Οι εντάσεις γύρω από το ζήτημα της Ουκρανίας έχουν κλιμακωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, με αυξημένη κινήσεις στρατευμάτων στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας, αναφέρει η UBS σε σχετικό report.

Πέρα από τις ανθρώπινες και τις πολιτικές συνέπειες, είναι ένα σημαντικό ζήτημα για τις αγορές, λόγω του βασικού ρόλου της Ρωσίας στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας. Η Ρωσία προμηθεύει περίπου το 40% του φυσικού αερίου της Ευρώπης και οι τιμές έχουν ήδη αυξηθεί απότομα.

Μια διακοπή του εφοδιασμού — είτε μέσω κυρώσεων είτε ατυχήματος — θα μπορούσε να προκαλέσει σοκ στην τιμή των εμπορευμάτων. Αυτό θα προκαλούσε τόσο βραδύτερη ανάπτυξη όσο και υψηλότερο πληθωρισμό, προσθέτοντας στους επενδυτές ανησυχίες για ύφεση και υψηλότερα επιτόκια.

Κατά την άποψή της UBS, μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία από τις ρωσικές δυνάμεις παραμένει ακραίο γεγονός με μικρή πιθανότητα. Τα εμπλεκόμενα μέρη έχουν ισχυρά κίνητρα να αποφύγουν κάτι τέτοιο. Για τη Ρωσία, οι κυρώσεις θα μπορούσαν να βλάψουν το βιοτικό της επίπεδο, ενώ για τη Δύση, μια αναστάτωση στις αγορές εμπορευμάτων θα μπορούσε να έχει βαθιές οικονομικές επιπτώσεις.

Τέτοιοι υπολογισμοί θα πρέπει να οδηγήσουν και τις δύο πλευρές να σταματήσει η άμεση στρατιωτική δράση.

Τι συμβουλεύει

Αντίθετα, η βασική υπόθεση της UBS είναι να συνεχιστούν οι διπλωματικές προσπάθειες, επιτρέποντας στην κατάσταση να σταθεροποιηθεί και οι εντάσεις να εκτονωθούν.

Αυτό μπορεί να πάρει μήνες, κατά τους οποίους είναι πιθανές εξάρσεις, για παράδειγμα λόγω ενεργειών που λαμβάνονται από αυτονομιστές στην Ουκρανία ή από ρωσικές ειδικές δυνάμεις, ή λόγω κυβερνοεπιθέσεων.

Σε αυτό το αβέβαιο περιβάλλον, η UBS  συμβουλεύει τους επενδυτές να:

1. Βεβαιωθούν ότι τα χαρτοφυλάκια τους είναι καλά διαφοροποιημένα. Η υπερέκθεση σε περιφέρειες αυξάνει τους πολιτικούς κινδύνους στα χαρτοφυλάκια, το είδαμε πρόσφατα με την πτώση περίπου 30% των ρωσικών μετοχών από τον Οκτώβριο, τονίζει. Η UBS συνιστά πάντα μια παγκόσμια προσέγγιση στις επενδύσεις.

2. Υιοθετήσουν μια μακροπρόθεσμη προοπτική για τον πολιτικό κίνδυνο. Ιστορικά, οι γεωπολιτικοί κλυδωνισμοί έχουν ταράξει μόνο για λίγο τις χρηματοπιστωτικές αγορές, συμπεριλαμβανομένων των περιόδων γύρω από τον πόλεμο Ιράν-Ιράκ (1979), τον πόλεμο του Κόλπου (1990–91), τη γενική απεργία της Βενεζουέλας (2002–03), τον πόλεμο στη Λιβύη (2011) και τις πυραυλικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας. Αντί για το ίδιο το γεγονός, η υπερβολική αντίδραση των επενδυτών που έθεσε το μεγαλύτερο κίνδυνο για τα χαρτοφυλάκια.

3. Εξετάσουν το ενδεχόμενο προσθήκης σε τομείς που θα είχαν καλύτερη απόδοση στην περίπτωση αυτή μιας κλιμάκωσης. Για παράδειγμα, οι επενδυτές που θέλουν να αντισταθμίσουν μπορούν να σκεφτούν σχετικά με την προσθήκη τακτικής έκθεσης στις ενεργειακές εταιρείες, η οποίες θα είχαν όφελος σε περίπτωση υψηλότερων τιμών των εμπορευμάτων. Η UBS εκτιμά ότι ο τομέας αποτιμάται ελκυστικά.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ελβετικής τράπεζας, ο τομέας της ενέργειας τιμολογεί για το αργό πετρέλαιο Brent περίπου $60–65 το βαρέλι, αντί για το τρέχον $89 το βαρέλι. Τέλος, οι εταιρείες που ασχολούνται με την κυβερνοασφάλεια θα μπορούσαν να λάβουν ώθηση σε περίπτωση σύγκρουσης όπου ο κυβερνοπόλεμος παίζει ρόλο.