Στο βασικό της σενάριο για τις αγορές η UBS εξηγεί ότι οι προσδοκίες της αγοράς είναι τέσσερις έως πέντε αυξήσεις επιτοκίων φέτος, οι οποίες όμως θα δεν θα εκτροχιάσουν την ανάπτυξη ή το ράλι στις μετοχές.

Ο οίκος αναμένει χαλάρωση των εντάσεων μεταξύ Ρωσίας και της Ουκρανίας και διατηρεί το στόχο για τον δείκτη S&P 500 στο τέλος του έτους στις 5.100 μονάδες.

Στους πτωτικούς κινδύνους βλέπει την πιο επιθετική σύσφιξη της Fed που θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω μετοχικές πτωτικές τάσεις. Η κλιμάκωση της εντάσεων στην Ουκρανία που προκαλεί ένα σοκ στις τιμές των εμπορευμάτων είναι ένα πρόσθετος κίνδυνος. Στο πτωτικό σενάριο, η τιμής στόχος για τον δείκτη S&P 500 είναι οι 4.100 μονάδες.

Στους ανοδικού κινδύνους βλέπει την ταχύτερη από την αναμενόμενη πτώση του πληθωρισμού, η οποία θα μπορούσε να επιτρέψει στη Fed να επιβραδύνει το ρυθμό της πολιτικής ομαλοποίησης, υποστηρίζοντας την ανάπτυξη και τις αποτιμήσεις των μετοχών.  Το ανοδικό σενάριο της ελβετικής τράπεζας ανεβάζει στο τέλος του 2022 τον δείκτη S&P 500 στις 5.300 μονάδες.

Στην κατανομή των περιουσιακών στοιχείων αναμένει ότι το ράλι των μετοχών θα να συνεχιστεί και διατηρεί μια κυκλική προδιάθεση, ισορροπημένη με αμυντικές μετοχές και συστήνει την προετοιμασία των χαρτοφυλακίων για την άνοδο για την άνοδο των επιτοκίων.

Η UBS εμμένει στην άποψή της ότι δεν πρόκειται απλώς για ένα επενδυτικό περιβάλλον “αγοράς ή πώλησης”. Συστήνει συνεπώς στους επενδυτές:

  •  Να παραμείνουν κυκλικοί. Παρά τη μεταβλητότητα της αγοράς, η υποκείμενη οικονομική ανάπτυξη είναι πιθανό να παραμείνει ισχυρή κατά το πρώτο εξάμηνο. Αυτό θα πρέπει να συνεχίσει να οδηγεί στην υπεραπόδοση των κυκλικών αγορών, γι’ αυτό συστήνει την αγορά μετοχών-νικητών από την παγκόσμια ανάπτυξη, όπως την Ευρωζώνη, τις ενεργειακές μετοχές και τις αγορές εμπορευμάτων.
  •  Δημιουργήστε κάποιες άμυνες. Για να προετοιμαστείτε για τη μεταβλητότητα και την επιβράδυνση της ανάπτυξης φέτος, η κυκλική έκθεση θα πρέπει να εξισορροπηθεί με ορισμένες αμυντικές στρατηγικές, όπως επιλεγμένες μετοχές υγειονομικής περίθαλψης, μερισματικές μετοχές, δυναμική κατανομή περιουσιακών στοιχείων και δομημένες επενδύσεις.
  •  Προετοιμαστείτε για την αύξηση των επιτοκίων. Αναμένουμε ότι οι χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις θα επωφεληθούν από τα υψηλότερα επιτόκια και η αξία να υπεραποδόσει της ανάπτυξης τους επόμενους μήνες, μετοχές που θα επωφεληθούν επίσης εάν η Fed αυξήσει τα επιτόκια πιο επιθετικά από ό,τι αναμένουμε σήμερα. Σε ένα περιβάλλον αυξανόμενων συσχετίσεων μετοχών/ομολόγων, συνιστούμε την έκθεση σε εναλλακτικές λύσεις, όπως hedge funds.
  •  Εκμεταλλευτείτε την τεχνολογική μεταβλητότητα. Πολλές αναπτυξιακές μετοχές έχουν υποχωρήσει απότομα φέτος. Πιστεύουμε ότι αυτό δημιουργεί ευκαιρίες σε επιλεγμένες εταιρείες με μακροπρόθεσμες προοπτικές αύξησης των κερδών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δραστηριοποιούνται σε ανατρεπτικές τεχνολογίες, όπως όπως η τεχνητή νοημοσύνη, big data και η κυβερνοασφάλεια.
  •  Επενδύστε στο δρόμο προς την καθαρή μηδενική εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα. Η ενεργειακή μετάβαση είναι ένα από τα βασικά μακροοικονομικές τάσεις της δεκαετίας, και οι τρέχουσες αβεβαιότητες σχετικά με την επίδραση των εντάσεων Ουκρανίας-Ρωσίας στον ενεργειακό εφοδιασμό σημαίνουν ότι τα εμπορεύματα μπορούν επίσης να διαδραματίσουν βασικό ρόλο στα χαρτοφυλάκια ως γεωπολιτική αντιστάθμιση.