Δύο φορές από 25 μονάδες βάσης την καθεμιά αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια η Fed μέσα στο 2024, με την πρώτη μείωση να ανακοινώνεται τον Σεπτέμβριο.

Αυτό αναφέρουν σε σημερινό τους σημείωμα οι αναλυτές της UBS, οι οποίοι σημειώνουν ότι ο πληθωρισμός των ΗΠΑ που ανακοινώθηκε χθες –πάνω από τα αναμενόμενα επίπεδα- επιβεβαιώνει τις πιο συντηρητικές προβλέψεις που ήθελαν την Ομοσπονδιακή Τράπεζα να περιμένει αρκετά πριν προχωρήσει στην πρώτη μείωση των επιτοκίων.

Αναφορικά με τον αμερικανικό πληθωρισμό επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι ο σκληρός πυρήνας είναι τόσο υψηλός, ώστε δύσκολα θα κλίνει προς τον στόχο του 2%. Συνεπώς, καταλήγουν, «δεν αναμένουμε ότι η Fed θα είναι έτοιμη να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια μέχρι τον Σεπτέμβριο».

Παραμείνετε σταθεροί

Παρόλα αυτά, η UBS προτρέπει τους επενδυτές να παραμείνουν σταθεροί και να δημιουργήσουν χαρτοφυλάκια με θέσεις που μπορούν να έχουν καλή απόδοση σε διάφορα σενάρια πληθωρισμού από το δεύτερο τρίμηνο και μετά. Σε αυτό το πλαίσιο σημειώνει ότι ο αποπληθωρισμός  κάνει ελκυστικά τα ποιοτικά ομόλογα. «Αναμένουμε ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί πτωτικά συν τω χρόνω, όταν τα υψηλά επιτόκια επηρεάσουν την οικονομική ανάπτυξη», αναφέρεται.

Με τις αποδόσεις του 10ετούς Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ στο 4,55% κατά το κλείσιμο της αγοράς την Τετάρτη,« θεωρούμε τώρα ως μια ελκυστική στιγμή για να κλειδώσουμε τις αποδόσεις. Διατηρούμε την προτίμησή μας για ποιοτικά ομόλογα», προσθέτουν οι αναλυτές της UBS.

Οι ευκαιρίες

Επίσης, σημειώνουν ότι ο αποπληθωρισμός υποστηρίζει διαφοροποιημένες επενδύσεις σε μετοχές. Επαναλαμβάνουν την προτίμησή τους στις μετοχές τεχνολογίες που υποστηρίζονται από την ΑΙ, καθώς και σε ευκαιρίες πέρα από την τεχνολογία που επωφελούνται από τη σταθερή ανάπτυξη και τον αποπληθωρισμό στις ΗΠΑ. Οι τιμές των μετοχών μικρότερων αμερικανικών εταιρειών μπορούν να αποδώσουν ιδιαίτερα καλά σε ένα περιβάλλον μετριασμού του πληθωρισμού και μελλοντικών μειώσεων των επιτοκίων.

Ακόμη, ο υψηλός πληθωρισμός μπορεί να τονώσει τη ζήτηση για αντιστάθμιση κινδύνου, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου, προσθέτει η UBS.

Ο χρυσός

Στο μεταξύ, ο χρυσός εξακολουθεί να αποτελεί ασφαλές καταφύγιο για επενδύσεις. Μάλιστα, οι αναλυτές της τράπεζας προβλέπουν ότι το πολύτιμο μέταλλο έχει περιθώρια για περαιτέρω άνοδο της τιμής στα 2.500 δολάρια μέχρι το τέλος του έτους. Ενώ, δε, δεν αποκλείουν νέα υποχώρηση των τιμών βραχυπρόθεσμα λόγω της μετατόπισης των απόψεων για τα επιτόκια, εκφράζουν την εκτίμηση ότι οι αγορές από τις κεντρικές τράπεζες είναι πιθανό να συνεχιστούν.

Διαβάστε ακόμη: