Η επενδυτική αισιοδοξία που παρατηρείται από χθες στις διεθνείς αγορές παραμένει αβέβαιη, όπως εκτιμά η UBS σε έκθεσή της μετά την ισχυρή ανάκαμψη του S&P 500 στη Wall Street.

Οι αρχικές αιτήσεις ανεργίας στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 17.000 σε 233.000 για την εβδομάδα που έληξε στις 3 Αυγούστου, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση εδώ και σχεδόν ένα χρόνο. Παρότι η μέτρηση αυτή δεν απασχολεί συνήθως τις αγορές, η ανακοίνωση έρχεται σε μια περίοδο αυξημένης ανησυχίας ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει αργήσει να μειώσει τα επιτόκια θέτωντας την οικονομία σε κίνδυνο συρρίκνωσης. Η μεταβλητότητα του γεν, στην οποία πολλοί σχολιαστές αποδίδουν για τις πρόσφατες αναταράξεις στην αγορά, μειώθηκε επίσης.

Ωστόσο, η μεταβλητότητα στις αγορές ενδέχεται να παραμείνει υψηλή για αρκετό χρονικό διάστημα, εκτιμά η UBS, την ώρα η ρευστότητα είναι συνήθως πιο χαμηλή λόγω καλοκαιριού, ενω μπορεί να συνεχιστεί η ρευστοποίηση των carry trades οδηγώντας επενδυτές να πουλήσουν επικίνδυνα assets.

Εξάλλου, οι γεωπολιτικές εντάσεις έχουν αυξηθεί εν μέσω ανησυχιών ότι το Ιράν θα εξαπολύσει νέα επίθεση στο Ισραήλ, ενώ ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας έχει επίσης ενταθεί μετά την επίθεση της Ουκρανίας στη ρωσική περιοχή του Κουρσκ.

Πάντως, το σκηνικό έχει αλλάξει προς το θετικό σενάριο ειδικά σε ότι αφροά την κατάσταση της οικονομίας των ΗΠΑ.

Πώς επενδύουμε;

Η πρόσφατη κίνηση φυγής από επισφαλή περιουσιακά στοιχεία στις αγορές αντανακλά κάποια ανησυχία σχετικά με το εάν η Fed έθεσε την οικονομία των ΗΠΑ σε κίνδυνο καθυστερώντας τις μειώσεις των επιτοκίων για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Αλλά οι κινήσεις έχουν επίσης επιδεινωθεί από τεχνικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της ρευστοποίησης των carry trades του γιεν και της υπερβολικής τοποθέτησης των επενδυτών τις αγορές.

«Πιστεύουμε ότι οι επενδυτές δεν πρέπει να αντιδρούν υπερβολικά στις διακυμάνσεις του κλίματος της αγοράς. Με τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη και τα μεγέθη κερδοφορίας να εξακολουθούν να είναι καλά και η Fed να αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια, το βασικό μας σενάριο εξακολουθεί να είναι ότι ο S&P 500 θα τελειώσει το έτος περίπου στις 5.900 μονάδες ενώ θα κινηθεί στις 6.200 μονάδες έως τον Ιούνιο του 2025, έναντι 5.320 επί του παρόντος», τονίζει η UBS.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ελβετικός οίκος συμβουλεύει τους επενδυτές να εξετάσουν διάφορες στρατηγικές:

Αγορά μετοχών ποιοτικής ανάπτυξης. Η UBS πιστεύει ότι η ποιοτική ανάπτυξη είναι μια ελκυστική στρατηγική μετοχών και ειδικά σε περιόδους αυξημένης αστάθειας. Η πρόσφατη αύξηση της κερδοφορίας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε εταιρείες με ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και έκθεση σε διαρθρωτικούς παράγοντες που τους επέτρεψαν να αναπτύσσονται και να επανεπενδύουν τα κέρδη τους με συνέπεια. Αυτή η τάση θα συνεχιστεί και η UBS αναμένει ότι η ποιοτική ανάπτυξη θα υπεραποδώσει, ιδιαίτερα εάν αυξηθούν οι ανησυχίες για την οικονομία.

Τοποθέτηση για χαμηλότερα επιτόκια. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο πρόεδρος της Fed του Σικάγο, Austan Goolsbee, ήταν πιο καθησυχαστικός, λέγοντας ότι εάν η οικονομία επιδεινωθεί, η κεντρική τράπεζα θα «το διορθώσει». Σύμφωνα με τη UBS, και άλλοι αξιωματούχοι της Fed θα επαναλάβουν αυτό το μήνυμα. Εν μέσω αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού, η Fed θα πρέπει να είναι πιο ελεύθερη να επικεντρωθεί περισσότερο στη στήριξη των θέσεων εργασίας και της ανάπτυξης. Το βασικό σενάριο της UBS είναι τώρα ότι η Fed θα προβεί σε μειώσεις επιτοκίων ύψους 100 μονάδων βάσης το 2024. Αυτό είναι μέρος ενός ευρύτερου παγκόσμιου κύκλου χαλάρωσης για τον οποίο ο οίκος συμβούλευε εδώ και καιρό τους επενδυτές να προετοιμαστούν. Καθώς οι αποδόσεις των μετρητών μειώνονται, οι επενδυτές θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να επενδύσουν σε υψηλής ποιότητας εταιρικά και κρατικά ομόλογα. Αυτά τα περιουσιακά στοιχεία έδειξαν πρόσφατα την αξία τους, μειώνοντας τη μεταβλητότητα στις αγορές μετοχών.

Διαφοροποίηση χαρτοφυλακίου. Εν μέσω των συνεχιζόμενων διακυμάνσεων στις αγορές και της πιθανότητας αυξημένης μεταβλητότητας από τις επερχόμενες δημοσιεύσεις οικονομικών δεδομένων, εναλλακτικές λύσεις θεωρούνται ως στρατηγική κίνηση διαφοροποίησης και αποδόσεων. Τα hedge funds όχι μόνο έχουν τη δυνατότητα να βοηθήσουν στη σταθεροποίηση των χαρτοφυλακίων σε περιόδους στρες, αλλά και να επωφεληθούν από τις μετατοπίσεις και να παράγουν ελκυστικές αποδόσεις όταν άλλες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων μπορεί να δυσκολεύονται. Η επένδυση σε εναλλακτικές λύσεις συνεπάγεται πάντως κινδύνους, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης ρευστότητας και της έλλειψης διαφάνειας, όπως σημειώνει η UBS.

Διαβάστε ακόμη: