Σε υποβάθμιση των εκτιμήσεών της για την ανάπτυξη το 2024, στο 2,5% από 3% προηγουμένως, προχώρησε η ελβετική τράπεζα UBS, μετά τα στοιχεία για το ΑΕΠ του 2023.

Η ελβετική τράπεζα εκτιμά ωστόσο ότι τα βασικά χαρακτηριστικά του μακροοικονομικού story παραμένουν σε καλό δρόμο.

«Προβλέπουμε ανάπτυξη 2,5% το 2024 μετά από 2% το 2023. Ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ επιβραδύνθηκε στο 2% πέρυσι, μετά από 5,6% το 2022. Το δ’ τρίμηνο του 2023, η διαδοχική αύξηση του ΑΕΠ ήταν μόνο κατά 0,2% σε τριμηνιαία βάση. Επισημαίνουμε δύο εξηγήσεις. Πρώτον, οι δαπάνες για επενδύσεις μειώθηκαν κατά -2,6% τριμηνιαίως το 4ο τρίμηνο (με επικεφαλής τα μηχανήματα και τον εξοπλισμό). Ως αποτέλεσμα, ο σχηματισμός κεφαλαίου επεκτάθηκε μόνο κατά 4% το 2023 (2022: 11,7%). Αν και είναι δύσκολο να προσδιοριστούν οι ακριβείς λόγοι, πιστεύουμε ότι οι βραδύτερες εισροές κεφαλαίων της ΕΕ θα μπορούσαν να έχουν παίξει κάποιο ρόλο.

Επιπλέον, ενώ οι εισροές άμεσων ξένων επενδύσεωνστην Ελλάδα παρέμειναν ισχυρές στα 4,5 δισ. ευρώ το 2023 (το 45% αυτών αφορούσε ακίνητα), οι εισροές δεν κατάφεραν να φτάσουν τα επίπεδα του 2022 των 7,5 δισ. ευρώ. Δεύτερον, η ιδιωτική κατανάλωση αυξήθηκε κατά 1,8% το 2023 και κατά 1,4% τριμηνιαίως το 4ο τρίμηνο, ενώ η αύξηση των πραγματικών μισθών ήταν περισσότερο 3% το 2023. Το γεγονός ότι ο πληθωρισμός των τροφίμων διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στο11,7% το 2023, περισσότερο από 3 φορές υψηλότερος από τον γενικό δείκτη τιμών καταναλωτή, είναι πιθανό να συνέβαλε σε μια πιο επιφυλακτική συμπεριφορά των καταναλωτών ως προς τις δαπάνες τους», εξηγεί η ελβετική τράπεζα.

Σε καλό δρόμο

«Ενώ οι προοπτικές ανάπτυξης για το 2024 φαίνονται οριακά ασθενέστερες από ότι αναμέναμε προηγουμένως, τα βασικά γνωρίσματα της μακροοικονομικής βελτίωσης εξακολουθούν να βρίσκονται σε ισχύ:

α) ικανότητα αξιοποίησης των κονδυλίων της ΕΕ, (τα διαθέσιμα κονδύλια RRF προσεγγίζουν τα 40 δισ. ευρώ ή το 18% του ΑΕΠ),

β) ισχυρός τουρισμός,

γ) χαμηλός πληθωρισμός με τον πληθωρισμό των τροφίμων να παρουσιάζει τώρα επίσης πτωτική τάση,

δ) πειθαρχημένη δημοσιονομική εκτέλεση, και ε) την ικανότητα των τραπεζών να αυξήσουν τις χορηγήσεις δανείων δεδομένου ότι τα δάνεια του RRF (μόνο το 60 % του ληφθέντων δανείων RRF ύψους 7 δισ. ευρώ χρησιμοποιήθηκε για νέες συμβάσεις δανειοδότησης)», εξηγούν οι αναλυτές.

«Πιστεύουμε ότι αυτοί οι παράγοντες έχουν πιθανώς συμβάλει στην πρόσφατη επιτυχία της Ελλάδας τόσο στην ΙΡΟ του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, την εκποίηση της συμμετοχής του ΤΧΣ στην Τράπεζα Πειραιώς, όσο και τη δημιουργία εσόδων ύψους 4 δισ. ευρώ από την πώληση ομολόγων 10ετούς διάρκειας. Βασικοί κίνδυνοι για τις μακροοικονομικές προοπτικές είναι παρόμοιοι με αυτούς που υλοποιήθηκαν το 2023: καθυστερήσεις στις εισροές κονδυλίων της ΕΕ, σοκ στον πληθωρισμό και ασθενέστερο εξωτερικό περιβάλλον», σημειώνει η UBS.