Το ενδεχόμενο εισαγωγής ενός συστήματος ανταμοιβής για τραπεζίτες που θα προσελκύσουν εύρωστους πελάτες στον τομέα διαχείρισης περιουσίας,  εξετάζει η UBS, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται του Bloomberg.

Η κίνηση ανταμοιβής των στελεχών που θα φέρουν ζεστό χρήμα στη μονάδα ιδιωτικής τραπεζικής, είναι αντίστοιχη με ανάλογες παροχές που είχε προσφέρει η Credit Suisse στους dealmakers της.

Οι πηγές αναφέρουν ότι η ακριβής μορφή των μπόνους εξακολουθεί να συζητείται από κορυφαία στελέχη, και πως ακόμα δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση. Εκπρόσωπος της UBS με έδρα τη Ζυρίχη αρνήθηκε να σχολιάσει.

Οι κινήσεις αυτές υπογραμμίζουν τις προσπάθειες του διευθύνοντος συμβούλου Σέρτζιο Ερμότι, ο οποίος αναζητά τρόπους για να επεκτείνει τα περιουσιακά στοιχεία της τράπεζας και να μειώσει το χάσμα με την Morgan Stanley που εδρεύει στις ΗΠΑ. Η UBS στόχευσε την αύξηση των ιδιωτικών τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων σε περισσότερα από 5 τρισεκατομμύρια δολάρια μετά την αγορά της Credit Suisse πέρυσι.

Η ελβετική ελίτ

Στην Credit Suisse, όπου ο επικεφαλής διαχείρισης περιουσίας Iqbal Khan πέρασε έξι χρόνια, οι στενότεροι δεσμοί μεταξύ της επενδυτικής τραπεζικής και των τμημάτων περιουσίας συνέβαλαν στην ώθηση των εσόδων και τη μετατροπή του τραπεζίτη σε ανερχόμενο αστέρι του στενά δεμένου ιδιωτικού τραπεζικού κόσμου της Ελβετίας. Η αιφνιδιαστική εξαγορά έφερε τον Khan σε επαφή με πολλούς από τους πρώην συναδέλφους του.

Η εξαγορά της Credit Suisse, θεωρητικά, σημαίνει ότι η UBS έχει τώρα μια μεγαλύτερη, πιο εξελιγμένη επενδυτική τράπεζα για να βοηθήσει τους επιχειρηματίες -που χρειάζονται τραπεζικές συναλλαγές, αρχική δημόσια προσφορά και συμβουλές συναλλαγών- σε υπηρεσίες διαχείρισης πλούτου μόλις γίνουν πλούσιοι.

Βεβαίως, η επέκταση των συναλλαγών με πλούσιους ιδιώτες σε διαφορετικά τμήματα της τράπεζας μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους εάν οι πελάτες δεν ελέγχονται σωστά. Η Credit Suisse είδε μια σειρά από σχέσεις της να ανατινάζονται τα τελευταία χρόνια, από τον Bill Hwang στην Archegos Capital Management μέχρι τον Lex Greensill στην ομώνυμη χρηματοοικονομική εταιρεία του και τον ιδρυτή της Luckin Coffee, Lu Zhengyao.

Πριν από την εξαγορά, ο Khan, ο οποίος εργαζόταν στην Credit Suisse μέχρι το 2019, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην προσέλκυση αρκετών πρώην συναδέλφων στην UBS, συμπεριλαμβανομένου του Young Jin Yee, συνεπικεφαλής της διαχείρισης πλούτου Ασίας-Ειρηνικού.

Επιστροφή στα κέρδη

Εκπλήσσοντας ευχάριστα τους αναλυτές, η UBS ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη καθαρά κέρδη ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Πρόκειται επί της ουσίας για το πρώτο κερδοφόρο τρίμηνο του ελβετικού τραπεζικού κολοσσού από τότε που ολοκλήρωσε την εξαγορά της Credit Suisse τον Ιούνιο του 2023, καθώς συνεχίζει το κολοσσιαίο έργο ολοκλήρωσης για να ενώσει τις επιχειρήσεις.

Τα χαμηλότερα έξοδα μετά την εξαγορά της Credit Suisse βοήθησαν την τράπεζα να σημειώσει καθαρά κέρδη 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων το πρώτο τρίμηνο, εν όψει της συναινετικής πρόβλεψης σε δημοσκόπηση της LSEG ύψους 721,4 εκατομμυρίων δολαρίων.

Οι μετοχές της UBS εκτινάχθηκαν στα ύψη κατά 51,7% πέρυσι, αλλά είχαν ένα πιο υποτονικό ξεκίνημα το 2024, σημειώνοντας πτώση 4,6% μέχρι στιγμής.

Τα καθαρά έσοδα που αποδίδονται στους μετόχους της μεγαλύτερης τράπεζας της Ελβετίας ήταν καλύτερα από μια συναινετική εκτίμηση της εταιρείας για 602 εκατομμύρια δολάρια και συγκρίνονται με κέρδη 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Εξοικονόμηση

Η UBS δήλωσε επίσης την Τρίτη ότι είχε επιτύχει επιπλέον εξοικονόμηση ακαθάριστου κόστους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων το πρώτο τρίμηνο, ανεβάζοντας τη συνολική εξοικονόμηση σε 5 δισεκατομμύρια δολάρια. Στόχος της είναι να επιτύχει άλλα 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε εξοικονόμηση μέχρι το τέλος του έτους.

Ο κλάδος διαχείρισης περιουσίας του ομίλου ανέφερε 27 δισεκατομμύρια δολάρια σε καθαρά νέα περιουσιακά στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο του έτους, σε σύγκριση με 22 δισεκατομμύρια δολάρια για τους τρεις μήνες πριν.

Διαβάστε ακόμη: