Αντιμέτωποι με μία δύσκολη ισορροπία θα έρθουν οι επενδυτές κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2023, εκτιμά η UBS, καθώς πιστεύει μεν ότι υπάρχει ένα μονοπάτι για την περαιτέρω άνοδο των μετοχών, αλλά αυτό είναι στενό και γεμάτο με κινδύνους. Όπως σημειώνεται στην έκθεση του UBS Global Wealth Management’s Chief Investment Office για το εξάμηνο, η ανάπτυξη δεν θα είναι ούτε τόσο ισχυρή ώστε να οδηγήσει τη Fed σε περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων αλλά ούτε και τόσο αδύναμη ώστε να φουντώσει τους φόβους της ύφεσης.

Έτσι, την ώρα που οι αγορές προεξοφλούν θετικές προοπτικές, με τη μεταβλητότητα να είναι στα χαμηλότερα επίπεδα από την έναρξη της πανδημίας και τον S&P 500 να σημειώνει άνοδο 20% από τα χαμηλά του Οκτωβρίου, η UBS αναρωτιέται εάν πρόκειται για την ηρεμία πριν από την καταιγίδα ή το τέλος των ανησυχιών για μια ύφεση που δεν ήρθε ποτέ.

Σε αυτό το περιβάλλον, οι αναλυτές της UBS, συστήνουν στους επενδυτές να κάνουν 7 επιλογές:

1. Να αγοράσουν ποιοτικά ομόλογα. Η UBS εντοπίζει ευκαιρίες στα κρατικά ομόλογα, τους τίτλους επενδυτικής βαθμίδας, τα ομόλογα βιωσιμότητας και κάποια senior ομόλογα τραπεζών.

2. Να αναζητήσουν διαφοροποιημένο και διατηρήσιμο εισόδημα όπως για παράδειγμα στα εταιρικά ομόλογα των αναδυόμενων αγορών, σε ποιοτικές μετοχές που πληρώνουν μέρισμα (στην Ελβετία και την Ασία), σε αμερικανικούς προνομιούχους τίτλους και σε στρατηγικές πώλησης της μεταβλητότητας.

3. Να ψάξουν τις μετοχές που έχουν μείνει πίσω. Καθώς τα χρηματιστηριακά κέρδη ήταν τελευταία συγκεντρωμένα σε λίγες μετοχές, οι αποτιμήσεις των οποίων μοιάζουν υψηλές, η UBS πιστεύει ότι το χάσμα ανάμεσα στις καλύτερες μετοχές και αυτές που έχουν μείνει πίσω θα μειωθεί. Συστήνει στροφή σε τίτλους από τις αναδυόμενες αγορές, τους αμυντικούς κλάδους και τις μετοχές αξίας.

4. Να τοποθετηθούν για την εξασθένηση του δολαρίου. Η UBS πιστεύει ότι η επιτοκιακή διαφορά ανάμεσα στο δολάριο και τα άλλα νομίσματα θα συρρικνωθεί, με την πτώση του δολαρίου να ξεκινά και πάλι τους επόμενους μήνες. Έτσι, συστήνει στους επενδυτές που επενδύουν γιεν, ευρώ, στερλίνες ή ελβετικά φράγκα να στραφούν περισσότερο στις δικές τους αγορές. Και εκτιμά ότι ο χρυσός θα σημειώσει νέο ρεκόρ.

5. Να διαφοροποιήσουν το χαρτοφυλάκιό τους με εναλλακτικές επενδύσεις. Τα hedge funds επιτρέπουν στους επενδυτές να αντιμετωπίσουν αλλά και να εκμεταλλευτούν τις στρεβλώσεις των αγορών σε εποχές οικονομικής αβεβαιότητας. Η UBS βλέπει ευκαιρίες και στις ιδιωτικές αγορές (private equity, ιδιωτικός δανεισμός, real estate), από τις οποίες κάποιος μπορεί να επιτύχει εισόδημα και να γιγαντώσει την περιουσία του με τον καιρό.

6. Να επενδύσουν σε χειροπιαστά assets. Εάν  υπάρξουν φόβοι ότι η Fed ρισκάρει να βρεθούν οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό εκτός ελέγχου, τότε οι επενδύσεις σε υποδομές, εμπορεύματα και επιλεγμένα ακίνητα μπορούν να αντισταθμίσουν τον πληθωρισμό και να προσφέρουν διαφοροποίηση χαρτοφυλακίου και εισόδημα.

7. Να προτιμήσουν βιώσιμες επενδύσεις. Στη UBS αρέσουν τα ομόλογα βιωσιμότητας, οι ηγέτες του ESG και οι καινοτόμες εταιρείες που μπορούν να κάνουν περισσότερα με λιγότερα, όπως μέσω της αποδοτικότητας της ενέργειας και του νερού ή τις ΑΠΕ.

Διαβάστε περισσότερα