλλά απέφυγε μια «γενική αύξηση» των κεφαλαιακών απαιτήσεων.

Οι αυστηρότεροι κανόνες έρχονται εν μέσω αυξημένου ελέγχου της τραπεζικής κουλτούρας της Ελβετίας. Η κάτω βουλή υποστήριξε τον περασμένο μήνα μια πρόταση για την ανάκτηση των μισθών από τα ανώτερα διοικητικά στελέχη, εάν οι τράπεζες διασωθούν από το δημόσιο.

Η έκθεση ανέφερε ότι θα εξετάσει επίσης το ενδεχόμενο επιστροφής των μπόνους.

Οι αναλυτές έχουν προβλέψει ότι η UBS μπορεί να χρειαστεί να βρει δισεκατομμύρια επιπλέον δολάρια για να διασφαλιστεί από τον κίνδυνο να υποστεί και αυτή μια κατάρρευση, αλλά η διαδικασία είναι πιθανό να πάρει χρόνο, καθώς η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα περιμένει τα πορίσματα μιας κοινοβουλευτικής έρευνας για την κατάρρευση της Credit Suisse.

Διεθνής ανησυχία

Πριν από τη δημοσίευση της έκθεσης, διεθνείς οργανισμοί εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με τη συγχώνευση μεγάλων τραπεζών και τα επακόλουθά της, συμπεριλαμβανομένων του ΔΝΤ και του ΟΟΣΑ.

Το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προειδοποίησε επίσης την Ελβετία για τους κινδύνους που ενέχει η χρεοκοπία της UBS.

Οι αναλυτές δεν αναμένουν ότι θα επιβληθούν πολύ αυστηροί όροι στη UBS, καθώς οι υψηλότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις θα μπορούσαν να αναγκάσουν την UBS να συρρικνώσει τον ισολογισμό της και να μειώσει την προσφορά πιστώσεων.

Στελέχη της UBS έχουν προειδοποιήσει ότι οι υπερβολικές κεφαλαιακές απαιτήσεις θα έβλαπταν τελικά τον καταναλωτή.

Η υπουργός Οικονομικών Karin Keller-Sutter δήλωσε πέρυσι ότι έρχονται αυστηρότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις – αλλά δήλωσε επίσης ότι είναι σημαντικό να μην πληγεί η ικανότητα της Ελβετίας να ανταγωνιστεί χρηματοπιστωτικά κέντρα όπως η Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, η Σιγκαπούρη και το Ντουμπάι.

Διαβάστε ακόμη: